Întoarce și celălalt obraz. Dacă ai.

O societate scindată de ură, colcăind de resentimente și bolborosind în mod repetat mizerii vehiculate interesat de un grup căruia ura socială îi aduce beneficii directe și imediate, nu se poate ridica din primitivism până nu conștientizează problema și până nu acționează pentru eliminarea ei.

Societatea românească se află la un moment de răscruce.
IAR !!!!!
E tot înțepenită în intersecția asta de decenii de începi să crezi că nu vei apuca ziua în care se va decide să meargă pe drumul ce ar putea-o duce undeva. Pare să se învârtească până la amețeală într-un sens giratoriu, căutând cu încăpățânare capătul cercului 🙄
Drumuri divergente duc în tot atâtea direcții la fel de opuse, iar bune părți ale societății au acțiuni atât de „limpezi” de parcă vor să ilustreze o imagine literară de genul „…Vasile se trezi atunci în mijlocul ogrăzii și, șocat de cele petrecute, o luă la fugă ca nebunul în toate direcțiile …”.
Care vor comunism știind ce e, care vor comunism fără să înțeleagă că-l vor, care vor capitalism de asemenea pe ambele variante.
Și desigur o mare parte nu prea au habar ce vor !

În amalgamul general, unele elemente comune par totuși să se regăsească la o mare majoritate a membrilor societății : dezamăgirea, negativismul, furia tinzând chiar spre forme de violență.
Să vii acum în mijlocul unei mulțimi și să spui că „.. o să fie bine, măi oameni buni, putem să rezolvăm problemele astea, trebuie doar să avem suficient calm și atenție față de fiecare dintre noi să ne putem înțelege …” 🙄
Spune tu asta cu subiect și predicat în plen și ți-o iei cu șuturi și castane în bască, de începi să te întrebi și tu ce-o fi fost în mintea ta când ți-a venit ideea !!!

Iar șuturile nasc alte șuturi. Castanele, alte castane, plus pumni în fălci,bonus.
Primul impuls la ceva neplăcut este desigur o reacție. Pura reacție emotională, instinctivă, nonrațională și prin urmare ilogică. Iar aceasta se materializează într-o acțiune care e de regulă cel puțin la fel de neplăcută și la fel de violentă conform „legii peretelui” :
„Un perete lovit cu capul te va lovi în cap cu o forță egală și de sens contrar !” 😀 😀 😀

Dar dacă încercăm să gândim mai mult decât un perete ?

Suntem la un moment de răscruce.
IAR.
Putem ieși de aici, chiar pe drumul care ne poate duce către destinația ce o dorim, dacă reușim să ne înțelegem unii cu ceilalți.
Ochiul drept cu stângul, urechea dreaptă cu colega ei, mâna dreaptă cu opusa.
Sau ne putem lupta până la anihilarea reciprocă, să fim cu toții învingători.
Surzi, orbi și ciungi.

Mai sunt câteva luni până la Ignat și poate poate nu mai poți să îngrași porcul voturilor în timpul ăsta.

Dar poți să-l saturi măcar, să zâmbească mulțumit la momentul cu pricina. 👿
Oricum nu vom ști dacă nu încercăm.

Viq

6 responses to “Întoarce și celălalt obraz. Dacă ai.

 1. Salut!
  foarte interesant clipul.
  La inceput am cautat sa vad cate minute dureaza si credeam ca nu o sa am rabdare pana la capat, dar m-a captivat de-a dreptul.
  Multumesc, Viq!

 2. Luminita

  😀 😀 😀
  Stiu cum e cu timpul, ca si eu sunt la fel 😀
  Am intrat in vortual ca un flamand….
  Aveam impresia ca e ca la biblioteca…, rafturile alea pline cu 70% din carti avand coperti „reciclate” din carton albastru, impersonale, doar cu titlul si autorul pe cant, cu vopsea aurie….
  Sa tot cetesti.
  Dar aici e alta scara, alta diomensiune si mai ales nu prea sunt criterii de calitate.
  Am ajuns sa vad tot felul de chestii, constatand ca o buna parte sunt bazaconii 🙄

  E timpul 😉 sa incepem sa selectam probabil ce merita si ce NU merita sa vedem.
  „Transformarea cantitatii intr-o 9 calitate” cum ar veni 😀 😀 😀
  Iar in operatiunea asta recomandarile prietenilor cred ca vor deveni criteriu de baza.

  Recomand salvarea site-ului TED in bara si cel putin o vizionare pe saptamana.
  Multe din ele eu le descarc si le pun pe DVDuri, asa…. pentru „Doamne feri’..”

 3. Frumos articol. Ca o paralela,intr-unul din romanele lui Tom Clancy, cineva incerca sa explice prapastia intre fundamentalismul islamic si lumea moderna, spunand ca Islamul este cu cateva sute de ani in urma si ca invinovateste Vestul pt.tot ce i se intampla. Noi avem 31% populatie nostalgica dupa comunism (nu-ti bateai capul sa gasesti slujba, nu te dadeau afara decat daca injurai conducerea de partid, ti se spunea unde sa locuiesti si n-aveai ce invidia la vecin……). Ei traiesc cu 20-30 de ani in urma si nu stiu decat ” sa ni se dea, sa ne dea statul…”. O fi coincidenta ca max de electorat PSD este 38%???

 4. Cinic

  Mersic !
  Nu ma asteptam de la firea ta razboinica 😀

  Nu e nici o coincidenta.
  Avem un electorat majoritar de stanga.
  Foarte majoritar dupa modul de actiune desi unii declarativ se prtind anticomunisti.

  Trebuie putin calm, putina luare-aminte ca sa poata vedea ca e inflatie de forta de munca si criza de LOCURI de munca.
  Suntem inundati de muncitorime si e seceta de patroni, de companii, de firme, de angajatori !

  Vor locuri de munca, vor salarii, vor siguranta zilei de maine.
  Ok.
  Vor trebui sa accepte ca e nevoie de un segment social care sa creeze aceste locuri de munca, care sa organizeze forta lor spre a produce ceva, care sa planifice, sa coordoneze, sa controleze procese productive la microscara si sa faca sistemul sa functioneze.
  Un segment care trebuie macar permis sa existe. Sa nu fie jupuit de viu asa cum jupoi vaca de lapte sau jumulesti pasaretul de oo.

  Eu am convingerea ca vor pricepe.
  E chestie de timp.

 5. Buna dimineata!
  Cei la care se refera Viq atunci cand spune ca „vor locuri de munca, vor salarii, vor siguranta zilei de maine.” ar mai trebui sa inteleaga (nu e usor, cere timp, dar trebuie) ca au de facut si ei un efort nu doar pt a accepta existenta segmentului care creeza locuri de munca etc., ci si pt a se re-orienta, re-profila intr-o piata a muncii libere. Trebuie sa inteleaga si ca „siguranta”, „stabilitatea”, asa cum o doresc ei azi, cea asigurata de modelul statului asistential si al politicienilor populisti, este o iluzie, o pacaleala de mari proportii.

 6. Viq. Salut. Trecerea timpului functioneaza INVERS. Cati erau nostalgici in 1992? sar in 1996? pe masura ce statul asistential (singurul promovat in RO 1989) rebotezat „democratie originala” absoarbe/inroleaza mai multi beneficiari, cu atat e mai greu sa faci ceva, iar „doza de cal” devine greu de asimilat. Cam asta ar fi diferenta intre Polonia si RO: ei au facut reforma Balczeroviz in 1996, iar cand a SCHITAT Boc ceva ai vazut urmarile. Aveai palate „Parpanghel”in 1993? primeau posesorii de palate si Mercedesuri ajutoare sociale + lemne+ alocatii generoase de copii in 1994? mergeau unii sa-si care faina si macaroanele acasa cu taxiul sau Mercedesul in 1995? Unele dezmeticiri au fost numai punctuale (Sidex, care are azi numai 25% din efectivele de acum 10 ani, idem Dacia, idem Petrom…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s