Onoarea pierdută… a presei româneşti

Mare lucru, demn de Cartea recordurilor, să pierzi ce n-ai avut niciodată!

Înainte de 1990 presa nu-şi punea probleme de onoare, ea lucra în slujba poporului… cum îi dicta Partidul.
Cei care lucrau în presă ştiau că teoretic sunt liberi să spună ce vor ei. Problema lor era incertitudinea libertăţii ulterioare…

După bulibăşeala din decembrie ’89 (revoluţie, lovitură de stat, mixtură între amândouă) presa a rămas de capul ei o bună perioadă de timp, comportându-se ca o navă fără cârmă. Se năşteau peste noapte tot felul de foi cu titluri care de care mai moţate, avide să capteze cititorii lacomi de veşti, bârfe şi can-can-uri. Chiar dacă interesul material nu era aşa evident, mulţi din cei care se „zbânţuiau” în presa acelor ani nu erau mânaţi doar de dorinţa de a încerca acel vin ameţitor care însemna „libertatea de a spune orice”. Nicidecum ! Ei testau limitele, îşi pregăteau condeiele pentru înfruntările ce urmau să vină.

Unul din ei, „titanul” pitic cu gura strâmbă de la palmele primite pentru prostiile ieşite pe acolo din partea bătrânei sale mame, atât de des pomenită în panseurile lui, este creatorul primului ziar-revolver, cel cu ştirea despre „găina născătoare de pui vii”. Una semenea tupeu nu putea rămâne nerecuperat şi nevalorificat de către cei cărora minciuna le-a fost tovarăş de drum aproape jumătate de secol. De atunci ne împiedicăm de el pe toate canalele tv, tot mai subtil în mimarea imparțialității odată cu vârsta, dar tot în slujba foştilor colegi utecisti din partidul social-democrat al baronilor din România.

Un altul, ratat comisar al fandomului anterior lui 1990 dar propulsat în fruntea ghildei presarilor după o ciudată împroprietărire cu o bună halcă din cel mai bogat cotidian românesc, ne fericeşte periodic cu încrâncenarea lui justiţiară pe tv-uri, în competiție cu titanul din Găgeşti.Când nu e tusea, e junghiul…

Partizanatul intervenţilor sale este atât de deranjant, încât mirosul de trandafiri al banilor din buzunarele lui aproape că trece neobservat.

De cei din arhiva CNSAS până și mediului virtual al net-ului i se face greață, așa că s-avem milă de sărmanele servere…

Unul tânar şi promiţător până mai deunăzi, a inceput să realizeze cu câte zerouri se poate scrie preţul său…

Un alt personaj, figură malefică refăcând invers drumul celebrului car răstunat în faimoasa localitate din sudul țării, s-a împiciorongat în mogul media, cu post TV și partid pentru popor.

În schimb, unui naș care strica „darul” și ploile celor care se amuză când aud de „câinele de pază a democrației” i s-au „încurcat” toate rosturile și a fost redus, sper că nu pentru mult timp, la tăcere.

Media românească este alienată!

Acum nu se informează, se deformează realitatea.

Nu se face investigație, se trage cu ochiul în alcov ori la dușuri.

Nu se iau interviuri, se înjură în direct și-n „prime time” că așa cere patronu’!

Presa românească este partizană!

Nu găseşti un ziar de opinie, independent de coteriile politice, care să nu se declare mai independent, mai liber, mai vertical decât celelalte. Într-o astfel de colecţie a deşertăciunilor, singurele credibile rămân cele câteva publicaţii de băşcălie !!!

Acestea, cel puţin, îi tratează în mod egal pe toţi : oameni politici de toate orientările, VIP-uri ori nimicuri cu creştetul abia atingând colţul mesei, pornostarlete crude cu gura veşnic ocupată sau din cele mai coapte şi reconditionate, cu sau fără chiloţi, fotbalişti cu mintea în vârful bocancului şi “bocanci” cu epoleţi auriţi, etc, etc.

Subiecte grave, intrate în moara presei sunt măcinate în tărâţe de doi bani, bârfele de cartier capătă în schimb importanţă naţională.

„Adevăratele” subiecte sunt nenorocirile. Individuale sau colective, fac deliciul mediei româneşti care scoate tot ce se poate din ele, sugând ultima fărâmă de măduvă din osul albit al durerii.

În numele dreptului la informare al cetățeanului…

Oldhash

80 responses to “Onoarea pierdută… a presei româneşti

 1. Un lucru bun e ca nu a scris Clemy
  Cateva consideratii:
  Media traieste din audienta si se supune prin asta unor reguli de piata destul de clare… se uita careva la tine, te citeste careva, te asculta careva… ai publicitate… ai publicitate…ai bani – oricat de bogat ar fi orice mogul de la noi, el nu poate sustine un imperiu media fara aportul publicului: Daca exista minciuna si manipulare, acestea sunt minciuna si manipularea pe care o vrea publicul… pentru obiectivitate nu e loc aici…
  Exista o polarizare pe plan global, in presa: stanga vs dreapta, liberals vs conservatives… e o lupta, cred eu, destul de corecta…desi, in genere, stanga e mai bine reprezentata numeric, dreapta are gura mai mare…
  Nu cred ca trebuie sa ne prefacem ca astea sunt valabile doar la noi, in realitate presa libera nu exista dacat cu riscul falimentului… individul nu vrea adevarul ci o confirmare a propriilor opinii, asta e o lege in domeniul asta si pe asta se merge…
  Ca in plan etic lucrurile sunt abjecte si condamnabile, e altceva…dar nu e loc de morala cand ai competitie libera…

 2. purly, mornin’!

  Nu se putea fără „fitilul” cu Clemy – moțul care strică un „tort” destul de bine legat?!

  Ai o problemă cu doamnele ❓

 3. nu, ce problema sa am cu doamnele, Doamne fereste! Am problema pe care o ai si tu, aia cu scrisul de dragul aflatului in treaba etc… in fine, nu vreau sa incep de doua ori prost, 🙂 Sa lasam asta…ca trecem pe langa subiect…

 4. neata, OldH,
  bine ai venit si felicitari!

  o parte din mass-media nu mai cunoaste absolut deloc notiunea de obiectivitate si perverteste creierele oamenilor mult mai rau decit o facea epoca comunista.
  Anumite canale de televiziune sint demult pe pierdere, insa pentru scopul lor ”ascuns” 🙂 de indepartare a lui Basescu, a PDL-ului de la guvernare si pentru a opri mersul Justitiei in sensul judecarii si condamnarii a marilor hoti ai acestei tari…………..fac bani si aduc banii din alta parte si astfel intretin atmosfera de cretinizare a unei parti a populatiei

 5. ceva simpatic de week-end

 6. Mda, o nefericita realitate, ce a mediei romanesti, bine desenata .

 7. CNA ar trebui sa sanctioneze televiziunile care abuzeaza, denatureaza, manipuleaza, folosesc expresii suburbane, jignesc, insulta. CNA nu-si face treaba si se vede de la o posta din moment ce tomberoanele lui Voiculescu sunt inca deschise. Deci fila inlacrimata este pentru dezastrul massmediei din Romania.

  iar voiculescu avind sute de contracte cu statul, poate sa aduc linistit banii spre tomberoanele lui dragi

 8. skorpy, servus! 🙂

  Mulțam de urare! 😀
  Eu trebuie să-i mulțumesc lui Viq, el mi-a oferit înca in urmă cu un an un rând de chei la Copac…

 9. mi-a fost dat sa o vad si pe asta…marii anti-comunisti, eroii luptei cu dictatura, condamna presa…Animal Farm Reloaded…

 10. purly, umbli pe gheață subțire ❗

 11. Buna dimineata!
  Oldhashu, excelent articolul tau, felicitari!
  Cand ajunsesem cu cititul cam pe la jumatate mi-am spus „asta sigur e Oldhashu” si semnatura ta mi-a confirmat ca nu ma inselasem.
  La cat mai multe postari, talent ai, un pic de timp liber iti mai trebuie!

 12. serios acum … deci in tara asta in care toti sunt luptatori anti-comunisti (eu trebui sa recunosc ca duc o rezistenta fioroasa dar interna impotriva regimului din Siria, astept sa se termine revolutia sa ma declar si eu erou)… presa e libera daca spune ce trebuie si cum trebuie, …aia care se uita la antena 3 impreuna cu redactia acelui post, aia care citesc jurnalul national, impreuna cu redactia acelui post, etc… nu trebuie sa fie liberi ca daca ei sunt liberi nu mai e libertate ca nu ne place noua care noi, toata tara asta, am luptat cu comunimul…
  Imbatabil!

 13. luminița,

  😀

 14. purligaru, du-te si scrie-ti necroloagele pe blogul tau, sau iesi pe strada la plimbare, nu abuza de rabdarea noastra, ca are si ea o limita!

 15. @luminita…da, se cheama limita democratiei, stiu…

 16. “Sistemul nostru politic este raspunzator in mod colectiv pentru toti functionarii pe care i-am angajat prin favoritisme, pentru privilegiile pe care le-am acordat prin lege, pentru cererile scandaloase pe care le-am satisfacut, pentru sindicalistii si oamenii de afaceri pe care i-am favorizat si pentru hotii pe care nu i-am trimis la inchisoare”

  a spus fostul prim ministru socialist al Greciei, Georges Papandreou, intr-un discurs tinut in Parlament in timpul dezbaterilor asupra masurilor de austeritate in Grecia.

  O radiografie reala si o recunoastere a greselilor care au contribuit major la criza economica si financiara, precum si un avertisment pentru politicieni.

 17. @skorpion… venind de la papandreou asta chiar ma surpinde…nu ma gandeam ca are stofa de a spune ce trebuie spus… desigur, e usor cand nu mai esti la maneta…

 18. purligaru, nu, se cheama ca ne-ai procopsit cu un rahat cu motz si acum ne obligi sa t-il pazim de muste.

 19. erata, „ti-l”

 20. @lumi… ok

 21. Constantin Bălăceanu Stolnici.

  Boier de viță veche și turnător de cursă lungă. Recrutat în problema „foști exploatatori”, „pe bază de sentimente patriotice”, a fost un colaborator harnic, cooperant, prolific, cu inițiative în întâmpinarea sugestiilor Securității interne pe lângă foștii exploatori, dar și unul cu potențial în problema emigrației anticomuniste.

  http://www.europalibera.org/content/article/24356620.html

 22. Buna dimineata !

  Old
  Welcome !
  Intamplarea face ca tocmai azi sa se lanseze editia de duminica a ziarului „The Sun” in ideea de a inlocui hiatusul aparut la disparitia NOW.
  Pana azi toate tabloidele costau 1 lira pentru editia de duminica.
  Sun a iesit la jumatate de pret.
  Instantaneu „Mirror”, „People”, „Star”, au redus si ele pretul la 50 pence.
  😀 😀 😀

  Pentru cine lucra in bransa (si numai) este usor de sesizat ca asta inseamna o gaura considerabila in bugetul respectivelor publicatii. Practic toate cheltuielile raman acelasi, de editare/tiparire/transport/distributie, doar profitul lor scade la jumatate 😉

  Ceea ce se cheama piata libera, concurentiala.
  Pentru ca fenomenul sa se poata manifesta si pe piata media romaneasca este nevoie de mai multe canale alternative finantate si altfel decat din surse politice.

  Canalul tv al lui Lazaroiu dar mai ales cel al lui Radu Moraru (care inclin sa cred ca va fi si mai putin inregimentat politic) s-ar putea sa revigoreze piata media din Romania mai mult decat banuim acum.

 23. Salut copăceni!
  Felicitări Old pentru articol.

  O zi faină în continuare, tuturor.
  Şi nu uitaţi să mergeţi la naşu’, cu curcanu’. 🙂

 24. Purly

  Pare surprinzator,intr-adevar.
  Dar este incurajator. Asta inseamna ca nenorocirea are efect 😀
  Dezastrul forteaza reintoarcerea la realitate si ratiune.
  Deci criza este benefica 😀 😀 😀 😀
  SI intre noi fie vorba, este deseori SINGURA parghie prin care o oarecare masa de oameni poate fi constientizata si readusa cu picioarele pe pamant.

 25. @Viq, salut! 🙂

  De fapt, meritul îți aparține ție în mare parte că m-ai primit intre pădurari! 🙂

  @Tibi, mulțumesc! 🙂
  Sper să persisti în hotărârea de a reveni la Copac.

  Dragilor, ies pentru câteva ore!
  Ne vedem mai pe seară! 🙂

 26. Servus, Viq ! Fiindca ai pomenit, ,,canalul tv al lui Lazaroiu” nu este al lui Lazaraoiu ,ci al celebrului rector al infectei Univisersitatii ,,Spiru Haret” ,Aurelian Bondrea ;cine este personajul ,spun documentele :
  http://www.revista22.ro/dosarul-de-cadre-al-lui-aurelian-bondrea-6435.html

 27. Buna ziua,

  Efectul nociv al presei din Romania un subiect neglijat de blogurile independente, ce sa mai zic despre neglijarea subiectului de asa zis societatea civila „institutionalizata” care ar fi trebuit sa lupte pe viata si pe moarte pentru dreptul cetateanului roman de a fi informat corect.
  Cand colo, „institutionalizatii” lupta pe viata si pe moarte negociindu-si drepturi banesti de la bugetul de stat.

  Aparent minor exemplul dat de autoarea articolului. Doar aparent.
  http://hydepark.ro/articol/articol/ziaristul-trebuie-sa-latre-dom-le-sau-despre-dulaul-citadin-626.html

 28. Old

  😀 😀 😀
  Plini de „merite” suntem 😀
  Tu ai meritul ca ti-ai pus hamul pe grumaz.
  Eu am meritul ca…… te-am invitat/lasat s-o faci 😀 😀 😀

  … nu-mi amintesc daca am vopsit gardul cand eram de-o schioapa, dar Mark Twain a fost unul din cei ce i-am parcurs cu placere 😀

 29. Ai aici si reactia lui Lazraoiu la intrebarea panicata a unui cititor ,pe Face :
  http://politicata.wordpress.com/2011/12/07/omul-potrivit-la-comunistul-potrivit-lazaroiu-construieste-societatea-lui-bondrea/lazaroiu-facebook-tvrm-societate-spiru-haret-bondrea/
  Acum, daca oricui scrie pe Vox Publica, postacii ii arunca ca este omul lui Vantu ,desi vantu nu mai are de mult nici o ,,conotatie” cu postul si platforma, daca cei de la A3 au eticheta de ,,vanduti lui Voiculescu” ,domnului Lazaroiu cum ii vor spune postacii portocali ? Normal, conseventi fiind, ar trebui sa-i acorde un tratament identic 😉

 30. Loda

  Pfuw ! 🙄
  Se prefigureaza „Antena IV”
  Care-mprastie….. informatia !

 31. Loda

  Scuze. N-am apucat sa vad ultimul coment. Pai ca „postac” ce ma aflu se pare ca am gresat deja.
  Trebuia sa-l laud pe Lazarica si sa trec peste ce pare a fi acolo ca …. cine stie, poate-l lauda pe pirat !!! 🙄

 32. Viq:
  Pai, vezi ? Nici increderea ta in mine nu merge dincolo de piciorul broastei 🙂 Ai uitat ca eu, orice informatie o insotesc cu dovada, tocmai pentru a reintampina acuzele (care vin chiar si asa).

 33. Ce dovezi aduci tu? si ca sa ce? ca sa-ti sustii parii din gard?

 34. Lumi:
  Linkurile, fata ! de regula ,dovezile se aduc penmtru a sustine niste afirmatii (nu cum faceai tu cand ma injurai pe mine 🙂 )

 35. Loda

  Acolo era o autoironie.
  Sau a vrut sa fie.

  Dialog romanesc !

  Eu scriu gandindu’ma la doar mine, tu cetesti gandindu’te numai la tine….
  Altii ne’njura p’amandoi gandindu’se exclusiv la ei ! 🙄
  „Societate”, care vas’zica !

 36. Viq:
  Mea maxima culpa, m-a ,,debusolat’ reactia lui orangeskorpion si ma gamdeam ca nu am inteles Eu bine si a inteles el;morala ;sa nu ai incredere in scorpioni 🙂 🙂 🙂 (te induc in eroare gresita) .

 37. Salutare all

  Zice asa Purligaru

  „Cateva consideratii:
  Media traieste din audienta si se supune prin asta unor reguli de piata destul de clare… se uita careva la tine, te citeste careva, te asculta careva… ai publicitate… ai publicitate…ai bani – oricat de bogat ar fi orice mogul de la noi, el nu poate sustine un imperiu media fara aportul publicului: Daca exista minciuna si manipulare, acestea sunt minciuna si manipularea pe care o vrea publicul… pentru obiectivitate nu e loc aici”

  Zic si eu in felul urmator.
  Cu prima parte referitoare laMedia supusa anumitor reguli de piata, sunt de acord.
  Cu a doua parte insa nu pot fi de acord.
  Publicul ti-l educi tu si in functie de cum il educi asa il ai !
  Daca-i oferi rahat pe bat, iti va cere, evident, rahat pe bat ! Daca il obisnuiesti cu manele, manelisti si cocalari, iti va pretinde asa ceva ! Daca-i oferi ceva mai de soi atunci iti va cere acelasi lucru !
  Povestea asta cum ca publiucul cere asta. bla-bla-bla, este cea mai comoda justificare pentru televiziunile noastre !

  In fapt, avem de-a fae cu o politica deliberata de a mentine la un nivel cat mai jos publicul? De ce? In primul rand politica Panem et circensis !In al doilea rand pentru ca asa il manipulezi dupa um doresti !
  Intrebare: daca ai un public cu un nivel mai ridicat de educatie si culturalizat, mai poti sa-l duci de nas dupa cum vrei, tu,mare mogul?…

 38. Loda

  E OK.
  Asa e toti 😀
  De ce am fi noi mai cu mot ?

 39. @REddog…evident ai dreptate dar asta o stie si Fox News si Antena3

 40. Nocivitatea presei de la noi, in special cea televizionistica, consider ca este linsajul aplicat celor care se impotrivesc intr-un fel sau altul,
  ” mafiotizarii” Romaniei. Imediat cum apare in spatiul public mai la vedere un asemenea personaj, este imediat inclus in operatiunea „improscati-l cu noroi”.
  Vedem ce i se intampla noului premier al Romaniei. Amintesc doar de uriasa manipulare de pe Hot-News cu prestigioasa „Reuters”, cum s-au extras doar cele 5 randuri „carlig” ca promo al articolului si NU cele 55 de randuri care constituiau fondul articolului si care aveau cu totul alt sens decat cele 5 randuri din promo. Dintre toti jurnalistii romani doar Nicoleta Savin a spus adevarul la timp. (am depus la copac, articolul Nicoletei Savin).
  Mult mai tarziu si total ineficient datorita intarzierii si Ion Cristoiu a vorbit despre manipularea de pe Hot-News..

  Adesea, criticam pe buna dreptate cum ca clasa politica nu se primeneste, ca nu include in interiorul ei oameni de calitate.
  In opinia mea, una din cauzele principale pentru care oameni de calitate nu mai vin in politica este operatiunea de presa
  „improasca-l cu noroi” . Operatiune care a functionat si functioneaza cu deosebit succes.

  Daca te bagi de partea acelor politicieni asiduu criticati de onor presa noastra, orice ar face si orice ar spune, ti se vor arunca atatea laturi in cap incat nu te vei mai curata cu tone de apa curata
  .
  Daca te bagi de partea acelor politicieni laudati orice ar face si ar spune, vezi ce laudat este azi, Ponta, va trebui sa suporti abjectia fara limite a acelei parti a clasei politice.
  Atunci, la ce bun sa ma complic si-or fi zicand oameni de calitate din aceasta tara. Consecinta ? Stau linistiti pe la casele si treburile lor.

  Am vazut ce a patit Catalin Avramescu (mai ales dupa ce a fost numit ambasador in Finlanda) Am vazut cum n-a contat ca dl.Avramescu a predat la Universitati din Finlanda. A contat doar „vina” domnului .Avramescu ca a fost consilier prezidential. Pentru aceasta „vina” a fost balacarit de alde Chireac, dragatoeasca
  & compania, de la iRTV, ce sa mai zic ce-o fi fost la antene, ca nu m-am uitat.
  Pentru aceeasi vina de a fi trecut de partea cui nu trebuia Monica Macovei, (conf. Ev.Zilei sub conducerea lui Cartianu, ar fi o …. betiva) Sever Voinescu, Razvan Traian Ungureanu au trecut prin operatiunea „improasca-l cu noroi” a „famigliei” presei din Romania.
  Ia sa fi trecut SV, TRU, MM de partea cui doreau capeteniile „famigliei”, cum ar fi fost toti trei elogiati ca fiind uniii dintre cei mai onesti intelectuali din Romania.

  Acesta consider eu ca este efectul dezastruos „a onoarei pierdute” a 99% din presa romana. Ramanerea in anonimat a oamenilor de calitate din aceasta tara

 41. Reddog

  Asta cred ca e un punct foarte sensibil.
  Punctul de sprijin pe care se rastoarna media !
  Si ramane asa, cu cracii in sus.

  Ce’i dai bizonului ?
  Cu ce’l „educi” pentru cladirea unei societati ?
  .. dezvoltate !
  … multilateral…

  Iliescu e convins probabil ca documentare cu istoria PCR si sacrificiul lui Vasile Roaita dimpreuna cu dezastruoasa criza provocata de societatea capitalista ar fi exact ceea ce ii trebuie poporului romana ca sa evolueze si sa se transforme.
  Nu se stie prea clar in ce. In ceva.

  Voiculescu ar promova cele mai faine montaje literar’artistice cu poza lui in fund.

  Iosif Sava ar fi dat numai clasica, iar Cheloo alt fel de….. galagie.

  Cine decide ce e bun si ce e rau pentru societate ?
  Sa zicem ca ar decide „elitele”.
  Cine decide cine formeaza aceasta clasa ?
  Plebea pe care elita o injura ?
  Sau elita insasi ?

  Subiect greu pentru mine !

 42. Reddog :
  De acord cu tine ! Si cu cat e ,,panem” mai putina, cu atat e ,,circenses” mai mult ,pentru compensare. Aici mege vorba mea : cu cat un popor e tampit mai cu metoda, cu atat e mai usor guvernabil 😦

 43. Salut, copăceni 🙂 Old, bună sinteză a traseului decadent al acestei puteri devenite o fanfaroană jalnică şi sleită, precum un clovn cabotin încurcat în propriile-i rele. 🙂
  Ce urmează, ce poate urma oare? Greu de dedus. Ceva, poate, ca-n „Onoarea pierduta a Katarinei Bloom” 🙂

 44. Cam mulţi trei zâmbilici la acste post bun, dar, de fapt, trist.
  Asa că adaug un :mrgreen:

 45. . Pai, daca vrea publicul mascari si asta-i dam, atunci, de ce „Romanii au talent” o emisiune mai curatica are asemenea audiente uriase ?

  Dam ce vrea publicul, alta imensa manipulare, in urma careia onor presa noastra ramane cu onoarea……. nerecuperata, .

 46. Viq;
  ,,Ce’i dai bizonului ?
  Cu ce’l “educi” pentru cladirea unei societati ?”
  Uf, grea intrebare pui ! Ma incumet si eu desi intrebarea e pentru Reddog (sper sa nu-l deranjeze ).Apoi, eu, cu mintea mea de profa provinciala, tot la vorba mea ma intorc : educatie, domne ! Eu zic ca, daca i-ar pasa cuiva de tara si poporul asta, apoi ar trebui sa se stranga toti, elite, factori de decizie politica, oameni politici de la toate partidele, un fel de Consiliul de Coroana mult largit si sa decida odata : unde vrem sa ajungem ca tara si poprul asta ? Daca elucidam asta, atunci putem stabili ce fel de cetateni vrem sa crestem.Daca stim ce fel de cetateni vrem sa crestem, putem elebora un model educational ,iar in functie de modelul educational, putem face curricula, ce -i invatam pe copii in scoala, cum ii invatam si cat ii invatam, elaboram programele si abia atunci indraznim sa zicem ca incepem reforma in invatamant. Sunt utopica ? Poate…
  Dar pana atunci, ar trebui sa putem face ceva mai rapid, sa ne intoarcem la vechile si adevaratele valori ,sa le popularizam pe toate caile : nu stii-te invatam, nu poti-te ajutam, nu vrei-te obligam ! Valorile exista ,ca nu inventam noi apa calda, majoritatea am crescut cu ele din familie :
  -sa-ti castigi existenta prin munca, indiferent ca fizica sau intelectuala;
  -sa nu furi;
  -sa nu ucizi
  -sa respecti
  -sa ajuti
  -sa-ti iubesti tara cu fapta, nu cu vorba
  -sa tii curat in jurul tau;
  -sa respecti si in somn legea !
  Aici, la ultima recomandare ,as face ,,bici” din lege ,asa cum s-a facut in alte societati, pana cand legea a devenit o valoare intrinseca ,a fost o constrangere constanta si necrutatoare .Bun, acum, noul nostru CP, in loc sa inaspreasca pedepsele pentru infractiuni, le-a imblanzit, ca sa ofere infractorilor dulci sejoururi in inchisori incalzite, cu apa calda si televizor.|Zilele trecute am citit ca, in Spania, infractorul Clamparu a fost condamnat, pentru trafic agravant de persoane la 30 (treizeci ! ) de ani de inchisoare, la noi ,pentru o crima iti da cinci ani, din care faci jumatate si apoi te elibereaza conditionat.

 47. scuze, m-am intins exagerat, nu mai fac…

 48. salut all. Poate nu-l vedeti regulat pe Banciu, darprintre sageti mai da si cu ciomagul CIFRELOR autentice. In ultimele 3 luni din 2011 la A3 au fost invitati din partea puterii 73 si din partea „ailalta” 453! La iRTV 54 la 120 iar la B1 76/86. Iata deci -desi patronul lui B1 e un fost de al lui Felix – e mai echilibrata. Pana una ala nu vad de ce TV Lazaroiu nu ar putea fi echiulibrata. NB. cand scopul presei nu e facutul banilor ci daramarea unui guvern ca sa nu-ti fie arestat si judecat patronul, celelalte argumente ale lui purly devin FELIXISME.

 49. Intr-o seara de vineri, mai cum vreo doua saptamani, pe TVR-info la „ora de foc”, invitat Vlad Mixich alaturi de un stangist notoriu, foarte des adus la „ora de foc” un anume, Vasile Ernu.

  Ce credeti ca-mi au auzit urechile si mi-au vazut ochii ?
  Spusele dlui.Vlad Mixich, cum ca…

  ATENTIE MARITA !!!

  Spune dl. Mixich, redau aproape cu ghilimele :
  Atat Mihai Razvan Ungureanu cat si Victor Ponta, doua personalitati egale, au fost adusi in prim-planul politicii de doi intelectuali remarcabili ai acestei tari, Andrei Plesu si….si……Adrian Nastase. Madam Lupea….. tacere totala .
  Siretul Mircea Marian (offf ce m-am saturat de siretii astia) a balmajit ceva in barba, atat de in barba, incat nu s-a inteles nimic din ce s-a dorit a fi, o mormaiala in barba. Ca sa nu se zica ca a tacut malc, ca Lupea. Deh, mai siret ca Lupea, Mircea Marian.

  Ca Mixich i-a „egalizat” pe Ponta cu Mihai Ungureanu, mai treaca mearga, fiecare cu gusturile lui. Dar sa-i pui pe aceeasi scara a valorii, pe Andrei Plesu si Adrian Nastase, mi se pare scabros de-a dreptul.

  Daca va tin nervii, urmariti ce se intampla pe TVR-info la” foc incrucisat”.
  Eu m-am uitat destul de des, chit „nervii” mei imi dadeau semne de viitoare razvratiri. Au rezistat saracutii mei nervi, pana…… in acea noapte de vineri de acum vreo doua saptamani, cand dupa reflectiile lui Vlad Mixich, gata ! S-au razvratit si m-au lasat.

 50. erata
  l-a egalizat pe Ponta cu Mihai Ungureanu

 51. Si cand te gandesti ca Vlad Mixich este un tanar de 34 de ani si va avea de facut multe reflectii dealde astea cum ca Andrei Plesu si Adrian Nastase sunt la fel, intelectuali de marca, inseamna ca „onoarea pierduta……a presei” viitor de aur are.

 52. Loda
  Foarte bine ca „te’ai intins”.
  Numai asa ne putem cunoaste.

  Un punct de vedere.
  Pe care il vad foarte bun pe alocuri si usor infiorator pe alte locuri.

  Valorile exista ,ca nu inventam noi apa calda…
  Foarte de acord.
  Intrebarea e CATRE CARE „VALORI” ne orientam ?????
  Si drept corolar CUM le aplicam ???
  Pentru ca simt nevoia sa’ti marturisesc ca sunt adversarul ferm al conceptului nu stii-te invatam, nu poti-te ajutam, nu vrei-te obligam !
  In baza lui ghilotina a facut din acceleratia gravitationala o arma de nimicire in masa iar inchizitia a pus bazele show’ului horror modern.
  Nici regimul Dej/Ceausescu nu a rezistat tentatiei de a’l ridica la rang de lege sociala. Inchisorile comuniste au fost intens populate cu indivizi care „nu au vrut” sa priceapa o anumita invatatura.
  NU asa se face educatia.

 53. De ce am atat de multaamaraciune fata presa de la noi ?

  Pentru ca zilnic intru in contact cu destul de multa lume. Influenta ei nefasta asupra romanilor o vad poate mai acut decat voi.
  N-as mai fi vazut-o ! Ca sa nu ma mai amarasc atat de mult.

 54. Vlad MIxich are un renume bun in presa romaneasca iar vasile ernu este un om de stanga (horribile dictu ), dar ce om de stanga :
  ,,Vasile Ernu (n. 1971, U.R.S.S.) este un scriitor, publicist, eseist, comentator politic și editor român. Studiile medii și le face în URSS. Este absolvent al Facultății de Filosofie (Universitatea Al.I. Cuza, Iași, 1996) și al masterului de Filosofie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei ”Philosophy&Stuff” și redactor asociat al revistei ”Idea artă+societate”. A activat în cadrul Fundației Idea și Fundației Tranzit, Editura Idea și Editura Polirom. În ultimii ani a ținut rubrici de opinie în ”România Liberă” și HotNews, precum și rubrici permanente la revistele culturale „Noua Literatură”, „Suplimentul de Cultură” și „Observator Cultural”. Vasile Ernu este coordonatorul platformei http://www.criticatac.ro .”
  cati din recentii fosti ministrii se pot lauda cu un asemnea CV ?
  In sfarsit de gustibus, evident, dar mie ,,Foc incrucisat” mi se pare singurul talk-show digerabil, in care chiar se discuta si se aregumenteaza.|Nu se urla, nu se mostocaresc invitatii unii pe altii, moderatorii nu isi afirma opiniile, nu-si ironizeaza sau insulta invitatii, nu se bat cu pumnul in piept ca sunt ,,indignati”. Ambi moderatori pun intrebari, lasa invitatii sa raspunda, nu le baga pumnul in gura, nu isi impun propiile lor opini, seamna cu ceea ce ar trebui sa fie un moderator, nu ca altii, care vor sa se auda numai pe ei in ,,emisiunea lor”.parerea mea.

 55. Mihaela

  Generatia „Mixich” poate e inca in zona cautarilor.
  Si gaseste de toate. Alege din ele ce i se pare bun.

  Daca dupa tot ce a gasit si analizat, concluzia lui e ca Plesu e un Nastase cu barba, nu am ce sa mai adaug.
  „Elefantul” intelectual a fatat un ou de bibilica. Gata stricat.

  Dar poate e o interpretare fortata.

 56. V iq;
  Ai si tu dreptate, dar chestia cu ,,nu vrei, te obligam’ se referea exclusiv (e vina m,ea ca nu am precizat) la ,,sa nu furi” si la respectul fata de lege.Sorry, pot fi considerata cat de nedemocratica se doreste, dar odata si odata, trebuie sa ajungem cumva sa respectam Legea ! Nu intamplator,. in tari consideratew etelon al civilizatiei, cu legea nu se joaca nimeni ,iar daca totusi se joaca cineva, acela plateste bine de tot .Faptul ca cetatenii sunt constienti de acest lucru este deomnstrat de respectuol lor fata de institutii precum politie si justitie (e drept ca si aceste institutii mai au ,la noi, un drum lung pana sa isi castige respectul cetatenilor).

 57. Loda

  „Studiile medii in URSS..” ????!!!??? 🙄
  Fuckin’ hell !!!
  Si io amaratu’ n’am ajuns mai departe cu liceul de „Nicolae Progresul”.
  Ca taica’meu lucra pe autogreder.

  Tare, Ernu asta, frate !
  Oare pe ce naiba lucra tat’su de a facut liceul in URSS ?

 58. Viq:
  Clar ca e o interpretare fortzata, Mixich a facut o paralela intre doua personalitati (ce, o personalitate poate fi si negativa ) mai in varsta care au lansat doi lideri tineri, atat, nu a facut comparatii intre caractere sau statura morala a celor doi ,Plesu sau Nastase. |in rest, de la fapta nuda, se poate specual orice, fiecare dupa cum doreste ,dar comparatia s-a rezumat la atat.

 59. Loda

  Exista impresia asta. Ca respectam legea si treaba’i rezolvata.
  Dar nu sta in picioare intotdeauna.
  Ba la noi se frange deseori in cele mai importante momente.

  Avem doua mari probleme.

  Prima priveste nasterea legii.
  Aici avem o adunare legislativa bine garnisita cu nebuni si jigodii.
  Legile nu sunt „gandite” ci sunt „ticluite„.

  A doua priveste aplicarea legii.
  Aici avem o justitie bine garnisita de jigodii si nebuni.
  Procesele nu sunt „judecate” ci „aranjate„.

  Si aici doua vesti proaste :
  1. Trebuie facuta curatenie in Parlament si prin asta avem o sansa sa se faca ulterior curatenie si in justitie;
  2. NOI suntem cei care trebuie sa raneasca mizeria asta, prin selectarea cu grija a celor ce vor fi trimisi in Parlament.

  Este SINGURA cale democratica, pasnica si normala prin care putem sa ne construim societatea in care vrem sa traim.
  Cata vreme nu vom cadea de acord IMPREUNA asupra unor persoane pe care sa le sustinem in comun la alegeri, putem miza doar pe noroc.
  Iar asta ma indoiesc ca ne ajuta.

 60. Am postat aceasta când era ora închiderii.
  Repostez, cu voia dumneavoastră…
  Am o mare, foarte mare, rugăminte…
  În centrul Sloboziei, acum un noian de ani, exista un mic monument (o cruce, parcă) ridicat în memoria unor prizonieri francezi, care au fost împuşcaţi de comandamentul german. Germanii ocupaseră mare parte din ţară…
  O tragedie care ar trebui să ne spună ceva!
  Are cineva o fotografie a monumentului?
  Poate cineva să fotografieze monumentul în aşa fel ca textul să fie vizibil? În afară de close-up, n-ar strica şi o fotografie generală a monumenţelului!
  Puteţi să mi le trimteţi pe adresa mea de mail?
  întrebaţi administratorul şi o să vi-o dea!
  Mulţumesc anticipat!

 61. Arizonianul, salut!
  din cate stiu eu parca Stely e din Slobozia.
  Ma duc s-o intreb.

 62. Buna seara, buna seara.
  @old, felicitari ptr post. Cat priveste presa romaneasca eu cred ca s-a bagat singura intr-o fundatura din care nu mai poate iesi.

 63. Viq,

  N-am nicio problema ca generatia “Mixich” este in cautari. Sa fie !

  Am o problema cu ce alege sa i se para bun din cele cautari, astei generatii.

  Sa-l asezi din vorbe pe Adrian Nastase la egalitate cu Andrei Plesu, este peste putinta mea de intelegere.
  Trist rezultat mai obin din urma cautarilor astfel de cautatori

  p.s.
  M-am sufocat de indignare cand am auzit ditama-i nazdravenia. N-am putut sa va spun nici voua pentru ca era in perioada in care va puteam citi dar nu puteam posta. Asa ca am ramas cu indignarea-n gat pana azi.

 64. Viq:
  Pai,Ernu s-a nacut 8in URSS, e romnan din Basarabia, unde voiai sa-si faca liceul, daca acolo traia ? 🙂

 65. Arizona,

  Ma bucur mult sa te vad iar la copac, Toate cele bune

  Multumesc mult pentru tot ce imi trimiti

 66. Loda

  E !
  Ma gandeam si eu cum de o avea o asa parere procomunista, ca aveam indoieli daca pricep sau nu.
  Acum insa m’am limpezit.
  Nu pricep.

 67. Seara bună, dragilor! 🙂

  Am revenit după ce am încheiat obligațiile de socializare locală!
  @ Viq
  Și eu l-am citit pe Mark Twain, cam tot ce s-a tradus în Ro, de la «Broasca săltăreață din Calaveras County» până la «Un yankeu la curtea regelui Arthur», da’ la vopsirea gardului nu m-am gândit! 😆
  Acu stau și-mi storc mintea: tu cu ce te alegi?! 😉

  @nora, mulțumesc!
  Doamne ferește de „scenariul Blomm”, da’ știi vorba aia: «De atâta lup, și oaia prinde a mușca.» 😉

  @All, mulțumesc pentru modul relaxant al comenturilor pe tema propusă la debutul meu ca pădurar! 😀

 68. Old

  Cu bucuria ca Copacul exista !
  Nu e putin lucru 😉

 69. Viq

  Adevărat, nu e puțin lucru să pui la îndemâna celor apropiați în concepții și așteptări un loc curat pentru exprimare și schimburi de idei, posibil sâmbure de acțiune cu bătaie lungă!
  La mai mare! 😀

 70. se pare, cä si mustelor le plac locurile curate,
  uneori nu ai loc de ele si murdäriile lor.

 71. A nu se confunda!

  Vorbim de onoare – atunci cand iti respecti promisiunile si cuvantul dat (indiferent in fata cui, indiferent pt ce cauza, indiferent cine are de castigat sau de pierdut, indiferent cine se bucura sau cine sufera)
  Despre moralitate vorbim atunci cand refuzi sa-ti pui onoarea la bataie in scopuri josnice, care contravin bunului simt sau, daca vreti – pt cei mai generalisti – care incalca oricare din cele 10 porunci.

  Revenind la mass-media din Romania, atata timp cat Ciutacu, Badea sau Gadea isi respecta juramantul si loialitatea fata de Voiculescu, pot fi considerati (sensu stricto) oameni de onoare.
  Ca „onoarea” lor n-are nimic de-a face cu „Magna moralia” si ca loialitatea promisa frizeaza absurdul sau slujeste celor mai abjecte scopuri …pt asa ceva exista multe definitii (majoritatea din domeniul psihiatriei).

 72. Oricare

  Salut !
  Suna logic la o prima vedere.
  Dar in logica asta „onoarea” se poate si vinde/cumpara. In sensul cel mai mercantil posibil.
  Iar in cazul asta e un conflict vizibil cu primele (si de baza) caracteristici ce definesc notiunea : „…Integritate morală, probitate, corectitudine; demnitate, cinste.”.

  Mie mi se pare ca nu putem rupe conceptul de morala de cel de onoare.

  Pe’onoarea mea ! 🙄

  Drept pentru care „onorabilii” respectivi cred ca au drept de acces la respectiva insiruire de litere doar in nota data de Nea Iancu.
  In traducere libera sec XXI, eu ma multumesc sa-i cataloghez drept „jigodii”.

 73. Viteza cu care se schimba lucrurile in domeniul asta nu este numai foarte mare ci si accelerata.
  Iar schimbarea se pare ca va fi mult mai profunda decat s-a banuit.

  „…..Internetul este un mediu in care asteptarea este de raspuns 24/24, stampilarea este apriga, imediata, injuraturile si laudele instant iar rapiditatea conteaza foarte mult. Raspunsul oricarui vector important de imagine nu poate fi decat o comunicare constanta, oficiala, bine dozata. Iar daca vi se pare ca nu conteaza foarte tare, in cativa ani vor fi 5 miliarde de oameni online, 800 de milioane sunt doar pe facebook; comparati aceste cifre cu ce televiziune vreti dumneavoatra, ca e din partea “vuvuzelelor opozitiei” sau a “trompetistilor puterii”. Daca tot nu credeti ca e relevant, aveti in vedere ca Facebook adauga la 3 luni aproximativ 50 de milioane de noi utilizatori…

  http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/internet-retele-deschise-si-politica-in-secolul-xxi/

  „……un stat modern nu mai poate detine monopolul informatiei, in secolul XXI. Ca sa il citez pe Ben Scott, tot ce poate obtine este sa devina o voce in cacofonia publica de pareri si contra-pareri. Efectele sunt evidente peste tot – se subtiaza sau se darama diferenta dintre blogger si jurnalist, se gasesc martori oculari ai unor evenimente care devin ei insisi furnizori de informatii, totul este instant….

 74. Ce i se poate reprosa articolului ? Lipsa unui termen important al ecuatiei :publicul cititor .
  Altcuiva , visator , ii placea sa se iluzioneze aducand in discutie concurenta libera . Ha , ha !
  Cand va duceti dimineata la joburi , aruncati un ochi scrutator pe la chioscurile de ziare . Cei trecuti prin viata , pensionarii (si nu sunt putini ) cumpara in draci : Libertatea , click , can-can . Adica presa noastra . Ati putea citi asa ceva ? Cei care cumpara astfel de ziare , nu se lasa ; seara privesc antenele si realitatea sau rtv.
  Deci , alo , despre ce presa vorbim si a carui public ? Cei doi termeni ai ecuatiei isi sunt suficienti . Rezultatul e lesne de aflat , indiferent ce operatii sunt in ecuatie. Vomitiv shit .
  Astia , de pe aici , mai avem o sansa ca suntem exceptii… 🙂

 75. Buna dimineata,

  Despre onoare pierduta

  http://popamihaela.blogspot.com/2012/02/o-experienta-trista.html

  In aceasta seara am participat la emisiunea „Test de stres” de la Realitatea TV, moderata de domnul Ionel Danca, care i-a avut ca invitati pe domnii Bogdan Ficeac, Marius Nistor, Andrei Marga si Dan Sova, fiind asadar si singura femeie din emisiune.

  Doar pentru ca am indraznit sa il intreb pe domnul senator Sova cand a fost ultima data in colegiul pe care il reprezinta (nici acum nu inteleg de ce s-a enervat ) a urmat la adresa mea o serie de insulte in pauza: „O sa va calc in picioare. O sa aflu eu ceva despre dumneavoastra…” si amenintarile au continuat. Nimeni nu a indraznit sa mai spuna nimic ci doar au coborat privirea, jenati……..

 76. Mihaela Popa este membru PDL.

  Bogdan Ficeac, Marius Nistor, Andrei Marga + moderatorul Danca au coborat privirea jenati ?
  Haida, de, numai jena nu a fost. A fost si mitocanie si lasitate + o mica mostra de cum va fi presa daca alde Sova si ai lui vor ajunge la putere,Doamne Fereste !

  Ia, sa fi fost invers. Vreun „neagreat” sa fi insultat si amenintat vreo „agreata” de i-rtv. Sa fi vazut atunci cum ar fi rulat caseta cu inregistrarea de pe timpul pauzei 24 din 24 de ore si cum „analistii” ar fi comentat zile intregi.

  Unde o fi madam Pipidi cu romania ei curata, cu tot ?
  De halal ! Sa-ti fie (special fara majuscule) societate civila !
  La fel de lasa ca cei cinci masculi care lasara capul in jos, cica……..de jena….. bleah !

 77. Rasfoind dezonorata numai in „Curentul” si pe Hot-News se facu vorbire de mitocanie

  Curentul

  http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012022769184/Actualitate/Dan-Sova-tanara-speranta-a-PSD-apeleaza-la-politica-calcatului-in-picioare.html

  Hot-News

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-11604555-schimb-replici-intre-senatorii-psd-dan-sova-mihaela-popa-pdl-ridicola-floare-blonda-democrat-liberala-sustine-sova-amenintat-calca-picioare.

  Cica, „democrat liberala sustine”. Adicatelea ei, cei de la HotNews
  ” e ” echidistanti. Cand bagi „sustine” bagi si indoiala.
  Deh, cam asa se practica „echidistanta” in dezonorata noastra, mass-media.

 78. p.s.

  Si uite asa li se demonteaza minciuna cum ca ei dau scandal ca asa vrea publicul. Pai cei de la i-rtv avura parte de scandal, mai ales pe tiompul pauzei. Pai, atunci, de ce nu dau scandalul 24 din 24 ?

  Probabil ca cei de la i-RTV avura ceata in studiouri precum odinioara TVR-ul cand nu putura sa dea manifestatia contra lu’ emanatu’, din cauza de ceata densa.
  Ptiu, ptiu ! Ca nu mai scapam odata de nemernicii astia. Se emanara peste tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s