Paharul de seara. Pentru curaj

Paharul din seara asta e in onoarea domnului Andrei Plesu de la care am spicuit un indem care ii place suficient de mult sa-l transmita.
Doar 30 de secunde care merita retinute.
Felicitari tuturor celor ce-si depasesc teama de ridicol.
O secventa din ciclul „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu”, episodul „Despre frică”.

La Multi Ani !

Viq

Anunțuri

24 responses to “Paharul de seara. Pentru curaj

 1. La multi Ani, Andrei Plesu,
  legat de tema – foarte scurta audio – eu personal recunosc ca mi-a fost mereu teama de ridicol, deci, mai mult ca sigur, sint un om orgolios, dar nu laș, cel putin asa ma vad.
  🙂
  voi?

  Anyhow interesanta ideea lansata de Andrei Plesu.

 2. Comunicat de presă
  Materiale de presă | 22 august 2013
  Guvernul dr. plagiator Victor Ponta să înceteze agresiunea împotriva cercetării

  Niciodată în istorie România nu a fost prezentă în paginile prestigioasei reviste Nature mai frecvent decât în ultimul an! Din nefericire, motivele apariţiilor sunt dintre cele mai dezonorante: plagiatul miniştrilor Educaţiei Mang şi Andronescu, al Premierului Ponta şi degringolada produsă de guvernarea USL în cercetarea românească. Iată că revista Nature observă acum ceea ce toți cercetătorii din România trăiesc de peste un an pe propria piele: eliminarea meritului și instaurarea precarității în cercetarea românească.

  Guvernele Ponta au înjumătățit finanțarea cercetării, invocând argumente populiste lipsite de ruşine (banii de cercetare ar fi fost luaţi de la „gura pensionarilor” etc.), au blocat competițiile deja evaluate în anul 2012, au determinat demisia în bloc a membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice (pe care nu s-au sfiit, ulterior, să îi calomnieze în presă), au eliminat evaluările internaționale ale cercetării româneşti (condiţie a recunoaşterii acesteia pe plan mondial), au relaxat criteriile științifice minimale ale concursurilor pentru posturi universitare şi de cercetare, au mărit numărul de doctoranzi per profesor îndrumător, au permis continuarea activității didactice și administrative, după împlinirea vârstei de pensionare.

  În timp ce tinerii nu au acces la posturi didactice și la finanțarea cercetării, clientela USL prosperă! Singurii beneficiari ai actualelor condiții sunt pensionabilii eterni, cei care cumulează funcții, cei care scot doctori pe bandă rulantă, cei care, în lipsă de merite științifice, își întemeiază cariera pe relații politice.

  Încă de la instalare, guvernul condus de plagiatorul Victor Ponta s-a remarcat prin agresiunea continuă la adresa culturii, învățământului și cercetării. Rateurile Mang-Dumitrescu-Pop sau revenirea agresivă pe scena guvernării a doamnei Andronescu au dovedit că rezerva de cadre a PSD în materie de educație o alcătuiesc plagiatorii și tipăritorii de diplome fără acoperire.

  Singura realizare notabilă a actualei administraţii este continuarea implementării proiectului ELI – proiect depus pentru finanțare europeană și lăsat „la cheie” de Guvernul Boc – până acum fără sincope majore. Avertizăm însă că valorificarea potenţialului unui proiect de o asemenea anvergură nu este posibilă într-un mediu viciat de neprofesionalism, de repartizarea resurselor pe cumetrii politice şi nepotisme, de autarhizarea cercetării româneşti şi de descurajarea elitei ştiinţifice naţionale. Întoarcerea din drum a reformelor majore puse în practică până în 2012 este opera mamei ocrotitoare a gerontocrației PSD din educație, Ecaterina Andronescu. Cerem imperativ actualilor miniștri responsabili cu educația și cercetarea să se delimiteze de contrareforma Andronescu și:

  1. să finanțeze proiectele de cercetare contractate cu sumele prevăzute inițial;
  2. să nu permită atribuirea de contracte de cercetare în absența unui Consiliu Național al Cercetării;
  3. să facă toate diligențele pentru a reconstitui Consilul Național al Cercetării, prin cooptarea unor personalități recunoscute internațional, nu populându-l cu clientela USL;
  3. să lanseze, înainte de începerea anului universitar 2013-2014, o nouă competiție de proiecte de cercetare, finanțată cel puțin la nivelul anterior instalării guvernării USL;
  4. să readucă experţii internaţionali în procesele de evaluare a cercetării;
  5. să asigure transparenţa întregului proces de candidatură – evaluare – contractare – finanţare a cercetării, conform bunelor practici şi standardelor internaţionale;
  6. să respecte angajamentele de reformă asumate de România în timpul negocierilor pentru elaborarea şi aprobarea proiectului ELI.

  Nu avem pretenția ca un plagiator notoriu să aprecieze cercetarea, dar ne așteptăm ca ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică să sprijine acest domeniu, să înceteze denigrarea cercetătorilor români, sau măcar să respecte legea și standardele academice ale Uniunii Europene.

  Partidul Mișcarea Populară va denunța mereu agresiunea împotriva meritului în învățământ, cultură și cercetare, și va milita pentru standarde internaționale de excelență în aceste domenii.

  A venit vremea ca oamenii vrednici, bine școliți și harnici să își ia înapoi țara confiscată de plagiatori, incompetenți și abonați politic la banul public.

  Dragoș Ciuparu
  Adrian Papahagi
  vicepreședinți, Partidul Mișcarea Populară

 3. Viq
  oamenii astia,NORMALI,fara ifose si pretentii ,imi plac la nebunie in arta conversatiei..
  I-am urmarit la Realitatea,in acele emisiuni extraordinare de un taifas plin de intelepte raspunsuri..
  Si m-am necajit cind nu au mai aparut..
  Domnul Liiceanu a fost o victima a prefabricatelor de presa..ostracizat,pus la zid..defaimat..denigrat
  Si stim de ce//
  A indraznit sa apere ADEVARUL…

 4. Frica de ridicol e naturala…
  Ridicolul are o functie sociala fundamentala…te pastreaza in grup, parte din grup…grup care are tabieturile lui…din care daca iesi…ei bine…pa!
  Spun asta ca stiu pe propria piele, de la copac…

  Acum…intr-o lume ce proclama individul, idee pe care o sustin, ridicolul isi pierde in parte din rol… . In lumea moderna poate exista o potrivire directa intre ridicol si corectitudine subiectiva, adevar interior
  De exemplu in comunism erai ridicol daca incercai sa cladesti o organizatie care sa proclame libertatea individuala, nu?
  In regimurile „fasciste” e ridicol sa iti faci tricou pe care sa scrie „Sunt evreu gay” …e ridicol si periculos dar poate fi corect, pentru tine!

  Ideea care conteaza e, cred, in ce masura crezi ca grupul social din care faci parte ti-se potriveste, dar asta trebuie sa stii tu, asta nu iti spune nimeni…
  Daca ti-se potriveste comunismul, de ce ai vrea sa faci altceva?
  Daca ti-se potriveste o societate in care norma e ca la 12 in fiecare zi, fiecare sa isi arata fundul, e ok, nu e nimic ridicol sa actionezi in directia normei dacat pentru membrii altui grup…dar ce ce ti-ar pasa? Il ai pe al tau!
  Pana la urma doar TU poti decide in ce directie actionezi!

 5. Sa nu amestecam.

  Ridicolul nu este un element de alta natura decat pericolul fizic (unei agresiuni fizice spre exemplu) ci mai degraba o etapa premergatoare a lui.

  „Evreu gay” trece adica dincolo de pragul asta, al posibilitatii ridicolului si intra in alt grad de pericol.

  Cu alte cuvinte vorbim aici mai degraba de un nonconformism determinat de curajul de ati exprima convingerile intr-o societate/comunitate relativ toleranta, cu un grad minim de civilizatie care sa nu permita ca actiunea ta nonconformista sa fie excesiv sanctionata.
  Un nivel la care „pedeapsa” posibila este eventual desconsiderarea, scaderea statutului social…..

 6. La Multi Ani, d-le Plesu!

  Ei, ce bine ar fi sa putem defini si explica totul in doua, trei cuvinte!
  A spune, a face un gest nepotrivit cu un anume context, poate sa te puna intr-o situatie ridicola, fara sa insemne ca esti un om curajos.
  Dimpotriva, a fi atent sa nu ajungi in asa situatie, de ce ar fi semn de lasitate? Sau de orgoliu?
  Cred ca subiectul are multe fatete si se poate discuta bogat pe marginea lui. 🙄

 7. Viq
  teoria ta corespunde nevoii mele de a ma afla AICI! Thx.

 8. Viq…
  Si moartea pe cruce poate fi ridicola in perspectiva ateului care neaga orice valoare profunda a gestului. Nu? De ce ar fi facut-o? Ridicol!

  Ca sunt, poate grade are ridicolului…da, asta vad limpede…una e sa faci pipi pe tine, alta sa aderi la „Solidaritatea”. Dar tot ridicol e… sunt grade diferite…depinde cine face gestul ridicol si cine il percepe. Vecinul membrului Solidaritatea va spune ca e ridicol gestul aluia de deasupra, e nebun…ce vrea sa faca??? Membrul Solidaritatea va spune ca e ridicol sa stai in casa cand nu ai libertate!

  Doar puncte de vedere.

  Sa nu se uite ca formulez opinii aici…
  Imi recunosc doza de atac…dar e temperata…dar, atunci cand scriu, orice as face, oricum as intoarce-o, nu pot sa ma rup ceea ce cred…altfel as fi ridicol pentru mine. Asa sunt ridicol pentru altii.

 9. Imi prinde bine Copacul inainte de caproape 8(!) ore de tren, cu un caine, intre Bucuresti si Sibiu! Dar ce nu faci cand te asteapta un „tata ga gu ga ga” si un pupic mic 🙂 Faci si treburi ridicole, intr-o tara ridicola 🙂

 10. Viq,

  Ai adus in discutie un alt aspect (o alta fateta, sau interpretare a subiectului). Cred ca este cel avut in vedere de Plesu (sau cel putin, cel mai apropiat).
  Ar mai fi cazul cand, in mod deliberat faci, spui lucruri care socheaza si determina o reactie de respingere (poti fi etichetat tu, sau gestul, ca ridicol). Nici aici nu cred ca e „lipsa de lasitate”, sau „curaj”…

 11. Daca-i aniversare, sa fie si muzica.
  Daca e muzica, „fur” putin startul…

  Jean Michel Jarre (n. 24 august 1948)

 12. nu e ridicol sa nu lasi pe cineva sa-si spuna parerea mai ales daca o face civilizat?

 13. offtopic,
  Peste 3700 de salariati din banci si-au pierdut locul de munca intre 1 august 2012- 1 august 2013,

  Ce mi se pare relevant este linistea in care cei 3700 de salariati din banci si-au pierdut locurile de munca. A auzit cineva ceva? A tipat cineva la guvern? nimic, nimic…

  exact la fel s-a intimplat prin 2009, cind zeci/sute de angajati din firmele private si-au pierdut locurile de munca, cind firmele private, ele insele, se prabuseau, tot liniste a fost, in schimb cind s-a anuntat ca functionarii publici vor primi cu 25% mai putin, s-a cutremurat intreaga Ro,…

  deh, stinga urla, stie sa urle cind o intereseaza electoral, numai electoral!!!

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15431926-3700-angajati-din-banci-ramas-dinafara-ultimele-12-luni-ceea-nu-facut-5-ani-bancile-cauta-faca-cateva-luni.htm

 14. Multumesc
  Cit de firesti pot fi acesti doi oameni ! Aproape ca-ti vine sa te pisti sa te asiguri ca nu visezi frumos, urmarindu-i.

 15. Skorpy,

  Reducerile de salarii si d-ul Calafat. De fapt, in ordine inversa :mrgreen:

 16. Calafat un mizerabil oportunist, el isi face interesul,si e de stanga.
  dece nu sunt respectatzi romanii??? pt. cä sunt mii de dr. mai buni
  decat Calafat in romania, dar sunt ignoratzi, mai repede il tzin in bratze pe…………… o rusine.
  sänätatea nu se vindecä cu uslinosii, ei sunt cancerul.

 17. Mih

  Ce citeaza Plesu acolo se refera tocmai la curajul de a infrunta pericolul ridicolului.
  Lipsa acestui curaj insemnand cel putin o doza de lasitate combinata cu una de orgoliu si materializandu-se in imobilitate.

  Eu imi aduc aminte de opiniile celor ce in urma cu 10-12 ani isi bateau joc de cei ce luau in serios materialele din „Idei de afaceri”.
  Erau acolo dosare de afaceri „la cheie” cu culturi de ciuperci, melci…. felicitari tridimensionale…
  Asemeni activitatea de distributie part-time pentru diverse firme ce formau retele de clienti om-la-om.
  Erau (si inca mai sunt) priviti ca niste tantalai disperati.

  Una din persoanele cu care am fost la Busteni in vacanta a avut de facut o comanda la Avon si am intrebat-o cum sta.
  Nu rau.
  La o singura comanda vin cam 1.200-1.400 de ron profit si are cel putin una lunar, deseori doua pe luna.
  Si nu are retea.
  Are o slujba 😉
  Care nu e asta.

 18. Viq,

  Pai tocmai aia care isi bateau joc erau ridicoli ( niste ignoranti, sau snobi, sau putori lenese etc.).

 19. Mih

  Pai da, dar cum bine zice Purly mai sus, din perspectiva fiacaruia celelalt e candidat la ridicol.
  Problema e sa traversezi podul….
  Sa ai puterea sa treci din pozitia celui ce considera spre exemplu ca esecul crescatoriei de melci pe balcon te face de rusinea cartierului !
  Sa risti. Sa-ti asumi un posibil esec si responsabilitatea actiunilor proprii.
  Daca tii orgoliul sub control si ai curajul necesar, atunci poti travesrsa … 😉

  In alta ordine de idei, mi-ai suflat Michelu’ de maine dimineata, ha ???
  Dupa ce l-am programat a-m vaz’t ca l-ai gasit si tu prin cutia cu maimute 😀 😀 😀

 20. Interesanta abordarrea politicii monetare pe praful crizei asteia !!!
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/185683.html

  Hotarat lucru, trebuie s-aduc cat mai curand materialele alea cu Hayek-Keynes…
  Mort-copt…saptamana viitoare trebuie sa le finisez siapoi sa le dau drumu’.

 21. Viq,

  Orice optiune inseamna si asumarea unui risc. Tine de responsabilitate, de maturitatea individului, in fond. Si cand optezi pt „imobilitate”, tot urmeaza niste consecinte pe care le suporti, caz in care nu prea esti capabil sa ti le asumi. Si atunci dai vina pe altii. Ceea ce e…ridicol, nu? 😀

  Nu te supara prea tare c-am furat startul cu Jarrele, mai are cutia destul 😛

 22. Noapte buna, somn usor, sa avem in weekend spor! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s