23 August aniversar

In urma cu 418 ani, la Calugareni, Mihai Viteazu cu un numar de osteni de sub 10% din puterea adversarului si 12 tunuri a aprins salvarii unui efectiv de aproape 200.000 de luptatori turci sub comanda lui Sinan Pasa.

”Într-adevăr, armata lui [Sinan] era, cum știm, de 180 mii ostași, mai mult decât de zece ori mai mare ca a lui MihaiVodă, care, cu toate ajutoarele ce primi din Moldova și Ardeal, d-abia se urca la 16 mii oameni și 12 tunuri.” (Bălcescu, ”Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, [1848], cap. ”Călugărenii”, XIII)

O abordare de mare finete strategica, o tactica militara de inalta clasa si o conducere operativa de manual.
O batalie istorica de importanta mondiala majora concentrand de fapt un capitol important al luptei dintre crestinism si islam, in epoca in care dialogul avea loc cu sabia iar rezolvarea problemelor se facea cu ghilotina, sau varianta low-price : satarul.
Una din luptele de care cred ca noi romanii ar trebui sa fim mandri.

Multe i se pot reprosa proaspatului raposat si rasdicutat postum, Sergiu Nicolaescu, dar de regula in filmele sale istorice ce vizau o perioada destul de indepartata ca sa nu aiba legatura cu regiml comunist, s-a straduit sa foloseasca o documentare cat mai detaliata pentru reflectarea evenimentelor.

Mihai este cel ce a reusit prima unire a tarilor romane, semnand practic actul de nastere al natiunii romane moderne.

Din pacate puseul de succes a fost inabusit repede, in principiu de fortele externe relativ ostile aparitiei unui nou stat de o asemenea anvergura dar, tot ca de obicei, cu largul concurs al boierilor autohtoni.
Boieri ai caror urmasi au pastrat cu sfiintenie scarbavnicele obiceiuri pana in ziua de astazi.

Viq

PS. Scuze pentru cine a intrat crezand ca vorbesc de alta aniversare. Poate merge pe un blog ce simpatizeaza mai mult evenimentul cu pricina.

40 responses to “23 August aniversar

 1. E cea mai bună dovadă că ne trebuie un Președinte…oltean…Crin Antonescu…?

 2. Eu ma gandeam ca ar fi spus Rasputin ca azi vine sfarsitul lumii!
  Ce zi plina 🙂

  @antonie :)))

 3. La Mulți Ani, Domnului Andrei Pleșu. Vă uitați prea repede mentorul. Vă proclamați de dreapta și vă uitați…pulpa(am și acum o jenă să reproduc cuvântul pulpă cu sensul din contextul impus ieri, dar, pentru că sunt un adept împătimit al dialogului și al respectului pentru interlocutor, îmi reprim oripilarea și-l folosesc pentru a continua dialogul cu voi pe un principiu pe care vi-l recomand…să te iei după toată lumea dar să nu-ți ieși din minți)

 4. e ziua plesului??? La Multi Ani!

  Trebuie insa sa subliniez ca sunt sincer…Plesu are multe pacate de la Iliescu pana la Basescu…dar e om!

  Anecdota:
  Stateam la masa, in Sibiul lui, cred, 2008, cu Plesu si Liiceanu, inainte de o emisiune pe care o aveau, la realitatea, filmata din holul primariei sibiu, fosta cladire cec …si le explicam ca sunt poet, sau na, ca imi place sa scriu.
  Liiceanu a rabufnit: Daca traia Noica te arunca pe geam!
  Pleasu s-a uitat nedumerit, si citez exact: „Ce ai ma? Lasa tinerii sa scrie!”

  Pentru mine ramane om…
  Am avantajele de a fi in plin contact cu lumea filosofica, pe filiera personala…niciodata Plesu nu a dezamagit!

  La Multi Ani!

 5. buna dimineata,

  La multi Ani pentru Andrei Plesu!
  🙂

  viq,
  🙂

 6. iata niscaiva zvonuri de prin tirgul facebook-ist, zvonuri la citirea carora unii se vor bucura teribil, altii vor plinge, altii le vor citi cu indiferenta, cum este si cazul meu…
  🙂

  Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ex-soţia lui Dorin Cocoş, a fost trădată de arestatul Nelu Iordache în faţa procurorilor DNA. După ce l-a devoalat pe fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, Iordache le-a detaliat procurorilor DNA cum a vărsat sume foarte mari de euro în conturile din Dubai deţinute de familia Cocoş.

  Nelu Iordache spune că a depus sute de mii de EURO pentru a achita comisioanele solicitate de ex-ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, după ce firma deţinută de arestat, ROMSTRADE, a primit, cu dedicaţie, contracte “bănoase”.

  Dacă în cazul lui Silaghi, Iordache afirmă că i-a dat fostului ministru al PNL o mită de 200.000 de euro – afirmaţie care trebuie confirmată şi de alte documente, pentru că altfel rămâne o simplă delaţiune -, în cazul Elenei Udrea & Dorin Cocoş lucrurile sunt extrem de uşor de dovedit de către procurori. Pentru că, în acest dosar de corupţie în care membrii destrămatei familii Cocoş par implicaţi, vorbim despre transferuri bancare, şi nu de bani negri daţi în plic într-o cameră prevăzută cu aparatură de bruiaj. Practic, procurorii trebuie doar să discute cu avocaţii şi cu bancherii care au făcut diligenţele pentru înfiinţarea contului din Dubai, iar Elena Udrea, împreună cu Dorin Cocoş, vor fi buni de „rotisor”, relateaza Puterea .

  pentru mine, sursa „Puterea” nu este credibila…

 7. bunä,
  mä indoiesc de spusele puterii uslinoase, este o campanie de
  denigrare ,special a lui UDREA, in fiecare zi este tocatä de slujbasii TV uslinosi.oricum se poate usor dovedi, dacä nu sä
  pläteascä pt. denigrare, cä asta costä milioane in germania.

 8. viermii isi fac aparitzia fluturand numele lui Plesu,
  gunoaiele uslinoase , starnesc scarbä, sunt niste ipocritzi.

 9. theo, niste gainaturi comuniste, nu-i asa?

  stii, gainatul, balega ingrasa pamintul, asa ca si copacul nostru primeste ingrasamint din gainaturi purligisto_etc… asa, ca lasa-i in pace, numai nu te enerva…..
  🙂

 10. skorpioane, e din gama…„dacă citiți pe undeva asta vă spun eu că sursa nu e credibilă”. Îți pui credibilitatea la bătaie pentru ceva de care tu știi sigur că nu poate fi adevărat? Merită? Vrei să spui că o sursă necredibilă nu poate da și …vești …credibile?

 11. se sträduiesc derbedeii, asa este cand nu ai meserie,
  lingi tigäile securistilor si mafiotzilor uslinosi.
  asa este , gäinatzuri comuniste, slugoi sleiosi.

 12. Buna dimineata, copaceni!

  O zi plina de evenimente istorice si aniversari…
  Poate e mai bine sa ni le aducem aminte, pe cele care merita cinstite, alaturi de numele marilor inaintasi care le-au dat statornica semnificatie in istoria neamului, dincolo de inevitabile controverse. Asa cum e cazul Bataliei de la Calugareni, purtata de Mihai Viteazu si de care ne-a amintit azi, Viq.

  Apoi, desigur, d-lui Plesu, La Multi Ani!

 13. antonie cäcäreazä , se strofoceste amäratul de dimineatzä.

 14. d.lui Andrei Plesu,

  La Multzi ANI !

 15. theo-show

  ma retrag.

 16. skorpion, un spirit de dreapta democrată nu judecă lucrurile după mesager.Știi și tu că în regimurile autocratice primul asupra căruia se manifesta …geniul conducătorului era mesagerul care-i aducea vești neplăcute. Regimul Boc, în delirul lui reformator pe bază de umori personale și lăcomie de agoniseli în conturi ce friza limita pantagruelică, a pus pe butuci un mesager cu tradiție și performanță, Poșta Română, ca să nu mai punem la socoteală marele mesager care a fost, până a intrat în malaxorul lor de stors euro, CFR. Acum când nu mai aveți posibilitatea să canibalizați tot ce gestionați, vă exersați apucăturile …pe presă, în special A3 un mare și viguros …mesager…

 17. Pingback: A abdica spre a-ţi face datoria | tudorvisanmiu

 18. uneori, cu periodicitatea cu care recitesc … nu stiu, Ciresarii … sau Bietul Ioanide … revad si Michael the Brave, primul, dupa Spielberg, inainte de Ben Hur?
  … dupa care am o zi in care pun in loop secventa asta … o ora. doua …

  si atunci ma mai dezsupar pe micutzii miticuzti, cei mai mecugetatori de felul lor dar degraba puiatori de etichete … eh, varsta, zic … dar nu e asa, CUNOSC oameni de 80 de ani, verzi si oprimisti si sfarleaza la minti … cum sper ca voi fi si eu, la varsta lor

 19. Oldule, Oldule 😀 …Cred ca o sa ai o rectificare de facut la aprecierile de ieri. Da’ nu-i asa bai: tot omul se mai insala. Mai ales cand e de buna-credita. Unii sunt mesteri la a profita de ea…Cat le merge, cat le tine. Nu mai mult de atat. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 20. Doamnă theo, sărut-mâna. Să știi matale că eu am citit suficient de mult din ce s-a scris de la… Epopeea lui Ghilgameș încoace…și pot să decelez valoarea unui autor sau altul. La cei vechi mă ajută ce au scris și alții despre ei, la cei noi …știu să citesc și mai ales să înțeleg, inclusiv inefabilul ce aureolează o operă de valoare certă, câștigată sau viitoare. Andrei Pleșu e unul din marii …curatori ai artei universale în general. Ca operă proprie, creator la prima mână, e de nivel mediu în galeria marilor creatori universali, ceea ce nu e puțin. Dar ca …înțelegător la lumii spirituale în toate semnificațiile ei, respectiv ca și creator de opere călăuzitoare în labirintul cunoașterii manifeste,în toate domeniile umaniste în special, este la cel mai înalt nivel. E unul dintre înțelepții lumii, în dezvăluirea semnificațiilor ascunse ale operelor de cunoaștere. Ca și Liiceanu, de altfel, doar că abordează aspecte complementare. Liiceanu acoperă genial partea de sondare, dubitativă a cunoașterii, Pleșu pe cea descriptivă în toate formele ei de exprimare…

 21. 23 august drept Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului și Comunismului

  „(…) e păcat că nu se acționează public în spiritul unei legi votată de Parlamentul României în 2011.

  E păcat că nu se spune că s-au făcut unele lucruri și că ele trebuie recunoscute. „Președintele Traian Basescu a promulgat Legea privind declararea zilei de 23 august drept Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului și Comunismului și a zilei de 21 decembrie – Ziua Memoriei Victimelor Comunismului in Romania.” (Vladimir Tismaneanu/EvZ)

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/despre-23-august-si-memoria-victimelor-va-amintiti-domnule-ponta-1053895.html

 22. Mih, crezi că dacă bagi capul în nisip nu se mai aude țipătul lui…viq/civiq: mea culpa, unde-i….pulpa? Dacă ai argumente le aștept. Să știi că nu e abureală de televizor faptul că o expertiză judiciară, chiar corectă ca și conținut , fiind act juridic(pentru că s-a făcut la cererea unei instanțe, sau a organului de urmărire penală și aprobată de instanță) nu poate fi folosită în cazul unui inculpat care are toate actele juridice suspendate pe perioada imunității, fiind făcută chiar în acea perioadă, când totul e suspendat în ceeace-l privește, inclusiv perioada de prescripție. E o problemă foarte serioasă, pe care un jurist bun nu o poate trece cu vederea…E un fel de buturugă mică la un car mare, o simplă măciucă la un car cu oale…

 23. Buna ziua, tuturor!

  @ Antonie,

  In Constitutia Romaniei, Art. 72 „Imunitatea parlamentara” sta scris:

  „(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”

  Detalii: http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-72-constitutie

  In rest, poate ma lamuresti si pe mine in ce lege scrie asta: „o expertiză judiciară … nu poate fi folosită în cazul unui inculpat care are toate actele juridice suspendate pe perioada imunității” ? Adica, fa-ma sa inteleg unde (in ce lege) scrie ca se suspenda actele juridice impotriva unui parlamentar pe perioada imunitatii.
  Multumesc!

 24. @antonie

  Ai o problema cu „expertiza juridica” si cu un „inculpat” aflat in „perioada de imunitate”. Ok! E problema ta!
  Ai o problema cu comentariile mele? Ok! E tot a ta…
  Eu comentez asa cum cred eu de cuviinta. Si imi asum libertatea sa accept, sau nu un dialog…Ok?

 25. Laura, vorbesc pentru cunoscători. Dacă un proces e suspendat ne se mai face niciun act juridic în procesul lui , ori dacă se face pentru alte părți din proces lui nu-i poate folosi pentru că și un avocat stagiar în declară nul în instanță. E un aspect care poate fi folositor…

 26. Și în asta stă măreția dreptului și a limbajului care-l exprimă. Un adevăr juridic crează mai multe adevăruri pentru o speță judecată, paradoxal deși o speță judecată devine normă pentru toate cele similare ei..Știința dreptului sondează realitatea cu care operează dincolo de limita științei comune. Ea include în realitatea obiectului ei inclusiv limbajul cu care operează, deci ia în calcul și observatorul…încă de la inventarea dreptului procesual. Știința comună ia în calcul prezența observatorului abia de la Einstein încoace…E o dovadă clară că …la început a fost…Cuvântul…

 27. …și cuvântul era la…Judecător…

 28. Hmm … Desi n-a vrut-o Viq, uite ca ne bantuie si 23 augustul mai recent. Si … zic ca nu e rau.

  In definitiv, daca rememorarea episodului cu Mihai Viteazu pune un ingredient necesar pentru [re]coacerea unui nationalism normal-necesar, analiza celor petrecute in ’44 poate produce o buna parte din „substanta” de baza care ajuta la intelegerea devenirii noastre [mai] recente.

  Se pare insa ca vocile celor capabili sa ne dezvaluie mai mult din ADEVAR sunt ocultate de galagia si tupeul fariseistic al unor vasnici descendenti ai asupritorilor sovietici, ei insisi propagandisti ai socialismului ceausist, in plina perioada a maturitatii (?) lor. Pentru cei mai mici: vorbesc de Tisminețki alias Tismaneanu.

  Asa s-a ajuns si la legea aparent nobila cere decreteaza redundant 2 zile diferite pentru comemorarea victimelor comunismului. Si ce sa vezi, isi aduce azi aminte de lege. Pe cand conducea Institutul (IICCMER) in schimb nu si-a adus aminte si a neglijat comemorarea din 21 Decembrie 2011 desi era la mai putin de o luna de la promulgarea legii. http://www.iiccr.ro/ro/evenimente/arhiva_evenimente/arhiva_evenimente_2011/

 29. @Antonie

  Aoleo, mamica, ce destept esti! Ptiu, sa nu-ti fie cu deochi 😛

  Ma retrag, ca nu-s cunoscatoare deloc. Filozofii d-astea cu „Un adevăr juridic crează mai multe adevăruri pentru o speță judecată … ” si „Ea include în realitatea obiectului ei inclusiv limbajul cu care operează … ” ma depasesc. Mai ales ca la noi o speta judecata nu a devenit (inca?!) norma (vezi tot felul de hotarari judecatoresti antagonice in spete similare).

  Eu, oricum, intrebam de baza legala, nu de invarteli de cuvinte in stil avocatesc.
  O zi buna iti doresc!

 30. se lăuda cu un ascendent care a fost …țărănist…prin Moldova. Ăsta e culmea tupeului, să te lauzi chiar cu ce ți se reproșează…traseismul politic…inconsistența opiniei. Te dai după cum bate vântu. Nu-mi plac gelatinoșii. Și nici nu scriu cu substanță. Scriu pentru bani și mai scriu și prost…

 31. Laura, ia un …Wittgenstein…și o să vezi că despre lucrurile despre care nu se poate vorbi mai bine taci. ( nu din cauză de DNA)
  Mulțumesc de urare, am simțit că ai un fond bun…Oricând îți sunt la dispoziție…

 32. Tony

  Nu vrei un brici, sa-i tai limba ?
  Inteleg ca penuria asta de reglementari mai ferme la Copac poate scoate unii personi din mintile personale.
  Sa-i motiveze spre a lua fraiele cailor prea liberi.
  Daca ti-ar surade sa iti asumi o asmenea responsabilitate, eu sunt gata sa ti-o ofer.

  E nevoie doar de o scurta perioada de relationare spre a ne cunoaste reciproc mai bine.
  Pentru inceput sa zicem 60 de luni.
  Apoi mai vedem.

  All
  Postare noua

 33. Victoria memoriei: Comemorarea victimelor regimurilor fascist şi comunist a devenit lege în România

  Vladimir Tismăneanu
  22 Decembrie 2011, Ora 00:00

  Iată o veste cu adevărat extraordinară. Ne-am cam obişnuit să deplângem, şi nu fară motiv, întârzierile legate de traducerea în realităţi legislative cu consecinţe palpabile a propunerilor din Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste asumate de Preşedintele ţării în discursul din 18 decembrie 2006.
  Share on print Share on facebook Share on twitter Share on email More Sharing Services

  Multe lucruri merg greu, exasperant de greu, dar nu totul este blocat. În pofida variilor rezistenţe şi obstacole, Parlamentul României a aprobat propunerea guvernului, iniţiată de IICCMER, a Legii privind zilele comemorative pentru victimele totalitarismelor fascist şi comunist. Declaraţia de la Praga, printre ai cărei primi semnatari a fost Vaclav Havel, a cerut ca ziua de 23 august, când, în 1939, la Moscova, Molotov şi Ribbentrop, reprezentanţii celor doi briganzi totalitari Stalin şi Hitler, au semnat infamul “Pact de neagresiune”, adică de alianţa, să devină ziua comemorativă pe plan european pentru victimele nazismului şi comunismului. Ziua de 21 decembrie reprezintă finalul dictaturii comuniste în chiar Capitala ţării, destrămarea definitivă a unui sistem întemeiat pe minciună, violenţă şi dispreţ pentru lege şi pentru drepturile omului. Graţie acestei legi, calendarul cetăţenilor României se îmbogăţeşte cu două repere menite să ne fortifice moral.

  IICCMER a iniţiat, încă din primavara anului 2010, proiectul de Lege privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, care îşi propune să omagieze victimele fascismului şi comunismului, ca regimuri totalitare, în baza declaraţiilor şi recomandărilor unor foruri internaţionale şi, în particular, să omagieze victimele regimului comunist în România, prin asumarea de către statul român a obligaţiei morale de a consacra două zile comemorative: 23 august şi 21 decembrie. Proiectul legislativ a fost adoptat de Parlamentul României, devenind Legea nr. 198 din 7 noiembrie 2011. Această lege asigură coerenţa unei politici de memorie la nivelul statului român, oferindu-se posibilitatea constituirii unei pedagogii destinate să educe tinerele generaţii în spiritul respectului profund faţă de toate victimele regimurilor totalitare.

  LEGE Nr. 198 din 7 noiembrie 2011 privind declararea zilei de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului şi a zilei de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România

  EMITENT: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
  PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 799 din 11 noiembrie 2011
  Parlamentul României adoptă prezenta lege.

  ART. 1
  (1) Se declară ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.
  (2) Se declară ziua de 21 decembrie Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România.
  ART. 2
  Parlamentul României, Guvernul României, autorităţile publice centrale şi locale vor organiza activităţi festive pentru marcarea acestor evenimente, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
  Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

  PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
  ROBERTA ALMA ANASTASE
  PREŞEDINTELE SENATULUI
  MIRCEA-DAN GEOANĂ

 34. Lui @antonie:
  „magistral” comentariul tau de la 12:02
  Ma intreb daca nu cumva sub nick-ul tau se ascunde Cacarau, Acelasi stil, aceeasi moara de vorbe!

 35. Catre Admini si copaceni

  Cred ca a lasa CDP sa devina o tribuna propagandistica a anti-anti-comunismului este un lucru care depaseste cu mult si absolut inacceptabil spiritul acestui blog.

 36. @antonie, Wittgenstein si-a renegat opera de tinerete :)))
  bagam discutii pe asta?

 37. E contra firii ca anticomunismul sa fie confiscat de catre cineva.

  Este cu atat mai condamnabil ca asemenea tentativa sa o aiba tocmai un fost propagandist cu origini atat de nefaste din perspectiva victimelor regimului comunist.

  Dar lucrurile sunt atat de incalcite incat respectivul, care in tinerete cel mai putin a pacatuit atunci cand isi intorcea vizite cu familia dictatorului, acum este etalonul de corectitudine pentru „anticomunisti” si „profesorul de democratie” al natiei

  Trist … trist … trist

 38. Atacul la persoana, pt a compromite o idee.
  Maskirovka in actiune!
  Jeg propagandist-ideologig! 👿

 39. Laura
  🙂
  Troll-ul postac propagandist ideologic arata si mai dezgustator decat troll-ul ordinar (=obisnuit).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s