Evoluție și idei


Există un univers întreg de oameni și mulți alții care împărtășesc ideile unui viitor mai bun.
I-ai putea numi visători sau nebuni.
Ai putea spune că ce încearcă să facă nu va funcționa niciodată și că suntem sortiți să cedăm instinctelor noastre primordiale.

Frați și Surori, tovarăși și Prieteni, sunt aici să vă spun că nu e așa. Știu că trăim într-o epocă cu înfricoșătoare probleme.
Avem nevoie de cele mai bune idei posibile.
Avem nevoie de ele acum și trebuie să le răspândim rapid.

Valoarea de bază comună este informația culturală moștenită, care a fost înăbușită de mirajul seducător al profitului orb și al proprietății intelectuale. Dar trebuie să se răspândească din nou.
Dacă informația culturală prosperă, legile, normele, societatea noastră se transformă. Aceasta este evoluția socială și nu depinde de guverne, de corporații, de avocați …
Depinde doar de noi.

Noi suntem copiii miilor de generații ale rasei umane și nu am ajuns până aici pentru a fi subjugați de imperialism, conflicte și pierdere.
Suntem meniți pentru ceva măreț.
Sunt aici să vă spun că având mentalitatea și motivația potrivite putem realiza orice.
Avem tehnologia de a hrăni toată populația lumii. Putem evada din închisoarea unde suntem nevoiți să muncim pentru supraviețuire. Și putem ajunge într-un echilibru cu natura. Putem face toate astea și mult mai multe, dar doar dacă într-adevăr ne dorim acest lucru.

Acum, du-te și fă ceva extraordinar.

Acum trei zile în Egipt au fost uciși peste 600 de oameni. Civili. Ceea ce duce aproape sigur la escaladarea unui război civil de proporții.
În altă parte a lumii specialiștii constată că ultimul elefant liber de pe planetă va fi împușcat cam după 12 ani.

Și totuși …
… totuși, în ciuda acestor crude realități, cred că putem face mai mult bine.
Cred că răspândirea ideilor este pe cale să se întâmple.

Viq

80 responses to “Evoluție și idei

 1. Neata, neata,

  ancora!

  🙂

 2. „Frati si surori, tovarasi si prieteni…Noi suntem copiii miilor de generatii ale rasei umane, si nu am ajuns pana aici pentru a fi subjugati de imperialism, conflicte si pierdere. Suntem meniti pentru ceva maret.” 🙄 🙄 🙄
  Mesaj New Adge
  Brrr!!!
  Nu, multumesc! (asta-mi sugereaza sa spun „alarma” mea interioara).

 3. Ala din video clip spune doar pe jumatete adevarul.
  Nu spune ca radacina tuturor tampeniilor este de la lipsa de educatie.
  Nu spune ca majoritatea populatiei globului uraste sa frecventeze scoala dar in schimb frecventeaza biserica .
  Popii indiferent de religie provaduiesc iubirea de semeni din aceeași confesiune si de aici apar marile probleme.

 4. ‘Neata !

  Mih

  A trezit sistemul de securitate interioara 😀 😀 😀 😀

  Nu cred ca mesajul are vre-o legatura cu politica de data asta.
  Cel putin nu directa.

  Numa’ la auzul sintagmei „tovarasi si preteni” te ia cu frig pe sira spinarii :roll:.
  Am simtit la fel. Cu greu am reusit sa trec peste.
  Ele, cuvintele saracele, nu au nici o conotatie nepotrivita aici 🙄

  Suntem tarați, mama ei de treaba !

 5. Dorian

  Informatia trebuie sa circule.

  Ai dreptate.
  Ceteam zilele trecute ca statistic se pare ca ateii constituie o comunitate situata pe o treapta superioara de inteligenta.
  Cred ca este superficial.
  Asa poti spune foarte bine ca si comunitatea academicienilor se afla pe o treapta superioara in raport cu restul societatii.
  Insa nu poti nega rugina religioasa care intepeneste articulatiile mintii majoritatii pamantenilor.

  Iar in Romania se construieste o biserica la fiecare 3 zile.
  Nu am idee cate asezaminte de cultura se construiesc, dar as putea jura ca nu ating performanta asta.

  Oamenii insa se pot informa, pot afla, pot intelege, pot invata…
  Informatia trebuie sa circule.

  • VIQ
   Informatia chiar circula doar trebuie sa sti sa o cauti.
   Cand spun de popi nu spun prosti ca locuiesc foarte aproape de o moschee si aud slujba lor ca am fost binecuvântat cu un minaret care are niste difuzoare de scoala si mortii din mormant .

 6. Viq,

  Da, cuvintele au un impact. Da, este un „sistem de securitate interioara”.
  Dar nu e vorba de vreo posibila dimensiune politica. E ceva mai profund si personal. Am rostit cu voce tare prima reactie. Este singurul comentariu pe care il am on topic. Eu ma opresc aici, asta e optiunea mea. Nu cred ca tine de vreo tara…Poate de experienta si convingeri formate in timp. Si care mi-au fost prielnice (verificat). Dar repet, este ceva personal, nu un argument pt o discutie pro/contra.

 7. Eu cred.
  Credinta insa nu i acelasi lucru cu practica religioasa.
  Poti sa crezi -nu neaparat in Dumnezeu – sa sa nu fii de acord cu practica respectivei credinte.
  Daca vreti un amanunt , in primele secole de crestinism . credinciosul era in raport direct cu Dumnezeu.Nu exista intermediarul.Sefii comunitatilor religioase – eoiscopii nu faceau altceva decit sa raspindeasca invataturile lui Dumnezeu si sa povesteasca Vechiul Testament si Noul Testament.
  La noi ,cel putin , practica religioasa a devenit un fel de bacsis dat pentru inbunarea lui Dumnezeu nu pentru iertarea pacatelor ci pentru beneficii imediate de la insanatosiri miraculoase la cistiguri banesti.

 8. salut
  Multumesc @skorpy pentru ca ai evidentiat lui @cinic cum vad eu focusarea pe multimea cu care faci un contract.

  Merci @mark pentru cele 50 de categorii din manifestul MP. Stiu ca baietilor generalisti le este greu sa scoata o USP din 10 – 30 cuvinte dar baietii de la MP ar putea face ceva mai simplu in directia asta :
  Sa ia o foarfeca si sa taie manifestul programul, si sa puna fasiile intr-o ordine cronologica:
  Ce promitem ca vom face dupa ce castigam alegerile:
  in prima luna ………………………………………
  daca nu vom face, atunci eu MarianP promit ca ma tund in cap
  in a doua luna ………………………………………..
  daca nu vom face, promitem ca x isi va da demisia
  in a 3 a luna ……………………………………….
  daca nu vom face………..
  O rearanjare de tipul asta, ar permite pe de o parte alegatorului sa aiba mai mult control, sa considere mai serioasa oferta , iar pe de alta parte ofera stafului MP sa deceleze intre ce este important si mai putin important. (totdeauna cind faci o lista de prioritati ultimele 2 le poti taia din start pt nu le vei face sigur) Totodata am scapa de observatia lui John care spune ca tot ce promite MP gasesti si la ceilalti

  • @LASTNIGHTMUSIC
   Ce spuneti dumneavoastra acolo cu rasul in cap si altele sunt de accord,dar pentru asi respecta cuvantul dat ar trebui dupa acum sa se apuce serios de treaba.
   Trebuiesc indentificate sursele de finantare si proiectele etc.,etc..
   Credibiltatea se dobandeste in timp.
   Omul ca-sa creada ceva trebuie sa i se explice ce doresti sa faci si cu ce bani.
   Acum spun numai parerea mea ,ma doare undeva ca ala s-a ras in cap sau ca este demis ca tot din acelasi partid va fi numit un altul in loc.
   Branze din astea am mai vazut,auzit dar propuneri clare si lipsite de populism mediocru nu prea am intalnit in 23 de ani.
   Cred ca numai asta poate scoate din casa pe cei peste 50% dintre nehotarati.

 9. last! reteta cu 30 de zile, 60 de zile e perimata (ti-aduci aminte de Vadim care in 48 de ore voia sa impuste hotii? tot 5% a luat). Programul unui partid NU ARE obiective tangibile pe termen scurt: fie ca sa nu para perimat de indata ce obiectivul a fost atins, fie ca sa nu fie atacabil daca obiectivul a fost ratat fie si cu 0,5%.
  Si argumentez: Partidul Quebecqois si-a pus in program independenta Quebec. Cand a ratat referendumul in cauza a cazut! Cadea si daca reusea, caci ar fi aparut intrebarea: bun, si acum?
  Eu -restrictiv la asta- ii dau dreptate lui Chiliman. Trebuie un proiect DI GRANDA la care sa POATA sa se inhame dreapta si centrul, adica sa fie atat de mare incat sa nu existe raca ideologica initiala.
  Detalierea pe ani si pe zone geografice/economice este program de GUVERNARE, iar guvernele isi permit sa mai derapeze.
  E greu si prea tarziu sa ne racordam la Europa 2020 care exista, dar putem sa facem un RO 2025 sau RO2030 care la nivel de 2020 sa fie coerent cu EU2020 -inclusiv cu banii alocati pana in 2020.

 10. @last. Poti pune ca obiective ajungerea nivelului de trai al Portugaliei in trei ani, al Spaniei in 5 si al Italiei in 10 (nu te agata de exemplu). Definitia nivelului de trai e suficient de vaga si DISPUTABILA asa ca tinta e imbietoare si e greu de demonstrat ca ai atins-o sau nu.

 11. @cinic, nu te contrazic. Eu am spus altceva. 🙂
  fii atent:
  Daca partidul se screme si nu e in stare sa se rezume la a exprima in 10-30 cuvinte oferta lui unica (unic inseamna ce il diferentiaza de FC sau PNL si de ce naiba a aparut daca nu il diferentiaza nimic ) si vrea toate jucariile odata , atunci l-am rugat frumos sa le puna pe toate 🙂 intr-o ordine cronologica , sau ma rog , in ordinea importantei de la 1-50

 12. Momentul lansarii ofertei pe piata in raport cu data „deschiderea buticului” conteaza?

 13. @mih, bineinteles ca konteaza sa spui de ce faci partidul. Altfel nealiniatii dupa care umbli tu vor zice: Au facut partidul ca sa aiba Basescu unde merge si ca sa o puna presedinte pe Elena Udrea si pe EBA europarlamentar.
  ..
  In plus vad ca toti vorbesc de inca un partid de centru dreapta 🙂 Iar ceilalti sunt de centru stanga. Adica daca intersectezi multimile rezulta o multime centru in care se intilneste Ponta cu Marian Preda cu Dan Diaconescu la o tigara. De fapt cam sunt de centru-stanga-dreapta.
  As vrea sa apara un partid de centru pur si simplu sau de dreapta pur si simplu sau de stanga pur si simplu. Dar nu au curaj.

 14. am dat „cu pasul” o tura scurta Bulgaria, Turcia, Grecia. in teren, cum ar veni, unde se ridica praful si poti mirosi omul si pamantul

  daca economic turcia sta mai bine (masini garla si multe constructii noi) … in rest Romania arata mai bine. e mai curata, e mai vie, cultivata (prima oara vad asta) mai bine, iar plantele mai mari si mai sanatoase

  turcia, grecia sub noi la pamant … bulgaria praf la toate capitolele

 15. @mih @all
  Uite de ce am spus IMM si buticarii ca singura multime relativ omogena in ceeace isi doreste si care poate face opozitie .
  Pentru ca m-au ingrozit analizele lui ACabuz din contributors privind oligarhia ca fiind elita romaneasca pentru urmatoarele decenii
  Citeste (cititi ) cu multa atentie macar analiza 3 Va ia 30 minute dar promit ca merita.

  http://www.contributors.ro/editorial/despre-cultura-politica-a-romanilor-iii-regioligarhia/

  M-a tusat foarte mult pt ca eu nu imi explicam cum baronii locali castiga intotdeauna la fel primarii de 20 pierd numai cind vor ei. Ca baba in cabina de vot – pe care nu o vede nimeni !!!! tot cu Oprisan voteaza, sau voteaza cu MRU pt ca asa vrea Falca !! Oricit de multe realizari ar fi facut MRU daca nu era Falca nu lua absolut nimic.
  Poporul roman are nevoie de o aristocratie care sa il conduca. Aristocratia asta formata din reteaua oligarhica si copiii lor scoliti acum in Anglia, la liceu in Elvetia … va deveni din ce in ce mai stapana pe puterea ei si va deveni mai blanda. Si ilegalitatile vor fi mai putine pt ca banii
  Pot continua daca articolele lui Cabuz par rationale

 16. Dau o fuga la Auchan si pana vin pun aici un comentariu ajutator la articolul din contributors 🙂
  …. Şi aristocraţia britanică, în perioada ei de formare, a fost doar un fel de castă războinică, care teroriza ţărănimea engleză în evul mediu. Ulterior, s-au mai şlefuit, şi au produs Magna Carta, în 1215, şi ulterior revoluţia parlamentară, în 1688. Dar iniţial erau nişte războinici (a se citi şefuitori şi violatori în serie…).

  Rămăşiţele elitei comuniste, din care Securitatea formează un segment important (deşi nu majoritar), sunt exact noua elită de care vorbesc, şi care a câştigat alegerile pe 9 decembrie. Aceasta este clasa conducătoare a României, şi acum, şi în viitor. Problema principală este lipsa sa de maturitate şi responsabilitate, care explică comportamentul uneori primitiv, sfidător şi imoral. Argumentul este că ea trebuie să înceapă să îşi asume rolul de clasă conducătoare cu mai multă seriozitate şi responsabilitate………….

 17. Da, Chestia cu „centru + ceva” [de interes pt mine e ceva=dreapta] e deranjanta pt ca inseamna ambiguitate si influente de proximitate (pt dreapta de centru, influente de stanga). Pot sa interpretez si ca lipsa de fermitate/curaj in propunerea unei oferte limitate (cel putin in momentul deschiderii buticului) la grupul mai mic de „clienti” de dreapta.

 18. daca vreti sa va distrati copios, cititi comentariile din articolul de mai jos. nu stiam ca cristian socol este consilierul borfasului si canaliei

  http://www.contributors.ro/dezbatere/de-ce-este-suparat-presedintele/

  :mrgreen:

 19. Skorpy, 😀
  Socol are comentariile pe care le merita. Vorba unuia dintre comentatori (in perfect acord cu tine): „Excelente comentariile(asa cum era de banuit)!”

 20. @skorpy – da 🙂 e de ras copios.
  @all va rog frumos, inca odata cititi articolul de la 13.49
  Daca are dreptate Cabuz ati bulit-o Ma refer la voi ca oameni subtiri si la copiii vostri care vor fi slugile oligarhilor in urmatoarele decenii. Daca nu are dreptate Cabuz, spuneti-o de la obraz, si atunci combaterea pe bloage mai are sens.
  Daca totusi are atunci voi mai scrie despre solutie si unde cred eu ca dl Cabuz e prea pesimist. (desi poate avea dreptate)

 21. Last,

  „Un adevar spus cu intentie rea e mai rau decat orice minciuna”
  Este o fraza rostita acum 15-20 min de personajul unui film, la care ma uit (cu scurte pauze, in care ma uit sa vad ce-ati mai spus voi).
  Nu stiu de ce mi s-a legat in minte de articolul lui Cabuz.

 22. In ultimii 200 de ani, romanii, ca popor, nu prea au avut contributii majore la structurarea statului modern. In schimb, elitele lui au stiut aproape intotdeauna sa preia ideile de modernizare puse in practica sociala de alte popoare si sa mentina poporul in trena celor civilizate. Elita interbelica a Ro a fost un apogeu in cultura si ar fi putut pune Ro (in premiera) pe harta statelor generatoare de progres (coincidenta, tot in legatura cu un proiect european). Iata o prima problema: unde a disparut elita progresista a Ro? Sau, mai in clar: de ce nu mai sunt „intelectualii” (in acceptiunea distorsionata de azi a termenului) nostri progresisti? Sau si mai clar: ce cauta ei in turma liberbecalilor? Iata de ce MP trebuie sa descopere unde ne este adevarata elita si sa o contrapuna celei impusa de niste mass media ratacite si mincinoase. Funeriu, Papahagi, Lazaroiu,….mai trebuie inca multi ca sa acopere tacerea stramba a profesorilor, academicienilor, filosofilor nostri specializati in echidistanta, rezistenta prin inchipuire, derizoriu si aroganta (intr-un cuvant, lasitate).

  MP trebuie sa descopere, ca prim pas, unde ne este elita. Eu sunt convins ca ea exista, dar este acoperita de impostura jignitoare a vocalilor care au confiscat termenul cu ajutorul mass media. Simpla contrapunere a valorii – nimicniciei cu care defileaza azi USL va fi suficienta pentru spargerea blocajului. Este mucava, desi pare inexpugnabil. Minciuna si puturosenia nu si-au fost autosuficiente nicicand in Istorie, nici macar la viermi.

 23. @mih.
  Pai atunci preferam minciunile spuse cu buna intentie …… hai minte-ma frumos! 🙂 🙂 te roog !
  eu zic sa te uiti la film. Vorbim dupa 🙂

 24. “Un adevar spus cu intentie rea e mai rau decat orice minciuna”
  personal nu inteleg aceasta idee….
  😛

 25. judex are dreptate,
  ….…………….unde ne este adevarata elita si sa o contrapuna celei impusa de niste mass media ratacite si mincinoase.

  adevarata elita cu domiciliul inca in Romania – o mai vad bintuind si pe bloguri cu nickname-uri….am citit adeseori niste texte colosal de inteligente scris de nick_x, nick_y……incit eu, personal, ma fac mic citindu-i
  😛
  inclusiv pe blogul acesta sint citeva exemplare de exceptie
  🙂

 26. Realitatea, asa cum o descrie Cabuz, e bulversanta in perspectiva ei si revoltatoare. Dupa colt, pandeste fatalitatea, care asteapta momentul potrivit sa te ia in brate si sa te mangaie pe frunte…

 27. last servus! 🙂

  Ce ne-am face noi fără atenționările tale că «acuși cade» când totu’ e calm ori fără optimismu’ tău când suntem pe marginea gropii?! 😀
  Când îți zic că ai înclinații de GiCo, amicii tăi spun că te prigonesc.
  Apropo, n-ai cumva în ascendență v’un «Memento M» ?!

  Dl Cabuz face și el un exercițiu de logică, încercând să încoțopenească realitatea asta românească într-un model cu tentă autohtonă de istorie prin care au trecut destule state, acu bine așezate.
  Nu-ți evocă nimic expresiile «baronii tâlhari» și «perioada Vestului Sălbatic» ?!
  Nu mi-o lua în nume de rău, că mie tot simpatic îmi rămâi 😀 😀 😀

 28. lnm,
  din pacate cabuz cam are dreptate, dovada: generatia noua de politicieni din generatia canaliei ponta, fiul mamei iliescu si al tatalui nastase….apoi este vorba de tinerii fostilor securisti, ai ofiterilor de securitate, ai fostilor activisti de partid comunist antedecembrist..
  vezi fiul lui hrebenciuc, nu ai spune ca este fiu de sforar, de activist de partid…. mai sint si prin institutiile de stat fii si fiice ai fostilor nomenclaturisti…scoliti prin strainataturi unii….este posibil ca ei sa devina viitoarea elita conducatoare a Ro, ne place sau nu, asta este…..

  oare unde sint copiii (daca-i are?) ai tortionarului visinescu?…
  🙂

 29. @mih este deci plauzibila analiza (analizele ) lui Cabuz ? (unul din cei mai buni analisti pe care ii stiu eu ) Da ? Daca da, putem merge mai departe 🙂

 30. Last,
  Trec peste malitiozitatea ta. Nu-s la ora de sirop.. Ma gandeam la adevarurile spuse cu rea intentie (cele amestecate intentionat cu mincini, parte importanta a manipularii, a propagandei…de exemplu – le-as baga la adevaruri spuse cu rea intentie). Minciuna pura e mai putin rea pt ca e mai usor de dovedit, de demontat…

 31. Analiza mi se pare plauzibila, da! [eu nu stiu cat de bun analist e Cobuz, dar asta am gandit citind articolul].

 32. @old, Cabuz nu e un bou. Citeste-i bio(bibliografia)
  @scorpy, corect. Deja sunt la butoane copiii. Ei sunt bogati, ei sunt deja instruiti, vezi casatoriile intre ei copiii de primari etc. Ei sunt cei care peste 5 ani vor face afaceri perfect cinstite cu banii pe care ii au
  ..
  Pe mine ma intereseaza aceasta elita a romaniei din punct de vedere electoral.
  Ma fascineaza de ce baba care nu e proasta voteaza totusi cu Oprisan desi in semiobscuritatea din urna poate vota cu oricine. Procentul covarsitor al voturilor pentru Oprisan nu poate fi explicat doar prin furt electoral. Romanul e slugarnic si cand e singur. Vrea un reper. Baba spune : Hai sa il votez pe Oprisan care e boier in judet decit cu coategoale Preda sau Ixulescu. Respecta ierarhia. O face de 400 de ani.
  OK ?

 33. Eu cred ca dl. Cabuz este un om care gandeste. Are capul limpede si este coerent. A trecut cu vederea, insa, un lucru esentiala: oligarhia este (si a fost asa de mult timp, inclusiv in perioada comunista), la randul ei, bipolara. Asta explica, zic eu, misterul aparitiei lui Basescu pe terenul minat de Iliescu si lui gaska in 1990. Faptul ca pe scena ai lui Ilici au furat reflectoarele este un accident de moment. Curentul este in mana celorlalti. Totusi, vorbim de o piesa pentru oameni maturi…

 34. @mih @all
  hai sa facem un pas inainte: Ce grup din tara asta relativ omogen poate fi contrapus acestei elite ?
  Este unul singur. Grupul IMM din care scoatem firmele ce sunt abonate la contractele cu statul.
  De ce ? Ei sunt cei ce platesc curat nota de plata. Toate taxele pe care le manipuleaza elita vin de la ei. Toti banii sunt produsi de ei.
  Sunt singurii care sunt in relatie win-lose cu elita. (adica un leu in plus la elita inseamna un leu in minus la acest grup)
  Sunt singurul grup care in mod natural are numai de pierdut cind castiga elita.
  Ati prins ideea ? Daca da , mergem mai departe. Daca nu…. aprofundam 🙂

 35. paranteza 🙂 ( @judex, basescu e exceptia ce confirma regula. Basescu e in piatza de 10 ani si nu a reusit pana azi sa creasca pe cineva de talia lui din toate generatiile de tineri politicieni pe care ii vantura, de la boagiu , tru la mru )

 36. Last,

  Nu ma lasi sa vad filmul! 😀 😀 😀
  Nu-i asa de greu de prins ideea cu IMM-urile…Si cu „elita” („pe ei, pe ei, pe mama lor”, adica).

 37. @mih all
  boon. ma apropii de a raspunde la incertitudinile tale de ieri…
  Partidul XX trebuie sa faca un contract cu IMM-urile. Cum ? Face in program o oferta cu date, cifre, si deadlineuri pentru imm-uri . Aici nu e vorba de garagara si Romania, aici e vorba de viata si bunastare. Pentru ca nu ne intereseaza productia industriala ci ne interseaza bunastarea celor ce aduc 75% din PIB
  Este grupul cel mai compact si poate aduce voturi de la sa zicem 25%-30% din votanti (votanti ai pnl,pdl,udmr, si….. absenteisti ) Ei cuprind nu numai patronii dar si angajatii (78% din total forta de munca ) si familiile lor
  2
  De ce nu trebuie mai multi ? Pentru ca ajung. Daca ajung la cifrele astea , apar maimutele, si cei ce merg pe caii castigatori . Tine cont ca NICIODATA presedintii de dreapta – Constantinescu si 2 Basescu nu au fost pe primul loc in turul 1 ci loserii: Iliescu, Nastase, Prostanacu
  ok ?
  3
  De aceea e suficient un singur contract cu un singur grup mare care atrage restul.
  Uite ca am raspuns chinuit intr-un serial intreg la intrebarea pusa de @mih ieri
  OK 🙂 ?

 38. Last, buna startegie dar ,atentie,pe astia nu poti sa ii fraieresti usor!
  Treaba cu asa a zis FMI nu prea tine la ei .Trebuiesc proiecte palpabile inaintate lor ca asfel nu semneaza un pact nici in ruptul capului .
  Ce vor in principal IMM?
  Vor stabilitate fiscala si, daca se poate, reducerea darilor ,ca tare multe si incalcite mai sunt.

 39. Filmul este „Neverwas”

  http://filmehd.net/neverwas-2005-filme-online-gratis.html

  Poate are si putin…sirop. 😛 Dar nu e ingredientul de baza.

 40. Dimineata, doua pagini mai in urma, raspundeam cu ce ramasesem datoare de ieri:

  „Ceea ce (cred) ca am inteles corect: consideri ca dinspre politic este necesar (datorita eficientei scontate) un mesaj (unic) clar, optim formulat, cu valoare de oferta contractuala adresat unei categorii electorale tinta, identificata a fi cea din zona IMM, optima pt asumarea functiei de releu.”

  Fusesera niste … ceva-uri care m-au derutat/nedumerit/enervat si de care m-am impiedicat, dar cred ca, neimportante, in fond. 😀

 41. Continui …
  Este interesant ca oferta asta ar putea fi preluata de MP dar tineti-va bine, ar fi o solutie si pt un UDMR daca ar fi un partid serios (dar nu este) care ar putea prelua fluierand 10-12% din voturile romanesti fara sa mai stea in capcana celor 5% (Din pacate pentru ei, cei ce tin fraiele acolo sunt cleptoctratii si mediocrii. Un Ekstein K nu are prea multe de spus)
  Oricum pentru identificare cu un partid al clasei mijlocii este superb articolui lui Razvan Lalu ce poate folosi strategilor http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-ar-insemna-un-partid-al-clasei-de-mijloc-si-ce-i-de-facut/

 42. zambet amar: revad acum primul coment la articolul lui Lalu, venind de la impetuosul TOG incercand sa il aduca pe RL…………….. in echipa lui Neamtu 🙂

  DanielArfire spune:
  05/01/2012 la 12:09
  Execelnt articolul Razvan. Ce zici daca te-ai baga si in paine? Noi construim un partid. Vrei sa pui si tu umarul?

  Rasvan Lalu spune:
  05/01/2012 la 21:00
  Cu respect, dar nu prea stiu cine sunteti. Oricum, mult succes la proiectul Dvs.

 43. On topic,

  Viq,

  iutubu’ are ceva ce nu imi place. Se aseamna un pic prea mult cu mesajele „motivationistililor” care detin adevarul suta la suta.

  Imperii au fost, sunt si vor rade maine la soare.
  Noi am fost „imperializati” de romani si lumea este multumita.
  India a fost imperializata (altminteri nu ar fi existat cu cele cateva sute de triburi cu limbile aferente scrise sau nescrise). Informaticienii Indiei nu ar fi existat pentru ca nu ar fi avut universitatile puternice de astazi)

  China imperializeaza (dar astia nu se pun ca sunt de stanga?)

  Togolezii batranii, isi aduc aminte cu nostalgie despre ordinea, discilplina si buna functionare a administratiei germana in scurta perioada de colonizare germana.

  iutubu imparte oamenii in doua clase:
  oameni buni, ospitalieri, cinstiti, nativ care au nevoie de educatie ca sa poata sa faca tot ce vor.(clasa muncitoare)
  Oameni rai (albi), occidentali ( burghezia ticaloasa)
  Patura intelectuala, vizionara, naiva (si bugetara) care are rolul de a „lumina” prima clasa.

  Been there , done that 🙂
  Unde am putea categorisi pe Bill Gates, Edison etc.?
  Dar pe idiamin?
  PS.
  Copii soldati, fac ceva extraordinar in fiecare zi? Moral ei sunt urmarea imperializarii? nice vorba….

  PS. Remarcati conjugarea creativa a verbului: a imperializa. Este ce am
  facut extraordinar (in afara de ordinar) astazi 🙂

 44. @oldhasule 16.31
  stiu, tu esti Gica Pentru exact ca baba de care vorbeam mai sus.

 45. tds,

  Ce imi place (dar ma face si precaut in acelasi timp) la tine este ca le prezinti, argumentat, pe toate aproape ca adevaruri elementare, cu care nu poti sa nu fi de acord.
  Cat despre elita care se formeaza si va deveni cinstita si fecioara am oarecari indoieli pentru ca ma gandesc la „studenta romaneasca din ale strainatatzuri, omoratu’ lui Dumnezu si paganii de acoilo”, fiica de bashtan romanesc.

 46. „Clasa de mijloc” de la noi, clasa IMM-ista, o reprezenta ca numar/procent si „calitate” , suficient pt a forma „masa critica” necesara preluarii si transmiterii mai departe a mesajului-oferta politica ?

 47. @eugeni, Este jobul meu de multi ani sa spun lucrurile complicate cat mai simplu posibil. Vreti sa va omor cu curba Kondratiev ? 🙂 Deja am luat -1 imediat ce am scris de Paretto 🙂
  …..
  Elita nu fura din distractie. Banii trec in afaceri onorabile. Ca sunt si hoti patologici…. astia vor fi arestati. Cei mai multi vor onorabilitate

 48. Eu nu vad/nu cred ca actuala „elita” politico-financiara/mafiota, reprezentata („70%”) de PSD si PNL +PC, vor/pot sa devina onorabili. Ei vor sa para si sa fie tratati ca fiind onorabili, ceea ce e altceva.

 49. Si nu stiu cat se potriveste termenul de „elita”, daca il folosim in intelesul lui de „cel mai bun, cel mai valoros, cel mai competent” pt o profesie, pentru societate, pentru politica etc.

 50. Elita inseamna varful.
  Fotografia lui Oprisan color pe panouri de 9×6 m apare pe toate soselele din Vrancea
  El are puterea, el are bani el este nas la zeci de primari, Bucurestiul tine cont de ce spune fostul manechin. La receptiile lor vin masini uriase si boxuri de sampanie frantuzeasca ….
  ….
  Sau tot crezi ca elita este profesorul din Focsani:
  Iar colo bătrânul dascăl, cu-a lui haină roasă-n coate,
  Într-un calcul fără capăt tot socoate şi socoate
  Şi de frig la piept şi-ncheie tremurând halatul vechi,
  Îşi înfundă gâtu-n guler şi bumbacul în urechi;
  Uscăţiv aşa cum este, gârbovit şi de nimic,
  Universul fără margini e în degetul lui mic, (eminescu scr I)

  Nu @mar, baba merge la vot si il voteaza pe Oprisan si nu pe profesor 🙂

 51. mih – scuze, te-am botezat 🙂

 52. Last,
  Nici eu, nici baba care il voteaza pe Oprisan nu-i spunem astuia „elita”. Din motive diferite, desigur. Am voie sa respect si sa folosesc termenul asa cum cred de cuviinta?

 53. Un raspuns pt intrebarea de la 19:14 ?

 54. Tds,

  Curba lui „kondiacov” 🙂 ?, c’mon sa nu incepem din nou…. 🙂
  A)Explici foarte bine (mie personal imi place foarte mult). Am un mic bemol, Indiferent de explicatii, In orice domeniu, mai ales in economie, sunt specialisti care au puncte de vedere divergente. (daca nu cumva disjuncte). (Unii care zic ca nu trebuie politica de austeritate, altii ca trebui….de exemplu).
  In privinta partidelor, cu toate ca nu sunt de acord suta la suta cu analogia cu partid/imm, modul meu de gandire (inginereste) imi spune ca ai dreptate foarte mare cand afirmi necesitatea unui program clar, aproape ca un manual tehnic, pe care daca il urmezi, rezultatul este previzibil si dorit.

  Pentru imm-uri care au fost , si sunt inca, sclavii unui stat hipertrofiat ar trebui sa avem: eliberarea, un blam generalizat asupra componentei parazitare a statului , discriminarea pozitiva. Poate un program politic ar trebui sa modeleze SI aceasta analogie.

  B)
  Orice hot vrea onorabilitate, dar pe de alta parte, stie ca nu poate fura „dincolo” fara ca in cateva zile sa nu ajunga la judecator. De aceea se va intoarce si va incerca sa isi mentina regimul de privilegii (cea mai mare parte legale) ceea ce ii ii va conferi bruma de onorabilitate dorita. Eu nu vad majoritatea sa se intoarca si sa doreasca rigurozitatea de „dincolo”. (Sa ma bage pe mine la’nchisoare?, fufa aia?).
  In anii 90 , la inceput, s-a dat un film care vorbea de „a treia generatie” de imbogatiti. Prima face avere, a doua o mentine, a treia saraceste. Mai tarziu mi-am dat seama de ce s-a dat filmul acela atunci, imediat dupa ’89. Uite ca se apropie „a treia”, sa vedem…..si sa speram.

  Rolul nostru se va rezuma SI in a spune tot timpul ca NU sunt onorabili atat vreme cat isi fac legile pentru ei doar ca sa fie „legali” deci onorabili.

 55. Tu da, poti sa ii spui oricum . Totusi ei detin puterea stabila, influenta si banii de 22 ani si o vor detine si in urmatorii 22. 10% din ei vor face puscarie 5% vor muri de cancer dar restul raman conducatorii, sau cum vrei sa le spui

  Pentru 19.14 chiar nu ai raspuns ?
  Imi ia 30 minute si e marginal . Am insistat pe chestii/solutii absolut serioase
  Intru mai incolo sa iti raspund si la asta 🙂

 56. @eugeni, ok nu te contrazic. asa o fi. E oricum f putin important daca vor saraci sau nu. Sigur se vor incuscri 🙂 Ma bucur ca ai prins linia generala a rationamentului meu

 57. Sa inteleg ca intrebarea e neserioasa, sau nu e absolut serioasa? 🙄
  Ok! Ma retrag ca cine stie ce mai spun si te fac sa pierzi timp si chiar nu vreau asta. E destul sa citesc ce mai zici/ziceti pe aici.
  🙂

 58. uff mih mergi pe sentiment 🙂

  Clasa de mijloc” de la noi, clasa IMM-ista, o reprezenta ca numar/procent si “calitate” , suficient pt a forma “masa critica” necesara preluarii si transmiterii mai departe a mesajului-oferta politica ?

  Astia dau 75% din PIB si ofera 70% din locurile de munca – stii un grup omogen mai mare ?
  Sunt omogeni – problemele care le au cu birocratia fiscala sunt generale, cu super impozitarea la fel,
  sunt victimele dusmanilor nostri – elita existenta –
  Lor li se pot face oferte punctuale pe care ei sa le inteleaga.
  ….
  Necazul draga mih este ca liderii de partide care trebuie sa le faca oferta provin din randul Bugetarilor …. si Preda, si Neamtu si MRU si la fel ca si Boc ca sa nu vorbesc de USLasi au tras cit au putut, trag cit pot si nu sunt in stare sa faca oferta coerenta pt imm (de fapt nici nu vor, nici nu stiu cum, si in secret ii dispretuiesc pe cei ce le dau lefuri )
  Daca nu ei atunci cine ?
  Credeam ca e evident

 59. Elitele au disparut in puscarii iar dupa Revolutie au cam plecat din tara.
  „Elitele” de acum sint formate mai mult din smecherasi si impostori. Asta ar trebui sa fie sansa dreptei. Pina la urma, lupta ar trebui sa fie pe valori. Dar e nevoie si de curaj ca sa demasti impostura. Furturile speram sa le demaste DNA. Daca ne lasam viitorul in miinile copiilor baronilor locali de acum va fi vai de noi..

 60. @last: extrem de convingator, aproape ca m-ai convins…Cu siguranta, imemeistii (grosul economiei atat in Ro, cat si in SUA, Germania, in general in orice economie saatoasa, adica) sunt categoria natural progresista.
  P.S.
  Despre Basescu si urmasul lui: nu e musai ca Basescu sa fie cel destinat sa-si creasca urmasi pe masura lui (desi eu vad in preajma lui nu numai vreo 9 pitici (incluzandu-i pe cei remarcati si de tine, dar il vad si pe Manole, cel de nota 10, care-i si intrece…). Eu cred ca din bucataria unde a dospit Basescu se simte deja o noua adiere de copt. Mai ales ca acolo tocmai a fost montat un cuptor de ultima generatie. Are pana si TV conectat la internet, dar fiind asamblat pe plan local, baietii l-au montat pe diauntru, zice-se din greseala…

 61. Coana Zoe
  Elitele, floarea intelectualitatii a murit la canal
  Locul nu a ramas gol, nu degeaba au facut revolutia din 89 🙂
  Elita de acum smecherasii sunt cum zici, dar sunt organizati – Sunt sute de oameni, primari etc incuscriti intre ei, sunt lideri in orasele lor . Daca il superi te scuipa din oras ca in filmele fictiune americane. Peste 10 ani ei vor fi dreapta curata de care vorbesti. Copiii lor deja conduc afaceri serioase, joint ventures cu firme mari. Cind spui de viitor te referi la nepotii lor sunt sigur.

 62. @judex nu tin sa te conving 100%
  E un scenariu plauzibil. Veniti voi cu altul mai bun 🙂 sa vina Marian Preda cu ceva mai bun decit oferta generalista adresata sentimentelor tutulor romanilor
  Un scenariu totusi trebuie. Fara el pierdem sigur. Cu oferta adresata sentimentelor vin si excrocii 🙂

 63. Last,
  Clasa asta IMM-ista nu e dintre aia care nu au fost la vot? Ce spui are sens, dar de ce nu se inghesuie ei acum sa adere la PMP? Daca s-ar inghesui, nu cred ca ar fi refuzati. Problema e ca inca nu le-a ajuns cutitul la os, eu asa cred. Ei sint cei care ofera locuri de munca si platesc taxe dar nu stiu daca ii intereseaza sa si faca realmente ceva. Pina cind nu se vor implica politic nu stiu daca lucrurile se vor schimba. Parerea mea. Le trebuie un fel de Funeriu al lor care sa faca ptr IMM-uri ceea ce a facut Funeriu ptr educatie. Numai asa mesajul va fi credibil. O avea Basescu comisie prezidentiala sa se ocupe de lucrurile astea? De acolo ar mai putea aparea ceva.

  • @coana zoe
   Pai cum sa se inghesuie?
   Oferiti-le macar stabilitate fiscala ca-sa poata face omul o planificare in timp .Nu pot fi reduse impozitele dar macar mentinute pe un termen lung.
   Pai ,daca nu trece anul si pac o alta taxa sau desfinatam un bir si punem altul ori comasam niste taxe si infintam o alta mai mare decat
   cele comasate ,scarba reprezentantilor IMM va fi mai mare .
   Vrei sa ii ai de partea PMP?Nu trebuie sa le dai pixuri si galeti ,dati stabilitate fiscala!

 64. Last

  Poate nu m-am facut bine inteleasa. Ceea ce spui despre IMM-uri, PIB si locuri de munca, stiam si sunt de acord. In schimb, nu stiu cat de omogena este aceasta clasa de mijloc, ca mentalitate, cat de mult s-ar conforma, sau isi doreste (in integralitatea ei) sa functioneze corect, coform principiilor unei adevarate piete libere. De aici, e posibila si o receptivitate neomogena la un anume mesaj. Ma intreb daca exista si asa ceva. Poate nu, sau poate nu-i important. Eu nu sunt aici pe specialitatea mea. Incerc doar sa inteleg lucrurile astea cat mai bine.

  Intre timp am auzit ca Vasile (Blaga) se pregateste sa lanseze un program pt IMM-uri (pe langa anuntul ca preferatul lui pt przidentiale e Predoiu)

 65. Mih,
  Clasa de mijloc nu e omogena deloc, niciunde in lume darmite la noi. Sint sigura ca printre aia „de mijloc” sint destui care poate ar vota cu o stinga decenta daca ar exista asa ceva la noi dar in lipsa de altceva voteaza cu partidul sustinut de Basescu, macar institutiile sa mearga.
  Poate nu vad eu lucrurile bine dar din ce vad eu aia de fac bani si platesc taxe/ofera locuri de munca sau fac bani cu statul, si deci nu vor sa se schime statuquo-ul sau pur si simplu nu-i intereseaza ptr ca reprezentantii lor sint scirbiti, cum spune Dorian…
  Dar ai punctat foarte bine: nu cumva sint mult prea putini care chiar vor ca lucrurile sa functioneze corect?? Ca altfel i-am vedea un pic mai vocali pe blogurile de dreapta. Sau il au toti ca unic reprezentat pe Last. E drept, un reprezentat pe cinste..:)).

  21:55. Dorian, de acord dar mesajul tau mi-aduce aminte un pic de ala a lui DPA ca vine poporul din vacanta si nu s-a facut partid pe care sa-l voteze. Decit sa stea scirbiti sa-si alega citiva reprezentanti care sa faca (si) politica si sa spuna sus si tare: Partidul nostru (PMP sau altul, la alegere ca sint destule..) ofera stabilitate fiscala. Ar fi mai credibili ca de ex Papahagi spunind acelasi lucru. Pina la urma ajungem inapoi la lipsa de implicare.

  Noapte buna!

 66. Sa incerc sa rezum, inginereste, structurat cee ce s-a spus pana acum. (Daca am inteles bine 🙂 ). ,Avem problema .Cautam solutie

  Avem nevoie intr-un partid de dreapta de un leader care sa apartina IM-urilor.. Nu bancilor, avocatilor, juristilor, bugetarilor (adica profesorilor , medicilor) etc.
  Avem nevoie de cineva, consilier, sef partid, prim vice prim….., et, pe care TOATA lumea sa il cunoasca precum intreprinzator privat REUSIT care sa inteleaga problema imm-urilor si sa dea o directie.
  O varianta ar fi Tiriac?. Prima care imi vine in minte. (nu dati cu parul pentru ca fac un brain storming 🙂 )
  A lucrat destul si cu statul si cu privatul. Stie cum este in alte tari.

  Are cineva o alta sugestie?

 67. eugeni, servus! 🙂

  Fugi de dracu’ și-l iei în brațe pe tat’su 😀

 68. old,
  credeam ca vorbsc singur pe aici, acum…… 🙂

  tac’su fiind voiculescu? alt mare privat? 🙂

  treaba ca avem nevoie de oameni de dreapta care, precum Margareta (PM-ul fost al angliei), care a fost buticara, care precum Basescu au condus ceva si care au criterii de performanta foarte stricte cu feedback devastator (faliment, coliziune etc)

  Pe moment nu ii vad ca se implica in politica.

 69. Coana Zoe, mih oameni buni
  Eu nu sunt reprezentantul IMM-urilor. Am observat doar pe durata a 2 zile, ca IMM-istii sunt singura categorie care se poate opune ca Falca sau Mazare sa fie primari inca 30 de ani in continuare pina cind vor muri in fotoliul de primar.
  Pentru ca imm-istii sunt cei ce platesc nota de plata. Cu banii imm-istilor elita plateste pe doctori, pe dom prof Preda, construiesc un podet in comuna ta.
  Daca te concentrezi 10 secunde intelegi ca toti ceilalti mai pot avea un avantaj de la elita un joc de tip win-win in timp ce raportul elita- inteprinzatornonafacericustatul este de suma zero El are potentialul de a fi aliatul lui dom profesor Preda
  Ca nu se repede la dom prof Preda sa intre in MP ? Nu se repede deoarece dom profesor Preda are alte obiective, are obiective difuze si de aceea IMM-istii inteleg ca dom profesor le va beli si el pielea in 24 de ore de la preluarea puterii
  IMM-istii sunt diferiti intre ei: unii sunt homsexuali, altii ochelaristi, altii biciclisti dar sunt uniformi in situatia in care toate guvernele de 22 ani le belesc pielea si le vor beli in continuare. Nu e necesar ca dom prof Preda sa mai slabeasca 7 kg ca sa devina atractiv pentru ei, ci trebuie doar sa le faca o oferta scurta.
  Oferta scurta a lui Corneliu Zelea Codreanu a fost : ‘” In 24 ore de la biruinta vom fi alaturi de axa Berlin Roma” iar pe plan intern (populist) ” Omul si Pogonul.”
  Poate dom profesor Preda sa faca imm-urilor o oferta clara ?
  Daca va considera ca nu imm-istii sunt singurii potentiali inamici ai elitei atunci sa gaseasca alt grup important: biciclistii, ochelaristii, romanii cu prenumele Marian, carora sa le faca oferta unica de vanzare.

 70. salut.
  @cristian: pana nu vezi inima Anatoliei nu exprima opinii despre Turcia la nivel de trai (idem, China NU este Shanghai, vezi prin Xian-Qiang sau pe la uiguri)
  @mih. IMM nu au numerele necesare unei clase politice (nu uita de milion si de cele 5 milioane). Cam de ce crezi ca PSD franeaza/distruge IMM? si trateaza ORICE externalizare drept capusare?
  @last. istoria RO nu e de mare folos, caci nu exista UE si semestrul european. Dupa castanele pe care le va lua Voinea in cap la Bxl cu bugetul pe 2014, mai vorbim. Nu uita ca acel 3% e practic inghitit numai de deficitul la pensii. Sau cu alte cuvinte: „ne vor civiliza cu ciomagul (banului)”. Iar cand pomanagelile nu mai sunt dispare si admiratia babei Safta pt. Oprisan. [a se vedea tot L.Voinea care nu mai vrea salarii compensatorii decat pt. concedieri colective de peste 1000 persoana, adica NIMIC]

 71. @cinic salut , fa-ma sa inteleg
  –Spui ca ar trebui sa asteptam pana cand romanul va manca coaja de copac si atunci va vota pentru Tomac – din serviciile secrete ucrainiene 🙂 – si nu pentru dr. Oprescu ? – Adica sa ne focusam pe autotrezirea babei ? E comod ! 🙂
  –-Spui ca imm nu pot fi considerate clasa ? Ba da, daca prof Preda ii dedica atentia cuvenita. (nici piratii nu au devenit o clasa pana nu a aparut partidul piratilor )
  Care categorie umana/profesionala/etc ar putea fi adusa la cel mai mic multiplu comun de prof Preda, si care sa aiba joc de suma nula cu elita ?
  – la ce te referi cand spui 3% ?

 72. Immonopolitica, o idee constructiva. Vedem esafodajul care se bate in cuie, dar proiectul asta se preda la cheie. Eu cred ca vad cheia in buzunarul din fata al MP.

 73. @lnm: iata ca a aparut si cea mai grava fisura intre viziunile noastre (…nu, nu e politica. E mult mai grava!): eu cred ca exceptia nu confirma regula, ci o distruge. Intotdeauna.

 74. prietene @judex, fiecare cu experientele lui de viata 🙂

 75. @lnm: hi, hi, hi….asa e, prietene!

 76. Pingback: IMMnopolitica | Copacul din pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s