Mizele sesiunii extraordinare

USL începe azi o sesiune parlamentară extraordinară în care, teoretic, ar avea doar de ascultat un discurs al premierului pe marginea excursiei la Bruxelles, și votul asupra noilor consilii de administrație ale Radioului și Televiziunii Publice.

În realitate însă, USL încearcă să găsească soluții pentru trei probleme delicate: modificarea componenței Curții Constituționale, începerea procedurilor pentru suspendarea președintelui Băsescu și votarea unei noi legi electorale care să-i asigure o majoritate zdrobitoare după viitoarele alegeri. Toate aceste trei chestiuni sunt însă mai ușor de enunțat decât de rezolvat. „Consider că, în actuala ei componenţă, (CCR – n.r.) este o ruşine. Pot argumenta asta prin câteva decizii perfect contradictorii, decizii străvezii, partizane şi probabil comandate„, a declarat ieri seara la ANTENA 3, președintele PNL, Crin Antonescu.

Domnul Antonescu se face că uită că pe vremea când se afla în opoziție CCR era văzută ca apărătoarea statului de drept în fața „dictaturii Băsesciene„. O tactică copiată după colegul său Victor Ponta care consideră Parlamentul nelegitim cât timp premieri erau Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu ca ulterior, același Parlament, să se transforme în „expresia voinței populare” când a votat un neconstituțional mandat de reprezentare a României la Consiliul European de către primul ministru. Să revenim însă la domnul Antonescu și la obsesia actualei majorități față de Curtea Constituțională. Liderul național-liberalilor a declarat că trebuiesc găsite mijloace constituționale prin care Guvernul și Parlamentul să poată modifica componența CCR pentru că, a susținut domnia sa, „din punct de vedere politic, (…) că Parlamentul, care a numit şase judecători din nouă, are dreptul să îi revoce şi să îi înlocuiască„. Voința politică pentru o astfel de manevră ar putea exista în interiorul USL dar nu este și suficientă. Și asta pentru că nu există un cadru constituțional pentru ceea ce dorește domnul Antonescu.

Potrivit art. 145 din Constituție „Judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia”. Cu alte cuvinte din punct de vedere legal dorința liderilor USL nu poate fi îndeplinită. Și chiar în cazul în care mințile „strălucite” ale juriștilor USL ar încerca o modificare legislativă menită să ocolească prevederile constituționale, această lege ar ajunge mai devreme sau mai târziu tot pe masa judecătorilor Curții care mai mult ca sigur o vor declara în afara Constituției.

În privința suspendării președintelui Băsescu lucrurile sunt și mai complicate. În primul rând USL va trebui să găsească un motiv oarecare pentru care să încerce o nouă suspendare. Și până acum președintele nu a dat nici o ocazie noii majorități pentru a porni cu adevărat operațiunea „suspendarea„. Să dăm un exemplu de răbdare și simț politic prezidențial. Traian Băsescu a acceptat ieri nominalizarea Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Învățământului. Nu a făcut acest gest din teama de suspendare ci din două motive extrem de simple: pentru a demonstra că nu dorește să se amestece în componența și activitatea Guvernului (să se spele USL-ul pe cap cu domnii Mang, Pop și mai nou cu incapabila doamnă Andronescu) și pentru a arăta că rezerva de cadre a USL este extrem de modestă.

Nu doar lipsa unui motiv autentic complică declanșarea planului de suspendare a președintelui Băsescu ci și nesiguranța liderilor noii majorități că au voturile necesare succesului acestui demers. În această cheie trebuie înțeles turul grupurilor parlamentare făcut ieri de către premierul Ponta. Și admițând că domnia sa ar reuși să adune voturile necesare declanșării suspendării, cheia se află tot la Curtea Constituțională care nu s-a obosit să analizeze modificarea legii care îi limitează atribuțiile și, în consecință, până la intrarea în vigoare a noii legi (dacă aceasta va fi declarată constituțională) Curtea Constituțională poate bloca în fașă orice tentativă de suspendare a președintelui.

Și așa ajungem la cea de a treia necunoscută a ecuației noii majorități: legea votului uninominal, lege declarată neconstituțională în unanimitate de judecătorii CCR. Cum nu se cunoaște încă motivarea CCR și cum judecătorii nu se grăbesc să dea publicității motivarea deciziei, USL nu știe încotro să se îndrepte. O soluție, lansată pe surse din interiorul USL, ar fi amânarea alegerilor parlamentare până în februarie anul viitor pentru ca Parlamentul să poată vota o nouă lege în aceiași parametri cu cea respinsă de Curtea Constituțională. Dar această strategie este riscantă. USL se erodează în ritm accelerat și s-ar putea ca până în februarie anul viitor procentele uniunii să fie extrem de departe de cele pe care le doresc liderii acesteia.

În concluzie pot spune că de la această sesiune extraordinară a Parlamentului nu putem aștepta lucruri foarte bune. În disperarea de a scăpa de Traian Băsescu, USL este în stare de orice acrobație legislativă. Să fim vigilenți.

Clemy

45 responses to “Mizele sesiunii extraordinare

 1. neata,

  daca uslinosii au stofa de hitleristi, bolsevici, ceausisti -si au dovedit pina acum ca sint imbibati de genele astea – atunci pot sa calce absolut totul in picioare, chiar daca azi Ro este membra UE, NATO si de asta mi-este cam teama…..

 2. Buna dimineata, lume buna!
  Inca o data ii felicit pe cei care au participat ieri la Promenada ghilimelelor,
  demult nu m-am mai simtit atat de mandra ca sunt romanca si atat de fericita ca am prieteni de nadejde.

 3. felicitäri, nu vä läsatzi, altfel bolsevicii USL; INTAUREAZÄ STALINISMUL

 4. FOARTE IMPORTANT !!!

  Ofensiva jigodiilor trece in faza previolenta !
  1. Inlocuirea Avocatului Poporului.
  Ordonantele de urgenta nu vor mai putea fi atacate la CC

  2. Modificarea legii CC.
  Pentru modificarea componentei CC

  3. Schimbarea CC.

  4. Inlaturarea presedintelui Senatului si a Presedintelui Camerei Deputatilor.

  5. Crin Antonescu – Presedinte Senat = Presedinte al Romaniei pe perioada suspendarii Presedintelui ales.

  6. Aprobarea Legii Votului Uninominal

  7. Suspendarea Presedintelui Romaniei.

  8. конец

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12684759-exclusiv-planul-actiune-usl-pentru-suspendarea-presedintelui-traian-basescu.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hotnews%2Fyvoq+%28Hotnews.ro%29

  Dragilor, asta nu mai e „tentativa” ESTE LOVITURA DE STAT

 5. TOT CE ATZI SCRIS VOI MAI SUS; VÄ ROG; SÄ
  TRIMITETZI LA BRÜXELLES; vä rog

 6. seful statului poate dizolva Parlamentul, pt. tentativä la sigurantza natzionalä.

 7. @viq…nu inteleg de ce se considera eliminarea basismului din aparatele de stat ca un fapt negativ sau pericol pt democratie.

  Daca astfel de eliminari nu erau normale eram inca condusi de nomenclatura pcr, sau, vai de mine, si mai rau, valaleu, de aparatul lui Nastase! AAAAAAA!!!

 8. Apel catre reprezentantii legitimi ai Statului de Drept
  Apel catre Presedintele Romaniei
  Apel catre Institutiile Statului Roman
  Apel catre clasa politica RESPONSABILA
  Apel catre Societatea Civila Romaneasca
  Apel catre presa neaservita puterii USL
  Apel catre cetatenii onesti ai Romaniei

  Sunt CETATEAN al Romaniei si va vorbesc cu dreptul meu de a-mi exprima opinia si ingrijorarea extrema fata de evenimentele de maxima gravitate care se petrec in aceste zile in tara noastra. Va vorbesc cu dreptul oricarui cetatean de a cere sa i se respecte drepturile constitutionale.
  Actiunile antidemocratice ale actualei puteri USL sunt deja de notorietate. Atentatul USL la Ordinea Statului de Drept nu este o supozitie ci o realitate in desfasurare.
  Toti reprezentantii, beneficiarii si lacheii Sistemului Corupt instaurat prin FURTUL si DETURNAREA Miscarii Populare Spontane din Decembrie 1989, a Revolutiei Poporului Roman impotriva Totalitarismului Ceausist si a COMUNISMULUI, s-au unit intr-o lupta abjecta si fara scrupule impotriva Tarii si impotriva INTERESELOR MAJORE ale acesteia si ale Poporului Roman.
  Nazuintele noastre de Libertate, Demnitate si Prosperitate sunt astazi calcate in picioare mai mult ca oricand in ultimele doua decenii.
  In urma cu mai bine de douazeci de ani, reprezentantii comunistilor din esaloanele secunde ale PCR si oamenii Securitatii ne-au confiscat viitorul, calcand pe cadavre si patandu-si mainile cu sangele romanilor.
  Ei si urmasii lor, fac astazi dovada ca sunt capabili de orice marsavie si orice crima (fie ea „doar” simbolica, pana in prezent) pentru a zadarnicii aceste nazuinte, pentru a stopa drumul spre o Democratie autentica, Procesul de Reforme si pentru a restaura puterea Sistemului lor ticalosit, mafiot, profund corupt si anti-democratic.
  Atacurile indreptate spre acele institutii care au inceput sa functioneze corect si spre cetatenii care isi fac onest datoria, sunt in curs. Nu va mai dura mult si tot ce s-a obtinut in ultimii ani, cu efortul si sacrificiile romanilor, precum si sansa de a deveni o tara capabila sa renasca pe temelii democratice si demna de respect, se va spulbera sub tavalugul minciunii, urii, imposturii, incompetentei si setei nelimitate de putere a USL.
  Am dreptul, ca cetatean al acestei tari, sa cer sa fiu aparat. Am dreptul sa ma apar. Si o fac, spunand NU puterii USL si tuturor actelor sale samavolnice!
  Daca si altii imi impartasesc gandurile, sa o spuna!
  Sansa si forta noastra stau in UNITATE. Cu cat mai multi, cu cat mai uniti, cu atat vom avea sanse mai mari sa stopam drumul spre TRECUT, spre TOTALITARISMUL ROSU!
  SA IMPIEDICAM LOVITURA DE STAT PORNITA DE USL!!!

 9. Iesiti in strada!
  Nu-i lasati sa ne fure dreptul la o viata demna!
  Ati dovedit si ieri , si cu ocazia mitingului cu papioane pentru apararea ICR,
  ca puteti sa va mobilizati, mai ales cei din Bucuresti.
  Iesiti la PROTEST!

 10. Este de o gravitate maxima ceea ce fac acum Ponta , Antonescu si ai lor.

 11. Salut copaceni! 🙂
  De ce ne-am tenut uite ca se intampla.
  Timid sau mai vocal pomeneam de puci,lovitura de stat.Suntem pe punctul de a se implini. Uslasilor,sa dea Domnul sa va iasa pe nas toata mizeria pe care o girati in aceste momente.

 12. O declaratie ,zic eu,hotarata a lui Blaga dupa intalnirea de ieri cu plagiatorul handicapat.
  „Asteptam sa-si asume plagiatul, furtul respectiv, si sa actioneze in consecinta. Nu am primit niciun raspuns, timpul a fost scurt. Noi suntem in Opozitie, dansul e la Putere”,

 13. filadel,
  au auzit un tanar ce astepta pe culoarele Parlamentului sa fie primit impreuna cu mai multi colegi ,la sesiunea extraordinara.Dorea sa afle cu ce rezultate s-a intors Ponta de la Bruxelles.
  E cineva dispus sa-i asculte?

 14. Contradictie intre vorbe si fapte.

  „O sa ma vad cu domnia sa (Vasile Blaga – n. red.) in cursul zilei de astazi (luni – n. red.), pentru ca eu vreau sa cred ca poate exista o relatie normala pana la urma intre Putere si Opozitie. Ceea ce s-a intamplat in trecut cand puterea doar ne sfida si ne calca in picioare, nu vreau sa fac acelasi lucru”, a spus Ponta.

 15. Functia de Avocat al Poporului ni s-a parut secundara ,din lipsa de vizibilitate saumai degraba de informare.Presa cauta subiecte de can-can,or aici,nu prea aveau.
  Daca functia era neimportanta, in aceasta clipa nu s-arda de ceasul mortii ,puternicii zilei,sa-l revoce.

 16. tot nu imi raspunde nimeni… de ce e rau sa scapam de infectia basista?

 17. dora,
  sa lasam vorbele!
  Trebuie urgent iesit la proteste adevarate, energice, in strada!
  Trebuie sa il sprijinim pe Presedintele Basescu, sa ii aratam ca are pe cine se baza.
  Presedintele trebuie incurajat si sustinut sa dizolve Parlamentul.
  A venit vremea faptelor.

 18. luminita, nu contati ca numar…

 19. Unde ati disparut toti?!?

 20. Adica ce-mi spui?Se interzice la copac comentariul?
  Eu am protestat deja,tu? ….si cat ma lasa sanatatea o voi face.De asta n-am timp de relaxare cu muzici.

 21. Fil

  PDL a parasit sedinta dupa 45 de minute.
  In semn de protest.
  Efect zero.
  USL isi urmeaza planul.

  Daca PDL nu isi scoate oamenii in strada (atatia cati or mai fi) sa protesteze se presupune ca nu vor sau nu pot.
  Daca NR nu organizeaza nimic, idem.
  Niste castrati.
  In fond care este ideea pentru care oamenii SE ORGANIZEAZA in formatiuni politice ????
  Pentru a actiona socio-politic ORGANIZAT !!!!
  Nu poti face asta, nu existi.

  Oricum ar fi, in paralel, „Papioanele” trebuie sa iasa zilnic, trebuie sa scoata toata lumea care are mai mult de zero neuroni intre urechi, pe oricine care nu a murit inca.

  E groasa !

 22. dora,
  am zis ca a trecut vremea vorbelor, e timpul faptelor.
  Ti-am scris tie pentru ca doar tu erai pe blog, ce nu intelegi?!?

 23. dora,
  sper ca m-ai inteles. 😉

 24. Viq,
  asta e lovitura de stat in cea mai evidenta forma.

 25. Ma intreb daca Iliescu este iarasi fericit, dupa 22 de ani.

 26. Purly

  Inteleg, esti in formare, dar nu ai aflat inca nici macar faptul ca in democratia reala exista mai multe puteri de stat INDEPENDENTE una de cealalta ????

  Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, ICCJ…Presedentia … samd, sunt institutii INDEPENDENTE de puterea legislativa.
  Sau trebuie sa fie, ca dupa cei ca tine, e prea multa democratie.
  Ni se urca la cap.

  Nici macar sa te porcai nu-mi mai vine.
  Trist.

 27. pai aia e buba, ca nu-s independente, eu sunt de acord cu tine 150%…dar din pacate asta trebuie realizat

 28. lasand ironia, e groasa…
  groasa de nivel penal, de aceasta data corect…

  dar pana la penal, e distractie la soare…

  in alta ordine, democratie si armonie sunt doi termeni antonimi… asta mai stiu si eu…

 29. Luminita

  Da.
  M-am exprimat.
  http://civiq.blogspot.co.uk/2012/07/3-iulie-2012-lovitura-de-stat.html

  Deocamdata in varianta „soft” cum spunea cineva.
  Nu-mi vine sa cred ca mai exista oameni care inca nu inteleg ce vad !!!!!
  E incredibil !

  Personal nu aveam alte asteptari de gasca lui Iliescu.
  Omul e definit prin conceptul totalitarismului. Il are in sange.
  Daca nu merge cu fortarea abuziva a puterii obtinute pana la un anume moment (ca acum) atunci are variante „hard”. De la sindicate, militauri tembeli si rezervisti pana la mineri cu intunericul minei in cap.
  Asta ii e stilul, scopul, rostul.

  Sunt 99% sigur ca asa e de fapt PLANUL LUI.
  Ponta e un maimutoi iresponsabil si incapabil de asemenea fineturi.

 30. trebuie actzionat, derbedeii pucisti distrug tzara.

 31. „Ce fac in tot acest timp cancelariile occidentale? Unde sunt bravii ambasadori, mari aparatori ai valorilor democratice? Cred ca in aceste momente triste pentru o tara europeana se impune o pozitie comuna din partea lor. Sa-si spuna clar un punct de vedere daca ce vad in Romania acestor zile bate Ungaria lui Orban sau mai avem pana acolo, deci sa mai inghitim cateva abuzuri de putere”
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-12686057-incepe-revolutia-borfasilor-ziua-asaltului.htm

 32. „…nu trebuie uitate doua lucri:

  1. Nu este vorba despre Presedintele Basescu. Este vorba despre demantelarea statului de drept si acapararea puterii de o clica politica.

  2. Lovitura de stat inca nu este un fapt consumat. Poate fi oprita. Suntem in fata unei tentative de lovitura de stat. Depinde de noi toti daca ea va fi una reusita sau una ratata.”

  http://www.blogary.ro/2012/07/lovitura-de-stat-2/

 33. Mih

  Pe domnul Dan eu il cam bag in p…. ma-sii de bou.
  „Cancelarile Occidentale” au probleme cat capul lor de mari.
  ACOLO LA EI !

  Dar cat de leguma tampita poti sa fii sa ceri…. „cancelariilor” straine sa vina sa-ti faca TIE ordine in tara ?????

  Ia sa-l iau si eu la maciuci cum a luat-o el pe Macovei, ca doar „suntem d-ai nostri” nu ?
  Si dupa aia sa ma plang la Bruxelles ca m-au napadit termitele lui Felix..

 34. Viq,
  Am aceeasi parere despre DT.
  Dar au fost situatii mai putin dramatice cand ambasadorul USA, de exemplu, a luat prompt atitudine. si si-a exprimat pdv. Sigur ca nu trebuie sa ne faca altii treaba, dar conteaza si vocile lor (parerea mea).

 35. Viq,
  nu te-am mai vizitat pe civiq de mult timp.
  Nici nu stiu cum sa ma justific, cred ca pentru mine aici, la Copac, este locul nostru de intalnire……….si mai zic ca tu, din prea mult bun simtz, nu ti-ai mai promovat si blogul tau , care este…pe persoana fizica…numai al tau.
  Viq,
  nu e de gluma ceea ce se petrece astazi in tara, eu sunt ingrijorata de n ori mai mult decat alti expati, am acolo copiii , mama, surorile cu familiile lor….
  dupa cum arata Romania inchipuita de Toanta si acolitii lui….ar trebui sa plece toti afara.
  Sau sa ii trimita pe ei, impostorii uslamisti, acolo unde isi merita locul.

 36. Lucrurile se precipită. Postare nouă.

 37. Avem postare noua.
  LOVITURA DE STAT:

 38. Vocile lor trebuie sa se bazeze pe ceva !!!

  Una e ca ambasadorul sa-si exprime o parere undeva unde nici pisica nu-l descopera, si altceva e sa fie purtatorul vocii statului in sprijinul poporului roman iesit in strada.

  Aici cred ca avem o problema uriasa.
  Niste retineri psiho la iesit in strada. Indreptatie.
  Dat fiind faptul ca acest gen de actiune a fost apanajul sindcatelor si milogelilor penibile cu scandaluri proviolente adiacente, provocari comuniste si tot tacamul…
  Dar mai es datorita poentialului alunecarii in zona LOR de lucru.

  Demonstratiile -oricat de pasnic- se pote usor transforma in violente cu provocatori bine instruiti.
  Violentele de strada ar fi folosite instantaneu drept argument pentru reprimarea brutala si accelerarea punerii in fapt a planului.
  Rus poate umple rapid cateva dube inclusiv cu Fil si Scorpy, „pentru cercetari”.
  Intre timp suspendarea presedintelui „pentru provocarea dezordinii sociale” vine de la sine……

  Intrebarea care se pune este : CARE ESTE CEALALTA CALE ???????

 39. Purly, îți răspund și eu, du-te și bate câmpii pe alte bloguri !
  Sunt destui cu CES prin blogosferă.
  Iertați-mă copăcenari dar astăzi când s-a intrat cu ” tancul sovietic ” în Parlament nu prea e timp de comentarii.

 40. dictatura,
  uite-te la ultimul meu coment la ultima lor postare

  eu asa judec… daca e buna, poti sa te duci cu ea la doctor

 41. *buba nu buna 🙂

 42. Dragilor, Daca Antonescu ia puterea nu mai scapam de el si asta este sfirsitul democratiei in Rom. Europa are probleme foarte mari si nu stiu cit ne vor sustine..Mi-e teama ca Iliescu si Voiculescu fac jocurile aici. Frica de JUSTITIE. Eu cred ca MRU si Macovei sint lideri credibili. Merita sa ne asociem lor. Daca MRU spune ca trebuie iesit in strada probabil ca asta este solutia. Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s