Cum să ne fie rușine până și de succesele noastre.

Azi se împlinește anul de peste sută de când se născu George Emil Palade.
M-aș fi apucat să spun câteva despre românul ce a luat Premiul Nobel pentru medicină dar m-aș simți penibil acum, după ce am cetit materialul lui Vlad Mixich.

Așa că nu pot alt decât să citez un pic din el și să vă sugerez să-l mestecați pe tot în bucătăria lui personală.

„…Palade a terminat ca șef de promoție Universitatea din București, Facultatea de Medicină, și profesorul Francisc Rainer l-a luat sub oblăduirea sa. A început să lucreze în laboratorul de Anatomie al facultății bucureștene unde cercetările sale au început să se remarce. Era un geniu care, în urma educației primite, a înflorit. Nu s-a pierdut. Dar a venit și epoca când a fost silit să fugă. Tot un profesor român, Grigore Popa, a fost cel care l-a convins pe Palade să emigreze în Statele Unite, în 1946. Acolo a explodat geniul lui Palade.
……………………………….
Au trecut decenii de atunci. România a evoluat, s-a desprins de Uniunea Sovietică, a intrat în NATO, în UE, granițele s-au deschis, cei mai buni cercetători români au început să studieze la universitățile care dau astăzi laureați de premiu Nobel. S-ar crede că e doar o chestiune de timp până ce un alt român va câștiga un Nobel pentru Medicină.

Dar mă tem că, mai degrabă, va ține de noroc. În urmă cu puțini ani am pus aceeași întrebare mai multor studenți din primul an al unei facultăți de medicină românești: cine este singurul român care a câștigat premiul Nobel pentru Medicină ?
Din 60 de studenți au știut să răspundă doar trei.
Mi s-a făcut rușine. Și nu era o închipuire.

Cum nu este o închipuire faptul că profesorul Palade a fost primit în Academia Română, ca membru de onoare, abia la un an după ce i s-a acordat premiul Nobel. Era deja de 14 ani membru al Academiei de Științe americane. Cum nu este o închipuire faptul că profesorul Palade a primit abia în 2007 cea mai înaltă decorație a statului român. Trecusera 21 de ani de când Ronald Reagan îi decernase deja Medalia Națională pentru Știință.
…………………..
Universitățile românești au înregistrat în acest an contra-performanța de a cădea în QS World University Rankings cu o sută de locuri: suntem mai jos de poziția 700, în același clasament în care universitatea americană care și-a botezat un departament cu numele unui cercetător român este pe locul patru. Astăzi, la aproape un secol distanță de anul în care George Emil Palade absolvea ca șef de promoție Facultatea de Medicină din București, un tânăr român cu același geniu nu ar rămâne la București nici măcar pentru a termina primul an de facultate ….”

Mă mănâncă pe suflet de-mi vine să mă scarpin la sânge.
Nu pot să nu întreb, așa… generic, în vânt, retoric …. pe cei ce se pretind a fi dascăli în învățământul românesc în sinistrele zile ce le trăim și care au votat USL, mai concret un plagiator ordinar în fruntea unui guvern de hoți cu patalama, spre a distruge, printre altele, și bruma de boare firavă ce-o încerca Funeriu : Măi ….. spume ale gunoiului românesc, CUM DE NU INTRAȚI ÎN PĂMÂNT DE RUȘINE ???

Dar adresându-mă unor entități la fel de idioate precum ilustrul plagiator ce-i reprezintă aș fi mult mai penibil decât dac-aș întreba direct Pământul : Tu cum de-i mai rabzi, măi cocoșatule ???

Viq

36 responses to “Cum să ne fie rușine până și de succesele noastre.

 1. „LUMINA LINA” pentru George Emil Palade.
  E un moment care ne ofera prilejul sa spunem cu fata senina „Nasc si la Moldova oameni”.

 2. neata,

  deh, cocosatul suporta enorm de multe de cind gazduieste o omenire…..
  🙂

 3. Inteleg amarul domnului Vlad Mixich ai carui parinti sunt de o viata de om cadre universitare respectate ale Facultatii de Medicina din Craiova. Imi imaginez ca profesand cu daruire traiesti o drama fiind nevoit sa asisti la degradrea calitatii corpului profesoral universitar datorita promovarii unor nulitati. E firesc ca acum sa existe stidenti medicinisti care nu au auzit de George Emil Palade.
  Din daruirea unor cadre universitare facand parte din generatia sotilor Mixich facultatile de medicina din Romania au dat medici de care putem fi mandri. Sunt mii raspanditi in toate vanturile lumii si sunt apreciati si respectati. Ei spun apasat tuturor ca sunt romani.

 4. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16052917-poftiti-masa-domnilor-ministri-cum-arata-cina-intr-spital-romanesc-din-2013.htm?cfnl=

  uitati-va si la fotografii….

  cunosc si eu doi tineri medici, azi undeva pe o insula germana, care au plecat, pentru ca nu au vrut sa traiasca bine, acceptind spaga de la bolnavi….

 5. Pai,dupa ’89 cineva a fluierat in biserica catre tatuca Ilici spunandu-i: ,,ba mare om este Palade ala”.
  Iliescu a zambit larg,copiat de Ponta, dar intelep a aprobat si l-a trimis imediat sa verifice pe Gigel baiat frumusel cu ochii albastri ,scolit la nea Fane Gheorghiu fost ucenic si el la scularie, daca a fost membru cotizant la partid si ce a facut ala ca nu prea ii suna numele romanesc in urechi pentru ca nu se termina cu ,,escu”in coada.
  Se intoarce si raporteaza,,Sefu nu a fost dar am citit in dosar ca a fugit din .
  tara.
  -Multumesc ba, a fost un chiabur daca statea nu mai ma deranjau astia acum”
  Pai cum sa fie interesant pentru ei daca omul a scris niste carti pe care le citesc numai supusii lui Nicolaescu si pentru ca stau de citit si nu de munca in gradinile patriei le-a redus si bugetul.Pai,cum sa le de-a lor si profesorilor un salariu marit, marit de n ori ca nu dau din el contributie la partid.

 6. Parca numai Palade este in situatia asta???……multi romani sunt mari inaintasi ai omenirii si cind te uiti acum ,te apuca damblalele ,cind vezi ce imbecili ne conduc .

  Comunismul ne-a facut sa ne pierdem directia,ne-a tampit …suntem imbecilizati cu buna știință ,dar si dupa chipul si asemanarea lor …..singurul care a încercat sa ne destepte a fost Basescu ,dar si-a dat repede seama ca n-are cu cine discuta si a insistat pe justiție ,fiindca romanul tampit nu stie decât de frica .

  Cit de imbecil poți sa fi ,cind ai toate informațiile despre hoti si penali si totuși ii aduci la putere cu 70% ,dupa un puci???

  La imbecilitate suntem pe primul loc ca si natie ……si mai vrem respect si sa ne trateze Occidentul de la egal la egal …pretenții de cocalari si imbecili…..sa zicem mersi ca mai suntem inca in niște structuri democratice ,UE si NATO ,asta pana nu ne dau afara ca se satura decita prostie putem debita si nici nu vor sa contaminam ceva .

 7. Ar trebui sa fim o natie mândra si darza ,având in vedere ce a putut face pentru progresul omenirii si din ce stramosi ne tragem ….nu suntem decât niște amarati de smecherasi de cartier .

 8. Buna dimineata!

  Bun subiect, buna postare! Textul lui Vlad Mixich si cuvintele lui Viq dau inca o data ocazia unei comparatii intre ceea ce fost, ar fi putut/trebuit sa fie si ce este in realitate invatamantul romanesc, cercetarea, performanta in general si aprecierea oamenilor de valoare…

  Gestul laureatului Nobel pentru Medicina 2013 de a onora numele lui George Emil Palade este un gest de normalitate intr-o lume normala. O lume care pune accent si cinsteste valoarea umana, munca tenace, competenta, performanta…

  PS
  Spune V. Mixich in finalul textului sau: ” Da, in dimineata asta sunt mandru ca sunt roman. Dar e o mandrie cu un gust trist.”

  Il inteleg pe VM, dar nu sunt de acord cu el. Ne putem mandri cu oamenii mari pe care i-a dat tara noastra in masura si sensul aprecierii si respectului pe care ei le merita, in sensul cinstirii numelor si realizarilor lor, al memoriei in care avem datoria sa-i pastram…Dar nu vad in ce masura as fi indreptatita sa-mi arog, sa-mi insusesc o bucatica personala, individuala de mandrie (nationala) pe seama lor…
  Cu atat mai mult cu cat, daca as merge pe logica lui VM, astazi, privind fie si doar spre sistemul de invatamant si spre aceia care ii hotarasc destinul, as avea infinit mai multe motive sa-mi fie rusine ca sunt romanca…
  Dar nu in termenii acestia vad eu lucrurile.
  Este doar un punct de vedere…

 9. http://www.reportervirtual.ro/2013/11/realitatea-tv-televiziunea-lui-ghita-a-cumparat-meciul-cu-bani-de-la-stat.html

  Banca cu capital majoritar de stat Eximbank a ales sa-si faca reclama pentru prima data in acest an la o televiziune, la Romania TV, postul pesedistului Sebastian Ghita (foto) si prietenul premierului Victor Ponta, in campania de promovare a meciului Grecia-Romania, acuza Realitatea TV.

  • Si tot apropo de banci…

   „Băncile comerciale din România, de stat sau private, au acordat în primele nouă luni ale acestui an către persoane fizice 323 de credite cu o valoare de peste un milion de euro, iar cazul împrumutului accesat de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, nu este unul singular, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).”

   http://adevarul.ro/economie/bani/credit-ioana-basescu-bnr-1_528a4ad2c7b855ff560df712/index.html

   • Cazul creditului lui SRS:

    „Sorin Rosca Stanescu, a luat un credit de 3 milioane de euro de la BRD, în condiţii avantajoase: pe 36 de luni – cu 35 de luni perioadă de graţie, dar nu l-a putut achita (…). Banca l-a executat silit, încearcind să recupereze ce se mai poate din garanţii.
    Potrivit dosarului de executare silită, Roşca-Stănescu nu a plătit nicio rată din creditul de trei milioane de euro luat de la BRD” (Rev.22)

  • „USL dorea de multă vreme debarcarea preşedintelui CEC Bank (…)

   După două încercări eşuate de debarcare a lui Radu Gheţea de la CEC Bank, cel de-al treilea demers al USL s-ar putea să aibă succes. Mai mult, se vehiculează deja nume de posibili înlocuitori. Potrivit lui Gheorghe Ialomiţianu, membru în comisia buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, unul dintre numele vehiculate este Carmen Radu, fostă preşedintă a Eximbank în perioada 2005 – 2009.

   Radu este apropiată a eminenţei cenuşii a PNL, Dan Radu Ruşanu. BNR a refuzat însă numirea acesteia în funcţia de vice-preşedinte al Eximbank, în vara acestui an (…)

   (…)miza în schimbarea şefiei CEC Bank ar fi de a controla resursele băncii, într-o perioadă în care încasările statului sunt mici, iar obligaţiile asumate sunt greu de onorat.”

   http://www.evz.ro/detalii/stiri/ioana-basescu-pretextul-ca-usl-sa-preia-controlul-la-cec-bank-1068209.html

 10. Revenind la topic, este imposibil sa nu ma duca iar gandul la uriasa prapastie intre ce a fost candva invatamantul romanesc, cel care a format o seama de oameni de valoare, dar si oameni obisnuiti, fata de situatia de azi, culminand cu incurajarea furtului (intelectual) ordinar, caci un furt ordinar este plagiatul lui vvp. Iar in spatele lui, exista o armata intreaga de indivizi care umilesc, batjocoresc si ingroapa invatamantul…

  • Buna dimineata !

   Mih,
   este poate sectorul in care ma enervez cel mai usor, pentru ca pe palierul asta avem oameni ce stiu sa ceteasca.
   Unii dintre ei chiar si sa scrie 🙄

   Este adicatele zona in care miroase mai degrab a Eminescu decat a tuica de pruna si in care ai zice ca sunt personi ce-si folosesc intrucatva din cele daruri nemeritate situate in varful verticalei.
   Iar taman aici dai peste culmea haului…..

   Nu stai de vorba cu un melc… sau cu un lujer de fasole verde-pastai….

   Poate ca este electoratul asta majoritar o turma de prosti cu basca.
   Ok.
   Sunt gata sa accept ca nefericiti ca Vasile Manivela si Surubelnita Ioan au votat pentru plagiator pentru ca le place sa se rada cand il injura Badea pe pirat. Este in limita puterii mele de intelegere si acceptare a fenomenului.

   Dar aici ai in fata ta un „titrat”, un cineva ce a absolvit invatamantul „superior” si care este in masura sa observe ca „bun”si „rau” nu inseamna acelasi lucru in virtutea ideii ca au acelasi numar de litere. Care „titrat” creeaza alti absolventi „superiori”…
   … chiar MAI.. superiori (ca sa ma situez la nivelul lor.
   ..decat putin 😉 )
   Daca nu ma insel si Becali are acum diploma universitara.

   Vorbim adica despre deosebirea fundamentala intre cele doua categorii despre care am mai vorbit, intre prostie si ticalosie.

   Astia sunt cei care creeaza toata „crema”……. economisti, finantisti, juristi inclusiv.
   Exemplu viu este Ponta, unul dintre absolventii de succes, ca doar a ajuns premierul Romaniei.

   • Viq,

    Vasile Manivela si Surubelnita Ioan sunt…autentici, sunt ei insisi.
    „Ceilalti”, cei care ar trebui sa miroasa „mai degrab a Eminescu decat a tuica de pruna” sunt din tagma impostorilor (si nu doar ca duhnesc a tuica, dar nici macar nu e una de prune…si tuica e contrafacuta)

 11. Comentariul de astăzi a urmaşului pragmaticei CDP (care a lăsat un gol imens prin renunţarea de a „injecta un spirit de pragmatism” în poeniţa din jurul Copacului, cu excepţia fobiei EU- aa), a avut pentru mine, bătrân pacient, rolul unei pilule miraculoase, ce-a alungat pentru moment adversitatea faţă de tagma medicilor pe care o resimt de decenii. De fapt un paleativ! Nu sunt vinovaţi decât dascălii, şefii de clinici, nu sărmanii tineri medici care sunt nevoiţi să zboare în depărtări după gologani. Oare în zonele infinit mai sărace ale lumii, au mai rămas medici?
  Numărul medicilor ro, din RO, care respectă desuetul jurământ milenar, este infim. În lunga-mi viaţă, nu cred că am cunoscut direct o duzină de medici care să merite acest apelativ, din multe zeci de care m-am lovit în bătăliile duse mai mult de două decenii cu infarcturile şi diabetul. De cca 10 ani nu merg decât la câteva luni la doctor, chiar reţetele le ia soţia. Iată motivul pt care sunt în viaţă, la 75 de ani!
  Desigur că există o mare doză de exagerare în ceea ce am tastat mai sus, viaţa fiecărui individ derulându-se în paralel cu aţa ce se derulează de pe mosorul ce ne-a fost dăruit de Domnul.

  Nu cred că sunt multe zone în lume, unde medicii să fie mai materialişti (hămesiţi) decât cei din RO!

  • Alex,

   am numeroase cunostinte, foarte apropiate, ce lucra in domeniu.
   Stiam ca lucrurile merg prost.
   Dar cand am fost ast-vara in tara si ne-am beut berile in comun, mi-au infatisat un tablou de cosmar.
   Au fost pana acum generatii de personal medical relativ bun, chiar cu exceptii pozitive notabile. Sunt din ce in ce mai putini. Unii se pensioneaza, altii se duc in lume.
   Grosul celor ce vin din urma e format din CA-TAS-TRO-FE !!!
   Si din astia, cei care au ceva ambat si dorinta de a se realiza, nu stau prea mult.
   Ramane pleava catastrofei.
   .
   Preturi-spaga prestabilite cu rigurozitate pe categorii de operatiuni si identificarea pacientului cu actul medicat ce urmeaza a-l suporta dupa suma, medici chirurgi ai noii generatii care se aseaza pe partea opusa a apendicului ce urmeaza a-l opera, ca …..din „greseala” nu stiu unde este bazdagania aia… ma rog, tot chestii de pus in anecdote macabre. 🙄
   Ar fi haios daca n-ar fi la noi.

   Singura sansa cred ca sunt clinicele private, macar atata vreme cat nu le sufoca USL pe modelul grecesc despre care vorbeam acum doua zile.

   PS.
   Cu scuzele de rigoare, la introducere m-ai pierdut.
   N-am inteles mare lucru si toata lumea stie ca sunt foarte intelegator.
   Nu stiu ce-or fi inteles ceilalti 😉

   • Viq,
    Iartă-mă dacă te-am … puţin. De fapt Inimoasa şi cerebrala îmi plăcea la nebunie! Scurt şi la obiect! Imensa majoritate a comentariilor de un interes maxim, neegalat în alte păduri, poieni, case, vapoare, odăi sau câmpuri. Părerea mea. Cu minusul de rigoare, superfobia, aproape de neînţeles (sexul?).

 12. Nu stiu daca ati citit recent cand cel ce a primit premiul nobel pt medicina a fost sunat acasa in america de un ziarist noaptea, prima declaratie a laureatului a fost sa multumeasca lui Palade care i-a fost profesor si datorita lui a ajuns acum sa castige PNobel

 13. Iată cele două variante:
  – pentru noi, cei buni, vinovaţi sunt iliescu, bombo, …., abramburica, beuran, .., plagiatorul, pricopie, nicolaescu – în general toţi cei proveniţi din pcr (de la bunici încoace)
  – pentru ei, cei răi, principalul vinovat, este băsescu.

  Noi, cei ce ne pliem cerinţelor mioritico caprine ale acestor locuri, nu avem nicio vină. Toţi din jur ne păcălesc şi ne jegmănesc. Vor să ne distrugă!

  laplopulcuportocale

 14. Repet încă o data ,ce-am postat si cu alte ocazii pe multe siteuri

  Sistemul mafiot a fost creat de romani si ÎNTREȚINUT de romani ,altfel nu rezista 23 de ani ….n-are rost sa ne amagim

  Cum sunt cei de la putere ,Ponta,Iliescu,Antonescu & Co sunt marea majoritate a romanilor la o scara mai mică …..altfel nu erau alesi cu 70% ,nu erau votati primari in pușcărie si Baroni puscariasi primiti in aplauze ….suntem o natie plină de smecheri care visează sa facă si ei la fel daca vor ajunge vreodată in niște posturi asemănătoare ….pana atunci se multumesc cu furtisagurile la scara mai mică ,fiindca in tampenia lor ,statul reprezintă inamicul nr.1 si daca nu se fura de ei ,nu-i interesează .

 15. Avem si cazuri mai vechi

  L-am avut pe Paulescu cel ce a inventat insulina (pancreina) care a salvat sute de mii de oameni anual, dar nu a primit premiul Nobel Profesorul era antisemit in tinerete in timpul liber si asta i-a cauzat. A fost o chiar si o scrisoare de protest a centrului Wiesenthal cand s-a inaugurat un bust al lui Paulescu la Hotel Dieu in 2003

  Lui Vintila Horia i se atribuie premiul Goncourt in 1960 pentru cartea Dieu est né en exil – Ambasada Romaniei la Paris vrea sa il racoleze sa reprezinte scriitorii din RPR, Vintila Horia refuza. Atunci i se fabrica un dosar de legionar si incepe scandalul. Vintila Horia renunta la Premiul Goncourt.

 16. Avem o Monica Lovinescu. Parafrazand pe Vladimir Tismaneanu celor ce spun: Nu am avut un Havel li se poate replica : Am avut o Monica Lovinescu ingratilor
  Avem un Paul Goma a carui miscare Goma a stupefiat lume comunista, intr-o epoca in care lasitatea noastra era la cote mari (nici acum nu ne-am schimbat prea mult ) si pe care o sa il glorificam dupa moarte, iar acum il ingoram

 17. In cazul premiului refuzat de Vintila Horia, nu doar regimul comunist din Romania si-a adus „contributia”, dar si puternica influenta a presei si intelectualitatii de stanga din Franta…

 18. Azi, 19 noiembrie: 90 de ani de la nasterea Monicai Lovinescu

 19. Îmi aduc aminte de replica unei femei,din marea mulțime care venise la înmormântarea lui Sechelariu ,de parca erau vre-un binefacator al natiei ,la întrebarea unui reporter tv ,ce cauta acolo din moment ce a fost un mare HOȚ ……a spus de fapt cum gandesc in marea lor majoritate romanii Pai ce ,nu toti furam?

  Deci,despre ce vorbim atunci ???…..intelectualii stramba din nas si se cred superiori,deși in marea lor majoritate si ei gandesc la fel …exemple avem cu duiumul ….stramba din nas ,pentru ca n-a spus-o unul dintre ei ceva mai elevat ca sa nu priceapa toti timpitii .

 20. Basescu se poate lupta cu sistemul ….Dar nu se poate lupta cu aproape toată tara sa le schimbe mentalitatile …..Aduceti-va aminte ce furie parinteasca a declanșat camerele de luat vederi puse in clase de Funeriu ….va mai trece multă apa pe Dâmbovița pana ne vom destepta ….pana ne venim noi in fire ,omenirea va trece cit de curând la noua ordine mondiala ,Socialismul cu fata umană.

  De fapt suntem foarte pregătiți pentru așa ceva …..nu-i democratia si valorile ei de nasul nostru.

 21. ❗ ❗ ❗

  „Atenție la CCR! Ne așteaptă rușinea națională în folosul criminalității și în disprețul jurisprudenței europene”

  http://noradamian.wordpress.com/2013/11/19/atentie-la-ccr-ne-asteapta-rusinea-nationala-in-folosul-criminalitatii-si-in-dispretul-jurisprudentei-europene/#comment-9986

 22. O idee supărătoare (şi pt mine!)
  Dacă Băsescu nu făcea tot felul de volte în vânt, ar fi fost incomparabil mai CREDIBIL pentru toţi! La fiecare boacănă îmi venrâea să urlu, mai ales că acestea erau incomparabil mai puţin numeroase decât tot ceea ce făcea spre binele nostru, al aplaudacilor.
  Nimeni nu-i perfect, dar nici chiar aşa! Tocmai (de fapt .. tomnai, nu) când ne mândream mai mult cu Popeye Învingătorul, pac o denefăcut. Ar fi avut un impact colosal, peste tot, absolut peste tot, fără aceste sincope sinucigaşe, unele chiar ruşinoase (sâc!)
  Asta-i soarta noastră! Iată una din cauzele pentru care ne situăm pe ultimul loc în toate clasamentele cât de cât onorabile. ! Credinţa neclintită (?) că suntem mai cu moţ ne aruncă în derizoriu toate acţiunile. Caragiale, marele român grec, alături de Carol I, marele neamţ român, ne-au caracterizat la fix!
  laplopulcuportocale

  • Mda.

   Eream cam nelamurit.
   M-ai limpezit.
   Deci ..”basescu e de vina”.

   Acuma spui ??? 😉
   Dupa ce ti-au luat-o toti imaculatii inainte ?
   Puteai sa ne deslusesti mai degrab, sa nu mai orbecaim in ignoranta.

   ma tem ca cel putin pentru mine e prea tarziu.
   Nu mai cred ca „Basescu e de vina”.

 23. „Daca-mi spune cineva ca Romania s-a desprins de comunism, ma jigneste! Pentru naivii care mai cred asa ceva, am cateva argumente cheie. Putem sa fim anchetati direct de… politicieni, cand vor ei. Procurorii sa mai astepte!”

  http://www.ziare.com/bani/credit/invitatii-ziare-com-dragos-dragoteanu-anchetati-ne-pe-toti-desteptilor-1268627

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s