Jocul dublu al UDMR

Scriam ieri despre pericolul ca UDMR sa incerce sa joace la doua capete intre PDL si USL ptr a se mentine la guvernare si post 2012. Si tot ieri nu excludeam posibilitatea ca derapajul organizatiei UDMR Bihor sa nu fie singular.
Iar evenimentele de astazi mi-au intarit opinia ca Uniunea incearca sa joace diferit in teritoriu si la nvel national. Alte patru organizatii judetene ale UDMR: Salaj, Mures, Satu Mare si Maramures se pregatesc sa semneze protocoale de colaborare cu USL. Cu alte cuvinte exista premizele ca in timp ce teritoriul se aliaza cu USL-ul, conducerea centrala sa se mentina oficial alaturi de PDL dar prin actiunile organizatiilor judetene sa pastreze un picior alaturi de opozitie si, astfel, sa pregateasca trecerea cu arme si bagaje alaturi de USL la momentul oportun.
Hotnews sustine ca aceste discutii si parafari s-au purtat fara acordul conducerii centrale a UDMR. Ma indoiesc ca conducerea Uniunii nu a stiut de aceste discutii, mai ales in cazul organizatiei Mures, una din cele mai influente, si aflata sub controlul direct al lui Laszlo Borbely, omul care va conduce cel mai probabil politic UDMR. Dar ptr ca miscarea pica prost inaintea Congresului, Keleman Hunor, omul cotat cu cele mai mari sanse in a-i succede lui Marko Bela, a declarat ptr Evenimentul Zilei, ca le-a recomandat organizatiilor locale sa amane semnarea oricarui protocol cu USL pana dupa congres.
In contrast cu protestele timide ale liderilor UDMR, liberalul Mihai Voicu declara ptr RFI ca UDMR trebuie sa se hotarasca rapid daca se alatura actualei opozitii ptr ca daca va amana aceasta decizie pana dupa 2012 „ne vom gandi bine daca mai este nevoie de UDMR in viitorul Guvern sau nu”.
Iar amenintarea prea putin voalata a liberalilor se prea poate ca a „prins” la conducerea Uniunii care nu poate parasi coalitia de guvernamant ptr ca are interese majore in cel putin doua proiecte legislative dar care se teme ca ar putea ramane pe dinafara guvernului, pozitie cu care s-a obisnuit mai mult decat orice alta formatiune politica romaneasca.
Iar ipoteza ca intre teritoriu si centru ar putea exista o complicitate tacuta a fost exprimata extrem de franc de candidatul ptr presedentia UDMR, Olosz Gergely, a declarat ptr Evenimentul Zilei ca actuala conducere a Uniunii nu este straina de negocierile purtate de organizatia Bihor.
Evenimentele aduc insa un suflu nou in cursa ptr conducerea UDMR caci nu ma indoiesc ca Olosz Gergely va insista ca actuala conducere sa explice cum se poate ca o organizatie gteritoriala, Bihor, dar si una din cele mai importante, Mures, sa poarte discutii si sa semneze protocoale cu opozitia fara ca conducerea centrala sa nu stie nimic. Si mai mult ca sigur va insista ca UDMR-ul sa aiba o atitutide clara in privinta partenerilor politici: ori cu PDL-ul ori cu USL-ul si sa se dezica in mod public de jocul duplicitar al filialeor purtat cu binecuvantarea centrului.
Iar subiectul este unul spinos si periculos ptr Kelemen Hunor ca protejat al lui Marko Bela. Ptr ca putini sunt cei care stiu ca Marko Bela a fost la un pas de a pierde presedentia UDMR tocmai datorita acuzatiilor de duplicitate politica iar ceea ce presei ii place sa numeasca gruparea radicala din UDMR, in frunte cu Laszlo Tokes, a criticat intotdeauna aceasta politica lipsita de onoare dusa de conducerea UDMR in ultimul deceniu.
Este acest incident de natura sa dea peste calp calculele politice interne ale conducerii UDMR cu o zi inainte de inceperea Congresului si sa faca din Olosz Gergely candidatul cu prima sansa la conducerea Uniunii? Inclin sa cred ca nu.
Asa cum cred ca povestea acestui triunghi politic dintre PDL-UDMR-USL va continua sa tina treaza atentia opiniei publice. Vorbesc de acel public care nu consuma aventurile familiei Columbeanu si nu sta cu sufletul la gura ptr a urmarii cel de-al 1000-lea episod dedicat disparitiei Elodiei.
Clemy

30 responses to “Jocul dublu al UDMR

 1. buna postare!

  neata!

  diseara aflam rezultatele.

  oricum este jenanta miscarea udmr din citeva judete spre bratele largi usliste;
  are dreptate tokes;
  iar daca vine si el la congres, cred ca vom asista la citeva declaratii memorabile.

  nici tokes nu este usha de biserica, chiar daca este preot

  🙂

 2. Apoi, vom trai si vom vedea;eu as prefera sa iasa Hunor la conducerea UDMR .

 3. Eu il vreau pe Kovacs Eckstein!
  🙂

 4. HUNOR ESTE INPLICAT ::::::CARMEN MOLDOVAN STIE-PSD

  hunor este omul lor.

  oricum dacä stricä coalitzia de guvernare, ungurii vor pierde mai mult decat cred.

  cel din cluj, este mai civilizat, mai departe decat tot restul udmr:

 5. Servus.
  UDMR este una din cauzele majore pentru care Romania balteste de douazeci de ani.
  Pentru mine sunt echivalenti cu partidul magrebienilor din Franta, al etnicilor turci din Germania si al hispanicilor din SUA.
  Mi-e scarba cand vad cum se gudura Ponta si Antonescu pe langa ei. Nici de ceilalti nu sunt mandru, dar atat pot.
  Pentru ca este sfarsit de saptamana nu ma mai otravesc cu ei dar ii doresc lui Iliescu sa arda in flacarile Iadului pentru ca a permis o asemenea aberatie. La fel si lui Iorgovan.

 6. UDMR; ESTE NÄSIT DE ILICI

  era clar, nu putea iesii ceva bun:

 7. Salut! 🙂
  Excelent, Clemy! Rezistenţa lor ca uniune pe principii etnice în politica autohtonă se datorează ambianţei politice duplicitare, a speculării, cu măiestrie şi fără scrupule, a politicianismului de gang şi de subsol. Scopul leadershipului udemerist, cu excepţia lui Ekstein Kovacs, cred (poate si a altora dar prea puţini) este geamăn cu al reţelei corupte care tine legată clasa politică în prezent. Pe de altă parte au demonstrat si că au oameni competenţi ( un exemplu fiin chiar Kelemen Hunor)

 8. Ca a fost nasit sau nu de Ilescu, un lucru este sigur :azi, aici si acum UDMR-ul este o adevarata binecuvantare pentru PDL si Basescu (dovada concesiile pe care acestia le-au facut organizatiei) ,de unde si confirmarea, inca odata, a cunoscutei expresii :, nu-i pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste” 😉

 9. unde nu o da al de sus sa scoata udmr la parlamentare un sanatos 4,89%!!

 10. Asa, si ? Pai acum UDMR militeaza ca pragul electoral sa scada la 3%? De ce nu ar accepta PDL-ul asaq cum i-a acceptat aproape toate(ca autonomia etnica, inca nu) cererile? Deocamdata PDL e la mana UDMR si nu invers.

 11. Salut!
  Eu nu ştiu şi nici măcar nu cred ca UDMR să fi fost năşit de ilicescu.
  Din cîte ştiu eu, mai degrabă PRM a fost năşit de ilicescu, tocmai ca o contrapondere la UDMR.
  (NU am uitat de Vatra Românească + derivatele năşite direct de o parte a secu’ reprezentată de exemplu, de scriitorul acela, Pavel Coruţ – remember ?) .

  Acum. Judecînd la rece, cred că este mai degrabă de preferat ca UDMR să fie asociat la guvernare, decît să fie în afara sa.
  Cred că trebuie să depăşim anumite reticenţe istorice, mai cu seamă că acum, atît Ungaria cît şi România, sunt parte a NATO şi UE.
  Din cîte ştiu, Ungaria sprijină eforturile României, de aderare la Schengen, iar faptul că maghiarii reprezintă totuşi cam 15 % din populaţia României, merită cred eu, luat serios în calculele politice, fie de PDL, fie de coaliţia anti-Băsescu.
  Deci…

 12. Tibi, nu sunt ei parintii constitutiei Romaniei moderne? Cum au putut sa permita organizatii politice pe criterii etnice?
  Astia nu-s nici de dreapta, nici de stanga, ei au revendicari pe care le negociaza.
  Sigur ca acum e preferabil intr-un fel sau in altul cu ei, dar ce bine era daca erau liberali, democrati, populari (sau p.m.), ca tot romanul. 🙂

 13. Loda, asta cu 3% nu o stiam dar am dreptate, iar militeaza pentru ceva.

 14. Servus,Gino :
  A aparut in presa ca doresc reducerea pragului electoral, probabil au in vedere concurenta celiluilalt partid maghiar, nu-mi vine acum in minte cum se numeste, parca CVM?

 15. Cred ca mai repede au in vedere reducerea naturala a electoratului, ba prin emigrare, ba prin marea trecere, si ce facem Frunda si Verestoy daca nu alegem?

 16. Buna seara, buna seara.
  @nora, absolut exact. Este si unul din motivele ptr care in UDMR au aparut dizidente (vezi partidul infiintat de Tokes) si faptul ca electoratul lor voteaza doar partial conform indicatiilor Uniunii. S-a vazut asta si la referendumul de suspendare si la alegerile prezidentiale recente.
  @skorpion, mai degraba vom afla maine dimineata. Congresele UDMR au prostul obicei de a se termina in creierii noptii spre cantatul cocosilor.
  @gino, da, electoratul maghiar se subtiaza prin diminuarea pe calea naturala a populatiei si prin faptul, de asta se vorbeste mai putin, ca pana la urma minoritatea maghiara si-a indeplinat aproape toate obiectivele posibile. Dar pe dalde Frunda si Verestoy ii paste puscaria daca raman fara imunitate. Si sanu uit. Guvernul maghiar se opune jocurilor politicianiste pe carre le-a facut actuala conducere UDMR si nu intamplator il sustine pe Olosz Gergely si nu pe Kelemen Hunor.

 17. Sarut’mana Clemy!

 18. Gino

  Constituţia este aşa cum este. Dacă va fi sau nu revizuită, vom vedea.
  Din cîte ştiu eu, UDMR nu este o formaţiune politică ci, o organizaţie social civică ( în care există toate curentele politice – liberali, social-democraţi, etc, inclusiv pm. 🙂 )
  Habar nu am dacă au dreptul de a candida la alegerile parlamentare au ba dar, cert este că au candidat constant şi tot constant UDMR este parte integrantă a peisajului politic românesc.
  Din 1996 şi pînă acum, UDMR a participat la guvernare, indiferent de culoarea politică (sau coaliţia) majoritară care a format guvernul.
  Place au ba, asta este o realitate.

 19. tibi :
  Stii corect 🙂 dar…uite ca se poate si asa !

 20. Tibi, organizatie social civica+paranteza aia doldora, astea sunt abureli cu care nici inhalatii nu mai fac demult, le iau asa cum le-au facut unii mai destepti ca mine, de-a gata.

 21. @tibi, salut. UDMR este constitutional formata. Nu asta este problema lor. Din punctul meu de vedere Uniunea si-a incheiat cam demultisor ratiunea existentiala ptr ca militarea ptr o autonomie de genul Cataluniei in Romania a zonelor preponderent maghiare raman in afara oricarei forme de guvernare pe vecie. Asta este ultima lor dorinta si nu va putea fi indeplinita de nici un partid de guvernament romanesc. In plus, FIDSEZ, partidul de guvernamant de la Budapesta, este satirisit de invartelile lui Marko &comp si vor ca Uniunea sa inceapa sa se poarte onorabil. Si ptr ca nu au inteles de vorba buna maghiarii budapestani au trecut la actiuni concrete: le-au gtaiat finantarea, au incurajat formarea opozitiei de facto la actuala conducere, etc. Nu degeaba se vaita Frunda acum ceva vreme ca nu-i mai iubeste Budapesta.
  Iar ce reproseaza conducerea UDMR organizatiilor locale care incep sa se alieze cu USL-ul nu este alianta in sine ci timingul. Chestie de nuanta. Si-au dat seama ca miscarea va fi perceputa si la Budapesta si la Bucuresti, dar mai ales la Budapesta, ca ceea ce este adica joc ordinar la doua capete.

 22. OK Prieteni, OK! 🙂

  Gino – 17,54 – De acord.

  Loda – 17,48 – Se poate. Dar, e bine că se ? 🙂

  Clemy
  Departe de a fi eu avocatul Uniunii DMR, am constatat un fapt vizibil : de 15 ani, guvernarea a ţinut cont de orientarea lor.
  Nu ştiu cît de constante sunt poziţiile politice de la Budapesta referitor atît la UDMR, cît şi la politica din România, în general.
  Spuneam numai că, în ACEST moment! electoratul român este mult mai puţin informat şi FORMAT ca să poate decide că guvernarea, indiferent că aparţine PDL sau coaliţiei anti- Băsescu, poate decide majoritar de aşa natură, încît să nu mai fie nevoie de UDMR.

  OFF topic.
  Pe TVR Cultural, conferinţa de presă a domnului Pleşu ci Adam Mitchnik.

 23. Va recomand, unarticolcare mi e pare foarte bun si o analiza obiectiva, interesanta :
  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cui-serveste-cu-adevarat-campania-inceputa-de-basescu-217927.html

 24. Mulţumesc Loda 🙂

  „În asta constă, de fapt, importanţa campaniei promovate de Traian Băsescu şi aprobate în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. Chiar şi în scenariul cel mai păgubos, în care totul va fi redus la o farsă cu scopuri electorale, în care anchetatorii nu ar încălca eventualele ordine politice şi nu ar deranja politicieni şi funcţionari peste un anumit nivel, ce se intimpla acum nu va ramine fara urmari. Efectele vor fi cât se poate de concrete şi pe termen lung.”

  De acord !

 25. Şi mai spune Turturică :

  „Prin oamenii fideli pe care îi are în magistratură, prin avocaţii celor acuzaţi, opoziţia va face tot ce îi stă în putinţă pentru a scoate la iveală orice informaţie compromiţătoare la adresa puterii. Şi PSD şi PNL vor pescui cu aviditate în mîlul corupţiei răscolit de arestări după orice mărturie prin care ar putea repune pe tapet suspendarea preşedintelui sau lovi în oamenii cheie din PDL. Declaraţia făcută de şeful vămii Ploieşti este doar începutul. Cine a intrat la apă cu probe zdrobitoare îşi pune acum toate speranţele într-o viitoare schimbare de putere. Cu puţin noroc, un atac politic bine ţintit le-ar putea aduce anul viitor recunostiinta noilor guvernanţi. De aceea, nu vor ascunde nimic din complicităţile cu oamenii actualei puteri atît timp cît aceştia, iată, nu au fost în stare să-i protejeze. ”

  Aşa e! 🙂

 26. ca de obicei, udmr isi va urmari interesul si se va arde la buci intr-o veselie cu nou formata USL…

  la mine pe blog discutam daca Turcia este tzara europeana sau nu?

 27. furiouswordpressripper

  Un reporter de la Realitatea Tv, dat afară pentru incompetenţă şi angajat la Antenele lui Voiculescu, obţine un interviu, în exclusivitate, cu preşedintele Băsescu:
  – Domnule preşedinte, este adevărat că aţi apelat la serviciile BOR pentru a vă reboteza papagalii?
  – Nu.
  – Minţiţi, domnule preşedinte. Am aflat, pe surse, că v-aţi rebotezat papagalii şi le-aţi pus numele de Victoraş şi Porumbacu.
  – Nu, Doamne fereşte! Ce vină au bietele animale?
  – Nu sunt animale, domnule preşedinte. Sunt păsări
  – Desigur, dar eu credeam că vobim despre ceilalţi papagali.

 28. He, he, Skorpi, te-am luat ! 🙂 Hunor, rules !

 29. Pingback: A Nagy és Szép Magyarország « six's Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s