A început lupta pentru președenția PSD

PSD a digerat greu pierderea președenției Senatului dar asta nu l-a împiedicat pe Adrian Năstase să încerce să minimalizeze impactul acestei înfrângeri.

Fostul premier a afirmat ieri că rezultatul votului de la Senat a fost „fără îndoială o pierdere pentru PSD”, dar a ținut să adauge imediat că această pierdere ar putea fi benefică pe termen lung deoarece partidul a ieșit dintr-o ambiguitate politică. „Ambiguitatea politică” la care s-a referit Adrian Năstase a fost reprezentată de prezența în funcția de președinte al Senatului a lui Mircea Geoană pe care actuala conducere a partidului l-a acuzat de „simpatii” pro-prezidențiale. Ceea ce s-ar putea spune și despre actualul președinte al Senatului, Vasile Blaga, suspectat că ar fi în relații mult prea cordiale cu liderii opoziției. Suspiciune care a fost întărită ieri de același Adrian Năstase care a declarat că actualul președinte al Senatului „este un om cu care se poate discuta”. Nu cred că Vasile Blaga avea nevoie de astfel de aprecieri de natură să întărească convingerile multora din simpatizanții dreptei din România că fostul ministru de interne a practicat întotdeauna un joc dublu.

Adrian Nastase a avut tot interesul să minimalizeze eșecul de la Senat și asta pentru că tot ieri, institutul „Ovidiu Șincai”, pe care fostul premier îl patronează și care funcționează ca un fel de think-tank pentru PSD, a lansat o analiză politică privind perspectivele politice ale anului electoral 2012. Conform acestuia, PDL nu mai are șanse să câștige alegerile dar că nici USL nu are garanția câștigării viitorului scrutin electoral. Importanța acestei afirmații constă nu atât în sofismul ei ci prin faptul că ea vine să confirme indirect scăderea dramatică a USL în sondajele de opinie. Până nu demult liderii opoziției nici nu concepeau ideea pierderii alegerilor dar această perspectivă devine din ce în ce mai reală. Că USL a scăzut vertiginos o confirmă și raportul institutului care susține că „Liderii opoziției române sunt, pentru moment, din motive obiective, prea puțin cunoscuți și, pe cale de consecință, prea puțin asimilați / acceptați în UE spre a fi calificați drept o alternativă politică românească de natură a determina schimbarea de atitudine față de România în măsura în care aici s-ar produce o alternanța la putere”. Iar acest pasaj este și mai important nu pentru că susține că liderii opoziției nu sunt cunoscuți pe plan național (căci ecranele televizoarelor sunt ocupate până la refuz cu imaginile zâmbitoare ale domnilor Ponta și Antonescu), ci că aceștia nu au nici o relevanță internațională. Iar lipsa de relevanță li se datorează în primul rând domniilor lor. Când Victor Ponta vorbește despre arestarea liderilor politici din arcul guvernamental, când îl ridică în slăvi pe fostul premier grec (ajuns o paria în politica europeană), când același lider al opoziției refuză să discute cu reprezentanții FMI, etc. este imposibil ca domnia sa să poată fi privit ca o alternanță la guvernare viabilă.

Adrian Năstase se teme deci că UE, după modelul patentat în Grecia și Italia, să își exercite dreptul de veto și să îl susțină pe președintele Băsescu în intenția de a nu nominaliza un premier al opoziției. În cazul în care USL reușește cumva să obțină peste 50% din voturi. Scor care în acest moment este greu de realizat. „O să câştigăm alegerile. O să-i băgăm şi în închisoare, să nu vă faceţi niciun dubiu, măcar la asta mă pricep„, a declarat ieri la un miting electoral din Bistrița-Năsăud, Victor Ponta care își închipuie că poate să susțină că nu intenționează să facă ceea ce promite și că este vorba doar de o retorică electorală pentru consumul intern. Când raportul institutului Șincai vorbește de „slăbiciunile de comunicare” ale USL, materialul se referă la derapajele verbale stânjenitoare ale președintelui PSD.

USL are probleme structurale recunoscute inclusiv de raportul institului de casă al fostului premier. Și mă refer la faptul că în teritoriu oamenii nu acceptă paritatea electorală, că mesajul politico-economic al opoziției este inexistent în cazul în care nu frizează populismul absurd, și, mult mai important, uniunea a fost înființată mult prea devreme și a pariat totul pe emoția populară creată de măsurile anti-criză luate șontâc-șontâc de guvernul Boc. Odată emoția populară domolită și odată criza europeană devenind din ce în ce mai acută, lipsurile grave de lidership și de alternativă a opoziției au devenit vizibile. Acesta este principalul motiv pentru care USL a luat-o la vale în sondajele de opinie și aceasta este motivul pentru care institutul Șincai a decis să facă public acest raport. În primul rând pentru că încearcă să facă uitat eșecul de la Senat și apoi pentru că fostul premier nu vrea să se numere printre cei care vor fi acuzați că au cauzat o nouă înfrângere a partidului la urne. În fond Adrian Năstase se poziționează pentru a cere la momentul oportun capul lui Victor Ponta.

Lupta pentru președenția PSD a început.

Clemy

28 responses to “A început lupta pentru președenția PSD

 1. Bună dimineața! 🙂

  Și-au făcut-o cu mâna lor!
  Au crezut că în spatele unor marionete țipătoare își refreșează imaginea până la următorul „examen” electoral, că toți votanții sunt neam cu Teneș Curcanu’ (good point, @Sare!) și că vor reveni pe cai mari.
  Numai că muppets-ii puși în loc au facut și fac atât prăpăd în imaginea stăpânilor lor cât nici pedeliștii nu se așteptau, d’aia rămân și portocalii „cu ochii în soare” în fața prostiilor de peste gard.
  Pe vremea tinereții mele, era o vorbă mai „verde”:
  «Ce-și face omu’ cu mâna lui, n-are nevoie nici de streptomicină!» D’aia nu le plâng de milă…
  Ducă-se nouă, cu a brânzei zece, vorba lui Popa Smântână!

  La Mulți Ani Andreilor sau Andreelor care poposesc la umbra Copacului și nu lasă în urma „deșeuri”! 😀

 2. un „LIKE” tuturor Andreelor si Andreilor!
  In somnul natiunii naste mosntri, va mai prezint o ciudatenie vorbitoare
  http://sareinochi.com/somnul-natiunii-naste-monstri/o-papusa-vorbitoare/

 3. sare ,
  esti grozav, am väzut.

 4. Oare voi va dati seama ce caraghiosi sunteti cand incepeti a va ascunde frica asta animalica la gandul pierderii puterii si incercati sa va imbarbatati aruncand cu insulte in stanga si-n dreapta ?! ( vorba vine , ca dreapta o pupati cu slugarnicie, fara a observa ca-i doar un mulaj de gips, ca adevarata dreapta inca n-a aparut in Romania !).
  Filadel, mie nu-mi trebuie alta confirmare a spuselor mele, decat faptul ca nu-mi lasi la vedere comentariile.
  Un om inteligent ca tine sau (Viq) imi este de mare folos in orice imprejurare si tin sa va multumesc frumos (stiu ca nu puteti nici voi spune chiar tot ce ganditi asa cum o fac eu, dar important e ca o faceti si asa !) .

 5. Salut!
  Pesede-ii n-au diferat niciodată, nici-o înfrîngere şi asta se vede din comportamentul lor zilnic.
  Analiza de la propriul lor ibn stitut le-a dat frisoane şi cred că vor face absolut toate trăznăile imaginabile pentru a recîştiga electoratul.
  AN se iluzionează dacă îşi închipuie că în lumea civilizată, pesedeaua populată cu penali, cu neisprăviţi şi cu nesimţiţi ca severin, mai are vreo şansă de acceptare aşa că, la anul tot piratul va face jocurile.
  USL a fîsîit iar lupta pentru şefia în psd este abia la început; nimeni nu a uitat cum primea geonelul bani pentru candidaturi şi cum ăsta este un ciolan plin de carne…

 6. erată
  diferat = digerat .
  ibnstitut = institut

 7. La multi ani tuturor Andreelor si Andreilor care citesc acest blog!

 8. LA MULTI ANI !pentru Andrei si Andree

 9. Nu trebuie sa ne miram!
  Din fasa le-am prezis dezmembrarea.
  PSD a ajuns la scadenta -PNL se face mic,mic
  si amandoua partidele se canibalizeaza reciproc.

  clemy,euforia de inceput s-a datorat sperantelor desarte ca se revine imediat la salarii si inca o „punga” de bani in plus.Sa nu uitam de acel extaz uslamist ca va fi detronat piratul -sursa tuturor relelor.

  Cum aceste minuni nu s-au intamplat a inceput DEZUMFLAREA!

 10. am ascultat un pic, declaratziile celor dela USL

  amenintzäri, injurii, mistocärealä,imposturä, vulgaritätzi.

  nu am auzit , in zeci de ani aici, asemenea metode, de golänie ordinarä, cum face USL politicä.

 11. Scrasnind din dinti, sefuk opozitiei grecesti a semnat angaja,mentele cerute de UE. Il vede cineva pe Lolek si Bolek facand acelasi lucru? Adica ceva ce contrazice PUNCT cu PUNCT programul lor politic?

 12. Sa va spun ce s-a decis la Cluj: consilierii l-au votat pe Radu Moisin (de 29 ani) primar interimar cu 15 voturi din 21.Un vot a fost anulat si 5 voturi le-a primit viceprimarul maghiar.

  Uite inca un” nomenclaturist” ! Tot aud de fostul utecist Emil Boc,avem acum si un fost pioner sau soim al patriei?

 13. La mulţi ani Andrei? Numai?
  Bineee: La mulţi ani, ani mulţi în zeghe, Adraian Năstase!
  Ipochimenul, chiar crede că va conduce PSD?
  Poate din umbră, că direct… tare ar fi prostiţii – proşti!

 14. väd peste tot intrebarea, ” tu dece iubesti Romania”

  NU STIU SÄ EXPLIC; ESTE IN MINE:

  SIMT CÄ-I APARTZIN; CÄ-MI APARTZINE;

  NU MATERIAL:cred cä dragostea asta nu se poate descrie.

  ESTE UN SENTIMENT, FRUMOS SI DUREROS.

  asta cred cä simtzim totzi, dinafarä.plecatzi in lume.

  nick,
  stiu cä sufletul täu si sentimentele tale frumoase pt. romania,

  sunt mereu vii, chiar si cand, inima ta face ” fitze” .

  cu sigurantzä, nu suntem singurii.

  am väzut azi 2 derbedei, ce se intreceau in mägärii si amenintzäri, ce vor sä punä mana pe romania.noi nu le vom da voturi.

  romania are nevoie de oameni civilizatzi, competentzi, nu de copii de trupä,

  a lui iliescu.

 15. carlanul marlan, a spus cä la cluj este varful infectziei.

  ce este atunci NÄSTASE; DRAGNEA; VOICU; NICOLESCU;VOICULESCU; MITREA; MAZÄRE; ETC

  LA EI ESTE HAZNAUA ROMANIEI:

 16. Sara buna.
  Am intrat si mai devreme dar din cauze necunoscute mie ce am scris s’a dus in neant.
  Oi fi apsat pe botonu’ rosu cu punct negru 🙄 🙄
  N’am avut timp sa caut.

  La tema….
  Cu vreme in ruma, cand Ponta a castigat presedentia PSD, imi dadeam cu parerea ca „tanara speranta” ar p[utea face gafe memorabile cu conditia sa i se ofere ocazia, sa aiba un numar suficient de spectatori care sa ramana cu gurile cascate.
  Se pare ca vremea aia a venit.
  Glumetul cu tichie cu zurgalai nu se multumeste cu poporul roman. Tine mortis sa se faca de ras pe tot mapamondul.
  Si pe onoarea mea ca’i iese.

  Ce cred ca e interesant faptul ca din spectacolul asta (care cred ca abia incepe) va avea de castigat cine nici nu ma asteptam : Geoana.
  Omul care s’a straduit ani de zile sa nu faca de ras „supernumele” ce i l’a pus papasa, are acum ocazia sa priceapa pe viu de ce Basescu e mereu cu o tura in fata lor.
  Pentru ca ei sunt permanent cu o tura in spate 😀 😀 😀
  Si alearga in pas de „moonwalker” ca sa arate ca’s smecheri 😀

  Tot ce trebuie sa faca Geonel e sa taca din gura si sa construiasca pe spusele lui Ponta 😀 😀 😀
  Ca in comparatie cu ce debiteaza noul presedinte PSD, daca tace acum isi poate face o imagine de laureat la Nobelul pentru inteligenta 😀

 17. Buna seara, buna seara. 🙂
  @viq, absolut exact. Daca cineva mi-ar fi spus in urma cu un an ca Geoana mai are viitor politic as fi spus ca aiureaza. Uite ca Ponta a reusit „performanta” asta.

 18. Servus clemy,viq!
  Eu am spus in zilele scandalului ca exista o diferenta de calibru intre cei doi ticalosi -Geoana si Ponta.

  Si ca sa vedeti ce jigodie e Ponta.Azi fiind la Cluj la intalnirea cu simpatizantii si-a jucat rolul de mare adversar a lui Base,dar n-a scos un cuvintel despre Boc(cel putin din cate am vazut la tv.info),si bineinteles nu din respect pentru premier,o fi simtit simpatia ce pluteste ca o fantoma aparte in inima Ardealului.Voi afla mai multe zilele urmatoare.

 19. Ies acum.
  Revin la 21 cu un pahar special de seara 😀

 20. glumetul cu tichie este doar infantilul de serviciu. in galeria monstrilor nascuti din somnul natiunii:
  http://sareinochi.com/somnul-natiunii-naste-monstri/infantilul-de-serviciu/

 21. @dora, salut. Eu credeam pana nu demult ca Geoana este etalonul prostiei. M-am inselat.
  @viq, pai ar fi si cazul sa sarbatorim ziua nationala 🙂

 22. buna seara,
  un calduros tuturor celor care poarta numele de Andreea sau Andrei!
  🙂

  Institutul Șincai a decis să facă public acest raport intrucit eu banuiesc ca usor – usor se pregateste debarcarea lui ponta!

  momentan este un semnal: baiete, cirlanule, potoleste-te cu ineptiile, dar nu este exclus ca prin februarie-martie 2012 sa fie azvirlit din scaunul de presedinte USL…

  oricum uslinosii nu vor mai recupera nimic, de la 60-70%, acum 48% pina in toamna lui 2012 vor ajunge la procentul spus de mine in urma cu vreo 6 luni de 30-35%

  amin!
  🙂

 23. @skorpion, sa fie asa cum spui tu. Citesc ca Ponta a fost in „forma” la Cluj. A scapat boii rau de tot pe mirieste. Si se mira de ce scad in sondaje.

 24. despre ponta nu pot spune decit de o mie de ori idiot in folosul ……PDL
  🙂

  sper sa mearga tot asa in continuare!!!!! spre tristetea lodei
  :mrgreen:

 25. Cu inepţi ca tonta, pedeleaua poate dormi liniştită.
  Cît despre Loda, nu este nimic de spus.
  Tocmai şi-a luat o papară şi de la Teofil.

 26. LA MULTI ANI romanilor de pretutindeni!
  LA MULTI ANI Romania mea draga!

 27. dora dragă
  Avem postare nouă la temă! 🙂
  Lasă că duc eu melodia asta, acolo. Bine ? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s