Alte șanse ale dreptei

La începutul anului când am scris cele din articolul de mai sus, evaluam șansele dreptei aproape exclusiv prin prisma șanselor partidelor care, deși nu se pot defini chiar de dreapta, măcar nu promovau d-amboulea măsuri prea de stânga. În speță aveam în vedere PDL și eventualitatea nașterii NR sau altă formațiune cu „românesc” în coadă.

Suntem în luna a cincea. Premisele de evaluare s-au mai schimbat.
În ceea ce privește partidele, PDL care în ianuarie era cam slăbit, acum nu prea mai e. Nici slăbit, nici întărit. În timp ce NR e relativ stabil. Adică tot acolo unde încă nu luase ființă. Personal aș fi preferat să nu fie chiar așa de perseverent, dar asta e situația.
Schimbarea majoră probabil a fost impusă de starea asta de lucruri, a fost cred gândită de Traian Băsescu și schimbă radical centrul de greutate.
Recenta cădere a guvernului Ungureanu și înlocuirea lui cu un guvern al opoziției condus de Dan Voiculescu prin intermediul lui Victor Ponta, modifică radical premisele de la care putem evalua șansele dreptei.
Practic din acest moment nici o formațiune politică nu mai poate readuce dreapta la putere. Nici PDL nici altcineva, fie ea și nenăscută încă.
Drept urmare responsabilitatea a fost practic luată de pe umerii mult prea firavi ai PDL și a fost oferită frumușel întregului electorat.
EL este cel ce are acum pâinea și franzela.
Să vedem din ce mușcă.
Căderea guvernului pentru singurul motiv că există (moțiunea de cenzură a fost una dintre cele mai haioase încropite până acum), dar mai ales decizia lui Traian Băsescu de a oferi postul de premier celui ce se închipuie lider al opoziției, nu pot avea altă logică decât retragerea forțelor politice de dreapta în planul secund al scenei.
Presupun că președintele a conceput acest plan cu mai multă vreme în urmă, probabil a avut intenția să-l aplice de când l-a sfătuit pe Emil Boc să se retraga din funcție.
Asta ar fi oferit USL timp mai mult să facă mai multe prostii și, după prima șarjă de pomeni inevitabile, efectele negative ale bâlbelor economice să se facă simțite până la ultima uliță din Văscăuți. Dacă a fost așa (este doar o presupunere) probabil că Boc nu a vrut să lase trebi importante la jumătatea drumului, iar PDL e posibil să nu fi agreat ideea deloc, considerând că dacă vor da EI pomenile electorale starea de lucruri se va ameliora și șansele de a reveni în grațiile electoratului vor crește.
Varianta Ungureanu, pe care Băsescu le-a vârât-o obligat-forțat, a tranșat rapid situația. Refuzul ferm al acestuia de a face jocul PDL, i-a trezit la realitate și au fost siliți in extremis să accepte planul piratului. Unii dintre ei probabil sunt convinși că PDL nu mai are nici o șansă de revenire, motiv pentru care și-au luat traista-n băț și au șters-o românește întorcând armele ca la 23 august, alții au acceptat situația fără nici o altă alternativă. Pentru moment sunt anesteziați de lipsa de perspectivă. Curând se vor trezi în durerea perspectivei de a pierde.
Nu e de trecut cu vederea că numărul de voturi pentru ca guvernul Ungureanu să rămână în funcție s-a ridicat la amețitoarea sumă de 9.
Electoratul are la dispoziție 6 luni pentru a gândi, a măsura, a evalua și a decide dacă vrea cu o politică gen Boc/Ungureanu, cu limitări salariale, cu posturi bugetare numărate și cu camere video în sălile de examen SAU … cu creșteri de pensii, salarii, posturi în administrația de stat și impozitarea exponențială a oricărui idiot care are neinspirata idee să performeze economic.
Acum rămâne de văzut dacă cele 6 luni de zburdălnicie USL vor fi suficiente ca efectele negative ale glumelor politico-economice să se facă simțite astfel încât să aibă efect înaintea votului.
Prin urmare, dacă e așa cum mi se pare mie, e de așteptat ca în prima fază Traian Băsescu să nu intervină prea des în trăsnăile inevitabile gândite de Voiculescu și aplicate de Ponta. Le va contabiliza și-și va construi probabil strategia pentru perioada imediat premergătoare votului pentru un nou legislativ.
Dacă nu greșesc, șansele dreptei și inevitabil a renașterii civilizației de la poalele Carpaților, stau actualmente în :
1. Dreapta judecată asupra situației a persoanelor direct implicate în toate structurile statului, de la Justiție la Educație, via Sănătate. Ei vor simți imediat două efecte :
a. Relaxarea financiară personală, ceva mai mulți sunători la buzunar și
b. Presiunile de preluare a controlului de către noile cadre politice pentru folosirea lor drept pârghii în menținerea noului regim politic.
Vor avea de decis deci dacă sunt gata să accepte înapoi jugul de care Băsescu s-a chinuit să-i scape sau îl vor accepta în schimbul efemerei impresii de „mai bine”.
Aici sunt în general persoane relativ instruite, cu suficientă capacitate de a discerne între bine și rău.
Ei vor înțelege că mărirea de salarii a fost posibilă doar în urma politicii dure a guvernului anterior, indiferent ce vor lătra Antenele, și va deveni istorie imediat ce sursele economice nu le vor mai putea susține. Așa că le vor accepta cu bucurie și vor vota …. împrăștiat.
Eu le dau o șansă de decizie asupra viitorului de 10-15%.
2. Trezirea din letargie a unei părți a presei românești în care cei ce înțeleg ce se petrece se vor mobiliza să dreagă busuiocul. Ei nu vor fi foarte mulți dar vor oferi șansa ca ce a mai rămas din  PDL să iasă la rampă și să explice oamenilor CE se întâmplă,  DE CE se întâmplă ce se întâmplă și ce se va întâmpla DUPĂ ce se întâmplă ce se întâmplă.
Aici se vor număra mai mult cei ce simpatizează dreapta dar nu au avut chef de implicare până acum din motive de ușoară scârbă de politică și docta nemulțumire față de unii lideri portocalii. Nu este cazul celor care au susținut fățis USL.
Nici aici nu m-aș duce cu speranța dincolo de 10 procente.
3. Capacitatea de înțelegere și de dreaptă alegere a electoratului simplu.
Ei vor fi ținta majoră.
Ei vor primi măriri de salarii, măriri de pensii și promisiunile de rigoare.
Și nu vor fi foarte nefericiți din cauza asta. Vorba ceea „Ce-i în mână nu-i minciună !”
Pe de altă parte însă, din cauza punctului 2 menționat mai sus, vor avea posibilitatea să înțeleagă de unde vin banii ăștia și cum a fost posibil să fie dați, în contrast cu ceea ce se întâmplă pe plan european. Dar a avea posibilitatea nu echivalează cu a o și folosi.
Ce efect va avea sperietura din Grecia, Spania, Portocalia sau de aiurea, rămâne de văzut. Îndeobște nu ar fi avut. Dar sunt mulți acum care au conexiuni directe cu respectivele zone.
Aceștia din urmă vor decide regimul politic în România pentru următorii ani. Nu știu câți.
În degetul lor mic cu unghie mare stau restul de 70-80 de procente.
În concluzie, impresia mea e că Traian Băsescu a programat examenul de maturitate pentru poporul român.
Ori pricepe și face ce trebuie, ori nu e în stare să vadă dincolo de vârful bocancilor din picioarele lui Zaharia Stancu și face pe dos.
Vestea proastă e că riscul este foarte mare.
Toți cei ce au oarece înțelegere a fenomenelor mai lungă decât antebrațul ar trebui să fie destul de îngrijorați să acționeze. Să vorbească, să susțină să explice …. SĂ FACĂ CEVA !
Toți cei ce au dreptul de a da mâna cu ștampila ar trebui să țină seama de faptul că viața familiilor lor nu se termină joi. Nici în 2013. Iar dacă au copii și/sau nepoți să privească votul din toamnă ȘI prin ochii lor.
Toți … ar trebui … … mama lui de condițional oftativ !!!!
Vestea bună este că rezultatul alegerilor va fi cel mai potrivit pentru actualul nivel al poporului român. Din toate punctele de vedere.
Dacă rezultatul este cel deștept și cu perspectivă, va avea de câștigat din asta. Foarte mult.
Dacă este cel greșit și cu dezinteres pentru ce va urma, va avea de învățat din asta. Foarte mult.
Poate dacă ar fi avut tradițional posibilitatea de a decide clar asupra destinului său, lecția ar fi fost deja știută și alegerea ar fi fost mult mai ușor de făcut.
De-asta e bună democrația.
Dar asta e altă poveste.
După alegeri Traian Băsescu va ieși din nou la rampă. Fără nici o reținere și fără nici o milă. Indiferent cine va câștiga alegerile.
Dar și asta e altă poveste.
Vedem atunci.

Viq

38 responses to “Alte șanse ale dreptei

 1. examenul de maturitate pentru poporul roman…
  da, sa vedem.

  Oricum gestul lui TB de a pasa puterea guvernului penal voiculescu prin ponta este cu dublu tais:
  – gest riscant cu consecinte catastrofale pe urmatorii 10 ani
  sau
  – un gest genial, al carui rezultat il vom putea vedea in noiembrie 2012.

  vom vedea!

 2. Scorpy

  E un gest genital al carui rezultat il vom vedea in toamna.
  😀 😀 😀

 3. genital?
  de ce genital?
  doar ca rimeaza?

 4. Scorpy,

  Pentru ca acum e violul si in noiembrie se naste mutantul pentru urmatorii X ani sau se avorteaza.

 5. „Guvernul Victor Ponta a fost alcătuit în aşa fel încât să sfideze Justiţia din România.
  Punându-le pe lista noului Cabinet, Victor Ponta a ţinut să dea naţiunii un semnal: Puţin ne pasă de Justiţia română. Acum îi arătăm fundul. Mâine, o punem cu botu’ pe labe.”

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristoiu-contra-cristoiu-guvernul-penalilor-a-pornit-ofensiva-impotriva-justitiei-979899.html#ixzz1tytKJdW2
  EVZ.ro

 6. Astăzi se judecă un nou termen din procesul în care două companii controlate de Dan Voiculescu încearcă să pună mâna pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploatează de mai bine de 10 ani.

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/miza-de-suflet-pentru-care-voiculescu-ia-ministerul-agriculturii-2600-hectare-din-cel-mai-roditor-sol-al-tarii-262899.html

 7. o sä se amane,

  mafia din justitzie, joacä cu interlopii.

 8. procesul lui nastase se prescrie….adica fapta……….in …..iunie 2012!!!!

  hai, bombo, mai ai un putintel de asteptat
  si
  apoi puteti sa-l arestati pe procurorul care a instrumentat cazul
  (corlatean dixit)

 9. theo nona m-a rugat sa aduc bucuria de mai jos aici in copac,
  ceea ce si fac,
  danke, nona

 10. Buna dimineata!
  Viq, prin textul de azi, face un „prim-plan”, un „portret” al cotidianului nostru. Am ajuns intr-un punct, intr-un moment „cheie”, la o raspantie. Pana acum, „calauza” a fost ba in fata, ba in spatele nostru (cand a consideat ca „trebuie” sa ne impinga pe carare). Acum, s-a ascuns in desisul padurii. Unii dintr noi speram ca sta cu ochii atintiti, gata sa intervina, la nevoie, daca „trupa” cea mare va alege drumul gresit.
  Daca acel „noi” la care ma refer este partea din trupa care cunoaste drumul bun, trebuie sa fie si partea care poate asigura sensul corect al „marsului” tuturor, INDIFERENT ce va face, sau s-ar intampla cu „calauza”.
  Pt ca daca nu ne simtim in stare sa facem asta, sau daca ne culcam pe urechea „las’ ca vine el si rezolva situatia”, s-ar putea sa avem surprize din cele mai neplacute.
  Avertismentul dat prin trecerea motiunii de cenzura, caderea guvernului MRU, preluarea puterii de catre opozitie (sa nu mai vorbim de semnele mai mult decat ingrijoratoare oferite de lista ministeriabililor, programul de guvernare USL, declaratiile liderilor si membrilor acesteia), nu sunt DOAR pt. PDL sau alte forte politice, cum bine spune Viq, ci (poate in primul rand), pt noi toti, pt electorat.
  Da, cred ca ceea ce se asteapta de la noi este implicarea, asumarea unei responsabilitati in evolutia lucrurilor.
  Daca vom fi la inaltimea asteptarilor, daca ne vom dovedi forta si inteligenta, clasa politica va fi obligata sa ia act de gradul de maturitate pe care l-am atins. Iar asta va insemna, cu adevarat, ca vom impune „de la firul ierbii” schimbarea radicala pe care o dorim in privinta acestei clase politice. Poate vor intelege macar ca nu mai suntem o turma electorala asa de usor de dus de nas.
  Cred ca m-a luat valul.
  Greu de crezut ca in cateva luni ne vom dezvolta ca „fat-frumosul” din poveste.
  Inca avem nevoie de timp…Daca nu se intampla miracole peste noapte, trebuie macar sa incepem*…
  *) aparand ceea ce s-a facut bine pana acum (mult, putin, nu conteaza) in educatie, in justitie, de exemplu; aratand sprijin pt cei care vor sa-si faca cinstit treaba in justitie, in educatie, in presa si nu in ultimul rand, in politica.

 11. Skorpi
  fain 🙂
  Pun si eu un filmulet (preluat de la Bleen)

 12. hai, relaxatzi-vä,

  mai sus a postat skorpi, ceva frumos.

 13. Si totusi, avem si vesti ft imbucuratoare:
  „Cinci dintre cele mai bune universitati din tara au lansat un apel catre toate universitatile publice clasificate anul trecut in primele doua categorii „sa se constituie intr-un for asociativ”. „Promovarea pe mai departe a principiilor si obiectivelor reformei, inclusiv a prevederilor Legii educatiei nationale nr 1/2011, este o optiune fundamentala”, se arata in apelul initiat de Academia de Studii Economice, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara.”
  …………………………………………………………………….
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12172344-cele-mai-bune-universitati-din-tara-lanseaza-apel-pentru-continuarea-reformei-aplicarii-legii-educatiei-nationale.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hotnews%2Fyvoq+%28Hotnews.ro%29

 14. Admin,
  Am gresit link-ul! Nu vimeo, ci trebuia cel postat ulterior de @Gino
  (se poate remedia? daca nu, nu-i bai)

 15. @viq @mih. Corect tot ce scrieti, dar scoateti ONESTITATEA presei din calcul. Exceptand pe Nashul, pe EvZ, pe Robert Turcescu (nu restul lui B1TV), pe Ion Cristoiu restul sunt vanduti si cumparati si nu numai odata. PS. nu va pot crede naivi punandu-va sperante in CTP, AMP.

 16. Multumesc, Admin! 🙂
  Salut, @ cinic!
  Ma refeream la cei care isi fac onest meseria, nu la cei care imi fac greata 😛 . Cei care mai spun Adevarul sunt putini la numar, tocmai de asta si trebuie incurajati, sustinuti. Mai sunt si pe la Tvr Info, mai au invitati un Papahagi, Campeanu, Patrasconiu, Pora, motiv pt care si primesc telefoane de amenintare in direct de la uslinosi de „vaza”.
  CTP, AMP, dpmv au fost intotdeauna in cealalta tabara, sunt „formatA3”, sau ft pe aproape…

 17. Gino

  Ceea ce scurta epoca Basescu-Boc a insamantat in sistem are acum ocazia sa se manifeste.

  Personal cred ca este practic imposibil sa nu se ridice niste oameni de acolo pentru a se impotrivi dezastrului pe care astia vor sa-l reimplementeze.
  Nu se poate ca in tot sistemul de educatie sa fie numai nemernici. Ar fi absurd.
  Nu se poate ca in toata justitia sa fie numai lepre penale, frati de cruce cu mafiotii.
  Nu se poate ca in toata presa sa fie numai jigodii.

  Oamenii-oameni exista. Inca nu au murit de tot.
  E momentul sa se ridice.
  Cine are ceva de spus impotriva acestei „casatorii” sa spuna acum sau sa taca definitiv. Pentru ca dupa aia ii asteapta zile grele. Mai ales daca vor mai indrazni sa carteasca ceva.

  Astept si privesc cu incredere si speranta. Reactia din invatamant, din TVR, din EvZ, Nasul……
  Adica cele doua segmente ce conteaza direct pana-n 20% dar a caror reactie poate provoca avalanasa in mintea celorlalti 80%.

  Daca reactioneaza !!!!

 18. Mih

  „Calauza” a facut ce a impus momentul.
  Trebuia sa ne lase pe picioarele noastre mai devreme sau mai tarziu.
  El mai are putin si iese din decor.
  Daca vrea sa ne lase mai buni decat eram cand a venit trebuie sa ne predea lectiile astea.

  Putem noi sa le invatam ?
  Asta e alta poveste.

  Cert e ca acum depinde de noi si … cam atat.
  Facem ceva sa intram in randul lumii sau ne lasam pe mainile mafiotilor.

 19. Ma bag si eu. In momentul caderii guvernului MRU erau, zic eu, urmatoarele posibilitati. Plec de la ipoteza ca motiunea de cenzura a dovedit ca majoritatea parlamentara apartine USL & comp.
  -Basescu propunea ceva soi de independent agreat de USL, cu rol de momie care sa organizeze alegeri si nimic altceva. Rastimp perfect ca USL sa joace in continuare rolul de opozanti neprihaniti. Rezultat previzibil, USL cistiga alegerile detasat cu mult doritul 51%
  -Basescu propunea un premier cum avea el chef, rezultatul fiind anticipate si o victorie USL ca mai sus.

  Asta e singura sansa ca USL sa nu obtina cele 51%. Faptul ca Basescu a pomenit de celalata propunere facuta celor trei crai a asigurat practic ca Ponta nu va rata a doua ocazie si nici nu va propune pe altcineva din USL. Chestie de orgoliu care la Ponta da pe dinafara mai ceva ca la Antenescu.
  Din moment ce celelalte variante duceau garantat la victoria USL si inscaunarea lui Ponta (sau de fapt a lui Voiculescu) fara putinta de scapare pe minim 4 ani, nu consider numirea lui Ponta acum drept experiment si nici nu stiu ce soi de examen pentru electorat. Experiment era doar daca ar fi avut si alte variante.
  C ao fi sau nu experiment eu zic ca da deja roade, Ponta nici nu e inca instalat si spoiala de fete virgine a USL incepe sa se subtieze periculos. Pe alocuri se vad deja viermii de dedesupt.

 20. Cinic

  Am multe pacate dar naivitatea nju cred ca se numara printre ele.
  Eu insa le dau sanse si unora care au fost impotriva noastra, desi STIU ca de regula nu le merita.
  Cred sincer ca luat la global mai mult de jumatate din poporul roamn NU VREA capitalism. Aplicat democratic asta ar insemna sa accept ca PSD trebuie sa castige alegerile. Asa ar fi corect.

  Sa vrem sa castige dreapta in Romania in conditiile in care oamenii gandesc de stanga, e imoral.
  Avem o singura sansa onesta : oamenii sa se schimbe.

  Nu cred ca CTP sau AMP sunt capabili de a-si opri prabusirea morala. Dar sunt multi altii care nu s-au bagat in rahat pana-n ga ca astiat. Care au avut mai mult indoieli asupra atitudinii de abordat decat datorii la Felix.

 21. Aha

  Corect rationamentul. Pana la un punct.
  Confunzi „experimentul” cu „examenul”.

  Ai dreptate NU E UN EXPERIMENT.

  Este singura varianta prin care se ofera sanse continuarii drumului spre normalitate. Dar in aceasta (singura) varianta electoratul este cel care decide.
  SI ESTE UN EXAMEN.

 22. Viq,
  vine bacul, numai maine nu-i poimaine.
  Si are niste questii teribil de edificatoare, procentele(de promovare).
  Daca vor semana cu cele de anul trecut va fi bine, daca nu…
  Vom avea repede un raspuns la noua politica.

 23. Salut copaceni!
  Frumoasa postare viq! ! 🙂

  Am simtit ironia si gustul amar ale conditionalului optativ – toti ar trebui……
  Mie mi-a disparut optimismul si mi-a reaparut teama si groaza de ce va urma. Degeaba am in minte jertfa Anei lui Manole,nu vad simbolul creatiei in viitor si al durabilitatii.

 24. Da,vine bacul,vin procesele cu termene apropiate de prescriere….. si mai vine inflatia.
  Cat se va bucura poporul ajuns la capatul „puterilor” daca scade pretul la paine cu 26 de bani?

 25. Servus, Dora!
  Ba, io zic sa o trimiti pe pustie groaza ca nu foloseste „nimarui” 🙂
  Uite ca se mai misca, pe ici, pe colo, cate ceva.
  Ia gandeste-te: daca „piratul” o fi testat putin terenul inainte de a ne da branci sa vada cum ne descurcam si singuri si o fi stiut el ca ne putem ajuta noi intre noi? Chiar crezi ca risca sa ne vada inecandu-ne?
  Fruntea sus, ca doar n-o sa le dam satisfactie lu’ Ponta, Antonescu, Voiculescu, Iliescu si toti impostorii lor ticalosi!

 26. Servus Mih, 🙂
  Mi se intampla foarte rar sa cad in butoiul de melancolie.Poate si starea mea fizica sa fie de vina(o mica interventie la un chist mamar m-a indepartat de judecata-mi proprie)N-am vrut sa va spun,da’uite mi-a scapat.Ma doare si vad totul in negru.
  A fost, n-a fost test, nu stiu…… Oricum ,mintile lucide de pe esichierul politic s-au trezit la realitate si se manifesta destul de vizibil.Si asta e bine.

 27. Of, Dora, imi pare asa de rau !
  Nu stiu ce sa iti zic si cum te-as putea imbarbata.
  Iti doresc sa ai puterea de a trece peste toate.

 28. dora,

  eu am trecut prin asta, opereazäte dacä e necesar,
  nu te alarma, gandeste pozitiv.
  am avut noroc, seful meu atunci, a spus clar
  se face, termen si uite sunt aproae 10 ani.
  sotzul si copii au fost aläturi de mine, a insemnat enorm.

 29. cu painea ieftinitä,
  e o poveste pt. prosti, nu te umflii de paine.

 30. Dora, draga! 🙂
  Sanatate, curaj, putere si iar si iar sanatate!
  O sa fie bine!
  Nu lasa sufletul sa se tulbure!
  Este ESENTIAL sa gonesti tristetea si tulburarea si o sa vezi ca o sa fie bine! 🙂
  PS (o spun din experienta, nu din zvonuri, poti sa ma crezi)

 31. dora,

  capul sus, curaj, nu tärägäna.

  voi clujenii votatzil pe BOC

  presedintele; II LASÄ SÄ SE INECE SI SÄ SE FACÄ DE RAS-usl

 32. Buna dimineata!
  Fetelor ,sunt miscata de atentia voastra de cuvintele de incurajare.Va multumesc mult .

 33. Buna dimineata,

  Dora,
  CURAJ si SPERANTA !
  Medicina a evoluat mult in ultimii ani. Stiu un vecin cu a carui sotie sunt foarte apropiata care acum 5 (cinci) ani a fost diagnosticat cu devastatorul diagnostic, care odata dat (la pancreas) se spunea ca nu mai este „cu scapare”. Uite ca a avut scapare.. Azi este bine, chiar foarte bine si are o calitate a vietii foarte buna. A fost diagnosticat la 79 de ani, azi are 83.
  Asa ca SE POATE ! Draga mea dorasiprofainacelsitimp !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s