PDL la răscruce de drumuri

Trei au fost evenimentele zilei de ieri care merită comentate. Primul îl reprezintă avertismentul dat de președintele Băsescu Guvernului și PDL la ceremonia de investire a Sulfinei Barbu în funcția de ministru al muncii. Concret, președintele a avertizat cabinetul Boc că dacă nu va lua măsurile de reformă care se impun se va distanța de Executiv.

La o primă vedere declarația președintelui este un simplu exercițiu retoric. În realitate însă, așa cum a observat mai devreme și amicul Cetățean, președintele a atins un punct nevralgic și pune PDL-ul în situația de a alege pe ce drum o apucă. Pe primul loc în agenda discuțiilor politice se află Legea asistenței sociale care nu a fost votată în Senat datorită largului concurs al parlamentarilor PDL. Iar dacă pâna luni democrat-liberalii puteau să se ascundă de votul pro sau contra legii în spatele „independenței” lui Sebastian Lăzăroiu, prin numirea unui om de partid, doamna Sulfina Barbu, parlamentarii PDL vor trebui să aleagă dacă susțin respectivul proiect legislativ sau dacă se aliază cu PSD în opoziția față de el. Un vechi proverb chinezesc spune că este bine să fii atent ceea ce îți dorești pentru că s-ar putea să ți se întâmple, și, mai rău, ca apoi să îți pară rău că ți-ai dorit respectivul lucru. Greii PDL și-au dorit eliminarea incomodului Sebastian Lăzăroiu și dorința li s-a împlinit. Dar bucuria lor nu a durat decât două zile. Pentru că liderii democrat-liberali vor trebui să decidă și dacă mai țin la sprijinul prezidențial sau nu. Sigur, președintele nu se va afla în competiție electorală anul viitor, dar de domnia sa depinde numirea viitorului premier. Așa încât vechea gardă a partidului va trebui să gândească cu multă atenție pe ce drum o apucă căci nu le va fi comod ca în timp ce vor trebui să se apere de atacurile populiste ale opoziției să trebuiască să răspundă și criticilor prezidențiale. Iar domnul Berceanu pe care ieri l-am acuzat de nesimțire pentru că și-a însușit cu nesimțire o idee care nu doar că nu îi aparține, dar pentru care l-a și criticat pe Sebastian Lăzăroiu, nu are competența de a găsi o soluție strategică la această ecuație politică. Și mă refer la domnul Berceanu pentru că domnia sa este simbolul trecutului absolut al PD.

Și pentru că vorbim de trecut și de întoarceri de pe o parte pe alta a politicii ca o clătită pe plită, merită să ne aruncăm un ochi și pe binecuvântarea candidaturii „independente” a lui Sorin Oprescu sub sigla USL. Crin Antonescu, care până nu demult urla împotriva acestei mișcări, s-a făcut că a uitat criticile și și-a însușit pe deplin respectiva candidatură. Singurul liberal care a avut obiecții a fost Ludovic Orban care s-a răzvrătit pe Facebook. O răzvrătire fără nici un fel de finalitate căci indiferent câți „prieteni” ar avea domnia sa pe FB, acest post nu va determina o revoluție tomnatică în PNL. Și pentru că domnul Orban latră dar nu mușcă, nu cred că Crin Antonescu îi va da măcar satisfacția unei sancțiuni pe linie de partid.

Oficializarea candidaturii lui Sorin Oprescu readuce însă în prim plan problemele PDL la nivelul Capitalei. Democrat liberalii nu au un candidat capabil să i se opună lui Sorin Oprescu așa încat vor trebui fie să îl susțină pe Nicolae Onțanu, fie să riște să se facă de râs într-o competiție electorală care are efecte de imagine extrem de importante.

Nu în ultimul rând aș dori să spun câteva cuvinte despre intenția eșuată a liberalilor de a convoca o sedință comună a Parlamentului cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai. Pentru mine este un mister de ce liberalii merg în continuare pe linia monarhistă, o idee care probabil are susținerea a maxim 10% din populație. Și oricât s-ar perinda pe la televiziuni principesa Margareta și Radu Duda cauza monarhistă nu va prinde viteza în rândurile electoratului.

Clemy

21 responses to “PDL la răscruce de drumuri

 1. neata,
  buna postare

 2. Pingback: Fiți atenți ce vă doriți, s-ar putea să vi se-ntâmple și-apoi veți regreta ce v-ați dorit (proverb chinezesc) | Sareinochi's Blog

 3. doamne, cum e posibil, aceastä adunäturä zisä moarhie, färä legimitate, sä aibä pretentzii.

  aceastä familie, actualä, nu a fäcut nimic pt. romania. nerusinata margareta, vorbeste

  de securistul duda, de constitutzie care nu e nimic…………………..

  cucoana asta obraznicä, sä-si tzinä gura, sunt niste profitori niste asociatzi a comunistilor.,securistilor.

  ex MIHAI, a trädat tzara, o spun romanii, nu numai presedintele.

  rusine , fostei case regale.

 4. täriceanu, este in stransä prietenie cu duda, fii de securisti si colaboratori ai lui ilici.

  täriceanu , este o mare jigodie.

 5. pt. cä il alimenteazä si pe DD

 6. furiouswordpressripper

  Buna ziua!
  Da, pana si eu am remarcat ca presedintele a dat o palma zdravana lui Berceanu atunci cand a declarat ”
  “As recomanda oricui ii da prin cap intre cei din guvern sa-si atace partidul care il sustine sa se abtina pana pleaca din guvern”
  Orice absolvent de bacalaureat isi da seama ca presedintele pune guvernul inaintea partidului si ca, astfel, l-a atacat dur pe Berceanu.
  Mai interesant, insa, decat atacul la Berceanu, mi s-a parut staruinta cu care presedintele doreste sa isi asocieze numele cu RMGC. Gaseste cineva vreo explicatie care sa se sustina?
  Pentru ca e greu de crezut ca argumentele presedintelui pot sta singure in picioare. E ca si cum cineva ar incerca sa ne convinga ca putem castiga niste bani cinstiti daca suntem platiti sa ne caram mobila din casa pana la camionul pe care scrie RMGC, cu mentiunea ca, in plus, ne vom alege si cu un bazin de reziduuri din care puteam bea apa.
  E ceva care imi scapa!

 7. Și pentru mine rămîne un mister. Probabil că știe ceva ce noi nu știm și nu vrea sau nu poate să ne spună.

 8. furiouswordpressripper

  Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate decat sunt, iata ca Mihai va vorbi intr-o sedinta solemna a Parlamentului, exact de ziua lui.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10182353-organizarea-sedintei-solemne-dedicate-regelui-mihai-introdusa-ordinea-parlamentului.htm
  In fapt, asistam la o lovitura de imagine foarte dura, iar situatia ia o intorsatura neasteptata.

 9. furiouswordpressripper

  Dar, pentru ca tot vorbim despre garda veche, iata ca garda tanara se face remarcata prin vocea tanarului deputat Theodor Paleologu, vicepresedinte al PDL.
  Theodor Paleologu a facut un apel la colegii de partid sa voteze in favoarea propunerii liberale: „Nu vorbesc in numele grupului PDL, vorbesc in numele meu si fac apel catre colegii din grupul PDL sa voteze si ei pentru invitarea regelui Mihai. Este o chestiune de obraz. Motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine, e chestiune de obraz, e o chestiune de intilnire cu istoria noastra. Si tocmai pentru ca presedinele Traian Basescu a spus ce a spus in iunie, este o chestiune de obraz pentru noi toti sa votam pentru invitarea regelui pe 25 octombrie”, a spus Theodor Paleologu.
  In timp ce domnul Berceanu este simbolul trecutului absolut al PD, simbolul viitorului, prin vocea vicepresedintelui PDL, lasa de inteles ca presedintele ales al Romaniei nu are obraz.
  @Clemy, tu mai intelegi ceva?

 10. paleologu, a indrugat vrute si nevrute, el ar da omorul si securistului duda.

  nu potzi sä fii de acord cu el. dl. paleologu, a fost cu totul deplasat.

  in parlament a fost adus de PDL, el poate sä vorbeascä acasä la el,

  ce crede de cläpäug.face intrarea pe usa din dos, a lui duda.

 11. Buna seara tuturor.
  @fw, Paleologu a gresit. Eu nu vad nici un beneficiu ptr PDL in sedinta asta. Asa cum nu vad nici ptr Casa Regala. Cine crede ca sedinta asta va creea emotie in randurile populatiei si va forta reinstaurarea monarhiei este un naiv. Ca sa nu mai vorbesc ca am indoieli privind temeiul constitutional al unei astfel de sedinte. Regele Mihai nu este seful statului si nu este nici un sef de stat strain important invitat sa se adreseze Parlamentului.
  @filadel, am vazut stirea. Pacat ca PDL nu este in stare sa speculeze momentele prielnice.

 12. TOATÄ ACEASTÄ MISCARE; E FÄCUTÄ; SÄ ADUCÄ IN LUMINÄ;; FAMILIA CU SECURISTUL DUDA:

  DL: PALEOLOGU; PUTEA SÄ FACÄ O FESTIVITATE UNDE S’Ä-I FACÄ PLECÄCIUNI

  EU L-AS DA AFARÄ PE PALEOLOGU; PT: INSULTA CU FSN:

  DUPÄ MINE SI IN OCHII MEI; PALEOLOGUL; TREBUIE TRIMES LA DUDA; PRIETEN CU TÄRICEANU

  TÄRICEANU CEL CE NU-L POATE SUFERII PE PALEOLOGU:

 13. Prezenţa clăpăugului în Şparlament este neavenită.
  Cine p… m.. este oare?
  Un nul la pătrat.
  Nu are caracter nici cât un râtan: pentru a-şi „recupera” parte din averi, l-a lins pe KGBist, cel care s-a purtat cu el ca cu o slugă… Venind în nŞparlament, indică faptul că şi acesta este o nulitate. Ei hai: rotundă!
  Mă înfioară când i se spune Rege…
  Aaa, dacă i s-ar spune Regele Care A Abdicat, adică regele care şi-a părăsit supuşii lăsându-i pradă fiarei roşii, mai treacă-meargă.

 14. furiouswordpressripper

  @Clemy, Paleologu a gresit, desigur, pentru ca doar Blaga, Videanu si Berceanu sunt rau intentionati, dar cum putem sa ii consideram pe ceilalti, pentru ca hotararea a fost adoptata cu 191 de voturi pentru, doua voturi impotriva si 113 abtineri.
  Genul acesta de discursuri omagiale, tinute de chiar omagiatul insusi, sunt gretoase, de un festivism de tip comunist si nu foloseste nici mosului si nici Parlamentului, dar da o lovitura de imagine cum nu a mai primit presedintele pana acum.
  In locul Presedintelui, eu as fi anuntat deja ca doresc sa particip la aceasta festivitate, ca sef al statului, si ca doresc, cu aceasta ocazie, sa tin un discurs.

 15. http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-10184935-directorul-general-cern-rolf-dieter-heuer-sunt-mandru-spun-anul-acesta-angajat-doi-tineri-romani-staff-cern-unde-lucreaza-jur-80-cercetatori-romani.htm

  Daniel Funeriu:

  „Pentru prima data, in cateva zile se va da rezultatul competitiei de granturi evaluata 100% cu experti straini. Un pas extrem de important in ceea ce priveste metoda de alocare a fondurilor in cercetare.
  Un al treilea element extrem de important este faptul ca in acest mandat vom orienta din ce in ce mai multe fonduri inspre cercetare cat mai aproape de producerea de PIB.
  Ma refer aici la o cercetare cat mai aproape de cercetarea aplicativa, de care Romania are nevoie, fara a neglija insa cercetarea fundamentala, cum este de exemplu cercetarea in fizica, pentru ca cercetarea fundamentala produce resursa umana de care cercetarea aplicativa are nevoie.”

 16. auzi ce zice…”Cine îl acuză pe preşedinte că este ca un elefant într-un magazin de cristaluri fine când vine vorba despre politica externă, poate să privească în jos cu ruşine privind la acest episod din biroul Ambasadei SUA.”
  de aici…
  http://www.gandul.info/puterea-gandului/ghid-de-lectura-wikileaks-partitura-lui-basescu-citita-in-cheia-taubman-8778324

 17. @fw, pana una alta Paleologu nu are pacatele grele pe care le au in spate baietii din grupul BVB. Te rog sa nu incerci sa bagi fitile pro BVB. Nu tine. Ii cunosc prea bine pe respectivii, si nu de ieri de azi. Stiu ce le poate pielea si unde ii duce mintea. In ceea cel priveste pe presedinte, el poate sa ceara sa fie prezent la sedinta respectiva in calitate de sef al statului. Ma indoiesc ca o va face iar eu daca as fi consilierul lui de imagine m-as opune vehement unei astfel de miscari. Ptr ce sa se duca? Ca sa asiste pana la urma la discursul unui fost sef de stat si la infierarea propriei sale persoane?

 18. eu nu consinder, cä romania are monarhie.

  un pic de bun simtz., adio monarhie, abdicat .

  ce circ e asta??

 19. O veste buna pentru unii de aici :
  In scurt timp nu se va mai permite folosirea expresiilor „jidan” si „tigan” , decat in sens peiorativ !

 20. furiouswordpressripper

  Theodor Paleologu, vicepresedinte al PDL, isi da cu parerea despre presedintele Basescu, la RealitateaTV, in direct, alaturi de prietenul sau, Rogozanu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s