UE la momentul „să facem totul”

Știrea zilei vine de la Bruxelles unde, după o cină copioasă, liderii europeni au decis în principiu asupra unui pact bugetar care să vizeze disciplina euro.

Problema care a rămas de discutat o reprezintă modalitatea de aplicare a acestui pact. Pactul reia propunerile franco-germane privind echilibrul bugetar și plafonul de 3% din PIB pentru datoria internă a unui stat dar îi va reveni Comisiei Europene sarcina de a defini exact parametrii acestei „reguli de aur”. Și, bineînțeles, potrivit acestui acord de principiu, Curtea Europeană de Justiție va fi autorizată să verifice punerea în aplicare a acestor măsuri pentru fiecare stat în parte.

Ca întotdeauna diavolul se ascunde în detalii și din punctul medu de vedere atât moneda unică cât și UE în ansamblul ei se află în același punct în care se afla înainte de reuniunea dintre Nicholas Sarkozy și Angela Merkel, adică în stadiul dezbaterilor asupra „cum să facem”. Nimic concret deci. Știrea nu a fost confirmată oficial si a venit pe „surse” către mai toate organizațiile de presă europene.

Cât privește soarta monedei unice, potrivit presei franceze, Angela Merkel ar fi refuzat încă o dată emiterea de eurobonduri pentru salvarea euro. Cu alte cuvinte UE va trebui să găsească alte soluții pentru susținerea monedei unice și pentru finanțarea programelor de „salvare” a statelor înglodate în datorii. Și asta pentru că David Cameron se opune vehement impunerii unei taxe pe tranzacțiile financiare. O opoziție pe care o salut căci această taxă nu ar face decât să determine crahul burselor europene și exodul serviciilor financiare și a banilor către zone mai primitoare din America de Sud sau Australia. Firește, la ora la care scriu aceste rânduri, reuniunea nu s-a încheiat încă dar dacă discuțiile vor continua pe modelul bizantin al modalităților de aprobare a pactului financiar (căci există și ideea că această regulă să fie implementată la nivelul constituțiilor fiecărui stat în parte, ceea ce presupune un orizont de timp îndelungat și cu șanse relativ reduse de reușită) atunci vom putea spune că dineul de joi seara a fost mai degraba un parastas al monedei unice și al UE în actuala ei formulă decât o cină de lucru constructivă.

În timp ce la Bruxelles și la Marsilia liderii europeni se dădeau de ceasul morții atât pentru a demonstra cine este mai important pe plan continental: Merkel sau Van Rumpoy iar Nicholas Sarkozy făcea apeluri disperate pentru salvarea euro, la București, Ion Iliescu avea alte preocupări. Fostul președinte cerea PSD să facă zid în jurul lui Adrian Năstase indiferent de sentința ce se va da în dosarul „mătușii Tamara”. Mai mult, liderul de facto al PSD a susținut că în cazul unei condamnări, fostul premier nu ar trebui exclus din partid. Cel mai important aspect al acestei declarații vizează faptul că în interiorul social-democraților ideea că Adrian Năstase ar putea fi condamnat nu mai pare a fi o imposibilitate. Din contră. Iar ion Iliescu vrea să se asigure că în cazul în care „prințul moștenitor desemnat” al PSD va fi totuși condamnat, partidul, Victor Ponta în special, nu vor încerca să se debaraseze de acesta. Ion Iliescu știe că odată Adrian Năstase ieșit în partid nimic nu îl va împiedica pe Victor Ponta să încerce inclusiv eliminarea domniei sale din PSD. Și poate că Ion Iliescu ar fi avut oarece marjă de manevră dacă nu ar fi susținut poziția actualului președinte în momentul excluderii fără motiv a lui Mircea Geoană din PSD. Iar Victor Ponta, care probabil că și-a făcut model din ascensiunea în partid a lui Nicolae Ceaușescu, a profitat de vechile ranchiuni ale bătrânului Iliescu față de fostul ambasador la Washington pentru a scăpa de un potențial adversar. Iar în cazul în care Adrian Năstase va fi condamnat (și după condamnarea de ieri a lui Marius Petcu această perspectivă devine cât se poate de credibilă), același Victor Ponta va fi cât se poate de fericit să mai scape de un alt adversar.

Condamnarea lui Adrian Năstase într-un dosar de corupție și izolarea politică a lui Ion Iliescu va însemna trecerea la o nouă etapă în istoria PSD. Și poate și o nouă etapă în viața politică românească. Vom trăi și vom vedea.

Clemy

123 responses to “UE la momentul „să facem totul”

 1. FuriousWordPressRipper

  Foarte bun articolul, cu mentiunea ca Ponta nu are niciun merit in faptul ca Nastase are grave probleme cu legea, tot asa cum si Iliescu, daca i se redeschide dosarul. In fapt, daca Nastase si Iliescu sunt indepartati din spatele acneicului, acesta ramane cu spatele descoperit. Nu uitati ca nici Dragnea nu se simte prea bine si multi dintre cei care pareau inrolati in plutonul lui Ponta. Singurul care a iesit curat din aceasta poveste ramane Geoana. Altfel spus, acneicul nu poate porni o campanie electorala cu un pluton de puscariabili si, din aceasta cauza, si-ar dori sa forteze o suspendare, intimidand astfel justitia. In alte conditii, adica intr-o Europa iesita din ghearele crizei, acneicul ar fi putut sa castige la pas viitoarele alegeri, tot asa cum si Geoana ar fi putut daca nu se relaxa prematur.

 2. FuriousWordPressRipper

  Despre Crin nu vorbesc nimic, pentru ca acesta pare a fi intr-o relaxare permanenta.

 3. @fw, o singura corectura: Europa mai are mult pana sa iasa din recesiune.

 4. Bună dimineața! 🙂

  Până și ultimul căruțaș știe ca în orice atelaj caii trebuie să tragă la fel, altminteri forțosul obosește mai repede iar slabul își poate rupe picioarele, încercând să țină pasul…
  Nu știu cum s-ar putea alege între modelul „fiecare cu treaba lui”, da’ la catalog zicem pe neverificate: «Da, dna profesoară, mi-am făcut temele!» si modelul „în genunchi pe coji de nucă” pentru mincinoșii și neascultătorii dovediți!
  Istoria ne arată că cele mai persitente uniuni de state au fost cele clădite „manu militari”, chiar și cea mai „democrație” din lume a trecut printr-un moment când militarii au fost puși la treaba în folosul uniunii, :mrgreen: da’ parcă solutia nu intră în discuție în prezent!
  Slabă consolarea că oamenii politici vor ajunge la varianta rațională după ce le vor fi epuizat pe toate celelalte…
  …Ai noștri rămân pe mai departe în afara timpului!
  Acum parcă încep să-l regret pe M Geoană, reprezentând „stânga de caviar” în fața lui Ponta, „brațul armat” al PSD care poate dinamita climatul intern, în niște împrejurări mai dificile.

 5. Salut old, mare dreptate ai. Pe langa Pontel, Geoana este un adevarat om de stat. Nu-mi vine nici mie sa cred ca pot sa scriu asa ceva dar uite ca se intampla.

 6. Clemy, salut! 🙂

  Conducătorii noștrii nu invață nimic din erorile trecutului, au mai pus un joker in fată și ăsta s-a umflat și a ajuns ditai riga. :mrgreen:

 7. @old, de asta am si adus aminte de pingelica. Noi care suntem ceva mai copti mai stim cate ceva despre ascensiunea lui. Daca nu direct ptr ca am trait anii respectivi cel putin ptr ca am mai apucat sa stam de vorba cu diverse persoane care au trait momentele succesiunii lui Dej. Ma mir ca Iliescu nu si-a dat seama de asta mai din timp. S-o fi ramolit.

 8. Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre, alaturi de alte sase tari non Euro (Romania, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Letonia si Lituania) , a declarat vineri presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy. UK si Ungaria nu semneaza acordul, iar Suedia si Cehia au cerut un ragaz pentru consultari in parlamentele lor. Prin eliminare, cele 6 tari din afara zonei euro care si-au exprimat acordul sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia si Lituania, chiar daca oficialii UE nu au facut un anunt oficial in acest sens. La ora 9,30, moneda unica europeana era cotata la 1,33 dolari SUA. (Realizați ce urlete vor fi în România pentru că Traian Băsescu nu și-a „consultat” Parlamentul…, în special pe Crin și Tonta – care, oricum, nu catadicsesc să se prezinte la consultări atunci când sunt solicitate de către președinte).

 9. Iar punctează electoral USL, iar o încasează PDL. Când vom înțelege, oare, că PPEismul nu înseamnă dreapta ? Sper să nu fie prea târziu.

  Teodor Meleşcanu a mai adăugat că aceste propuneri nu sunt aplicabile nici statelor din zona Euro. „Din punctul meu de vedere, a veni noi cu soluţii, nu are absolut nici un fel de relevanţă, pentru că ele nu sunt aplicabile nouă, ci ţărilor din Zona euro şi în al doilea rând, aceste soluţii nu trebuie să ne placă nouă sau ţărilor din Zona euro. Ele trebuie să fie considerate de bănci, de societăţile financiare internaţionale ca o garanţie pentru a continua politica de împrumutare, de cumpărare de bonuri de trezorerie, de bonuri de tezaur, de împrumutarea Guvernului”, a susţinut liderul PNL.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitrea-si-melescanu-spun-ca-trebuie-sa-fim-prudenti-in-fata-crizei-zonei-euro-957076.html

  Stânga franceză îi dă bătăi de cap lui Sarkozin, care amână implementarea după alegerile prezidențiale, crezând că va avea șanse mai mari (nu va avea, nu va lua al doilea mandat). Să vedem la noi pantomima din parlament. Dacă USL zice nu iar parlamentul zice DA (poate și cu voturi USL), vom avea peste un an guvern USL. Lumea nu prea e receptivă la ideea lansată de EuroBăse de a strânge cureaua pentru niște rațiuni abstracte (cu atât mai puțin pentru „salvarea” unei valute străine), mai ales când se vede de la o poștă că această idee nu-i a lui, ci a păpușarilor care îl hâțână de sfori.

 10. Dacă ai început să citezi din cuplul Mitrea şi Meleşcanu, e limpede mister R, ce joc faci.

 11. salutare!
  Foarte bun articol.
  Am însă o mică precizare de făcut: Tonta are în dulap cel puţin un schelete care pute rău de tot şi anume, moartea procurorului Panait. El s-a ocupat de această anchetă în calitate de şef al coprpului de control al PM. Aşa că dacă îşi închipuie că-i poate mazili cu uşurinţă pe născase sau pe ilicescu, dovedeşte iar, că e mult mai limitat decît îşi poate închipui cineva.

 12. Tibi, salut! 🙂

  „Doi pași la stânga binișor
  Și alți doi pași la… stânga lor” 😆

 13. @Tiberiu Orășanu: Dar EuroBăse ce joc face, nu cumva al altor state ? Propaganda USL ajunge la alegători, și e mai eficace decât poezia pe care o recită el de pe fițuica ce i s-a dat. În ce mă privește, nu am niciun chef să fiu parte ]n experimentul „salvați euro”.

 14. Salut, Oldhashu! 🙂

  Chiar aşa! Acum e cum nu se poate mai limpede: există un curent printre vechii pedelei, curent care crede că s-ar putea ca uslinoşii să cîştige viitoarele alegeri şi înceacă să se pună bine cu pesedeaua, pentru ca aceştia să-i basculeze pe gălbejiţi. Periculos joc: se vor electrocuta. 😀

 15. Riddick
  E limpede că eşti depăşit de evenimente.
  Dacă încă nu ai aflat, suntem membri cu drepturi depline în NATO şi în UE, iar în urmă cu doi ani tocmai ne-a trecut glonţul pe la ureche.
  Dacă nu era ales Băsescu preşedinte ci Geoană, acum vorbeam despre integrarea în CSI.
  Asta vrei?

 16. Pingback: Lui Antonescu și Ponta nu le-a mai întors nimeni arcurile. Motiv pentru care nu știu care-i ora exactă | Sareinochi's Blog

 17. Riddick, salut!

  Ce te împiedică să vezi că pe pluta „Euro” e „cățărată” și o mare parte din România?!
  Ăsta e jocul lu’ Base, pluta ❗

 18. oldhashu
  Există din păcate unii care cred că în lumea de azi, se mai poate trăi izolat. Simple fantasmagorii dar, cecitatea e cecitate, ca să nu mai spun că ura orbeşte şi prosteşte.
  Băsescu face singurul lucru bun pentru România în aceste momente: mizează pe UE şi pe NATO.
  Nu avem alternativă.

 19. Pluta Medusei (Google it). Pasagerii au ajuns să-i mănânce pe cei care mureau de foame înaintea lor.

 20. Tibi,

  Până la proba evidentă contrarie, eu acord prezumția de „nevinovăție”! 😀

 21. Pân’ la urmă, nu-i destul să nu fii credul, ci doar naiv (precum iedul de sub copaie, care îi spune lupului care tocmai strănutase: „Să-ți fie de bine, nănașule !”). Tot iedul din sobă a avut dreptate, dar decizia finală a trecut la vot cu 2/3 (67%).

 22. Riddick, 😀

  Pluta „Medusei” + izolarea, nu?!
  …iar cei dinaintea morților din lipsă de mâncare, au murit din exces de apă, parcă?! Ferice lor, scăpați de griji în primul tur! 😉

 23. hai sa frecam riddikea cu EuroBase – nu se poate mai multa fantezie in ce priveste dusmanul? sa fiti mai dispersati, baieti. sa-mi Melescanul poate sa deschida gura despre politici externe numai cand primeste voie de la Moskova. iar Mitrea a devenit destept de cand a fost luat la stanga de Bombo (sau invers)?

 24. Dragilor, ies, treburi urgente pe „plantație”! 🙂

 25. Sare
  Tre’ să facă şi pe blogul acesta cineva, treaba humoloadelor, nu?

 26. FuriousWordPressRipper

  Riddick, cand ataci cosmelia UE si spui sa iesim din ea ca se pravaleste peste noi, ar trebui sa iei in calcul alternativele. Le stii?
  Rezolutia cu privire la disciplina fiscala are marele merit ca arunca toata mafia si coruptia economica in aer. Sansa de a putea crea un mediu sanatos de dezvoltare economica, de a crea o competitie reala si de a avea un arbitru corect nu o poti avea decat sub presiune internationala. Autoreglementarea si reforma „de glazura” le stim. In Romania, toata lumea „buna” are probleme serioase atunci cand li se cere sa isi justifice averea. Avem judecatori milionari in Euro, la ICCJ, dar ne dorim Justitie, Avem bugetari milionari in Euro, si dorim sa reforma statului. Suntem in cacat pana la gat si tu imi vorbesti despre iedul din copaie? Drept sa spun, iar acum regret ca nu pot sa spun in clar ce mise rupe, sunt total indiferent ce culoare va avea Guvernul Romaniei atat timp cat regulile jocului vor fi si clare si cinstite. Numai competitia cinstita poate decide invingatorul, cu conditia ca regulile jocului sa fie clare, cinstite, iar conditiile sa fie eliminatorii.
  Un Guvern USL pus sa joace cinstit este un guvern mort. Tot la fel si unul PDL. Regula jocului se schimba, iar arbitrul are, in loc de fluier, sabie. Alta alternativa mai buna nu avem, vezi bine!

 27. FuriousWordPressRipper

  Asta numai in situatia in care am inteles eu bine ce presupune acordul, pentru ca marturisesc ca n-am apucat sa il citesc. Vad ca intre timp a aparut. Revin dupa lectura.

 28. De acord FW, cu ce ai scris la postul de la ora 14.
  Exact despre asta este vorba. Băsescu face exact ce trebuie pentru Ro şi d’aia mafia transpartinică sare la gîtul său: le strică jocurile în mod constant, de ŞAPTE ANI!

 29. Un bun motiv de suspendare, dar cine s-o facă, șulfele de la USL, care fac parte din același cartel ?! Ehe…
  CRIZA EURO. BNR şi celelalte 5 bănci centrale non-euro trebuie să strângă 50 DE MILIARDE EURO

  Statele UE din afara zonei euro, inclusiv România, ar trebui să contribuie, prin băncile centrale, cu 50 miliarde euro la împrumuturile în valoare totală de 200 miliarde euro pe care Uniunea Europeană vrea să le acorde Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru combaterea crizei.

  Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

  Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

  Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro, potrivit Bloomberg.

  http://www.gandul.info/international/criza-euro-bnr-si-celelalte-5-banci-centrale-non-euro-trebuie-sa-stranga-50-de-miliarde-euro-9045039#

  Deocamdată au pus botu’ 6 din 10 state non-euro, deci vorbim despre 50/6, nu despre 50/10…. și s-ar putea ca în unele din alea șase să se iște răzmerițe parlamentare, și nu se știe. Ba chiar și printre celelalte 17.

 30. FuriousWordPressRipper, cazi victimă propagandei UEiste. De acord, fără fraudă, dar nu are ce căuta control extern în România.

 31. Curat suspendare,coane Riddick. Vrabia măcăne vitează.

  Vii numai cu acuze preluate din presa uslinoasă, soluţii n-ai, la întrebări punctuale nu răspunzi, păi, treabă-i asta? Sau propagandă deşănţată anti Băsescu. Răspuns clar: propagandă neruşinată.

 32. Nu mă (mai) interesează Băsescu, mă interesează România. Va mai exista și după 2014.

 33. România ar fi existat şi cu prostănacul preşedinte, va exista şi cu tonta pm şi cu leneşul ofilit ca şef de stat. Asta nu pricep unii. Va exista şi cu almanahe care este ca ministru al culturii şi cu voicu şeful internelor.
  De fapt, este posibil ca unii, chiar asta să şi dorească. Moscova ştie de ce.

 34. Riddick,
  daca-nteleg eu bine ai vrut sa spui ca un bun motiv de suspendare a lui Basescu este CRIZA EURO?!?!?!?

  „!Un bun motiv de suspendare, dar cine s-o facă, șulfele de la USL, care fac parte din același cartel ?! Ehe…
  CRIZA EURO. BNR şi celelalte 5 bănci centrale non-euro trebuie să strângă 50 DE MILIARDE EURO”

  Ma declar perplexa.
  Probabil si fiindca nu te-am mai citit demult si astfel mi-e neclara data si motivul derapajului tau de la evidentza logicii.

 35. Tontolanul să facă bine şi să citească legea supremă: constituţia.
  Acolo scrie că guvernul negociază, preşedintele semnează, iar parlamentul ratifică tratatele internaţionale. Adică parlamentul intră în rol ultimul, nu primul.

 36. Salutare, copaceni!

 37. Lumi, salut
  Mister R a derapat de mult. Este oribil ce susţine despre preşedinte de o vreme încoace. Semnificativ este faptul că de cînd pe blog nu mai apar ştii tu cine, vine el să le ţină locul, chiar mai virulent! De ce o face? Domnul să-l mai înţeleagă. Eu am deja convingerea că aşa a primit ordin; sau bani; sau amîndouă. Altfel, chiar nu-mi explic vehemenţa lui şi modul cum a basculat în barca uslinoasă.

 38. Tibi,
  Branzovenescu Tontu vrea acum sa vina Presedintele in Parlament si sa le dea raportul, sa le ceara acordul,
  dar mai ieri zicea ca habar n-are despre scrisoarea lui Rompuy asa cum de altfel orice subiect serios ii este indiferent,
  ca sa nu mai amintesc cu ce sictir a tratat mereu acest putzoi imberb si natang invitatiile oficiale care i-au fost adresate de catre Presedinte la Cotroceni.
  Astept sa iasa de la coafor si Agamitza Crizescu, sa vad si astuia ce i-a mai fatat neuronul.

 39. Lumi
  A zis bine Djuvara: prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul.
  Valabil pentru amîndouă hahalere.

 40. Buna ziua ! ca sa clarificam de la inceput, numai de nastase,iliescu,PSd si PNl nu imi pasa acum, deci nu voi discuta pe acest segment.Si asta pentru ca, la cum merg lucrurile, indiferent cine va castiga alegerile, va trebui sa faca ce zice UE, deci va fi nerelevant (parerea mea).
  Acum ,la ce arde : din cate ma duce pe mine capul, decat singuri si-n deriva, mai bine cu restul, iarasi parerea mea.Semne de intrebare am doar la cum se face acest lucru? Noi rpin glasul presedintelui am spus, inainte de summit ca vom face cum doresc Merkozy .
  Cehia si Suedia vad ca mai asteapta, desi nu au resping de plano ideea.Orban un premier de dreapta(care, chiar de dreapta fiind si-a cam dus tara de rapa, deci nu numai socialistii, cum se vehiculeaza pe aici), a avut o pozitie cu adevarat democratica (tocmai el, pe care Occidentul il cam face dictator):
  ,,Prim-ministrul ungar Viktor Orban şi-a justificat vineri opoziţia faţă de acordul european ce vizează înăsprirea disciplinei bugetare, afirmând că el nu are autoritatea să decidă într-o problemă de suveranitate naţională, transmite AFP.

  „Parlamentul trebuie să hotărască dacă Ungaria participă la acordul statelor membre ale zonei euro, deoarece este o problemă de suveranitate naţională”, a declarat acesta la Bruxelles, conform agenţiei de presă MTI.

  „Mandatul meu nu îmi permite să abandonez suveranitatea naţională chiar şi parţial, iar această decizie trebuie luată de Parlamentul ungar”, a insistat acesta.”
  Poftim? deci e vorba de suveranitate si parlament? dar noi nu avem Parlament, pe al nostru nu a trebuit sa-l consulte nimeni ? Intreb, nu dau cu parul ,mi-ar fi placut sa-l aud si pe presedintele Romaniei macar facand o aluzie la acest lucru.
  Bref, vom plati, se pare ca fondul pe care trebuie sa-l dea tarile ne-euro e de 50 miliarde euro, care se va imparti la cate vor accepta.Premierul nostru insa, e de alta parere :
  ,,Ţara noastră nu va fi obligată să contribuie la capitalizarea FMI, pentru că se află printre ţările care au acord cu instituţia financiară, a declarat premierul Emil Boc la Radio România Actualităţi.”.Ma rog, astea sunt datele lui: ) .
  Pentru ca Lazea, economistul sef al BNR se pare ca stie altceva :
  ,,Nu se poate să ai mese gratuite. Vrei să ai beneficii, trebuie să plăteşti în contrapartidă”, este de părere Valentin Lazea.

 41. FuriousWordPressRipper

  Intr-adevar, acest acord merita dezbatut in mod public si trecut prin votul Parlamentului lui Catalin Voicu . Nu imi este suficient de clar. Tiberiu, nu cred ca este cazul sa cadem in adulatie prezidentiala. Riddick are o abordare mai abrupta, e adevarat, dar numai din cauza ca Romania a pierdut suveranitatea fiscala, chestie care ma deranjeaza si pe mine. Nu este vina presedintelui, desigur, numai ca semnarea acestui acord ne pune in situatia sa recunoastem jaful fiscal.
  Riddick, nu mai putem merge si cu sufletul in rai, pentru ca s-a furat prea mult, iar furturile se platesc. Nu mai tine sa ne imprumutam pentru bautaura si tigari. La o prima vedere, asta spune acordul, anume ca vom manca cat vom munci. (deficit controlat), iar daca vrem sa bem si o bere dupa aceea, trebuie sa performam economic.

 42. Ziua buna !

  Aiurea 🙄
  Numa buna nu e ! 😦
  Riddick are multa drepate intr’o mana.
  Hanghelina si Pelticiu’ Atomic au facut tampenii mai mari ca ei si acum vor sa astupe gaurile cu pielea jupuita de pe altii. Practic ne pune sa platim biletul de intrare, aia e.

  Pe mine insa nu asta m’ar ingrijora cel mai mult.
  Am oarece temeri ca cu toate eforturile, UE se prea poate sa faca rahatu’ praf in final.
  Taxa europeana pe tranzactiile comerciale si financiare mi se pare de’a dreptul sinistra. Cameron prefera sa’si ia toate catrafusele, chiar si alea partiale cu care mai statea cu chirie pe la Bruxelles, decat sa jupoaie agentii economici cu impozite si taxe mai mult sa mai putin vizibile.
  Politica celor doi „lideri” a lui peste/prajit este la fel de tembela ca si pana acum, in ciuda faptului ca starea UE din acest moment este efectul iresponsabilitatii punctuale a unor state cu lideri cretini (Grecia, Italia, Spania..samd) in proportie de 10 sau 20 %, si a deciziilor lor aiuristice in proportie de minimum 80%.
  Aceeasi „politica” de a lua de la unii care nu sunt vinovati pentru criza asta pentru a astupa gaurile facute pentru a „salva” iresponsabilii mentionati.

  Atunci cand Mermekel si Scaraokzy au hotarat sa dea din bugetul Uniunii banetul ala pe apa sambetii, nu au avut nevoie de aprobarea noastra.
  Acum mi se pare ca au nevoie de banii nostri. Si de ai britanicilor de asemenea. Numai ca noi nu suntem in pozitia insularilor din nefericire.

  Precum zic, grav mi se pare ca mentin acest tip de politica, de a lua de la cei ce fac lucrurile sa functioneze mai multe piei decat astia pot produce in unitatea de timp.
  Probabil ca au in cap prostia ca daca baga taxele alea care le vor ei, sa faca un buget al uniunii suficient de mare ca sa aiba de unde astupa derapajele de tipul Greciei, gata ! UE va fi cea mai cea conferedaratie.
  Confederatie de pomanagii.
  Nu cred ca UE poate avea un viitor economic in asemenea maniera.
  Dimpotriva.
  Hong Kong e o lectie de la care astia au lipsit.

  Poate ma insel si exista totusi un viitor economic bun al UE (SUE) dar daca exista, cred ca e musai post Merkel/Sarkozy.

 43. @Tiberiu Orășanu: USL și PDL sunt mână în mână pe chestiunile europene, doar că USL joacă electoral, își permite fiindcă e în opoziție. Să-i vedem la ratificare, dacă va ajunge la parlament. Să nu uităm cum a trecut ratificarea Tratatului de la Lisabona, doar cu un vot contra (Lavinia Șandru – PDL, apoi PIN), și unul de la PC. Deh, trebuia o opoziție, la mișto, „nu cadra” dacă era unanimitate.

 44. |Fury :
  Nu mi se pare corect cum pui problema :,,parlamentul lui Voicu’ este, in exact aceeasi masura ,,parlamentul lui Pasat, a lui Ritzzi’ etc, dar eu Nu am pus asa problema . Era chiar asa o aberatie ca intr-o chestiune se pare ca foarte serioasa ,care angajeaza to viitorul tarii( desi ,repet, mie mi se pare singura solutie ) sa fie consultat parlamentul ? Ok, e parerea ta si ti-o respect, dar eu privesc cu mare, mare ingrijorare totul si chiar nu mi se pare ca e momentul de misto 😦 Parerea mea.

 45. Riddick
  Iar greşeşti. Adică: USL este în integralitate anti UE.
  Din pedele, numai gaşca BVB, aia pe care o susţii tu.
  Vorbim despre chestii diferite.
  Apoi. Cînd va ajunge la ratificare, vom vedea mai întîi, ce ESTE de ratificat. Pînă atunci, aşa cum am spus, scrie la Constituţie: guvernul negociază, preşedintele semnează iar parlamentul LA URMĂ DE TOT ratifică sau, nu. Asta este constituţia noastră.

  ps. Răspunsul este valabil şi pentru Loda, care se miră iar de ce tembelul de Orban din vecini face ce face; despre englezi nu am nimic de spus. Poate viq să ne lumineze.

 46. ,,Nu este vina presedintelui, ” Nu a spus nimeni, este Pozitia presedintelui ,pentru ca el a luat decizia si el a sustinut-o, singurul factor decizional.Tu spui ca vom trai cum vom lucra, aiurea, a depins de noi faptul ca ne-au crescut dobanzile la imprumuturi, desi ne facusem temele sau de politica choamba a UE ? Crezi ca va depinde de noi daca bancile vor dori sa-si realoce capitalurile| ? Crezi ca, aderand la pactul fiscal ne vom alege doar cu foloasele si altii cu ponoasele?
  Eu zic sa renuntam la lozinci simpliste, chiar daca sunt de dreapta, si sa ne strangem pumnii, presimt ca vin vremuri grele si care depind prea putin de ce face noi 😦

 47. Gașca BVB, pe care o susțin „au faute de mieux” (că doar n-o să susțin paleologii și activistele pro-gay gen Macovei) a avut o moțiune de un europeism grețos la congresul din primăvară.

 48. Sa spui ca USL este in intergralitate antiUE ,cand toate etapele de integrare au fost parcurse si negociate de PSD, nu mai e nici macar tampenie, e SF . Si, desigur, Basescu ne-a bagat in NATO !

 49. FW
  Nu cad în adulaţie. Problema este că practic, NU avem, alternativă.
  Cît despre suveranitatea fiscală, am văzut ce a făcut tărtăriceanu fără să aibă constrîngerile FMI: un mare JAF de 14 % dim pib = creşterea de 8 + deficitul de 6. Vrei repetir?? Eu nu vreau. Valabil şi pentru PIIGS de la care a şi pornit tăvălugul. Aceste constrîngeri din noile regului, sunt singura cale de a redresa Europa în integralitate, fie UE + euro, sau nu. Despre asta este vorba stop jafului făcut în numele promisiunilor elctorale, în toate ţările.

 50. Da Loda, asta spun pentru că puşcaşul vostru a negociat totul la mişto, fiind sigur că nu vom fi admişi în UE. Aşa că nu e sf ci, mişelie marca psd, ca de obicei!

 51. Cît despre NATO, aminteşte-ţi ce poziţie a avut ilicescu şi gaşca lui, în problema războiului din Jugoslavia şţi p’ormă să-mi explici atlanticitatea voastră.
  Tot ce a făcut pesedeaua de atunci a fost să spargă embargoul şi să-i alimenteze pe sîrbi, cu benzină.

 52. Aşa că madam L, tîmpenia este în ograda ta, nu la mine.

 53. Mister R, eu am încheiat dialogul cu tine.
  Ai venit, ţi-ai făcut datoria de postac, adio şi nu mai am cuvinte.

 54. Sper să te ții de cuvânt, T.O. :mrgreen:

 55. Asta depinde de tine, R. :mrgreen: Ai vrea tu să tac.

 56. Cat despre chestia cu „consultarea Parlamentului” si alte asemenea demagogii ieftine, ma mir ca sariti atat de usor la pirat.

  Din urmatoarele considerente :

  1. Romania, ca si oricare alt stat, inclusiv Suedia, Cehia, Ungaria… nu’si pierd suveranitatea daca accepta o regula valabila la nivel international.
  Putem face referire si la Drepturile Omului, si la tratatele de pace sau la cele ce stabilesc crimele de razboi. SI sunt daca vreti o multime de „incalcari” ale dreptului „sacru” al poporului de a face ce’i trazneste cand are el chef. Regulile acceptate la nivel international te fac natiune/parte a unui grup de state/popoare ce au imbratisat regula respectiva. Multe sau putine, tot continentul sau doar tratate bilaterale, asta poate sa difere.

  2. Parlamentul are in continuare dreptul de decizie asupra respectarii acestor „premise” de tratate/intelegeri. Nu il ia nimeni in buzunar sa fuga cu el.
  Parlamentul ratifica sau nu, Parlamentul aproba bugetul cu 3% sau nu, inclusiv in cazul in care ar fi trecut in Sfanta Constitutiune, tot Parlamentul poate sa initieze referendum pentru a schimba regula.
  Nimic nu e ireversibil.

  Prin urmare problema nu se pune asa.
  Iar asta cu suspendarea e o aiureala, dati’o dracu’, ca suntem oameni mari aici, nu Ponta/Prostu’ si Freza’nDunga, ala !

  Problema este ca daca vrem la ei, astia cer sa platim biletul.
  Si EI decid cat costa, nu noi.
  Daca nu vrem, respectiv Parlamentul nu accepta/aproba/ratifica regulile pe care ei le cer, nu avem ce cauta acolo. Basti !
  Simple like that !

  Basescu mi se pare ca e cam din acelasi aluat cu maresalul pe undeva. Asta a pus cap/compas Vest si s’a terminat discutia.
  Poate gresesc, dar cel mai probabil ca daca nu ne integram la Vest, ne „integreaza” Estul de nu ne vedem.
  Si asa mi se pare ca am prins o nisa acum destul de sighinasa, de parca’i „Poarta Timpului”.

  In fine.
  Vedem.

 57. VIQ (17:41)
  Păi, asta am spus şi asta spun şi eu, de dimineaţă şi pînă acum. 🙂

 58. @Tibi. Aferim, asa ca nu scriu ce voiam (ai facut-o mai bine). @loda. de ce in cazul lui Orban e „chestiune de suvernaiate nationala” iar pt. polonez, lituanian nu e? sunt ei mai prosti sau definitia „suveranitatii nationale” e destul de flexibila si depinde de Constitutia tarii in cauza? (NB. cand legea europeana precede legea Ro, cand recunosti un mandat de aducere european, cand circuli fara viza, nu inseamna ca nu mai decizi cum te taie capul -si cum viseaza Ponta-?) @red-dick. cu sau fara UE? That’s the question si ma tem ca nu tu decizi pt. mine daca vreau in UE. Daca pt. asta ma insulti….

 59. Salut cinic!
  Am scris ceea ce cred: nu avem alternativă, cum bine spunea şi viq în finalul comentului de la 17:41. Place unora sau nu, asta este: avem o şansă mică de a ne smulge din zona roşie şi nu trebuie să o ratăm.

 60. FuriousWordPressRipper

  Viq, nu stiu daca in problema biletului ai dreptate. Asta ar insemna ca un nou acord cu fondul sa se suprapuna cu cel deja existent. Nu stiu exact, dar banuiesc ca pe asta a si mizat piratul cand a marit potul. In fond, daca privesc de sus, tot demersul basescului premergator acestei intruniri, vezi vizita la Merkel, imi ofera impresia ca presedintele dorea sa atinga astfel, pe langa o confirmare europeana a politicii de responsabilitate si austeritate promovata in plan intern, adica o legitimare a politicilor interne romanesti, ei bine, dorea sa ajunga la Constitutia Romaniei.
  Cred ca e sansa Romaniei, anume sa rescrie legea fundamentala intr-o cheie vizionara si corecta, nu precum a scris-o prietenul lui Catalin Voicu, tovarasul Iliescu.
  Loda, n-am glumit cu Parlamentul lui Catalin Voicu, el chiar trebuie consultat. Si nu numai pentru ca asa spune la lege, dar e bine de stiut ce parlamentari avem, inainte sa ii realegem.

 61. Ei, fury, ce sa \zic ? Vorbesti de un electorat care isi realege-n veselie primarii cercetati penal, ii face cetateni de onoare si le canta cand ies din puscarie ! crezi ca parlamentarii la care te referi ar avea alt tratament? Mira-m-as …

 62. Cinic

  …. & ceilalti !
  Riddick are el o abordare mai coroziva dar nu cred ca e prorus sau nici macar cu nostalgii comuniste.
  E acolo oarecare teama de subordonare, de inteles pana la un punct.
  Si are dreptatea lui cand spune ca in UE sunt acum niste lucruri foarte strambe.
  Nu cred ca merita replici atat de dure.

  Daca vreti, situatia e similara (la scara) cu antiPDLismul actual.
  E plin de bube, dar alternativa e o mare buba in sine.

 63. Daca am ajuns la spam, scoateti-ma va rog, daca sunt interzisa, spuneti-o, e penibil sa scriu si sa nu apar .

 64. Deci,|Vasile Puscas &comp ,,au negociat la misto” ? Multa dezinformare poate suporta virtualul !!!!
  Wikipendia :
  ,,România a încheiat negocierile de aderare în cadrul summitului UE de iarnă de la Bruxelles din 17 decembrie 2004. Tratatul de aderare a fost semnat pe 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg, ….
  Comisia Comunităților Europene a publicat în octombrie 2005 un nou raport de țară, privind progresele înregistrate de România în perspectiva aderării la UE. Potrivit acestuia, România continuă să îndeplinească atât criteriile politice pentru a deveni Stat Membru cât și criteriul unei economii de piață funcționale. Raportul afirmă că „o punere în practică serioasă a programului propriu de reforme structurale îi va permite să facă față presiunilor concurențiale și forțelor de piață din cadrul UE.“. Raportul mai precizează că România a făcut progrese semnificative în alinierea legislației interne la legislația Uniunii Europene și va fi capabila să-și îndeplinească obligațiile de Stat Membru al Uniunii începând cu momentul preconizat al aderării, dacă va accelera pregătirile într-o serie de domenii și se va concentra pe consolidarea capacității administrative în ansamblul ei.”

 65. Mai am doua raspunsuri neaparute, unul pentru fury si unul pentru Viq si cinic. Sa zicem ca sunt sanse?

 66. OK, viq! Dacă spui tu mister R este băiat bun, te cred.
  Băiat bun dar, cu lipsuri.

 67. Buna seara, buna seara.
  @viq, temerea mea este ca cuplul Merkel?Sarkozy pune din nou carul inaintea boilor cu taxa pe tranzactiile financiare. Eu sustin ideea frugalitatii fiscale dar asta este doar o parte a problemei. Fondul problemei raname acelasi: Europa nu mai produce nimic, sau aproape nimic, cresterea demografica este negativa iar problemele de fond se vor acutiza indiferent de uniunea fiscal-bugetara sau nu. Nu mai vorbim ca este suficient ca cateva state din cele care au semnat ptr acord sa nu il poata implementa datorita opozitiei parlamentelor interne (ceea ce nu e o perspectiva chiar imposibila) ca toata constructia sa se duca pe apa sambetei.

 68. Loda
  Lasă raportul. Este vorba despre negocierea în sine.
  Vezi măcar ce a negociat puşcaş pentru agricultură şi este destul să te iei cu mîinile de cap. Dezinformarea, este apanajul tău, ca de obicei.

 69. @Loda, spun asta ptr ultima oara: Vasile Puscas a negociat acordurile de aderare a Romaniei la UE pe principiul cincinalul in doi ani si jumatate ptr ca Nastase voia sa se impauneze cu incheirea negocierilor inainte de alegerile prezidentiale din 2004. Asadar foarte multe aspecte ale aderarii Romaniei la Uniunea au fost negociate rapid si in defavoarea noastra. Asta este o realitate asa ca nu incerca sa bagi fitile ieftine. Nu am murit toti cei care stim cum s-au desfasurat lucrurile si la Bucuresti si la Bruxelles.

 70. Da,clemy, stiu, s-a ,,negociat” la misto : ) parca era ,,unul” care se lauda ca va ,,renegocia” el mai bine pe anumite domenii, a mai avut doi ani pana la aderare, ce ai auzit, a facut-o cumva? E foarte usor sa critic cand nu ai fost in situatie si poti crede ca Romania si-a ,,permis” sa negocieze cim doreste ea.Apropo, acum ,la Bruxelles si-a permis ?

 71. Furiuos

  Cred ca intalnirea piratului cu celebrul cuplu a fost ceva de genul :

  Base : Mai doamno (salut, Sarko !) una’i una, doo’s mai multe. ZI’mi si mie care e mersul ca Romania vrea in lumea buna.
  Merkel : Asa nu se mai poate !
  Sarko : Da, da… nu se mai…
  Merkel : Deficitele astea nu pot fi acceptate, o Europa unita nu se poate dezvolta cu state falimentare !
  Sarko : Exact.
  Base : Bla.bla. Concret, despre ce vorbim ?
  Sarko : Vorbim deci, ca daca …aaaaa… cu datorii asa de mari… aaa…
  Merkel : Maxim 3% deficit bugetar. Asta pentru cine vrea sa urce’n trenul asta.
  Daca vreti, aveti un marfar cu bou/vagoane pe linia ailalta. Merge in directie opusa.
  Sarko : Da, da. Deci…. 3%. Ba chiar 3,00001% daca ne gandim mai bine, ca sa avem marja…
  Base : Am dat deja sfoara’n tara pentru deficit zero. Cred ca stiti deja.
  Sarko : Deficit zero sa fie, dar de unde scoateti 3%, atunci ?
  Merkel : Da. Am prins semnalele si nu avem alte motive sa nu primim Romania in spatiul comunitar. Dat fiind insa natura unor reprezentanti alesi in tara dvs, cred ca am avea nevoie de ceva mai multe garantii. Ar arata mult mai bine daca aceasta prevedere ar fi transelectorala. Sa fie prinsa in Constitutie.
  Sarko : Da. Reprezentanti ai dvs. Alesi. Ala cu fotbalu’ a pus rahat pe clanta de la usa Parlamentului European.
  Iar alalalt cu care sta in banca m’a chemat de pe hol ca ci’ca trebuia sa urc la vorbitor…. Mi’a mirosit mana trei zile…
  Merkel : Da. Si pe mine m’a rugat ala cu fotbalu’ sa vad ce are buzunar.
  Sarko : Si ce avea ?
  Merkel : O gaura.
  Base : Mai lasati’i dracu’ p’aia, la Bucuresti avem altii.
  Merkel & Sarko : Tocmai. Am vazut ce aveti si acolo.
  Base : DECI ! Asta cu deficitul o infig in bat si ma duc cu ea la aprobare. O sustin. Incerc sa o punem si in Constitutie, dar nu promit. Altceva ?
  Merkel & Sarko : 🙄 🙄
  Base : Cu Shengen cum ramane ?
  Sarko : Nu e treaba noastra, Olanda, care e tara lalelelor…
  Merkel : O rezolvam.
  Base : Bine. Mai vorbim. O zi buna.
  Merkel : Succes la treaba.

  Sarko : Deci…. in ceea ce priveste tiganii, care precum stiti ei, cu avionul, au luat si banii….. aaaaa….

 72. Ia uitre Viq, ca toto spuneai tu ca, consulatarea Parlamentuuli e ,,o demogogie ietfina” (of, of, si cum sari tu sa aperi chiar si cand nu trebuie) :
  ,,Sefii de stat si de guvern din 9 state membre UE, printre care si presedintele Romaniei, au „indicat posibilitatea” de a lua parte la Acordul convenit joi la Bruxelles dupa consultarea Parlamentelor nationale, se arata in noua versiune a acordului, publicata vineri la amiaza pe site-ul Consiliul European.
  Textul integral din noul Acord:

  „Deciziile privind unele dintre masurile descrise mai sus (masurile de contracarare a crizei – n.red.) pot fi luate prin intermediul legislatiei secundare. Sefii de stat sau de guvern din zona euro considera ca celelalte masuri ar trebui incluse in legislatia primara. Avand in vedere lipsa unanimitatii in randul statelor membre ale UE, acestia au decis sa le adopte printr-un acord international care urmeaza sa fie semnat in luna martie sau la o data mai apropiata. Obiectivul ramane incorporarea acestor dispozitii in tratatele Uniunii cat mai curand posibil. Sefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Suedia au mentionat posibilitatea de a lua parte la acest proces, dupa consultarea parlamentelor lor daca este necesar”.
  Hm !!!!

 73. Ceea ce m-a surprins pe mine la Riddick a fost referirea la suspendarea Presedintelui ca la ceva care i-ar da satisfactie.
  Eu una nu-i inteleg pe cei care vantura ideea asta absolut ridicola.
  Cum mai zicea si Tontonel azi ca vrea alegeri anticipate.
  Astia nu sunt normali la cap, pentru ei nu are importantza ca legitimitatea actualelor mandate a fost data de niste alegeri.
  La ce draqu mai organizam alegeri la 4 ani daca una-doua vrem anticipate si suspendari?!?!?

 74. pot fi luate
  ar trebui incluse
  au mentionat posibilitatea
  Unde este cuvîntul cheie TREBUIE? Obligatoriu, etc?

 75. Apropo de rigoare financiara si bani publici, din ciclul ,,Asa ceva nu exista” :
  ,,Suma totală pe care Compania de Drumuri o plătește firmelor private pe timp de iarnă este sensibil egală cu cea pe care o alocă Finlanda. Având în vedere, însă, că Finlanda are de cinci ori mai mulți kilometri de drumuri, rezultă că prețul deszăpezirii unui kilometru de drum naţional în România este mult mai mare decât în Finlanda, o ţară cu ierni mult mai grele. Cum explică autorităţile şi firmele ”(Romania Libera)

 76. Loda
  Iar schimbi vorba? Nu că aş fi eu de acord cu nemernicii aceştia dar nu despre zăpadă este vorba.

 77. danga, langa….s-a deschis sezonul la 3 scaietzi. :mrgreen:

 78. fitile, fitile, fitile. 😛 cam debile dar, fitile. 😛

 79. Lumi
  tonta vorbeşte prostii. Chiar dacă ar avea loc anticipate mîine, nici-un partid nu ar avea 51% deci, tot piratul ar desemna pm. Uslinoşii nu au nici-o şansă la aşa ceva. Tonta face tărăboi aiurea.

 80. @luminia, salut. Argumentatia lui Ponta privind neligitimitatea actualului Parlament este absolut ridicol: oamenii care au trecut la UNPR sunt tradatori dar cei care ar trece de la PDL la USL nu. Doar o minte stramba putea veni cu o astfel de logica.
  @tibi, USL trebuie lasat sa scada cat mai mult. Cu cat Ponta vorbeste mai mult cu atat pierd puncte electorale. Si acum zbiara ca apucatul ptr ca ii fuge pamantul electoral de sub picioare. Adio pomeni financiare electorale cu actualele decizii ale UE.

 81. Exact, Clemy! Ponta este disperat. Fără pomeni electorale, uslinoşii nu au nimic de spus ca program politic.

 82. clemy, salut! 😆
  nu credeam ca din atatia politicieni cati exista in PSD si PNL numai acesti doi maimutzoi au putut fi alesi ca presedinti.
  Si mai ales nu inteleg cum de nu-i trage nimeni de maneca, ca au ajuns de rasul curcilor. Mai sunt si in partidele lor cativa seniori care ar putea sa-i atentioneze, sa-i consilieze, sa-i invete de bine.

 83. Clemy

  Daca vrei sa dezvolti economic o zona, scazi taxele/impozitele.
  Cresterea tranzactiilor este exponentiala, ca pe langa cele locale ce iau viteza, va fi un magnet mondial pentru mediul de afaceri si, de aici, tot ceea ce presupune asta : investitii, locuri de munca, cresterea valorilor imobiliare ..samd.
  Actualmente europenii sunt putin mai puturosi, e drept, dar nu chiar de speriat si pot reveni asupra atitudinii asteia daca au motive consistente.
  Asiaticii muncesc ca nebunii pe un sfert de nimic, sunt mult mai buni la capitolul asta, dar standardul educational/profesional e ceva mai scazut.

  Cu o harnicie mai apropiata de a indienilor/chinezilor si cu o pregatire europeana poti sa iesi victorios in cele din urma, cu un SUE puternic.
  Asta insa numai incurajarea mediului de afaceri o poate face.
  In momentul in care ai dat pomana, l’ai legat de gard.
  Iar daca’l mai si taxezi sa ai de unde da pomana, l’ai omorat.

  Parere personala.

 84. @luminita, de cel putin sase luni imi racesc gura si imi tocesc unghiile pe tastatura spunand un singur lucru: ca Romania va avea de luat decizii dificile si dureroase si ca va trebui sa le ia in cunostinta de cauza.
  De la PSD nu poti astepta nimic in momentul asta. A fost si este un partid rusofil care ar prefera o Romanie izolata pe modelul Belarus si sustinuta financiar economic de catre marele prieten de la Rasarit.
  In PNL nu mai existia din pacate nimeni capabil sa il dea la o parte pe Crin Antonescu si sa readuca partidul la o matca reala.
  Este o tragedie ca intr-un moment politic atat de dificil Romania are o clasa politica atat de jalnica.
  @tibi, Ponta a crezut ca va putea sa zica „da, da” in fata Germaniei si a liderilor UE, sa le ia banii si sa faca ce vrea muschiul lui si interesul electoral al partidului. Si acum se da de ceasul mortii ptr ca isi da seama ca schema asta nu va putea fi pusa in practica.

 85. @viq, dar suntem absolut de acord asupra acestei probleme. Eu sustin, si probabil ca voi fi confirmata, ca decizia de ieri noapte nu va reusi nici sa salveze definitiv euro si nici sa duca la cresteri economice pe termen lung. De unde crestere economica cand se gandesc la impunerea de taxe pe tranzactiile financiare, taxa care ar lovi inclusiv in interesele firmelor germane care obtin capital de pe urma tranzactionarii propriilor actiuni pe bursa de la Frankfurt. Chiar nu ma asteptam la atata miopie din partea doamnei Merkel.

 86. Da. Şi ar mai fi ceva de spus despre reuniunea de azi. Chestiunea suplimentării contribuţiei la FMI. Ar trebui să se spună în primul rînd că FMI este un soi de CAR al ţărilor, apoi că această nouă contribuţie nu înseamnă plată către cei care au cheltuit aiurea ci, contribuţie ceea ce, este cu totul altceva. Fiecare stat membru al FMI are constituite depozite care sunt ale sale. Nu în ultimul rînd ar trebui spus că în acest moment, nici măcar nu se pune problema ca Ro să vină cu contribuţii suplimentare, tocmai pentru că în acest moment, Ro derulează un acord cu FMI. Plus de asta, chiar şi cînd se va pune problema ca Ro să vină cu contribuţii suplimentare la FMI, acestea vor fi cu certitudine, EXTRABUGETARE, ceea ce este foarte important de evidenţiat.

 87. Loda

  Mai nu te mai agata de snurul de la perdea ca’ti cade corniza’n freza !

  Care e rostul „consultarii” cu Parlamentul in conditiile in care decizia in ultima instanta apartine de fapt 100% Parlamentului ????
  Cumva pentru o perceptie mai predictiva a partenerului extern privind sansele ca angajamentul reprezentantului cu care au stat de vorba sa se materializeze ?
  Respectiv o politica externa predictiva, care sa inspire incredere !

  Base se consulta cu Ponta, care nu vine la Cotroceni ca vrea ca intalnirea sa aiba loc in buncarul lui Nastase, si cu maimutoiul celalalt care vrea ca intalnirea sa aiba loc la coafor.
  De preferinta dupa amiaza, pe la 4.

  Sa zicem ca astia chiar vor participa si vor folosi ocazia sa latre la pirat ca’l suspandeaza daca ….. daca nu stiu nici ei prea bine ce.
  Mai propune Base deficitul maxim de 3% pentru Constitutie sau nu ?
  Eu zic ca da.

  Sa zicem, de’un printip, ca sunt de acord cu asta (e un pic SF, dar de dragul barfei…).
  Mai propune piratul propunerea ?
  Tot da.

  So…. care’i spilu’ ?

  Piratul o sa o propuna iar Sfantul Parlament o sa o aprobe sau o sa o respinga. Si cu asta se inchide subiectul.

  Ca neavand alta alternativa stimata popozitie vrea sa\si vada si ea mentionata „contributia” ca Romania intra in randul lumii, sa aiba ce canta la Antene, este poate motivul cel mai probabil.
  Asa cum acum aduce acum (si tu reproduci) aprecieri lui Nastase ca a bagat Romania in NATO, vrea sa stoarca si memntul din asta ceva.
  Poate ar trebui sa’l iertam de cele furaciuni, ca na ! Omul a facut si mult bine poporului, nu ?

 88. Da, viq, asta este singura problemă a Lodei: să nu se mai agaţe de chestii eronate; de parcă n-ai şti că asta este raţiunea sa de a fi.

 89. Clemy

  Merkel a fost convinsa ca’l prinde pe Cameron in hora.
  Asta insa a venit cu mandat clar si inflexibil.
  Faca Europa ce’i bubuie, poate sa se si spanzure, dar sa nu se atinga de afacerile britanicilor.
  Fara banii lor insa UE e in galeata.
  Madama a mizat pe faptul ca conexiunea afacerilor britanice cu Europa este prea stransa pentru ca ei sa’si poata permite o izolare.
  Astia insa au alt stil decat francezii spre exemplu.

  Au deja calculele facute.
  !00 de miliarde ii costa factura la fractura.
  In principiu se mai pot adauga 2 ani la cei sase calculati pentru austeritate.

  Un mahar de la Tesco tocmai spune intr’un interviu ca sunt pregatiti cu tot ce trebuie pentru disparitia monedei europene.

 90. @viq, Cameron a procedat corect. Si de bucurei ca a fost „salvat” euro, SP merge inainte cu scaderea ratingului bancilor franceze.
  Romania nu este insa in situatia Marii Britanii asa ca a trebuit sa jucam cartea germana. Ce va fi peste un an sau doi mai vedem. As fi insa curioasa sa stiu ce se mai scrie prin presa britanica, ce se comeneaza pe la televiziuni. Tony Blair a aparut pe undeva sau este ascuns in gaura de soarece? 🙂

 91. Dragilor, eu spun ca presedintele Besescu s-a dovedit capabil sa apere, atat cat se poate, interesele Romaniei. Ca, nu intotdeauna, dar in momentele esentiale asa face, asculta expertizele celor care-l sfatuiesc. Sa nu ne ascundem, planul de austeritate din 2010 a fost gandit la Banca Nationala, care a anticipat vremurile de acum. Deocamdata, este un plus, prin ce a facut Basescu, pentru Romania. Insa, evolutia europeana ramane incerta. Sigur este ca, acum, Romania ramane stabila, economic si politic. Schelalaiturile obraznice ale lui ponta nu trebuiesc luate in seama.
  P.S. Vad ca Lo(a)da face stafeta cu Raducu Humor. Mai baga o intriga, incearca sa deturneze subiectul etc. Repet, Loada, pe care n-o cred platita pentru ce scrie aici, doar fanatica si, sigur, limitata, face parte din diversitatea democratica a acestui blog. Ea stie, pe blogurile anteniste etc, opiniile contrare sunt blocate. Sa apreciem ca, inaintea pensiei, „lingatoarea” lui Ciutacu se bucura, in acest spatiu virtual, de un tratament democratic. Ca, ea, nu intelege, asta-i altceva. Da-i inainte LOADA!

 92. Lagărul UEist s-a construit

  Circul politic în care a eșuat dezastrul economic, produs al jafului incredibil prin care bancherimea a transferat o mare parte a planetei (cu tot cu locuitori) în buzunarul propriu, continuă cu agenții globaliști Merkel-Sarkozy (bad cop, good cop sau invers, amîndoi joacă prost și nu se înțelege) care forțează apariția statului unic ueist, ca soluție pentru… nimic.

  Stat ce a fost predat la roșu, finisajul nu e gata încă, bancherimii (vezi numai ultimele numiri de premieri și cea a eurobancherului-șef).

  Nu cred că Adrian Năstase are remușcări pentru ce a făcut cu constituția României în 2003, cu toate că înțelege bine, spre deosebire de mulți alți colegi politici de-ai dumnealui, gravitatea actului prin care a renunțat la suveranitate. El și complicii de atunci, nația nu știu cît a înțeles, nu știu cîți s-au informat, că pregătire corectă nu a existat. Dar știu că nu a ieșit referendumul decît printr-o fraudă clară (vot prelungit ilegal la două zile), ajutată de complicitatea liberalo-pedistă din opoziția de atunci, care a îndemnat lumea să voteze “nu” dar să participe la referendum (neparticiparea echivalînd cu un “nu” mult mai puternic avînd în vedere necesitatea unei prezențe de peste 50% din întreg electoratul). Mesajul public, pentru că fidelii lor au primit îndemnul să voteze și să facă propagandă pentru “da”.

  Acesta a fost punctul în care s-a pornit pe calea dezastrului garantat. Aici s-a aflat sursa răului pentru noi. Faptul că și alte nații, mai puternice, au fost eventual călcate în picioare rămîne, în ultimă instanță, problema lor.

  Nici remușcare nici eșafod. Permiteți atunci să vă urez bun venit în blockhaus-ul cu numărul 26 (sau 27) din lagăr! Ne pare rău, avem kapo potrivit, pe nea Băse, dar există un loc liber la curățat cartofi.

  http://conumishu.wordpress.com/2011/12/09/lagarul-ueist-s-a-construit/

 93. @mada_lina, salut. Asa este. Traian Basescu a acceptat cea mai buna solutie ptr Romania in momentul de fata. Mai mult nu cred ca se putea face in actualele conditii.

 94. Mister R
  Fii bun şi explică-ne: cine este conu-mişu la care ne trimiseşi?

 95. VIQ
  Poate ştii tu cine este conu mişu invocat de bunul băiat, mister R ?

 96. Clemy

  Din punctul meu de vedere drumul Romaniei coincide actualmente in mare parte cu exigentele europene. Nu sunt de acord cu porcaria aia cu taxarea tranzactiilor, dar pe noi nu are cum sa ne atinga prea semnificativ. E la fel de paguboasa ca taierea degetelor mari de la picioare la toata lumea, cand tu le ai de lemn p’amandoua.
  In plus finantarile din bugetul Eu poate aduce inapoi multi bani din cei cotizati. Iar din banii aia probabil se vor duce multi in infrastructura, ceea ce nu’i de colea.
  Reducerea deficitului bugetar e vitala (corect/corect ar fi fost anularea lui) si inscrierea in Constitutie a unui maxim de 3% e un impuls puternic pentru corelarea realista a cheltuielilor cu veniturile.
  Intrarea in spatiul vesteuropean ajuta firmele romanesti sa intre mai usor cu desfacerea pe piata asta si pe cele vestice sa vina mai usor la noi, la mana noastra de lucru.
  Pe langa asta insa trebuie facuta si justitia sa functioneze, sa atarne coruptia in streang oleaca, ca altfel aia s’ar putea sa se opreasca pe la unguri.
  Mai e de lucru de lucru o gramada, dar macar avem un drum clar.

  In ceea ce’l priveste pe Tony, nu prea mai apare in lumina pozitiva in ultima vreme si prefera sa nu mai apara deloc.
  Mai ales de cand l’au prins aia pe fiul lui Gadaffi inca viu si cu informatii la el, e mai tacut decat un peste.
  Nici Mirror nu’l mentioneaza pe niciunde, ceea ce inseamna ceva.

 97. Hai, vă rog. Ştie cineva cine este conu mişu?

 98. Nu ştiţi? Nu-i nimik.
  Am fost eu şi am văzut de unde se inspiră mister R.
  Uite ce-am găsit, ca exemplu:

  „Băsescul reafirmă hotărîrea României (!?) de a adera la euro în 2015. Merkel îl laudă, bien sur (accentele nu vor mai fi puse, nu se merită efortul). Exact cînd porcimea șefă de la UE anunță inevitabilitatea dezastrului din UEime.”

  Limpede? Mister R, repet: ai luat-o razna rău, băiete.
  Scuze viq, dar n-am găsit altă rimă.

 99. Tibi,
  conu mishu pare a fi botanist.

 100. @viq, temerea mea este cu totul alta, ca fondurile excedentare ale UE (alea care vor mai fi) vor fi directionate in primul rand ptr proptirea euro si catre statele inglodate in datorii, astfel incat fondurile de solidaritae si dezvoltare de cae ar putea beneficia Romania vor fi mult mai mici decat pana acum.
  @tibi, habar n-am cine ste conu Misu. Chiar ma intrebam la cine te referi.

 101. Lumi
  Etnobotanist.

  Clemy
  nu eu am făcut trimiterea ci, onorabilul mister R.

 102. Tibi

  Nu stii sa cauti 😉
  Cu scuzele de rigoare (ma stiti ca’s cam pudibond de felu’mi) :
  „….Cururile grase ale nesimţirii. Cururile grase ale tupeului fără limită. Cururile grase crescute din absenţa unei minime moralităţi. Cururile grase care cred (cred ei!) că ar putea fi politice. Cururile grase numite Patapievici, Liiceanu, Pleşu, Dinescu, Cătălin Avramescu, Cristian Pîrvulescu. Si alţii…”

  Asta’i Mishu. Care face pishu.
  Ce sa faca si Riddick, daca n’a gasit unul mai intreg la minte care sa’l aprobe, ia si el din ce mishuna…..
  Asta nu inseamna neaparat ca Riddick e un natarau.
  Eu cred ca e doar ingrijat, un pic nationalist si in pasa usor depresiva.
  Mi se mai intampla si mie. Uneori.

 103. Şi dacă chiar vreţi să vedeţi ceva cu adevărat fain, pe Eurosport este Snooker de înalt nivel. 🙂

 104. Vezi tu dragă viq?
  Eu m-am ferit să dau acel exemplu…
  Am fost care va să zică, ceva mai reţinut.
  Despre mister R. rămîne cum ai stabilit, tu: îi acord prezumţia de.

 105. @tibi, m-as uita la snooker doar ca nu prind Eurospost peste balta 😦

 106. Clemy
  Chiar că-mi pare rău perntru tine, dar nu ştiu cum să te ajut. 😦
  Este un meci extraordinar între doi tineri ai noului val, respectiv australianul Neil Robertson şi un mai nou intrat în topuri, Judd Trump.
  Formidabili ţintaşi, amîndoi. Repet, FORMIDABILI! .

 107. Tibi, asta-i viata. Snookerul e prea sofisticat ptr gusturile americanilor in materie de sport.

 108. Clemy
  Nu ştiu dacă să te aprob, sau nu, în materie de gusturi pentru sport ale americanilor.
  Cert este că mie de exemplu, nu-mi plac luptele acelea contrafăcute, wrest sau cam aşa ceva.

  Snookerul este singurul sport din lume, în care jucătorul anunţă FAULT atunci cînd ştie că a greşit deşi, este conştient că nimeni în afară de el, nu a remarcat greşeala.
  Trebuie să dai dovadă de mare caracter, pentru aşa ceva…

  Gata. Am divagat şi eu. 🙂
  Mă retrag de la comentarii. O seară frumoasă vă urez, tuturor! 🙂

 109. Un punct de vedere ce mi se pare bine prins.
  http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/marea-britanie-strica-jocul-celor-27

  Acu plec.
  Fiti cuminti, nu va mai spargeti capetele ca nu’i frumos.
  E dureros.

 110. viq,
  MB mizează în continuare, pe ţările care mai sunt supuse imperiului; ştii tu cum se numeşte acest imperiu desuet acum şi care sunt acele ţări, da? Greşeşte MB? DA, greşeşte. Greşeşte pentru că insularizarea şi-a trăit traiul, şi-a mîncat mălaiul. Inclusiv MB este în găleata globalizată şi nu are cum trăi în singularitate. N-are încotro, fie că mizează pe Citi-ul lor finaciar, fie că mizează, Domnul ştie pe ce. Mai devreme sau mai tîrziu, inclusiv aroganţa britanică, se va înclina în faţa noilor realităţi ale lumii în care trăim.

 111. Moaamă, ce măcel p’aci! 🙂

  A vărsat cineva găleata cu turnesol pe jos și care cum a călcat în ea, a ieșit la vopsea, aia pe care bine o masca când din vorbe alte zicea…

  Copilași, galbeni de grasi, România – așezata la margine de imperiu, nu are acum loc pt fineturi: ori cu mulții, ori cu putin.
  Mulții îi cer să se steargă pe picioare la intrare și la nas cu batista nu cu cotu’, să se spele pe mâini când se așeză la masă și pe dinți după ce termină de mâncat, adică ce ne-a învătat bunicuța pe fiecare când eram mici și ne-au dezvătat ăști de se dau acu mari patriohoți…
  Putinu’ nu cere decât să vii în turma lui, că știe el dup’aia cum să te „tundă”. Și dacă nu ți-o placea, AK e partea ta…
  … si un strop de siberia!

  Păi ce dreak, mai facem și mofturi acuș?!
  Că Mulții mai au pintre ei o „auntie” mai zăludă ce se vrea cu „doi luntrii-n fund” da’ de capu’ ei pe insulă, asta e. Ghinion de neșansă, cum zice românu’ nost din UK…
  Da’ tot ea are în schimb și un fecior moștenitor, de Ardeal îndrăgostit, proaspăt împământenit, cu mosie și un castel, mare-mic, cât o fi el, cumpărat pe lire bune, nu primit moca pe nume. Prințu’ umblă, duce veste, despre o țară de poveste cu oameni obișnuiti, nu sălbatici hămesiți…
  …Crenguline Cătăline, să te văd acuși pe tine! 😀

  S-o lega ea prietenia la câștig, da’ se încearcă la greu!
  Că, după ce trece greul, stii cine ți-e cu adevărat prieten și te poți sprijini pe el.

  Noapte bună, că mai e și mâine o zi! 🙂

 112. Aferim Oldhashule, MARE adevăr grăişi! 🙂
  Zi frumoasă, tuturor!

 113. Tibi, salut! 🙂

  La proba de „turnesol” ai rămas „albastru” tot. Felicitări! 😀
  …unii au mai scăpat câte o picătură de roș.

  Ca pensionar, nu mă încântă viitoarele strângeri de curea, da’ mai am și doi copii care, culmea, nu vor s-o taie din țară și îsi croiesc viitorul aici: unul folosește net-ul să fie unde vrea în lume, celălalt lucră la patron străinez și nu pe de pomană. Din perspectiva asta, îi asemuiesc cu un blogger pe care îl respect mult, @Cetățean de la prietenu’ Theophyle.

 114. Salve Old! 🙂
  Roşii nu pot fi decît profitorii şi urmaşii profitorilor de atunci, iar vopsiţii m-au indignat întotdeauna!
  Eu mă bucur foarte mult că băiatul meu nu-i mai slugăreşte pe derbedeii aceştia şi trăieşte liber într-o ţară civilizată în care măscăricii stau la circ nu se oploşesc în politică la cel mai înalt nivel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s