USL vrea să-și frângă gâtul la alegeri dar are nevoie de o mână de ajutor.

Până acum ceva vreme aveam o problemă foarte dificilă: USL reușise să păcălească suficient electorat ca să câștige legal alegerile parlamentare.
Printr-o neverosimilă evoluție ce a sfidat orice logică politică economică și socială, USL și-a bătut joc de poporul român într-o așa manieră încât acum totul pare că s-a întors pe dos.

USL poate pierde alegerile din toamnă.
Asta e tot mai evident pe zi ce trece.
Cu excepția unor reali talibani, lipsiți de orice urmă de rațiune, USL nu mai poate convinge pe nimeni să-i voteze la legislative.
Că aici a fost mâna lui Traian Băsescu, a divinității sau că cele două au bătut palma, chiar nu are importanță.
Ceea ce este important este efectul în rezultatul alegerilor ce se va reflecta în componența Parlamentului viitor.

USL poate pierde deci alegerile.
Dar posibilitatea asta nu este nici pe departe suficientă.

Înainte de a ne arunca în bucuria învingerii USL mai avem nevoie de un punct de sprijin : Ca să piardă USL altcineva trebuie să câștige alegerile respective !!!!
CINE ????
Păi … de preferință, noi ! 🙄
Cum ?

Aici cred că se impun două elemente vital necesare.

1. Liderul.

Pe manșeta antiUSL este încă o bulibășeală de-a dreptul înduioșătoare. O grămadă de oameni inteligenți, cu capacități remarcabile, cu intenții dintre cele mai lăudabile și perfomanți la maximum într-o mulțime de domenii discută, se plimbă, se întreabă, se gândesc …… mai discută ….. mai corectează …. se mai plimbă puțin ….
Din punctul meu de vedere este evident că liderul lipsește !
Cel puțin deocamdată de la mine nu se vede nici o lumină mai acătării deasupra vre-unui cap dintre cei purtători ai adunării de pe dreapta, care să dea direcție și sens de rulare organismului antiUSL. Nu văd persoana capabilă să ia frâiele, să se ridice în scări și cu ciomăgelul înfipt în fundul cerului să dea comunicatul de presă „Pe ei, pe ei, pe mama lor, pentru țară și popor !”.
Acel person care să coaguleze, să canalizeze, să potențeze energiile adunate acolo.
Poate este și nu s-a manifestat încă din motive de zăpăceală națională.

Dar nu cumva această nebunie din ultimile luni era cea mai bună ocazie de a ieși la lumină ????
Oare nu cumva o asemenea conjunctură oferită pe tavă era exact elementul de care un lider ar fi avut nevoie pentru a se impune în conștiința mulțimii ????

RL făcea deunăzi o statistică cu câte apariții tv a avut Primul Sinistru Ponta Premier și alți miniștri, „ocupați” fiind și cu actul de guvernare !!!!!
Ponta fiind ocupat în plus și cu a se face de râs la Bruxelles sau a se zgâi la reprezentanții națiunilor cu popoare într-însele ce au adunat medalii la Londra.
Potențialul lider al antiUSL-ului …… nu.
Poate așteaptă momentul potrivit !
Dacă e așa, deja potențialul lider a ratat momentul.
Nu mă apuc să dezvolt nevoia de lider, faptul că la nivel sociologic oamenii se manifestă preponderent în fața personalizării și a manifestării individuale (tragedia unei persoane cu identitate și detalii este mai impresionantă decât o groapă comună în care-s îngropate sute de victime impersonale), nu este locul și momentul.
Îndrăznesc doar să afirm că e nevoie de lider !
Poate forțele antiUSL au nevoie și de un sociolog bun 🙂

2. Mesajul.

Sforțările celor ce vor să fie contracandidați credibili în fața USLului la alegerile parlamentare mi se par a avea o dominantă nepotrivită momentului.
Se bate moneda pe orientarea „de dreapta” a platformei comune a acestor formațiuni. În principiu nu este deloc un lucru rău. Dar poate fi dacă vor pierde alegerile sub aceasta umbrelă.
Mi se pare că văd aici două erori.

a) un efort considerabil de a da încărcătură doctrinară excesiv scolastică, complexă, profesionistă dintr-o anume perspectivă dar greoaie și perdantă în fața electoratului.
Asta îmi amintește de evoluția „strălucită” a lui Blaga în fața lui Oprescu pentru primăria Bucureștiului în care proiectele lui cu chioșcurile informative și fluidizarea traficului au fost bătute la scor de fantasmagoriile felcerului care încă suspenda tangenta la unghiul drept și în ziua de azi.
Se muncește din greu la o platformă doctrinară care să dea credibilitate unui program economic real, bine fundamentat și viabil care să scoată țara din puțul fântânii în care ne îngesuiră useliștii, împingând temeinic cu bocancii cu ținte ai lui Dogeală.
Asta înseamnă timp, înseamnă preocupare teoretică intensă și șoriceală de birou pe termene nedefinite.
Timpul ăsta este timp pierdut în acest moment. Nu este altceva decât evitarea momentului de ieșire la confruntare deschisă asemeni agentului de vânzări care nu iese pe teren până nu se „documentează temeinic” privind produsul de oferit, caracteristicile pieței, evoluția valutei, posibilele obiecții ridicate de potențialul cumpărător, modul în care acestea pot fi demontate …… până în momentul în care produsul sau este perimat și uzat moral de nu-l mai cumpără nici dracul.
Mai mult decât atât !!!!
Presupunând că ar reuși în timp util să fundamenteze doctrina socio-economică a acestei platforme, CUI i-o va prezenta ????
Are nevoie de electorat în masă, nu de trei lulele-trei surcele care înțeleg corect o păsărească intelectuală !!!!!
Trebuie să știi într-adevăr ce ai de făcut și cum s-o faci; e important.
Trebuie să știi însă și cum să obții pârghiile pentru ca toate cele de mai sus să le poți pune în practică; e VITAL !
Pe scurt : ca să poți aplica doctrina/economia/principiile … și alte alea TREBUIE SĂ CÂȘTIGI ALEGERILE !
Și aici văd ceva ce mi se pare a fi a doua eroare :

b) lipsa de orientare în exploatarea slăbiciunilor USL.
Să stăm strâmb și să judecăm drept : Unde a eșuat USL în fața electoratului sau, cel păcălit inițial ????
În zona doctrinară, unde este harcea-parcea ?
Nu.
În performanța economică, unde e terci ????
Nu.
A dat-o-n bară cu atacul la statul de drept !!!! Ăsta e punctul lor cel mai slab !!

AICI e călcâiul vulnerabil în care forțele antiUSL pot să înfigă cu folos săgeata criticii.
USL este o adunătură de mafioți care vor să încalece instituțiile statului.
Nu există justificare rațională pentru aceasta, indiferent cât de comuniști sau capitaliști sunt unii și alții, indiferent că-l plac sau nu pe Băsescu.
Acesta e mesajul care poate avea efect pentru alegerile legislative din toamnă.
USL nu există ca forță politică reală ci este un instrument al lui Voiculescu, al lui Voicu și celorlalți penali dovediți care mânuiesc falși lideri politici precum Ponta și Antonescu, pentru a-și subordona justiția.
Odată acest fapt realizat, vor putea bloca procesele ce-i au drept obiect și vor putea declanșa în schimb altele, pe false motive, împotriva adversarilor politici și economici precum și împotriva cetățenilor ce pot fi primejdioși prin opiniile și acțiunile lor manifestate în spiritul libertăților democratice.
Despre această problemă vorbim, amenințarea este cât se poate de reală și depășește cu mult aspectul politico-ideologic cu tentă economică și/sau socială.
Fără îndoială, aspectul doctrinar cu orientare spre dreapta economică, stat minimal și îmbunătățirea situației sociale pe baze sănătoase este foarte important. El trebuie avut în vedere și aplicat cu responsabilitate dar pentru asta trebuiesc câștigate alegerile.
Iar alegerile nu cred că se vor câștiga pe o asemenea vorbărie doctrinară.

Dacă vreți, este momentul în care prințesa curtată de doi pretendenți decide cu cine-și va împărți căsnicia !
Unul e muncitor și priceput, profesionist apreciat, sobru și serios, deștept de nu se poate, îi poate explica în amănunt cum se-nvârte satelitul natural al Pământului pe elipsoida lui știrbă sau compoziția chimică a clorofilei …
Celălalt e meșter la vorbele lui Eminescu, are mereu un buchet de flori cu glazură de zâmbet, un permanent miros de deodorant de calitate și se îmbracă trăsnet ….
Pe cine credeți că vor alege hormonii mândrei ????
De bună samă cele două tipologii nu se exclud.
Dar dacă le ai tre’ să le și știi folosi pe fiecare la momentul și în varianta potrivită.

În afaceri de altfel, acest aspect este binecunoscut. Nu oferi clientului ce vrei tu să vinzi. Niciodată. Vei munci pe brânci și singurul lucru spre care te îndrepți cu succes este falimentul.
Dacă vrei să ai succes real, oferă-i ceea ce el are nevoie.
Succesul vine sigur, mult mai rapid, cu efort mult mai mic și perspectivele-ți zâmbesc cu toate gingiile suflecate pân’la brâu.

Prin urmare cred că :
1. E nevoie de manifestarea în maximă urgență și în forță a unui lider;
2. E nevoie de concretizarea unui mesaj antiUSL simplu, clar, credibil și imposibil de combătut sau evitat.
Sugerez exploatarea maximă a atacului lor la statul de drept, pentru care este muniție deja și va tot fi în continuare, că ofensiva mafiei continuă încă, zglobie și fără grijă.

Viq

49 responses to “USL vrea să-și frângă gâtul la alegeri dar are nevoie de o mână de ajutor.

 1. Buna dimineata. Excelent post. Lider s-ar gasi daca nu ar fi prea multe orgolii. Din punctul meu de vedere problema cea mai mare o constituie lipsa unui mesaj simplu si percutant.

 2. neata,

  un vinzator perfect iti vinde si ce nu ai nevoie, ceea ce a si facut usl-ul prin vinzarea unui stat de drept ciuruit in partile sale esentiale si prin impunerea nevoii/foamei de a scapa de ”odiosul, tiranul, betivul….” de Basescu.

  Masina de propaganda goebbelsiana condusa magistral in sensul diabolic de voiculescu si armata lui de slugi de aproape un deceniu a reusit performanta neegalata de nici o televiziune europeana sa impuna o cerinta practic de neacceptat intr-o tara membra UE si NATO.

  Si acest lucru este greu de indepartat – ma refer la revenirea la normalitate a creierelor imbibate acum de gindire totalitara – atita timp cit pe 30 iulie usl-ul avea in sondaje cca 60%.

  Si asta pe 30 iulie 2012 dupa ce aceeasi haita de antidemocrati a reusit sa decapiteze camerele parlamentului, pe avocatul poporului, ICR, IICMER, au mutat Monitorul Oficial in subordinea guvernului, au restrins atributiile CCR-ului, au indepartat o seama de directori din institutiile statului, inclusiv suspendarea presedintelui tarii in nici 36 de ore……..si….. pe bizonii latrinizati totul i-a lasat rece. Nimic nu i-a deranjat pe bizoni, absolut nimic, doar sa plece Basescu, ne-am saaaaaaaaaaaaaaturat de el, ne-am saaaaaaaaaaaturat, ca ne distruge familiile (acolo unde exista membri de familie pro si anti_TB)

  deci – doar foamea adevarata ii va pune cu botul pe labe, atit de bizonii flaminzi, cit si pe usl. Da, usl-ul nu are lider in ponta sau antonescu, ci lideri din umbra aka voiculescu & hoasca kaghebista.

  daca in toamna/iarna bizonii pensionari, asistati social, bugetari vor realiza ca pot cumpara mult mai putin decit cu un an in urma, atunci exista sansa ca dreapta sa si cistige alegerile in noiembrie/decembrie 2012.

  or fi vise, maica, taica???
  sper ca nu!
  🙂

 3. precizare,
  din sondaj de opinie rezulta ca simpatizantii lui vadim (acum la cota de 2%) au migrat spre antonescu. interesant, nu?

 4. @skorpy, este firesc sa fi migrat din moment ce Crin practica acelasi discurs nationalist izolationist.

 5. Bună !
  Sunt de acord cu tine Viq.
  În timp ce noi așteptam ca MRU să aibă cât mai multe luări de poziții, „istețul ” MN nu a obosit să apară cam peste tot.
  Nu știu pe cine susții tu mai abitir dar eu nu pot să uit cum tânărul Nea,țu a lovit și el în Băsescu ca să poată crește.
  Discursul prea elaborat nu are trecere la marele public ne-educat politic.
  La ultimul miting, cel dinaintea referendumului, erau și elevi de-ai mei în Piață trimiși fiind de către familiile lor ca să-i reprezinte.
  După ce s-a sfârșit una dintre fete m-a întrebat despre ce a fost vorba.
  „N-am înțeles prea bine. ” mi-a spus ea nevinovată.
  „Ce trebuie să facem ? ”
  „Nimic. ” i-am concluzionat.
  „ Să stați acasă !”
  Președintele Traian Băsescu a câștigat toate bătăliile și pentru că a știut să se adreseze simplu. Dacă ați observat, el repetă ideea principală de mai multe ori.

  Televiziunile au avut în ultimii 22 de ani un rol căvârșitor.
  Aici trebuie „umblat”.

 6. @carmen, buna dimineata. Asta sustin si eu: dreapta trebuie sa aiba un mesaj simplu si pe care sa-l repete cat mai des.

 7. Un politician adevarat tine cont de electorat, ceea ce a si facut TB spre binele nostru, in special.

  Ma refer la faptul ca, desi, relativ tirziu, TB a inteles si a acceptat boicotul initiat de simpatizantii TB. Altfel azi aveam un TB iesit din politica.

 8. @Scorpy, te-am văzut .
  Bună! L-am apreciat pe TB pentru asta.

 9. @carmen, am observat 🙂

 10. carmen, clemy, viq, all,
  va doresc o ploaie torentiala de zile mari!!!
  😛
  😆

 11. Buna dimineata !

  Scorpy

  Conceptul conform caruia un vanzator bun e acela care vinde frigidere la eschimosi e falimentar. E o eroare frecventa, dar tot eroare ramane.
  Si asta poti s-o iei de buna ca e pe terenul meu 😉

  Cu aplicabilitate in politic, daca privesti in urma, vei observa ceva la stilul piratului.
  Avea obiceiul de a sta de vorba cu oamenii, de a-i asculta cu atentie si a retine problemele REALE si apoi, periodic, la momentele cheie, venea cu cate o bomba. Ba uninominalul, ba unicameralul, ba reducerea la 300 de sugaci… samd.
  Basescu nu a incercat sa vanda p[oporului ce a avut el in camara, ci a incercat sa rezolve ceea ce poporul a vrut. That’s the secret !!!! 😉
  Si tot asta e motivul pentru care USL nu are nici o sansa de supravietuire.

  Nu te lua dupa sondaje. Chiar in situatia in care ar fi perfect reale (destul de fortata ideea) ele nu reflecta ce este in mintea oamenilor.
  Oamenii au o anumita inertie in ceea ce gandesc, cred, fac.
  Nu vei vedea foarte des persoane care sa recunoasca deschis, direct si ferm „Am fost prost la faza asta !” si sa-si schimbe radical optiunea intr-un timp relativ scurt.
  Eu stiu cum e, am facut-o. Si tu stii cum e. E greu 😀
  Schimbarea optiunii este un proces.. Dar ea va avea loc inevitabil.
  Iar USL nu poate arata mai mult decat ca e putred pana-n maduva.
  Procesul care are loc acum e de disolutie a sprijinului pentru USL.
  Albinutele se ridica de pe stupul fals. Roiul se imprastie.

  Procesul acesta poate si trebuie sa fie accelerat prin oferirea unui nou loc de adunare a roiului.
  Pentru asta e nevoie de „regina”.

 12. Scorpy

  Multam pentru urare.
  dar daca ai fi stiut ca azi si maine e concert in parc si vreu s-o vad pe Suzy Quatro in carne si bluza de piele, mi-ai fi „vandut” ce as fi vrut eu nu ce credeai tu ca mi-ar fi bun 😉
  QED

  Apropo’s… chiar ploua la mine 😦

 13. Clemy

  Sunt balbaiti.
  Nu e suficient sa fie bine intentionati. Pentru a misca masele e nevoie de mai mult.
  Orgoliile poate sunt un pas spre rezolvarea problemei.
  SI Basescu a luat steagul dupa ce l-a mazilit pe Roman.
  Poate e nevoie de o confruntare cu scantei.

 14. Carmen

  Nu tin cu cineva anume in etapa asta.
  Iar orientarile la Copac sunt mult mai libere decat in alte parti 😉

  In alta ordine de idei !
  Ieri ziceai ca ai avea nevoie de un sfat privind aspectul blogului ?

  • @Viq, bună!
   Da, îmi place mult cum se pot citi de la voi de pe blog titlurile articolelor de pe alte bloguri. Nu mai este necesară reblogarea lor.
   Nu mă pricep și am nevoie de indicații precise și clare.
   Spre rușinea mea la tot ce este tehnic …

 15. Buna dimineata, tuturor! 🙂

  Foarte interesant articol. Foarte interesant! Si o discutie necesara…

  Eu cred ca MESAJUL este cel mai important, nu liderul.

  Locul liderului este ocupat (intr-o buna masura) pana in 2014 de catre Basescu.
  Parerea mea este ca NU se pune problema liderului ACUM
  Este prima data cand legislativele devanseaza prezidentialele.
  Cei care sunt acum pe cale sa participe la alegerile parlamentare sub forma unei Drepte coagulate electoral, au anuntat deja o conducere colectiva (si nici nu vad cum ar putea fi altfel).

  Mai cred ca in contextul actual si in acest moment, modelul liderului-locomotiva poate/trebuie inlocuit cu altceva. Este o parere, o varianta la care ne putem gandi si pe care o putem lua in calcul.

  Mi se pare interesanta varianta CANDIDATULUI care sa se afirme la nivel parlamentar, dar si intr-o competitie interna, in cadrul Dreptei, in intervalul dintre legislative si prezidentiale.

  Mai pe scurt, pana in 2014 ar fi timp sa se afirme si candidatul cu cele mai mari sanse la prezidentiale, cel care sa intruneasca procentul cel mai mare din optiunea electorala.

  PS
  Poate ca o buna parte din electorat este tributara unor obisnuinte mai vechi, unui model deja cunoscut. Dar sa nu pierdem din vedere ca lupta cu USL-ul se duce concomitent cu efortul de schimbare, de modernizare a clasei politice si a modului de a face politica. Iar modelul „locomotivei”,sau al „tatucului” (apreciat mai ales de electoratul de stanga, cel cu afinitati pt pomeni si asistenta sociala) apartine (sau ar trebui sa apartina) etapei pe care trebuie si vrem s-o depasim. In plus, elementul de competitivitate, de promovare pe baza de performanta, de competenta, apartine Dreptei: de ce nu s-ar manifesta si in acest fel?

 16. Carmen

  Cred ca te referi la RSS.
  Vad ca esti tot pe wordpress asa ca ar trebui sa fie aceleasi operatiuni ca la noi.

  Deci…
  Cum pun RSS pe manseta mea de wordpress ?

  1. Intra in „Panoul de Control”

  2. Click pe „Aspect”, iar la deschiderea ferestrei acestuia select si click pe „Widget-uri”

  3. Cauta in pagina ce se deschide widgetul „RSS” si „trage-l” in manseta care vrei sa apara pe blog (stanga, dreapta, sus, jos, in functie de ce tip de configuratie ti-ai ales pentru aspectul blogului.)
  ATENTIE !!!!
  Nu confunda widgetul „RSS” cu „Linkuri RSS” !!!!

  4. Completeaza datele in RSS astfel :
  a) – in „feedul RSSului” introduci adresa de baza a blogului sau site-ului pe care vrei sa-l indexezi !
  Pentru „CopaculDinPadure” acesta este „https://copaculdinpadure.wordpress.com/”
  Dand click pe titlul blogului, adresa apare automat in bara de cautare de baza de unde poate fi copiat. Valabil pentru orice alt site.
  b) – poti pune titlu pentru acest site (poate fi diferit de cel al blogului propriu-zis, de ex : „CopaculCuPomi”) DACA VREI.
  c) – selectezi ce si cat vrei sa se afiseze din respectivul site.

  5. Click pe „Salveaza”

  6. Click pe „Inchide”

  7. Out din administrare
  8. Ia o cafea si-o prijitura sa te recompensezi si da-i drumu’ la ceteala 😀

 17. Mih

  Ziceam ca nu dezvolt ideea necesitatii de lider. Articolul oricum e excesiv de lung.
  Personal cred ca liderul ramane o necesitate.
  Omenirea a evoluat semnificativ in foarte multe aspecte de la primele forme de coagulare sociala pana acum. Dar acest element a ramas.
  De la Tutankhamon la Menumorut, de la Burebistala la Stefan si mai departe, pana azi.
  Daca era nepotrivit cu firea umana nu rezista probei timpului.

  Cele mai de succes firme economice se coaguleaza in spatele unui lider.
  Iar cele mai sigure esecuri sunt rodul disolutiei raspunderii.

  Asa functioneaza faptura umana.
  Ziceam mai sus ca afectivul este impresionat infinit mai puternic de o drama personalizata, concreta, cu victima ce are nume si prenume, copii si nevasta, decat de 77 de morti macelariti aiurea pe o insula.
  Jurnalistii spre exemplu stiu si folosesc asta 😉

  Discutiile au rostul lor. Deciziile, rostul lor si conducerea rostul ei.

  Aveam un sef cu ani in urma. Multi ani in urma. Dupa ce discutam si rasdiscutam -nu importa ce- avea o incheiere legendara :
  – Deci e clar : facem.
  CINE „facem” ?

 18. Viq,

  De acord, liderul este necesar. Nici nu se pune problema disparitiei sau macar a diminuarii importantei sale.
  Doar ca eu cred si spun ca ACUM nu e o prioritate stabilirea liderului. Si asta pt ca pana la alegerile generale, Dreapta nici NU are vreme sa-si desemneze liderul. Si nu doar timpul este problema. S-ar consuma prea multa energie si ar aparea (sau, poate mai degraba, s-ar amplifica) tensiuni interne (ne putem imagina ca ele exista intr-o oarecare masura) de care nu e nevoie.
  Cei/cel care au sanse sa acceada la statutul de lider au/are nevoie de TIMP pt a-si construi ARGUMENTELE FAPTICE necesare.

  Pe mine nu ma deranjeaza ca pt parlamentare sa avem o conducere colectiva pe Dreapta.
  Platforma pe care se pregateste Dreapta s-o lanseze in alegerile parlamentare trebuie sa aiba, in primul rand un MESAJ ft bun, clar si cu impact la electorat.

 19. Salutari duminicale! 😆
  Ce credeti ca fac Toanta si Cacarau, dupa ce au stat luni de zile in greva parlamentara si apoi inca niste luni au tinut-o tot intr-un puci ?
  Au plecat in concediu.
  http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Antonescu_concediu_italia_Napoli-victor_ponta_concediu_londra-USL_vacanta_0_761923911.html

 20. si-au dat si intanlire.

 21. filadel,
  salut!
  Am participat la sondajul recomandat de tine.

 22. Luminita, 😀

  Imi place alegerea lui kaka-male: vorba… romanului
  „vedi napoli e poi mori” (dpdv politic, desigur 😈 )

 23. Mih

  E nevoie de timp !! 🙄
  Si cine le-a facut ziua lor mai scurta decat a uselistilor, ma rog ???
  Ei au numa’ 21 de ore ?
  Ce au cascat pana acum ???
  De trei luni de zile USL le da carne tocata pentru umplut ardei, carnati, canalizari….
  Ei ce fac in tot ast TIMP ???
  isi cauta ochelarii ?

  Se prea poate sa ai dreptate, si sa intram in toamna FARA lider.
  Dar sa nu zici ca n-am spus : bizonul votant va intreba intrebarea conform manualului :
  – Nu va suparati, da’ eu cu CINE ..hac… votez ?
  Spune-i tu ca tre’ sa voteze „platforma” sa vezi ce moaca face !!! 🙄 🙄 🙄

 24. Viq,

  Ok! Daca zici ca e nevoie sa le dam un branci de impulsionare, zi-mi cand, unde si cum si vin si eu 😀

  Bizonul bizon va vota ochelarii lu’ ponta si freza lu’ crizatu’…Nici o alta mutra nu i se va parea mai potrivita cu idealurile sale 😛
  Ceilalti, nefiind bizoni, sau reusind sa depaseasca stadiul patruped-rumegator, vor cauta si …frumusetea interioara exteriorizata pe cale orala sub forma de mesaj… Sper, na, ca nu poci sa nu sper…

 25. @viq @clemy @filadel @frati copaceni. Ia sa fiu eu MAI cinic decat de obicei: A. avem nevoie de UN lider ? sau cadem in capcana tatucului [chiar daca % insemnat din populatie vrea tatuc] ? B. fiind PATRU potentiali lideri la masa, desemnarea UNUIA nu introduce dihonia (adica ce nu ne trebuie)? IN FINE: AM IDENTIFICAT CORECT ELECTORATUL???? si aci am cateva argumente: 1. faimosii 31% cu comunismul pot fi atrasi cu un mesaj adresat IQ ? NU si NU! 2. faimosii 42% cu SOarele pot fi atrasi cu un mesaj adresat IQ? NU si NU [NB. evident ca exista o intersectie -poate si includere- intre electoratul de la pct 1 si 2]. 3. putem avea acelasi mesaj catre milionul de bugetari si catre milionul [din jurul] IMM? NU si NU! CONCLUZIA [sper sa nu fie soparla] ne trebuie un mesaj dat de fiecare lider in parte, armonizat si nu antagonic cu ceilalti, centrat pe grupuri sociale aparte si care impreuna sa ne dea un NON-USL. Si sa nu uitam ca politica e arta COMPRIMUSULUI nu cartea sfanta a talibanilor. Nu cred ca electoratul asteapta sfinti drept candidati, fiind sufiecient sa fie suficient de non-murdari (atentie la nuanta). [RIP] Un mare canadian, Pierre-Elliot Trudeau spunea ca „nu ne trebuie un parlament de asceti si calugari, caci le va lipsi orice pragmatism”.

 26. @Viq, îți mulțumesc mult!

 27. Cinic,

  Observatia cu electoratul tinta pe cap de lider de platforma unita, cred ca e corecta si ft probabila.

  Si sa nu uitam ca in toamna/iarna, cand o fi sa fie, se aleg parlamentari, deci „hac” va avea niste mai multe personaje in carne, oase si mesaje, de unde sa aleaga unde sa puna stampila.

  Daca s-ar fi ajuns la prezidentiale anticipate (visul interimatzului, fi-i-ar de cosmar), atunci da, problema liderului unic de Dreapta ar fi fost urgenta maxima.

 28. Hei, unde nu vine ploaia si la noi ? buna ziua 🙂

  Romania a incetat sa mai aiba lider din acea dimineata in care a anuntat TB ca renunta la politica dupa acest mandat. Si tot acest circus a urmat declaratiei. Este putin lucru o asemenea declaratie, spun unii ?

  hmm, poate nu inteleg ce inseamna imaginea unui sef de stat la romani … si un sef in general, la imposibilii de a avea incredere intr-un sef decat dupa ce il verifica de 1000 de ori – noi, romanii. si la cata consecventa trebuie sa aiba un om politic in a-si construi imaginea, cand un singur gest prost face uitat binele.

  Undeva aici e o cheie. Consistenta in a-ti crea, cladi, si PASTRA imaginea – ACEASTA CONSISTENTA abia are legatura cu omul – lider din spatele imaginii. Iliescu, in sens rau – a avut consistenta. Basescu – in sens bun are consistenta.

  Cei trei pacalici incearca sa speculeze – si isi arunca consistenta. Neamtu, la fel, in sesn bun, e drept si poate din nepricepere, dar cu acelasi rezultat – neicrederea. Si exemplele pot continua.

  Multi oameni au avut nevoie de TB. Unii sa tina la el, unii sa nu tina la el, dar cel mai multi sa il stie acolo, om de incredere caruia ii puteai incredinta conducerea. Iar tu iti vedeai de ale tale.

  Aud de variante de co-presedinti, 3 la unii, 4 (sic!) la altii. Tocmai pentru ca nu exista consistenta, iar consistenta cere timp si perseverenta.

  USL? usl va pierde in toamna, spuneam intre 36-41. Va pierde si daca se desface – dar poate mai putin. Exista un efect, foarte dezvoltat la romani, acela de a vota cu castigatorii. Un efect diminuat tocmai de lipsa de prezenta la vot. Acest efect se va manifesta in toamna si se va aduna efectului de a nu sta pe o corabie ce se scufunda, plus imaginii de cadavru politic ce o va da usl (mi-am promis sa folosesc acest cuvant chiar despre cei ce l-au folosit prima oara, pe principiul efectului ridicarii sabiei).

  Dar acum totul merge prea repede. psd si pnl trebuie sa gaseasca tzapul de rezolvat si sa il rezolve repede, pentru a incerca o reinventare, poate impreuna dar , cel mai sigur – separat. Si triada celor 3 copresedinti sunt numai buni pentru asa o ispasire.

  PDL? Eu ii sugerez sa il convinga pe MRU sa se inscrie in pdl si sa incerce sa faca un lider din el. Dar sa gaseasca o solutie sa il tina pe TB aproape, macar ca sfat si ca imagine. La TB vor gasi ceea ce altii nu au – o imagine consistenta cladita de un om devenit corect si perseverent.

 29. @mih. Multumesc. Eu cred ca va trebui sa incercam sa-i convingem pe cei patru sa nu tinteasca 360 grade sau suta la suta din populatie (ghiveciul calugaresc e doar o mancare de post nu si un mesaj electoral). O sa le permita orgoliul sa fie realisti/pragmatici/cinici??? Vor accepta ideea ca nu au sanse in TOATE colegiile si ca structura sociala a fiecarui colegiu poate impune un mesaj specific? adica [electoral vorbind] o TOTAL ALTA politica?

 30. Scurt, foarte scurt: liderul cautat (in ciuda pierderii de popularitate) este Basescu.
  Motive: este cu picioarele pe pamant, este un adevarat politician, este consecvent (razgandirile lui au fost majoritar de factura politica). El este cel care ar putea struni pana dupa castigarea alegerilor ceata de manji de dreapta, cu toate calitatile lor. Acestia vor putea creste si vor putea da masura talentului lor.
  Deci nu vad o tragedie din a-si da demisia la timpul potrivit pentru a-i lasa/ ajuta pe cei doi manipulati sa-si franga singuri gatul. Timpul trece si alegerile TREBUIE castigate.

 31. Cinic

  Deci nu de UN lider am avea nevoie ci … de 3-4 !!!!
  cate unul pentru fiecare fractiune de electorat.
  Hmm !
  daca nu e paine ar merge si cozonac….
  Eu ma declar multumit si cu 4 lideri puternici. 🙂
  Unde sunt ?
  Daca nu mai e timp sa se impuna UNUL, cand se vor impune 4 ?
  Mai sunt 100 de ore pana-n septembrie !

  Impresia mea insa este ca ne complicam si ne pierdem in amanunte.
  Poate doar o impresie.

 32. Catalin

  Interesant.
  SI presedintele Senatului sa revina la patucul de la Cotroceneni 🙄

  Parc-as spune „pas” la varianta asta !

 33. Mi-e teama doar de „efortul considerabil de a da încărcătură doctrinară excesiv scolastică, complexă, profesionistă dintr-o anume perspectivă dar greoaie și perdantă în fața electoratului’. Efortul acesta este vizibil la toti ce 3-4. Foarte corect, alegatorul mai citit trebuie sa stie ce are de gand politicianul. Dar in fata electoratului trebuie sa iesi, in conjunctura nefericita in care ne gasim, cu SOLUTII, care nu sunt atat doctrinare cat economice. Altfel ramanem cu politica, iar Voiculescu si toata sleahta lui de hoti (mult mai multi decat cei 40 din poveste) vor gestiona ce a mai ramas de vom ajuge premianti ai tipului sudameriacano-bananier, o rezervatie exotica a Europei.

 34. Cristian

  MRU inscris in PDL ?
  Nu cred.

  Daca nu ma-nseala memoria e o categorie de personi care decat sa-l spele pe puradel de rahat prefera sa faca altul 🙄

  Cat de vinovat e PDL ?
  ….pentru …
  … pentru ca a facut…
  … de fapt pentru ca a taiat…..
  …ma rog nu se stie exact pentru ce,
  si cate lucrui bune a facut ?

  La o analiza corecta eu zic ca PDL iese gigea.

  Crezi ca se se vor osteni sa explice si sa convinga cu dovezi ca PDL nu merita sa fie aruncat la tomberon sau prefera sa inceapa cu partide noi de care nu stie nime nik ?

 35. Catalin

  Solutiile economice nu cred ca au priza la electorat.

  Arunca un ochi la greci.
  Apoi ia-l repede inapoi ca aia ti-l mananca.

  Oamenii au nevoie sa-si investeasca increderea in ceva/cineva.
  Iar asta se obtine nu cu prezentari de maketing pe tabla cu grafice ci cu discursuri inteligente, cu obiective clare expuse simplu,…
  Increderea se castiga greu si e nevoie de oameni dotati pentru asta.

  Sa fii convingator e o trebusoara mult mai dificila decat pare.

 36. De acord. In principiu am inteles acelasi lucru. Da, este absoluta nevoie de simplitate si claritate a mesajelor. De aceea am spus ca mi-e teama de „meandrele ideologice”…vorba amicului Ilici. Nu uita ca grecii, asa cum sunt, au, in mod paradoxal, o situatie personal-economica ceva mai buna ca a noastra. Ei sunt mai bataiosi, noi mai blazati. Deci revin, trebuie mesaje simple si clare de solutii la problemele multora dintre cetatenii RO si de multa munca de convingere pentru credibilizarea lor.

 37. filadel,
  😛 ce crezi ca am mai gasit la domnul Turianu?
  http://www.inpanamea.ro/articles/funny-2/butonul-3-trei.php

 38. salut Viq
  partidul inexistent din spatele unui personaj – sa fim seriosi – nu mai convinge pe nimeni, de acum inainte. de acum inainte trebuie si eticheta si infrastructura. de aia si am zis ca va castiga simbioza ce va arata CAT MAI MULTI OAMENI SERIOSI in spatele etichetei

  pdl tocmai a fost spalat giugiuc de cei trei pacalici

  la fel e si in psd – nu se poate renunta la partid – cei de la cluj ca nu isi pot face psd2.
  o singura sansa au – sa ia conducerea in psd sau sa participe la ea (apropo, te-am intrebat pe articolul precedent, zi-mi si mie cine va mai veni langa ei, in sensul „pe cine vor accepta langa ei ” – cei de la cluj?)

  eu cred ca MRU intelege bine asta si de aia nici nu se grabeste sa faca un nou borac … asta, puradel ))))))) 🙂
  planul lui este presedinte cu TB si pdl in spate. pana la urma MRU este unul dintre marii castigatori ai „spalarii”

 39. apropo de alianta de dreapta. mie mu mi-ar conveni repartitii ce nu respecta posibilitatea de a administra si guverna si infrastructura membrilor. aceasta alianta trebuie sa controleze experimentele si sa fie imediat lucrativa

  primul pas care mi-a placut – este comisia Monicai Macovei. sper sa-si aleaga bine membrii si sa filtreze bine membrii noii aliante

 40. Hi !

  Am fost in recunoastere pe la serbarea din parc. N-am ajuns pana la scena cu muzici, ma duc maine mai pe-ndelete, cand vine Suzy 😀 😀

  http://civiq.blogspot.co.uk/2012/08/tot-un-fel-de-dragaica-dar-mai-altfel.html

 41. Cristian

  „…partidul inexistent din spatele unui personaj – sa fim seriosi – nu mai convinge pe nimeni, de acum inainte..”
  Nu stiu daca in extrema asta trebuie privite lucrurile.
  Este adevarat bca atunci cand ai LIDERUL, sub umbra lui nu prea mai creste mare lucru.
  Insa realitatea este ca partidul din spte ii tine … spatyele care vas’zica.
  PDL, asa generos bestelit cum a fost, a fost pana la urma singura forta politica cat de cat coagulata care a facut ceva bun in tara asta in ultimii ani, fie ca ne place sau nu.
  Basescu este cel care a centralizat voturile, e adevarat, si a si tinut fraiele cat de bine s-a putut.
  Dar fara efortul PDLului lui Boc, chiar asumandu-si nedreapta ura a celor pentru care a lucrat, nu se misca nimic
  Nu-mi dau seama ce .mai inseamna PDLul acum, dpdv electoral, dar a fost o formatiune ce a actionat cat de cat rational in contextul nebuniei romanesti.

  Personal cred ca SI DE ACUM INAINTE va fi nevoie de o personalitate marcanta, ca o lentila sociala, care sa focalizeze voturile paralele ale electoratului spre a ridica temperatura la punctul de ardere.

  Fara lentila asta partidul e transparent si insipid ca o sticla plata.

 42. asa zic si eu, Viq, poate nu m-am exprimat bine. e nevoie si de lentila dar, in acest moment e nevoie si de partid cunoscut (si probat la guvernare, de preferat). si asta in special acum, la legislativele din noiembrie.
  ceea ce avantajeaza pdlul
  si dezavantajeaza formatiuni noi, cum este cea a lui neamtu si ppdd
  eu numar oameni – la pdl numar destui in care am incredere DUPA ce i-am vazut la guvernare

  un caz „dinamic” va fi usl – si aici primul este psd, ce poate iesi din pericolul de a nu fi credibil, prin gruparea de la cluj sau altii – asemenea lor, daca or mai fi …
  dar atentie, cei de la cluj au dovedit doar ca nu fura (pana la capat 🙂 ) nu ca pot guverna
  caz separat , de discutat, oprescu

  in cazul pnl situatia e mai tragica – nu au oameni credibili, nici ca imagine, cu atat mai putin ca guvernanti

 43. revenind la titlul postarii, eu sper ca usl-ul deja a inceput sa-si fringa gitul, finalizarea fiind ghilotinarea cu prilejul alegerilor noiembrie-decembrie 2012.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s