De unde vine Criza și ce vrea ea ?

Criza !
Adică lipsuri.
Frământări provocate de lipsuri.
Violențe provocate de frământările provocate de lipsuri.
Pierderi umane provocate de violențele provocate de frământările provocate …..

Există o teorie conform căreia actuala criză ar avea cauze financiare, ar fi provocată de lăcomia unui număr relativ redus de persoane, în speță mânuitorii de bani, acei bancheri și băncile lor nesătule.
Este o perspectivă drăguță, alimentată și de prostia de o incomparabilă enormitate a politicienilor care au salvat băncile falimentare cu banii publici în timp ce managerii respectivelor bănci își plăteau fără jenă bonusuri exorbitante.
Este o teorie care prinde.
Mulțimea vrea un vinovat exterior ei, iar acesta nu poate fi decât un grupuscul infim, pentru a putea fi exterior mulțimii. Mulțimea pauperă vrea un vinovat din vârful bogătanilor. Pe logica simplă că motivul sărăciei unora este bogăția altora.
Vi se pare că seamănă cu ceva ?
Cu un manifest de luptă de clasă ?
Mie așa mi se pare.

Această teorie este cu drag îmbrățișată de politicienii de stânga din motive lesne de înțeles. Pentru că în spiritul ei pot susține că această criză are cauze nonideologice. Dacă nu acuză încă fățiș ideologia capitalistă, cred că e doar chestie de timp.
Pentru moment fac pasul unu, să păcălească muritorul că ideologia nu are nici o vină. Că criza ar avea cauze NONideologice.
O uriașă minciună.

Este absurd să consideri că actuala criză mondială se datorează unor hoții punctuale sau hai să zicem de grup restrâns.
Oricine ar fura face ceva cu banii ăia.
Dacă îi cheltuie prin intermediul bunurilor și serviciilor pe care dau banii (deseori în exces, plătesc cât nu face pentru că au de unde) averile respective migrează înapoi către mulțime prin intermediul producătorilor respectivelor bunuri sau prestatorii serviciilor. Cu alte cuvinte are loc un „circuit al banului în natură/societate” care respectă legea echilibrului universal. Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă.
Doar își mișcă fundul în alt cont. Și de acolo în altul, apoi în altul ….
Presupunând prin absurd că tot bănetul/averea lumii ar putea fi concentrate cumva și un singur person ar reuși să intre în posesia lor, asta ar însemna criza omenirii ????
Își poate imagina cineva o persoană care fuge pe o insulă cu toți banii din lume ?
Și cu tot aurul, și argintul și alte prețioase fiare cu care’și face acolo un munte personal cu diamant în vârf ?
Poveste de desene animate. Urmează cadrul final în care insula se scufundă cu bolboci.

Că între bogați și restul lumii e o falie semnificativă este foarte adevărat.
Dar această falie a fost dintotdeauna. Abia mai în zilele noastre prin ultima jumătate de secol s’au făcut și statistici constatându’se cifric că 90% din averea lumii este în posesia a 10% din populație. Iar dacă ne ducem înapoi în istorie, deși nu avem date statistice pentru acele vremi, avem motive să credem că raportul era și mai radical.
În plus hoția nu e descoperirea secolului actual !!
Activitatea umană de a fura, până la chiloți inclusiv, este contemporană cu meseria practicată fără acest articol vestimentar. Ba chiar o precede.

Pe orice versant am încerca să urcăm bolovanul argumentelor NONideologice către vârful explicării crizei, el se va rostogoli inexorabil cătră poale, făcând una cu pământul și casa Măriucăi și politicianul parșiv ce se uită înlăuntru prin gaura cheii.

Hai să privim fără patimă și fără idei preconcepute.

Au falimentat bănci (sau trebuiau să falimenteze și vor falimenta puțintel mai încolo).
Care este cauza falimentului unei bănci ?
Că a fugit casierul cu duba plină ?
Sau creditele neperformante ?
Dacă sunt credite neperformante atunci suntem în fața momentului în care recunoaștem că mulțimea celor care au luat împrumuturi și nu mai dau banii înapoi sunt cauza reală a falimentului băncii respective.
Falimentul băncii X poate atrage după sine acest monstru ce nu ne mai lasă să dormim ziua și să ne odihnim noaptea, CRIZA cu toate coșmarurile ei mai mult sau mai puțin clare ?
Nu.
De fapt vorbim despre faptul că un grup de persoane (depunătorii) au fost jefuiți de alt grup de persoane (debitorii insolvabili) cu sprijiniul activ sau pasiv al trădătorilor de profesie (bancherii) care și’au luat dreptul lor de arginți din pradă.
Și unii și ceilalți sunt de fapt niște grupuri bine delimitate, relativ reduse ca număr de membri raportat la societatea în ansamblu. Câți depunători (depunători activi, care să aibă conturi pe plus) pot fi la o bancă și care e raportul numărului lor cu restul populației ?
Vorbim totuși de un mic număr relativ redus de persoane ce constituie o submulțime în întregul unei societăți.
Bun. Prin urmare prăbușirea unei bănci atrage după sine pierderi fără nici o îndoială, dar acestea nu sunt de natură să prăbușească societatea. Unii’s hoți, alții păgubași, viața merge înainte. Chiar și păgubașii supraviețuiesc, că dacă banii ăia stocați în bancă le’ar fi fost indispensabili pentru supraviețuire nu aveau ce căuta în bancă, logic.
Nici a mai multora, din aceleași motive de mai sus.
Dacă vreți, unul dintre cele mai vaste falimente a fost tunul lui Vântu cu FNI/FNA, în care a fost furat un număr mai mare de oameni decât depunătorii de la orice altă bancă.
Bine, dar atunci în ce constă criza dacă nu în furtul averilor ?
De unde lipsurile ?

Viq

59 responses to “De unde vine Criza și ce vrea ea ?

 1. Servus, Viq ! Pai, nu ne spui tu ? Daca crezi ca criza din 2007 nu are ca punct de pornirte ingineriile financiare ale bancilor americane si bula imobiliara (cum susutin unii specialisti, nu io, ca nu ma pricep),daca ti se pare firesc ca falia intre bogati si saraci sa fie tot mai profunda si polarizarea tot mai accentuata a societatii ceva firesc, doar pentru ca a mai fost in istoirie (HM) pai atunci asteptam ,parcurgand postarea ta sa ne si spui care sunt ADEVARATELE cauze ale crizei ? Sat, te pominesti ca, la baza crizei mondiale sta P|SD-ul ? 🙂

 2. Buna, Loda.

  Nu spui, na ! 🙄
  Da’ ce eu intreb si eu raspund ? Eu centrez si eu dau cu capul ?
  Poate spun mai incolo ce cred si de ce PSDu’ e de vina 😀 😀 :D:D
  Dar pana una/alta, am spus de ce am ajuns la punctul asta, anume ca la baza crizei nu sta o problema financiara sau decalajul de avere dintre membrii societatii.

  Dar cred ca pentru inceput interpretezi eronat :
  „…. ti se pare firesc ca falia intre bogati si saraci sa fie tot mai profunda si polarizarea tot mai accentuata a societatii ceva firesc, doar pentru ca a mai fost in istoirie ….”

  pai sa ne intelegem !!!! 🙄

  „Tot mai profund” si „tot mai accentuat” presupune ca este din ce in ce mai…..
  Ceea ce nu se leaga cu „a mai fost in istorie” !!!
  Asa cum am spus impresia mea este ca antart a fost MAI decat acum.
  Deci……

 3. salut copaceni 🙂 @Viq 🙂 nu pretind ca sunt guru in finante si spre deosebire de @Loda eu inteleg ca tu de fapt ai pus pe masa un subiect de dezbatere 🙂 bun acuma eu vin si spun asa….bancile corporatiste nu seamana de loc cu bancile private traditionale care isi construiau capitalul business-ul si profitul rezonabil in spiritul capitalismului conservator prin munca si acumulare onesta in generatii…este aceasta diferenta comparabila cu deosebirea dintre o afacere productiva curata si o schema piramidala de gen FNI sau Caritas…este diferenta dintre un om cinstit si muncitor si un camatar interlop….intre o economie nationala sanatoasa bazata pe productivitate si o organizatie suprastatala oculta de asasini economici…acestia din urma cu complicitatea politicienilor corupti au provocat criza….micul depunator ca si micul indatorat cu buletinul sunt doar victime colaterale….miza banditilor politico-finantisti corupti este fraudarea bugetelor statelor nationale si inrobirea lor…se vede cu ochiul liber daca privim cu atentie evolutia evenimentelor in europa si in lume..

 4. Salutare!
  Întotdeauna este interesant să pui în discuție indiscutabilul.

 5. ffiladel :
  ,,Indiscutabilul ” fiind in cazul de fata ? Fii mai precis, sunt gata sa invat, uite, ce a scris emily am inteles si, din cate am citit despre asta in presa (caci, repet ,la econimie nu ma pricep, doar cat citesc) sunt de acord cu ea.

 6. Tibi,servus !
  Citisem articolul ,se pare ca e clar ,actuala forma de manifestare a crizei e o criza a datoriilor suverane ;acum te intreb si eu ca prostul :
  1.sa nu fi stiut bancile care au imprumutat cu mare larghete statele respective ca nu prea vor avea cum rambursa ?
  2.Problema pusa de Viq, cu criza din 2007, daca bancile nu, atunci tu care crezi sa fi fost cauza?

 7. LLoda
  am vrut să fiu mai clar însă n-am mai avut timp să-mi gat ideea. Ideea era că totdeauna este interesant să pui în discuție ceea ce este considerat indiscutabil. Să te îndoiești de toate alea bătute-n cuie.

  Viq nu vrea să aibă dreptate. El a prezentat doar un punct de vedere (pe care lumea îl consideră indiscutabil atunci cînd caută țapi ispășitori) și a terminat cu o întrebare. De aici începe discuția.

  Părerea mea pe scurt ar fi că politicienii și bancherii fac parte din aceeași tagmă și au o vinovăție egală atît la dat cît și la luat. Însă … nu sînt singurii vinovați. O vină oarecare aparține și oamenilor de rînd care au făcut arimetică în școala generală dar au uitat-o cînd au devenit oameni maturi.

 8. În schema cu cei doi hoți care prostesc prostul este nevoie și de-un prost.

 9. Fil

  Sincer nu m’as fi gandit sa pun in discutie aspectul asta daca nu vedeam conceptul promovat de El Lidero Pontosa.
  Pare ciudat, dar oamenii pot sa’l creada.

 10. „…În schema cu cei doi hoți care prostesc prostul este nevoie și de-un prost…”

  Right.
  Abia de aici incolo putem sa ne intrebam ce s’a intamplat cu populatia de s’a prostit in masa ????

 11. Loda

  Nu cumva raspunsul e in denumire ?
  „Criza datoriilor suverane” !
  Cum a ajuns statul dator ?
  Sau mai bine zis cum a indatorat statul poporul pe care il pastoreste ?
  Si daca „statul” e doar o denumire generica, cum au reusit reprezentantii poporului cu rol de manageri ai respectivului stat, performanta asta ?

 12. Servus Loda
  La întrebarea nr 1 a răspuns chiar Lăzăroiu în articolul respectiv.

  La întrebarea nr. 2 răspunsul meu este foarte simplu: consumerismul exagerat, încurajat atît de producţia în exces a unor bunuri riguros inutile cît şi de ideea perversă de „credit doar cu buletinul” practicat în toate ţările.

  Rezultatul era cum nu se poate mai previzibil: supraproducţia încălzeşte în mod nepermis economia printr-un joc pervers de supraaglomerare a depozitelor cu mărfuri depăşite în timp record, cu consum exagerat de resurse – materii prime, energie – în timp ce noile produse nonnecesare sunt achiziţionate cu credite acordate larg, de bancheri iresponsabili unor categorii de indivizi care nici măcar nu-şi propun să le ramburseze.
  Toată comedia asta a fost acoperită de pălaria unor politicieni care n-au lăsat acele bănci să se ducă naibii şi au preferat să le susţină din bani publici.

 13. Tibi

  se numește virtualizare. O viață virtuală, cu bunuri virtuale, cumpărate cu bani virtuali (și nu mă refer la calculatoare).

 14. Da Filadel, da.
  Toată lumea a început să trăiască din banii fiduciari, bani prevăzuţi de Goethe în Faust. 🙂
  Glumesc dar, nu este chiar deloc de glumă!

 15. Emily

  Din fericire nici eu nu’s priceput la finante, ca dac’as fi fost as fi batut campii probabil, precum toti „specialistii” care au contribuit generos la catastrofa actuala.
  (Personal mi’am pierdut increderea aproape total in acesti „profesionisti”)

  „…o organizatie suprastatala oculta de asasini economici…acestia din urma cu complicitatea politicienilor corupti au provocat criza….micul depunator ca si micul indatorat cu buletinul sunt doar victime colaterale….miza banditilor politico-finantisti corupti este fraudarea bugetelor statelor nationale si inrobirea lor…”

  Aceste „victime colaterale” mie mi se pare ca sunt PRINCIPALE. Fraudarea care a avut loc la nivelul ala a fost o relatie intre un camatar nemernic si un tampit lacom si iresponsabil.
  De suferit are doar cel din urma.
  Cine e vinovatul ???

  ByTheWay, in particular la episodul asta cu cautarea vinovatului (indiferent despre ce problema vorbim) avem iar de clarificat niste lucruri. Dar o vom aborda mai bine separat.

 16. Tibi

  Fraza aia lunga cu consumerismul si degradarea si … alte alea mi se pare mai putin elocventa. Se mai pot adauga deopotriva si explozia demografica si inca cate si mai cate. Nu cred ca acolo este samburele problemei.

  Asta insa cred ca e teribil de aproape de adevar :
  „Toată lumea a început să trăiască din banii fiduciari, bani prevăzuţi de Goethe în Faust…”

 17. Emily

  Apropo’s de „rechinii financiari corporatisti mondiali” :
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/bancile-din-ungaria-cer-sprijinul-comisiei-europene-in-lupta-cu-parlamentul-din-budapesta-156477.html

  CIne spune ca nu se poate face nimic ?
  Mi se pare mie sau este o atitudine la 180* fata de a altor state care au luat banii contribuabilului si i’au dat cu sacul tocmai celor care i’au jupuit pana atunci doar cu lingura ?

 18. VIQ
  Este posibil să mă înşel, nefiind economist.
  Mi-am spus părerea, pe care o susţin în continuare.
  Am un exemplu: Nokia de la Jucu, Cluj.
  Oamenii din boardul de conducere au mizat cu bun simţ pe o marfă necesară = telefonul mobil de larg consum adică simplu, iar piaţa le-a dat cu tifla, adică la MODĂ sunt acum telefoanele mobile devenite computere la purtător.
  Cui foloseşte acest lucru? Evident, nimănui. D’aia îşi şi relochează Nokia fabrica la dracu’n praznic, adică prin Africa cea veşnic subdezvoltată.
  Mai ştii cînd au pătruns PAGERELE la noi, în Ro? Exact atunci cînd pagerele erau deja desuete în occidentul civilizat.
  Şi apropo de telefoane mobile: admit că este nevoie de un astfel de telefon, poate două (unul de serviciu şi unul personal) dar te întreb: ai văzut cam cîte telefoane celulare are cîte un individ/ă?
  Şi la ce este bun este soiul de reclamă agresivă de felul: veniţi la noi că vă oferim enşpe mii de minute gratuite?
  Adică trebuie musai să cădem în capcana vorbitului fără oprire numai pentru că putem vorbi?
  Nu cumva şi acesta, este un exemplu de consumerism absolut inutil?

 19. Tibi

  Tot ce e inutil se reduce de la sine si dispare.
  E un fenomen natural.
  Asa au patit discurile de vinil si videoplayerele, nici Azomures nu poate tine pasul cu camerele digitale actuale.
  Cei ce nu se pot abtine si se reped la fiece noua jucarie mai muolt sau mai putin „de fite” trebuie sa plateasca pentru asta. Vrei sa ai ultimul IPod in buzunarul de la geaca si plasma in sofragerie ?
  Ok.
  Dar in momentul in care ai dat toti banii pe astea, nu mai ai pentru „cosul zilnic” si nici pentru incalzit susnumita incapere.
  Instant greseala se constientizeaza si lucrurile se regleaza la urmatoarea „oferta de nerefuzat” a oricarei noi gaselnite/moft in raport cu nevoile de baza. A doua iarna nu te mai prinde cu turturi in mustati.

  Este un feedback normal la o greseala normala, omeneasca. Toti fac asemenea mutari neinspirate de cand e lumea.
  Ce poate insa da peste cap acest proces natural ?
  Ce opreste feedbackul sa transmita semnalul „stop” si induce individul in eroare gresita ca poate sa’si ia si mai multe jucarii ???
  Chiar e nebun sa accepte sa inghete iar o iarna pentru o prosteala 80% inutila ?
  O fi oare subventia pentru caldura ?

 20. VIQ
  Remarc faptul că în punctele esenţiale, îmi dai dreptate.
  La chestia că tot ce devine depăşit şi inutil, îţi dau eu ţie, dreptate.
  Cum s-ar spune, vorva înţeleptului din vechime, avem dreptate amîndoi.
  Problema principală – şi principială – este că dezvăţul este ceva mai complicat decît învăţul la chestii dulci dar, probabil nemeritate.
  Să mă explic: nu în 2007 a început problema.
  Atunci a început nebunia aplicării conceptului complet stupid, de „fuga înainte”.
  Fuga înainte înseamnă dpm de vedere, negarea problemei şi încercarea de a fugi de răspundere, prin deplasarea centrului de greutate al acelei probleme către o zonă tangentă, fără prea mare legătură cu problema.
  În termeni neaoşi, „las că merge şi aşa”. Nu merge. Vedem acest lucru, numai dacă vrem să îl vedem. Dacă nu, asta E!.
  Cît despre coşul zilnic, în asta con-stă problema: prea mulţi dintre beneficiarii „creditului fără frontiere” confundă în mod grav nevoile primare strict necesare, cu nevoia de MODĂ; cu nevoia de fiţe; cu nevoia de a fi altfel; cu nevoia de a ieşi în evidenţă cu tot dinadinsul.
  Chestii pe care afaceriştii, bancherii şi unii industriaşi, le speculează cu nonşalanţă.
  Numai că, a cam venit vremea treziei: nu mai merge aşa.

 21. FWPR
  Cu toată stima, îţi spun că nu dau doi bani pe teoriile conspiraţioniste.
  Vechi de cînd lumea, aceste teorii n-au putut fi probate niciodată, de nimeni şi nici nu cred că aceste teorii vor avea vreodată, consistenţă.
  Cred că aceste teorii, nu sunt decît expresia nevoii unor indivizi oarecare, de a ieşi în evidenţă. Cu elucubraţii.

 22. FuriousWordPressRipper

  @Tiberiu, tocmai ce au fost probate in mod pur jurnalistic. Altfel spus, daca de o parte se gasesc trusturile financiare iar de cealalta guvernele, presa poate fi considerata arbitrul. Nici eu n-am luat in seama fenomenul pana nu l-am intalnit, ochi in ochi, la sursa cum s-ar spune, asa ca te inteleg perfect. Ai tot respectul meu. Neconditionat.

 23. Da Furry, da.

  Au fost probate la nivel restrîns. La modul general, nu prea cred că.
  Prea mare este este orgoliul unora pentru a accepta fără rezerve dominaţia altora.
  Fac aceşti indivizi puternici (dpdv politic sau economic) alianţe de conjunctură? Sigur că, da. Dar, atît. Nu există o confrerie politică sau economică în stare să transceandă vremurile. Istoria demonstrază acest lucru, din plin.

  ps. Mulţumesc pentru respect. Te asigur că este reciproc.

 24. si in germania, sunt o serie de figurine, ce se vor destepti, vin cu idei , scenarite, conspiratzii, nu cred o iotä.

  väd cä si in romania se inbulzesc multzi.

  nu vä tulburatzi mintzile cu aiureli.

 25. FuriousWordPressRipper

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10705136-spun-pedistii-despre-criticile-lui-traian-basescu.htm
  „Daca nu eu, atunci nici partidul”
  Ma indoesc ca presedintele ar fi avut dreptul moral sa vorbeasca despre coruptia din PDL fara sa roseasca. Si nu a rosit. Altfel, orice idiot stie ca fenomenul coruptiei nu are culoare politica si ca, daca politica romaneasca ar avea o unica comisie de integritate, suma celor 300 de parlamentari votati la referendum ar fi o cifra greu de imaginat. Coordonata mediatic si sprijinita de la cel mai inalt nivel, singura formatiune de dreapta este pe cale sa isi scrie singura necrologul, cu naganul prezidential la o tampla si cu Kalashnikovul PSD-ist la cealalta. Poate numai asa, aurul de la Rosia Montana va avea sanse sa ia urma petrolului romanesc.
  Nu reproduc si comentariul, cenzurat de HotNews, in care faceam discutie despre lipsa de icre, Doamna Loda, va rog sa nu imi cereti sa traduc expresia cu patratele rosii. Patratele, nu trandafiri 🙂

 26. FuriousWordPressRipper

  Va iubesc!

 27. Vorbiti atat de mustrator despre consumerism si creditul cu buletinul, de-ti vine sa le plangi de mila la bietii rechini financiar-bancari care au fost pacaliti de niste imbuibati carora nu le mai ajungea reflectia baltilor si a gropilor cu apa din sat si au vrut sa-si mai cumpere si televizoare ca sa afle, cand terminau treburile prin grajduri, ce se mai intampla prin tara sau lume ( bieti creduli), sa-si mai cumpere, auzi indrazneala si vreo masina de spalat cu storcator, sau chiar o Dacie (care-l storcea definitiv de bani!).
  Si bietii bancheri isi rupeau de la gura, cat metroul, a finantei lor si-i imprumutau, cu dobanzi ce cresteau mai ceva ca Fat Frumos, in timp cald si racoros.
  Dupa ce credulii bancheri s-au trezit ca nu mai pot recupera toate creditele, adica nu mai pot castiga, miscand banii de colo pana colo, cat toate uzinele si combinatele la un loc, s-au gandit sa mituiasca vreo cativa din conducere si sa arunce pisica moarta in ograda statului, care sa stranga el de la imbuibatii de romani ce mai poate recupera, inclusiv pielea !

 28. Daca-i asa de dificil sa fii bancher( ca asa se intelege dupa cele aratate pe aici ) de ce intentia de a crea o banca romano-araba i-a fost fatala lui ceausescu, iar mai nou, cand Becali a vrut sa-si faca banca cu milioanele lui, n-a fost lasat nici macar sa viseze la ea.
  Se pare ca numai anumiti alesi au aceasta facilitate operationala cu ajutorul carora au reusit sa corupa si sa domine societati intregi, punand sub semnul intrebarii chiar rolul politicului in stat, pe care-l manevreaza si dirijeaza dupa bunul lor plac.

 29. FuriousWordPressRipper

  Radu, tataie, cand vezi ca esti obiectul bataii de batjocura, al nostru, al tuturor, de ce insisti sa ne starnesti? Esti prafuit si expirat! Scuza-ma ca ma adresez la persoana a doua, singular, dar esti complet defazat cu timpul al carui oxigen il consumi.
  Eject!

 30. FuriousWordPressRipper

  HotNews mi-a cenzurat comentariul intitulat „Lipsa de „icre” se masoara in limbi”. Doar ca nu ma supar numai dintr-atat. Libertatea presei este, cum ar spune doamna Loda, sloboda 🙂

 31. FuriousWordPressRipper

  Viq, 🙂
  Pentru ca imi placi, pentru ca te banuiesc ca ai o minte deschisa, dar si pentru ca sunt sigur ca nu te vei supara de off-topic, vreau sa reproduc, in premiera absoluta, o discutie pe care o voi posta, pe weekwnd, la mine pe blog, Mentionez ca eram in cautare de solutii de streaming video.
  @Loda, doamna, va rog sa imi scuzati vulgaritatea de pension….
  ………..
  ,,,,,
  Netlive Suport: Va pot ajuta cu ceva?
  Visitor: am vazut mesajul Dvs. pe facebook
  si am intrat sa vad despre ce este vorba
  NETLIVE SUPORT IS AVAILABLE
  Netlive Suport: am inteles
  si va pot ajuta cu informatii?
  Visitor: da…pare tentant , nu trebuie sa ma dezbrac nu?
  nu de alta, dar sunt destul de rusinoasa cand vine vorba de asta, in rest ma simt destul de degajata
  daca optez si pentru cazare? care sunt castigurile?
  Netlive Suport: in ceea ce priveste faza cu dezbracatul, sa poate ajunge si acolo, depinde ce va cer membrii. Noi cazare o oferim doar pt cupluri, si cu anumite conditii
  Zexa: nu as vrea ca prietenul meu sa stie, daca se poate, as dori discretie
  Netlive Suport: pai conturile sunt blocate pt Romania
  Zexa: adica mama, tata, sau prietenul nu ar avea cum sa afle, nu? eu sunt din Chisinau
  Netlive Suport: nu..
  Zexa: pentru Moldova sunt active?
  Netlive Suport: se pot bloca …. nu-i problema, numai ca v-am spus, cazarea se ofera doar pt cupluri
  Zexa: si eu ce ma fac? Daca mai vin cu o colega de camera, se poate obtine cazare?
  Netlive Suport: si munciti amandoua? la cuplu de lesbi??
  Zexa: daca avem cazare si nu mai trebuie sa platim la camin, da… „servim impreuna”, ne stim de mici. Ahhh, deci trebuie sa dam hainele jos, nu?
  Netlive Suport: depinde ce va cer membrii, dar in mare parte cam asta cer
  Zexa: offff…dar cazarea este ok?
  Netlive Suport: ideea e ca..
  Zexa: conditiile sunt bune?
  Netlive Suport: in camera in care munciti sunteti doar dumneavoasta si partenera, nimeni altcineva. Nu va intra nimeni peste dumneavoasta.
  Zexa: Conversatiile sunt inregistrate undeva?
  Netlive Suport: deci aveti intimitate totala, doar daca membrii vor, adik exista si riscul acesta
  dar noi nu inregistram nimic.
  Zexa: as putea sa vad cum arata o sesiune de genul acesta? aveti o mostra? ceva?
  Netlive Suport: nu avem monstre, dar puteti intra pe site-ul nostru!
  Zexa: oook, pot sa trec cu vecina mea, maine ?
  Netlive Suport: sa vedeti cam cum ar arata o camera
  si sa intrati pe http://www.livejasmin.com, sa vedeti cam despre ce e vorba, este unul din site-urile cu care lucram noi
  Zexa: bine, am sa discut serios cu o prietena. Daca nu este dispusa, pot sa primesc cazare in avans ? pana trece prima luna ?
  Netlive Suport: deci la fata singura nu oferim cazare
  Zexa: si daca nu vrea vecina, ce ma fac?
  Netlive Suport: Va gasiti partener sau partenera de lucru, , sau veniti la ture
  Zexa: o sa vorbesc cu un baiat de la facultate, sigur gasesc, am sani mari
  Netlive Suport: foarte bine pt dumneavoatra, inseamna ca o sa atrageti multi membrii
  Zexa: este un atu ?
  Netlive Suport: un mare atu. Nu v-am intrebat ce varsta aveti..
  Zexa: Am 19 ani
  Netlive Suport: ok.. cu engleza cum va descurcati ??
  Zexa: mai greu, mai fac greseli cand vine vorba de timpuri, dar ma descurc si inteleg
  Netlive Suport: va intreb cum stati cu engleza pt ca 80% din conversatie, atat scris cat si vorbit,
  o sa fie in limba engleza.
  Zexa: Aoleo … am intrat pe site-ul acela, sunt numai fufe dezbracate. Am vazut mesajul dvs. pe facebook si am intrat sa vad despre ce este vorba
  Netlive Suport: am inteles…si va pot ajuta cu informatii??
  Zexa: da…pare tentant. Nu trebuie sa ma dezbrac, nu? nu de alta, dar sunt destul de rusinoasa cand vine vorba de asta. In rest ma simt destul de degajata. Daca optez si pentru cazare, care sunt castigurile?
  Netlive Suport: in ceea ce priveste faza cu dezbracatul, sa poate ajunge si acolo, depinde ce va cer membrii. Noi cazare o oferim doar pt cupluri si cu anumite conditii
  Zexa: nu as vrea ca prietenul meu sa stie, daca se poate. As dorA discretie!
  Netlive Suport: pai conturile sunt blocate pt Romania
  Zexa: adica mama, tata, sau prietenul, nu ar avea cum sa afle, nu? eu sunt din Chisinau
  Netlive Suport: nu..
  Zexa: pentru Moldova sunt active?
  Netlive Suport: se pot bloca …. nu-i problema, numai ca v-am spus, cazarea se ofera doar pt cupluri
  Zexa: si eu ce ma fac? daca mai vin cu o colega de camera, se poate obtine cazare?
  Netlive Suport: si munciti amandoua? la cuplu de lesbi??
  Zexa: daca avem cazare si nu mai trebuie sa platim la camin, da… „servim impreuna”
  ne stim de mici….ahhh deci trebuie sa dam hainele jos, nu?
  Netlive Suport: depinde ce va cer membrii, dar in mare parte cam asta cer
  AZexa: Offff…dar cazarea este ok?
  Netlive Suport: ideea e ca
  Zexa: conditiile sunt bune?
  Netlive Suport: in camera in care munciti
  sunteti doar dumneavoasta si partenera, nimeni altcineva
  nu va intra nimeni peste dumneavoasta
  Zexa: conversatiile sunt inregistrate undeva?
  Netlive Suport: deci aveti intimitate totala. Dar, daca membrii vor, adik exista si riscul acesta
  dar noi nu inregistram nimic
  Zexa: as putea sa vad cum arata o sesiune de genul acesta ? …aveti o mostra? ceva?
  Netlive Suport: nu avem monstre, dar puteti intra pe site-ul nostru
  Zexa: oook, pot sa trec cu vecina mea, maine ?
  Netlive Suport: sa vedeti cam cum ar arata o camera, si sa intrati pe http://www.livejasmin.com
  sa vedeti cam despre ce e vorba
  este unul din site-urile cu care lucram noi
  Zexa: bine, am sa discut serios cu o prietena
  daca nu este dispusa pot sa primesc cazare in avans ?
  pana trece prima luna ?
  Netlive Suport: deci la fata singura nu oferim cazare
  Zexa: Si daca nu vrea vecina ce ma fac?
  Netlive Suport: va gasiti partener sau partenera de lucru, sau veniti la ture
  Zexa: o sa vorbesc cu un baiat de la facultate, sigur gasesc, am sani mari
  Netlive Suport: foarte bine pt dumneavoatra, inseamna ca o sa atrageti multi membrii
  Zexa: este un atu ?
  Netlive Suport: un mare atu, nu v-am intrebat ce varsta aveti
  Zexa: am 19 ani
  Netlive Suport: ok.. cu engleza cum va descurcati ?!?1?!
  Zexa: mai greu, mai fac greseli cand vine vorba de timpuri, dar ma descurc si inteleg
  Netlive Suport: va intreb cum stati cu engleza pt ca 80% din conversatie, atat scris cat si vorbit
  o sa fie in limba engleza
  Zexa: Aoleo … am intrat pe site-ul acela, sunt numai fufe dezbracate, imi pare rau, dar nu cred ca o sa fac fata, aveti ceva mai, decent ? adica? doar sa vorbesc?
  Netlive Supor: nu, ne pare rau
  Zexa: si daca vin cu un baiat ? trebuie sa fac ceva cu el ?
  Netlive Suport: da..
  Zexa: adica… mi-ar fi rusine fata de prietenul meu, dar daca ziceiti ca nu are cum sa afle…
  pot sa vin si cu mama, ca, saraca, e somera de 6 luni…

  Netlive Suport: activitatea de videochat se desfasoara in fata calculatorului
  Zexa: conteaza daca este croitoreasa ?
  Netlive Suport: pe site-uri specializare, cu continut adult, daca mama dumneavoastra are varsta cuprinsa intre 18-35, da!
  Zexa: are 48 de ani, dar arata de 32…sa va trimit o poza ?
  Netlive Suport: nu conteaza cum arata, daca are peste 35 de ani, nu o putem angaja
  Zexa: imi cer scuze, va mai deranjez doar cu cateva intrebari, primesc bonuri de masa ?
  Netlive Suport: nu
  Zexa: si ce mananc ?
  Netlive Suport: ce vreti
  Zexa: ce aveti in meniu ?
  Netlive Suport: noi nu oferim mancare
  Zexa: pot sa vin cu mancarea de acasa, de la mama ?
  Netlive Suport: da
  Zexa: atunci, vin si cu ea!
  Netlive Suport: haideti ca aveti chef de glume, eu nu
  am treaba, o seara placuta!

 32. Mno, Noapte bună, ALL!
  Nu cred că mă voi mai aventura prea curînd, să mai comentez pe acest blog. Nu-mi place să stau la aceeaşi masă de discuţii, cu indiferent cine.
  Toate cele bune vă urez, TUTUROR!

  Viq dragule, am crezut că acest copac este noua poieniţă de după muntele ştiut. M-am înşelat ? Nu-i bai. 🙂 Greşeşti tu? Chiar dacă da, ştiu sigur că nu vei recunoaşte acest lucru. 🙂

 33. FuriousWordPressRipper

  @Tiberiu, nu e cazul. Chiar nu cred ca e cazul sa te retragi.:La o adica, pentru ca tot ai adus vorba, sincer, cansider ca esti mult mai util Copacului decat pot fi eu, o fire mult prea independenta pentru a fi inregimentat. Nu am fost si nu pot fi. Regrete eterne!

 34. @viq @ tibi (inutil sa-i explic lui Loda). Vecinul meu, acum trei ani, s-a dus la FLANCO pt. o plasma. S-a intors cu contractul de rate in care erau 2 chesii ESENTIALE: 1. DAE era 32% p.a. 2. FLANCO avea dreptul sa cedeze contractul/creanta unei banci. Am incercat sa-i explic capcana, dar in zadar. Cf.Loda si RH era de vina FLANCO, nu berbecul care s-a dus in zid! evident, FLANCO si-a finantat contractul (adica l-a cedat unei banci contra cash) si vecinul meu s-a trezit cu datorii la banca (peste cele precedente). De unde rasare vina bancii, a lui Flanco, a guvernului, etc??? Daca s-ar fi imprumutat de la Loda era vina ei? PS. si ultimul cinism: daca banca era CEC si dadea faliment (banca fiind a statului roman) a cui ar fi fost vina?

 35. Impresionant cum niste „coate goale”, daca li se arunca ceva oscioare de ros, ajung sa apere pana-n panzele albe, niste mizerabili care traiesc doar din negustoria,inclusiv cu popoare, cum bine zicea cineva, putred de bogati, care-si permit acum pe fatza sa se implice in politicile de stat a unor tari care au nenorocul de a avea in fruntea lor niste tradatori.
  @ Zexe, te numeri printre ei (cei saraci, cel putin cu duhul) si esti din ce in ce mai jalnic!
  Ultima ta postare sta marturie ….

 36. Buna dimineata.
  Pentru ca de la o anumita ora intru in alt regim fortat mi’e mai greu sa raspund la cele comenturi si vin acum.
  Mai bine mai tarziu decat deloc.

  Fury
  Ma mir ca gagauta ala s’a prins asa de greu 😀 😀 😀
  Daca Zexa era un pic mai atenta la finalul cu mama, inca il mai putea duce un sfert de ceas.

 37. @cinic 🙂 salut….parerea mea este ca de vina sunt flanco si cei ca ei inclusiv bancile corporatiste ,,privatr,, care au venit in Ro profitand cu tupeu si cinism(sic) de coruptia din administratie ,de lipsa de ,,cultura,,a populatiei in materie de excrocherie finantista si nu in ultimul rand de vidul legislativ….adica au venit cu practici mafiote(ilegale) care au provocat saracirea populatiei si in ultima instanta au luat ostatic guvernul…ne va costa nu numai nivelul de trai si asa mizerabil,ci si libertatea cetateanului si independenta nationala…vezi tarile PIIGS si ce se va intampla cu ele in curand…castigatorii vor fi…deutche bank si bancherii afiliati 👿
  PS. ma exaspereaza mentalitatea asta sinucigasa ca de vina este victima si nu criminalul….victima mintita si inselata este vrednica de dispret iar excrocii sunt demni de admiratia cocalarilor care cred ca in capitalism este legala furaciunea grupurilor interlope de traficanti si banditi….democratia statelor occidentale s-a dizolvat in jungla banditilor globalisti la care bizonul abia iesit din teroarea rosie se uita cu…ca vitelul la poarta noua…trebuie facut curatenie si asta nu se poate cu legile mafiote ale corectitudinii politice…haosul si violenta aduce regimuri draconice ….asta este …

 38. Cinic

  Da.
  Exact asta e realitatea.
  Iar acestei realitati (ilustrata cat se poate de limpede dupa parerea mea de prietenul nostru Radu) trebuie sa’i facem fata, sa’i gasim solutii.

  Lastarul atitudinii de tipul asta a existat si va exista permanent. Este cum spuneam in natura naostra sa incercam periodic marea cu degetul.
  dar de fiecare data cand degetul nu atinge fundul apei stam cuminti pe mal, daca vrem sa fim in siguranta, sau ne avantam in larg cu riscurile de rigoare. Unii reusesc sa\nnoate voiniceste, altii se duc la fund.
  Majoritatea de regula sta pe mal sau se zbenguie in imediata lui apropiere.
  Poate suntem tocmai pe punctul in care majoritatea s’a repezit in larg dat fiind ca ceva a anulat semnalul de pericol de apa adanca.
  Acum acel ceva dispare instantaneu si’i lasa complet neajutorati sa se descurce cum or sti.

  Cred ca de fiecare data cand majoritatea incepe sa gandeasca atat de stramb si sa actioneze in consecinta, este cate o criza.
  Este mai mult sociologic decat economic.
  Ceea ce inseamna ca problema este in modul de abordare/gandire/actiune al majoritatii oamenilor.
  Criza pare sa fie un feedback ce aduce fortat mersul inapoi pe drumul corect dupa ce o luaram pe aratura. Cu atat mai mare si mai dureroasa cu cat acumuleaza mai multe feedback’uri ce ar fi trebuit lasate sa se manifeste la vremea lor.si sa opreasca nebunia inainte de a forma un tipar de gandire si comportament.

  Sau poate nu.
  Zic si eu ! 🙄

 39. Tibi

  DIn punctul meu de vedere Copacul nu s’a schimbat la soi chiar daca i’au mai crescut crengi sau i’au mai cazut frunze….
  Ce depinde de mine e sa sprijin existenta locului (poiana/munte/copac…) in care sa se regaseasca persoane cu opiniile lor cu tot. Cum se inteleg/accepta respectivele persoane depinde mai putin de mine.

  Cu cat intervin mai putin cu atat mai bine. Fiecare poarta responsabilitatea atitudinilor si cuvintelor proprii.
  Suntem romani, cetateni ai aceluias popor, vorbitori ai aceleiasi limbi si foarte probabil cam in aceiasi parametri ai nivelului de trai.
  Cum ne intelegem asa ne merge.

 40. Emily

  Nu pot fi de acord cu tine.
  Pornesti de la ideea ca cel ce sufera este automat numai victima, nu si autor.
  Cine este insa criminalul in cazul sinuciderilor ?

  „….adica au venit cu practici mafiote(ilegale) care au provocat saracirea populatiei…”
  Nu doar ca nu au fost ilegale ci nici macar imorale !!!!
  Intre Flanco si persoana fizica a fost facut un contract de comun acord.
  Cel ce nu respecta contractul nu este Flanco !!!!!
  Da, este adevarat ca dobitocul care a semnat o asemenea intelegere atat de dezavantajoasa este cel care sufera. Dar asta nu il absolva si de vina.
  Da, putem sa acuzam Flanco, BCR, BRD si tot mapamondul ca ne’au pacalit iar ei sa ne dea banii inapoi. Statul sa vina si sa le ia jucariile sa ne despagubeasca.
  Dupa care ce va urma ?

  Un alt „imprumut” in care suntem de acord sa luam un strorcator de varza cu pretul unei vile la munte.
  Iar dupa aia chemam iar statul sa’i bata pe „mafioti” ca „ne’au pacalit”.
  Lumea nu poate functiona asa.

 41. Viq 🙂 sunt practici ilegale 100% si imorale 300% :mrgreen: la ce este bun statul prin ,,puterile,, legislativ executiv si justitie daca cetatenii sunt lasati in voia pradatorilor care aservesc institutional chiar statul….noi am fost …prosti zici tu si ne meritam soarta…la fel au fost si supereducatii cetateni occidentali in frunte cu americanii si britanicii si spaniolii si italienii si portughezii si irlandezii si grecii si in curand francezii ? banii nu sunt marfa sunt un etalon de valoare a productiei de bunuri…etalon a carei emisiune trebuie sa fie monopol de stat prin trezorerie si banca nationala si nu a unor entitati ,, private,,straine….emisiunea trebuie sa fie strict controlata si in concordanta cu produsul national brut…statul trebuie sa fie in stare sa asigure corectitudinea volumului masei monetare in circulatie si a miscarii acesteia…privatii finantisti fiduciari nu au ce cauta in acest proces cu speculatiile si profitul lor murdar si absolut scandalos…este un lucru de bun simt si nu trebuie sa fii nouriel roubini sa intelegi acest lucru…notiunea de bani ca marfa,persoana umana si potentialul sau ca marfa este un concept de o ticalosie diabolica care trebuie eradicata imediat…daca vrem sa fim oameni liberi si nu o masa amorfa de sclavi in folosul unei minoritati obscene si ticaloase cocotati in fruntea bucatelor prin puterea iluzorie a ,,potentei financiare,, care ne este indusa prin inginerii psiho-sociale propagate prin instrumentul media aservit acestei minoritati rapace de….1-2% 😉

 42. PS. un contract oneros ramane un contract oneros si nu este nici moral nici legal….sorry

 43. Emily

  Poate nu inteleg eu bine, dar din ce spui cred ca avem perceptii contrare.

  „…sunt practici ilegale 100% si imorale 300% :mrgreen:..”
  Nu cred.
  Daca nu incalca legea in vigoare este legal.
  Daca este semnat de ambele parti in cunostinta de cauza si fara presiuni externe, este moral.
  Punct.

  „… la ce este bun statul prin ,,puterile,, legislativ executiv si justitie daca cetatenii sunt lasati in voia pradatorilor care aservesc institutional chiar statul…”
  Legislativul e pentru a concepe/elabora/emite legi.
  Executivul este „managerul” care coordoneaza aplicarea lor in practica.
  Justitia are rolul de a pedepsi pe cei care nu respecta contractele semnate si de a recupera prejudiciile astfel aduse.
  Cu alte cuvinte daca in urma contractului intre Ion Dela Sculerie si Flanco SA, Ion nu’si plateste ratele conform intelegerii, justitia intervine prin bratul sau cu epoleti pentru recuperarea prejudiciului in favoarea lui nenea Flanco, iar daca Flanco ii livreaza lui Ion o cada de baie in loc de plasma cu agatatoare cum e trecut in contract, sau nu acorda service in garantia stabilita samd, atunci justitia intervine in mod similar in favoarea lui Ion fortand pe Flanco sa respecte contractul.

  „Cetatenii in voia pradatorilor” sunba un pic cam ….. ciudat.
  „Pradatorii” sunt tot cetateni, ca si statul la care facemn referire.
  Sunt de fapt cetateni contra cetateni !

  „..noi am fost …prosti zici tu si ne meritam soarta…la fel au fost si supereducatii cetateni occidentali in frunte cu americanii si britanicii si spaniolii si italienii si portughezii si irlandezii si grecii si in curand francezii ?”
  Nu cred ca am zis asta.
  Dar se poate deduce.
  Pentru linistea ta, unul dintre prosti este subsemnatul care are inca de rezolvat o problema financiara cu o banca. Si pentru asta am inca de tras cativa ani intr’un mod in care putini dintre cunoscutii mei ar putea sa’l inteleaga. Dar este responsabilitatea mea.
  Nu cred ca „prosti” este cuvantul potrivit.
  Pur si simplu cetatenii au fost indusi in eroare de un sistem ce’i absolva de responsabilitati.
  Si da, este valabil si pentru americani si britanici, italieni sau portughezi.

  Ma voi stradui sa’mi gasesc putin timp pentru a va ilustra existenta acestui mod de gandire distorsionat si aici, in UK.

 44. @Emily are dreptate suta la suta !
  Mai ales daca tinem cont si de prezenta lege ce incrimineaza camataria ( ce altceva sunt bancile asa cum au functionat ele in Romania ?!), oricine ii va da dreptate lui @Emily.
  Daca in urma unor contracte dubios incheiate, la o dobanda de 5-10 % se ajunge ca aceasta sa creasca pana la 110 % si statul prin organismele lui asista pasiv, sau mai rau, ajunge sa zica :
  – Asa-i trebuie daca n-a belit ochii, acum beleste altceva (de regula gata belita de altii).
  Noi nu ne bagam, mai ales acum de cand cu statul minimal ( alta idiotenie!).
  Adica privatizezi totul pe nimic, doar pentru a incasa niste banditi, comisioane care-i imbogatesc cum n-au facut-o altii in 4-5 generatii, cu conditia sa nu se fi nimerit vreunul sa cheltuie averea familiei pe curve si alte distractii). Dai intreprinderile, companiile, scolile si spitalele, aduse mai intai (cu buna stiinta!) in stare de faliment pe mana unor netrebnici , de cele mai multe ori de alta nationalitate, da-ti opresti pentru tine (stat minimal !)structurile ad-tiv teritoriale si nationale, intreg aparatul represiv (ajuns sa intreaca de vreo 3 ori ca marime pe cel
  din dictatura comunista), aparatul de urmarire si colectare a taxelor (marite si acestea pana la limita maxima din UE), nu inainte de a desfiinta practic si armata, lasand tara la mana unei organizatii militare care prin bazele pe care le desfasoara in Romania, pune in pericol teritoriul national, in caz de un eventual razboi, chiar daca noi nu vom fi direct implicati in el !
  Daca ala pacalit de Flanco e prost, astia pacaliti (in cel mai fericit caz!) de catre alte flancuri, cum se numesc ?!

 45. Pana vine @Emily cu exemplele lui, va dau eu unul :
  Toate bancile au prevazut prin statut un coeficient de risc, uneori ajungand chiar pana la 10 % din debitele ce nu mai pot fi recuperate. Stiti cum procedau anumite conduceri de banci ?
  Cand vedeau ca au incasarea la zi a ratelor, gaseau imediat cativa clienti (de regula de partid) care sa ia imprumuturi care sa se incadreze in procentul acceptat de pierderi, impartind de regula ca Apostu : „fifty-fifty” !
  Ca sa nu mai vorbesc de salariile si primele exorbitante pe care le primeau atat conducerile, dar si salariatii .
  Mai ales, ele, angajatele alese parca de la concursuri de MIss 😳
  Sa vad ce mai stie @Emily si va mai aduc si eu, daca…….

 46. Radu

  Interesant… 🙄
  Mersic pentru opinie.
  Merita cunoscuta.
  Cu atat mai mult cu cat vine din partea unui „liberal”, sustinator al lui Crin Antonescu.

 47. @Radu H 🙂 intregul sistem financiar ,,corporatist,, adica supranational a fost special creat atat de super ,,sofisticat,, ca fraierii sa nu se ,,prinda,,exact in scopul direct de fraudare si destructurare a economiilor in care reusesc sa se pozitioneze ,,pe piata,,,,,ce au facut in Ro este demn de studiu de caz….devalizarea bancilor de stat…praduirea prin falimentare controlata si privatizari oneroase ale activelor economice….instrainarea anticonstitutionala a resuselor naturale…emigratia fortata a resursei umane calificate….anihilarea oricarei reactii civice a celor ramasi prin saracire extrema si dependenta…acapararea puterii si atacul la siguranta Ro vine ca cireasa de pe tort…..trebuie sa precizez insa ca responsabili de aceasta situatie este intreaga sleahta politica cu sorginte comuna de tradatori multipartinici de fesenie psd-pnl-udmr-pdl-unpr-pntcd-vadimisti etc..care nu au fost niciodata altceva decat lacheii tzarilor rosii moscoviti sau a altor licurici mondiali…toti pana la unul din 90 incoace…sa nu ne amagim ca unii sunt mai stangaci sau mai dreptaci si ca noi am profita de pe urma bunei guvernari a unora sau a altora,,,,este o greseala pe care nu trebuie sa o mai repetam si in 2012….

 48. @ Liberalismul n-are nimic de-a face cu vanzarea de tara .
  Principiile liberale , bine aplicate, duc la cresterea bunastarii si avutiei nationale.
  Pana la urma, la intarirea suveranitatii ei si nu invers !
  Ma bucur ca ramai acelasi !

 49. @Viq 🙂 tema pusa in dezbatere este vasta dar instructiva….partizanatul subiectiv nu este benefic in acest caz…trebuie sa invatam din greseli si sa avem curajul sa privim adevarul in fata chiar daca pe unii ne avantajeaza ,,libera concurenta,,a neocapitalismului pervertit …traim vremuri de agonie si disparitie a unei lumi ajunse la decadenta prevestitoare de dezastru…este ,,razboiul ,, de care nici o generatie nu a scapat … acum este randul nostru a celor nascuti dupa anii 40…

 50. Emily
  Aici sunt de acord cu tine.
  Intr’adevar e complexa si comporta multe aspecte 😀 😀 😀
  Tocmai pentru ca in aparenta este simpla.
  Pentru ca de fapt AICI gresim !
  La lucrurile simple.
  O vom mai discuta fara indoiala. 😉

 51. @ Emily :
  „este o greseala pe care nu trebuie sa o mai repetam si in 2012….”

  Nu putem sa nu gresim chiar deloc !
  Ai tu vreo ideie ?!
  Principalul e sa nu repetam din vechile greseli ( nu sunt adeptul „raului cel mic”
  , dar nu poti sari direct la ‘binele suprem”)
  @ Viq are dreptate cand spune ca ne inpotmolim in lucruri simple !
  Pentru ei au fost complicate pana acum. De-acum inainte, pentru ei e simplu, pentru noi devine extrem de complicat ceea ce parea nemaipomenit de simplu :
  Am scapat de comunism si urmeaza raiul capitalist !
  Si „Trai neneaca, pe banii altora”, care pana la urma s-a dovedit ca erau de fapt ai nostri ! !

 52. Si mai ales ca din ei (banii nostri), ii mai tineam si pe altii in carca :mrgreen:

 53. @emily. Nu stiu ce a gresit Flanco. Daca tu, TU, te duci sa ceri un credit pt. Ferrari, nu se pot intampla decat doua lucruri: il obtii si platesti dobanzile pe care LE_AI SEMNAT (apropos, doabnzile depind si de calitatea clientului!) sau nu-l obtii si injuri banca ca nu vrea sa te ajute sa-ti cresti nivelul de trai. NB. Uita-te pe o carte de credit (NU DIN RO). Dobanda pt. anumite descoperiri depaseste 18-20% (in valuta forte). Si ei sunt camatari? si nu de azi de ieri sunt aceste dobanzi. Nu e moral sa platesti dobanzi? cu nimic mai imoral decat sa soliciti imprumuturi.

 54. „Nu e moral sa platesti dobanzi? cu nimic mai imoral decat sa soliciti imprumuturi.”

  Chiar vrei sa-ti justifici nikeul ?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s