Între Minciună și Adevăr alegem … Stilul?

Au fost semnele de întrebare pe care le-ar putea ridica „șansa”/”privilegiul” /posibilitatea pur și simplu, de a ieși din țară (și încă în Occident) în „Epoca de Aur”, cu atât mai mult cu cât nu (mai) aveai „calitatea” de membru de partid (ca urmare a unei excluderi, ceea ce semnifica pe atunci „abateri grave”, excluderea fiind urmată de obicei, de un șir de consecințe negative în viața profesională și particulară a celui exclus). Un mic exemplu: unui medic i se putea interzice o excursie în Ungaria pentru că nu era membru de partid.
Ministru al Culturii în guvernul Petre Roman în perioada 28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991 cînd Mineriada din 13-14 iunie ’90 a zguduit nu doar o bună parte a oamenilor din România care nu mai doreau comuniști în fruntea țării, ci și întreaga lume civilizată. Am așteptat atunci o demisie absolut onorantă, justificată și necesară.
Gestul nu s-a produs …

Peste ani, un vechi și foarte bun prieten al domnului AP, este jignit public, în termeni nu doar duri ci chiar mitocănești, grobieni, de patronul ziarului la care AP își publica articolele. A existat o oarecare reacție din partea domniei sale, iar ne-dusă până la capătul onorant al unui punct clar, neechivoc, pus colaborării cu respectivul ziar și patron.

Episoadele de mai sus și alte câteva încă, nu au reușit să scadă aprecierea și respectul pe care le am de mulți, mulți ani pentrul domnul AP.

Ce s-a întâmplat foarte de curând, ceea ce domnia sa a considerat că este îndreptățit să scrie, mesajul uluitor pe care îl transmite în spațiul public azi, în contextul actual, când Minciuna este politică guvernamentală și putere legislativă, când independența Justiției și Statul de Drept sunt iar sub asediul actualei puteri USL, continuându-se pașii loviturii de stat din vara lui 2012, depășește orice înțelegere și pragul cel mai de jos al acceptabilității.
„Nu contează cine are dreptate. Și câtă”
Nu, domnule Pleșu, nimic nu îndreptățește aceste cuvinte.
Nici „saturarea” dumneavoastră, nici „echidistanța” față de scena politică, nici lipsa de „stil” din discursul public. Ne sufocă Minciuna și dumneavoastră vă ridicați glasul (după atâtea tăceri …) și ne spuneți că nu contează Adevărul, ci „stilul” rostirilor …

Trist … Și mult mai mult decât trist …

Mih


M-am săturat

Daniel P. Funeriu:

Îl acuz pe Simbolul Andrei Pleșu. Nu pe omul Andrei Pleșu. Face o mare confuzie, impardonabilă în momentul actual, când spune că toți sunt la fel. Nu, nu toți sunt la fel. Non idem est si duo dicunt idem! Imaginați-vă un duel verbal Hitler-Churchill la începutul lui 1939. Unul ar fi fost tot atât de dur ca celălalt. Domnul Pleșu ne-ar fi spus „m-am săturat de ceartă cu epitete”. Dar numai unul dintre ei era un monstru: Hitler. Celălalt apăra umanitatea: Churchill. Așa și astăzi: da, sunt contre dure. Dar unul dintre combatanți are dreptate: Traian Băsescu. Celălalt este un mincinos care distruge România: dr. Victor Viorel Ponta.

Domnule Pleșu, și dumneavoastră și Corlățean ați condus externele. El a fost prins cu șopârla academică, dumneavoastră reprezentați excelența academică. Textele dumneavoastră sunt, pentru decenii, pe Podul Europei, dintre Franța și Germania. Ale sale în Metalurgica… Vă simțiți la fel ca el? Eu nu mă simt la fel ca Ponta, mi-am luat doctoratul cu un laureat Nobel, nu l-am plagiat.

Și comentariile!

Anunțuri

23 responses to “Între Minciună și Adevăr alegem … Stilul?

 1. Minciuna a ajuns la rang de cavaler..Conducatori trucati,politici mistificatoare,o elita fasificata de un sistem de invatamint avid de bani si nu datator de cunostinte..
  Sistemul de valori supreme definite in constitutie sunt pur si simplu suprimate si nu garantate.

  Am dorit la un moment dat sa fac o discutie despre constitutie.Asa cit ne pricepem si cit intelegem sa incercam prin dezbatere sa o cunoastem..
  Impotrivirea a fost pe masura…unii cred ca isi stiu drepturile constitutionale ,altii chiar li se pare greu sa si le cunoasca… si in majoritate au pastrat distanta..
  Aceste valori au fost confiscate,deturnate oferindu-ne la schimb moneda calpa..
  Perpetuarea minciunii ,rostogolirea de un milion de ori,dupa principiul nazist
  ne-a adus intr-o neputinta totala..nu mai stim sa discernem ,sa alegem si sa decidem…

  Este Romania un stat de drept in care se respecta valorile supreme??
  adica:
  a) demnitatea umana
  b)drepturile si libertatile cetatenilor
  c)libera dezvoltare a personalitatii umane
  d)dreptatea si pluralismul politic?

  Eu spun ca NU,chiar daca ele sunt trimbitate ca fiind..

 2. Bună dimineața! 🙂

  Poate e bine de amintit că dl AP are o «neacomodare» mai veche cu Traian Băsescu de pe vremea când a fost consilier prezidențial. Uneori găsește ocazia să-i plătească «momentele grele» produse comodității sale de către temperamentalul Marinar!
  După plecarea de la Cotroceni, și-a ales convenabil locul…
  Ubi bene, ibi… dominus 😉

 3. Trist intr-adevar !

  E baiat destept.
  Si ca la orice destept, cand face o prostie se vede de pe luna !

  Dar poate ca Plesu abordeaza o alta perspectiva.
  Da, sunt de acord ca e eronata dar nu de neinteles.

  Am cetit de cateva ori textul.
  Mie imi suna ca revolta oarba a celui care nu vrea sa stie solutia problemei ce-l agaseaza, vrea doar ca aceasta problema sa dispara. Printr-o minune, nu importa cum, dar sa nu-i mai strice „cercurile” lui de pe nisipul harnic vanturat de copitele combatantilor.
  Pedestri.

  E ca o mama plansa ce injura razboiul ce i-a ucis copii.
  Nu importa cine cu cine si de ce s-au casapit aia. Nu o intereseaza si nu are timp si chef de explicatii.
  Sa-i ia dracu’ pe toti.
  E o abordare complet idioata din anumite perspective, dar perfect valabila din altele.

  Daca e asa, atunci asistam la o involutie a anvergurii lui Plesu.
  Asa cum excelent surprinde Funeriu, „omul” Plesu e de inteles. Are si el limitele lui si poate considera ca are de lasat posteritatii alte ecuatii filosofice, mai cuprinzatoare decat discutii sterpe pe marginea unor prostioare de gradinita.
  Nu si acel Plesu pe care noi il apreciam.
  Omul Plesu poate sa se declare scarbit de macelul mizer din malul Neajlovului modern si poate fi si descapatant in balamucul asta fara ca cei ce-o fac sa stie cine e si fara ca el sa inteleaga ce se petrece. E ok.
  E dreptul oricarui om sa fie si prost la un moment dat pe un anume subiect.
  Altfel n-ar fi om.

  Dar ACEL Plesu pe care noi il stiam nu poate fi anulat de mizeria asta socio-politica.
  Poate fi impins de pe soclu (atat cat este) de o singura persoana : de el insusi.

  Daca prin absurd as fi in masura sa-i dau un sfat i-as sugera sa mearga undeva la o manastire. Departe de lumea dezlantuita. Sa se izoleze acolo cu blidul de linte si coltucul zilnic, in natura generoasa in poteci filosofice, daca nu vrea sa mai stie de natura umana, de viata comunitatii, de cine se bate cu cine si pentru ce.
  Oamenii e porci.
  Odata cazut in borcanul asta sa continui sa publici articole spre a fi cetite de oameni mi se pare aiurea.

 4. Dupa ce au fost „identificati”…komisarist/komisareste ca „intelectuali ai lui Basescu”, cei in cauza au ales sa se „retraga” grabit pentru a nu fi improscati dinspre zona promiscua a manipularilor politico-mediatice.
  Poate unii dintre noi am asteptat si am fi dorit sa-si asume riscul mizeriilor si sa ramana „in transee”, pe „linia frontului” in numele apararii unor valori pe care ne-au aratat/spus/dovedit ca le impartasesc…Nu-i judec si nici nu fac alte comentarii pe acest aspect. Si nici pt pasul in plus de distantare prin critica (uneori in termeni care ies din „canoanele” unui stil elegant) fata de persoana Presedintelui. Pot sa nu fiu de acord, pot sa ma simt dezamagita, dar le pot respecta parerile si alegerile. Ma intreb totusi daca afirmarea „echidistantei” (considerata o adevarata „virtute”) prin echivalarea tuturor discursurilor si atitudinilor politicienilor de pe scena politica, prin sustinerea acelui „toti o apa si-un pamant” si prin aceasta noua si uluitoare afirmatie „nu conteaza cine are dreptate”, ignorand total contextul actual al realitatii romanesti*, este corecta si morala. Iar raspunsul meu este NU, o asemenea pozitionare nu este corecta si nu este morala.
  *) Iar in contextul acesta, a refuza sa vezi diferentele fundamentale, inclusiv de „stil”, intre declaratiile si actiunile actorilor politici, mi se pare cel putin o dovada de… „inadecvare” (sau chiar de rea-credinta 😦 )

  PS D-ul AP ar fi putut observa macar (pt ca se pare, a aprecia este prea mult pt domnia sa) ca acela pe care l-a criticat, uneori in termeni duri (eufemistic spus), asa lipsit de „stil” cum este, fie nu a ripostat, fie a facut-o subtil si elegant.

 5. Subscriu (nu stiu daca am dreptul sa si semnez 😉 ) la ce a scris Viq:
  „E baiat destept.
  Si ca la orice destept, cand face o prostie se vede de pe luna !”
  Cu o complectare obligatorie din invataturile popolului:
  „Unde e multa minte exista si prostie”.
  In plus, subscriu si la spusele dlui Funeriu; ca intotdeauna este un tip lucid si echilibrat.

 6. Cu scuzele de rigoare fata de cei ce vor fi nemultumiti, imi rezerv dreptul ca la postarile (rare, de altfel) care imi apartin sa folosesc „matura” atunci cand cred de cuviinta.

 7. Parca numai minciuna a ajuns la rang de virtute???……prostia si hotia o întrec cu mult ….minciuna e doar o mică hiba ,fata de calamitatile celălalte …

  Daca ar minți un oarecare ,n-ar fi nici o treaba ….dar cind minte un simbol ,nu-l mai iei in seama si orice zice dupa aceea devine plictisitor si neinteresant ….Nu mai are același impact

 8. Hello ! N-am reușit să intru pînă acum din cauze de job. Poate revin mai spre seară. Mih, de acord cu tine. Voi fi și mai nuanțat.

  • fil,

   fă-i ceva articolului cu CNA să iasă „la lumină”. Or, pt că e toamnă, Copacul nu mai afișează «frunzele proaspete»?!
   O fi PRIVAT pe bune?!
   Atunci mă iartă că am intrat pe felia asta, da’ WordPress mi-a deschis ușa Copacului direct pe articolul tău care nu se face să stea departe de ochiii copăcenilor!

 9. Pentru @…, cel nemultumit de „matura”: ai rabdare, ca vor veni si zile mai permisive. „Matura” de azi e optiunea la care am dreptul, pe care mi-o asum si pe care te rog s-o respecti fara (alte)…”aprecieri” (eufemistic spus). De ce nu te retragi pur si simplu, azi? Ar fi o dovada de demnitate si bun-simt.

 10. Off topic

  „Fostul maior de Securitate Marin Pârvulescu, anchetatorul principal al disidentului Gheorghe Ursu, nu va fi anchetat. Această decizie a Tribunalul Militar Bucureşti este definitivă şi mai poate fi atacată doar prin proceduri extraordinare.
  Tribunalul Militar Bucureşti a respins, miercuri, plângerea lui Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, împotriva deciziei unui procuror civil de a da NUP (neînceperea urmăririi penale) în cazul fostului maior de Securitate Marin Pârvulescu, anchetatorul principal al disidentului care a murit în 1985, din cauza bătăilor primite la interogatoriile Securităţii, relatează gandul.info(…)” (RL)
  👿

 11. Off topic
  Am pus aceasta postare si in „”Gradina”” pentru caconsider ca dusmanul principal nu mai este la palatul Victoria ci undeva mai la est..Nu mai este vorba de timpitii nostri ci de papusarii care i manipuleaza.Aceasta manipulare colosala trebue demontata altfel vom plati scump.

  Dupa o indelungata perioada de somn profund societatea civila romaneasca a inceput sa se miste.Mobilizarea s a facut pentru un scop nobil in aparenta-Rosia Montana.
  O actiune ecologista a trezit spiritul civic.
  Pina aici totul pare Ok.
  Fulminantul succes ecologist in rindul tinerilor insa naste semne mari de intrebare.
  Raspunsul nu a intirziat sa apara .Vine din teritoriu unde satenii protesteaza impotriva unei schele de foraj ce va explora -exploata gaze de sist.
  Dumineca viitoare probabil ca ecologismul se va muta incet incet de la RM la gazele de sist.
  Motivul il intrevede Dragos Paul Aligica.
  Cititi:(preluat de pe facebook unde veti gasi si studiul american)

  “Interesant, nu? Lucrurile se indreapta incet, incet intr-o directie evidenta: chestiunea gazelor naturale. Care e miza in toata povestea asta?

  Fapt: Independenta energetica a SUA va schimba harta geoeconomica si geopolitica a lumii in mod profund. Vor fi castigatori si perdanti majori din aceste schimbari.
  Proiectie: Se estimeaza ca in aproximativ 10 ani acest obiectiv SUA va putea fi atins. (In studiul de mai jos orizontul e dat ca fiind de 5 ani).

  Alte state ar putea la randul lor sa obtina daca nu independenta energetica atunci grade de liberate si negociere masiva ca urmare a acestor evolutii. De aici disperarea acelor puteri care depind in acest moment geoeconomic si geopolitic de exportul si santajul pe care il fac cu resursele lor naturale.

  Asta e tot. Restul e o campanie globala cum n-a mai vazut planeta de la chestia cu cursa inarmarilor si demonstratiile pentru pace anti-Reagan, anti inarmare etc. Atunci, in final s-a termint cu prabusirea URSS (vezi disperarea campaniei de atunci). Asta ca sa intelegem magnitudinea atunci si acum. Acum ce va urma ramane de vazut…

  Istoria se scrie sub ochii nostri. Si suntem, vrem, nu vrem parte la ea. Asta ca sa intelegem care e miza si de e ne agitam atat si cu atata disperare pe net, pe strazi, pe campurile si campiile patriei.””

  • Despre subiectul gaze de sist/independenta energetica, despre „pregatirea” unei anumite stari de spirit a opiniei publice, despre „antrenamentul” ong-eco-leftistilor pe subiectul RM, ca si despre alte implicari/conexiuni interne si „es(t)xterne”, s-a mai vorbit, inclusiv la CDP…
   Acum evenimentele par ca se precipita…
   Si Summitul de la Vilnius bate la usa…

 12. Articol nou! Era programat mai devreme dar n-am mai apucat să-i dau drumul. Sorry.

 13. salve, Mih,
  felicitari pentru postare!
  🙂

  legat de Andrei Plesu si faimoasa deja sintagma: nu conteaza cine are dreptate, eu as comenta doar atit: Andrei Plesu este incredibil de …..ranchiunos!

  incredibil!

  halucinant, ar zice @lnm
  🙂

 14. Tucu are dreptate (coment la Gradina Norei) – Cel mai grav lucru in acest moment este legat de subiectul gaze de sist – independenta energetica…
  Ostilizarea fata de Basescu e foarte „necesara” acum…

 15. Pingback: Holograma Ponta se injectează în venă | Copacul din pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s