Pseudoștiința de stânga

Ofensiva comunistă despre care vorbeam mai alaltăieri, materializată prin implicarea activă și extrem de concretă a unor organizații bine puse la punct, în miștocăreala din piață, este element component al unui plan de acțiune coordonat pe o scară mult mai largă la nivel internațional.
Am putut observa asta și din amănuntele de culise ce trag de ațe marionetele vizibile.
Cel mai probabil trebuie să înțelegem că ideea egalitaristă este extrem de apetisantă, că apucă de urechi foarte ușor și fătuci dar și băietani de ambele sexe, d’aiurea și autohtoni..
…numa’ muc, sfârc și hormoni !
De ce are un așa lipici este și pentru mine un semn de întrebare la care cochetez cu răspunsuri care de care mai năstrușnice, ce le țin deocamdată pentru mine să mă râd numa’ io 😀 😀 😀
Cert e că asta-i treaba !

Și dacă e cerere pe piață, conform legilor naturii (umane?) denumite de unii capitaliste, apare și produsul cu tot cu producătorul său în coadă.

Ne-am cam obișnuit ca la TED să găsim materiale valoroase. Dar nu există nimic absolut perfect, drept pentru care și aici își fac loc fitilele pentru „lampa lui Ilici”.

Profesorul Richard Wilkinson susține o dizertație pe fondul subiectului cărții sale „The Spirit Level” scrisă în tandem cu Kate Pickett în care încearcă să fundamenteze teoria binelui umanității fondat pe egalitate și egalitarism. Fără a relua tezele comuniste clasice, cu analize care să ducă la ideea „salvării” omenirii prin comunism din perspectivă economică, drept consecință a creșterii economice armonioase, a muncii înflăcărate a maselor de doritori a …. nimic !
A performanțelor uriașe fundamentate pe lipsa totală de motiv 😀 😀 😀
Profesorul Wilkinson are altă strategie. Simulează o concluzie pe baze statistice ce țin de psiho-social, un fel de „cercetare prin observare” simulând „concluzii” care să arate că aceasta e calea spre fericirea speciei.

Dar la orice privire mai atentă se dovedește că asistăm la aceeași gogoașă cu care mulțimea a fost păcălită propagandistic decenii în șir !
„Nu-i așa că s-au realizat 10.000 de tone la hectar ?
Daaaaa ….
Nu-i așa că asistăm la cele mai mari realizări ale poporului de când s-au construit blocuri care râd în soare cu toate balcoanele ?
Daaaaaa…..
Nu-i așa că sunteți fericiți ?
Mai vorbim ? 🙄

Întreaga teorie a lui Wilkinson, dacă o putem numi așa, se bazează pe niște date nu doar interpretabile dar imposibil de admis drept probe de lucru de către orice persoană serioasă, încercând să sfideze de fapt concluziile logice și realitățile ultimului secol prin desființarea logicii cu ceea ce el pretinde a fi „evidență” !
Pentru că pe cale logică a fost demonstrat și răs-demonstrat că egalitarismul e falimentar.
Atunci, dacă pe calea asta nu ține, ce și-au zis ?
Hai să încercăm să demonstrăm că egalitarismul nu face oamenii nefericiți, și … de ce nu, că îi face fericiți.

Plecând de la scopul ăsta au găsit desigur și datele necesare care să „argumenteze” ideea. Un fel de „cercetare inversă”.

Numai că fundația logicii nu se schimbă pentru că așa vrea dom profesor.
O concluzie corectă presupune o analiză corectă bazată pe premise corecte.
Adică cu grad pozitiv de adevăr. Pornind de la date și ajungând la concluzii și nu invers.
Wilkinson poate avea analiza corectă. Și se străduiește sincer să o facă așa.
Dar premisele sunt cel mai probabil false, dar cu siguranță incerte.
Deși revine de câteva ori în aserțiunea sa asupra ideii că ar fi folosit o bază de date credibilă și realistă, cu o insistență ce trădează de fapt labilitatea acesteia, nu este deloc greu de sesizat părtinirea cu care a selectat datele de lucru.
Că a fost cu sau fără intenție, nici nu mai importă. Personal cred că a fost CU, pentru că omul e prea bine poziționat profesional ca să o facă din eroare.

Drept pentru care Christopher Snowdon, autor și freelancer journalist, ridică câteva obiecții de minim bun simț privind maniera penibilă în care Wilkinson și-a selectat datele „primare” care să-i confirme în final „concluziile”. Arată că statisticile folosite exclud nejustificat state a căror nivele ar fi „perturbat” graficele (precum Cehia, Coreea de Sud, Singapore sau Hong-Kong), că folosesc cifre conjuncturale, accidentale, rezultate în urma unor evenimente/măsuri punctuale și locale, sau pur și simplu deformează datele, acestea efectiv necorespunzând realității.

Cel puțin jenant pentru un cadru didactic cu trecerea cu care domnul profesor se laudă, chiar în UK dar să nu uităm că și UK e plin de filocomuniști !!!!

Constat cel puțin două aspecte !
1. Ofensiva stângii este aproape permanentă și globală.
Odată acceptat acest fapt, trebuie acceptată la pachet și necesitatea de a ne opune ei, chiar dacă pare plictisitor și enervant.
Ei nu obosesc să reia la nesfârșit aceeași trăznaie, încercând uneori să „se reinventeze” dar reușind cel mai ades să se repete, aproape debil și absurd. Noi de ce am obosi ?
2. Se pare că ideologia egalitaristă (cea „curată”, nu cea cosmetizată de pensii și salarii de la stat) are priză cu precădere la tinerii idealiști, ce au drept singură experiență de viață dependența considerată „firească” de o entitate „datoare” să le asigure cele necesare existenței.
Datoria civică a celor ce au înțeles că există și dreaptă și îi văd rostul, este să-i ajute să se maturizeze.
Să-i sprijine să treacă de la stadiul „dependenței” la cel al „independenței”.

Dacă nu reușim e de înțeles. E ditamai stânca ce trebuie împinsă la deal.
Dacă reușim, brava !
O luăm de la cap. O nouă generație vine să pupe aceleași vise paradisiace și noi avem iar bolovanu’ la baza muntelui !

Vestea bună e că oricât de frumos ar fi parfumată ideea egalitaristă, oricât ar nega, distorsiona, mutila, interpreta …. realitatea, niciodată nu o va putea și schimba.

Viq

Reclame

166 responses to “Pseudoștiința de stânga

 1. Buna dimineata!
  Viq,

  Excelent subiect ai abordat!
  Pentru ca ofensiva stangii, in diferite forme (si cele sa le zicem asa, “mascate”, sunt cele mai parsive, pt ca mizeaza inclusiv pe buna-credinta si naivitatea oamenilor*, diseminand MINCIUNA sub falsa imagine a unui “adevar” prefabricat) este o realitate cu care, fie ne dam seama, fie nu, ne confruntam permanent.

  *) Nu doar naivitatea si buna-credinta sunt conditii de care profita propaganda stangista, ci si “minusurile” umane fundamentale, defectele acumulate sau accentuate pe parcursul evolutiei noastre, intre care FUGA DE EFORT(ul personal), este unul de maxima impact. Pt ca aceasta respingere a necesitatii efortului duce, la nivel individual (in primul rand) la LIPSA DE MATURIZARE, la stagnarea DEZVOLTARII individului.
  Un individ imatur e mult mai usor de manipulat, e mult mai vulnerabil si devine un excelent “agent de propagare/propaganda”. Sa ne gandim chiar si “doar” la faptul ca un asemenea individ nu va fi capabil sa-si ASUME problemele cu care se confrunta si va cauta fie sa le ignore, fie sa gaseasca “vinovatii”, intotdeauna altii decat propria persoana.
  Ce bine pica, in situatia asta, sa vina “cineva” care sa-ti promita ca-ti “rezolva problemele”, sau sa arate cu degetul pe “responsabilii” necazurilor tale…
  Nu e de mirare ca Stanga isi gaseste in institutiile de invatamant teren propice de actiune si nu e de mirare ca EDUCATIA (de stat) este unul dintre domeniile la care “tine cu dintii”…
  Si tot de capitolul educatie cred ca tine ofensiva impotriva familiei traditionale, locul in care generatiile viitoare ar trebui sa-si faca “incalzirea” pt etapa de adult. MATUR…

 2. Buna dimineata!!!

  Asistam la ofensiva stangii la nivel mondial …..timpuri pe care ilici zice ca nu le mai apuca si dupa care plânge inabusit ,stragandu-si pumnii a neputinta …..cred ca ii creste inima in piept de fericire cind vede in Piata Universitatii dupa 23 de ani de cind s-a scandat din mii de piepturi „Jos Comunismul” ,iar acum „Jos Capitalismul”

  „Jos Capitalismul” este scandat de tineri si asta e foarte dureros ….dupa 23 de ani de la o „revolutie ” singeroasa anticomunista sa auzi sloganuri anticapitaliste.

  Nu stiu daca asta e Noua Ordine Mondiala ,dar țările occidentale au arătat pe deplin potența capitalismului corporatist prin ditamai criza ….comunismul dictatorial la fel …sa fie oare egalitarismul si socialismul cheia unei noi oranduiri ????

  Capitalistii occidentali nu prea stiu cu ce se mănâncă comunismul dictatorial …sa fie curiosi de oare de acest lucru într-o varianta mai soft???

  Comunistii dictatoriali vor si ei un astfel de socialism,motivatia lor fiind ca dictatorii comunisti s-au abatut de la directivele comuniste si socialiste si nu le-au aplicat corect ,vorba lui Purly

  Astfel s-au vazut clar extremele ambelor oranduiri ,unde duc ele si la ce crize .

  Lumea vrea sa încerce cumva centru???…. Ceva din amandoua ???….adica un Comunism cu fata umană ,idealul lui Ilici???

  Cred ca mai degrabă se vrea ceva in genul Manifestului Rosia Montana-mana de lucru, un fel de meritocratie marca Primola …..habar n-am ,pentru cacealma este un manifest arogant de extrema stanga.

  Capitalistii si-au arata corupția,care este mult mai mare decât corupția comunista ….este o comparatie imbecila,dar ea trebuie făcută ,fiindca aici cred ca trebuie sa căutăm cauza .

  Vedem clar ca ofensiva stangii este foarte bine organizata si penetranta .
  Mark a postat niște linkuri cu fundații socialiste bine organizate la nivel mondial …..iar din ce-am citit despre ele si ramificatiile lor ,dreapta nu are nici o sansa in România .

  E groasa rău de tot ,fratilor si cred ca vedeți bine si voi …..ne confruntam cu o altfel de propaganda comunista ,cea de care vorbea Last cind a posta linkul cu art.de pe Contributors .

  Stanga socialista a trecut de faza cu cincinale si societatea multilateral dezvoltată ….asistam la o propaganda stangista elevata ,alunecoasa si mult mai manipulatoare

 3. Adevăratul monstru in România sunt ONG-urile ….ele vor fi pepiniera pentru noua clasa politica pe care o vedem acum in piata..

  Pasnici,”curati” ,elevati si extraordinar de manipulatori.

 4. Cel mai dramatic lucru la aceasta noua stanga ,este ca se vor plia extraordinar de bine pe subiecte de interes national ,nu sunt inregimentati la nici un partid si vor fi tot timpul scanteia care va aprinde focul

  ONG-stii stiu foarte bine ce interese apară si ale cui .

 5. Salut, dragilor! 🙂

  Viq, ne-ai dat un „extemporal” al naibii de greu, un subiect așa de vast că propun să-l lași mai mult agătat la Copac. 🙂
  Întâi, din fugă, până scap de „sarcinile de plantație”, o zicere de a bunei mele care se potrivește situației:
  «Li s-a urât cu binele, maică!»
  …ia să poftească dumnealor să guste un strop de egalitarism și apoi om mai vorbi :mrgreen:

 6. Old

  Noul egalitarism va fi cu fata umană ….glasnost si perestroika…..nu li se va părea nimic neinregula

 7. neata,

  Pacat ca Wilkinson si altii nu au trait macar un deceniu intr-un regim dictatorial comunist/bolsevic/stalinist/ceausist/maoist etc, si nu au absolut deloc imaginatie.
  Pentru ca nu-i pot banui de lipsa de cultura, nu-i pot banui ca nu au citit Soljenitin si zeci de alti autori, care au simtit pe pielea lor astfel de regimuri…
  Si-atunci?
  caci tinerii – mai slab pregatiti ca Wilkinson – sint manipulati, au parinti foarte saraci, ei sint putin dotati la mansarda si, probabil, ca este coooooool sa fii de stinga
  🙂
  (vorba lui Salvador Dali)

 8. Comunistii au un mare atu ….sunt perseverenti….nu vezi ca deja mai mult de jumătate din romani îl regreta pe Ceasca???

  Vechii comunisti au făcut tot posibilul sa ne arate ce inseamna capitalismul….nu???

 9. night,

  Orice forma de egalitarism presupune o structură parazitară, birocratie care stabilește ce se împarte și cât revine fiecăruia, birocrație care se amplifică până absoarbe orice plus de energie din sistem (cf Frank Herbert, Dune). Urmează colapsul, dar până atunci suferința celor mulți și-o pot imagina doar cei care au trăit-o…

  PS: În plus, la inevitabilitatea colapsului contribuie și acea calitate a naturii umane, descrisă scurt de intelepciunea populară:
  «Cine împarte, parte își face» 😀

 10. Corect,Old

  Dar,capitalismul sălbatic de la noi a fost -<compromis pentru totdeauna ……vor merge insa pe varianta „decât mai mulți hoti,mai bine mai putini.”..

  Tine minte ca au fost foarte mulți care au spus .” daca Ceaușescu ar fi dat un pik de mancare mai mult si securitatea nu ar fi fost așa de odioasa” nimeni nu l-ar fi miscat pe dictator din locul lui

 11. Comuniștii de azi au copiat modelul de făcut bani de la capitaliști cu copy/paste (nu-i așa?) după care au șters referințele la bibliografie și și-au plantat bibliografia lor din Marx și Lenin.

  Ce n-au copiat, fiindcă era foarte toxică pentru scopurile lor, a fost morala. De-acum nu mai există nici un obstacol în calea experimentelor fără sfîrșit. Nu mai există limită în nemernicia imorală cu care au purces la treabă să schimbe lumea. Minciună și manipulare pentru tot poporul.

  Comunismul nu a fost aplicat greșit și nu poate fi aplicat greșit. Nu poți aplica greșit o utopie. Ăsta e un argument prin care se spală și se înălbește ceea ce este negru de jeg și roșu de sînge după cum vede bine toată lumea care vrea să vadă.

  Cînd aud pe cineva spunînd că comunismul e bun numai că a fost greșit aplicat mi se zbîrlește părul în cap fiindcă asta înseamnă că coșmarul secolului trecut nu s-a terminat. N-au murit destui în numele fericirii permanente.

  Comunismul este crimă ab initio în numele unei răsplăți viitoare care nu va veni niciodată.

 12. Night,

  Hoții, eu le-aș zice tâlhari, sunt mai puțini după nivelul prăzii. Atât putem noi…

  Ceaușeșcu n-ar fi rezistat cu tot picul de mâncare în plus și chiar cu o securitate mai blândă. Atracția «vitrinei cu dulciuri» de afară i-ar fi erodat, mai repede sau mai încet, credibilitatea internă impusă cu bâta.

 13. Filadel, servus! 🙂

  Una antologică din perioada imediată de după loviluție:
  O babă firoscoasă: «Maică, poate comunismu’ nu ierea așa rău dacă îl încercau înainte pe animale să fi văzut ce și cum» 😉

 14. Night

  ideea cu capitalismul sălbatic este o temă falsă, un mit manipulator. Ca cum ai zice toți sînt la fel. Capitaliștii s-au născut prin statul de drept ocrotit de lege. Ceea ce tu numești capitalism sălbatic s-a putut întîmpla numai prin eludarea dreptului. Ăia nu sînt capitaliști sînt hoți, tîlhari, mafie.

  Imaginează-ți o manifestație (ca cea din PU) cu mii de oameni care protestează pașnic pentru ceva punctual și în care se infiltrează vreo 20 cu pancarte pe care scrie Jos Capitalizmu! Brusc manifestația devine sălbatică.

 15. George Soros : China va avea un rol in Important in crearea NOII ORDINI MONDIALE

 16. Fil

  De acord cu tot ce spui tu …..comunisti astia verosi si jefuitori au compromis pe vecie ideea de capitalism

  Toată lumea așa percepe si crede ca inseamna capitalismul ….o gasca de mafioti si hoti ….si vezi bine ca si țările occidentale se confrunta cu aceiasi hiba

 17. Nu cred ca se poate face o comparatie intre capitalismul din Occident si cel din Ro.

  Pina si in citeva tari fost-comuniste (Cehia, Croatia, Slovenia), capitalismul de dupa 1989 nu este atit de compromis ca la noi gratie urmasilor comunistilor, care au pus laba pe aproape tot prin hotie, jaf, minciuna, fals, legi cu dedicatie….

 18. Stanga e consecventa: sustine mereu aceeasi „viziune” proiectata in viitor, „un viitor care va fi bun”, in opozitie cu un prezent mereu „rau”. Aceleasi „principii” (idei, teze, ideologie, spuneti-le cum doriti), acelas „proiect”. Rezultatele punerii in practica (acolo unde si cand s-au aplicat „proiectele marete ale Stangii”) au fost constant proaste, pana la dezastruase. Ei si? Lumea trebuie convinsa ca principiile (ideologia) „sunt singurele corecte, perfecte chiar, nu trebuie abandonate, dimpotriva”, pt ca „doar” punerea in practica a fost gresita. Mereu si mereu si mereu…
  Oamenii nu trebuie lasati sa gandeasca, sa-si puna intrebari si sa ajunga la concluzia de bun-simt, in fond, ca „principiul” este eroarea care explica esecu constant al aplicarii lui practice…De aici si „rostul” demonstratiilor „stiintifice” de tipul celui adus in discutie…
  Iar crizele aparute in sistemul capitalist (explicabile, inevitabile, la un moment dat, sau „ajutate” sa apara, crize care au mai fost si care au fost si depasite in cadrul aceluias sistem) reprezinta desigur, un moment propice de propaganda pt Stanga.
  Si mai cred ca astazi, pe de o parte pt ca se poate demonstra implicarea stangii in criza economica si NU se poate veni, pe de alta parte cu vreun exemplu de succes economic si/sau social al stangii, se vehiculeaza ideea unei „a treia cai”… De aici chestia cu „toti sunt o apa si-un pamant”: capitalistii, adica aia de „dreapta” pt ca sunt „dusmanul” clasic care trebuie distrus, aia de stanga cu esecurile lor vizibile si de necontestat, pt ca sunt (sau pot deveni, la nevoie), tovarasii care pot si trebuie sacrificati pe „altarul ideologic”…

 19. MIRON DAMIAN

  O ultimă notă, apropo de modelul norvegian în care resursele naturale (petrolul și gazele) sunt exploatate de o companie deținută (în majoritate) și administrată de stat, Statoil, în dezbaterea apropo de #roșiamontană. Cum spuneam, dacă e să considerăm o comparație și un model, trebuie să o facem la modul integral, nu să ”decupăm” de-acolo lucrurile care plac unei ideologii și să le lăsăm pe altele înafară.

  De exemplu, n-ar trebui lăsat înafară faptul că n-am auzit ca Norvegia să anunțe vreodată reduceri ”strategice” ale producției de petrol, embargouri șamd. Țara nu e membră OPEC. Cu alte cuvinte, Norvegia nu-și folosește resursa naturală pe post de instrument de diplomație, nu-și sacrifică vreun interes economic de dragul unuia politic. Adică genul de politică la care sunt campioni prietenii noștri, rușii, mentalitate de bully care o să-i ducă la izolare și ruină.

  Mai mult, nu doar extern ci și intern lucrurile stau la fel, interesul economic primează. Compania de stat norvegiană vinde norvegienilor benzina la prețul pieței, ceea ce face ca, adăugând accizele și taxele pe care le percepe guvernul de la Oslo, norvegienii să aibă unul din cele mai mari prețuri la pompă din lume. Și aici ar trebui să luăm aminte și, dacă tot invocăm modelul norvegian, exemplu. Există enorm de multă lume – lucru trist, pentru că înseamnă că majoritatea au convingerea asta sinceră – enorm de multă lume care, dacă deplânge privatizarea Petrom, o face fix din motivul ăsta, exprimat într-un fel sau altul: compania ar fi trebuit menținută de stat ca să dea carburant ieftin la popor și la industria națională. Or, vor fi fost motive împotriva ideii de privatizare a Petrom, în sine, dar ăsta e prin excelență argumentul PENTRU privatizare: petrolul ca ”bun al întregului popor” nu însemna altceva decât căpușare și risipă. La polul opus din această privință Norvegiei e Venezuela, unde benzina e practic gratis, o țară săracă, mereu prin preajma falimentului în condițiile în care are una din cele mai mari rezerve și producții de petrol și gaze din lume! (Ne putem imagina ce se va întâmpla când resursa aia va seca)

  Pe scurt, Statoil, compania statului norvegian care exploatează resursa naturală de petrol și gaze, acționează pe o logică – horribile dictu, nu? – pur capitalistă. Își vinde producția pe piață cu unicul scop de a obține pentru proprietar un profit cât mai mare.

  Da, norvegienii chiar au un model bun, dar nu cum îl croiesc ideologii sau naivii, reducându-l doar la ”exploatarea resurselor naturale e făcută de stat, la fel ar trebui să facem și noi, pam-pam!”. Nu, nu, sunt câteva trăsături și, vai nouă, diferențe majore.

  1. Corupția în Norvegia este la un nivel extrem de redus.
  2. E o firmă de stat care exploatează resursa naturală, dar o face după o logică pur capitalistă, urmărind strict profitul.
  3. Acest profit nu este ”dat la popor” pe post de pomană electorală. Este pus într-un fond public de investiții, administrat de specialiști, competent și transparent.

 20. O idee șugubeață de duminică, luați-o sub formă de glumă:
  – poate comunismul n-ar fi avut parte de cei doi corifei, Marx și Engels, dacă la acel moment literatura SF ar fi fost mai extinsă! Cei doi ar fi fost niște onorabili autori de utopii care s-ar fi completat reciproc cu brio, mult mai puțin toxici pentru ce a urmat…
  Păi ce om de știintă poate crede că economia va produce de toate pentru toți, pentru fiecare dupa nevoi, cu niște actori umani contribuind fiecare după puterile lui?! Ar fi griparea unuia din motoarele progresului umanității, cel care ne-a scos din caverne și ne-a împins să luăm contact, grupuri – grupuri între ele pentru schimburi – ce îmi lipsește mie și ai tu…
  Ce tâmpit epocal putea accepta ideea că în acea epocă în care „știinta bătea la porțile cetății” societatea va putea fi condusă de proletariat – cei care n-aveau altceva decât brațele pentru muncă, nu avere, nu inteligență deosebită, nu o poziție socială marcantă!
  Cum să poată funcționa stabil o economie care produce pentru piață când pui boii înaintea carului – stabilești natura și mărimea cererii după niste criterii fără tangență cu realitatea, dupa care dai drumul mecanismului economic, adică tocmai esența planificării socialiste!!!
  Și până la urmă, asta nici măcar utopie nu poate fi, doar o bazaconie care s-a lăsat cu mult sânge când a încăput pe mâna unor demenți imorali și făr’ de scrupule ❗

 21. In Romania se numesc „oameni de afaceri” tot soiul de hoti, talhari, borfasi, interlopi, sau „capitalisti” de cumetrie toti cei care s-au imbogatit din contracte cu statul…
  Nici pervertirea unor termeni nu este intamplatoare. Si nici straina de practicile manipulatorii stangiste…

 22. Ziua buna !

  Mi s-a parut potrivit subiectul pentru ca impresia mea e ca asistam la un remake al instaurarii regimurilor comuniste (socialiste ?!) din momentul postbelic.

  Atunci a fost impus cu forta armelor, drept consecinta a configuratiei rezultata dupa conflict.
  „….. Oricine ocupă un teritoriu impune şi propriul său sistem social. Fiecare îşi impune propriul său sistem social până acolo unde înaintează armata lui. Nu ar putea fi altfel” – Stalin catre delegatia iugoslava in aprilie 1945 !

  Acum ofensiva pare sa fie in sens invers.
  Ideologia e cea folosita drept varf de lance, cu ea „se ocupa”” teritoriile mai intai urmand ca in urma acestor victorii sa vina dominatia exponentului acestui concept economico-social in domeniul economic si nu numai.

  Europa nu mi se pare suficient de rezistenta in fata acestei ofensive. Criza asta o face extem de vulnerabila.
  Italia, Portugalia,, Spania, ca nu mai vorbim de catastrofa franceza, cocheteaza serios cu ideologia comunista. Si cel mai grav e ca la Bruxelles e o abordare cel putin ambigua daca nu chiar usor anticapitalista.
  UK a aplicat ferm programul de austeritate schimband radical orientarea precedenta a lui Brown si politica ei a devenit efectiv opusa politicii UE. Motiv pentru care e foarte posibil sa faca pasul afara.

  Si cred ca de-asta Putin are impresia ca a pe cai mari.
  De unde si obraznicia cu care trateaza restul lumii ca pe niste gunoaie.

  Pozitia noastra e foarte delicata. Suntem foarte in coasta lor ca sa ne lase in pace.

 23. Viq,

  Iti impartasesc 100% pdv.
  Da, in UE (ca si in Europa, in general si cu putine exceptii) e fff multa stanga. Si nici USA cu Obama, nu se simte prea bine…

 24. Mih

  Absolut de acord.
  Judecata oamenilor este partinitoare in majoritatea cazurilor.
  Cum spuneam la un moment dat, confunda grav conceptele fundamentale, iar cand ceea ce e „bine” se confunda cu ceea ce e „corect” s-a dus naibili armonia sociala.

  Dar dincolo de segmentul asta, deloc de neglijat de altfel, care trece analiza prin prisma pensiei sau salariului de la stat, exista o masa care pur si simplu are impresia ca acel tip de societate (paradisiaca ?!?) chiar ar trebui sa fie idealul omenirii.
  Iar daca cei in primul caz sunt surzi la argumentele si logicace se opune comunismului, cei din urma sunt doar in eroare, sunt pacaliti pentru moment inclusiv de expozeuri ca cel de mai sus, al profesorului Wilkinson.

 25. Si mi-a placut mult, pt ca e foarte adevarat, ce spune @ Filadel:
  „Ce n-au copiat, fiindcă era foarte toxică pentru scopurile lor, a fost morala.”

 26. Night

  ..“Jos Capitalismul” este scandat de tineri si asta e foarte dureros ….dupa 23 de ani de la o “revolutie ” singeroasa anticomunista sa auzi sloganuri anticapitaliste.

  Exact.
  Iar daca impotriva hotilor lupti cu justitia, ca e simplu – se incalca norme unanim acceptate si .. gata – la bulau !
  … impotriva celor ce cred sincer in iluzia comunista e mult mai greu.

 27. Scorpy

  Am sesizat (spre surprinderea mea dar si spre un fel de comica tristete) ca persoane cu oarece pretentii care se afiseaza cumva a fi de stanga, ca o dovada de eruditie. 😀 😀 😀

  Multe persoane din invatamant, de zici ca e subiect de examen la absolvire 😉

 28. Iar morala societatii capitaliste, nu doar ca nu a fost copiata, dar este sub asediul unui lung sir de „curente” foarte in „voga”, foarte „cool” si foarte „trendy” si „political correctness”…

 29. Viq

  Mă indoiesc ca ei cred sincer in comunism ….ii interesează doar joburi foarte bine plătite si banii gramada care sa le confere tot confortul capitalist ….nu-i interesează in ce oranduire pot sa facă acești bani,atâta timp cit fundația le asigura aceste joburi…..habar n-au ca lozinca cu jos capitalismul le reduce drastic aceasta opțiune ..restul din piata cu siguranță sunt sinceri ….dar oengistii sunt vârful de lance si scanteia

 30. Old

  Salve !
  ..poate comunismul n-ar fi avut parte de cei doi corifei, Marx și Engels, dacă la acel moment literatura SF ar fi fost mai extinsă! Cei doi ar fi fost niște onorabili autori de utopii care s-ar fi completat reciproc cu brio, mult mai puțin toxici pentru ce a urmat…

  Nu cred.
  Argument :
  Un tip cu ceva cunostinte de psihologie sociala si politica, a imaginat o societate „ideala” in care competentele sa fie criteriul suprem de evaluare pozitiva. A incercata sa gaseasca o schema realista (pur teoretic) prin care aceasta s-ar putea construi si a continuat logica observand in final ca ceea ce se obtine este un mutant hidos, fundamental antisocial si antidemoicratic.
  A asternut pe hartie toata povestea asta, structurand-o logic si argumentat, a publicat-o sub forma unui material literar cu tenta SF Horror si cu mesaj evident de avertizare a unui asemenea pericol.

  Cativa ani mai tarziu, materialul lui a fost luat de bun, interpetat EXACT PE DOS si folosit ca ideologie politica, de l-a scos din minti inclusiv pe autor, silit sa ia pozitie publica si sa se adreseze aproape textual politicienilor
  „Ba tampitilor, ala e SF de RAU, boii dracului !
  Acolo explic de ce sa NU facem asa, idiotilor !”

  Si totusi „Miscarea Meritocratica” inca face adepti ! 😉

  Asa ca…

 31. salut

  hehehehehe 🙂
  Nu e nimic nou, nu sunt vesticii mai comunisti sau mai putin comunisti.
  Doar ca tot ce nu stiam noi, stim datorita Facebook. Iar luzerii au si ei o arma noua facebook-ul
  Nu asistam la o reintoarcere a comunismului.
  A
  Cei ce au trait in Franta acum multi ani stiu ca toata intelectualitatea mare era de stanga, iar daca spuneai ceva de comunism si de ororile lui in Romania spuneau ca esti fascist
  B
  In SUA la universitatea in care am invatat erau destui putzoi cu tricouri cu Lenin, Mao,KGB la misto.
  Am intrebat acolo un coleg german: ce faceti cu nazistii . Pai nu facem nimic, la noi tinerii sunt ori comunisti ori nazisti, Dupa aia intra in business.
  Doar ca acum cu internetul…. se manifesta si langa patulul unde isi depoziteaza Oldhasu porumbul…
  Cand spuneam ca MRU trebuie (acum e prea tirziu a pierdut deja ) sa iasa din perimetrul cutiei, sa gaseasca un segment mare- buticatrii, si sa lanseze un mesaj direct amplificat prin facebook la ceva extrem de generos la care ei sa clipseze (cum clipsezi la RM) sa ii scoata in strada pe cei ce iubesc pisicile oarbe buticaresti…. nu a ascultat.
  Deja pare batran, iar noi la fel ca si el
  El a pierdut trenul oricum pt 2014

 32. Se mizează extraordinar pe emotia colectivă ca un simbol este distrus …..mă uit la mine ,sunt total împotriva acestui proiect Rosia Montana ,dar nu atat de imbecil sa fiu manipulat pentru alte interese.

 33. Viq
  e rușinos în România să gîndești, măcar, pe dreapta. Cîteodată mă întreb ce morală au învățat românii din biblie că-s 90% ortodocși?

 34. bunä,
  dragii mei, nu intzeleg nerusinarea cu care se trece.

  barajul rupt din sudul moldovei, este a lui NICA
  el trebuie sä räspundä, nu väd nici o tv, care sä-l arate
  cu degetul.
  este o nesimtzire, sä nu-tzi dai seama, nenorocirea a avut asa o amploare, datoritä digului rupt DECI NICA; ESTE BUN DE PLATÄ:
  NU TREBUIE LÄSAT BORFASUL ASTA:

 35. Night

  Eu nu exclud posibilitatea ca sa creada sincer.
  Si cu cat sunt mai doxati cu atat sunt mai idioti !

  Sunt rupti de realitate.
  S-au umplut cu literatura tembela si contorsionisme irationale incat isi explica circular orice aberatie. Pentru ei comunismul e ca puiul de la Sainbury.
  Bun la gust dar nu-si pot imagina ca puiul ala a fost o fiinta vie caruia i s-a taiat capul ca sa poata fi congelat. E ceva „dincolo” de sfera in care ei traiesc.
  E buna pulpa de miel, dar mieii cresc in pom si sunt culesi si adusi la supermarket cand se coc.

 36. Ca exista manipulare cred ca stiu mulți din piata ,drama este ca acesti comunisti de rit nou se pliaza cu interesul national si ei sunt organizatorii ,chiar daca oengistii au alte interese.

 37. AM VENIT DELA VOT, mi-am fäcut datoria de cetätzean.
  sper astä searä, sä iasä cum dorim noi.

 38. Night

  O explicație necesară pentru a mai elimina din confuzii. O dau pe-a lui Doc fiindcă mi se pare simplă și la obiect (o reacție la un articol a lui Pantazzi pe Hotnews):

  Corporatism vs. Capitalism

  O, da. Confuzia era musai să apară: ”aparitia unui curent anti-capitalism, anti-corporatii. Este una dintre turnurile cele mai periculoase ale protestelor, imbratisata de citiva dintre liderii informali si de o parte a protestarilor (unii dintre ei angajati ai unor astfel de corporatii mutinationale).”

  Dragilor, Corporatism nu doar că nu e echivalent cu Capitalism, e aproape opusul lui. Corportatismul, doctina politică care oferă corporațiilor un rol privilegiat în stat, e mai degrabă aproape de socialism. Capitalismul, definit (și) prin piață liberă, [nu ar trebui să-i permită] statului să trateze preferențial un *anume* agent economic, indiferent de circumstanțe.

 39. Ce mă dezgusta este ca se folosesc de emotia colectivă si ca practic n-ai alta alternativa decât sa fi alături de ei ,ca sa poți stopa o hotie si o magarie .

 40. theo

  sper să nu vă iasă pătrunjel ăla de la spd. 😆

 41. wow, ce mai tema curajoasa de … duminica. prevad ca rezultatul va ramane… nedecis, precum meciul meu de tenis de azi dimineata (6-2, 2-5).

  deh, cand ti se termina timpul, trebuie sa-i lasi si pe … urmatorii ;). iar ca sa te incadrezi, mai tai din „incalzire”. ceea ce voi incerca acum.

  in domeniul social tusele groase pot simplifica lucrurile dar … nu neaparat. mai ales nu daca cineva se gandeste la un lucru si cel ce-i raspunde se gandeste la altceva.

  eu am vazut un discurs despre echitate in care nu am retinut nicio pledoarie semnificativa explicita sau implicita la egalitarism.

  cu toate astea, dl. Viq – simpaticul nostru amfitrion, ne fezandeaza inca din start cu „ofensiva comunista”, „mistocareala din piata”, „planuri coordonate … la nivel international” si apoi sacadat (de vreo 7 ori) ne sperie cu „egalitarismul”.

  ca sa n-avem discutii „la proces”, pentru mine:

  – egalitarism= câhh
  – echitate= OK

  In acelasi timp nu cred in extreme. nici de stanga nici de dreapta. impaciuitor fiind mai ales duminica zic prin urmare ca atat stanga cat si dreapta pot fi agreabile atunci cand se sprijina pe principii echitabile.

  sunt curios daca pana aici … putem cadea la un … consens

 42. Fil

  Poate nu m-am exprimat eu bine …..pentru mine corporatism nu inseamna capitalism ….trăiesc într-o tara occidentala si stiu cu ce se mănâncă

  Corporatismul de la noi nu este corporatismul din occident ….acolo nu o sa vezi niciodata oameni morți de prea multă munca ….corporatismul romanesc a fost prost înțeles de executantii din România ,plus ca au fost ajutati de legislația muncii din RO

 43. Fil

  Exact.
  Iar aici e „criminal” sa gandesti la animalele de companie in termenii in care discutam noi deunazi. Sa le vorbesti de eutanasiere ar fi o greseala impardonabila.
  Vulpile haladuiesc prin cartier ca-n padure si rup noaptea sacii cu gunoi scosi pentru colectare dar nimanui nu-i trece prin cap sa goneasca vre-una cand o vede pe strada.
  In subsolul societatii insa cei tocmiti sa faca „trebile murdare”, curata fara mila tot ce e-n lista. De-asta ziceam ca-s ipocriti.

  La noi nu mai e doar ipocrizie.
  E prostie pura.
  Generatia care a simtit pe pielea ei „binefacerile” comuniste traieste inca.
  Traieste si vorbeste prostii.
  Ce pretentii sa ai de la cei ce-n ’90 erau la gradinita, pentru care Ceausescu este un personaj impersonal, un individ oarecare din istorie, cu aceeasi „greutate” ca oricare altul ?

 44. Filadel (13:04)
  Foarte binevenit comentariu/link Doc!

 45. Chinezu

  să începem cu noțiuni politice de bază (desenate dacă se poate):

  Nu există extremă dreaptă în sensul pe care vrei tu să-l vinzi sau dacă există n-are nimic de-a face cu capitalismul. Sper că am înțeles bine.

  Despre echitate

  http://dexonline.ro/definitie/echitate

  alege sensul în care-ți folosești acest termen foarte ambiguu în limba română fiindcă există cuvinte precise ca alternativă. Ceață groasă!!!!

 46. Night

  am simțit o confuzie și am vrut s-o lămuresc. 🙂

 47. Fil

  Bine ai făcut 🙂

 48. filadel,

  ceatza este in mintea romanilor, nu-si dau seama ce se intamplä.
  de aia nu vor sä-i educe, si la facultätzile lor se toarnä prostii,
  in scoli nu se face educatzie civicä, discutzii libere, nu numai cu
  uslinosi.

 49. nu trebuie sä iasä pätrunjelul, este un bätran nätäräu,
  usor de manipulat de socialisti

  azi a fost pe circumscriptzii, regiune.
  peste o säptämanä merg sä o votez pe Angelica.
  in Bayern , nu sunt asa multzi infectatzi

 50. iar a apärut gunoiul – USL

 51. Despre echitatea pe care vrea sa o defineasca @filadel
  Vine Itic la Rabi si il intreaba : Ce este etica si echitatea (socialista)
  Pai etica e simpla mai Itic. Sa nu furi, sa nu umbli dupa nevasta altuia … etc.
  Echitatea e mai complicata… mai gingasa. Uite : (si Rabi isi da jos pantalonii se intoarce cu spatele spre Itzic ) si ii spune:
  -Bagat-ti nasul in fundul meu !
  – Pai se poate Rabi ?! protesteaza Itzic.
  – Iztic daca vrei sa intelegi ce e echitatea, baga odata nasul in fundul meu ! se enerveaza Rabi
  (Zis si facut) Dupa ce Itzic isi baga nasul in fundul lui Rabi atunci inteleputul conchide;
  -Vezi Itzic, acum si eu am un nas in fund si tu ai un nas in fund. Asta este Echitatea (socialista) !
  🙂

 52. Viq, servus! 🙂

  Deci până la urmă Cuvântul modelează…
  Nu prea incurajatoare perspectiva ca orice cuvânt lansat in spațiul ideilor să se transforme în actiune! :mrgreen:

  Last, young man!
  Cum să poti lipsi de la o astfel de temă de discuție?!
  Îmi place luciditatea ta cu izvoare în ceea ce ai văzut probabil prin lume. A mea provine din „cucuiele” vieții aici, pe plaiurile Mioriței 🙂

  PS: last, sper că nu te superi dacă voi aduga și eu un banc despre «critica de jos în sus» în acele vremuri, un soi de feed-back de acum:

  «Ițic la rabin:
  – Rabi, lamurește-mă, cum e cu critica de jos în sus?
  Îl coboară rabinul pe Ițic în pivniță și din gura pivniței îi spune:
  – Scuipă-mă!
  Trage Ițic o flegmă spre rabin, dar aceasta i se intoarce toată în ochi.
  – Eh, acu ai priceput?!
  – Nu prea, Rabi…
  Se desface rabinul la prohab și se ușrează în capul lui Ițic:
  – Dacă nici acu n-ai priceput, n-am ce-ți face!»

 53. China

  Inainte de orice meci e bine de stiut daca regulile sunt aceleasi.
  Daca sensele la cuvinte e diferite pentru cei le folosesc, cum se poarta dialogul si mai ales ce rezulta ???

  ” ECHITÁTE s. f.
  1. egalitate, dreptate, nepărtinire. ◊ cinste.
  2. comportare bazată pe respectarea riguros reciprocă a drepturilor și a obligațiilor, pe satisfacerea în mod egal a intereselor fiecăruia.”

  Din capul locului DEXul e ambiguu ca sa nu zic aiurea.
  Egalitatea e una, dreptatea e altceva. Ba as zice ca tocmai in subiectul in discutie ele se contrazic.
  Asemeni respectarea drepturilor si obligatiilor cu satisfacerea egala a intereselor….

  Deci introduci un termen asupra caruia nu avem certitudinea ca reflecta acelasi lucru pentru noi-ambidoi 🙄

  Da tu, definitia TA a echitatii ca sa stim la ce te referi !

 54. OOOOps 😳

  iar gandesc ca Fil !!
  … si el ca mine 😀 😀 😀

 55. In urma cu niste ani, imi povestea cineva, excelent meserias, caruia chiar ii placea munca si meseria lui, ca s-a saturat sa dea-n branci cat pt trei, pt ca „echipa” din care facea parte sa-si „faca norma” si sa-si ia leafa, atata timp cat el si inca vreo doi trageau din greu si alti 7-9 ardeau gazul de pomana, dar isi luau leafa in rand cu ceilalti…”Macar de-am fi platiti fiecare pt cat munceste”, spunea el…

  „Diferenta de venituri” trebuie vazuta ca „inegalitate” (justificata), sau ca „inechitate” = „nedreptate”?
  Daca veniturile sunt egale, indiferent de munca depusa, sau nu, o fi „echitabil”, o fi „drept”???

  Discutia despre „inechitate” din discursul lui Wilkinson, incepe cu „diferenta de venituri”= inegalitate economica.
  Adica, altfel spus, domnul acela considera ca NU exista „dreptate” („echitate”) in societate daca nu exista EGALITATE de venituri, adica EGALITATE ECONOMICA ???
  Altfel spus, daca 1 munceste si 2 nu, castigul primului, ca sa fie „echitate”, trebuie distribuit egal intre toti trei.
  Nu-i asa ca asta nu are legatura cu propaganda de stanga ? Sau o fi avand… 🙄

 56. E mai simplu Old. Ziceam ca dezvoltarea www aduce peste noi si racilele sau spleenurile existentiale ale altora. Nu iti aduce acolo linga cucuruz sau mie in sect3 numai muzeul Orsay sau toata muzica, dar si deseurile astea de care vorbim 🙂

 57. Filadel, Viq & Co,

  daca am spus clar ca imi diplace egalitarismul insa cred in echitate, credeam ca nu trebuie sa fiu atat de pedant incat sa explic mai pe larg. dar, fiindca – evident m-am inselat, fac completarea solicitata:

  in opinia mea echitatea este in primul rand:

  – „comportare bazată pe respectarea riguros reciprocă a drepturilor și a datoriilor, pe satisfacerea în mod egal a intereselor, a drepturilor si a datoriilor fiecăruia”
  – „Principiu moral sau juridic care cere respectarea drepturilor fiecăruia”

  in acelasi timp echitatea este in contradictie cu nedrepatea, arbitrariul, abuzul, impunera dreptului celui mai puternic in detrimentul legilor si cutumelor sociale

  am speranta ca am mai risipit din … ceata. sau … nu inca!?

  hi hi hi

 58. Last

  Mda.
  Cam asta e si motivul opentru care am pus materialul.
  TED este una din adresele mele preferate si chiar nu ma asteptam sa ajunga propaganda stangista si acolo.

 59. last 14:09, absolut de acord! 🙂

  importantă este «sita» personală, aia care cerne bunul de rău și care va însoți omul cât va fi om!
  Dovada pentru ce spun mai sus este că putem fi de acord, deși ne despart decenii.

  Off topic: Cum faci rost de perlele de pe blogul tău?

 60. [Gand razlet: cat de „echitabila” („principiala, moral si juridica” si asa, din toate punctele de vedere) o fi fost demiterea Avocatului Poporului in lipsa suportului legal, constitutional care sa motiveze aceasta demitere? Sau o fi fost „impunera dreptului celui mai puternic in detrimentul legii”???]

 61. Cum gasesc perlele de pe blogul meu ? 🙂 (merci de compliment)
  Simplu : Examinez 100 si aleg numai una 🙂

 62. Nightmare si cu Fil au spus cam tot si sunt pe deplin de acord cu ei. Adaug: s-a compromis si ideea de ONG pentru cei care nu stiu ce inseamna un ONG si care este rolul lor intr-o societate democratica consolidata.

  Suntem intr-un teatru de razboi de dezinformare, manipulari si grosolane dar si subtile dus pe multe planuri, atat de multe incat – fireste! – iti este greu sa le revelezi pe toate si sa le si urmaresti dinamica sau sistemul de interconexiuni.

  Niciun politician sau decident din tara noastra nu-si duce discursul macar pana in apropierea zonelor lamuritoare despre ceea ce inseamna de fapt Dosarul Rosia Montana, nu atat ca si caz particular ci ca pe unul care face parte dintr-n scenariu real si mult mai cuprinzator. Aici il includ si pe Presedintele Traian Basescu.

  Lipsa unor clarificari din partea lor, macar cat de cat, se transforma intr-o stare de autoacuzare a lor, in bloc cu fiecare zi care trece precipitand in mase impresia colectiva cum ca toti sunt mana-n mana doar ca s-au despartit din motive inca obscure si ocultate marelui public.

  Acuma au loc, de fapt, „alegerile” pentru fotoliile supravietuitoare din Noua Ordine Mondiala care nu se poate instala decat debutand cu o Noua dar Necesara Dezordine Mondiala.

  Se stie foarte bine ca masele de oameni scoase in strada nu au cum sa aiba o viziune, o proiectie in timp a demersului lor ci doar emotii pe termen scurt so dorinta de a „a fi bine” sau de a se stopa „ceea ce e rau acuma”.- Chestiuni vagi! Dar, ca masa de manevra, ca plastiline civice in scopul de a exercita presiuni in interesul unuora sau altora, „protestele de strada” de acuma sunt exact de ceea ce au nevoie diferitele structuri de putere internationale cu filiale nationale pentru a-si impune strategiile si in definitiv dominatia.

  Cand tulburi vinul nu te poti astepta ca el sa se aseze si sa se decanteze foarte repede si pe desupra sa ai pretentii ca el sa se matureze intr-o licoare de calitate.

  „Democratiile” avansate au vinul lor… noi, emergentii din Est si nu numai, suntem doar must si ne doresc sa fim cel mult zaibăr.

 63. China

  Nu.
  Pentru ca cea ce spui se contrazice.
  Ca sa poti risipi ceata pentru noi trebuie sa te limpezesti tu mai intai.

  1. – “comportare bazată pe respectarea riguros reciprocă a drepturilor și a datoriilor, pe satisfacerea în mod egal a intereselor, a drepturilor si a datoriilor fiecăruia”

  Drept/datorie = regula comuna ce trebuie respectata de toti membri comunitatii; element impersonal, imuabil (cel putin in unitatea de timp) independent de interesele particulare ale fiecarui membru; element de maxima obiectivitate;

  Interes (-ul fiecaruia) = concept particular, personalizat, strict dependent de individul singular; element de maxima subiectivitate.

  Alege rogu-te numai unul dintre ele ca sa te inteleg.

  2. – “Principiu moral sau juridic care cere respectarea drepturilor fiecăruia”
  In conformitate cu cele de mai sus, vorbim de dreptul (UNUL) comun de care beneficiaza fiecare.
  Nu de interesele fiecaruia.

  Deci inteleg ca prin „echitate” intelegi de fapt obligativitatea tuturor membrilor comunitatii de a respecta cutumele stablite la pachet cu beneficiile oferite fiecaruia de aceleasi cutume !

  Right ?

 64. Viq,Fil,Old.
  Copacul este atacat…am dat click pozitiv la night,scorpion si mih si s-au inregistrat contra…

  Mafiotii dreakului…comunisti imputiti..

 65. mark,

  nu te alarma, e o mică chestie de „soft”, poziționează click-ul pe pozitiv și dacă acewsta se bolduieste, atunci actionează 🙂
  Dacă nu, încearcă din nou cu pozitionarea…

 66. „Comunismul a gasit de-a lungul anilor tot de felul de pervertire si indobitocire a mintilor oamenilor. Acum au gasit o noua forma de lupta: stanga ecologista militanta. Pentru a se opune corporatiilor si dezvoltarii oricarei investitii sau proiect industrial. Ca reper in aceasta privinta as reaminti faptul ca George W. Bush, un presedinte absolut de dreapta, a refuzat semnarea tratatului de la Kyoto, care ar fi inlantuit practic industria Americana cu tot felul de restrictii referitoare la protectia mediului.

  Pentru rataciti:
  DREAPTA = INVESTITIE PROFIT.
  Restul: povesti de adormit copii”

 67. Mih, 12,23
  Pe Obama l-a sustinut financiar si mediatic SOROS…
  Cel care a prabusit bursa d de la Londra,fara scrupule ,ca sa cistige un miliard de dolari din acest boom,fara sa ii pese de consecintele nefaste ale celorlalti comepetitori..

  Astia sunt parte a NOII ORDINII MONDIALE

  Nu degeaba a venit in Romania ,imediat dupa 1990 ,implantind samantele raului ,dezastrului economic,financiar si ideologic,prin caracatita ONG-urilor suveica mascate sub scopuri caritabile..si care se implica in orice…mai mult schimba legi,ataca institutii si mediatizeaza international MINCIUNA adusa la rang de adevar.

  Imaginati-va un lant de ongeuri care inconjoara ,ferecindu-l ,PAMANTUL.
  Asta este SOROS si caracatita lui „caritabila”.
  Sloganul MERITOCRATIE -FARA DEMOCRATIE nu va da fiori??

 68. copaceni salut. Niste „cinice”:
  . egalitarismul e perfect exprimat de „capra vecinului” si l-am vazut in ’50. Zbieratorii de azi sunt deseori urmasi ai celor cu „deschiaburirea”din anii ’50
  . citat din Maggie Thatcher: „socialistii vor egalitate. Asta inseamna ca daca unul e mai destept trebuie sa taca, ca sa nu-i puna pe ceilalti in inferioritate”.

  PS. notati va rog ca in Vest nimeni (cu exceptia universitarilor) nu zice „capitalism” ci piata libera, free entreprise etc. Numai fostii socialisti zic capitalism si il definesc prin antonimie cu socialismul. [ce zici China?]

 69. Viq,

  1. nu trebuie ales un concept din doua. valoarea lor este data de complementaritate. de fapt chiar subliniasem ca dualitatea trebuie sa fie riguros reciproca. asta inseamna (scuze, iar sunt nevoit sa fiu pedant) ca individul, grupul social sau ce entitate mai vrei tu, are atat drepturi cat si datorii.

  2. nu stiu de ce o rasucesti cand e clar. fiecaruia trebuie sa-i fie respectate drepturile.

  in sfarsit, eu nu am pus niciun accent pe obligativitate. dar, daca in asta te-ai impiedicat, nu-i nimic incerc si aici sa fiu explicit:

  prin echitate [mai] inteleg ansamblul de principii prin care fiecare este liber sa se dezvolte cum ii place/ cum poate/ cum doreste atata timp cat respecta propriile indatoriri catre societate (sau grup – depinde la ce nivel ne raportam discursul).

  a vorbi de „pachet de beneficii” este prin urmare mult spus. mai ales cand vrei sa il indesi cu forta in „gura” altuia

  hi hi hi

 70. OLD,
  Asa am facut..s-a marit numarul la pozitiv ,apoi a fugit la contra…
  Scuze celor trei …va rog considerati absent votul negativ..

  Mih,
  la tine am facut verificare…..

 71. Mark

  încearcă și la chinezu să vezi dacă merge minusu. 😆

 72. China
  Drepturile fiecaruia sunt statuate in Constitutie..
  Problema de fond este ca mafiotii legiuitori NU RESPECTA LEGEA FUNDAMENTALA.

  Zici tu ca socialistii O RESPECTA??SAu cine?

  Astia de la PSD care sunt la PUTERE O RESPECTA??socialistii tai…
  Ponta este vicepresedinte la internationala socialista…
  Nici un articol din Constitutie NU SE RESPECTA de catre PARLAMENT.

  Cel mai socialist punct din constitutie stipuleaza PUTEREA poporului prin suveranitate.

  nerespectul pentru vointa poporului exprimata de un referendum,ce iti spune???miroase a capitalism???

  Procentul de 30 % prezenta la referendumuri ti se pare ca reprezinta poporul suveran??
  Egalitarism???
  Carati-va in Coreea de Nord…acolo mai aveti o sansa..

 73. Fil,asta mai lipsea…
  sa-l altoiesc pe chinez ..si el sa primeasca felicitari??
  La contra functioneaza corect
  Hai ca mai incerc la mine..daca apare un vot negativ ..e al chinezului??

 74. cinic, nu fi … patetic 😆
  „(in Vest nimeni (cu exceptia universitarilor) nu zice “capitalism” ci piata libera)”

  revin la interpelare.

  nu ai „auzit” ca eu sunt impotriva egalitarismului fiindca ai batut la … usile larg deschise. deschide putin ochii si te convingi.

  altfel, nu „Numai fostii socialisti zic capitalism” ci si … actualii 😉

  hi hi hi

 75. Peste toate dezamagirile astea ,poate va era dor de un imbecil

  http://www.nasul.tv/2013/09/15/ziua-dreptatii/

 76. Night

  Iaaaaiii! Ce m-am ars la privire!

 77. @Clepsidra9

  Este tentanta aderarea la ideile exprimate in comentul tau… 🙄
  Am o intrebare, plecand de la ultimul paragraf [„Democratiile” avansate au vinul lor… noi, emergentii din Est si nu numai, suntem doar must si ne doresc sa fim cel mult zaibăr]: unde incluzi Rusia?

 78. china
  ai auzit pe-acolo, pe langa fileu…
  se pune de o noua … reevaluare???
  cum sa inteleg ca basescu al nostru nu prea il baga in seama pe tomacu ala de la plmp dar ia masa cu blaga???
  „l” ul ala din plmp e de la „liber”, de la piata libera…

 79. Fil

  Mie îmi spui ….mă duc in oraș ,ca mă ia cu nervii si mai scriu ceva de-al dreaqu p-acolo si iar mă cearta nasicu’ in emisiune si mă face naiv

 80. Deja sunt al naibii de nervos ….uite citi de „și” am insirat ….ca un balbait

 81. „Capitalistii si-au arata corupția,care este mult mai mare decât corupția comunista ….este o comparatie imbecila,dar ea trebuie făcută ,fiindca aici cred ca trebuie sa căutăm cauza .”

  Night,
  „capitalistii romani” NU EXISTA.
  Este doar o MIMARE ,o alta gogoasa servita romanilor,inca din primele clipe de Putere ale lui Iliescu.
  Si Roman.Pina la un punct.
  A gastii de politruci ce au participat la puciul din 1989.

  Doar nu au riscat atunci,in 1989,ca sa lase sa se ingroape draga lor ideologie si PUTEREA bazata pe ea?
  Aminteste-ti
  Peste noapte s-au schimbat toate denumirile …
  Nu mai stiai sa gasesti nimic..nici telefonul postei romane..
  De ce au facut asta??
  Pentru a da impresia ca s-a schimbat sistemul…
  Se schimbase doar regimul.regimul Ceausescu cu regimul Iliescu…
  Doar in 1990,in ianuarie s-a strigat JOS COMUNISTII..atunci,DA,atunci romanii si-au dat seama ca au fost mintiti… si nu AU FOST MANIPULATI..
  Atunci si-au manifestat vointa… ZADARNIC..
  azi in anul de gratie 2013 ,in Piata Universitatii se striga JOS CAPITALISMUL…
  Ca sa nu se strige :JOS USL! JOS PSD! JOS MAFIOTII ,JOS HOTII de COMUNISTI,transformati in socialisti,i putred de bogati

  Proiectul de la Rosia Montana ar fi trebuit sa mobilizeze toata tara impotriva actualului guvern,impotriva CORUPTIEI si caracatitei mafiote!
  Care are statistica cu nume si prenume! Care are un trecut devastator pentru Romania,cimitir de fiare vechi.
  .
  Pacat de tinerii aia….carora le plac manifestarile „cuviincioase” elegante,cu prietenii ,muzica si biciclete si habar nu au cum sunt folositi impotriva propriului viitor,dirijati de mentori,inca de la gradinita..
  Chiar sa nu realizeze ca trebuie sa DESFIINTEZE pe INITIATORII MAFIOTI si nu pe mineri?
  Nimeni nu cere demisia nimanui..nimeni nu acuza pe nimeni..nimeni nu blameaza si nu arata cu mana VINOVATII….

 82. Marks,

  daca esti [mai] atent doar la jocul cu … mânuţa-n sus – mânuţa-n jos, n-ai cum sa te concentrezi pe discutie.

  rezolva-ti intai problema. uite, chiar reiau sfatul unuia cu experienta:

  dacă acewsta se bolduieste, atunci actionează 🙂
  Dacă nu, încearcă din nou cu pozitionarea…

  hi hi hi

 83. Last

  Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, primul invitat al emisiunii „Evenimentul Zilei”

  Au o rubrica de întrebări care pot fi puse lui MRU ….poate vrei sa-l intrebi ceva

 84. CE CRETINI MIZERABILI, s-a väzut boarfele uslinoase, au adus niSte maidanezi cu vuvuzele, sä-l huiduie pe presedinte.
  dar majoritatea l-au aplaudat. EI SI ??

  ESTE SINGURUL POLITICIAN CURAJOS; S-A DUS IN MIJLOCUL MULTZIMII;A DISCUTAT CU EI:

  CE FAC CRETINII Cäcäräu si golanul Ponta; SE ASCUND:
  HALAL POLITICIENI:

 85. EUGEN TOMAC; a fost tot timpul in preajma presedintelui,
  el are bunul simtz, sä nu se rupä de presedinte.F:F:F: FRUMOS

  BRAVO LUI:

 86. Articolul lui Primo demonstreaza cum se confisca un protest ecologic ,in favoarea politicii unuia sau altuia…
  Daca deseara ,la PU.se schimba configuratia si modelul protestatarilor ,inseamna ca meritocratii umplu rindurile…
  Ia sa vedem…poate apar,insfirsit si lozinci ca JOS GUVERNUl,JOS MAFIOTII<HOTII ,toti cei care sunt capabili,au fost capabili sa initieze si sa produca proiecte ca cel de la Rosia Montana…

  PS.Eu sunt pentru exploatarea aurifera Rosia Montana.

  Sunt pentru exploatarea gazelor de sist..
  CU RESPECTAREA LEGILOR.Romane si internationale.PROIECTE supuse dezbaterii publice si acceptarii prin referendum.

 87. Hai ca a fost un dus rece…. asta cu hipsterii, nu numai cu manifestatia dar si cu prezenta pe site-urile de tip evz, hotnews,contributors, unde pana acum ne lafaiam noi cei citiva pitici de dreapta plus postacii usl. Ei au facut ca noi se ne comportam ca musca fara cap „politeea, blogary ” vorbind toti odata „copacul” si neascultandu-ne unul pe altul. Am intrat in alta dimensiune.
  MRU a observat ca e boshorog, (te apuca rasul cind vezi ce le spunea el hipsterilor ) ca nu mai e el tanara speranta, ca Bleaga blatistul i-a tras covorul prezidential de sub picioare cu referendumul intern de la 1 dec. Fara amaratii de la PDL nu poti castiga alegerile prezidentiale.
  Tomac nu a fost setat pentru hipsteri. Iti dai seama ca baiatul asta nu are ce sa le spuna daca se intilneste cu 2o dintre ei. Nimeni nu le poate spune ceva. Basescu tace.
  Lucrurile sunt mai complicate acum. Nici NR nu a iesit din perimetrul cutiei, nici MRU si se pare ca nici MP. E trist dar baietii sunt caii nostri pierzatori. Si altii nu avem.

 88. Lumea a abandonat comunismul pe la sfarsitul sec. XX pentru ca s-a dovedit ca egoismul incrustat in ADN-ul speciei face ca oamenii sa-i „perverteasca nobilele idealuri”. De fapt, problema zilei de azi este cam aceeasi: oamenii au dificultati sa mentina pana si mai putin nobilele, dar mai realiste, „idealuri” ale capitalismului. Egoismul este, sa recunoastem, inima care animeaza concurenta, nu-i asa? Curios cum lumea perverteste concurenta, dar nu perverteste egoismul…

 89. LAST;
  UN PESIMIST IREMEDIABIL:

 90. CA SÄ FII UN POLITICIAN PUTERNIC; TREBUIE SÄ AI CURAJUL SÄ MERGI SI INTRE ADVERSARI:

  NUMAI TV SI ZIARE; ESTE F: PUTZIN::::::::::::::::::::::: CA MRU

 91. @night
  Eu nu am ce sa il intreb pe MRU 🙂 e previzibil, inductiv, e persoana publica si citesc prin el ca prin sticla.
  El putea sa ma intrebe pe mine cite ceva, caci eu sunt mai obscur 🙂 dar nu a facut-o, Pirpiliu nu l-a invatat sau nu l-a dus capul si intre timp fereastra de oportunitate a lui Clemy s-a cam inchis 🙂

 92. Da mai Theo, e bine sa mergi in lume daca esti curajos : „Potrivit unor posturi de televiziune, Traian Băsescu a stat la masă cu liderii PDL Vasile Blaga și Cătălin Predoiu, precum și cu președintele PMP, Eugen Tomac, ar fi băut pălincă și ar fi cântat imnul PDL.”
  Si ce daca a cantat imnul PDL ? Pai dupa ce bei palinca la Tebea poti canta si „….iubesc femeia de dor nebuna femeia bruna cu ochi negri de foc…. ” 🙂

 93. ma uit la comentarii si imi dau seama ca nu pierd nimic tacand…
  ai prapadit bunatate de articol, viq…

 94. In schimb daca tu taci, draga @Purly, noi avem numai de castigat

 95. Ziua buna oameni buni,
  Dragos Paul Aligica, pe feisbuc:

  „Ma tot sacaie tineri revolutionari care imi atribuie afirmatii si generalizari pe care nu le-am facut despre protestatarii recenti [….]
  Robert Epstein noteaza infantilizarea generalizata a culturii occidentale. Fenomen occidental ce se raspandeste rapid peste tot in lume. La o varsta cand ar trebui in mod normal sa se comporte ca adulti responsabili, observam cum tot mai multi tineri raman tot mai mult blocati intr-o subcultura sau subculturi infantile, economic dependenti si naivi-iresponsabil contestatari. Ecologie, anti-capitalism, progresism…

  Epstein explica rolul pe care mass media si cultura promovata de elitele americane si occidentale il au in crearea acestui fenomen.
  Cartea pune asadar bazele intelegerii unui fenomen contemporan occidental si global de mare importanta: puerilizarea adultilor. Adolescenta a ajuns sa fie considerata ca find in mod natural o etapa de iresponsabilitate scuzabila. Nu e. Ideea e recenta. In mod traditional oamenii tineri erau considerati responsabili si seriosi foarte curand dupa iesirea din copilarie.
  Nici nu se putea altfel: Ce societate isi permitea in saracia pre-capitalista se intretina o armata de juni subfolositi economic, lipsiti de pregatirea profesionala sau capacitatea fizica necesara unei activitati social-productive si protestand pe strazi pentru te miri ce, costumati de carnaval? Nimeni. Doar surpulusul din capitalism permite acest lux.

  Si noul trend de iresponsabilizare si construirea unei identitati juvenile pentru tot mai largi grupe de varste creste rapid. „Studentii” ajung sa fie si ei scutiti -prin definitie- de constrangerile responsabilitatii. Trebuie „sa li se dea”. E o datorie sociala. „Tinerii” intre 30 si 40 de ani ajung si ei sa fie tributari unei culturi „cool”, unei contra-culturi manufacturate in jurul unei notiuni articificiale de eterna tinerete, hedonist-iresponsabila, dar camuflata sub ideea de lupta pentru cauze sociale si ecologice.

  Avem acum oameni semicentenari care vorbesc, se misca, se imbraca si au in cap idei pe care in mod normal le asociem revoltei umorale si lipsei de experienta de viata adolescentine. Si sunt „formatori de opinie”. Sa li se dea si astora ceva. Sa se faca.

  A fi adult responsabil a devenit tinta unei campanii propagandistice fara precedent. Hollywood, mass media, cercetarea „stiintifica” academica submineaza si ironizeaza tot ceea ce poate pune in umbra si submina spiritul juvenil, pseudo-revolutionar si adolescentin-manufacturat. Pseudo-responsabilitati pentru pseudo -cauze abstracte cum ar fi „salvarea planetei”, „schimbarea climatica globala”, „salvarea saracilor”, „salvarea la X si Y” devin centrul identitatii colective ale unor largi grupuri sociale.

  Citind cartea, nu poti sa nu te intrebi: Cui foloseste asta? Chiar asa: Cui i-ar putea folosi sa aiba o masa de manevra electorala alcatuita din indivizi dependenti de stat, imaturi, agitati, lipsiti de simtul realitatii si alergand dupa cai verzi pe pereti umflati cu pompa de la Hollywood sau centrele mediatice si politice ale cauzelor cool si progresiste? Sa li se dea. Sa se faca.
  E interesant insa cand cele doua personaje principale in aceasta sceneta istorica ajung din cand in cand sa se confrunte frontal: Aia care fac parte din clasa sociala statista si politruca care ii tot imbobineaza cu obiective si promisiuni pe „juni” si „junii” in cauza. Atunci e frumos.

 96. Populatiunea din Romania e la primul nivel al piramidei lui Maslow. Ce vorbiti voi aici cu stanga-dreapta e mult mai sus si drept urmare bizonul autohton se uita ca vaca la poarta noua.
  Cum sa ridici pe tampitii astia nu stiu, cred ca ideea e sa-i lasi sa sape pana gasesc bazele unei alte piramide pe care sa o priceapa sa ei. Ceva mayas, care sa-i sperie. Poate doar de frica sa apuce sa urce si ei vreun nivel doua.

 97. Cred ca MARII PAPUSARI au tras sforile pe o strategie aplicata identic in toate statele TINTA.

  Cum s-ar putea explica DISTRUGEREA Economica si financiara a Romaniei cu NESTIINTA bolsevicului scolit la Moskova?
  De toate il poti banui pe Ilici,doar de lipsa de inteligenta ,NU.
  Tot dezastrul a fost PLANUIT,PLANIFICAT,ORGANIZAT.
  Aparitia unei noi orinduiri,asazis a unei tari cu totul schimbata,trecuta pe principii si valori inverse socialismului stiintific a fost posibila prin o tehnica anume aplicata si in deplina cunostinta de cauza de catre teoreticienii fesenisti raspinditi in grupari,partide,asociatii,servicii,institutii..

  S-a distrus TOT ca sa ne aduca in stare de disperare…
  S-a infiintat o mostra mimata de capitalism,cu autori desemnati si inzestrati financiar.

  S-a mimat pluripartidismul,infiintind constient opozitie ,la fel de falsa ca si economia de piata,libera…
  Totul a fost tinut sub supraveghere ,totul s-a desfasurat dupa plan,cu o singura exceptie…Traian Basescu.
  NUCA…
  Prea dura pentru a [putea fi sparta.
  .
  S-a dat liber la furat,la mintit,la jefuit
  S-au instrainat obiective industriale ca sa se sugrume suprematii romanesti…sa simtim bocancul pe grumaz al celor interesati in marea lupta a conjuratiei mafiote de a nu ne dezvolta,pentru a nu evolua,pentru a fi stapiniti..

  Facea parte din plan..
  Planul pe care il VEDEM azi..
  Ni s-a oferit UN MODEL de asazis capitalism,fabricat,plasmuit de mintile bolnave ale ideologilor de stinga,ni s-a demonstrat pe viu ca este NOCIV
  ca nu corespunde idealului de viitor si ca PRODUCE doar RAU…
  Citi VAD oare ca asta s-a dorit??Sa ne ofere exemplul unui FALS GROSOLAN,sacrificind pur si simplu tara,natiunea si avutiile ei.Ale noastre.

 98. Excelent Aligica, !
  Nici nu mai trebuie comentat

  Neamtu cu dat RM la stat. Badin il ia tare: Pai cum esti de dreapta musiu Neamtu?? Dar Neamtu e doar un poltron. Vrea sa iasa bine si in fata hipsterilor …

 99. China

  So…

  Domnu’ profesore ‘ce ca… (am sa incerc sa sintetizez, fara sa cosmetizez 😀 )

  „….Date comparabile internațional despre speranța de viață, performanța copiilor la matematică și alfabetizare, rata mortalității infantile, rata omuciderilor, procentul prizonierilor în închisoare, rata nașterilor la adolescente, nivelul de încredere, obezitate, boli psihice – care în clasificarea diagnosticului standard include drogurile, dependența de alcool și mobilitatea socială. Le punem pe toate într-un singur index. Toate cântăresc egal. O țară e repreprezentată de media acestor indicatori. Și iată diagrama în raport cu măsura de inegalitate pe care v-am arătat-o, pe care o voi folosi pe tot parcursul reprezentărilor. Cu cât țările sunt mai inegale cu atât o duc mai rău la toate aceste tipuri de probleme sociale. E o corelație extraordinar de strânsă. Dar dacă priviți la același index al sănătății și al problemelor sociale în raport cu PNB pe cap de locuitor, cu venitul național brut, nu mai apare nicio legătură, nicio corelație.

  „…Toate informațiile pe care vi le-am arătat până acum, confirmă același lucru. Media bunăstării societăților noastre nu mai e dependentă de venitul național și creșterea economică.

  Cu alte cuvinte o fi adevarat au ba ca dpdv economic comunismul e falimentar dar asta nu are relevanta pentru fericirea oamenilor ! 🙄
  Daca lasam aspectul economic la o parte, societatea „mai egala” e foarte ok.

  Apoi face o precizare demna de diploma si coronita : asta e adevarat cu conditia sa fi bogat 😀 😀 😀 😀

  Asta e foarte important în țările mai sărace, dar nu și în cele bogate.”

  Aici cred ca amandoi suntem de acord ca bate campii 😀

  In concluzie am „fezandat” cu “ofensiva comunista”, “mistocareala din piata”, “planuri coordonate … la nivel international” si apoi sacadat (de vreo 7 ori) … cu “egalitarismul”.
  Pentru ca asta am desprins eu din speech !

  Tu ai decantat ….”ansamblul de principii prin care fiecare este liber sa se dezvolte cum ii place/ cum poate/ cum doreste atata timp cat respecta propriile indatoriri catre societate..”
  🙄 🙄 🙄

  E-n regula.

  Eu ma multumesc cu
  „- egalitarism= câhh
  – echitate= OK”…
  … in care „echitate” are sensul specificat si ne oprim aici.
  Am senzatia ca suntem totusi de aceeasi parte, n-are rost sa mai batem campii.

 100. stimabililor,

  treceti ceea ce cititi si … prin propria gandire. altfel, ajungem la Eugeni care-l citeaza pe Aligica DP care, la randul sau pe Epstein R. care … pe Silow-Caroll care …

  cum fiecare in mod [aproape] sigur isi are propriile sisteme de valori, background de educatie [si nu numai], experienta e foarte putin probabil sa rezulte altceva decat un mesaj fara nicio legatura cu realitatile … noastre.

  din chestii … nedigerate se ajunge usor la lozinci si sintagme si spaime gresite sau, in cel mai bun caz, irelevante.

  intreb a n-spea oara:

  – cati cred ca pericolul de comunism poate veni de la neoimbogatitii excomunisti?
  – cine isi inchipuie ca neoimbogatitii ard de nerabdare sa isi imparta averile cu multimea?
  – cati viseaza sa=si trimita odraslele sa studieze la Phenian?

  eu cred ca nimeni nu ar trebui sa fie atat de naiv. si totusi, realitatea ma contrazice. chiar in cazul unor persoane care au „ceva in cap” (si sunt foarte grabite in a ma banui pe mine ca nu am nimic ;)).

  pentru a reveni, si la tema si la … teme..rile lui Viq imi permit sa afirm: excesele, inclusiv tendintele comunistoide pot reaparea in istorie atunci cand sunt ignorate multe din dezechilibrele semnalate de vorbitorul Wilkinson

  caz in care, doar enuntarea superior axiomatica a infailibilitatii capitalismului nu va putea fi de prea mult folos practic.

  in aceasta paradigma, pericolul comunistoid pare mai curand sa vina din ….. VEST

  cum de altfel … s-a mai si intamplat

  hi hi hi

 101. Buna ziua ! Excelent articolul lui civiq, elocvent, extrem de actual si bine tintit. Asa e, cu pseudostiinta de stanga e nevoie de o lupta continua, zi de zi si ceas de ceas. De luat fiecare minciuna sau manipulare a adevarului si demontata bucatica cu bucatica. Si a doua zi la fel, din nou si de la capat. In acelasi timp, sapat mereu la radacina, vazut de unde le vin banii, ideile, finantarile, pentru ca intotdeauna ceea ce se petrece in fundal este cu totul altceva decat ceea ce se vede pe scena. Dar la altceva am vrut sa ma refer acum. Ideea de pseudostiinta a stangii, formularea este geniala. Imi aduce aminte de situatia aceea cand o harta nu mai corespunde terenului, iar cel care vede asta se enerveaza ca exista drumuri si imobile care nu figureaza pe harta, si nu pentru ca harta este incompleta sau depasita. Si pseudostiinta asta a stangii intotdeauna porneste cu o idee fixa, oricare ar fi aceea: ca toti oamenii sunt egali, ca bunastarea poate fi omniprezenta, ca toti oamenii sunt fericiti de la natura. Ideea se impotmoleste insa cand incepe sa fie demonstrata si pusa in practica. Aici insa intervine ‘inventivitatea’ stangii: se gasesc imediat argumente pentru ceva ce ar putea functiona, daca nu ar fi ceva anume care sa-l impiedice: competitie, capitalism, performanta, ceva de genul asta. Si cu asta gata. De atat este capabila stiinta stangii. In ultimii ani, am citit mult prea multe articole pseudostiintifice elaborate de diversi cercetatori din universitati de renume. Este grav ce se intampla in lume, nu doar in Romania, cat de multa pseudostiinta si pseudocercetare se petrec in vremurile acestea. In toate domeniile. Va ofer un exemplu de articol care a facut mari valuri, recent. Reuters a publicat o varianta ceva mai completa, alte surse au trunchiat informatia dupa placul si interesul lor, ceea ce nu mai mira pe nimeni. 🙂 Oricum, o lectura usoara, de duminica. 🙂
  http://www.reuters.com/article/2013/08/29/us-poverty-brain-idUSBRE97S10W20130829

 102. … oare când vor pricepe unii că România este tot un stat comunist şi va rămâne încă multă vreme.
  Partidele sunt toate copy/paste PCR. Extrem de puţinul liberalism a fost exprimat doar de LIBERALIZAREA a preţurilor.
  Nenorocirea este că nici tinerilii speranţe intrate sau intrânde în politică nu reuşesc să impună ideile de dreapta, mai rău, se molipsesc de stângismul oldboys.
  Pentru că la noi a urcat pe scenă ceea ce ura şi Lenin cel mai mult – ciuma roşie – BURGHEZIA PROLETARĂ, perfect întruchipată de nelu iliescu, săracul şi preacinstitul care le-a zis neocomuniştilor: „Fiii mei deveniţi cei mai veroşi capitalisţi ai ţării”. Şi s-au conformat.
  Băsescu … cu o floare nu se face primăvară. Dar tot în PCR s-a şcolit în ale politicii.
  Şi pentru că e duminică … să aflăm pe note de ce …

 103. ca naiv ce sunt si cu temeri care mai de care, as zice ca pericolul comunistoid chiar daca vine din vest, il aplica tampitii de estici 😀 😀 😀

  oare de ce ?

 104. In general imi place sa citez oameni docti (DOCT adj. v. citit, erudit, învățat, savant). Semidoctii (SEMIDÓCT, -Ă, semidocți, -te, adj., s. m. și f. (Om) care are cunoștințe puține și superficiale (dar se crede cult); (om) puțin instruit. – Semi- + doct. ) aproape ma lasa indiferent.(din cand in cand o senzatie de greata, care imi trece repede)

 105. Sa nu uitam ca discutia asta generalista corporatism-capitalism- socilalism a pornit de la „dilema” (zic unii, aiurea) RM. De fapt, eu cred Ro a ingropat mineritul de la RM odata cu reciclarea lui Petrica. El nu vedea pe atunci nici pericolul TB, nici lupul (si lupul e o fiara, el si Ilici erau ocupati, insa, cu fiarele vechi) Dupa aia, Petrica le-a vazut pe amandoua, dar s-a luptat doar cu TB. Probabil, din cauza de frica ca – june cum se facu supt conducerea lui Crizel, lupta cu vechiturile i-ar fi lasat urme de rugina pe la radacina parului sau, negru ca Corbii.

 106. borfasul_ponta a coborit in mina Rosia Montana.
  este de 35 de minute acolo…
  al dreakului borfas

 107. Viq,
  Toti aia cu comunismul au zis ca nu poate sa apara in est. Prea multa ignoranta, prea usor de mituit.
  A aparut in est pentru ca TOCMAI ca au fost ignoranti si au fost usor de mituit.
  In vest este multa zarva, dar sistemul nu se va schima. Nici macar in Franta.

  Pe de alta parte China reprezinta este un model, pe care hipsterii nu il inteleg. Poolimea „controlata la sange” de un guvern „pseudo-egalitarist”. Toti hipsterii isi inchipuie ca ei sunt „alesii” si vor conduce destinele luminoase. Imi pare rau sa le „burst their bubble”, ei sunt numai tovarsii de drum, vremelnici, pentru ca nu este asa, revolutia isi mananca copii?

 108. Cred ca daca n-ar fi spus Basescu mai devreme ca s-ar putea duce la RM, pontanacu nu si-ar fi miscat fundu’ pana acolo.
  Cat despre Crizel, ce sa mai vorbim (pe el il asteptau minerii, in primul rand, ca liberalii le-au facut promisiuni)

 109. fac pariu ca regizarea afost facuta de gasga pontanaca, si culmea plagiatului venii eroul salvator si ii scoasa din mina pe fraieri, a cita oara se folosesc psd de mineri, huuuuuuuuuuuuuuuuu rusine se folosesc de naivitatea si saracia romanilor care de buna credinta vor sa munceasca

 110. Am o dilema…sau o multilema: cati Ponta au intrat in subteran si cati au iesit?
  Desigur, pt altii nu conteaza: imaginea unuia dintre Ponti a fost cosmetizata pt moment…probabil aia de PM
  Dar in PU s-or duce Pontii? Sau macar deputatul… 🙄

 111. Crina a pierdut. Gata. Ponta a mizat pe cine trebuie. Are consilieri mai buni.
  Avem doua alternative:
  1. Ponta le va crea o zona de disconfort in zona inghinala, cu ajutorul unei menghine, pnlistilor. Pnlisti care se vor alinia cu mana la chipiu iar crina va pune batista pe tambal.
  2. Crina isi va lua un an „adiabatic 🙂 ” si va continua sa doarma pentru ca a fost deja presedinte si ce ii mai trebuie iar pnl se va descurca cu tariceanu in frunte. iar ponta va candida pentru ca o cere poporul.
  3. Candidatul la presedentie al psd va fi cineva surpriza, complet neasteptat. (gurile rele spun ca surpriza va fi asa de mare ca „prunele” de pana acum pot fi considerate curate si dezinfectate). pnl va deveni oaia neagra, cei blamati de rezultatele proaste. Ca sa ramana in posturi pnl va sustine un guvern minoritar, si vor inghiti toate acuzatiile.

 112. Un miner (despre Ponta): „a promis ca va studia proiectul cu o comisie parlamentara” ?!?!?!?!?!?!?!?!

 113. Alt miner: „a promis ca trimite o comisie parlamentara la RM”

  Deci, PASAREA RESPONSABILITATII salveaza imaginea!
  Banananana…

 114. Si am mai auzit si aceasta parere: „ma bucur ca RM a spart cununia dintre Ponta si Antonescu” …

 115. Mih,

  Nu ma astept ca ponta sa se arate responsabil. Ce va ramane in capul romanilor va fi , totusi, : „ponta a facut totul pentru…bla, bla”.
  Nu mi-am schimbat parerea despre el o clipa. Pentru moment , a preluat conducerea ostilitatilor cu crina. Atat tot.
  La galati le da bani si materiale la aia care trebuiau amendati ca nu au asigurari de casa, premiind astfel nerespectarea legii.
  Ca, materialele o sa fie putine, ca banii o sa fie pe sponci, chiar deloc, asta este cu totul altceva, lumea a aflat ca se poate „si asa” .Inca o incalcare a legii promovata de ponta.

 116. ………..a rämas ca in tren.

  ce naivi sunt särmanii oameni, si-a bätut joc de ei.

 117. dece nu le explicä cineva minerilor, cä nu este legal ce face PLAGIATORUL, trage numai de timp.

 118. numai tzopäialä si promisiuni, dar golanul ponta, nu are curajul
  sä ia o decizie. ESTE UN LAS:

 119. A JUCAT MARTZIAL PRESEDINTELE-

 120. SÄ VEDEM DACÄ IL HUIDUIE CEI DIN BUCURESTI;

  PE GOLANUL PONTA????????????????

 121. borfasul, politrucul, cabotinul spune:

  ” M-am saturat de politicienii care, cand vorbesc cu unii sunt pro, cand vorbesc cu ceilalti sunt contra”

  borfasul este ponta
  😛

 122. vorbea de el, este un tembel

 123. 😛
  Am zis bine „multilema”:
  „Victor Ponta (RTV): ” M-am saturat de politicienii care, cand vorbesc cu unii sunt pro, cand vorbesc cu ceilalti sunt contra”

  A mai aparut un personaj. Victor Ponta care s a saturat de smecheriile deputatului si premierului. Povestea se complica…”
  (Lazaroiu/fb)

 124. ponta , este paranoia, este grav, un mincinos notoriu
  cu tupeu si golänii.

 125. multi-golänia, ponta schizofrenia.

 126. azi am facut prostia sa ma uit la tv.
  romanii m-au ingrozit.
  nu se poate asa ceva.
  nu se poate.
  striga un derbadeu:
  basescu nu uita
  tara mortilor te vrea
  mortii matii de derbedeu…
  altul a aruncat cu paine sau cozonac in presedinte…
  ne facem de ras…

 127. Mii de revolutionari si tineri in strada ! In toate orasele ! Biciclistii in primul rand cu bicicletele de ghidon.
  Voi de ce nu iesiti ? Reactionarilor ! Bosorogilor ! Mizantropilor !
  🙂

 128. @Mih,
  si, totusi, eu cred ca borfasul_ponta nu este anormal la cap, ci joaca teribil de bine, sfatuit de consilierii lui americani sau ce-or fi… chiar cu dedublarile astea, votez ca premier, nu votez ca deputat – este posibil sa aiba cistig de cauza…si s-ar putea sa-l avem presedinte Ro in 2014, cacarau pierzind tot mai mult teren……deja fiind pe locul 5 in sondaje, borfasul_ponta fiind pe locul 1, caci mugur isarescu este pus doar de forma acolo….

 129. Cu PM Ponta, cu deputatu’ Ponta, cu El Crizel, cu borfasii si penalii din parlament da, ne facem de rusine…Ne-am facut vara trecuta, tot cu ei & Co sustinatorii…si iarna trecuta cu ei si aia care i-au votat, sau doar au avut sperante…si continuam…

 130. mai degraba mizantropi, lnm-ule!
  🙂

 131. altii, niste narozi,
  i-au strigat presedintelui, din nou,
  iesi afara jarla ordinara.
  e totusi presedintele, magarilor……
  tocmai acum cand aduna astia maidanezii…
  altii l-au huiduit
  nu a facut el mare lucru pt romania
  de fapt numai scandal
  dar daca nu ne respectam alesii,
  unde mama draqului ajungem?
  mi-e si jena sa mai vin in tara…
  asa ceva nu se face
  nu se poate asa ceva…
  vorbim de dreapta stanga,
  comunism capitalism dar ne jignim simbolurile pe tv si pe bloguri
  ce stanga dreapta
  fata spate e mai corect…
  sunt plin de nervi

 132. pai, daca in mintea ta,@john, presedintele a facut doar scandal, atunci isi merita huiduielile, nu? Nici nu ar trebui sa te doara!
  as vrea sa cred ca nu esti doar ipocrit, nu asa mi s-a parut in ce ai scris mai sus…

  problema este ca USL-ul in anii dinainte de a da lovitura de stat parlamentara si de a cistiga alegerile din decembrie_2012, nu a facut decit sa submineze autoritatile statului, jignind, mintind, insultind, anihilind, minimalizind persoanele publice care le stateau in cale; de la presedintele Basescu, la premierul Boc + CCR, justitie, Monica Macovei….. oamenii asta au invatat si asta aplica…

  va veni ziua in care asemenea huiduieli se vor revarsa pe borfasul ponta, pe paiata crin….semne sint deja!

 133. Asa arata un

  cand e nervos:

 134. Sunt de aceeasi parere cu John de data asta.
  Si eu ii mai fac pe Ponta sau Cretin ala cum imi vine la gura, dar de huiduit in piata nu cred.

  E chestie de functie.
  Ti-o fi scarba de om dar Primul Ministru, Presedintele Senatului sau Presedintele Romaniei sunt totusi niste forme ce reprezinta democratic optiunea populara.

 135. skorpy,filadel,

  primele rezultate, in Bayern

  CSU 102
  SPD 43
  FDP–sub limitä

 136. danke, teo,
  🙂

 137. cand a fäcut presedintele scandal ?, la uslinosi totzi sunt blem-blem,
  chiar si sustzinätorii.

  CU CFR- PRESEDINTELE LE-A SPUS CÄ NU ESTE CORECT CE FAC; A AVUT DREPTATE!!!!!

 138. se fac de ras cei din HAITA ROSIE, adicä. USL:

 139. vretzi o tzarä ca afarä,???

  d-atzi USL AFARÄ !!!!

 140. dece nu ies si cei de dreapta.???????????

  STÄM LA TV:

  DREAPTA TANÄRÄ DIN BAYERN A CASTIGAT ;
  au muncit si spre binele lor, romanii sunt lasi, se lasä
  plätitzi de escroci. RUSINE:

 141. Mulțumesc Theo pentru informație! 🙂

 142. DUMINECA VIITOARE ESTE MARELE ATAC:

  ORICUM SPD- A FÄCUT MULTE PROSTII;

  NU ESTE SIMPATIZAT: VOM VEDEA:

 143. CE STE AIUREALA ASTA IN BUCURESTI??????????

  O DEBANDADÄ CA SI GUVERNAREA; INADMISIBIL

  ADMIT ATATA GOLÄNIE– S-AU SUNT OAMENII LOR:

  DEMOCRATZIA FÄRÄ MÄSURÄ- DUCE LA ANARHIE

  O SÄ-I COSTE MULT– ARATÄ JALNIC DE AFARÄ:

 144. Mai Theo, lasa-i sa protesteze, e dreptul lor , timpul lor, distractia lor.
  Ai nostri nu au timp de asa ceva, nu sunt in stare sa adune nici 1000 de oameni daca nu ii aduc cu autobuzele. Dom profestor si Tomac sunt in pijama la ora asta, sau interpreteaza ultimul cuvant al lui T Basescu din care sa stoarca declaratia de presa de maine,

 145. Theo, eu sunt rau ? :
  Tu zici: Democratie fara masura egal anarhie. Adica daca nu sunt de-ai nostri e anarhie, Daca erau de-ai nostri era altceva 🙂

 146. Dragi copaceni, am vazut niste declaratii ale unor protestatari pe „Nasul”. Cred ca manifestatiile vor continua, par sa fie antisistem+++. Unde se plaseaza Dreapta? In afara Monicai Macovei nu am vazut o luare de pozitie clara. Cred ca cei care se vor situa pe pozitii ambigue acum vor pierde. Vremea smecherilor se apropie de sfirsit. E posibil ca Ponta insusi sa nu supreavietuiasca. Cred ca mersul lui la RM a fost o greseala. Nu s-a asteptat la manifestatiile astea in Bucuresti. Nici eu…

 147. draga coana zoe
  Vremea smecherilor nu apune niciodata. Vezi Revolutia franceza pe mana cui a ajuns. Tot asa si cu astia: – La negocierile cu Ponta se vor duce smecherii protestatarilor care isi vor taia felia personala, (vezi concluzia lui Mixich)

  Nu te-ai asteptat la miscari……………..
  Manifestatiile din Bucuresti pe orice vreme au o motivatie mai puternica decit 50 lei plata, sau „m-a chemat partidul” tin de aspiratiile, fashionismul celor ce protesteaza.
  Boii politici ai dreptei, inclusiv Bleen ce spune prostii si toti blogarii(care daca s-ar uni cu totii nu ar aduna duminica seara la ora 22 nici o mie de oameni ) ce au schimbat fata dreptei, se uita bujbei vazind o tactica noua, le curge saliva si tac din gura caci nu au ce spune

 148. Dezamagirile mare fata de televiziunile si ziarele care au fost vârf de lance asta vara

  EVZ nu are nici măcar o notita despre protestele de aseară …nu poți ignora 20.000 de oameni ,chiar daca organizatorii sunt ONG-uri sorosiste

 149. Erata: dezamagire ….scuze

 150. hehe
  @night esti dezamagit 🙂 de presa … a cata oara ?
  Si Cracanel era dezamagit…. ca iar l-a tradus amanta.
  Tu i-ai intilnit fizic pe presari ? te-ai uitat in ochii lor ?
  Dar de comportamentul de complexat de batranetea iminenta a lui Bleen ce zici ?

 151. Am vazut ca 20.000 pot fi ignorati usor.
  Dar 100.000 ? 🙂

 152. problema , aratata si de Mixich si de Aligica este confuzia de planuri.
  pastez si aici un raspuns dat de Aligica problematicii beton a unui revolutionar:

  DAligica raspunde:
  Domnule, apreciez comentariul dumneavoastra. El este onest, de buna credinta, decent si reflecta in mod exact confuzia de planuri, valori si orientare politica a unei bune parti a celor in numele carora vorbiti. Spuneti: “Avocatul poporului, ICR, Oltchim, Ponta, Becali chiar, loviturile de stat, beizadelele, coruptia, hotia generalizata, procesele care ori nu incep, ori nu se termina, averile alesilor, aroganta, legile proaste etc…toate aceste lucruri sunt reversibile si absorbante. Poluarea si modificarea geografiei unui loc sunt IREVERSIBILE. D-asta, stimate domn, iesim acum.” Foarte bine. De asta veti trai in continuare cu “avocatul poporului, ICR, Oltchim, Ponta, Becali chiar, loviturile de stat, beizadelele, coruptia, hotia generalizata, procesele care ori nu incep, ori nu se termina, averile alesilor, aroganta, legile proaste etc…” si va veti mira toata viata ce v-a lovit. Veti iesi din cand in cand in strada in proteste carnavalesti impotriva unor modificari geografice ireversibile. Veti fi convinsi ca sunteti pe subiect si ii veti interpela si apostrofa pe cei care atrag atentia cu privire la absurdul situatiei. Sper ca macar sa fiti fericiti traind in iluzia asta, in fantasmagoria asta tragico-comica. Dar nu veti fi.

 153. Last

  Ca sa fiu sincer nu l-am citi pe Bleen de foarte mult timp…cred ca de cand a fost consilierul lui Lazarica ….am mai tras cite o geana pe acolo sa citesc mai mult comentariile nu articolul…..presa asta de la noi te face sa nu mai ai încredere decât in instinctele tale si sa le verifici la sânge pe net orice afirmatie legată de un eveniment mai important…..toti au interese mai mari sau mai mici

 154. coana Zoe, lnm,

  am vazut azi noapte o fotografie pe FB legat de protestele din PU.

  Stiti cine era pe poza?
  Mihail Neamtu cu o pancarta: Ponta, sintem furiosi…
  defila neamtu alaturi de……ziaristul Cartianu
  🙂

 155. @skorpi
  Neamtu nu se pune, El se pliaza si se depliaza la fiecare 6 ore. Lui MRU ii ia cam 2 saptamani,

 156. Last,

  Dadusem un „copy” fix pe acest raspuns al lui Aligica, dar am citit mai intai postarea noua a lui Viq, asa ca nu am apucat sa dau si „paste” (cand m-
  Comentariul acesta este partea cea mai explicita din articolul lui DPA.

 157. @night, am bulito daca tot ce ne-a ramas e doar increderea in instincte. Spui indirect ca o metodologie relativ noua de a scoate fetele nemaritate si ITistii suparati pe solitudine, biciclistii si vamaiotii , plus guracasca ne-a bulversat pe toti, incepand cu Ponta , Tomac si teminand cu Bleen sau zigzag ?

 158. Cand credeti ca atelierul lui Hrebenciuc va scoate scandalagii, sa produca diversiuni intre manifestanti ?
  Sau daca nu o face sa fie asta un semn ca nu vor sa anihileze ci sa transforme in gaze de shist ?

 159. @mih,
  ca revansa … ia finalul de la Vlad Mixich , cu amendamentul de ieri noapte al lui Sebi 🙂

 160. Last,
  Nu sunt „fan” VM chiar daca uneori sunt de acord cu cate ceva din ceea ce scrie…Ii prefer pe DPA si SL.
  [cred ca la acest amendament te referi:
  „Stiu ca am printre prieteni pe fb si anti- si pro-Rosia Montana, si ecologisti si pro-dezvoltare. Dincolo de asta va indemn sa nu fiti superficiali cand vedeti peste 10.000 de oameni in strada. Oameni care nu sunt scosi de nimeni (sindicate, partide) si nu ies pentru salarii/pensii. E de reflectat la asta…Faceti abstractie si de intrebari firesti gen: de ce nu ies pentru statul de drept, de ce nu ies impotriva abuzurilor puterii etc. Deocamdata luati-i asa cum sunt si intrebati va ce reprezinta oamenii astia.”]

 161. Last

  Sincer ,eu așa am făcut cu ocazia asta …..fiindca sunt inca in vacanța in RO am avut timp sa caut vre-o 2 zile de organizatori,sa fac legăturile ,sa citesc ce spune unul altul pe care ii stiam credibili si mai ales sa mă consult cu voi aici…..

 162. @mih corect cu SL
  in legatura cu „nu esti fan al lui VMixich ii preferi pe x si y 🙂 ” Nimeni nu iti cere sa il iei de barbat sau sa iti dedici existenta textelor lui. Am spus doar ca imi place un fragment dintr-un text al lui, tot asa cum imi place textul cu America a lui Nistorescu atit, si fara autorul lui.

 163. Last,
  Aha! M-am linistit daca „Nimeni nu iti [imi] cere sa il iei [iau] de barbat sau sa iti [imi] dedici [dedic] existenta textelor lui.” Multumesc, mi-ai luat o mare dilema de pe cuget!

 164. @mih
  Nu sunt fan al Rapidului (il resping cu totul caci imi place Steaua ) e o chestie iar nu sunt fan al lui Vlad Mixich e alta chestie. (pot fi de acord cu unele din ideile lui )
  Unde era dilema ? 🙂

 165. Last,
  Poate nu e cazul s-o lungim…
  In fond, spui exact ce spusesem si eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s