Decizie istorică a CCR

Curtea Constituțională a respins ieri sesizarea USL privind constituționalitatea Legii răspunderii magistraților potrivit căreia judecătorii și procurorii care greșesc intenționat să poată fi sancționați de un nou organism, Inspecția judiciară.

Măsura a fost atacată furibund de judecători și procurori care au acuzat că noua lege le încalcă independența dar după scandalurile ultimilor ani, atacurile corpului juridic pălesc în fața cu realitatea.

Respingerea contestației este un pas enorm pentru curățirea justiției românești și dovada clară că CSM nu a fost în stare să reformeze sistemul. Degeaba sancționa CSM formal un judecător sau procuror (cazul judecătoarei Elena Turcu prinsă beată la volan este de notorietate) la presiunea opiniei publice dacă colegii judecători îi repuneau în funcție. Judecătorii care lasă liberi infractori periculoși sau care scot bazma curată diverse beizadele, cei care acceptă certificate medicale eliberate de un ginecolog în cazul în care inculpatul este bărbat (vezi cazul SOV) nu pot fi eliminați din sistem decât în urma unei legi a răspunderii magistraților.

CSM nu a scos un cuvânt pe marginea acestei decizii a Curții Constituționale, așa cum nu a avut nici o opinie în cazul deciziei CEDO. Această tăcere vinovată a CSM demonstrează impotența acestui organism care nu a fost capabil să acționeze ca un anticorp al sistemului juridic.

Cât despre perdanții politici ai acestei decizii, USL, nu a avut până la această oră nici o reacție.
Acestei decizii istorice a Curții Constituționale (judecătorii au votat în unanimitate pentru respingerea contestațiilor) presa românească i-a acordat spații relativ reduse preocupată fiind de decizia aceleiași curți privind soarta câinilor vagabonzi sau de scandalul care înconjoară noul proiect al Legii Sănătății.

Și bineînțeles, presa a dat atenție scandalului arestării polițiștilor acuzați de corupție și luare de mită. Cele două episoade, arestarea polițiștilor și decizia CCR, fac parte dintr-un tablou care macină încrederea populației în organismele statului. Când cei care sunt plătiți să apere ordinea publică iau taxe de protecție de la tarabagii la prostituate și când judecătorii care sunt chemați să apere legea, care ar trebui să fie egală pentru toți, decid în funcție de interese străine de litera și spiritul legii și de dovezile de la dosar, coloana vertebrală a statului de drept este ruptă.

Sigur, se vor găsi voci care vor încerca să susțină că înregistrările care au dus la arestările celor 15 polițiști au încălcat drepturile omului și că celor acuzați nu li s-a respectat prezumția de nevinovăție. Succesul unei astfel de tactici va fi însă relativ modest. Cu astfel de specimene purtătoare de șapcă și epoleți românul este mai mult decât familiarizat. În fond acțiunea ar putea fi extinsă și la alte secții de poliție din București și din marile orașe cu rezultate asemănătoare.

Dacă sistemul juridic a încălcat în ultimii ani drepturile omului, nu a fost cazul „victimelor” de genul polițiștilor arestați sau a marilor afaceriști care s-au îmbogățit din furt, ci drepturile plătitorului de taxe și impozite, ale omului simplu care a văzut cum justiția are un taler pentru cei puternici și o cu totul altă unitate de măsură pentru amărâții care se fac vinovați de diverse infracțiuni mărunte.

Clemy

47 responses to “Decizie istorică a CCR

 1. Bună dimineața, copăceni! 🙂
  …poate, poate începe să se miște ceva?
  Oricum, d’acu încolo unii poate vor fi mai atenți la cum fac cu legea…
  Măcar ăsta poate fi un câștig!!!
  O zi bună tuturor! 😀

 2. asta zic si eu veste minunata:
  http://sareinochi.com/2012/01/11/o-ce-veste-minunata-dinspre-ccr-se-arata-legea-raspunderii-magistratilor-este-constitutionala/
  mi-a inveselit ziua de ieri. asta si disponibilitatea @Lodei de a vota cu Mihai Neamtu sustinuta public pe blogul Politeia – am ras tinandu-ma de tastatura. madam incerca sa se lipeasca de cei din NR care injurau cu naduf la Diktatorul Basescu, isi facea prieteni cum s-ar zice 😀 😀 😀
  ticalosenia USL este nemarginita!

 3. si ca sa vedeti “obiectivitatea” cavalerilor-fara-de-prihana in lupta “dezinteresata” si “echidistanta” anti-coruptie, azi va dau mostra de deontologie cu Dan Tapalaga – nevasta-sa este judecator, deci CCR sunt niste gunoiae si uite asa se instaureaza dictatura!:
  “In schimb, Curtea Constitutionala a dat unda verde euthanasierii independentei magistratilor fara drept de apel. Alta iresponsabilitate, care ne va ucide lent statul de drept.”
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11166222-maidanezul-constitutional.htm

 4. neata,
  Dan Tapalaga este foarte suparat

  Curtea Constitutionala a dat unda verde euthanasierii independentei magistratilor fara drept de apel.

  Alta iresponsabilitate, care ne va ucide lent statul de drept.

  faptul ca sotia lui este judecatoare l-a facut sa gindeasca in acest fel sau, intr-adevar, el asa percepe lucrurile?!
  …hm…ciudat cum unii oameni se schimba cind..

 5. Da, domnilor, CCR a dat liber la eutanasierea maidanezilor din magistratură! Corect, nu?! 😀
  @skorpy, am pus ceva pentru tine la Nora, #51!

 6. FuriousWordPressRipper

  Legea este pe masa lui Basescu. O va promulga, oare? 🙂

 7. Sare’ Ochi :
  Urgent un numar de cont unde sa-ti transmit contravaloarea publicitatii pe care mi-o faci 🙂 (eventual si suma).TtI-as intoarce serviciul, dar ar fi inutil.Iti admir perseverenta cu care iti faci singur publicitate pe toate blogurile afisand linkuri catre blogul tau ,doar,doar o sa ai si tu putin trafic :).
  P.S1. Cine vrea sa citeasca Politeia o face si fara ,,indicatiile pretioase” ale tale .
  P.S.2 La ,,valoarea ” ta, ma asteptam sa sesisezi diferenta intre o potentiala intentie de vot si o adeziune la o formatiune civica sau politica, cer prea mult ? 😉
  Si acum astept insultele de rigoare, caci cu argumentele esti pe deficit .

 8. A, si sa nu uit |:
  Se pare ca la Politeia ,,ai ras” singur, aici insa ai ,,echipa” ; prietenul de lupta si Jeanne d’Arc ot Gherla 🙂

 9. Servu Fury :
  Categoric va promova legea (daca te referi la cea cu magistratii).

 10. Ziua bună!
  Această decizie va avea efecte colosale, în timp.
  Este o victorie uriaşă pentru consolidarea democraţiei din ro, prin responsabilizarea magistraţilor.
  E foarte bine ca Săndeii să înţeleagă că eu nu pot fi stat în stat.

 11. Sare
  Te rog nu răspunde la provocare.
  Este prea frumos momentul acesta, ca să deturnăm postarea către o zonă în care vrea cineva să o coboare.
  Pliiiiz! OK? 🙂

 12. 😀 lasati madam, faptul ca ma cititi m-a facut sa va fac si mai publica.
  http://sareinochi.wordpress.com/2012/01/12/magii-de-la-antene-si-irealitati-au-pornit-a-colinda-s-a-nascut-un-diktator-zvon-zvon-sa-naltam/
  iar indicatiile-ti pretioase ti le iei de la tatucu-ti Ilici Iliescu – asa ca svuteste-ma.

 13. Sare’n Ochi :
  Wrong, nu te MAI citesc (nu pentru ca nu ai condei) ca sa nu-ti fac trafic .

 14. O ZI BUNÄ,

  dece vä necäjitzi, nu bägatzi in seamä, scorpiile rosii.

  dl. Täpälagä, aici trebuia sä tacä, s-au sotzia are o fricä.

 15. Servus theo
  Tăpălagă face ce face şi mai trînteşte cîte o tonterie.
  Nu este prima dar acum chiar a scăpat un bun prilej să tacă.
  Dacă l-o fi ameninţat nevasta că nu-i mai dă .. ciorbă caldă? 🙂

 16. Salut,salut!
  Qclemy,ai sesizat corect ca CCR a dat o decizie istorica prin acceptarea cadrului constitutional al raspunderii magistratilor.Am avut numeroase exemple de malpraxis in sistemul judiciar.Si ce s-a facut pentru eliminarea lor?Au rezolvat problema intre ei ,in folosul lor.

  Intereseaza orice stire ce are impact cu cetateanul si este in interesul corectei sale informari,cu exceptia scandalurilor de presa ce urmaresc un scop mercantil.In cazul Politistii retinuti au „calcat”pe bec cand au arestat si maltratat , pe post de prostituata,un ofiter sub acoperire.Numai asa pot fi prinsi „cintitii”politisti?

  Sunt o sustinatoare a respectarii drepturilor omului.Nu vi se pare ca se abuzeaza prea mult acest concept? Intai sa fii OM ,sa faci dovada calitatilor tale umane ,sa stii deopotriva ce indatoriri si drepturi ti se cuvin. 🙂

 17. Acum ceva vreme se discuta despre tacerea presei (libere) in ceea ce priveste o hotarare CEDO… cred ca nu am observat niciun articol aici despre medicul Basescu… sau nu da bine…?

 18. purli
  Iar ai greşit blogul, amice. Vezi pe la lilika.

 19. intrebam si eu… ca sa vad daca e vorba de ipocrizie sau de o sincera eroare.
  P.S. Sunt de acord cu legea noua… dar intai trebuie sa mearga economia perfect si dupa aia se poate implementa… asta ca sa nu se credea ca sunt eu ipocrit…

 20. Greşit purli
  Economia nu merge bine ŞI din cauza injustiţiilor produse în diverse instanţe, injustiţii produse exact din lipsa unei responsabilizări a mafiostraţilor; aceştia şi-au permis că dea soluţii strîmbe, fiind siguri că nu vor păţi nimic.
  Şi apropo de ipocrizie sau de o simplă eroare, ar cam trebui să-ţi vezi lungul nasului şi să faci politica redacţională a blogului, în bîrlogul tău.
  Ce zici ? Ar fi prea greu să ai un minim de astfel de bun simţ?

 21. purligaru’

  eu te intreb doar atat :daca presedintele este acela care promulga toate legile (e ultima veriga in sistemul legislativ-executiv),nu e normal sa cunoasca continutul si sa aiba o pozitie in calitate de sef al statului ???? 🙂

 22. Servus dora! 🙂
  Ce face purli este mai mult decît străveziu: după ce loda a încercat să-l provoace pe Sare, încearcă el să deturneze subiectul. Ignore. 😆

 23. TIBI, ai citit pe blogul lui purligarul, un articol despre tine, cu ce l-ai jignit asa de rau?

 24. tays
  I-am demonstrat că… şi căăă şamd. 🙂 Stop subiectul. 🙂

 25. @tibi. Proverb arab (se pare ca e la moda): cainii latra caravana trece. Latraii progreseaza pt. ca li se da atentie (am facut si eu greseala)!

 26. tibi sa stii ca mirosul de caaaaaaaaaaaaaaaaaa, a ajuns pina aici, nu il baga in seama fiecare gornist pierde pe trompeta lui.

 27. @Loda, MAI de la Ministerul Administratiei si Internelor de unde esti platita? pentru mine ramai un rat de scroafa itit la radacina oricarui lucru bun sa-l rami. asa ca…
  ce consta? cum deschide Basescu gura cum transforma in ingeri pe toata lumea. pai este mai tare ca bunul Dumnezeu! sau macar ca si BOR – care nu a reusit sa faca sfant decat pe Stefan cel Mare. Basea a reusit sa-i aduca intre sfintii neamului pe Iohannis, Arafat si toata magistratura romana.

 28. tays, cinic
  Aveţi dreptate. Promit să nu mai fac. 🙂
  Iar acum, vă urez o seară plăcută. Probabil voi reveni mai tîrziu.

 29. @Tibi. a scris purlingaul despre tine?
  ce idiot! ca de altfel toti martorii Uniunii Suspine si Lamentatii. da’ nescolarizatu’ stie sa scrie? sau si-a dat un sms si un „like” pe pagina de „față-n buci”?
  😀

 30. tibi, 🙂
  am vazut!
  Doar va salut pe voi si cam atat pot in momentul de fata. 🙂

 31. Sare’n ochi :Da, domne, ai ghicit, ma plateste Igas (de bucurie ca si-a luat, totusi, bacul) si care e problema ? Cat despre Stefan cel Mare, Johanis ,magistratura, etc, habar nu am ,eu nu am vorbit azi de aceste persoane ,dar te inteleg, esti traumatizat, daca te-am ,,provocat” of, biata victima ,tu care esti such a gentleman ….

 32. Buna seara oameni buni,

  Felicitari pentru articol Clemy, multumim pentru informare 🙂

  Sper ca nu va suparati ca va citez la noi, cum nu stiam eu poate multi nu stiau si atunci fac referinta la voi. Va multumim !

 33. Oops, uitai, nici de Base n-am pomenit azi, sigur imi taie Igas indemizatia, of, viata mea .

 34. @Loda, singurul lucru pe care l-am ghicit este ca dai cu ratul 😀
  te plateste nen’tu Ioan Rus de la casieria UASCR, in mod cert!
  vezi ca n-ai pomenit despre telenovelele coreene cu bucatari si bucatrease (mai ales) – acolo unde iti este nivelul.

 35. Sare’n ochi :
  Iar nu ai ghicit ! 🙂 Rus il plateste ,probabil, pe cel care i-a fost subaltern la UASCR, adica pe Emil Boc ,eu mi-am luat repartitia exclusiv pe media mea, fara cele 0,50 de puncte aferente activistilor ,se poate verifica la arhiva UBB; ce sa fac, azi te dezamagesc nonstop, in intervalul dintre provocari, ,rusine, Dinu Patriciu ” !!!

 36. 😀 marghioala, zi-mi ca nu ai fost activista UASCR! la cat par ai pe gambe si la ce mustata de ta-major afisezi pe net…, chiar m-as mira!
  deocamdata vorbim despre faptul ca CCR a declarat constitutionala Legea responsabilizarii magistratilor. ar trebui sa vorbim in Parlament sa se dea si o lege a responsabilizarii ramatorilor de pe bloguri?

 37. asta da lovitura! sa trebuiasca infiltratii vostri din magistratura sa raspunda cu averea…
  apropo de febletea ta Coreea de Nord – stii ca au sa-i bage la parnaie pe amicii tai din schimbul de experienta din anii 70 ca nu au plans suficient de convingator?
  daca nu crapa nen’tu Ceausescu tu erai komisarul paros care ne supravegheai daca plangem STAS la moartea lui!

 38. Sare, vezi ca Loda este barbat, si il cheama radu……, cred ca a postat si la tine pe blog.

 39. zau? 😀 inseamna c-am ghicit ca este paroasa.
  @Loda, cre’ ca baiatul asta furat de la niku din debara zice multe despre viitorul de aur care tara il are din perspectiva lu’ matale:

 40. Saren’ ochi : Nu, marghioala nu a fost activista , e tot atat de adevarat pe cat de adevarat este ca Bocul tau a fost 🙂 dar nu ma crede pe cuvant, esti ziarist, imi stii numele, investigheaza ,doar nu o sa-ti fac eu munca ? 🙂 In rest, cu parul pe gambe si mustaza ,ai nimerit-o perfect, Viq si Filadel (care stiu cum arat ) pot sa-ti confirme. La ataat intuitie ,e normal sa fii un ziarist super ,Doamne, cat te invidiez !!!!

 41. Si, sa stii ca nu e frumos sa-mi ataci fizicul ,,mustacios’ ,ci ideile ,no, acum m-ai facut sa plang, pe mine care-s ,,feroce” 😦 Tulvai, ce m-ai confuzat….

 42. anyoa :
  Nu dragutzo, cum sa fiu barbat,uinde ai vazut tu barbat cu ,,rat” ? Se poate ? sau, mai stii, o fi, ma cheama radu (berceanu) dar sa nu spui la nimeni.Felicitari pentru intuitie, aproape l-ai ajuns pe Sare, pupici 🙂

 43. Buna seara, buna seara.
  @dora, salut. Intr-adevar, daca judecatorii nu sunt in stare sa isi faca singuri curat in propria ograda acum curatenia se va face fortat. 🙂
  @cristian, bine te regasesc din nou. Multumim ptr altentie!

 44. Comentez aici ca orice alta persoana si,ma bucur de dreptul de a-mi exprima o opinie (care, surpriza, in ceea ce priveste teoretic legea sanatatii, se suprapune cu viziunea lui Basescu)… am ajuns insa iar la nivelul la are orice putoi care nu isi vede lungul nasului se apuca sa ma jigneasca („ce idiot!”)… . Pentru articolul in discutie, de la mine de pe blog, blog aflat in coma de cateva luni bune, mi-am cerut deja scuze… nu imi place sa ma repet… .
  Altfel numai de bine… hai sa ne consideram cu totii superiori fara a fi relizat ceva in viata… vedem unde ajungem…

 45. Domnisoarelor, as mai sta, dar s-a anuntat o telenovela coreeana de larga respiratie patriotica asa ca… ma-ntelegeti 😉 sara buna !

 46. Clemy, aduti aminte ca aceeasi CCR a dat totusi cu oistea in gard in privinta legii maidanezilor. Este ilegal/neconstitutional sa omori maidanezi periculosi dar in mod curios nu este ilegal/neconstitutional sa ucizi animale salbatice in cadrul vanatorilor organizate de bogatasi (vezi cazul de la Bals). Siguranta cetateanului a fost inca odata ignorata de catre CCR tot datorita presiunilor politice ale unei Opozitii cretinizate complet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s