Ar trebui sa ne pese

Prinsi cu teribilele noastre probleme locale nu avem timp, chef, interes… sa ne mai uitam si la ce se petrece in restul lumii.
Cel putin nu am vazut prin media romaneasca ieri reactii la ce se petrece actualmente in Siria.

O prima observatie este ca dezinteresul fata de aceste evenimente ne diminueaza capacitatea de a intelege problemele lumii in care traim dar mai ales ne limiteaza capacitatea de a evolua civic. Fara a avea perceptia problemelor la scara mai mare decat propriul sat dintre munti, probleme asupra carora putem avea o parere relativ obiectiva, nu vom putea evalua importanta respectarii principiilor atunci cand ne-am confrunta cu unele similare in propria naostra ograda.
Civilizatia occidentala functioneaza mai bine probabil si datorita faptului ca media transmite non-stop evenimentele majore de pe tot globul, iar cetatenii invata din prostiile altora, evitand sa le repete.

O a doua observatie este ca exista o mare probabilitate ca reporterita din primul clip sa aiba dreptate si atacul asta barbar cu arme chimice sa fie o urmare a lipsei de reactie a comunitatii internationale la plangerea facuta in aprilie de Israel privind folosirea acestora de catre regimul Assad.

Daca are dreptate si Siria a folosit evenimentul din aprilie drept test reactiei internationale privind folosirea acestui gen de armament, atunci ceea ce probabil s-a intamplat in ultimile zile ar fi putut sa nu se intample.

Unele imagini sunt terifiante.
Sunt multe lucruri la care ne putem gandi privind acest eveniment.
Nivelul de educatie al natiei si inevitabil a reprezentantilor ei politici, rolul religiei in indobitocirea acestei parti a lumii, folosirea divergentelor politice dintre putere si rebeli de catre marile puteri ale lumii….
Ne-ar putea ajuta sa intelegem si multe din evenimentele ce se petrec la noi, evenimente de care importante puteri externe nu sunt deloc dezinteresate.

Viq

Anunțuri

37 responses to “Ar trebui sa ne pese

 1. In loc de alt comentariu:

  „Democratizare in Orientul Apropiat si Mijlociu: A fost o vreme cand si biciul si zaharelul erau pe pozitie si exista vointa sa se faca ceva. N-a fost sa fie.
  Partidul, mass media, suporterii si idiotii utili asociati cu actuala administratie de la Washington si aliatii ei progresisti, fundamentalisti si reactionari de aiurea au facut totul, dar totul ca sa submineze acea sansa.”
  (Dragos Paul Aligica/facebook/via ILD)

  http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/dragos-paul-aligica-unde-sunt-protestele-hoardelor-progresiste-acum-cand-armele-chimice-sunt-folosite-masiv-in-siria/

 2. „Mi-am dat seama brusc aseara ca imaginile pe care am ajuns sa le evit – pentru ca e greu sa vezi asa ceva de 5 ori pe zi -n-au ajuns niciodata in Romania. Poate din motiv de CNA. Poate pentru ca multi jurnalisti cred ca Siria e departe si nu intereseaza pe nimeni. Cu toate acestea, iata stirile zilei la noi in redactie. Poate cuiva ii pasa, totusi.”
  Ana-Maria Luca
  http://inorientulmijlociu.blogspot.co.il/2013/08/siria-in-imagini_244.html

 3. Solutia punctuala pe Siria e simpla, mai simpla decat pare
  In Siria trebuie intervenit militar ieri!!! Punct!
  Problema e Rusia!
  Rezultatul… a se vedea mai sus.

  DAR

  Problema cu democratiile arabe in ansamblu, nu e asa simpla:
  Le dai vot liber, vor vota fundamentalism
  Le iei votul liber si le dai occident, o sa spuna ca nu e democratie
  Asta se poate termina doar in timp…prea mult timp, din pacate!

 4. Oribile imagini, oribila ignoranta!

 5. ipocritzii uslinosi, marii prieteni cu rusii, vin cu
  ipocrizii de hatä.

 6. asa au fäcut comunistii intotdeauna, mizeria si cancerul omenirii.

 7. On topic…Egipt
  „Frăția Musulmană între Primăvara Arabă și Iarna Islamistă”
  http://inliniedreapta.net/fratia-musulmana-intre-primavara-araba-si-iarna-islamista/

 8. eu cred ca theo a dus in derizoriu si subiectul asta…
  eu cred ca acest blog nu trebuie sa perimita devieri vulgare de la subiecte serioase…de oameni mari.
  atat am avut de spus
  e chiar penibil sa vezi „ipocritzii uslinosi, marii prieteni cu rusii, vin cu
  ipocrizii de hatä.” la postarea de azi cu comentariile ei. penibil, kitsch de prost gust…jenant…
  dar nu e treaba mea
  eu incerc sa ma fac inteles, dar e greu
  e usor sa ignori asemenea iesiri la discutii banale…dar la ceva de asemenea importanta…nu stiu…mie imi vine greu

 9. Off topic

  Skorpy,

  Unde esti?
  O fi descoperit PM C/P ca Nini are probleme cu lucrarea de doctorat? 😛
  „Victor Ponta nu este de acord cu numirea lui Săpunaru la Transporturi. A cerut o altă nominalizare” (RL)

 10. Salut, copăceni! Mih, e necesar de semnalat gorzăvia, mulţi poate habar n-au ce se petrece la doi paşi de noi. Îngrozitor ce fac brutele alea acolo
  (atât de aproape de lumea asa-zis civilizată- de fapt, teribil de nesimţită!!) fără să le stea marile puteri împotrivă! 😉

 11. Ar trebui sa ne pese dar, nu ne [prea] pasa.

  Cand ne pasa, oricum avem la dispozitie o informatie deformata de altii carora le pasa [„de-un fel”].

  Stim ca cei de la care avem grosul informatiilor au propriile, egocentricele si interesatele motive de a le pasa.

  Dar, ne e mai comod sa ii credem obiectivi doar pe cei care … seamana mai mult cu noi.

  Subiectul e complex, boala e cronica si cu puseele din ce in ce mai acute, dese si in … asteptate locuri.

  Se pare ca joaca de-a Dumnezeu e prea atractiva si orbitoare pentru vremelnicii potentati [mai mici si mai mari] ai lumii

 12. Nora,

  Servus!
  Avem a-i multumi lui Viq pt aceasta postare.
  E mai dificil sa afli ce se intampla in lume, cand stirile sunt fie lipsa, fie trunchiate si lovite de „virusul” propagandistic-manipulator. Nu e totusi imposibil.
  Uneori poti sa-ti faci o idee mai apropiata de realitate, urmarind chiar si comentariile postacilor, cu „mesaj” manipulator, mai mult, sau mai putin vizibil, dar constant prezent, de tipul celor care apar si la CPD (vezi mai sus) 😉
  Trecand peste, mare problema este si ceea ce se intampla in Siria (si in lumea araba, in general), dar si felul in care reactioneaza occidentul (vezi cazul Egiptului) si felul in care presa internationala (in mare parte servind propaganda de stanga) deformeaza informatia.
  Internationala socialist manipulatoare are bune relatii cu fundamentalistii islamici… 👿

 13. „Atacul chimic – lovitura de gratie care a ucis orice speranta pentru o solutie politica in Siria.”

  http://news.sky.com/story/1131320/syrian-rebels-1300-killed-in-gas-attack

 14. Mih

  Cu mare jena am constatat cu ceva timp in urma cat de limitat am fost obisnuit sa gandesc.
  Un `person din Sri Lanka mi-a povestit ce se intampla acolo de ani.
  Habar n-aveam.
  Doar accidental ajunsese uneori pe la urechile mele cate ceva despre „Tamil Tigers”, descreierati teroristi ce intretineau un climat de iunstabilitate in bucatica aia de pamant pierduta intre ape.

  Totul se schimba atunci cand stai de vorba cu un om care vine de acolo. Care nu are de gand sa se mai intoarca si nici scop de a te dezinforma pentru ca nu spera in nici o schimbare si nu are nici un beneficiu material sau de alta natura.

  Am urmarit dupa aceea cateva materiale pe Channel 4 despre divergentele politico-religioase de acolo, ce zugravesc cu totul alt tablou decat cel ce-l cunosteam pana atunci.
  Apoi am gasit materiale pe net, direct din teatrul violentelor si opresiunilor de acolo…
  Intr-un cuvant am aflat mai multe.

  Ceea ce mi se pare foarte interesant este ca multe persoane cu care am stat de vorba stiau mult mai multe decat mine dspre asta. Si despre alte probleme din alte zone. Si nu doar din „buletinele de stiri”.
  Iar asta le crea o maniera de abordare mult mai echilibrata, mai atenta la detalii, mai civilizata, inclusiv fata de problemele propriei societati.
  Am realizat ca in estul European ignoranta se mentine inca pe mai multe paliere, cu efect nefavorabil inclusiv in capacitatea de a aborda matur si a rezolva inclusiv propriile probleme.

  Adevarat e, populatia cosmopolita de aici poate impune o alta abordare. dar e chestie de timp, putin, pana cand peste tot problema se va pune la fel.
  Si la noi sunt deja muncitori romani la fabricile de confectii luate de turci….

 15. Viq,

  Cred ca starea de normalitate, de „sanatate” a societatii in care traiesti (nu o vad in termeni absoluti, de perfectiune, dar nu e nevoie sa insist pe explicatii), conteaza mult in capacitatea de a percepe si de a fi interesat de lucruri, zone, evenimente care nu se afla in imediata apropiere…
  Bolnavul, dimpotriva, tinde sa fie concentrat pe simptomele bolii lui si contactul cu lumea din jur, deschiderea, interesul pt aceasta lume sunt limitate…

 16. ar trebui sa ne pese.
  dar (mai intai) sarim peste ce nu ne place noua.
  ia sa vedem aca mai sunt trecut in asteptare.

 17. mih, un + de la mine, daca are vreo valoare e ok

 18. Comunicat de presă
  Materiale de presă | 22 august 2013
  Întrebări la care românii aşteaptă răspunsuri de la primul ministru Victor Ponta

  Domnul prim-ministru Victor Ponta se va afla în această seară pentru a treia oară de la întoarcerea din concediul din Miami la o emisiune de televiziune. Premierul este dator românilor cu răspunsuri la mai multe întrebări. Dacă tot nu îşi poate îndeplini atribuţiile de şef al Guvernului României, îi cerem domnului Ponta ca în numeroasele sale apariţii la televiziuni să ofere românilor măcar explicaţii pentru proasta guvernare şi eventual să le spună ce îi aşteaptă în următoarea perioadă.

  Aşadar, domnule Victor Ponta, Partidul Mişcarea Populară vă cere să răspundeţi următoarelor întrebări:

  1. Aţi declarat că dumneavoastră vă ocupaţi de pâine. Cine se ocupă de grâu? De uleiul pentru săraci am văzut că “se ocupă” angajaţii lui Voiculescu, partenerul dumneavoastră de guvernare. Cum îi ajutaţi pe producătorii de grâu, dacă îi lăsaţi pradă speculanţilor şi achizitorilor, obligându-i să vândă pe nimic producţia mare de anul acesta?
  2. Contractul de privatizare a CFR Marfă nu l-aţi semnat nici până acum, în ciuda faptului că aţi avut timp de 40 de zile responsabilitatea de Ministru al Transporturilor. Aţi declarat că este o privatizare de succes şi cu toate astea refuzaţi în continuare să vă asumaţi răspunderea contractului. Ce este în neregulă, domnule prim-ministru, în legătură cu această privatizare? Ce le ascundeţi românilor şi, mai ales, celor 8000 de lucrători la CFR Marfă, care aşteaptă în fiecare zi îngrijoraţi să ştie ce se va întampla cu locurile lor de muncă?
  3. În această toamnă aproape 4000 de români îşi vor pierde locul de muncă la Poşta Română, Electrocentrale Grup şi câteva CET-uri. Cum vă aşteptaţi ca aceştia, alături de cei 750.000 de şomeri deja existenţi, să îşi găsească un nou loc de muncă, în condiţiile în care aţi tăiat la rectificarea bugetară 900 de milioane de lei de la capitolul investiţii, iar aborbţia fondurilor europene în primul semestru a fost de MINUS 3,347 milioane?
  4. Aţi declarat în mai multe rânduri că nu mai vorbiţi cu Preşedintele României Traian Băsescu, iar Preşedintele a confirmat că nu îi răspundeţi la telefon. În cazul în care ar interveni un incident major care ar viza siguranţa naţională sau o ameninţare la adresa românilor veţi rămâne bosumflat şi nu veţi comunica telefonic cu Preşedintele României?
  5. De când sunteţi la guvernare aţi emis 160 de ordonanţe de urgenţă în condiţiile în care sunteţi sprijinit în Parlament de o coaliţie de 70% şi în condiţiile în care aţi criticat sistematic guvernul Boc pentru numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise. Se întâmplă asta pentru că simţiţi că actuala majoritate nu vă acordă sprijin pentru măsurile pe care le luaţi sau pentru că diverşi clienţi politici vă obligă să emiteţi acte normative cu dedicaţie ocolind Parlamentul României?
  6. Când va fi finalizat procesul de reorganizare administrativ-teritorială a României pentru care v-aţi fixat termen sfârşitul anului 2013?
  7. De ce refuzaţi introducerea în noul proiect de Constituţie a rezultatelor referendumului din 2009, adică Parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari? Ştiţi foarte bine că peste 50% dintre români ar participa şi ar sprijini proiectul la un eventual referendum pentru revizuirea Constituţiei.
  8. Anul viitor vor fi alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. V-aţi angajat împreună cu USL să introduceţi votul prin corespondenţă care să dea posibilitatea celor peste 3 milioane de cetăţeni români cu drept de vot, care trăiesc şi muncesc in Uniunea Europeana, să voteze. Când preconizaţi că veţi adopta măsurile legislative necesare pentru introducerea votului prin corespondenţă?
  9. Aţi declarat de curând că Preşedintele României face dosare penale unor oameni politici. Vă asumaţi responsabilitatea acestei declaraţii şi în faţa partenerilor europeni care monitorizează justiţia din România în cadrul MCV sau este doar o declaraţie pentru consum intern?
  10. Aţi declarat că nu aţi negociat cu FMI introducerea unor noi taxe şi impozite sau creşterea celor existente pentru contribuabilii români începând cu această toamnă şi cu 1 ianuarie 2014. Dacă se va dovedi că aţi minţit veţi demisiona din funcţia de prim-ministru?

  Eugen Tomac
  Președintele Partidului Mișcarea Populară

 19. dezamagitor…un punct…si spun asta ca am care urmareste cu atentie
  la 1. raspund eu pentru Ponta dar nu din perspectiva sa ideologica:
  Se cheama piata!

  Daca miscarea populare o da in populisme greseste mult…eu nu sunt interesat decat de a atrage atentia…
  la celelalte puncte nu comentez…

  Sper ca nu se ia in nume de rau.

 20. atat de usor se poate alege praful de orice principiu, Viq, ca uneori stau si ma gandesc cum dracului mai sustinem ceva din principiu
  alternativa ar fi o lege a eficientei?
  aduci ceva – esti binevenit
  nu aduci – nu?
  timpul nu mai este aliatul nostru, al oamenilor.
  oamenii se inmultesc, nivelul intelectual scade … problemele se vor inmulti

 21. Dupa logica unui smecher, piata a facut ca pretul graului sa fie scazut, mai ales valoarea mare a productiei la hectar si nu lipsa spatiilor in care taranii sa-si depoziteze graul. Dupa logica filozofului, taranii sunt vinovati ca nu si-au construit silozuri si nu guvernul care le-a taiat bonurile de depozitare. Acum taranii n-au decat sa vanda graul la pret mic daca nu vor sa astepte pana in primavara. Ce daca in acest interval de timp exista pericolul ca graul sa se degradeze? Taranii n-au silozuri? Sa-si faca, doar piata o cere, spune cel ce da lectii despre ce este chestia cu graul si incotro merge el. Indirect ne lumineaza ca taranii trebuie sa-si puna gospodariile si toata agoniseala gaj si sa-si faca silozuri, ce, harnicul ala de Trita Fanita cum a putut? Cu sudoare si cu munca manutelor lui le-a construit, n’est pas?
  Ati observat ce bun e tipul si cum poate el sa le dea lectii de economie agrara minusculilor aia de la MP?

 22. si inca un comentariu on topic
  chimico-nuclearele vazute de Bush in Iraq au fost mai ceva ca pilda cu „lupul”
  reactioneaza mult mai putini si mult mai slab … daca e tot facatura? CA ATUNCI?

 23. Inganduratule…loriunde se baga staul in economie se genereaza un fals!

  Altfel spus…cine rezista merita, cine nu…sa se apuce de crosetat!
  Suna dur dar altfel…altfel ai o piata in care si-a bagat dracuț coada! Si nu e bine!

 24. *oriunde, statul…etc.

 25. exemplu…presupunem: eu am o firma de dovleci care merge bine…ba, vand bine, bine de tot…de helloween incasez de nu stiu ce sa fac…
  nelutu, vecinu, e pe minus, grav, saracu…

  De ce din banii pe care eu ii platesc ca impozit nelutu sa iasa din rahat. Nelutu e concureta…eu platesc enorm la stat…vreo 60%…cred. In fine. Banii mei se duc la concurenta! What? Eu nu vreu ca ala sa mearga prost, vreu ca si aia 3 dovleci pe care ii vinde sa ii vad eu! Aia vreu!

  Nimeni nu e obligat sa intre in business…daca nu poate…pas
  Daca poata: nene, banca…daca crezi ca poti…banca…fa silozuri, irigatii, marketing…daca crezi ca iese banu, bravo…ma intreci!
  Daca nu iti iese, sorry nene…n-ai gandit-o bine de data asta…dar eu nu vreu sa te finantez!

 26. *sa ii vand eu!

  sorry

 27. p.s. renumitul nimeni, nini sapunaru a facut un bine…probabil ca a rupt USL…desi pare scenariu

 28. Viq, avam stangisti la copac, am doua minusuri

 29. oare copacu asta e de stanga?
  e o tema si asta
  ce sunt copacenii…ca la atatea minusuri la o idee de dreapta nu potri decat sa te gandesti

  ma fac gata de drum

  seara faina!

 30. Vad 🙄 🙄

  Am venit io cu cate un plus.. da’ ne coooooplesesc…. 🙄

  Asta-mi aduce aminte de Cristi Patrasconiu.. :”Avem Treaba !” saptamana viitoare.
  Antreneaza-te la nunta pe viu, sa fii in forma saptamana viitoare …

 31. Seara bună! 🙂
  Multzumim, Viq!

 32. Purligare, pentru comentariul de la 20:36
  Domnu’ filozof, dezamagitor exemplu. Nici pe cei de la scoala de dansuri si bune maniere n-ai putea sa-i convingi. Intradevar, dezamagitor Watson!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s