Mantaua de operetă a monarhismului iliescian

Rar mi-a fost dat să văd un spectacol mai jenant decât cele petrecute ieri în ședința reunită a celor două camere. Sub pretextul sărbătoririi Regelui Mihai, opoziția a reușit să se dea în stambă printr-un monarhism de operetă.

Nu au lipsit personajele care au încercat să se bage în seamă ca Valeriu Zgonea sau ca Cătălin Voicu, mari monarhiști ale căror merite în promovarea regalității nu le cunoaște nimeni. Plin de avânt în urma discursului regal, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat de acord cu instaurarea monarhiei constituționale iar Ion Iliescu a declarat la încheierea festivităților (care au fost încununate cu un concert de muzică de operă având-o ca principală solistă pe soprana Nelly Miricioiu) că actul de la 23 august a schimbat soarta Ardealului și a poziției României după razboi. Ion Iliescu are capacitatea de a-și recicla opiniile în funcție de circumstanțe. Dacă acum 23 august devine un moment de glorificare a regelui Mihai, nu cu foarte mult timp în urmă domnul Ion Iliescu caracteriza probabil același eveniment ca un triumf al forțelor revoluționare anti-hitleriste și anti-sovietice, începutul marii prietenii româno-sovietice, etc.

Reconversia la monarhism a lui Ion iliescu nu are nimic din noblețea convertirii lui Saul pe drumul Damascului, ci este ipocrită și face parte dintr-un joc politicianist de cea mai joasă speță. Nu dragostea față de monarhie îl împinge pe fostul președinte să facă temenele verbale în fața unui nonagenar, ci dorința de a uzurpa una din ultimele redute ale vechilor luptători anti-comuniști și a partidelor istorice: monarhia. Pe vremea când adevărații monarhiști luptau în munți sau zăceau în închisori și erau îngropați în morminte fără cruce și fără nume, activistul de partid Ion Iliescu studia la Moscova nu doar tehnologia ci și arta supraviețuirii în complicatul și bizantinul aparat al conducerii partidelor comuniste de expresie sovietică. Iar în anii 90, când vechii monarhiști deveniți lideri ai partidelor istorice au încercat să readucă în discuție monarhia, același Ion Iliescu îl fugărea pe rege pe autostradă și îl expulza din țară. Dar vechii monarhiști i-au stricat fostului președinte planurile „consensului” național. Pentru că nu i-a putut înfrânge printr-o luptă de idei pe monarhiștii autentici care și-au dat viața pentru țară și pentru rege, Ion Iliescu s-a îmbrăcat ieri cu haina falsă a regalității și a preluat un mesaj care nu i-a aparținut niciodată.
Și nu doar atât. Liderii opoziției au fost foarte fericiți să asiste la o ședință solemnă al cărui rezultat nu va schimba nici cu o iotă sentimentele monarhiste ale populației, decât să fie nevoită să vorbească despre criza financiară care bântuie Europa.

Neînțelegerile dintre Germania și Franța privind ștergerea datoriilor Greciei, războiul care se dă între presa franceză și cea italiană, sunt până la urmă simptomele unei crize mult mai profunde. Admițând că azi va fi adoptat un nou pachet de salvare a Greciei și că o parte a datoriilor acestei țări vor fi șterse, pierderile băncilor franceze urmând a fi suportate de toți contribuabilii europeni, problemele fiscale ale UE și ale monedei unice rămân în continuare nerezolvate. Pentru că la orizont se află situația Spaniei, care nici nu a fost luată serios încă în discuție, dar mai ales a datoriei publice uriașe a Italiei. Și problema financiară nu este singura dilemă a UE. Uniunea Europeană se află și într-o criză constituțională căci evenimentele din Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda, Italia demonstrează că UE a închis ochii la încălcarea grosolană a propriilor tratate, în special a celor care privesc moneda unică. Țări care potrivit tratatelor trebuiau să aibă o datorie publica de sub 5% au dovedit că au un deficit bugetar imposibil de cuantificat exact.

Așadar indiferent de ce se va decide, dacă se va decide ceva, azi la Bruxelles, problema viabilității monedei unice va continua să planeze asupra tuturor. Mai trebuie România să încerce să adere la moneda unică sau nu? Iată o întrebare la care opoziția nici nu vrea să se gândească. Ar trebui să recunoască că a greșit și că președintele Traian Băsescu a avut dreptate atunci când a cerut responsabilitate și prudență clasei politice.

Clemy

35 responses to “Mantaua de operetă a monarhismului iliescian

 1. Buna ziua ! Excelent comentariu si l-am votat ca atare.
  Ion Iliescu nu a fost orbit ca Saul pe drumul Damascului, tov. Iliescu si-a schimbat numele pe drumul Moscovei in „ilici”. El nu a avut parte de miracol el a fost crescut in „religia” in care a fost botezat de parintii sai.
  Ion Iliescu nu a avut sansa divina a miracolului, nici macar a indoielii, el a avut si are trainicia certitudinilor.
  Se stie ca ” doar imbecilii nu au intrebari ci doar certitudini”.
  Ion Iliescu este intruparea deplina omului nou: „homo sovieticucs”

 2. ….Cat priveste neînțelegerile dintre Germania și Franța privind ștergerea datoriilor Greciei, eu cred ca neantelegerile vin si din zvourile care descriu economia Frantei o zona cu probleme asemanatoare cu a celor disperat se incerca gasirea unei solutii.
  Normal ca daca unul din cele doua motoare incepe sa tusesca pilotul va incerca turarea motorului inca in functiune spre a suplini deficientel de randament al cuplului, urmarea ar fi consumul inrdreptatit al celui care trage mai tare la o doza corespunzatoare de combustibil.
  Cam mecanicista explicatia mea dar nu cred ca este prea departe de adevar.
  Vom mai vedea…..

 3. …Vorba d-lui Profesor V. Tismanenu: iliescu nu a fost si nu va fi niciodata un penitent.
  El nu va auzi nicicand vocea dumnezeului sau de la Kremlin tunand :ilici, ilici , de ce ma ponegresti?…….

 4. „animalule” mäi ilici, cat o sä vä mai facetzi de ras?

  se stie cä DUDÄ, este copilul prietenului dr…. a lui iliescu.

  asta este o lucrare moscovitä, securistä, de unde täriceanu si altzii

  nu sunt departe. cat de ipocritzi si penibili sunt, este tipic parvenitzilor si escrocilor monarhiei.

 5. ‘Neata !

  Pai, cum ar veni, da.
  Mai intai, chestia asta cu regele a fost aiuristica, apoi s’a transformat intr’un can/can de tip „tate si chiloti” si acum o ia in ridicol.

  In prostia din capul antibaseilor, episodul ar trebui sa fie un „BUM” in zidul Cotroceniului.
  Constructia securistica e atat de tipica, atat de caraghioasa, ca intr’un fel ma simt mai bine. Fostii securisti, actualmente oameni politici cu antene, traiesc inca in secolul trecut.
  Scopul pentru care l’au scos pe nefericit de la naftalina si’l plimba de colo/colo e mai mult decat straveziu, lumea s’a prins de smecherie, dar in ciuda acestei evidente, ei continua prosteala conform planificarii.

  „….actuala conducere a României, în frunte cu preşedintele. Dl. Băsescu nu găseşte decât măgării la adresa regelui Mihai, a preşedintelui Iliescu, a preşedintelui Constantinescu, conducători ai unei Românii democratice – dacă ar avea la dispoziţie condiţiile şi aparatul de propagandă al regimului comunist, i-ar şterge din istorie. Singurul pentru care are cuvinte de laudă este N. Ceauşescu, un dictator care a supus exterminării propriul popor…”
  Si semneaza cu onor, luptand vajnic pe ogor, CTPul cu mosor 😀

  “În mai puţin de 10 minute, cu voce uşor stinsă, marcată şi ea de emoţia momentului, Regele Mihai a făcut o sinteză a celor 64 de ani cât a lipsit din Parlamentul României şi a descris calea pentru salvarea ţării………..
  …….A fost prima mea participare la un eveniment solemn petrecut în Parlamentul României. Şi a fost ziua care m-a curentat până în vârful unghiilor cu sentimentul că ţara noastră mai are o şansă. Nu una singură, ci nenumărate, cam tot atâtea câţi compatrioţi au căzut pe gânduri la auzul acestor cuvinte venite parcă din ceruri.”
  (nu specifica daca gandurile respective s’au facut tandari sau s’au fleoscait, functie de consistenta)
  Semneaza cu’n dest’ si el, naparstocea de Cornel, cu’n vid gol in portofel.

  Dragii de ei !
  Nu iese BUM in palatul prezidential.
  Ramane doar un FAS in popoul lu Felix.
  Nici macar nu ma mai enerveaza.
  Mai mult ma amuza. 😀 😀 😀

 6. Intalnirea de azi a marilor puternici ai Europei este alta poveste.
  Nu mai e de ras.

  Se fac intalniri pentru decizii cu miza uriasa la nivel continental la interval de 3…5 zile. Asta inseamna mult.
  Daca aderarea la euro mai e de actualitate ?
  Personal inclin sa cred ca nu.

 7. Este intereseantă developarea în aceste zile a jurnaliștilor deghizați sub comanda comuniștilor. Ce jenant să trebuiască să scrii la comandă. Uite-i cum ies la lumină, grețoșii.

 8. la acelasi subiect (cu scandalul de rigoare printre comentatori):
  http://sareinochi.com/2011/10/26/regele-mihai-sau-65-de-ani-pentru-un-discurs-fad-obsolete-ca-alteta-i-noi-mai-divizati-ca-oricand/#comment-5973
  cand ascunzi Istoria sub pres atatia ani, se transforma in isterie.

 9. ….o completare la postarea mea de la ora 12:18..
  Ion iliescu este nascut orb din parinti orbiti de „lumina de la rasarit”, devenind dupa ’89 un conducator orb al chiorolor care amagiti de 40 de ani de robie nu ii conduce catre tara fagaduintei ci catre haul din care au aparut.
  Ion Iliescu a fost si este un impenitent, este ai afost un apostol al neantului.

 10. Hematiile lui Iliescu sunt stanzate cu secera si ciocanul…..

 11. FuriousWordPressRipper

  off: Opoziţia refuză dezbaterea Legii asistenţei sociale. Plenul Senatului, suspendat din nou.

 12. Opozitie=sabotori= puscarie!
  Simplu, asta ar insemna dictatura. In conditiie xceptionale ca cele prin care trece tara orice opozitie contra intereselui national ar trebui tratata ca sabotaj.

 13. ASTA ESTE DEMOCRATZIE eSTE O ESCROCHERIE usl

  golanii sunt obositzi . dupä petreceri cu trädätori si securistii statului

  rusine filfizonilor usl

 14. opozitzia, niste escroci, ce primesc bani nemuncitzi.

 15. Buna
  @fw: „CODULETICETIC” ? 😦

 16. scuze,coduetic. In titlu

 17. FuriousWordPressRipper

  Eu tot nu inteleg care a fost logica acestor doua campanii de spalare de cadavre politice, una a familiei Ceausescu si cealalta a familiei regale.
  Daca cei de la Realitatea pareau toti rude cu Ceausestii, ceilalti, turnatorii de la Antenele Voiculescului pareau ca sunt nascuti toti in curtea regala.
  In fapt, ceea ce s-a vazut ieri in Parlamentul Romaniei, adica Fratia dintre comunisti si regalisti, a fost ca si cum cele doua campanii s-ar fi intalnit in sfarsit, ca o fratie a antenelor cu Realitatea. Nici B1 nu a stat deoparte, numai ca astia pozeaza in fata mare.
  Toata aceasta campanie media, si va asigur eu a fost costisitoare, trebuie sa fi avut alta si finalitate decat un discurs presarat cu citate din ornitologi vestiti. Nu pot pricepe, iar chestia asta ma infurie. Miza trebuie sa fi fost cu mult mai mare decat spectacolul de camin cultural tinut in Parlamentul Romaniei. Ca au dorit sa ii erodeze imaginea presedintelui, am inteles. Poate ca, intr-o oarecare masura, au si reusit, dar atacurile la presedinte nu ar avea nicio noima daca nu si-ar fi dorit sa ii aplice acestuia o lovitura inainte de terminarea mandatului. Daca iau in considerare graba cu care si-au construit atacul si lipsa de atentie in detalii, banuiesc ca vor sa isi mai tarasca bosorogul si in alte actiuni. Ramane de vazut!
  Intre timp, adica in vreme ce asteptam cu ochii pe Parlamentul Romaniei sa se mai voteze vreo lege cu efecte pro active, blocajul parlamentar ne da indiciul ca TOT ACOLO se coace ceva. Altceva decat legile dupa care ni s-au lungit ochii. Toata lumea pare ca asteapta sa se intample ceva.
  Ce anume ?!??!?!?

 18. Furio, nai auzit-o pe madam Merkel, vine razlelul…., ca de acolo ies bani grei si toti prospera….
  Doamne fereste!

 19. … se pare caasata pun la cale maimarii lumii , ca sa nu mai intrebe prostime unde si cine a ufurat banetul mondial , ci fiecaruia sa-i fie frica si sa aiba grija sa supravituiasca pana maine , ca de ja „suntem prea multi”…
  Doamne fereste!

 20. Cer scuze pentru postarea precedenta, bateriile tastaturii.
  ok, ….

 21. Fury

  Cu totii suntem de acord ca pe scena romaneasca actuala se bat la vedere alde PDL..USL dar la umbra sunt rusul si occidentul.
  Sa nu banuim ca se primeste sprijin logistic din afara ar insemna sa fim naivi.

  Dat fiind faptul ca Base le’a bagat mortu’n casa cu Deveselu, mutare pe care piratul a facut’o ca la carte, de i’a prins cu chilotii’n vine, 😀 probabil ca acum se pompeaza la greu din est.

 22. Andrzej

  Acum vre’o doua luni ziceam in treacat ca un conflict violent ar fi cel mai urat lucru ce se poate intampla.
  Si ingrijorator este faptul ca situatia de acum ofera o perspectiva in care nici o varianta nu poate fi exclusa.
  Absolut nici una.
  Practic totul e posibil.

 23. FuriousWordPressRipper

  @Viq, pot fi de acord, cu mentiunea ca de partea rusului par a fi si Germania si Franta. Adica este de tot rahatul. Observ ca si China doreste sa intre in „joc”. Daca privesc din acest unghi, incep sa inteleg de ce insista presedintele cu Rosia Montana, desi….
  Astept sa aud ecourile intalnirii de astazi. Inteleg ca Merkel este nemultumita de rezultatul discutiilor.

 24. Fury

  Referitor la Parlament asa pare.
  Ca se coace.
  Daca o legam de atacul cu cocoloase de mamaliga regala la pupa vaporului gandul te poate duce la repetarea istoriei cu atarnarea de funie de antart.
  Nu cred.
  PDL nu va face pipi impotriva piratului, ca de’acolo vine’un vant de’i uda instant.
  Sa nu uitam ca ghioceii ca NR atat asteapta. Orice miscare gresita a PDL va avea efect dublu sau triplu. Multi proportocalii asteapta doar un pretext ca sa schimbe cap/compasul.

  Dimpotriva.
  Parerea mea este ca timid, cu jumatate de gura, PDL incepe sa reactioneze la aparitia acestei firave (deocamdata) alternative.
  Adoptarea codului Macovei este un semn ca vor sa’si pastreze electoratul.
  O atitudine antipirat ar fi dezastru.

 25. Viq, mi-e greu sa mai cred in razboiae deschise ca cele din sec.XX. Poate sunt stabilite niste scenarii gen Iugoslavia, Lybia sau cele regionale numite confruntari interetnice.
  Un razboi major ar fi catatsrofal cu urmari apocaliptice la puterea de distrugere de care dispun marile armate ale lumii.
  Ca o paranteza : mi s-a paruta bizara afirmatia lui Karzai care afirma ca in cazul unui conflict USA vs Pakistan, Afganiastanul va fi aliat cu Pakistanul.

 26. Fury
  „…pot fi de acord, cu mentiunea ca de partea rusului par a fi si Germania si Franta..”

  E inca neclar.
  D’aia am si preferat sa spun „occidentul” si sa nu personalizez mai mult.
  Mie Sarkozy mie se pare complet aerian, iar Merkel inca nedecisa.
  Cu UK treaba pare sa se clarifice in ultima perioada, dupa ce piticul francez a inceput sa’si dea in petec.

  Dar restul Europei este tocana de legume.
  Ceea ce face ca, asa cum spuneam mai sus, situatia sa fie deschisa oricarei variante de … „solutionare”

 27. Andrzej

  Conflictele actuale deschise, sunt de regula „solutionarea” unei probleme locale intr’o maniera in care maimarii au cazut de acord in prealabil. Nu e un conflict intre ei. E pentru ei.

  Cum se va pune problema in momentul in care povestea cere solutionare acasa la ei ramane un mister deocamdata.
  Grecia, Portugalia, Irlanda, hai mai treaca/mearga.
  Dar in ecuatie intra Spania, Italia si, sunt semne serioase, Franta.

  Sa fim optimisti : nimic nu este imposibil. 👿 👿 👿

 28. Andrzej

  „Nimeni să nu creadă că alţi 50 de ani de pace în Europa sunt de la sine înţeleşi. Cade Euro, cade întreaga construcţie europeană”.

  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/merkel-pacea-europa-nu-e-sine-inteleasa

 29. Sare

  Eu l’am inchis demult. 😀 😀 😀

 30. 🙂 nu m-am putut abtine. prea mi-era Iliciul la indemana (stii povestea cu broasca si scorpionul care o roga sa il treaca peste apa… broasca ca „nu, ca nu esti tot la cap, ai sa ma impungi cu acul si-o sa murim amandoi degeaba”. „nu! nu! promit sa fiu cuminte” bla-bla-bla… normal, la mijlocul apei, scorpionul o impunge pe broasca. „vezi?” – apuca aia sa zica inainte de-a da ochii peste cap. „nu m-am putut abtine” – zise scorpionul, ducandu-se la fundul apei. eu inteleg foarte bine aceasta poveste fiind scorpion :). poate de aceea il inteleg si pe Basea…

 31. Buna dimineata!
  Iata cum comenteaza „prietenii” de la rasarit problema coalitiei monarhie-USL:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10532671-ivzestia-regele-romaniei-revine-marea-politica-mihai-poate-deveni-stindard-ideal-pentru-consolidarea-opozitiei-romane.htm
  Folosirea cuvantului „tradator” de catre presedinte a starnit valuri nesfarsite de indignare. Poate ca a spus-o prea abrupt. Dar eu cred ca spus-o cu temei.

 32. De ce nu privim Istoria și mai departe, în perspectivă? De exemplu, cum au dispărut monarhiile din țările Europei de Est?
  http://despredemnitate.wordpress.com/2011/10/25/cum-au-disparut-monarhiile-din-europa-de-est/

 33. „Ion Iliescu are capacitatea de a-și recicla opiniile în funcție de circumstanțe”
  Asta a facut toata viata. Din comunist convins a devenit capitalist si acum monarhist 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s