Permanent agitata scenă politică mioritică

Viața politică românească suferă de o mulțime de păcate dar categoric nu este plictisitoare. Ecourile demiterii rapide a lui Sebastian Lăzăroiu din guvern nu s-au stins încă și pe malurile Dâmboviței se aud deja acordurile altor evenimente care au potențialul de a schimba mozaicul de pe scena politică autohtonă.

Câteva cuvinte de epilog la înlocuirea intempestivă a fostului ministru al muncii. Cine avea vreo îndoială că schimbarea acestuia s-a făcut la presiunea grupării Blaga-Berceanu, nu a avut decât să urmăreasca declarația de ieri a lui Radu Berceanu care a spus un mare adevăr: prin declarațiile sale Sebastian Lăzăroiu devenise incomod pentru fauna dinozauriană provenită din vechiul PD. Faptul că aceste critici erau cu totul întemeiate nu a tulburat prea mult mintea domnului Berceanu și a aliaților domniei sale. Singura problemă a domniilor lor a constituit-o faptul că fostul ministru vorbea prea mult și arăta o independență de gândire și acțiune cu care vechiul activ de partid nu era obișnuit. Citind însă declarația domnului Berceanu am înțeles și de ce președintele a acceptat atât de rapid înlocuirea ministrului muncii. Pentru că știa că grupul BVB va jubila public. Iar din punct de vedere al jocului strategic pe termen lung, ieșirea domnilor Oltean și Berceanu nu face decât să întărească ideea necesității existenței Mișcării Populare.

Să lăsăm însă deocamdată PDL-ul în pace pentru că vom mai avea ocazia să discutăm despre acest partid.

UDMR se află într-o situație și mai complicată odată cu oficializarea Partidului Maghiarilor din Transilvania. Iar liderii UDMR au și de ce să se teamă și să compare înregistrarea acestei formațiuni politice cu cianura. Noua formațiune a maghiarilor va lua din voturile electoratului maghiar nemulțumit de miticizarea Uniunii, de corupția care macină formațiunea și de eternizarea pe funcții a celor mai mulți dintre liderii actuali.

Perspectiva competitiei pentru voturile maghiarilor din Ardeal schimbă complet ecuația alegerilor de anul viitor, căci în condițiile în care UDMR nu mai deține monopolul asupra acestor voturi, toate jocurile trebuiesc refăcute.

Și dacă UDMR își vede periclitată ipostaza de unic reprezenant al maghiarilor, în interiorul USL problemele sunt și mai mari. Micul și gălăgiosul PC își ridică glasul și susține că partidul nu va accepta ultimaturi de la nimeni. Săgeata otrăvită este aruncată în ograda PSD, partid care în urma scandalului de la Iași a început să vorbească despre posibilitatea ca conservatorii lui Dan Voiculescu să candideze separat peste tot în țară dacă tot fac acest pas la Iași. PC este un partid căpușă care nu poate sta pe propriile picioare dar PSD nu se adresează exclusiv PC atunci când dă ultimatumuri, ci, mai ales PNL, partidul care a adus din nou conservatorii alături de social-democrați. PSD nu poate renunța la alianța cu PC fără să pună în pericol chiar alianța cu liberalii lui Crin Antonescu.

Dar întrebarea care se pune este următoarea: este PSD gata să rupă alianța cu PNL sau încearcă prin amenințările la adresa PC să renegocieze de fapt protocoalele candidaturilor din teritoriu în tentativa de a calma revolta baronilor proprii?

Clemy
PS: La multi ani, Filadel! Imi pare rau ca ieri am iesit din spatiul virtual si nu am putut sa-ti urez o aniversare fericita alaturi de toti ceilalti prieteni de la umbra copacului. Inca odata la multi ani!

30 responses to “Permanent agitata scenă politică mioritică

 1. Partidele astea au adus avantaje pentru ei si dezavantaje pentru noi… Fac si desfac jocuri, din ce in ce mai periculoase, de dragul puterii, instaland dezordinea si haosul ca sa poata fura mai bine. S-a vazut, in timp, ca societatea dezbinata va fi mai usor de manipulat, iar partidele dezbinate pier, rand pe rand, de pe scena politica.

 2. neata,

  cu inca un partid maghiar (acum sint 3) exista riscul, ca niciunul sa nu intre in parlament.
  dar exista si versiunea relativ plauzibila, ca laszlo tokes exact asta urmareste (sa nu intre nici un partid maghiar in parlament) pentru radicalizarea discursului extremist al maghiarilor si in consecinta si al romanilor……….de aici se poate tzese mai departe scenariul razboinic….

  PC – ponta urla la PC dar are nevoie de televiziunile latrine,
  la fel si crin va face cum vor muschii felicshieni pentru a accede la aceleasi latrine.
  ambii uita ca lumea va incepe sa sa sature si de latrine…
  si se va sparge usl=ul ca un balon de sapun
  🙂

 3. Skorpionule,
  USL-ul s-a născut avortat, dacă se poate spune asta…
  De la început era să fie sortit pieirii, fiind ceva nefiresc, o cretură a două-trei minţi bolnave şi infatuate.
  Se vedea clar că e uniunea lor, nu a masei lor de alegători.
  Atâta, despre respectul minţilor fierbinţi pentru alegătorii lor!!!
  Cât despre BVB… au ajuns să mă enerveze deabinelea. Mai ales Bercoviceanu!
  Despre felixoizi, lăsaţi-i în pace: un exempli de mult zgomot pentru nimic.
  Ungurii că făcură alt partid… se duc pe apa Mureşului, fie ce Sâmbătă sau Duminică va fi votul!
  S-au gătat, pentru că până măsuţa lor de alegători se orientează ba colo, ba dincolo, ies din Şparlament…
  Aşa că ai să vezi UDMR încercând cât mai mult ca să se afle la guvernare. Ştiu bine că o alta, nu mai pupă bozgorii…
  E de bine, zic eu…

 4. arizona,
  neata,
  si eu ziceam asta despre usl. i-am dat termen maxim un an de existenta.
  clemy stie asta
  🙂

  oricum uneori ma satur de cite chestii interesante cu sau fara ghilimele sintem nevoiti sa traim..
  parca as vrea sa ma plictiseasca scena asta politica in vesnic freamat, turbulente, ticalosii, schimbari
  de peste 21 de ani…

 5. Multumesc Clemy! 🙂

  Se mai asaza treburile.

 6. cineva scria de dl. Vlaston, nu-mi inspirä incredere

 7. berceanu, chiar s-a fäcut de ras, incet ,incet, ii cade masca.

 8. Buna ziua copaceni,sa ramaneti vesnic verzi la radacina! 😆

  M-am simtit oarecum „vinovata”pentru startul dat cu urarea pentru filadel…si imbratisarile calde fara culoare politica primite de adminul nostru. Mi-a saltat inima de bucurie la vazul atator prieteni veniti si reveniti dezinteresat la umbra copacului

  Raspunsul de multumire dat de el,sintetizeaza niste ganduri si optiuni pe care le-am avut tot timpu,visand la cuagularea fortelor din societatea civila intr-o miscare ce parea imposibila. Vi-l reamintesc:

  Mișcarea pare să vină de la firul ierbii și într-un fel am participat la pornirea ei fiecare dintre noi.
  Nu eram noi cei care ne doream o instituție politică curată pornită de jos în sus?
  Nu-i așa că mulți dintre ei sînt și dintre noi?
  Nu-i așa că ușa este deschisă pentru oricine dorește să participe?

  Timpul care urmează va fi foarte interesant (cum zice Clemy) și definitoriu. Să vedem ce vor să facă și cum o vor face.

  Reamintes ,aici,si o idee excelenta a lui furi „ Dincolo de pasiunile politice, maruntele pasiuni politice, ceea ce ne ramane suntem noi, unul altuia. In fond, politica este precum bostanul, rotund, iar noi suntem precum semintele, roditori si purtatori de gene sanatoase.. 😆

 9. clemy,bine punctat! 😆

  Ma intreb,din ce categorie face parte Berci,daca vorbeste cu atata nonsalanta despre „dinozaurii din fostul Pd”?S-a spovedit cumva si noi ina n-am aflat?

  Pe mine ma distreaza zazania iscata in paradisul uselist.Atat de scurta a fost „luna de miere”.Prea s-au frantuzit ,crezand ca dureaza casatoria in trei.Noi i-am avertizat,degeaba insa! Antenescu,groparul PNL-ului ,si-a vandut cam pe gratis sufletul diavolului securist ,va afla in curand si va avea confirmarea cand se va intalni in lumea cealalta su Bratienii.

  Despre unguri ce sa mai zic?Fiecare doarme cum isi asterne.Probabil le-a venit si lor randul sa priveasca de pe tuse ,cum e cu politica durasi nu neaparat santazista.

 10. Va salut skorpi,Ari,filadel,theo(in ordinea aparitiilor voastre la topic,nu dupa alte criterii)
  Nu ne deosebim radical in aprecieri.Spunea ieri cineva(regret ca n-am retinut persoana) este necesara diversitatea opiniilor,altfel ne-am infatisa ca simpli roboti-programati identic-si raspunzand comenzilor exterioare.Mie imi place sa cred ca suntem samburii roditori din fructe proaspete si sanatoase. 😆

 11. Servus 🙂 .
  Filadel,
  La Multi Ani!
  Clemy, o stea de cinci puncte pentru postare :).
  La toata lumea de aici cele bune, timpul este foarte scurt zilele astea.
  😀

 12. Cititi discursul d-nei Monica Macovei din Parlamentul European,
  soldat cu adoptarea unei Rezolutii cu majoritate covarsitoare. :)/

 13. VÄ SALUT CU DRAG

  sigur, MM, este grozavä. un mare succes,A RÄMAS UN OM DE BAZÄ A ROMANIEI

  dar sä vedem cate tzäri o adoptä si…..O APLICÄ

 14. Dora dragă,
  poţi să-mi dai adresa site-ului unde pot citi seaace tu ai citit?
  NB: Pentru toată lumea, pe viitor, când recomandaţi ceva, fiţi drăguţi şi daţi şi URL-ul respectivului material.

 15. Mulțumesc Gino!
  Văd că platforma (fain cuvînt) îmi face fițe. 🙂

 16. Ari

  uite-aici link-ul:

  http://www.monica-macovei.ro/blog/?p=669

  Pe Monica Macovei o găsești la noi pe blog sus în partea dreapta chiar sub Politeia. 🙂

 17. Am trimis odată, dar totul s-a dus în neantul cyberworld-ului…
  Voi repeta, deci…
  Dora dragă,
  fii bună şi te rog pune adresa locului unde ai citit discursul D-nei Macovei.
  Pentru toată lumea: când recomandaţi un material, fiţi amabili şi daţi şi URL-ul locului cu pricina.
  Mulţumesc din suflet.

 18. buna seara prieteni 🙂 La multi ani Filadel ! Clemy 🙂 o postare excelenta ca de obicei 🙂 esti inspirata atunci cand propui sa lasam analiza situatiei din pd-l pentru mai tarziu 🙂 si eu cred ca va fi mai interesant sa vedem ce se va intampla in saptaminile si lunile urmatoare 🙂

 19. Aşa este Fil!
  Mulţumesc.
  Era la Chioreni, dincolo de Orbeni!
  Explicaţia ar sta numai în aşa numitul „tunnel vision”…

 20. furiouswordpressripper

  @filadel, Liviu Crăciun a scris acolo un articol foarte realist si echilibrat, chiar daca „Miscarea Populista” este un titlu tendentios ales. Nu cred ca Miscarea Populara este populista, dimpotriva.
  Un lucru observ ca a fost remarcat si de Liviu Crăciun, si anume ca desprinderea de structurile PDL este si prematura si violenta declarativ. Miscarea Populara este foarte plapanda si nu se poate sustine singura pe picioare fara suportul logistic al PDL, iar o pozitionare „neprieteneasca” fata de acesta poate duce la imposibilitatea de se ridica mai sus de „firul ierbii”. Stefan Vlaston, prin articolul scris aseara „Imperativul momentului: o noua clasa politica”, in ciuda activismului sau desantat nu a facut niciun servicu Miscarii asa precum nici @Clemy, prin articolul de mai sus. Dreapta politica nu inseamna discursuri si lozinci. Dreapta presupune proiecte politice realiste, constructie durabila, etc. De aceea, as recomanda cu caldura sustinatorilor dreptei sa isi pondereze discursul la adresa singurului partid de dreapta existent in Romania, PDL.

 21. o.vasileasca, traseista-profesionista, este o precupeatzä obraznicä si perversä, e si normal.

  a invätzat-o bine vadim.USL-ul are niste cretine läträtoare.

 22. am väzut un mare inganfat la DD, Mocanu, care a fäcut si a dres, si sä vedetzi ce v-a face el………..

  iar un läudäros, venit cu scopuri politice sä castige bani. se laudä cu mari schimbäri fäcute

  in venezuela, columbia si ucraina––aceste tzäri nu au fäcut schimbäri ,decat in räu.

  spere sä nu fie un escroc de stanga-estremä.

 23. @clemy @skorpy. Ipoteza: al 2-lea si al 3-lea partid maghiar vor provoca o disolutie a UDMR. Unii vor migra catre PDL, altii (Frunda &Co) catre PSD. Cam nimeni spre PNL. Sau contrariul: UDMR va ambala realizarile de azi, IMPREUNA cu guvernul, pt. a avea cu ce se prezenta in alegeri in fata unor promisiuni (exagerate!) ce vor fi facute de noile partide.

 24. @cinic,
  nu cred ca mai mult de 10-15% vor migra spre psd sau pdl.

  mai bine deloc decit asa cum spui…cred ca asa prefera de-alde frunda etc si se vor lupta cu tokes & co sau se vor coaliza toate cele 3 partide maghiare..

 25. la noi nu existä separat partidele,

  sunt in CDU; CSU; SPD SI LA VERZI

  FDP-liberalii nu stiu sä aibä, oricum liberalii in germania , stau f. prost

 26. despre securistul TÖKES a inceput sä se stie adevärul.

 27. Pingback: Blogosfera Saptămânii: 18 – 24 Septembrie « Politeía

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s