Avem partide nu avem electorat . Cum procedam ?

NOTA !
@Mih imi atrage atentia ca in articolul din Deutsche Welle nu este opinia lui MRU ….. ci a autorului DW George Arun. Ii multumesc, drept urmare corectez si cu scuzele de rigoare corectez anterior. In ce priveste articolul din acest punct in continuare, el ramane neschimbat ramanind la fel de valabil si sper valoros atata vreme cat FC si PMP se considera exponenti si ai clasei de mijloc.
LastNightMusic.
__________________________________________________

Eu reprosez liderilor dreptei ca sunt niste personaje ce prefera sa stea cu chirie decat sa isi construiasca o casa sau prefera sa cumpere mere decit sa planteze un mar.

Am spus adesea ca noi avem solutii ingenioase pentru probleme inexistente. Avem destui conducatori de partide de dreapta, iar ei construiesc cum se pricep partide de dreapta (in general prin atragerea activistilor de la un partid la altul).
Grav este ca acesti conducatori sunt foarte putin preocupati sa construiasca un electorat de dreapta. Ori acesta este marul ce trebuia plantat acum 2 ani si casa ce trebuia sa fie construita.

Din pacate dreapta existenta are un un electorat insuficient de important pentru a conta prea mult. Voiam sa dau de Barbu Mateescu sa il rog sa estimeze dimensiunea acestui electorat, dar azi raspunzandu-i lui @laurentiucat vad ca si pentru el e un mister
@laurentiucat : Cat ar fi electorat de dreapta in romania pe bune? adica pe baza de convingeri si interese?
BM: Nu pot să-ţi răspund. Nu s-au făcut niciodată cercetări pe aşa ceva la un nivel detaliat, serios. Lumea politică e interesată doar de procentele de la opţiunile de la vot, punct.

Ca mine gandeste si…. MRU cel care vrea sa conduca un partid de dreapta si care se vede ca stie ca nu are electorat de dreapta si care probabil crede ca va putea pacali precum TBasescu electoratul altora sa vina la el.
Intr-un interviu pt DW http://www.dw.de/dreapta-politic%C4%83-%C5%9Fi-electoratul-de-dreapta/a-16468251 MRU arata care e problema, dar indentifica imprecis electoratul – legandu-l doar de clasa de mijloc si dand o solutie ciudata.

MRU cunoaste problema:
Intervine însă o mare problemă, şi anume de unde ne „procurăm” electoratul de dreapta ?
Să nu uităm că nici un guvern pînă acum, de 23 de ani încoace, nu a fost susţinut de o majoritate parlamentară exclusiv de dreapta. Atîta timp cît România nu va avea o clasă de mijloc substanţială, orice construcţie politică de dreapta va rămîne profund minoritară. Privind în urmă, să nu ne facem iluzii că PDL a cîştigat alegerile parlamentare în 2008, cu 33 de procente, întrucît candidaţii partidului ar fi fost votaţi doar de electoratul de dreapta.

MRU semnaleaza clasa de mijloc drept clasa ce da electorat de dreapta:
O mare parte din electorat votează de multe ori după cu totul alte criterii decît acela ce priveşte convingerile politice. În condiţiile în care am avea bine reprezentată o clasă de mijloc, lucrurile nu ar mai sta aşa. Un partid de dreapta ar şti care este electoratul pe care se bazează, la fel cum şi electoratul din clasa de mijloc ar şti care este partidul care îi reprezintă cel mai bine interesele

MRU da o solutie halucinanta:
Ponta ar trebui sa dea legile care sa dezvolte o clasa de mijloc care clasa sa voteze dreapta deci pe MRU.  🙂
Ne aflăm acum în situaţia în care USL şi noul Guvern Ponta ar trebui să promoveze acele politici care să încurajeze prin măsuri fiscale mediul de afaceri, să promoveze investiţiile, să sprijine dezvoltarea profesiilor liberale. Altfel spus, să facă o prioritate din conturarea unei adevărate clase de mijloc. Mă îndoiesc că USL are o asemenea prioritate.

Cum impaca LastNight capra cu varza :
Nu domnule MRU, solutia nu sta in mana lui Ponta ci in mana noastra deci si a dumitale.
Fii atent:
Clasa de mijloc nu exista dar oamenii ce pot forma clasa de mijloc exista si sunt constienti ca pot deveni o clasa de mijloc. De aceea daca te adresezi direct lor explicandu-le ca daca te vor vota vor putea deveni aceea clasa de mijloc la care jinduiesc in timpul mandatului dumitale rezolvi dilema asta.
Ei te vor vota si impreuna veti stimula cresterea clasei mijlocii. Trebuie sa cureti putin doctrina partidului, trebuie sa fixezi clar strategia, trebuie sa o expui potentialei clase de mijloc cu termene ca la un contract. Trebuie sa fi persistent si concentrat pe aceasta clasa si….. in final chiar sa te tii de cuvant iar oamenii acestia se vor construi pe ei insisi.

LastNight

193 responses to “Avem partide nu avem electorat . Cum procedam ?

 1. neata,
  grav este faptul ca majoritatea liderilor se gindesc la ei insisi, la promovarea imaginii lor si la marirea averii personale, foarte putini gindindu-se sa lase si o dâră pentru istorie….

  +

  un articol care te/ne răvășește, dar este plin de adevar & realism:

  1 roman va parasi definitiv Romania la fiecare 3 minute etc……

  http://demograffiti.wordpress.com/2014/01/02/pumnul-de-bune-si-sacul-de-rele-viata-la-romani-in-2014/

  • Salut Skorpi
   Si din punctul de vedere al dreptei este o veste proasta. Cei ce pleaca sunt persoanele active, inteligente, curajoase, inteprinzatoare, tinere.
   Noi „ne mangaiam ” 😦 cu ideea ca la fiecare ciclu electoral, o parte din batranii lui Iliescu votantii din 92 captivi PSD dau coltul, dar vad procentul parasirii tarii de catre la potentialii votanti ai dreptei este mai mare.
   Demografia ca si schimbarile in modul de percepere, intelegere si dispozitie sunt foarte importante. Orientarea miscarea si dinamica populatiei ar trebui sa intre in vizorul partidului de dreapta. Sa tina legatura (prin scrisoarea de good bye de la frontiera, si prin newslettere dedicate ) cu emigrantul, care cel putin cativa ani isi va pastra dreptul de vot romanesc.

 2. dupa ce veti citi articolul pe care vi l-am recomandat mai sus, sa ne gindim daca se mai poate crea clasa de mijloc sau nu…..daca vor mai exista acesti oameni.

  nu degeaba a venit premierul chinez in romania, va avea unde sa depuna ouale chinezesti…spatiul ramine gol, nu-i asa?

 3. bunä dimineatza,

  dragi mei, electoratul trebuie convins nu cumpärat.
  „nu trebuie sä gandeascä la ei ” ,precum urangutanul plagiator,
  asa aratä gorila ce s-a fotografiat pela mesele fostei monarhii si
  langä branza lui Ghitzä. ; dar gorila asta uratä si mincinoasä dece
  linge tigäile si dä mana la pozä cu personalitätzi???o rusine:
  dece nu merge la PUNGESTI???? aia nu dau nimic……..
  dar nici in piatzä , nici la RM- decat in sala muzealä, tot pt. pozä.
  GOLANUL – NU-SI ASUMÄ NIMIC; DAR DÄ ORDONANTZE.
  unde este opozitzia, chiar are ce sä-i spunä URANGUTANULUI
  MITOMAN- pt. cä asa aratä,normal pt. escapadele de gorilä handicapatä si hämislitä, putea sä-l facä praf.

  UNDE ESTE OPOZITZIA?????

 4. La multi ani!

  Sincer, nu cred ca ideile “de dreapta” (stat minimalist, incurajarea initiative individuale, etc.) mai au vreun viitor – si asta nu doar in Ro, ci si in restul Eu sau peste ocean. Este greu de zis de ce se intampla asa, dar se intampla si cred ca toate doctrinele politice ale viitorului se vor construi in jurul ideii de democratie sociala.
  Pentru cine mai are iluzii, recomand cu caldura interviul acordat de noul primar al NY in care fixa drept prioritate reducerea decalajelor intre diferitele paturi sociale (or, asta nu se poate face decat intr-un singur mod: luand de la cei ce au si dand celorlalti) – si daca asta se intampla in inima capitalismului nu cred ca este greu de imaginat ce se intampla in rest…

  • Valentine
   Este posibil ca doctrinele politice ale viitorului sa fie construite in jurul democratiei sociale sau a planetei Uranus.
   Dar politica serioasa se face si se construieste pentru acum.
   Ori acum avem niste cleptocrati fosti bolsevici , socialistii caviar cu rolexuri care beneficiaza de votul unor naivi , vanturandu-le pe la nas dreptate si asistenta sociala. Ei iau de la cei ce muncesc si baga in buzunar doar lor si clanurilor lor. Trebuie sa construim o clasa mijlocie acum care sa ii arunce pe cleptocrati la periferie, sa construiasca capitalismul pe care nu il avem inca,
   Cand la Washington DC va fi arborata secera si ciocanul, vom vedea noi ce vom face, dar nu putem sa sarim direct din comuna noastra primitiva direct in societatea viitorului fara un pic de capitalism pe bune cum e in Germania, SUA, Franta de azi etc 🙂

   • Pentru a nu fi suspectat de partizanat politic, mai spun ca nu cred ca PSD-ul isi datoreaza pozitia pe care o are geniului lui Ion Iliescu sau altora (dl. Iliescu este un foarte bun meserias in ale politicii, si cam atat): cred ca pur si simplu la marea loterie a istoriei au tras batul mai lung.

    Tot la capitolul vindecarea de iluzii as nota si faptul ca este extrem de improbabil ca politicile guvernelor Ponta sa se fi putut implementa fara larga sustinere a europenilor.

    Pe scurt, foarte probabil “inteleptii” de la Londra, NY, etc. au ajuns la concluzia ca hazardul moral creat de asemenea politici populiste este un pericol mai mic decat respectarea principiilor democratiei liberale clasice. Si cu asta au inchis, probabil pentru totdeauna, subiectul politicilor “de dreapta”.

  • „recomand cu caldura interviul acordat de noul primar al NY”

   De ce „cu caldura”???

   PS
   Noul primar al NY-ului – democratul Bill de Blasio = stangist…
   Inima capitalismului american a suferit un atac…obamist, de stanga. De ce ar trebui totusi sa-i cantam prohodul???
   Consideri ca trebuie capitulat in fata Stangii???
   Pe tovarasul ion iliescu il consideri un…domn???
   Cred ca faci propaganda de stanga…Poti sa confirmi/infirmi???
   Un om cu principii de Dreapta nu ar vorbi in termenii astia !!!

   • Inca un PS
    Nu cred in „neutralitatea” politica a celor care fac propaganda de stanga, recomanda „cu caldura” afirmatiile unui stangist, ii spun „domn” lui iliescu si afirma ca principiile de Dreapta sunt „iluzii” 👿

    • Nu cred in propaganda, probabil mult supraevaluata, cred insa in inteligenta si bun simt. Si o retrospectiva a istoriei recente imi arata ca guvernele “de dreapta” au fost o combinatie induiosatoare de amatorim si foarte, foarte putina inteligenta (cu exceptia guvernului Tariceanu, insa acolo exista suspiciunea ca tot ce a avut de facut a fost sa nu strice ceva care mergea oricum din alte cauze decat o “buna guvernare”).

   • Am spus “cu caldura” fiindca este emotionant sa vezi cum unei comunitati care se presupune ca este vaccinata impotriva oricarui delir populist i se livreaza o idee care ar face sa roseasca orice profesor de economie de liceu. Dar, cum spunea Last ceva mai devreme, asta este problema lor inainte de a fi a noastra si este perfect inutil sa le plangem de mila.

    Asa cum stau lucrurile acum, stanga nu are nevoie de activisti, isi face foarte bine campanie scriind ordine de plata. Putin cam prea bine.

    Nu am o simpatie deosebita pentru dl. Iliescu, in fond a primit un salariu pentru munca prestata, insa am o problema cu orice incearca sa-mi livreze ideea ca nimic nu a fost in regula cu istoria noastra. Ca popor am facut diverse optiuni de-a lungul timpului si trebuie sa le asumam. Fie ca vrem, fie ca nu vrem.

    • Si eu am „o problema” cu raspunsurile ne-transante la intrebari punctuale. Desi „Nu am o simpatie deosebita pentru dl. Iliescu” este suficient de edificator…
     Cat despre „am o problema cu orice incearca sa-mi livreze ideea ca nimic nu a fost in regula cu istoria noastra.”, intra in categoria „batut campii” ca sa deviem de la subiect…
     „stanga nu are nevoie de activisti” ??? Serios? :mrgreen:

     • Ceva mai jos, estu pune foarte limpede problema si nu vad ce ar mai fi de adaugat acolo. Atata doar ca nu spune absolut nimic despre ce se poate face mai departe.

      PS
      Pentru a incheia subiectul prezidential, nu pot propune decat sa ne despartim de trecut razand.

  • @valentin. Deci nu Thatcher a repus UK pe harta si nu Cameron incearca sa depaseasca Germania?
   Poate tine statul asistential pasul cu exigentele crescande ale beneficiarilor sai? S-a descoperit cumva bugetul nelimitat si nu stiu eu?
   Fie numarul beneficarilor scade sensibil, fie cantitatea de prestatii scade, asa ca per ansamblu se diminueaza asistenta. Stii vreo tara -in ultimii 10 ani- care sa mearga invers?
   Iar palavra cu „a treia cale” e eficace: a incasat gros Tony Blair de la Ponta ca sa conferentieze in RO. Se vad si rezultatele: resursele merg la claxon.

   • Asa cum vad eu lucrurile, GB pastorita de Thatcher nu este exact GB din zilele noastre. Prima chiar a facut ceea ce a zis ca face si cred ca e bine spus ca a repus UK pe harta. Cat despre actualul PM, ce sa zic… de aici, de departe, nu prea il vad un „taliban” al liberalismului.

    • @valentinj. Deci mint cei ce zic ca in 2030 UK devine prima economie europeana? Care dintre tine si The Guardian prezice aiurea?

     • Pai, hai sa o luam metodic:

      1. GB nu poate ajunge „prima” economie europeana fiindca nu are dimensiunea necesara. Ea poate concura cu Franta, nu cu Germania. Daca cei din urma nu o iau de la capat pe principiul „alt secol, aceleasi naravuri”, GB pur si simplu nu are cum sa reduca decalajul dintre ele.
      2. Nu am spus ca este ceva rau in politicile lui Mr. Cameron. Observam doar ca el nu mai are libertatea pe care a avut-o ilustra lui predecesoare.
      3. GDP-ul (PIB-ul) are relevanta mai degraba politica, decat economica. Orice statistician poate confirma doza consistenta de subiectivitate din spatele acestor cifre mari. Asta inseamna ca oricand se pot aduna cativa specialisti care sa zica: dom’le, am gresit pana acum, in realitate PIB-ul GB este cu 20% mai mare – si are dura cam 1 secol pana cineva sa ii contrazica. Nu face nimeni asa ceva fiindca nimeni nu are interesul sa arunce in derizoriu aceste cifre.

 5. skorpy,
  fereascä dumnezeu, chinezii aduc cu ei si mafia asiaticä,
  ar fi catastrofalä invazia.

 6. LostNight,

  Te-ai apropiat putin (‘da … putin sa ne intelegem) la inceput, cand ai zis ca aveti solutii ingenioase pentru probleme inexistente.

  Pai … nici solutii ingenioase nu aveti (daca ai exemple, fa-ma praf) si … nici inexistenta problemelor la care incercati aplicarea nu e tocmai adevarat. Totusi, recunosc ca o umbra de adevar prin … apropiere.

  Ca sa rezolvi corect problemele trebuie sa pleci de la ipoteze corecte. Aici e marea „voastra” deficienta.

  Eu nu sunt un habotnic al corectitudinii, mai ales in politica dar, nici nu cred ca poti construi ceva durabil in lipsa unui set de minime principii pe care sa le urmaresti/ promovezi/ respecti/ implementezi.

  E caraghios sa va tot aud ca electoratul prost nu va intelege, cand voi nu sunteti in stare sa formulati apriori in mod coerent ceea ce urmariti.

  Mai trebuie sa spun ca ma mira [destul de] mult cand vad calcatul asta nonsalant prin strachini si la baieti potential „cititi”, cu experienta revendicata in zona de marketing/ advertising?

  • Kina mu,

   Eu nu prea am simpatie deosebită pentru Last, prea «colțuros» și infatuat după gustul meu.
   Da’ el posedă ceva ce domnia ta n-ai de loc:
   buna credință chiar dacă însoțită de un mod prea «personal» de a pune degetul pe rană.
   Domnia ta ai o doar «misie» – bățu’ pin gard.
   Dacă, pe lângă ea, ai ceva concret de spus, spune…
   Daca arunci doar cu fumigene și pocnitori, urmează evacuarea!!!

   • La multi ani (…celor care nu se simt periati de o asemenea urare)! Eu imi imaginez un taraf in care bateristul isi utilizeaza betele din dotare pe post maciuci in capul celorlalti membri ai formatiei. Taraful cere armonie, iar zgarieturile din urechi (sau cucuiele din cap) ucid orice partitura. Daca muzica nu place, de vina nu este publicul. Critica este unanima in aceasta privinta.
    P.S. Orice asemanare cu personaje de aici, din vecinatate sau de aiurea este pur (si atat de) simplu intamplatoare.

 7. pozele cu Ghitzä unde sunt fäcute?
  inscenare de cretin, nu este in nici un caz la cioban acasä;
  urangutanul mitoman continuä sä arunce cäcäreze si nimeni
  nu i le varsä in cap, unde este opozitzia??? VISEAZÄ:

  • Care opoziție, dnă Theo?
   Aia cu aprobare de la stăpânire?! 😛

   PS: Sănătate va urez și îndeosebi soțului care, din câte am înțeles, trece printr-o încercare grea.

 8. CHINEZ USLINOS- , nu te-a invitat nimeni, sleiosule

 9. a venit inputzitul uslinOS si pune minusuri, ii doresc numai de minusuri sä aibä parte in acest an si de veninul ce-l varsä:

 10. ARUNCATZI chinezimea la gunoi

 11. salut frati copaceni. Cateva ganduri CINICE:
  . nu cred ca managementul economic se aplica in politica, altfel scolile mari ar scoate clasa politica de calitate pe banda, ori asta nu se intampla nici in USA nici in UK [in orice companie nu ar supravietui un asistat social, dar in orice tara exista asistati sociali si existenta lor nu poate fi ignorata]. Cu asta sper sa lamuresc diferentele de gandire intre mine si last.
  . numerele „blestemate” in cazul RO sunt un milion [votanti ca sa contezi PUTIN pe scena partidelor] si 5 milioane ca sa contezi in batalia sefiei unei republici semi-prezidentiale [daca ar fi republica parlamentara, sefia statului ramane onorifica desi onorabila]
  . avem 6-700 000 IMM [mascate sau nu], care aduc un bazin maxim de 1,5 mil. electorat, avem cam 200 000 salariati de multinationale [din care contam pe 100 000], ceva profesii liberale [sa zicem cam 50 000 votanti], ceva „chiaburime” dar nu peste 10 000.
  . NU AVEM dascalime, profund indoctrinata la rosu de sindicate, NU AVEM pensionari (sau neglijabil), NU AVEM niciun bigot [BOR lucreaza tare], NU AVEM agricultorii de subzistenta, NU AVEM asistati sociali [numai ei cam un milion].
  Disperare? NU neaparat, caci absenteismul e mare si la cei pe care nu-i avem, asa ca trezirea alor nostri poate echilibra situatia.
  De asemenea, traditia comunista de a sugruma aliatul vremelnic [numai fraierii ignora ce i s-a intamplat lui Groza, Tattarascu, Vojtech..] poate ajuta si sa nu uitam ce zicea Badita Traian: stanga singura -la 40%- NU POATE. Eu cred ca acea cafteala pe care o va incasa PNL curand poate schimba peisajul politic.

  • @cinic si partial @old
   Lucrurile pe care le afirm rituos @cinic nu sunt ale mele, Sunt stiintifice,tin de mecanisme, sunt inventate de alti oameni inaintea mea. Am si lista lor 🙂 Atunci cand am o parere atunci spun ca e parerea mea, chiar daca parerea e formata pe bucatele clar stiintifice.

   Da @oldhashu recunosc sunt infatuat ! 🙂 , Am infatuarea sa declar cu nerusinare ca patratul ipotenuzei e egal cu suma patratelor catetelor, – in anumite cazuri – si sa o spun cu aceiasi infatuare de fiecare data cand am ocazia 🙂

   • Păi chiar că e infatuare dacă nu precizezi că ceea ce li se intâmplă ipotenuzei și catetelor este valabil numa’n cazul triunghiului dreptunghic. La cel oarecare mai intervine și minusul produsului dintre catete și cosinusul unghiului dintre ele 😀

    • Pai am zis = in anumite cazuri ! Cine vrea adanceste !
     Daca spuneam si de cazul geometriei sferice unde intervine si R sau hiperbolice unde apare cosh ziceai ca sunt arogant, malefic – nonbenefic cum spune Mihaela si ca nu iubesc poporul 🙂

   • @last. Pana si corifeii managementului „economic” definesc ca fiind un amestec de arta si stiinta. Deci criteriile ce se vor riguros stiintifice nu au aplicare 100% [daca ar fi riguros stiintifice si deci cuantificabile ar deveni programabile si la cos cu managerii inlocuiti cu PC si Inteligenta artificiala]. Iar in societate nici atat [pana si Asimov vorbeste de psihostorie, dar pe mase uriase si pe statistici de mii de ani].

    • @Cinic,
     daca e vorba de corifei 🙂 numeste i
     Te am urmarit cu rabdare 🙂
     Eu in toata postarea am vrut sa spun doar ca 1 MRU considera ca dreapta e reprezentata de clasa mijlocie 2 ca el zice ca CM lipseste si ca 3 Ponta ar trebui sa se ocupe sa dezvolte clasa mijlocie respectiv dreapta ca sa castige MRU alegerile Eu am zis ca decat sa astepte mai bine sa o creasca
     Ce parere ai de asta….. Ai o parere ? Ca restul povestilor ,,,,,,

     • @last. atunci sa astepte MRU rezultatul activitatii lui Ponta. EU am altceva de facut.
      Iar definitia pe care n-o „iubesti” o gasesti si la Sloan si la Drucker. Eu sustin ca numai o fractiune din regulile managementului „economic” sunt aplicabile unui partid politic. Atat!

     • Mey @cinic
      La un partid politic se poate folosi si teorema lui Pitagora, si manualul de logica din clasa a 10, si teoria multimilor din manualul de algebra de clasa a 9-11 Numai sa vrea !!! 🙂

 12. Am incercat in articol sa arat si ca politicianul – ar trebui sa se concentreze asupra ocaziei, si sa determine daca intr-o problema nu exista sursa ocaziei. Deci ocazia si nu problema. ocazia versus problema
  Dar e complicat.
  Acum un an si ceva spuneam la vecini, in van ca de obicei , ca Forta Civica de atunci ar fi trebuit sa se concentreze pe :
  1 Arunca in lupta toate resursele pe care le ai !(expresia unui general confederat ) nu o face nici acum !
  2 Sa loveasca acolo unde nu este nimic idem !
  3 Sa gaseasca si sa ocupe o bresa ecologica (asa cum incearca acum MAR) (termenul bresa ecologica e de specialitate, nu are legatura cu uniti salvam 🙂 Apropos singurul lucru pe care l-a invatat MRU din uniti salvam nu a fost mecanismul prin care poti aduce aderentii ci doar ca …… vom afilia la DA si o ramura ecologica 🙂 )

  si inca vreo doua dar ….degeaba blogerii nu au vrut nici sa discute subiectul nici pomeneala sa vina baieti de la FC si sa comenteze. (- Stiu ca MRU a intrat ultimele dati acolo doar pt problema – sa ii aplice o corectie lui City (care city avea dreptate 🙂 si inca cuiva ) in loc sa discute vreodata o ocazie

 13. in primul rand urez mai tuturor celor de aici un An nou fericit si plin de realizari. Chinezul constipat si cei din specia lui sunt exclusi, evident.
  Apoi, in legatura cu subiectul de azi, va relatez o mica discutie avuta acum cateva zile cu un intreprinzator roman.
  Omul e de buna credinta,mic importator de diferite marfuri, ii merge bine, onest, venit net pe undeva la vreo 5000 euro pe luna, intr-un mic oras. Deci are parte de castiguri foarte rezonabile. E alergic la uslinosi, se duce la vot, voteaza invariabil ceea ce consideram si noi ca ar fi alternativa decenta la ora alegerilor.
  dar spune ca ar prefera oricand o viata mult mai linistita, fara grija zilei de maine, cu un salariu decent si intr-o societate mai degraba socialista.
  Ar renunta fara probleme la afacerea sa pe care de altfel o vede ca disparand in viitorul apropiat din cauza de concurenta la care nu poate face fata.
  Vedeti dumneavoastra, goana dupa bani nu e decat singura solutie pe care o vad majoritatea tocmai pentru a scapa de stresul unei societati pe care multi o percep ca fiind inumana, ca pe o lupta continua ce isi mananca majoritatea timpului fara rost.
  Nu va mirati ca multi refuza acest sistem ce-ti ofera sansa de a face bani pentru a scapa de sistem.
  Nu avem un electorat de dreapta decat la nivel declarativ iar principiile de dreapta imbratisate sunt de multe ori cele de un nivel caricatural. Povesti cu statul minimal, cu statul cel rau si intreprinzatorii cei buni si cinstiti, cu sanse de a te imbogati daca muncesti din greu, cu afaceri care doar cresc si cu noi oportunitati la fiecare colt.
  Fortele progresiste ale acestei tari fac doua greseli de o gravitate catastrofala. Se pozitioneaza doar pe dreapta in ciuda perceptiei populatiei ca asta duce la inechitate economica si acorda titlul de stanga super mafiotilor din USL.
  De fapt cel mai de dreapta partid este PSDul , prin prisma masurilor luate in toti acesti 23 de ani. Dar au imbracat totul cu un discurs populist si demagogic si cumva au reusit sa capteze nostalgia celor ce sunt lasati pe dinafara de noul sistem capitalist. Si sunt lasati pe dinafara nu doar cei mai in varsta ci si nenumarati tineri ce nu au resursele de a porni vreo afacere. Locurile bune s-au dat de mult si luema constientizeaza asta. Ban la ba trage, pentru restul e mai probabil sa castige la loto decat sa poata sa-si faca o afacere din care sa traiasca decent si fara un stres continuu.
  O forta politica cu sanse de reusita ar trebui sa se pozitioneze pe centru, nu pe dreapta. E la o adica vorba de un brand aici, lumea e in mod majoritar alergica la notiunea de dreapta. O percep ca pe o societate in care sansele lor sunt foarte reduse, putem sa-i condamnam, dupa cum arata tara dupa 23 de ani?
  Oare cand o sa inteleaga oamenii normali la cap din tara asta un lucru atat de simplu?
  Eu unul as insista ca USL e exact promotorul capitalismului salbatic si in nici un caz aparatorul celor saraci. Si ca trebuie sa-i opunem o societate cu mult mai echilibrata, in care sa primeze cinstea, responsabilitatea, competenta si domnia legii si nu puterea neingradita a banului.

  • @estu 🙂
   de acord cu tine. cu o mica diferenta :
   Da, USL este promotorul capitalismului salbatic
   Noi trebuie sa promovam capitalismul normal e parerea mea
   ….
   Ca sa reusim ne trebuie o revolutie in gandire si in mijloace
   Revolutia pe care o vad liderii dreptei este sa asteptam in fotoliu sa se enerveze romanul din cauza scumpirilor, sa iasa in strada, sa faca rivolutie si astfel politicienii nostri sa ajunga la putere.
   Din pacate, politicienii dreptei in loc sa construiasca un electorat incearca doar sa isi fure electoratul unul altuia. intr-o strategie win-lose

   De fapt revolutia sta in alta parte. In moduri noi de abordare a fenomenului. out of the box . Daca piticii dreptei inteleg ca un Goliat ca USL poate fi infrant cu prastia lui David si nu in lupta greco romana intre Goliat si MRU de pilda, adica a nu lupta cu aceleasi forme: aparitia la tv – periferice, afise si flyere. Treaba lor este sa schimbe paradigma si sa ia intiativa cumva.
   Sa inteleaga ce spunea Thomas Jefferson : Fiecare generatie are nevoie de o noua revolutie , iar Goethe
   Vernunft wird Unsinn
   Wolthalt, Plage
   E vorba de nemultumirea generatiei lor fata de sperantele create anterior.

   • Pai, as zice ca tocmai aici este problema care deocamdata nu are solutie: “capitalismul normal” are nevoie de resurse pe care societatea romaneasca nu le are, nu le-a avut niciodata. Sistemul functioneaza foarte bine acolo unde sunt comunitati bogate care au alcatuit state puternice; din nefericire nu este cazul in Ro.

    Parerea mea este ca nu are rost sa pierdem timpul imitandu-i fiindca locul unde ar fi trebuit sa facem asta este undeva in trecut.

    Trebuie altceva. Intrebarea este ce? Or, exact asta este problema politicienilor: sa raspunda credibil la aceasta intrebare. Pana atunci cartea mea de alegator poate sa ramana exact asa cum mi-a predat-o militia.

  • @estu. Aparatorul celor saraci? Contra CUI? asta nici Iliescu nu a fost in stare sa spuna (stiind consecintele acestei afirmatii IDIOATE):
   A. contra guvernului ? cand PSD e la guvernare de vreo 16 de ani din 24?
   B. contra IMM? adica -in enorm de multe cazuri- contra propriilor familii?
   C. contra multinationalelor? in RO sunt max 200 000 persoane in zona aia
   D. contra pietei libere/concurentei? adica gulag sovietic?

   PS. USL nu e promotor a NIMIC. Reactioneaza la directive UE, la restrictii in dezmatul bugetar, la… si la.. . Cand austeritatea bugetara -in vigoare de exact 2 bugete- nu poate fi macelarita, rezulta limite la dezmat, dar din restrictii nu din vreo dorinta [asculta contradictiile si imbecilitatile debitate de Ponta, Chitoiu, Voinea etc si vei realiza asta]. Poate ca aici e samanta prabusirii: minciunile fara pomana nu merg de multe ori.
   NB. eu nu stiu vreo tara comunista descentralizata, adica vad o contradictie produnda intre autonomia -inclusiv financiara- descentralizarii si „dictatura proletariatului”. Mental eu nu vad PSD sa fi trecut de acest stadiu, iar maxima tolerana aceptata este „capitalismul monopolist de stat”, care ar explica si afinitatea pro-chineza.

 14. Eu nu prea inteleg/agreez sintagma „capitalism salbatic”. Recunosc ca nu pot sa si explic de ce… Cred ca exista capitalism unde avem: 1) piata libera 2) stat (amestec al statului in economia libera) minimal 3) stat de drept autentic si puternic. La noi este ceva „salbatic” … Dar o fi „capitalism”??? 🙄

  • Normal @mih

   Capitalismul e capitalism, ca in definitie 🙂
   Capitalismul salbatic apare pe o piata disfunctionala, de cumetrie si corupta:
   crony or patrimonial capitalism, with agency deficiencies represented by insider dealing, corrupt and favoured relationships between businesses and the state, and imperfect market information and/or access to new entrants (Peev, 2002; Lane Bruner, 2002; Harper, 2006; King, 2007). A
   more expansive definition of dysfunctional market operation is ‘wild’ capitalism, which includes aspects of burgeoning and unregulated informal labour markets and the black economy. In cazul a doua tari foste impreuna : Serbia si Slovenia in Serbia s-a dezvoltat capitalismul salbatic in forma acuta, in timp ce in Slovenia cu un civism si structuri economice mai avansate capitalismul normal a prevalat cel salbatic fiind doar marginal.
   Aburitorii de ocazie vor sa facem o confuzie – intre capitalism si capitalism salbatic.

  • salut mih. Ceea ce a facut Balczerovicz in Polonia cand a taiat in carne vie se numeste cumva. Vacaroiu nu avut curaj sau nu s-a priceput sau nu a fost lasat sa o faca si vedem azi diferenta, inclusiv ca Balczerovicz va avea o statuie si Vaca o injuratura.

 15. Last,

  Exemplu de premiza falsa, enuntata de domnia ta:

  „Clasa de mijloc nu exista dar oamenii ce pot forma clasa de mijloc exista si sunt constienti ca pot deveni o clasa de mijloc.”

  Eu zic ca exista deja o clasa de mijloc. Iata pentru inceput niste argumente … empirice:
  – vezi numarul de masini decente si premium de pe drumurile tarii
  – vezi cartierele rezidentiale si de vacanta din jurul oraselor si statiunilor
  – vezi numarul mare al romanilor care
  – isi petrec vacantele de vara incepand cu Turcia, Grecia, Spania pana pe Coasta de Azur
  – isi petrec vacantele de iarna la schi in Austria, Italia, Franta, Elvetia
  – umplu statiunile de vara si iarna din Romania

  Desigur exista si argumente documentate ceva mai stiintific:
  – refer ca sa nu repet datele statistice citate de Cinic.
  – conform sondajelor optiunile politice sunt:
  – centru-stanga, recte PSD ~40%
  – centru-dreapta, PNL (~19)+ PDL(~17)+ UDMR(~6)+ PMP(~5) adica ~47%

  Deci, dupa umila mea parere, nu clasa de mijloc si dreapta in general lipsesc ci doar … „dreapta voastra”.

  A carei definire, nu am avut placerea sa o vad enuntata coerent si consecvent de nimeni dintre voi.

  Caz in care, sunt nevoit sa o intrevad doar prin … prezumtii si printre … ocari neinspirate [fiindca si acestea pot fi savuroase daca sunt insotite de „spirit” 😉 ].

 16. Cred ca una dintre cele mai nocive pozitii (si/sau o propaganda toxica) in contextul romanesc actual, este indemnul (direct sau sugerat) de a nu participa la vot. Dupa aproape doi ani de exercitare a puterii de catre USL (PSD + PNL + PC), cu legislativul parlamentar si guvernarea ponta, cu dovezile clare de maxima incompetenta si coruptie, cu permanentul atac asupra independentei Justitiei si statului de drept, sa favorizezi direct prin vot SI indirect prin absenteismul la vot perpetuarea acestei stari de fapt, este calea sigura spre regres si spre un dezastru pe termen mediu si lung.

  • Sincer, nu cred ca vei strange multi simptatizanti incercand sa acreditezi idea ca ar exista in politica “buni” foarte pregatiti sa urmeze celor “rai”. Cred insa cu tarie ca si in politica, ca in oricare alt domeniu, diferenta ar trebui sa o faca inteligenta, cultura, pregatirea.

   Acum, fara suparare: sa-mi explici cat de “rai” sunt ceilalti inseamna: o data ca cei “buni” nu prea au nimic de spus si in al doilea rand lasi impresia stanjenitoare ca te adresezi unor retardati care nu pot aprecia singuri cam ce se intampla.

   • Tie personal nu intentionez sa iti explic nimic. Si nici altora, in definitiv. Imi exprim doar propriile pareri despre realitatea in care traiesc: cei doi ani de guvernare USL sunt maximum de incompetenta si coruptie din tot ce a fost in tara asta in ultimul sfert de veac.
    In plus, stanjenitor este mai degraba sa nu fii onest in comentarii si sa faci procese de intentie (atragerea de simpatizanti, incercarea de a acredita ideea ca exista „buni” foarte pregatiti??? – unde ai citit asta in comentariul meu de mai sus???
    Poate doar mi se pare, dar ai un aer, un stil cam…postacesc.

  • Pai propagandistii care acum cheama la boicot, indemnau in 2012 la participarea de partea USL pe urmatoarea logcia: chiar daca nu murim de dragul lui Ponta, PSD, Iliescu etc. trebuie sa votam USL pentru a scapa de tiran, de piticul cu coasa si de blonda din Plescoi, de neo-colonialisti. Nu va faceti griji dragi romani, (de buna seama cu simpatii monarhist-antimondializare din „clasa mijlocie”, cu facultati si mastere, mari consumatori de Dan Puric) nu votati cu PSD, votati cu USL, o uniune in care vor fi atenti dragii de liberali si Dom’ Profesor ca pesedeii sa nu si-o ia in cap, si, cine stie, face Crinutz o Constitutie care sa ne readuca Monarhia!!
   Ee, propagandistii astia merg acum pe demobilizarea categoriilor de mai sus, punand accent pe impotenta celor care chiar cu 70% nu dau jos regimul si sistemul basist, ci pactizeaza cu el. Le merge foarte bine strategia si asta va garanta ca la urmatoarele alegeri se vor confrunta doar nucleele dure ale partidelor, ceea ce e perfect pentru USL. Deci asistatii, tziganii, pensionarii, taranii si unii bugetari versus justitiarii, basistii, unii protestatari, cativa antrprenori/PFA-uri va pastra raportul de forte in zona de 1 la 4. Ce daca prezenta va fi foarte redusa, aia nu inseamna ca se invalideaza alegerile!

  • SUBSCRIU Mih.

   Denigrarea constanta a oricaror forme care se opun mafiei usl consider a fi cea mai perfida actiune (din pacate dovedindu-se pana acum foarte eficienta) pentru a tine departe de procesul de vot milioane de romani. Crearea sentimentului prin actiuni f.bine instrumentate ca NU exista alternativa la usl mi se pare un fenomen extrem, extrem, de primejdios pentru noi toti. Din pacate multi dintre ai nostri nu-si dau seama cat de periculoasa si cat de perfida este aceasta manipulare la care suntem supusi cu totii.

   p.s.
   a nu se considera ca am vreo minima stima pentru tradatorul Blaga si ca-i acord acestuia vreun oarecare gir.. Pacat de acest partid care cu o majoritate politica infima si extrem de volatila, cu o presa cvasi ostila a trecut tara prin criza (onorabil as spune eu) iar acum se lasa pe mana acestui tradator care este Blaga care prin tradare nicidecum infatuare impiedica coagularea fortelor care ar putea sa impiedice alunecarea tarii spre un dezastru iminent pe termen nelimitat. DEZASTRUOASA situatie ni s-a creat. Cu multa migala si cu multa stiinta. CUMPLIT !

   • salut mih. Eu adaug la cei de mai sus si pe „echidistantii”, demolatori de profesie. Mai pernicioasa activitate nici ca se poate. Orice coagulare se face pe baza similitudinilor, ori a pune emfaza pe deosebiri este ori tembelism ori ticalosie, cand nu e mercenariat curat.

 17. Bey, ati scapat de sofismele de la Zalau si ati dat de sofismele de la Muci In Ceai 🙂

  ==Citatul este al lui MRU nu al domniei mele
  ==Nu suprapunem optiunea la vot cu optiunea doctrinara . Adica dreapta PNL a crescut foarte tare la alegerile vechi cand Tariceanu a dat pomeni la toti asistatii. de cca 5% din PIB. Pomanagii au votat atunci PNL iar dupa sofismul chinezesc pomanagii aia care voteaza si acum pnl sunt de dreapta.
  == Am considerat nefericit ca PMP in definitie este vehicolul clasei mijlocii pentru ca am intrebat atunci : baiatul lui Hrebenciuc si mama lui Ponta sunt si ei clasa mijlocie ?
  == Un strain ascultandul pe chinez ar intelege, ca toate vilele de la munte si de la mare, palatele cu clopotei tiganesti , toti cei de pe partiile de schi sau de la Monte Carlo, sunt de dreapta, (PNL, PDL,UDMR,FC )
  == Daca eu am o Dacie primesc o oferta de a intra in PSD, daca castig la loto un Mercedes, ma cauta PDL ?ul pe acasa ? Am devenit clasa mijlocie ? Iar daca am castigat un Maseratti ma mut la PNL istii cei bogati ? Confuzarul asta chinez le amesteca ca la alba neagra 🙂
  China nu pot sa ma lupt cu tine. Daca imi mai scrii, ma voi uita pe poza ta din pagina ta de Facebook, si imi va piere cheful. Asa ca vei intelege de ce nu iti raspund. Daca altcineva ma va intreba , ce parere ai de ce spune chinezul, ii voi raspunde lui. Altminteri nu are rost 🙂

  • salut last. Ce scrie fitilistul pe aici e maskirovka pura [nu stiu cum se zice in mandarina]. Alternativa e imbecilitate.
   In provinciile speciale ale Chinei e mai multa bogatie decat in destule landuri din Germania, dar asta nu face nici zona sa fie democrata nici China sa fie stat ne-comunist.
   Dar confuzia intre doctrina, program de guvernare, politici publice e deja larg raspandita [inclusiv prin aportul formatorilor de opinie zis echidistanti].

  • Scuze,

   Nu am realizat subtilitatea citatului fara ghilimele aflat sub titlul: cum impaca LastGoatCabbage capra cu varza.

   Cu concretetea asta o [sa reusesti] sa-i impaci si pe Poanta cu Pora, cu Plesu, cu Liiceanu, cu Kovesi & Co (adica alti rotunjitori de opere cu copy& paste or … drag& drop).

   Numai ca, in lipsa putintei de a defini concret ce dreapta si ce middle class doresti, il apuca pe domnul specialist in cosmaruri, nostalgii socialiste care sa il fereasca de capitalismul obositor [si exploatator]. De fapt o zice el mai limpede, sa nu ma acuze cineva de rastalmaciri:

   „Capitalismul corporatist a ajuns foarte obositor cu atâta munca …..oamenii mai vor si altceva …un pic de relaxare ,timp pentru familie ….In fond s-au saturat de atâta lupta pentru supravietuire ,de foarte multă munca pentru cariere si confort ….omenirea este obosita….vrea un pic de timp si pentru ea …”

   • si banii, BANII, ca sa petreci acel timp provin dintr-un sistem socialist cumva? A bubui, bubuire iti spune ceva? sau iti trebuie DEX?

 18. Ziua buna ,copaceni !!!!

  Măi fratilor….hai să o zicem pe aia dreaptă fără ocolisuri ….amandoua doctrinele sunt falimentare ….si cea socialista ,cu subvenții si ajutoare ,comunista si egalitarista si cea de dreapta corporatista ,pe care lumea o urăste acum ,din cauza vitezei ,consumului exagerat ,muncii pana la epuizare si crizei …..trebuie să recunoastem ca dreapta si capitalismul sunt cele care au instalat corporatismul la putere ….comunismul si corporatismul sunt 2 fațete ale celor 2 oranduiri ,amandoua falimentare ….ne miram degeaba ca tineri corporatisti au protestat cu jos capitalismul ….orice lider al celor 2 exponate vor spune ca nici socialismul si nici capitalismul nu au fost aplicate corect ….ne invartim in jurul cozii ….stiti bine ca liberali au dispărut la alegerile din Germania …..dreapta e la fel de compromisa ca si stânga …notiunile de stanga ,dreapta au dispărut ….si in RO si occident ….e inutil să vorbim de partide de dreapta si de stanga

  Va câștiga partidul care va putea să capteze atenția celor care nu ies la vot ….cum poți face asta ???….indentifici segmentele si te adresezi direct acelor segmente cu măsuri si facilități …

  Capitalismul corporatist a ajuns foarte obositor cu atâta munca …..oamenii mai vor si altceva …un pic de relaxare ,timp pentru familie ….In fond s-au saturat de atâta lupta pentru supravietuire ,de foarte multă munca pentru cariere si confort ….omenirea este obosita….vrea un pic de timp si pentru ea …. :)…… parerea mea

  • Hehehe
   a venit night sa dea un sut la inghesuiala corporatiilor 🙂
   si ca omenirea e obosita …. .oamenii mai vor si altceva …un pic de relaxare ,timp pentru familie … 🙂 🙂 Pai cine naiba nu ii lasa sa se relaxeze night ?
   Tanarul corporatist sa mearga la Scaeni sa faca un falanster 🙂 Dar nu, el protesteaza cu bicicleta contra sefului de departament ….. pana in ziua in care il numeste pe el sef de departament.
   ,,,
   @valentin @night
   La inceputul anilor 90 Ion iliescu zicea noi avem nevoie de o democratie originala , aia neoriginala nu era buna pentru noi 🙂 … si ne-a adus unde ne-a adus.
   Hai mai baieti sa construim acum un capitalism ca in Germania sau SUA si sa il schimbam peste 30 ani cu ce vor tinerii protestatari de acolo.
   Asa vom fi in urma americanilor cu numai 30 ani si nu cu 100 🙂
   Daca voi vreti sa ajungem inaintea democratiilor vechi la fel ca Ion Iliescu oferind o democratie noua in locul aleia pe care noi nu o avem inca .. atunci ….. 🙂 🙂

   • Ar fi frumos sa se intample asa, frumos si foarte, foarte improbabil. La noi va iesi ceva in genul Mexicului, Argentina, Chile. Si aia se intreaba cam de 3 decenii ce naiba nu merge. Ei nu au gasit raspus si cred ca nici noi nu o vom face.

    • De ce Mexic si nu Polonia ? De ce Chile si nu Estonia de ce Argentina si nu Slovenia ? La subiect nu poti vorbi ? Vrei sa zica Bill si Estu ca esti din cei cu perdelele de fum ?

     • Pai, fac o foarte superficiala radiografie a situatiei la zi, astazi, 3 ian 2014. Mie imi pare ca seamana mult mai mult cu Mexicul decat cu Polonia. Poate gresesc… caz in care ma bucur pentru Ro, iar pentru mine nu e nici o problema.

     • nu ca nu s-ar putea sa fie ca in Polonia dar de fapt e chestie de educatie.
      Asa ca mizez pe Mexic. Argentina e prea frumos.
      Nu e inevitabil, dar daca asa vrea poporul? Ai vazut si tu ca oricat le explici la dobitoci nimic nu inteleg si tot pe a lor o tin.
      Cum ar fi si aia ca mai bine nu te duci la vot, ca nu s-a inventat Partidul Angerilor Neprihaniti. Cu I din A, ca sa le arate nivelul.
      Si e valabil si ptr idiotii cu scoala, de aia de la coada vacii nici nu e cazul sa pomenim.
      Pai am vb la Antipa cu o studenta. Imi tot explica ea ca nu trebuie sa intri in politica, ptr ca te murdaresti si toti e niste ticalosi. Dar daca pui presiune pe ei, se schimba si e fix unicul mod de a face ceva. dar nu are sens sa te duci la vot, normal.
      Acum stai si te intrebi cine e tampitul,politicianul hot care profita de turma de bizoni sau studenta care spera ca salvarea sa vina de la inevitabilii corupti si incompetenti brusc sensibilizati de hipsteri pe biciclete si de Rosia Montana.

    • @valentin. Aceia au avut perioade de dezmat bugetar, iar mahmureala de dupa nu are leac imediat. De doua bugete incoace dezmatul DORIT de PSD nu se intampla. Si urmeaza! Deficitul total trebuie sa scada, deficitul structural e strict limitat [si inghitit cam 90% de deficitul de la pensii] asa ca restul companiilor de stat nu mai au loc de pierderi. Acum ai si explicatia unor masuri anti-dezmat luate de PSD.
     Si ceea ce ignoram este ca interventia bursei [fie si 15% la Transgaz] e nimicitoare: NU MAI MERGE CU BILANTURI VOPSITE !
     Cu fiecare procent din economie iesita din ghearele PSD dispare influenta rosie si raman palavrele, dar astea nu pun franzela pe masa si se ramane la „mamaliga”.

   • Last

    Eu îți spun de ce se plânge lumea pe aici …vor timp pentru familii si copii ….ei își vad copiii doar seara ….daca ,n-au bunici ,stau la școala pana la ora 20 …..ce viața si copilărie este asta pentru un copil de clasa întâi sau a doua ???….ce educație poți să-i faci unui copil pe care il vezi seara ???….ce comunicare ca părinte ai cu copilul tau pe care il vezi doar seara?……ne miram că tineretul din occident n-are nici un țel ….exact așa e si in RO …au început cu același sistem …..mie mi-a plăcut de ex. sistemul din Austria ….aia nu te lasa nici cu slujbe să muncesti mai mult de 40 de ore pe săptămâna ….

    • @night
     Pai intii isi iau o masina bengoasa, fac credit pt casa cu plata in 30 ani, fac colateral pt o cabana la tara, apoi schimba masina fac 2 copii si sunt la 30 ani robii lacomiei lor. Iar corporatia nu i-a fortat sa se angajeze si sa semneze contractul, ci ea doar profita de lacomia baietilor si fetelor astea ce vor sa achizitioneze in 7 ani ce altii au facut intr o viata de om.

     • Last

      De acord cu ce spui tu ….sunt vinovate ambele părți ….una a aruncat momeala si celalalt a înghițit-o ….deci ???….in final oamenii își dau seama ca totuși nu banii sunt totul ….așa ca să nu ne mai miram ca au inclinatii către stanga

  • exact. tocmai de aia as vrea sa se renunte la tampeniile astea cu dreapta, care nu e dreapta, versus stanga, care e complet mafiotizata la noi.
   Adica ne dam singur cu brandul in cap si ne intrebam de ce nu ne urmeaza lumea in marea noastra intelepciune.

 19. si acum o veste chiar trista:
  „Ponta îi transmite multă sănătate lui Schumacher”
  pana acum eram optimist cu privire la Schumi….

 20. @estu 13.44 Problema se rezolva doar atragand de partea ta ca politician, partid grupul potrivit relativ omogen cu interesele potrivite . Nimeni nu merge sa invete limba swahili daca nu simte ca ii trebuie.

  • Pai vacutza aia refuza idea de alegeri, ca cica toti sunt la fel.Adica bizonul din fruntea turmei care apara Rosia Montana cu pieptul de arama devine instant o jigodie corupta daca se gandeste cumva sa candideze.
   in cele din urma s-o lumina ea, dar cat de prost trebuie sa fii ca sa gandesti in halul asta?

 21. @estu 13:44

  Sunt perfect de acord ca fara a exista o presiune pe clasa politica, ea nu se va schimba. Ei bine, eu cred ca absenteismul – si ar fi minunat sa fie masiv – este singura forma de presiune care poate avea efect. Este o terapie de soc, de acord, insa eu unul am mari sperante ca daca nu va omori pacientul, va fi ceva mai bine…

  • E o mega tampenie asta cu absenteismul.
   Adica esti de acord sa presiunea e singura care poate da rezultate dar refuzi sa o aplici exact atunci cand are sansele cele mai mari de reusita. Induiosator.
   Daca ai veni cu alternative, gen proteste masive la fiecare tampenie, inca ar avea ceva sens. Dar si atunci, daca faci proteste si aia prin absurd demisioneaza pai ar fi alesi la loc a doua zi de catre aceeasi bizoni.
   Remarcabila solutie.Si remarcata si aplicata de ani buni cu un succes enorm in Romania de catre tot felul de ‘telectuali cu fitze.
   Insistati, poate se rusineaza alde Voiculescu, Ponta, Mazare si restul.
   Cand ai de ales intre Ponta si Antenescu e normal sa stai pa acasa.
   Cand ai de ales intre cei ce promoveaza coruptia la cel mai inalt nivel si cei ce permit justitiei sa-si faca treaba fara nici o opreliste pai miza e suficient de mare ca orice om sanatos la cap sa-si miste fundul 20 minute la 4 ani.

   • Ideea nu este sa mizezi pe rusine; imi inchipui ca daca ar fi niste oameni exagerat de sensibili nu ar fi acolo. Ideea este ca nimeni – dar nimeni – nu are nevoie de probleme de legitimitate.

    • Corect. Mii de ani jdemii de imparati, regi, regisori, duci,conti, hani, sultani si alte specii au suferit amarnic din cauza de lipsa de legimitate data de un proces democratic cu rata mare de participare.
     Ce-o fi in sufletul lui Ponta sau a lui Kim al 3lea doar Doamne Domne poate sti, sarmanii de ei.

     • Ultimul presedinte care nu a tinut cont de parerea populatiei a avut o mare surpriza si cred ca nimeni nu mai este dispus sa glumeasca cu asa ceva. (Si el nu avea o problema cu „legitimitatea” de vreme ce fusese votat pe bune de 96% din membrii de partid).

      Pe scurt, eu chiar cred ca vor reactiona la dezinteresul electorilor.

  • @valentin. Intr-un sat erau divizati cam la jumatate. Si fiecare a zis ca nu voteaza ca sa-i pedepseasca prin absenta pe „ceilalti”. Neducandu-se nimeini la vot, s-a dus nebunul satului si s-a ales primar. Asta vrei?

 22. si o idee buna, luata de la ciudatul de M Giurgea.
  Omul a renuntat la .ro si a trecut la .com
  Ceea ce ar trebui sa faca multi, asa, de protest.
  caz clasic de actiune asimetrica, da’ cu impact.

  • Saracu Giurgea cand a dat 50 euro pe toata viata a zis ca e mai bine decat 11 euro pe an.
   Eu care nu am notorietatea lui Giurgea nu imi pot permite sa trec pe com fara sa platesc macar un an inca domeniul cu ro pe care sa dau redirecturi catre com pana se obisnuieste bizonul si indexarea in google cu noul loc

 23. Lastnight, uite, ia-l pe Valentin si fa-l sa-si schimbe parerea privitor la absenteism. Ca vacutza de care vorbeam nu e pe aici.
  Auzi la el, are cateva zeci de mii de exemple in istorie carora li s-a rupt in 14 de legitimitate prin vot dar astia de la noi o sa o tremure de frica daca iau la vot 90% din prezenta de 38% in loc de 55% la prezenta de 75%.
  Daca omul crede ca asa o sa fie, pai vii tu cu contraexemple?
  Vorba aia, „crede si nu numara!”.

  • Observatie: 90% din 38% nu inseamna lipsa de legitimitate. 98% din 12% este cu totul altceva (nu fac acum calcule sofisticate dar cred ca pe acolo este nucleul dur al stangii).

   Sunt de acord ca ceea ce spun aici este utopic. Din pacate, mie imi pare cea mai putin idioata utopie.

   • Hai mai Valentin, e absolut ridicol, pari un om inteligent!
    Adica e mai logic sa astepti pana cine stie cand ca astia se se rusineze cand or sa ajunga pe la 15% votanti decat sa iesi la vot cand 50% nu-i suporta.
    Voi cititi tampeniile astea pe care le scrieti si sustineti? de ce dracu insistati cu gradinitisme de genul asta? Ca nu e doar la tine, e generalizata treaba printre cei de la care e normal sa ai pretentii.

 24. Acuma are si Valentin dreptate. A zis ca el crede ca vor reactiona la dezinteresul electorilor.
  Normal, exact asta fac si acum. Adica fac orice le trece prin cap fara sa se teama ca vor fi vreodata sanctionati.
  Se bazeaza pe milioane de asistati sociali cu creierul cat nuca si pe milioane de Valentini plini de fitze in superioritatea lor suverana.
  Macar asistatul social isi inchipuie ca primeste cate ceva, o bere, un mic la 4 ani plus vanghelioane.
  Dar valentinii astia, care slava domnului nu pot fi acuzati de lipsa de minte sau de educatie, ce naiba au de castigat?
  care e mai fraiera dintre speciile astea doua?

  • @estu:

   Este o mare, mare greseala pentru cineva sa creada ca oamenii sunt prosti. Pot fi unul, doi sau zece: dar colectivitatile mari de oameni nu sunt nici tampite, nici masochiste. Ele pur si simplu aleg instinctiv raul cel mai mic.

   • da, e plina istoria de alegerile intelepte ale popoarelor. Si de ramasitele respectivelor popoare la scurt timp dupa alegerile cu pricina.
    Ma ia deprimarea cand citesc aiurelile astea de la unii de nivelul tau.

    • De acord, dar eu zic ca ar fi bine sa acceptam – axiomatic – ca alegerea poporului, atunci cand este libera, este prin definitie corecta. Altfel ar iesi o brambureala din care nimeni nu mai intelege nimic si in care toata lumea contesta pe toata lumea.

   • Asta cu inteligenta grupurilor mari de oameni e epica :). Stim cu totii ca inteligenta grupului e aprox. egala cu a celui mai prost individ din grup.
    Am vazut la alegeri cum un grup de aproximativ 4 milioane de oameni, nemultumiti de furturile basistilor s-au gandit sa dea votul unora (?!?) mult mai cinstiti… Yeah, riiiight…

   • @valentin. Asa or fi facut nemtii cand l-au ales pe Hitler? sau Congresul Bolsevic care l-a ALES pe Stalin ? sau comunitatea care l-a ales pe Coman (cu specialitatea auto)?

 25. @cinic:

  Pai, e cat se poate de corect ce ai spus mai sus: guvernul Ponta nu are cum sa faca altceva decat sa mearga pe drumul deschis de Boc si MRU. Dar, atunci de ce nu capitalizeaza opozitia capitalul electoral provenit din frustrarea atator oameni? (Figura care actualilor guvernanti le-a iesit foarte bine).

  Nu o spun eu, o spune de exemplu, Barbu Mateescu pe al carui blog mai intru din cand in cand.

  • Pai daca atatia oameni (probabil ca inclusiv dumneata) considera drumul deschis de Boc si MRU complet gresit, atunci cum naiba sa capitalizeze cei care l-au deschis, adica opozitia actuala?????
   De capitalizat ar putea capitaliza altii, forte politice de tipul Orban/Mussolini/Dan Puric. Ee, aia ar putea capitaliza, dar, vorba bancului, ar fi pacat…

 26. –-De ce ramane Forta Civica in marja de eroare la orice sondaj ?
  Mi ar place ceva explicatii ale voastre 🙂
  ===De ce la umbra stejarului MRU – care inca e in topul dreptei la prezidentiale – nu creste absolut nimic in FC ? ( Cred ca trebuie sa ii ai scrisi pe o bucata de hartie ca altfel nu ii tine nimeni minte. Pirpiliu care e un fel de Cozmanca al FC sta la monitoare, ok, dar ailalti ? )

  • Simplu, nu pentru ca nu-i lasa sa se afirme ci ptr ca nu se baga mai nimeni.
   Nu poti avea o echipa buna de fotbal daca in tribuna stau 50.000 de oameni dar pe teren nu se strang nici macar 11.
   Adica lumea e plina de Valentini.
   Ma rog, cand in loc de 50.000 o sa vina doar 10.000 atunci va fi cu totul altceva si vom fi buni la FIFA 2014.

 27. Se asteapta un catharsis generalizat ca urmare a actiunii purificatoare a unei participari mici si foarte mici la vot.
  Cand o sa li se arate Pragul de 15% (cu P mare) multi se vor cai, vor da Mercedesul la nevoiasi, vor renunta la vile si or sa se mute in garsoniere cu chirie, vor denunta unilateral contractele de astfatare, se vor spovedi la DNA in mod videoconferinta si or sa organizeze tombole gratis ptr toti banii lor din cont.
  Leul va fi prieten cu Taurul iar Fecioara cu Sagetatorul.
  Antena 3 se va transforma in Minimax pentru iertarea pacatelor iar Ghita de la RTV va face decat soft duhovnicesc, cu comanda online pentru aghiazma si matanii.
  Tata Socrul Sarbu se va transforma in Anger ca si asa e destul de aproape, mai are doar unul. Iar Nastase , infasurat in ca heruvimii in fular Burbery va predica invataturile Sfintei Tamara.
  Si bucurie si bunastare se va pogori peste tot narodul.
  Scuze, norodul.

 28. Problema este simpla: pur si simplu ma exaspereaza situatia in care oameni mult mai inteligenti si mai bine pregatiti decat mine se comporta copilareste: cum ar fi sa te dai cu capul de zid ca Romania nu este Norvegia – desi, banal de simplu – Ro nu a avut nici istoria No si nu are nici resursle ei si in consecinta nu poate avea nici calitatea statului de acolo; sau sa nu intelegi ca in Ro oamenii nu voteaza ca in Elvetia, desi nu exista absolut nimic in istoria Romaniei care indemne la o asemenea comparatie.

  Da, oamenii pot face greseli, chiar greseli mari. As fi foarte fericit daca cineva imi poate spune un singur exemplu de alegere corecta din istoria Ro.

  • Din putul istoriei citez iau asa, la prima mana, pozitionarea din primul razboi mondial iar mai recent intrarea in UE si NATO in loc sa intram in uniunea republicilor mafiote, foste sovietice.
   Asta pe langa faptul ca suntem bine pozitionati geografic, avem 35% campii, 35% munti si 35%podisuri cu beneficiile de rigoare.
   De clima si femei misto nici nu mai pomenesc, ca mi se face pofta.

  • Un exemplu fericit ? Ei bine , uite unul 🙂
   Atunci cand dupa primul razboi mondial armata romana a trecut in Ungaria, a ocupat Budapesta si a inlaturat regimul comunist al lui Bela Kuhn Ea nu a fost autorizata de aliati ! Cu ocazia asta a intirziat pt mai multi ani ofensiva bolsevica in vestul Europei, iar ungurii seriosi si occidentalii seriosi stiu asta.
   Pe noi ne a ajutat in plus. Transilvania a ramas a noastra . Poate va amintiti ca aliatii au promis Transilvania cand Romania a intrat in razboi. Dar Romania unilateral in 1918 a facut pace cu Germania. Aliatii inca se mai gandeau daca sa ne dea Transivania inapoi sau nu atunci cand Romania a facut gestul temerar
   …..
   Apropo de lupta contra comunismului, Djuvara chiar spune ca poate era mai bine decat sa facem pacea cu nemtii, daca armata romana se retragea chiar in Rusia din Moldova, Nu se stie daca nu acolo in plin razboi civil romanii nu ar fi scapat lumea de cancerul comunist 🙂

 29. Pe blogul lui Barbu Mateescu exista un oarecare Laurentiu Catrina. Sper ca Valentin nu e el… Nu pare sa fie ca se exprima destul de diferit, dar mai stii… In ultima postare a lui Barbu, cineva il indemna pe Lurentiu Catrina sa viziteze copacul din padure…

  • Nu am comentat niciodata acolo fiindca sunt chestii tehnice care ma depasesc. Pur si simplu am presupus ca omul stie ce face si am luat de buna cifrele avansate.

   • Scuzele mele atunci. Barbu e un sociolog mai deschis cu publicul si merita citit pentru ca face un fel de popularizare a sociologiei foarte binevenita, mai ales prin faptul ca nimeni altcineva nu o face, toti sociologii tin pentru ei si pentru partidele cu care locureaza datele.

  • Laurentiu acela e totusi mare fanatic pnl-antonescu, dar nu poti veni pe copac sa faci trolling din postura asta, mult mai subversiva ar fi constructia unei identitati ceva mai onorabile :)).
   E foarte bine oricum ar fi, pentru ca si daca Valentin nu e Valentin, este cert ca exista oameni ca Valentin si e util sa-i putem intelege si eventual ordona…

   • Pai, nu este deloc dificil: pur si simplu fac parte din categoria celor care niciodata nu voteaza negativ. Am explicat undeva mai sus de ce nu fac asta.

    • Sunt sigur ca Varanu’ e complet distrus ca dumneata nu votezi niciodata negativ :). La limita, daca chiar nu mai vrea nimeni sa voteze, merge doar el si se voteaza pe sine negativ. Doar daca n-ai probleme sa devalizezi bugetul de stat, de ce sa ai greturi ca te-ai votat tu pe tine negativ si ai iesit cu 100%???

     • Bugetul de stat nu e simplu de devalizat sau, mai exact, nu e mai simplu in Ro ca in alte parti. Exact cum se intampla si acolo, se intampla si aici, de aceea nu as insista prea mult asupra subiectului.

      Sunt insa foarte curios sa aflu mai multe despre ce se intampla cu partea de buget nedevalizata. Si punctul de vedere al guvernului, si al opozitiei. In ceea ce priveste guvernul presupun ca vor face exact ceea ce au facut si pana acum, asadar nici o surpriza. Opozitia? Tacere…

 30. Ne-am departat de subiectul articolului ….partidul care v-a merge pe segmente definite o să cistige alegerile ….cit timp PSD merge pe ajutoare si subvenții si ceilalți care nu depind de sta vor sta acasă ,fiindca nu-i reprezintă nimeni,PSD va cistiga ….e simplu .

  Aici nu mai e vorba de dreapta sau stinga …..se poate presupune ca cei care nu depind de stat sunt oarecum de dreapta ,fiindca vor ei singuri să-si facă viața ….pe oamenii astia trebuie să-i reprezinte cineva ….statul nu poate să spolieze un segment al societății,care nu are nevoie de stat ,in detrimentul altui segment care depinde in totalitate de el …punct .

  • @NIGHTMARE Very good point !!! .statul nu poate să spolieze un segment al societății,care nu are nevoie de stat ,in detrimentul altui segment care depinde in totalitate de el …punct Adaug ca astfel de segment este in relatie win-lose cu baronii locali care reprezinta acum nobilimea Romaniei.

   Vad ca se evita discutia subiectului on topic 🙂

   • Pai, hai da facem o încercare: eu unul dau in scris ca voi vota cu amândouă mâinile pe orice candidat care promite că renunţă la obligativitatea CAS şi mă lasă pe mine, dacă nu mă duce capul mai mult, să îmbătrânesc sărac și fără pensie. Eu sunt dispus să – mi asum riscul. Există amatori?

    • @valentine nu trebuie sa dai in scris ca nu maninci gaini
     Politicianul trebuie sa se uite la tine si daca vede ca esti vulpe stie ca maninci gaini. Si daca politicianul are nevoie de vulpi iti face o oferta de nerefuzat. Daca are nevoie de gaini face un contract cu cocosii ca sa te ciuguleasca. OK ?
     Numai excrocii generalisti spun ca ei sunt de centru stanga dreapta si favorizeaza si gainile si vulpile

     • Nu cred că în lumea asta mare și complicată sunt vulpe… Pur și simplu sunt sătul să mi-i se facă bine cu forța. Dacă cineva mă asigură că este dispus să se gândească la asta, are votul meu. Eu nu îi cer politicianului să facă ceva anume, doar, pe cât posibil să mă lase în pace. Așadar, ceva speranțe?

     • Daca vrei sa te lase in pace politicienii, incuie usa, stinge lumina, treci pe discovery. Si iesi de pe blogul asta

   • Mai este o solutie: am inceput sa invat limba norvegiana (limbile, mai exact, ca sunt 2). Trag nadejde ca la -30C viata este ceva mai limpede.

 31. Daca e varza in terminologie, vine capra, o paste si raman in urma eventual doar ceva … „masline”.

  O definitie a clasei de mijloc ar fi, din punct de vedere socio-economic grupul larg de oameni din societatea contemporana, care se încadreaza intre clasa muncitoare și [o] clasa superioară.

  Dar, chiar daca vorbim in cunostinta de cauza de „clasa de mijloc” tot suntem pe o „felie” generalizatoare cel putin nepractica [daca nu cumva de-a dreptul falsa]. Lumea intre timp a mai evoluat si acum par a fi necesare mai multe criterii de departajare socio-economica (v. de ex: http://www.bbc.co.uk/news/uk-22007058)

  Totusi, chiar si in acceptiunea initiala (weberiana si scuzati, marxista) este un mare caraghioslac naiv si populist sa afirmi precum Last in indemnul catre MRU:

  „De aceea daca te adresezi direct lor explicandu-le ca daca te vor vota vor putea deveni aceea clasa de mijloc la care jinduiesc in timpul mandatului dumitale rezolvi dilema asta.
  Ei te vor vota si impreuna veti stimula cresterea clasei mijlocii.”

  Promisiunile nu vor creste niciodata nivelul de trai al celor cu initiativa. Ba chiar la nivelul lor, populismul este taxat mai abitir decat in alte situatii. Fiindca este de presupus ca majoritatea celor care si-au asigurat un nivel peste medie prin propriul spirit intreprinzator au obisnuina … utilizarii materiei cenusii.

  In schimb, indemnul reprodus mai sus este atractiv nulitatilor care vor sa parvina pe baze politice/ politicianiste/ de gasca etc.

  Apropos Last, tot zici ca ai pregatit un articol serios. Pe ala cand ni-l prezinti!?

  • Ala e pe bani chinezule. E cu gandire abstracta nu cu bulshituri Zi-i lui Cacarau poate e interesat,

   Clasa mijlocie pe care o am in vedere, clasa de dreapta e altceva decit incerci tu sa arati acolo. Tu nu faci parte din ea ! Degeaba spui in sinea ta : 1 Eu chinerelul sunt din clasa mijlocie, 2 eu votez cu ion iliescu , deci 3 tot ce spune TDS e fals .

   Deci avem si o clasa inalta in Romania chinerelule ? Cine intra acolo ? Columbeanu ? Cine e clasa inalta a romaniei ? Patriciu ? Si o clasa mijlocie Chinerelu ? Daca vrei sa scap bucata de cascaval din gura ori 1 maguleste ma : spune ce frumos canti tu Corbule TDS ori 2 vin o cu abureli mai destepte. Sau pune o poza pe facebook si fara clopul chinezesc. Sa iti vad parul 🙂

   • Tinere de stanga,

    Nu ma intereseaza nici persoana ta nici stangaciile de profiler in care tot te balacesti.

    Credeam doar ca poti ajunge la o suficienta formalizare a „dreptei” pe care ti-o doresti si incercam sa te ajut cu putina logica dar si … critica ce-i drept.

    Stiu ca iti va veni greu sa crezi dar eu, cu argumente mult mai solide decat niste porniri umorale, doresc cristalizarea unei opozitii reale la majoritatea periculoasa de azi. Ori ce vad, inclusiv la matale? Ca esti mai superficial in critica decat cei de la … A3.

    Si foarte confuzat.

    Cam cat sa confunzi o casca de schi cu o palarie din paie orez.
    Cam cat sa „iei” reflectia „nu conteaza cat de lung am parul” decat ca abuzivul „am par lung, minte ce-mi mai trebuie”

    Desteptarea stimabile! Ca iar o sa plangi ca, desi trimiti solutii prin aprilie pentru europarlamentarele din … mai, nu te baga nimeni in seama 😉

    • chinezule gata…. esti chinezul enervat nu ala amuzat.
     Eu nu castig absolut nimic vorbind cu tine. Eu am lansat o tema pentru oamenii de aici si in loc de parerea lor ma trezesc cu @chinezu si @valentin ca mustele sa ma invete chestii. Voi nu aveti alte chestii pe internetul asta mare ? Am multe de invatat. Uite de pilda as vrea un instructor pentru Passo Doble Te pricepi tu ? Nu mi a iesit coulant de ciocolata si nu stiu de ce prea bine. Se pricepe valentin ? La astea politice mai bine mergi sa dai lectii la gradinitele PSD

 32. bunä seara,
  multzumiri pt. uräri si inbärbätäri.

  am citit niste bazaconii pe acest blog, cicä
  ponta plagiatorul trebuie sä ducä mai depart
  politica fäcutä de boc di mru- ; caca maca, o tampenie
  el sä-si facä politica lui, cu minciunile si hotziile promise.

  o fi tot boc si mru de vinä cä nu fac nimic?
  VINOVATUL DE SERVICIU RÄMANE BÄSESCU:
  vai si amar de mama voasträ; uslinosi mincinosi si mafiotzi

 33. Last

  Titlul articolului tau nu e real ….avem partide ,avem si electorat ,dar
  pe care nu-i reprezintă nimeni ….avem o suma de partide care se ingramadesc pe același segment , cel asistat ….iar pe cel neasistat,nu-l reprezintă nimeni ….pentru segmentul neasistat ,sunt necesare reforme in segmentul asistat ,pe care nu are curajul nici un partid să le ducă la bun sfârșit fără pierdere de capitalul electoral din segmentul asistat .

  Basescu si Boc au trecut tara prin criza si singura creștere economică din UE ….au început reforme ,dar au pierdut puterea ……

  • Singurul care mă reprezintă pe mine si m-a reprezentat este Basescu ,nici măcar pdl …..sunt de acord cu toate masurile si toate declarațiile lui ….pdl a fost împins de Basescu ,altfel se pesediza mai repede …..trist ,să vrei să mergi pe transformare pentru a reforma o tara si să descoperi ca ai in spate un PSD mai mic …..trăiască infiltratii si acoperitii din partide …

  • Salut @eugeni
   Incepi cu o negatie 🙂 ? Pai incep si eu cu una
   Pai atata vreme cat electoratul neasistat nu voteaza cu noi, atata vreme cat MRU si MP stau cu fundul in mai multe luntrii umbland dupa cei care ii refuza cum spui ca avem un electorat ?

   Boc nu a fost perceput de dreapta ca fiind al dreptei, IMMistii cu atat mai putin/ Da reformele lui Basescu Boc au consolidat statul de drept esential pentru clasa de mijloc , dar clasa de mijloc nu a simtit asta ca pe niste reforme dedicate.

   • last. CARE CLASA DE MIJLOC? ca doar avem MULT mai putini IMM-isti decat bugetari (fara salariati la companiile de stat)?

    • @cinic
     Fii atent:
     Eu nu ma refer la clasa de mijloc = clasa de dreapta = clasa care voteaza dreapta= cei ce voteaza pe FC si PMP asa cum o simplifica si MRU si manifestul PMPopulara. Cu tot respectul cuvenit acestor domni, simplificarea asta grosolana e chiar o prostie.
     Subiectul este mai complicat decit in 3 propozitii (pentru @cinici 🙂 iti trebuie o pagina iar pentru minusari poti scrie un manual ca tot degeaba )
     Nici intrebarea nu o inteleg prea bine. Daca te referi la numarul immistlor ei reprezinta in afara numarului lor cei 70% din pib !!!!!!!! dau de mancare la toti in tara asta , reprezinta cei 1-2000 angajati ai acestora , familiile acestora, pensionarii acestora, si depinde cum actioneaza politic: ca un nucleu dur care aduna la ocazii paturi marginale, sau ca un model difuz ce se cupleaza cu altele – ca de exemplu MAR ce poate aduna taranimea tanara si activa plus familiile lor si care pot invinge usl -ul zambind

     • @last. Eu nu-mi fac iluzia ca toti patronii+familii din IMM voteaza NU-STANGA! Niste PFA sunt IMM mascate (stii de ce). Iar angajatii acestora nu sunt „spre” dreapta in totalitate.
      Nu-mi fac iluzia ca toti angajatii la privat voteaza NU-STANGA.
      In schimb -si e un „adevar european”- bugetarii sunt pro-guvern ca sa nu fie cumva deranjati din vizuina lor. Mai rau, la noi bugetarii sindicalizati sunt rosii pana si la lenjeria intima, asa ca fracvent gasesti medici pro-PSD.
      Iar grupul pensionarilor [unic in LUME ca dimensiune si raport cu populatia activa] e puternic dependent de guvern (ca sa nu mai vorbim de nostalgicii lui Ceasca aflati cam toti in acest grup).

     • Segmentul IMM-urilor cu simpatii „de dreapta” este mult, mult mai mic decat se presupune (as risca afirmatia ca asemenea IMM exista doar in cateva orase mari, ponderea lor in mod sigur nu este cu 2 cifre). Explicatia este simpla: toate sunt – direct sau indirect – dependente de bugetul local sau de stat.

      Despre angajatii lor… sunt cei care considera ca PSD-ul nu este sufficient de „la stanga”. Sunt cei care au votat PPDD si nu au facut-o din foarte complicate calcule antisistem: am vazut pe viu o adunare la care participau cateva sute de oameni si candidatul de atunci vorbea clar si raspicat despre nationalizarea firmelor locale, confiscarea valutei si alte asemenea nazbatii.

     • @cinic
      Realizez ca esti descumpanit ca traiesti in Romania si mai ales acum in 2014. Pari destul de frustrat expunand cum vezi lucrurile ,

 34. L-AM AUZIT ADINEAURI PE ivan PSD-ISTUL RABIAT;

  „NOI NE-AM REALIZAT PANÄ ACUM PROMISIUNILE”

  CARE.?
  bani pt. salarii ii avea si boc si a rämas si dela mru.
  restul? a tampit toate institutziile, a buliversat invätzämantul.
  a vrut sä sugrume justitzia.

  ce atzi realizat ??? MINCINOSI SI MAFIOTZI USELISTI

 35. Inainte de a ma „dedica” articolului, ma dedic cu „drag” lui valentin.
  Spune omul:
  „Si o retrospectiva a istoriei recente imi arata ca guvernele “de dreapta” au fost o combinatie induiosatoare de amatorim si foarte, foarte putina inteligenta (cu exceptia guvernului Tariceanu, insa acolo exista suspiciunea ca tot ce a avut de facut a fost sa nu strice ceva care mergea oricum din alte cauze decat o “buna guvernare”).

  a) Guvernele de dreapta, asa amatoriceste cum zici, au avut problema ca au condus dupa aducerea la sapa de lemn a visteriei de catre „stanga meseriasa a lui iliescu”.
  b) Guvernul Boc a trebuit sa indrepte ceea ce a facut idiotul de Tariceanu care in anii de boom economic a reusit sa iasa cu deficit. Am impresia ca intelegem diferit ce inseamna inteligenta.
  c) Capacitatea mangeriala, resursele umane ale pnl le-am vazut. Nu au fost in stare sa isi lege numele de nimic de dreapta ci doar de furturi si incalcarea constitutiei. Nu vreau sa pomenesc de pleiada de „intelectuali” ai pnl – mang, marga, cioroianu( care spunea ieri (la 5 minute de istorie ca armata Romana nu a fost agresiva in secolul trecut , ca in afara de razboiul balcanic, primul si al doilea razboi mondial nu a atacat pe nimeni-ce imbecil), SRS, adomnitei, qauriu, chintus, stolnicica si o multime de securisti de seama. ca imi pare rau este ca nu am ascultat de sfatul lui tariceanu ca sa imi iau casa in SUA.-ce imbecil si asta.

  Repet: incalcarea constitutiei a fost condusa de marele prieten a pnlului , voiculescu. pnl a ascultat si a marsat fara sa ezite o secunda……psd a ezitat.

 36. ADEVÄRATZII OAMENI POLITICI ISI ASUMÄ RESPOSABILITÄTZILE
  DA;
  BÄSESCU SI BOC AU FÄCUT-O ; RESPECT
  din päcate romanii nu-si dau seama ; de gestul enorm fäcut:

 37. DOBITOCUL CHINEZ, deturneazä subiectele noastre, vä rog,
  la gunoi cu el, nu atzi obsevat?

 38. @tds,

  Faptul ca automatonul nu poate sa faca legatura intre cauza si efect a votat usleu’ (adica si pe idolul lor, coman omu’auto, gigigca la comisia juridica etc) usle care a incalcat constitutia si au sperat sa aduca lapte si miere in viata lor, spune tot. ce dreaq sa ceri de la astia?
  Vezi, tu esti un cineva care ti-ai facut un rost pe fortele tale ceea ce ei nu pot sa faca daca nu fura de la stat, sau mint pe altii sau insela. Ei sunt ratati si profesional- am demonstrat asta si ca fiinte umane, nu au facut nimic notabil in viata, asa ca nu le-a mai ramas decat sa minta. (de furat fura sefii lor)

  De obicei spun: eu cred, am impresia. In cazurile de mai sus : sunt convins….

 39. @lasnightmusic
  Wow… da’ il cunoasteti cumva pe Pirpiliu si v-ati certat sau ceva? Ca vad ca ati primit vreo 50 de „bezele” si pare ca sunteti singurul luat in vizor…

  • Pai exact ce spun de mult. Au ceva resurse dar le aloca gresit. Si e pacat. Eu tot pe MRU il votez deocamdata daca apare la prezidentiale.
   Pirpiliu e un bun organizator, dar probabil ca organizeaza ceea ce i se spune, sau nu poate iesi din paradigma lui dupa atitia ani de PD

 40. on topic, (aproape 🙂 )

  Am impresia ca avem de a face cu un stol de fetite si baeti de la pfc care dau voturi. Ar face bine sa se duca la sefii lor sa le spuna: ” Domnu’ sef, acolo , pe blog se vorbeste ceva interesant. Poate ar trebui cineva de la noi sa intre in discutie cu ei. Or fi ei putini, dar daca ii convingem pe ei poate fi ceva important pentru noi. Pentru ca ei fiind inteligenti pot sa ii convinga pe altii devenind puncte de diseminare activa a ideii pfc, mai mult poate au si un pic de dreptate si „sefu’ al mare” nu ar trebui sa mai vorbeasca de „sacrificiile pe care le face”.

  • Misto este sus la voturile de sub titlu la calificativ
   Am doua stele adica poor 🙂 si au votat 100 de oameni diferiti !!!!
   Realitatea e ca am fost votat very poor, o stea, dar intrucat eu mi am dat singur calificativul excelent 🙂 pe medie au iesit 2 stele.

   • Si eu te-am votat excelent …. 😀 ….si cred ca si copacenii….

    Last ai marele merit ca un articol de la copac e votat de 100 de ori …n-au importantă stelele ….important e ca este foarte vizualizat ….ca nu le convine ,egal ins eamna ca ți-ai atins obiectivul …poate le rămâne totuși ceva in cap din ce-ai spus pe aici ….Iar MRU să înceteze cu rolul de Fata mare care își sacrifica virginitatea pe altarul dreptei … ..ori iese la lupta si bataie cu uslamistii ori se duce acasă si preda la școala ….din 2 una …

    Din ce exista pe dreapt la ora asta pe mine mă reprezintă in afara de Pirat ,Funeriu ,Papahagi ,Macovei care sunt batăioși ,cu directie ,clari si concisi ….reprezentanții dreptei să lase pentru aule discursurile academice si să vorbească pe intelesul tuturor ….si a prostilor si a pensionarilor si a micilor patroni si buticari si a micilor afaceristi …..cei din mediu privat n-au timp de discursurile lor elevate cind vin seara de la munca obositi …aia dau drumul pe o știre si stau maxim 10minute ….apoi schimba canalul pe ceva relaxant ,nu ca n-ar înțelege ….dar nu sunt dispusi să gândească la ora aia ce vrea să spuna un dreptaci elevat …

   • Eu detei 5 stelute acolo sus. Vrei si like sub articol? o sa pun s-acolo 😀

    Si mie mi se pare ciudat cum tu ai „meleoane” de – si altii doar cativa + . Cred ca e careva care intra prin proxy doar cand e cazul 😆

 41. In atentia celor care au votat usl: (adica pnl,psd, pc)
  DPA:
  „…….. Asadar: Parlamentul Romaniei, desemnat „Persoana Anului 2013″ la categoria Crima Organizata si Coruptie. Romanii pot fi mandri: e rezultatul deciziei lor. Institutia reprezentativa reuseste sa dea masura lucrurilor. Ne regasim in ierarhiile internationale la varf. ”
  Felicitari din toata inima lui ciaina, lingvistu’, si penelistilor….au de ce sa fie mandri.

 42. @eugeni
  e misto ca nimeni nu a pus intrebari clare ca urmare a articolului referitor la cum vad eu focusarea pe un segment de electorat pe care mru zice ca e al lui desi zice ca lipseste, segment pe care MP si l revendica, iar chinezul zice ca el face parte din acest segment.
  e misto ca nimeni nu m a intrebat cum vad eu ca poate MRU sa construiasca acea clasa de care are nevoie si el si noi, Am asteptat toata ziua.
  Am asteptat sa fiu intrebat detalii despre cele 3 puncte pe care in opinia mea ar fi trebuit sa se concentreze FC acum un an dar nimic. Mi au trimis pe chinezu si valentin 🙂 si mi au dar vot poor ca sa vada viq si sa imi ia dreptul de publicare 🙂

 43. eugeni,

  asta au vrut – premiul pt. crimä organizatä si coruptzie,
  USL ,ESTE O BANDÄ DE TALHARI SECURISTO-MAFIOTZI

 44. si eu l-as vota pe MRU, dar nu-l vä luptandu-se
  motIve sunt cu milioanele, nu trebuie sä le de-a timp sä respire
  sä-i certe, sä-i contrazicä,SÄ URLE; sä dea din coadä, sä facä ceva.
  nu-l cunosc romanii.
  ii trebuie un consilier de imagine f.f.bun:

 45. @tds,

  M-am dus pe fb sa scriu ceva, ca poate poate vine cineva. Ultima postare a fost din 24 decembrie. M-am dus pe sait, mai rau 15 dec. Da’ vad ca stolu’ este activ si in zilele de „sarbatoare”. Poate ar trebui sa mergem pe fb la MRU.

  • Cand vezi site ul ti se strepezesc dintii. Mai bine il puneau pe TOG sa le faca site ul ca il facea mai umana 🙂
   Chiar si in FB MRU este extrem de distant. E ciudat,cei ce il cunosc din relatii personale , amicale mi au spus ca la o petrecere de pilda MRU fascineaza pe absolut toata lumea. E pacat ca nu poate trece de ecranul televizorului sau al monitorului de calculator.

   • Hai ca nu merita sa-l tot atacati, ca pana apare un partid solid tre’ sa treaca ani buni. Cand ai de ales intre crearea de organizatii doar cu entuziasti complet amatori si foarte orogliosi pt. ca-si sacrifica timpul propriu sau vechi activisti si purtatori de servieta imbatraniti in rele, nu are rost sa ne asteptam la miracole din neant. Nu vrea lumea sa se bage in politica, si chiar daca ar vrea unii pro bono, aia nu au experienta practica si degeaba le facem noi tot felul de teorii savante ca nu iese nimic intr-un an.
    Paritidele care se ridica la 14% din nimic intr-un an, gen PPDD si chiar si PDL-ul fara Pirat, se intorc foarte usor in neant, avand un electorat extrem de volatil. Trebuie construit incet, pe terment lung. Daca Piratul nu a reusit sa reformeze PDL-ul in 8 ani, iar apoi l-a numit pe Ponta premier in 2012 ca sa nu-l demita Parlamentul (?!?), acuma macar sa avem rabdare cu piticutii de la PMP si PFC. Intre timp ne violeaza USL-ul, dar asta e situatia, s-au inlantuit ghinioane si greseli, acum vedem rezultatul…

    • Este trist fragmentul de mai sus, foarte trist. Pai, sfarsesc prin a crede ca totusi eram mai practic ceva mai devreme propunand absenteismul…

     • Pai nu-i asa. Hai sa ne gandim cum ar arata acum Romania daca PSD ar fi pierdut puterea in ’96, dar poporul nu i-ar fi revotat pe PSD-isti in 2000, chiar daca ar fi pedepsit PNTCD-ul. Tot asa, cum ar fi fost daca poporul care, ca sa va parafrazez, stie el sa aleaga axiomatic cea mai buna solutie ar fi pedepsit PDL-ul in 2012, dar nu s-ar fi intors la PSD. Mie mi se pare o imbecilitare sa-i pedepsesti pe cei care te dezamagesc prin intoarcerea la vechii abuzatori de care abia ai scapat. Absenteismul nu face decat sa contribuie la procesul asta de autosabotaj si de inaintare cu un pas inainte si doi pasi inapoi.
      Sa ne gandim asa: pe scara evolutiei am ales prima data broastele, am vazut cat sunt de primitive, asa ca am ales corocodilii. Cand am vazut ca si cu crocodilii e cah, fie ne-am scarbit, fie am ales din nou borastele, in loc sa alegem si noi dinozaurii. Nu exita mari salturi inainte, dar pot exista oricand mari salturi inapoi. Asa functioneaza lumea, oricat de prozaic ar parea.

    • Bill draga,
     merita sa il criticam. Am asteptat un an pana sa vedem cum se misca (pe saracu Neamtu l am pasuit doar 6 luni – Si pe Neamtu noi l am ajutat. Eu am facut formularul in prima zi pe blogul lui TOG care mi a dat acces acolo )
     Dar cand el e la craiova si se misca cu viteza de 4 km pe ora si zice ca ajunge diseara la Iasi si cand stii ca pana la iasi sunt 600 km si imparti 600 km la 4 te apuca dracii nu ?

     Caci el vrea sa fie liderul dreptei. Am si eu tds dreptul la un lider. As fi vrut ca liderul meu sa fie Funeriu, sau Sever Voinescu sau actrita britanica Emma Thompson. Dar ma rog. Basescu l a ales pe MRU , MRU a devenit calul pe care pariez economiile mele
     In situatia asta trebuie sa se miste out of the box si nu sa ne explice ce sacrificii personale face el ca sa fie candidatul nostru la presedentie.

     Nu le face nimeni teorii savante, dar in ultimul an au mizat gresit in aproape toate situatiile. Daca ar avea macar un 10% nu le as mai zice nimic ca sa nu ii deochi
     Sau macar sa spuna ca se pregatesc pt 2019 e ok, pot sa mai faca 100 greseli pana atunci dar ei vor prezidentialele de anul asta.
     E o incongruenta aici

    • Aproape de acord daca nu ar fi gresit 🙂
     1. Da, trebuie construit. Dar daca construiesti empiric descoperind „roata” la fiecare filiala si nu inveti cum trebuie facut……atunci poti sa construiesti cat de incet vrei.
     2. Inexistenta unei doctrine clare, ca sa „atragi ” cat mai multi, se razbuna prin faptul ca psd „promite” mai bine.
     3. Piratul nu a reusit sa reformeze pdl pentru ca si pdl a actionat empiric. Nu a creat ong-uri, mass media, si mai ales nu a crezut in ceea ce face.
     4. A spune ca Piratul l-a numit pe ponta premier ca sa nu fie demis este gresit. Ponta a fost SINGURA propunere de pm din partea tuturor partidelor. TB nu a incalcat constitutia niciodata.

     PS. am facut si eu ce a facut si tds, compatimesc alaturi de el 🙂

   • Poate ar trebui sa il chemam pe tog pe aici? (pe fb). El obisnuia sa treaca.

    MRU este ca lumina polarizata, lumineaza imprejur, dar daca in spatele unei sticle polarizante nealiniata, nu vezi aproape nimic. :).

 46. Ha, uite Eugeni, cu incognito window in chrome am dat doua plusuri, deci nici nu trebuie sa fie chiar 50 de hamali care sa dea minus…

 47. Uff Ovi, am intrat normal pe Chrome, Mozila si Explorer si am votat pe fiecare. 3 plusuri din cele 6 de la 18.38 mi le am pus singur. Nu am intrat si pe Opera sau Safari sau Torch. Pot asa sa imi dau 6 plusuri singur fara sa schimb IP ul Credeam ca sunt mai important decat sunt in realitate 🙂

  • Sunt Bill, dar am incercat sa schimb si numele cu vechiul Ovi. Merge orice vad ca…
   Tre’ sa faceti filtru pe IP si cel mai bine si pe MAC, ca atunci nici cu proxy nu se poate vota multiplu. Nu stiu in ce masura permite genul asta de platforma asa ceva.
   Din ce vad, plusurile si minusurile sunt de fapt salvate in cookie-uri, deci daca facem clear la cookies putem vota din nou.

 48. salut, salut, all,

  vorba lui Gino: wow!! ce de stelute, nu conteaza poor sau rich, conteaza ca eu am gasit 106.
  🙂 – bravo, tds, cred ca este o performanta a copacului, felicitari si copacului, ca intreg!
  pam-pam!
  😛

  in legatura cu MRU, parerea mea personala este ca MRU nu are stofa de luptator (luptatori sint: TBasescu, Funeriu, chiar si @tog, MNeamtu in stilul lui caraghios este capabil sa farmece pe cite unii, in felul lui abject si borfasul ponta este un luptator, Monica Macovei – daaaa, este o luptatoare, in schimb Videanu, Baconschi, Antonescu si altii – nu au stofa de killeri 🙂 …………….etc etc etc);

  iar in Ro trebuie in primul rind sa fii luptator (indiferent de tabara) si sa treci sticla!!!

  • salut prietene Skorpion
   Da @tog e luptator. Asa mi se pare si mie. Prostii aia de la NR si apoi de la FC trebuiau sa il ridice la nivel national. Tog e pasionat, destept, luptator loial si integru ar fi facut tandari televizorul, ar fi fost o prezenta de remarcat. Poate exagerez eu. Dar In orice caz mai de remarcat decat inodorii, incolorii, insipizii si translucizii care se vad in spatele sefului in pozele de grup

   in afara subiectului Ai citit Gruppenbild mit Dame de Heinrich Boll ? 🙂

   • tds, titlul cartii imi este cunoscut, dar nu bag mina in foc…. mai degraba, stiu sigur ca am citit Partida de biliard de la nouă și jumătate.
    De ce intrebi?

    • Pai titlul e legat de o poza de grup, asa mi am adus aminte de carte, si de Boll unul din cei mai buni romancieri din RFG care s au publicat si la noi, tu esti cu spatiul german in sange 🙂 in rest conexiune intimplatoare

 49. Nu ostoiesc sa spun: In Ro. problema este de respectarea statului de drept. Singurul politician care a insistat pe acest subiect a fost TB. Singurul partid care adera la aceste valori fara echivoc este PMP. Faptul ca pfc , pdl , pnl isi trag clopotele reciproc , pentru mine este relevant ca sa imi dau seama de principilalitatea lor. Dupa aceea vine doctrina. Aici toti si toate incearca un catch all. Aici pierd cu totii. Mai putin PSD.

  Tds a zis ceva important. Trebuie sa te adresezi celor potential din clasa mijlocie.
  Cocalarii nu intra in clasa mijlocie. (ei nu se pune (sic) )
  De aceea ,cred eu,daca deschizi un orizont tinta catre care sa tinda electoratul este de 100 de ori mai bine decat : „va mai dam asta si asta” care mentine status -quo ul. De asta a castigat TB si a adus dreapta la putere desi exista putini de dreapta in Ro. Priviti toate declaratiile politice ale oamenilor politici prin prisma orizontului de obiective de atins. (nu promisiuni electorale). Funeriu este unul dintre singurii care reuseste sa transmita scopurile care trebuie atinse.

  PS. Nu sunt de acord cu @tds ca TB i-a inselat. (intentionat).

  • E, acuma nici Basescu nu era chiar asa in 2003 cum il vedem noi acum. De exemplu, mie imi place mai mult basescul recent decat cel de pe vremea luptei cu Adelu.
   Si, din pacate, Basescu acesta care imi place mie mai mult nu ar fi castigat in 2004. In 2004 Basescu era un clovn simpatic, antisistem, bataus, iubit de cocalari si extremisti, dar si de potentiala clasa de mijloc (astia-l iubeau in masura in care-l urau pe Bombo).
   Funeriu poate deveni un om de stat asa cum si Basescu a devenit unul, dar asa poate deveni oricare dintre dreptaci, fie ca prind la masse, fie ca nu prind… Problema e ca daca nu-s carismatici nu ajung sa-si arate calitatile de oameni de stat ca nu-i voteaza bizonu. Basescu a fost un noroc extraordinar, ca a pornit ca un fel de Domnu-Dan-Croitorasul-cel-Viteazu, dar s-a transformat intr-un om de stat remacrabil dupa 2006.
   Si nu e corect sa-l acuzam pe MRU sau Tomac sau Baconski ca nu-s niste Basescu reincarnati. Basescu a fost un noroc care nu se mai repeta, si nici conditiile victoriei lui nu se vor mai repeta, dar daca PSD ia tot la anul, ar putea sa apara conditii oarecum similare in 2015.

   • Putina istorie, fara nici o dorinta de a declansa vreo polemica. Guvernarea ’96 a fost un dezastru, o calamitate si ranile de atunci inca nu s-au inchis. Eu eram tanar, de-abia ma angajasem, dar prin 97 am vazut oameni seriosi, (tehnicieni, nu politicieni) pur si simplu ingroziti de personajele care populau administratia centrala. Si nu fiindca erau corupti sau alte asemenea fineturi; pur si simplu acolo ajunsesera oameni care nu intelegeau ce se intampla erau complet pe dinafara; nu rai, nu corupti, ci pur si simplu sinistru de incompetent. Si asta, mare atentie, se intampla intr-o perioada cand statul era present masiv in economie.

    Repet inca o data (scuze pentru pleonasm), nu vreau sa polemizez pentru ceea ce este istorie. Dar intre guvernul Nastase si guvernele Radu Vasile si Ciorbea este diferenta dintre academie si gradinita.

    Si „dreapta” inca plateste pentru acel experiment iresponsabil: coruptia si saracia associate sunt relative tolerabile; frica de a ajunge pe mana unor caricaturi periculoase, ei bine, este cu totul altceva.

    • Sunt perfect de accord ca astazi este o cu totul alta situatie si economic si reprezentantii dreptei sunt altii. Insa imi inchipui ca mai sunt destul de multi cei care nu au uitat prin ce au trecut atunci.

  • @eugeni, tu ai dreptate. Dar la PS vreau sa spun ca TB i-a inselat dar neintentionat, sau nu e culpabil pt asta.
   Cum asa: Esential pt TB a fost sa intre in turul 2. In turul 2 votantii celor de pe locurile 3-10 au adus plusul de 30% pt ca TB sa castige. Altfel, ma uitam la adunarile populare. TBasescu facea cu ochiul asistentzei in timp ce dansa cu tiganca sau bea palinca. Fiecare om din asistentza avea impresia ca TB lui i-a facut cu ochiul iar sensul zambetului, a fost descifrat de fiecare om in felul lui.
   Unii au zis, e betiv ca noi, e chefliu ca noi, va avea grija de betivi si cheflii.
   Basescu doar facuse cu ochiul
   Apoi cand Basescu nu a dat ordin ca bautura sa fie pe gratis oamenii care interpretasera in felul lor zambetul complice al lui Basescu s au simtit inselati, iar TB a scazut in sondaje pana la nivelul captivilor – ca noi
   Asta am vrut sa spun cu inselarea lui Basescu , Am fost clar 🙂
   Atunci cand MRU vrea sa se adreseze la toata lumea si la nimeni in special ar vrea sa fie inselator ca Basescu, dar nu reuseste,
   Nu reuseste pentru ca 1 nu e basescu 2 nu a creat un nucleu dur cum avea basescu atunci peste care sa vina restul pana la 50 % 3 Nu are convingerile atat de bine structurate ca TB deci previzibile in concept

 50. @TDS, off topic
  de vreo citeva minute l-am descoperit pe Dale Chihuly
  fascinant!!!

 51. Ceva vesti de la MAR ?
  MAR e o chestie ce poate fi salvatoare in strategia dreptei
  In plus Think Thank ul organizat atunci adhoc prelungit de @night si @eugeni pana tarziu in noapte 🙂 a fost o premiera si pentru Copac. Si pentru mar-isti sunt sigur.

 52. Iaca o maciucă pentru un car de oale

  Iesirea din UE, o sansa pentru redresarea Romaniei? Euroscepticul Radu Golban arunca manusa…..moderator Adrian Nastase

  Din arsenalul de manipulare uslamist lipsea Euroscepticismul …no așe ,acum il au pe Ghiolban

  http://www.nasul.tv/2014/01/03/iesirea-din-ue-o-sansa-pentru-redresarea-romaniei-euroscepticul-radu-golban-arunca-manusa-see-more-at-httpwww-ziaristionline-ro20140103iesirea-din-ue-o-sansa-pentru-redresarea-romaniei-eur/comment-page-1/#comment-236247

  • Sunt al naibii de curios ,cum combat dreptacii nostrii chestia asta ???

   • Unele rahaturi mici trebuie ignorate cred,
    iar puscariabilului Bombo ii pare rau cred ca a fost lacom dupa banii europei, si a pus umarul la intrarea in UE iar mai apoi, justitia cu sprijin UE l a incaltat. Aditza face valuri in caditza

  • Radu Golban – trait putin in Ro, apoi in Germania, apoi in Elvetia…
   i-as sugera sa se mute putintel in Coreea de Nord.
   Incredibil cit tupeu pe acest individ, iar de N0049 – ca moderator – ce sa mai zic….

   sau severin adrian, alt puscariabil, daca raminem in UE murim, daca iesim din UE tot murim….iar bizonii? or inghiti si galusca asta?

 53. Daniel Funeriu spune:

  Cine observă atent scena politică din România vede clar că PSD este hiper hiper hiper… profesionalizat în comunicare Un exemplu: comunicatorii secundari.
  Oameni de nimic, un fel de salahori politici, care nu au alt scop decât un post secundar, acolo. Ei aruncă pe piață tot felul de enormități care monopolizează discuția publică zile întregi și distrag atenția de la esențial: responsabilitatea totală a lui Ponta pentru dezastru. Dezgustul oamenilor față de acești salahori politici nu se transferă asupra partidului lor și nici asupra șefului lor. Când era în opoziție PSD ataca, cu foc concentrat exclusiv capii: Băsescu, Boc, Udrea, și arareori un altul care mai scotea el capul. Comunicatorii secundari erau ignorați de PSD.

  interesanta observatia asta:
  Comunicatorii secundari erau ignorați de PSD.

  • Bineinteles
   Nu poti dilua mesajul, Folosesti tot armamentul din dotare pe cat mai putine persoane, care intruchipeaza raul. Cu cati sunt mai putini cu atat bizonul ii tine minte mai bine ca ei sunt sursa raului in tara asta
   E elementar ce facea PSD

 54. Yessssssss…..așa da….de asta îmi place din ce in ce mai mult Funeriu …stie e vrea si trece si sticla pentru ca e convins pana in panzele albe ce afirmă

  Da, dar depinde de echipa cu care se pornește la drum. De aceea cred că e important, vorba lui Papahagi, un „început bun”. Mai jos câteva repere pentru un „început bun”, cu scopul de a evita ambiguități. Dar și cu scopul de a-i proteja, profilactic, de disconfortul expunerii publice a goliciunii lor pe unii desperados ai propriei lor agende.
  Cred că e important de clarificat, pentru că aud din ce în ce mai des oameni care se auto-definesc ca „băsiști” dar nu țin minte să fi făcut ceva concret în afară de a fi profitat de victoriile lui Traian Băsescu. A propos: nu țin minte ca Traian Băsescu să se fi definit ca altceva decât… Traian Băsescu.

  A fi de dreapta înseamnă să muncești. Nu să abuzezi de munca altora.

  A fi de dreapta înseamnă să ai caracter. Nu să faci strategii de salvare personală.

  A fi băsist înseamnă să-ți asumi ridicarea steagului și împlântarea lui în inima câmpului advers. Nu a sta pitit și a face calcule meschine, pe care în fața oglinzii le consideri ca fiind „strategii”.

  A fi băsist înseamnă a fi făcut ceva măsurabil. Nu doar texte, ca singurul efect măsurabil al trecerii tale prin viața politică.

  A fi băsist înseamnă să tragi echipa după tine, nu să o critici inutil din motiv că altfel nu „te preia presa”.

  A fi băsist înseamnă să-ți asuma lucruri corecte, tranșante chiar dacă sunt impopulare. Nu a lovi în cei care și le asumă cu scopul de a le lua locul.

  A fi băsist înseamnă să-ți respecți partenerii. Nu a considera că doar prin augusta ta prezență ai făcut destul.

  A fi băsist înseamnă a fi direct. Nu a fi atât de contorsionat în gândire și sinuos în parcurs încât să-ți fie greu să te justifici până și în fața oglinzii.

  A fi băsist înseamnă a-ți asuma leadership. Nu a da din colț în colț doar pentru că leadership-ul respectiv generează și obligații, nu numai avantaje.

  Responsabilitatea este enormă, de aceea am spus că mutările politice care urmează trebuie să aibă ca numitor comun generozitatea față de cei care au încredere în noi. Cred că e datoria noastră, a celor în care „poporul reformist” își mai pune încă speranțele, să-i propulsăm numai pe cei care au cele nouă puncte de mai sus în ADN-ul lor. Nu e loc pentru egocentrism. E loc numai pentru performanță.

  Clar ,concis,cu directie ,cu forță ….forța dă încredere ….nu poți urma un om daca n-are forță ,hotărâre si atitudine de luptător ….

  Bravo Funeriu !!!!!….el si cu Daniel Morar oricând pot fi candidații dreptei .Punct ….fără nici o discuție .

  • Discursuri de genul asta ….simple si clare ,il pricepe tot bizonul,pensionarul,buticarul ,micul afacerist si corporatistul….măsuri si facilități pentru fiecare si ai un program politic beton ,fiindca ai si liderul cu discurs.

   Last ….fa o comparatie intre Funeriu si MeReU -ul care se sacrifica pentru ca il aleg altii ,ca el nu prea vrea ….dar, na …ce să facă ,il obliga lumea să fie ‘ cantidatul” dreptei … 😀 😀 …..de rîsu’ curcilor ….deci ,eu basist nu o să-l votez veci pururi ,nici dacă își pune pene sau il sustine Base

  • Mersi..Sa inteleg ca tot ce ai highlight e Funeriu..Omul e bun, bun de tot si are o determinare fantastica. De asta il si ataca. Si Papahagi e bun. De curind l-am auzit pe Liiceanu vorbind f frumos de Cristi Preda (mie nu-mi displace). Liiceanu spunea ca sint citiva f buni dar care nu sint acceptati de „sistem”..

   Cu privire la discutia „stinga dreapta” Funeriu a spus o data: „trebuie sa ne preocupe buna guvernare”. Cred ca discutiile despre stat minimalist intr-o Romanie atit de saraca nu-si au rostul si risca sa indeparteze oamenii carora le e frica de schimbare dar care n-ar mai vota USL..

   Intr-o tara mai normala toti astia Funeriu, Papahagi, C. Preda s-ar fi putut regasi intr-un partid mai de stinga. La noi la stinga e mafia, bresa nu poate fi facuta decit la centru-dreapta.

   Interesanta dicutia de azi.

   • @coana zoe
    multumim ca ti s-a parut interesanta discutia.
    ..
    „Intr-o tara mai normala toti astia Funeriu, Papahagi, C. Preda s-ar fi putut regasi intr-un partid mai de stinga.”
    Risc sa spun ca intr-o tara mai normala multi din ei nu ar face politica. Ei ar face cercetare, ar preda, ar scrie carti ar face business. Au intrat in politica (pe o parte i-a tarat Basescu ) din disperarea unor oameni onesti de a se implica si a echilibra situatia politica in tara asta. Observam ca pe stanga nu prea au venit super calificati si super onesti sa faca politica. Se descurca bine cu ciurucurile ( profesional vorbind) pe care le au

    • Total de acord. De fapt, asta ar trebui sa fie sansa noastra a oamenilor onesti, faptul ca la „stinga”, deci de partea mafiei nu s-a implicat mai nimeni cit de cit decent. Numai certati cu legea si incompetenti pe deasupra.

     Problema e Antena 3 cum zice Night mai jos. Oamenii care asculta la ei nu au cum sa voteze Funeriu..Am vazut si eu cind am fost acasa niste manipulari grosolane la adresa lui Horia Georgescu. Dupa aceea nu m-am mai uitat..E teribil ce au facut astia cu Antenele. Romania putea fi altundeva acum daca nu erau astia. Si cind te gindesti ca premierul e invitat permanent la asemenea televiziune..

     Si eu cred ca sint prea multi manipulabili/(prosti ?? ) in Rom dar daca Voiculescu pica s-ar putea sa se schimbe lucrurile..Deci miza ramine Justitia.

 55. Antena 3, liderul televiziunilor de știri

  În privința posturilor de știri, Antena 3 a încheiat anul 2013 pe primul loc în acest clasament (și pe  locul 4 la general).

  Cu o medie de 6.8% cota de piață pe întreaga zi pe publicul urban la nivelul întregului an 2013, postul de știri al lui Dan Voiculescu a înregistrat, în 2013, audiente duble fata de următorul clasat, România TV, postul controlat de deputatul PSD Sebastian Ghiță, care a obținut o medie de 3,4% cotă de piață.

  În prime time (19.00 – 24.00),  media cotei de piață a Antenei 3 a fost de 6.3%, iar România TV a înregistrat o medie de 2.7% pe întreg anul.

  Celelalte televiziuni au obținut cote de piață în prime-time de 2,3% (B1), respectiv 1,6% (Realitatea TV).

  De remarcat este faptul că, în prime time, Antena 3 obține 6,3%, aproape cât România TV, B1 TV și Realitatea TV la un loc (6,6%)

  În medie, peste 3.000.000 de telespectatori din mediul urban cu vârsta de peste 18 ani au vizionat cel putin un minut programele difuzate de Antena 3, pe parcursul anului trecut.

  Incredibil …..3 mil. In mediu urban ….mulți …prea mulți prosti …

 56. neata,
  sint un circotas acum de dimineata
  🙂
  de ce articoul de ieri elaborat – din cite stiu eu – de @lnm = lastnightmusic apare ca fiind postarea lui civiq, iar articolul de azi elaborat de @Mih apare ca fiind postarea lui @Mih??!!!

  🙂

  • skorpy, salut! 🙂

   …dintr-un motiv foarte simplu: @Mih este inregistrat/ă la Copac ca autor și articolele intră direct pe „contul” lui/ei iar @ last se codește să confirme invitatia lui Viq de a deveni autor la Copac, asa ca trebe ca Viq agățe pe craca lui ceea ce vine de @tds au de la alții…
   Că așa merge «bucătăria» WP 😉

  • Skorpy,

   Cand trimiti textul prin e-mail, apare ca postat de cine il…posteaza si semnat de cine l-a scris. Daca cel ce l-a scris il si posteaza, respectivul apare si la postare si ca autor…Doar acum ai sesizat „fenomenul”? Ca de intamplat s-a mai intamplat (Adminii pot sa-ti confirme).

 57. un articol ce merita citit –

  http://dorinlazar.ro/strategia-demonstrantilor-unitisalvam/

  si eu comentasem cu multe luni in urma ca exista posibilitatea revenirii la anii 50, dupa cum se misca regimul ponta..

 58. @Mih & @old,
  gata, am inteles si scuze!

 59. @lnm, ai citit articolul lui dorin lazar?
  ce parere ai?

  • Skorpyon
   articolul este o analiza foarte buna.
   Eu as fi adaugat – raspunsul la intrebarile : Cum reusesc sa adune un grup totusi heteroclit de tineri de toate varstele. si care sunt mecanismele tehnice de functionare ?
   In plus nu as accentua prea mult rolul Pontacilor de la inceput.
   Miscarea, la fel ca si miscarile din Franta din 68 a pornit prin mimetism s-a dezvoltat, si abia apoi Rusia respectivi Pontanacii au dat un branci in directiile dorite de ei.
   ,,,
   Culmea e ca un tanar destept mi a zis la Resita ca unitisalvam este condusa din umbra de……. Basescu contra guvernului 🙂 🙂 😦

 60. @lnm,
  as pune alta intrebare: cum putem contracara acest fenomen periculos?

  • Habar nu am
   1 Daca e sa fac o paralela: e ca gripa, nu prea ai ce sa ii faci ii dai citrice dar nu antibiotice si o lasi sa treaca
   2 In America pt ca nu au ce sa ii faca o lasa sa treaca usor si de la sine
   3 America e un organism puternic Romania in schimb este un organism slabit si din pacate poate sa fie daramat de gripa asta

 61. Pingback: Breaking News: Clasa mijlocie exista domnilor! | Copacul din pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s