Înainte de Vilnius. Dar ce vor moldovenii ???

Șocant, jumătate din moldoveni nu vor în UE, ci cu Rusia!

Citesc sondajul Asociaţiei Sociologilor din Republica Moldova şi mă crucesc, nu alta !
Dacă până acum comuniştii erau preferaţii moldovenilor, ei bine … aşa au şi rămas. Cu adevărat halucinantă este indecizia moldovenească: dar noi cu cine suntem, cu Europa sau cu Rusia ?
Pentru mine este șocant să văd că diferenţa dintre moldovenii proeuropeni şi moldovenii proruşi este, ATENȚIE!, de doar 4 puncte procentuale.
Şoc şi groază !
Asta în pragul evenimentului foarte important de la Vilnius. Se pare că domnul Filat vorbea în numele a foarte puţini moldoveni când spunea că ţara asta vrea în UE.

Să vă întreb, oare moldovenii sunt conştienţi de ceea ce vor ?
Ei realizează ce își doresc ?
Cum să vrei cu Rusia ?
Cum să refuzi modernizarea europeană ?
Cum să dai cu piciorul într-o şansă unică, istorică ?
Stimați moldoveni, voi vă daţi seama de ceea ce faceţi şi unde vreţi să mergeţi ? Voi chiar nu puteţi face deosebirea dintre spaţiul rusesc şi cel european ?!
Chiar nu vă povestesc rudele cum se trăieşte în ţările din Uniunea Europeană ?
Şi nu vorbesc doar de capitalele europene, ci de suburbii, orășele mici din Spania, Italia, Germania. În comparație, Rusia este oarecum civilizată şi extrem de bogată doar în Moscova și în alte câteva orașe mari. Cu cât te îndepărtezi de matuşka Maskva, cu atât mai mult vezi sărăcia extremă a Rusiei.
Dragi moldoveni, ce o fi cu voi ? Încercați doar să vorbiţi româneşte în Moscova şi aveţi şanse mari să fiţi bătuţi măr de ultranaţionaliştii ruşi. În schimb, “norocul” de a lua în cârcă vreo două castane într-o ţară europeană este mic. Oricum o întorci, cetățenii din Uniunea Europeană sunt mai civilizați, mai de bun simț, mai bine crescuți decât rușii.
Dar de ce compar Rusia cu Uniunea Europeană? Nu există termen de comparaţie.

Dragi moldoveni, înțeleg să fiți indeciși când trebuie să alegeți între România și Rusia.
Manipularea la care ați fost supuşi de sute de ani v-a spălat creierii şi nu o să acceptați nici picuraţi cu ceară România. Pot să înţeleg, deși nu sunt de acord.
La fel pot să înțeleg și nesecata forță electorală a comuniștilor. Partidele așa-numite democrate nu au convins oamenii că sunt corecți, că vor să schimbe Moldova. Dimpotrivă, ei au demonstrat cu vârf și îndesat că politicianul moldovean are aceeași mamă, foamea de bani. Așa că nu mă miră faptul că 39 la sută dintre moldoveni ar vota comuniștii.

Dar, fraţilor, aici nu vorbim de România sau de comuniști, ci de Uniunea Europeană. De ce, pielea curcii, nu vreţi în Uniunea Europeană ?
Asta chiar mă depăşeşte.
Oare moldovenii vor în continuare să meargă la veceu în fundul curții ?
Moldovenii vor în continuare corupție ?
Moldovenilor le place infrastructura rutieră, de fapt, lipsa ei? Moldovenii vor în continuare școli care să prostească și spitale care să omoare? Da?
Atunci alipiți-vă Rusiei și am terminat povestea. Poți să-i faci unui popor rău cu forța, dar bine cu forța, niciodată !
În loc să mulțumiți și cerului că Uniunea Europeană v-a băgat în seamă, voi faceți nazuri.
Sunt de-a dreptul siderat!

Cojocari Vitalie

Preluare de pe blogul Cojocari.ro

55 responses to “Înainte de Vilnius. Dar ce vor moldovenii ???

 1. neata,

  Si, totusi, au fost deunazi peste 100.000 de oameni in centrul Chisinaului pentru UE.

  da, manipularea, ca peste tot, isi arata roadele si, da, uneori trebuie sa faci binele cu forta, precum Bismarck cindva…. demult Germaniei.
  🙂

 2. Daca si la ei sunt sondajele trucate ,nu mă mir de nimic ….

 3. stefan (coment la articol la cojocari ): Voi stiti ca moldovenii care traiesc in Romania sunt tratati ca romani si nu ca emigranti ? Cu fiecare vizita pe care o fac in Romania imi dau seama ca Moldova ar trebui alipita Romaniei. Nu serveste nimanui (exceptand unor obscure interese) ca noi sa fim o tara asa zis “independenta” si saraca ! Sa nu ne ascundem dupa deget : noi toti stim ca Romania e de fapt si tara noastra. Restul e doar ambitie sau prostie !

  tds: dar daca baba se zbate cand vrei sa o ajuti sa treaca strada …. ce-i poti face ? 😦

 4. salut copaceni. [Admitand ca sondajul nu a fost manarit]:
  A. in Basarabia azi sunt multi pensionari [cei valizi lucreaza in majoritate in UE]
  B. Frica de necunoscut e un factor important in orice societate in orice perioada
  C. frica de confruntarea cu „real-capitalismul” e mare la bugetarii lor.

  PS. si la noi, azi, un sondaj similar ar arata ca bugetarii sunt contra UE. Plus o halca zdravana de asistati social -bazinul electoral al PSD.
  De altfel exista un sondaj in RO care arata ca 25% din populatie il regreta pe Ceasca.

  • Spre deosebire de Romania,tinerii moldoveni STIU ce au de facut..
   NUMARUL urias de protestatari este dat majoritar de tineri..
   Spre deosebire de manipularea protestelor din Romania,pentru interese politice de haita si de grup,moldovenii se reunesc in proteste sincere,determinate doar de propria lor constiinta,vointa si dorinta…

   II admir foarte mult si le doresc sa reuseasca..demersul lor pentru viitor..

 5. Dintre cele trei tari candidate ,Moldova este apreciata a fi cel mai bine pregatita,inaintea Ukrainei si Rusiei…
  Miza semnarii Acordului pentru Parteneriatul estic si asocierii cu UE consta in REFORME structurale profunde ,in dezvoltare,infrastructura si justitie,pentru un stat de drept ,democratic si apropiat valorilor vestice,europene…
  Inseamna fonduri alocate pe proiecte de baza..
  Inseamna implicarea si sprijinul SUA in implementare..
  inseamna modernizare,dar si un pas inainte spre Unirea cu tara mama..
  Singura problema nerezolvata inca este Transnistria…rusii conditioneaza retragerea munitiei si a trupelor stationate, din aceasta enclava , prin preluarea conducerii in negocierele cu UE…
  Exista pareri prin care Moldova sa renunte temporar la Transnistria ,pentru a nu permite rusilor sa se imixtioneze ..
  Cred ca Presedintele Traian Basescu STIE deja solutia cea mai fezabila..pentru Moldova si interesele ei..dar si ale noastre..

 6. Ziua buna all,

  Mi-s juma’ moldovean. C’o fi bine c’o fi rau 🙂 .
  A fost Transnistira Modovana?. Nu stiu (serios).
  Se spune (la ei) ca romanii nu au acealsi suflet iubitor/simtitor/poetic/etc ca al moldovenilor. Nu stiu. Ce am impresia/certitudine este ca nu se va aduce o mai buna/profunda cunoastere/respectarii a principiilor statului de drept, iar asta va duce la multa frustrare din partea modloveniilor care ar dori (si ei)sa ajunga in „fruntea bucatelor”, iar din partea rusofonilor……..Doamne sa ne ierti…..

  • Pai asa au facut rusii : au luat de la moldova si au dat ucrainei iar moldovenilor le-a dat Transnistria care fusese ea singura RSSMoldoveneasca intre cele 2 razboaie cand Basarabia era unita cu Romania. Stilul rusesc sa amestece lucrurile care … uite ca nici acum nu sunt prea dezlegate

 7. continuare

  Toate vor fi bune cand sunt coapte, rodite, gata de cules. Atunci totul va fi normal. (ce numai @ion poa’ sa vorbeasca ca pythia? 🙂 )
  Pana atunci………. 🙂

 8. bunä,
  se pare cä moldovenii isi dau seama mai bine, de lupta
  presedintelui bäsescu pt. ei, dar din päcate romanii sunt prostitzi de licheaua televizatä si haita rosie.ce päcat.vor regreta amarnic.

 9. Salut!
  La frica despre care vorbeste @cinic (10:21) cred ca trebuie adaugata contributia majora a terorii si manipularii comuniste (directa, sau rusofila & fona) de decenii…Moldova de dincolo de Prut a fost sub talpa cizmei sovietice, iar acum dorinta Rusiei de a o avea in sfera de influenta este bine cunoscuta, ca si metodele de presiune si propaganda pe care le foloseste.

  • Oameni din sate intregi au fost deportate in Siberia sau in Kazahstan, si in 40 si in 46.
   Moldovenii au fost vanati si in Romania si dusi inapoi in RSSM Romana era limba de bucatarie cum imi spunea un basarabean in rest trebuia sa vorbeasca ruseste.
   Cei ce vorbeau numai romaneste erau analfabetii, cei cu scoala putina sau multa vorbeau scriau mai mult ruseste, iar termenii tehnici ii stiau doar in ruseste.

   Doar faptul ca noi suntem in UE iar ei nu poate sa mai ajute. Altminteri majoritatea populatiei a fost indobitocita. Ceva mai mult ca la noi. Ce populatie avem noi daca peste 40% din ea zice dupa 2 ani ca are incredere mare sau foarte mare in Ponta. Comunismul ne-a ars creierul ca la alcoolici

 10. [ permiteti un zambet apropo de …batrana care trece strada]

 11. Opozantii comunisti sustinuti de Rusia vor sa organizeze un miting de proportii ,in 21 noiembrie,prin care sa determine si caderea guvernului..
  pentru a determina retragerea Moldovei de la acest summit…
  Moldovenii sunt infricosati prin tot felul de masuri sau amenintari din partea rusa;retragerea susstinerii energetice (li se induce ideea de a trece iarna fara gazul rusesc) sau embargoul instituit asupra exportului de vinuri (blocat de UE,care a ridicat orice conditionalitate ,permitind deschiderea pietei europene catre acest obiectiv)…
  O piedica probabila ar fi neacceptarea Ukrainei,,daca aceasta nu o pune in libertate pe fostul premier Timosenko..stiut faptul ca Ukraina SEMNEAZA
  Acordul,iar Moldova doar parafeaza…

 12. Nu va mirati si nu i blamati pe cetatenii Republicii Moldova.Structura populatiei arata cam asa
  -cca 40 % de origine romana
  -cca 45 % rusofoni ( ucraineni sau rusi )
  -cca 5% gagauzi (turci crestinati) in general mari amatori de mama Rusia.
  Sigur ca sunt si rusofoni sau gagauzi care vor in UE dar si romani care nu vor.Voi uitati ca in R Moldova , acum 25 de ani se traia infinit mai bine decit in Romania.Nu aveau problemele nostre cu mincarea si nici cu utilitatile.Acum au.
  Asta este situatia.

  • „… in R Moldova , acum 25 de ani se traia infinit mai bine decit in Romania…”
   Interesant.
   🙄 🙄
   Pentru mine e o noutate.

   Nu am fost acolo acolo inainte de ’89, ci dupa.
   Dar ce am vazut nu mi-a sugerat asta.

  • In eventualitatea ca va intereseaza date [mult] mai apropiate de adevar:

   Moldova fara Transnistria
   1. Moldoveni 2.564.849 – 76,2%
   2. Ucraineni 282.406 – 8,3%
   3. Ruși 201.218 – 5,9%
   4. Găgăuzi 147.500 – 4,4%
   5. Bulgari 65.662 – 1,9%
   6. Români 73.276 – 2,2%
   7. Alții 48.421 – 1,4%
   8. Total 3.383.332 – 100%

   Moldova cu Transnistria
   1. Moldoveni 2.742.005 – 69,5%
   2. Ucraineni 442.346 – 11,2%
   3. Ruși 369.488 – 9,4%
   4. Găgăuzi 158.607 – 4,0%
   5. Bulgari 76.769 – 2,0%
   6. Români 73.529 – 1,9%
   7. Alții 76.188 – 1,9%
   8. Total 3.938.679 – 100%

   sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova

   • Nici la noi nu sunt mai mult de 300 de mii de cetateni de etnie roma declarati oficial.
    In realitate numarul lor se apropie de 3 milioane.
    Acelasi tip de deeclaratie se poarta si in R Moldova.

  • Tot pentru cei foarte informati.
   Stramutarile de populatie facute de Stalin inainte de razboi au afectat masiv si Basarabia.
   Dupa razboi a fost si mai rau deoarece romanii din Basarabia au fost acuzati de colaborationism si vinturati prin Siberia si alte locuri placute.
   Cifrele pe care le am dat le am de la guvernul de la Chisinau.Este adevarat ca erau valabile prin 96 -97 dar nu cred ca de atunci s a schimbat compozitia etnica.

   • Cei foarte informati probabil … zâmbesc de … siguranta cu care le mai zici matale. Eu mai modest vreau doar sa semnalez o inadvertenta cu concluzia implicita.

    „Stramutarile de populatie facute de Stalin inainte de razboi au afectat masiv si Basarabia”? Negativ!

    Marea Unire, 1918
    Al 2-lea razboi mondial a inceput in 1939
    Anexarea Basarabiei, 1940

    E bine totusi ca incerci sa ne dai in clar sursele: „Cifrele pe care le am dat le am de la guvernul de la Chisinau” 😉

 13. Salutare copaceni !

  mai intai la tema….
  Va sugerez sa faceti un salt scurt si pana la sursa, pe blogul autorului.
  Merita citite comentariile.
  Nu-s multe dar schiteaza o imagine despre Romania/romani/Bucuresti… samd, pe care noua de este destul de greu s-o percepem singuri.
  Avem paliere de observatie diferite probabil.

 14. Azi e ziua Armistitiului zi in care s-a terminat Primul Razboi Mondial. Azi nu am iesit din casa, dar cred ca la fel ca in fiecare an la monumentul soldatului francez din Cismigiu a fost mare ceremonie.
  Dumnezeu sa ii odihneasca si pe ai nostri, pe cei ce au murit in acel macel si de care nici macar rudele nu isi mai aduc aminte cum ii cheama. ….Parca nu au existat niciodata , Doar prin unele sate sa mai fi ramas monumente cu numele lor inegrite.

  • Fil…
   Cu ce manie proletara cuvinta mitomanul despre greaua mostenite ramasa de la guvernul Boc. Cu privire la acuzatiile pentru cheltuirea fondurilor europene fraudulos…
   Ce specimen de om o mai fi si asta???
   Despre caracter …salut si un praz verde…le doresc sustinatorilor sa aiba parte in viata numai de acesti indivizi….

 15. Si un Off micut, pentru ghost 😉

  Purly, de regula iti scot comenturile de la moderare, dar asta chiar nu merita.
  E rautacios si prostesc deopotriva.

  La o prima privire, daca nu as avea destula viata in carca, as putea privi recomandarea aia drept o insulta. Dar la stadiul la care am ajuns mi se pare doar self-degradanta. La faza asta este/esti ilustratia practica a ilustratiei ce am pus-o la articolul lui Eugeni de alaltaieri. 😉

  Minciunile nu capata valoare de adevar dragule nici traduse-n oficiala Zimbabwe.
  Care e 16 😀 😀 😀

 16. La ora 20:00, Traian Basescu la B1!

 17. http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-opinii_analize-16002903-saptamanalul-new-europe-basescu-ultimul-autocrat-europei.htm
  uite, purly , chinezul constipat si loda au motive de bucurie. Exista imbecili ca ei si in tari civilizate si, ca si ei, pot sa se exprime liber.

  • Nu inteleg de ce Estu are atitea minusuri??Cine i le-a dat? Pentru ce??
   Exista acest articol ,redactat in Romania si PLATIT GREU sa fie difuzata acolo…
   Daca as avea putere si competenta as actiona in judecata fituica …..pentru fiecare delatiune cite un milion de euro daune morale sau la schimb sa dezvaluie cine sunt adevaratii autori…
   Ai dreakului de infractionali ….hoti si profitori….

 18. exista cuvinte interzise sau linkuri interzise? ca am un mesaj la moderare.

 19. daca e ceva aiurea stergeti-l , nu era nimic important.

 20. Estule,
  mesajul a intrat automat pentru ca ai nominalizat personi cu bube 😀 😀 😀

  L-am slobozit.
  Recomandarea era deja facuta anterior de Purly, caruia i-am adresat de fapt raspunsul de la 13:45.

  Articolul e cretin, reia EXACT temele A3 in EXACT aceeasi maniera si ordine.
  De la flota la „demis de popor”….

  Autorul e cretin la patrat.
  Cel mai probabil e unul din oamenii lui Felix, (unii o banuiesc pe Firea, dat fiind ca Gadea sau Badea-s prea dusi cu sorcova sa compuna in alte limbi) sau un mercenar d’aiurea.
  „Individul” fara identitate identificabila nu are nici un alt istoric inainte de 3 noiembrie ac, cu nici un alt articol identificabil pe nici o alta publicatie de pe mapamond.
  S-a nascut… ieri 😀 😀 D:

  Nu l-am slobozit cand l-a recomandat Purly pentru ca el stie foarte bine parerile noastre referitoare la subiectele cu pricina si mai stie si ca nu ne impresioneaza mirosul altui rahat al aceleiasi entitati doar pentru ca e scremut la alta toaleta. Era bagatul batului prin gard.
  Nu-i facea nici lui nici un serviciu.

  Daca si tu il recomanzi,sa fie, atunci.
  Nu ma deranjeaza.

  • Autorul (Dietmar Bergtahl) NU prea cam exista!
   L-au cautat oamenii si nu l-au gasit decat ca autor a doua articole: unul despre bulgari (cred ca asta a fost asa, de sanki) si cel despre care se vorbeste (probabil e un bastinos de-al „nostru”, aflat in solda varanului)
   Cred ca a fost pregatit ca RECUZITA in planul mai amplu despre care vorbea Basescu. Este doar un pretext pt dezlantuiri antenisto-usl-iste impotriva Presedintelui („Europa il ataca pe Basescu”, „ziar de prestigiu” …si dai si lupta)

   • Salutare tuturor,
    ”Ziarul New Europe a fost până acum câțiva ani în portofoliul unui anumit trust de presă. De aici și până la un articol, două, scrise la București și publicate acolo nu e mare filozofie. De altfel, același ziar a fost singurul interesat și de speța Alexandrescu căruia i-a dedicat un amplu articol.” Stie bine Sorina Matei acest lucru dat fiind faptul ca a lucrat acum cativa ani la acel trust.

    • Sunt si prosti.
     Am inteles ca nici nu aparuse articolul bine si deja era prezentat de Gadea/Badea la emsiile lor electromagnetizante…. 😉

     Primul lucru pe care-l face oricine in atare situatiune e sa verifice de unde vine dracovenia 😉

     Evident mai putin nefericitii aia magnetizati care inghit ca gaina tot ce luceste, dar lor oricum nu le mai e necesara alta interventie chirurgicala.

   • asa il cheama pe Chirieac azi? DIetmar? cam gras pentru asta! Nu-l exclud nici pe Tuca, dar paradoxal nu pota fi Nistorescu.

  • I-auzi ,,personi cu bube” ? O fi epidemie de varicela ? 😉

 21. Postare 9.
  Incepe saptamana 👿

 22. bunä,

  ilegitim este USL, au plätit parlamentari ce au fost alesi de popor pe listele dreptei, iar la alegeri au furat.

  cine furä voturi nu pot fi legitim.

  USL, este o ADUNÄTURÄ DE SECURISTI SI MAFIOTZI CE
  AU AJUNS LA PUTERE PRIN MANIPULARE SI FURT:

  USL ESTE ILEGITIM:

 23. STRIGOIUL DIN ZALÄU ESTE DEJA SLEROZATÄ

 24. CINE VREA CU RUSIA; SÄ DUCÄ LA EI;
  MOLDOVA ESTE PÄMANT ROMANESC:

 25. dragilor,
  gunoaiele astea scarboase, nu au locul la copac,
  nu avem nevoie de zgura infectä a haitei rosii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s