Breaking News: Clasa mijlocie exista domnilor!

Da ! Mental,  chiar exista.

La finalul articolului anterior ,  ii sugeram in ultimul paragraf  dlui MRU:  de fapt George Arun, Deutsche Welle   Daca tot crede  (la fel ca si PMP,  vezi preambul )  ca in electoratul  dreptei, clasa de mijloc  nu este inca formata,  atunci pentru a nu pierde timpul:
1)  sa nu mai astepte  pana cand Ponta va crea prin facilitati  fiscale o  clasa de mijloc  care sa   voteze  dreapta,  respectiv pe MRU,
2) ci,  in cadrul procesului de dezvoltare a dreptei (proces de care in opinia mea   inca nu s-a apucat la modul serios, nici MRU   nici ceilalti lideri )
3) sa se concentreze  pe  dezvoltarea acestei viitoare clase mijlocii   si  dea un mesaj direct si o oferta  „potentialilor  viitori  membri ai  clasei mijlocii”

UPDATE 

pentru ce e scris mai sus !     @Mih  imi  atrage  atentia  ca in articolul din Deutsche Welle  nu este opinia lui  MRU ….. ci  a autorului  DW  George Arun.  Ii multumesc,  drept urmare corectez si cu scuzele de rigoare  corectez  anterior. In ce priveste articolul din acest punct in continuare, el  ramane neschimbat   ramanind  la fel de valabil   si sper valoros   atata vreme cat FC si PMP  se considera exponenti si ai clasei de mijloc.

MRU, dar si Tomac sau Fuia au un atu important:  Pot exploata   schimbarea modului de percepere

Vestea foarte buna si poate  surprinzatoare  🙂    este:  a  fi in clasa de mijloc (sau a tinde a fi in clasa de mijloc)  tine  de tendinta  si de perceperea partii pline sau goale a paharului   si nu neaparat de statutul  economic si/sau  profesional   din acest moment  al  persoanei.

Exemplul 1 :  In anii 50  populatia americana se caracteriza singura ca fiind de clasa mijlocie indiferent de venit sau activitate.  Un fost  publicitar  William Benton,   a inceput sa intrebe  pe cei din jur ce inteleg ei  prin „clasa de mijloc”.   Raspunsul majoritar din acel moment  a fost unul clar  pentru Benton :   „clasa de mijloc spre deosebire de clasa muncitoare insemna clasa care credea in capacitatea propriilor copii de a se ridica prin pregatire scolara”.
Intrezarind oportunitatea  Benton a cumparat firma  Encyclopedia Britannica, si a inceput sa difuzeze  Enciclopedia,  prin profesorii de liceu,   parintilor  ai caror copii erau  primii din familie ce urmau liceul. Sloganul era:   „Daca vreti sa apartineti clasei de mijloc copiii trebuie sa aiba Encyclopedia  Britannica.”   In 3 ani,  Benton a pus pe picioare compania  care era pe punctul de a da faliment, iar dupa  10 ani a aplicat aceiasi tactica in  Japonia  si normal ca s-a imbogatit  🙂 devenind apoi senator de Connecticut.

Pentru majoritatea  americanilor nu a fost nevoie decat de 10 ani ca sa nu se mai considere  „clasa muncitoare” ci „clasa de mijloc”
Atentie ! :  Nu am spus „sa fie”  ci  „sa se mai considere”

Exemplul 2: Prin comparatie  cu SUA,  din punctul de vedere al distributiei venitului Marea Britanie este o mai mare adepta a egalitarismului decat SUA.  Cu toate acestea populatia  britanica,  spune Drucker,  se considera  in procent de 70%  clasa muncitoare chiar daca  doua treimi  din aceasta are un venit mai mare decat „clasa  muncitoare”  si mai mare decat venitul „clasei de mijloc inferioare”

Este esential  ca liderii dreptei  indiferent daca se numesc   MRU, Tomac  sau Fuia    sa  contureze  acest areal de oameni  care nu sunt, dar pot aspira  si  pot deveni in conditii prielnice de dezvoltare  intr-o guvernare de dreapta    asa numita  ” clasa mijlocie”   si,  sa le faca „o propunere unica  ce nu poate fi refuzata”. (Ce inseamna asta  am mai explicat)                  Este evident  ca inainte de asta  va trebui la fel ca si Benton sa determine multimea potentiala.  (Un sculptor celebru intrebat cum realizeaza sculpturile lui extraordinare   spunea:    Simplu !  Iau un bloc de marmura si inlatur cu dalta   partile care sunt in plus din statuie   🙂 )

Personal, cred  ca simpla targetarea   pe clasa de mijloc de catre cele doua  partide  (FC si PMP)   este destul de riscanta  dar asta poate fi sigur  o alta discutie.

Subiectul II:   Cum sa  trecem  de sticla  ? ..  Folosim fereastra 
Esecul comunicarii consta  intre altele in unilateralitatea cunostiintelor.

Ca sa li se adreseze  coerent prin ecranul televizorului, direct  sau prin  contractul  (asta e alt subiect ! ) pe care il va face cu potentialii captivi ai dreptei,   sugerez lui  MRU&friends sa tina seama   intre altele  de  o tehnica numita  Fereastra Johari  , sa mute comunicarea spre zona  deschisa (Arena),    si sa o largeasca prin intelegerea mai exacta a nivelului de cunostinte al alegatorilor nostri potentiali,  reducand totodata dimensiunile celorlalte 3 ferestre.

Fereastra Johari   este  impartita  in  4    fereastrajo

Pe axa X  sunt   lucrurile pe care le stiu eu   iar pe axa Y  lucrurile stiute de cei cu care vreau sa comunic.
1 – Zona deschisa (Arena): cuprinde cunostinte  si notiuni   stiute de cei carora noi ne adresam. Este zona in care putem comunica perfect cu  telespectatorii, cititorii, alegatorii  si avem  sanse maxime ca mesajul nostru sa fie inteles.
2-Zona oarba:  cuprinde ceea ce  alti oameni  cunosc despre mine iar  eu nu am idee. Ei nu mi le spun.   (ex.  Merg la un talkshow si  daca jumatate din cei din sala sau de la tv cred ca am mancat vita de Kobe si am cumparat unsori scumpe pe banii contribuabilului  dar se jeneaza sa imi spuna asta  iar  eu nu stiu  ce este in mintea lor (caci nu am initiat un sondaj mic in acest sens)  este greu sa devin credibil  orice as vorbi. Pentru a reduce aceasta fereastra, feedback-ul este esential.   Eu trebuie sa aflu  care sunt lucrurile pe care  auditorul meu  le stie/crede   pentru ca acelea trebuiesc  discutate/demontate  in primul rand )
3-Zona ascunsa (Fatada): contine elemente  pe care ni le ascundem  deliberat  unii altora.  Pentru a micsora  aceasta zona in favoarea zonei deschise,  sunt importante marturisirile, fata noastra umana,  pe care le facem deliberat  si micsoram  distanta care ne  separa  de  publicul nostru.  (Priviti-l pe Basescu.  El gaseste momente bine alese in care sa vorbeasca cate ceva si despre el ca om, intimplari din tinerete, copilarie, umane,  bineinteles in limita pe care si-o impune deliberat, dar o face )
4-Zona inchisa: contine  lucruri  despre care nici ceilalti nici eu nu stim.  ( Pe care o rezolvam  prin  analize, sondaje  urmate de emanciparea  publicului.   Trebuie sa aratam publicului  nostru  ca  el are  capabilitati pe care nu si le cunoaste:  acelea  de a protesta, de a progresa, de a se solidariza,  de a se emancipa  de a empatiza   etc.  )

Perfect comunicam in zona deschisa – (cu adeptii dreptei de pilda sau cu fanii).  In relatia  cu  privitorii tv,  portiunea colectiva deschisa poate fi minuscula, ingramadita de  multe mesaje.
Lipsa de comunicare nu este in avantajul nimanui, de aceea liderii trebuie sa fie atat de deschisi pe cat pot in mod responsabil pe o anumita problema, Deschiderea avanseaza incet, pe fiecare topic in parte   dar este drumul  spre o deschidere generala.
O analiza permanenta a  potentialilor, a publicului, sa nu ii mai tratam drept irationali sau pacaliti sau pacalibili    – anume partea ascunsa a ferestrei, ne poate ajuta  sa  intelegem exact cum stam, cum se schimba modul lor de percepere  si cum  sa  ii ducem spre zona deschisa.  Maestru este  Traian Basescu  in iesirile cucului de  la ora 18.30 cand  il vedem cum   opereaza aproape exclusiv pe  zona deschisa,  actionand prin   reducerea  celorlalte  zone si translatarea  spre zona din stanga sus a ferestrei Johari.

102 responses to “Breaking News: Clasa mijlocie exista domnilor!

 1. Buna dimineata!
  Last,

  Constat ca s-a produs o eroare! Destul de mare…

  Am revazut articolul tau din 3 ianuarie (cu mentionarea caruia il incepi pe cel de azi). Si am de facut o observatie (poate e necesara si o clarificare).
  Respectivul articol este construit pe baza unor declaratii pe care i le atribui lui MRU, scotand in evidenta unde greseste, cu ce nu esti de acord.
  Spuneai in 3 ianuarie:
  „Intr-un interviu pt DW http://www.dw.de/dreapta-politic%C4%83-%C5%9Fi-electoratul-de-dreapta/a-16468251 MRU arata care e problema, dar indentifica imprecis electoratul – legandu-l doar de clasa de mijloc si dand o solutie ciudata.”
  Am urmat link-ul dat de tine.
  Surpriza a fost sa constat ca NU e vorba de un interviu (in afara de poza lui MRU, atasata articolului, nu este mentionat nicaieri ca ar fi un interviu si nici nu exista citari din declaratii ale liderului FC), deci toate afirmatiile pe care i le atribui lui MRU, NU ii apartin lui, ci autorului George Arun. Drept consecinta, nici critica pe care i-o faci lui MRU (si ai adaugat si PMP) nu are un suport real si corect, pentru ca NU e viziunea lui ceea ce combati tu, ci a lui George Arun.
  Solutiile corecte trebuie sa plece de la analize riguros corecte. Mistificarile (fie ele si involuntare), le submineaza credibilitatea, nasc suspiciuni. Si ar fi pacat!
  Si nici nu avem dreptul sa inducem o perceptie falsa asupra unei persoane, atribuindu-i afirmatiile altcuiva.

  • Mih,

   Si eu am cartit, cartitor fiind de felul meu 🙂 , impotriva lui MRU (modului in care isi construieste mesajele). Daca vezi vreo eroare si la minea, atrage-mi si mie atentia, cateodata ma las purtat de val ……. MRU Ar fi un caz la care sa ma bucur ca am gresit……….
   Pe de alta parte , cred ca, in rest, tot ce a scris @tds despre clasa de mijloc si comunicare , este corect

   • Eugeni,

    A fost o intamplare ca azi m-am gandit sa-mi reimprospatez memoria reluand art. din 3 ian. si sa-l vad si pe cel din DW.
    Nu intentionez sa-mi iau „raspunderea” verificarii afirmatiilor altora. Ar trebui sa fim fiecare foarte atenti si sa ne asumam ce spunem despre altii,
    Cred ca e important si cand formulam o parere, dar mai ales, atunci cand vrem sa transmitem un mesaj credibil. Si asta are legatura cu ce spui tu despre ce e corect in spusele lui Last. Nu pun la indoiala expertiza sa si valoarea a ceea ce ” a scris @tds despre clasa de mijloc si comunicare”.
    Ar fi bine, cum spui, sa existe receptivitate din partea celor care ar avea cel mai mult de beneficiat din ideile lui Last, politicienii nostri de dreapta.
    Sansele de a fi receptivi la aceste idei tin si de credibilitatea celui care le emite, motiv pentru care cred ca erori ca aceea pe care am semnalat-o, ar trebui evitate si dupa caz, corectate.

   • Eugeni, asa este. Cand am publicat articolul initial din 3 ianuarie la Copaculdinpadure el a fost vizitat de peste 1350 de cititori 🙂 si comentat la greu 193 comentarii. 🙂 Sigur ca ar fi bine sa fie vazut si comentat articolul de catre oamenii de partid caci este scris in principal in folosul lor

  • Mih cred ca ai dreptate. Cu scuzele de rigoare am modificat. Articolul nu este o critica la adresa lui MRU ci o contributie originala a mea la ce ar trebui sa faca liderii dreptei inclusiv MRU, Tomac, Fuia pentru consolidarea clasei mijlocii, Va rog sa cititi articolul in aceasta lumina. dupa corectura facuta. Si sa il comentati in acest sens.
   Referirea la Partidul Miscarea Populara este corecta. Ea se considera vezi lincul dat de mine mai sus, un vehicol al Clasei Mijlocii in Romania

 2. Ziua buna oameni buni,

  @tds,
  Doua capitole foarte interesante. Poate ar fi trebuit „bagate” in doua zile diferite.
  Extrem, extrem, de important „oferta unica” si stratul de votanti potentiali.
  In capitolul doi, comunicarea , foarte importanta, dar cred ca are de a face si cu talentul oratoric, charisma, si asta este innascuta. MRU nu poate sa depaseasca (am impresia), chiar cu pozitionarea strategica „la fereastra”, anumite limite.
  Exemplu: A spus ceva cam ca: ” Decat cu carisma si fara logica mai bine fara carisma dar cu logica”. Pai logic cel mai bine este si cu „charisma si cu logica”, nu? . De ce sa nu cautam unul care le are pe amandoua…. ?. Asta contrazice un pic ce a zis el. Chiar daca oamenii, in general, nu constientizeaza usoara abatere de la logica, ei simt ca ceva nu este la locul lui. Iar aici nu exista nici-o ferestra care sa „ajute”. Si nu este prima data …….( a mai zis una despre lipsa de avans a democratiei in Ro in ultimii 10 ani, ceea ce este o eroare si faptic si ca mesaj). Este, pana acum , totusi, cel mai bun candidat la presedentie.

  PS. Propun ca cine are legatura cu cei din partidele respective sa trimita un link si sa le ceara sa vina sa citeasca si , eventual , sa comenteze. Asa cum au venit cei de la MAR.

  • @eugeni
   Da, Asa a spus : . E o ambiţie personală, pentru că trebuie să conving şi, de vreme ce charisma nu funcţionează, trebuie să funcţioneze logica şi nu în ultimul rând cultura generală politică“, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu, într-o declaraţie de presă.
   Eu cred ca nu charisma personala ii lipseste lui MRU ci tocmai niste inabilitati tehnice despre care s-a vorbit mult aici si se va mai vorbi.
   Intradevar MRU este cel mai bine plasat candidat la prezidentiale, cel putin pana acum, pana in momentul in care Traian Basescu nu si-a manifestat preferintele. Daca insa azi ar fi alegeri, MRU ar pierde cu votul meu si al tau la un loc. Preocupant pentru mine este nu MRU ca si candidat la prezidentiale ci Forta Civica, partid care vedem unde este, cum se manifesta dupa atata timp de la infiintare.

   • MRU a mai zis:
    „Mai bun, mama nu are! Chiar daca nu am carisma, obisnuiti-va cu mine ca exist!”. Asta , cred eu, la un party lumea apreciaza. Dar Intr-o discutie oficiala, unde poate sa aiba si inamici politici, care il puteau intreba:
    „Da ,da’ alta mama, mama altuia, poate ca are altul mai bun” 🙂 Si totul se poate termina cu un ras general care ar fi minat tot ce a spus anterior……asta este problema cu exprimarile neglijente.
    Personal cred ca ar fi trebuit sa zica ceva in genul:
    ” Poate nu am carisma dorita de unii sau altii dar obisnuiti-va ca exist si sunt cel mai bun. de ce sunt cel mai bun? luati CV-ul si a celorlanti candidati la slujba asta, prezentati-l angajatorului si el sa decida, nu asa se face? ).

 3. Last, felicitari!
  Dupa o serie de articole ratate, iata ca se poate!

 4. Buna dimineata!
  @last,
  cu alte cuvinte,inteleg ca aceea clasa de mijloc invocata de politicienii dreptei „mental exista” trebuie doar identificata Potentiala clasa prin educatie devine constienta in gasirea cailor spre o viata prospera.Dar aici nu putem eluda aspectul economic.Fara venit nu ai acces la informare ,nici educatie care ramane precara.
  Categoric pentru un lider ramane importanta comunicarea cu subiectii pe care vrea sa-i convinga pentru a-l urma,una deschisa ,sincera ,credibila fara ascunzisuri in nicio privinta.

  Este interesanta abordarea ta cu exemplificari relativ corecte.Sa nu uitam de personalitatea fiecaruia dintre potentialii lideri la varful politicii,nu-i putem privi la indigo ,premizele fiecarei etape cand ei se manifesta ,difera.

  • @dora
   Am vrut sa spun altceva:
   Ca foarte multi alegatori, mai ales tineri nu sunt introdusi in Clasa Mijlocie dar aspira sa intre in ea.
   un exemplu
   De pilda un student in ultimii ani care poate fi incurajat nu sa plece ci sa deschida o afacere in romania. Avand acest lucru in minte el va vota pentru dreapta din care va face parte si pentru clasa sociala la care aspira si nu pentru stanga care in afara de a i oferi doar sprijin cu bursa de student.
   Acest student, si cel ce tocmai si a deschis o firma mental face parte din clasa mijlocie la care aspira, desi standard nu are nici banii si nici bmw ul cu care asociem obtuz clasa mijlocie. Clasa mijlocie fiind in formare la noi trebuie beneficiem de sprijinul celor ce nu au inca un bmw dar si-l doresc prin munca lor.

 5. Eugeni,
  si eu cred ca MRU este cel mai bine plasat candidat la prezidentiale.Sa nu uitam totusi ca are in spate o experienta politica nu prea fericita si daca unii ca noi constientizeaza si imprejurarile in care s-a produs,o buna parte dintre votanti nu inteleg.As putea sa-i reprosez si eu o anumita autosuficienta,supra incredere de sine (sa fie aroganta?) si lipsa unei experiente politice.Cred insa,ca le poate surmonta intr-o batalie politica

 6. tot @dora,
  Oferta pe care dreapta trebuie sa o faca tinerilor de care ai spus si am spus, si care are in vedere „uite unde vom ajunge impreuna daca ne dam mana acum ” este esentiala pentru noi deoarece Clasa Mijlocie este cea ce peste tot in lumea libera genereaza democratie dar are nevoie de democratie

  Oferta in mai multi pasi este un exemplu de mare flexibilitate pe care dreapta cea hulita si cu procentele mici pe care le are, trebuie sa o aiba in anii acestia, in care traditional PSD castiga toate alegerile din 90

 7. last,
  am inteles perfect aspiratia indivizilor educati ,mai ales a celor tineri care vor sa-si asigure un viitor potrivit pregatirii lor prin forte proprii ,dar incurajati de societate.

  • Asa este.
   Partidele dreptei trebuie sa flamanzeasca trecutul si sa hraneasca viitorul. Este important sa il ajutam pe tanarul specialist sau nespecialist deocamdata simplu angajat sa mearga pe mana dreptei si a clasei manageriale din care spera sa faca parte peste 5 ani sa zicem, Conditia este ca dreapta sa ii dea semnalele potrivite.
   ..
   Nu este usor desigur, dar este mai sigur decat sa speram ca stanga va dispare de la sine

 8. Scuze pt off topic.

  Presedinta ICCJ, Livia Stanciu:
  ”Nu-i este permis premierului României sa facă aprecieri privind actul de justiţie. Să lase judecătorii să-şi facă treaba. Declaraţiile sale duc la decredibilizarea justiţiei. Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere. Toţi magistraţii sunt nemulţumiţi de această atitudine.
  ”Noi am afişat decenţă întotdeauna. Nu am ieşit după fiecare atac al politicienilor. Am crezut că totuşi se vor restrânge aceste atacuri, dar constat că în mod nejustificat acestea se amplifică” /RL

  Inspectia Judiciara: Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase afecteaza independenta justitiei.
  „Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere”, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea. / HotNews

 9. Da,last,si eu consider ca tinerii constituie cheia succesului dreptei ,in avantaj reciproc si mai ales pentru democratia romaneasca.Cei de dreapta sunt huliti,iar cei de stanga aplaudati ca au impartit saracia si au aruncat firimituri gloatei infometate.

  • Da, in legatura cu tinerii, Flexibilitatea este absolut necesara altfel ii inghite stanga.
   Uite o forma de flexibilitate a dovedit o firma de constructii in anii 70 in SUA care a inteles ca tinerii profesionisiti cu salarii bune fara copii inca ce nu au totusi banii necesari pentru o casa de vis. Si ca le ajunge initial o casa cu 2 camere daca au certitudinea ca vor avea una cu mai multe dormitoare garantat peste 2-4 ani Ei au oferit programul: Prima ta casa in care li se arata o casa relativ modesta pentru primii ani, si case cu exact acelasi plan la care se adaugasera camere, etaj etc, buna pentru momentul in care tinerii incepeau sa aiba copii si momentul in care copiii cresteau mai mari. Contractul prevedea preluarea si mutarea in alta casa sau modificarea pe aceasta casa la momentul de peste 2 ani. si 4 ani,
   In felul asta si firma a prosperat, dar si tinerii au locuit in primii 2 ani pana a aparut primul copil in casa cu doar un dormitor trecand apoi la casa cu 4 dormitoare. etc

   MAR pot atrage agricultori ce doresc sa devina fermieri prin munca aratandu le dezvoltarea flexibila in trepte.
   Adica acum ai doar un tractoras deci esti aproape doar un muncitor agricol. Dar …. trebuie sa renunti a sprijini stanga care vrea sa il tina sarac cum este acum. Gandeste in viitor, gandeste mare !

 10. iMI AMINTESC cita critica,cita teorie si cite ironii a dezvoltat Last cu privire la scopul si necesitatea existentei unui partid ca PMP.

  Poate ca nu a avut niciodata timp sau vrere sa citeasca toate materialele elaborate de fundatie…

  „1. Fundația și Partidul Mișcarea Populară
  Partidul Mișcarea Populară (PMP) s-a născut, în urma procesului de consultare condus de
  Fundația Mișcarea Populară în întreaga țară, pentru a oferi un vehicul politic clasei mijlocii din
  România.”(Programul PMP)

  Astfel incepe expunerea acestei Miscari populare…
  Si revin cu linkul pentru consultarea intregului material

  fara alte comentarii..deocamdata

  Dă clic pentru a accesa Program-PMP.pdf

  • @Mark nici nu ai avut timp sa citesti acest articol 🙂 🙂 Despre asta am vorbit, si am dat exact acest link pe randul 3 din analiza la cuvintele „vezi preambul” 🙂 🙂 http://www.miscareapopulara.eu/wp-content/uploads/2013/07/Program-PMP.pdf si de asta m-am referit la MP in acest articol

   Ironiile, de fapt observatiile privind MP sunt legate de faptul ca se misca mult sub asteptarile noastre de vara trecuta si destul de imprecis. Poate tu esti multumit, dar deocamdata e ffff putin dupa parerea mea

  • @mark
   Hai ca imi amintesc si de ironiile mele ref la programul PMP si la referinta asta din preambul
   Ironia mea referitoare la textul cu vehicolul…Clasei Mijlocii , pam-pam se referea :
   1 la faptul ca nu ajunge sa te declari al clasei mijlocii fara detalii d
   2 ma intrebam ironic daca baiatul lui Hrebenciuc si mama lui Ponta sunt din clasa mijlocie, si daca se regasesc in acest partid
   ….
   Apoi stii ca a aparut Chinezu care s-a declarat ca el este din clasa mijlocie, ca clasa mijlocie sunt tipii ca el care merg la sky la mare, la Nisa au masini puternice… si voteaza USL deci ce nevoie e de noi fraierii de dreapta cand exista partide ca PSD ,PNL ,PPDD care cuprind oameni de profilul asta …. deci din Clasa Mijlocie

   Ei aici sunt necesare clarificarile, ori PMP a turnat propozitia in preambul la program si a tulit=o 🙂 Ma asteptam ca tu membru sa le semnalezi si ei sa mai opereze ceva pe acolo 🙂

   • Ei, cei mentionati de tine pot pretinde ca sunt „clasa de mijloc” daca si numai daca ne referim la „clasa de mijloc” a activistilor comunisto-securisti, deveniti post-decembrist activisti & votanti USL, adica doritori si aparatori ai unei guvernari etatiste (cel putin) ba chiar cu tuse groase mafiote, care mai are si o evidenta dimensiune anti-democratica, ba deja putem spune, totalitara. In contextul acesta (real), ei sunt „clasa de mijloc”, asa cum interlopii, borfasii, cei ce isi cladesc statutul social si material pe cai ilegale, isi spun „oameni de afaceri”.

    • @mih exact.
     Tocmai pentru ca exista aceste ambiguitati trebuie ca PMP in program sau FC etc sa fie precisi ca la farmacie. Ticalosii oricum nu ni se alatura dar oamenii potentiali pe care ii vizam sunt derutati de mesaje si nu vin.

   • Intelegerea gresita este cea mai obisnuita forma de comunicare intre oameni.
    Peter Benary

   • Last,
    Nu am nici o intentie de a te contrazice gratuit.
    Nu am gasit in articolul tau linkul Miscarii Populare..poate nu mai vad bine…
    Programul PMP nu se opreste la PREAMBUL.In care se specifica TINTA.
    Tot programul statuat pe linii directoare,obiective si principii face referire la clasa de mijloc..la elite..inclusiv se fac referiri directe cu privire la tinerii de care faci vorbire…(trebuie citit si raspindit cit de mult chiar postind linkul ,pe unde avem acces la sursele netului)

    Ma bucur ca esti alaturi de acest partid ,care NICI PINA AZI nu este functional,din cauza blocajelor politice..

    Cind s-a discutat despre PMP ai fost foarte incisiv ca nu se implica,ca nu se face auzit mediatic..
    Azi ai expus foarte concis si adecvat proceduri…

    poate vei avea timp sa aduci in fata si ce mult inseamna cadrul organizatoric,scheletul si structura ,in baza carora un partid isi poate expune programul si strategia ,chiar prin ferestrele tale.

    Fara osatura ,un partid NU EXISTA.(vezi alte ex.ca NR..)

    Ti-am explicat de nenumarate ori ca fara legitimitate ,nu exista partidul,ci doar initiatorii..ca fara legitimitate ei nu pot impune a fi credibile si de substanta obiectivele programului…

    Am luat mereu in considerare calitatea grupului de initiatori ,formatarea lor profesionala de inalt nivel ,confirmata prin studiile facute si functiile detinute,prin notorietatea personalitatilor…

    Si am dat atentia cuvenita PROGRAMULUI,in integralitate…
    Am pus alaturi Presedintele,fondatorul Miscarii populare..
    Si imi mentin increderea in aceasta forma politica ,substantial diferita de alte structuri politice functionale…ca un reper politic de viitor…

    Last,
    Ar trebui sa iti asumi critica lui Viq
    Foarte atent construita
    Eu iti justific atitudinea ca fiind caracteristica profesiei si jobului..
    Ai chiar sustinatori …
    Nu dezvolt..ai imaginatie suficienta ca sa stii de ce…
    referitor la PMP
    trebuie sa ai rabdare ca sa EXISTE LEGAL
    Si,da,sa se alature LIDERUL,conducatorul atelajului,cel pe care deseori il imputai tacerii fondatorilor .,ca fara el nu fac nimic…

    Pina atunci sa fim alaturi de ei..sa ii incurajam..sa ii sustinem ,chiar si cu sponsorizari sau donatii,cu propuneri sau consultanta..fiecare dupa priceperea si intelegerea sa…
    Cu rabdare si multa intelegere….dar mai ales cu incredere.

 11. Mih,servus!
  Era de asteptat o asemenea reactie din partea magistratilor si va continua daca seful guvernului si gasca aferenta vor continua cu atacurile.Pana si declaratia Procurorului General poate fi citita intr-o asemenea cheie,spusa mai voalat,dar cu ironie.El isi cunoaste atributiile conferite de statutul de magistrat si cuvintele unui politician nu-l afecteaza.Atunci de ce a tinut sa se pronunte public?

 12. last,
  sunt de acord ca stanga nu dispare de la sinePrezentul confirma asaltul nimicitor al majoritatii celor de la putere.
  Astept si eu semnale viguroase,credibile si constante din partea dreptei.

  • @dora draga
   lucrurile pe care le spun eu, cele strategice sunt pentru un orizont ce incepe cu 2016 cand putem castiga ceva alegeri, daca ne concentram pe aceste obiective acum ! si nu dupa 2015 dupa prezidentiale si europarlamentare.
   Cele tactice cum sunt instrumentele, tehnicile si principiile : johari, pareto, guesstimation, zipf etc etc etc sunt de utilizat in orice moment. acum si mai tarziu.

 13. Permiteti-mi sa va insenizez ziua cu o piesa draga mie ,cu care mi-a alinat durerile in ultima vreme.

 14. Cand se fac referinte la populatia tinta, cred ca e necesar sa se cunoasca (intre multe altele) si ponderea acesteia in totalul electoratului (inclusiv in functie de momentul vizat pentru impactul / materializarea mesajului: imediat – termen scurt, sau mai indepartat – termen mediu, eventual, lung).

  Am gasit cateva date despre rezultatul ultimului recensamant (care nu se refera desigur la masa electorala, dar o include)
  Astfel, populatia rurala reprezinta 46% (9,256 milioane)
  Populaţia tânără (15 – 24 ani) reprezintă un procentaj de 12,3%
  Persoanele mature (25 – 64 ani) formează majoritatea – 55,7%
  Persoanele în vârstă de 65 ani şi peste reprezintă 16,1%

  Cred ca si ponderea (si tendinta de evolutie a acesteia), in privinta votului rational in raport cu cel emotional, conteaza (si aici intra si previziunea asupra mesajelor electorale ale adversarilor politici si capacitatea de a le diminua eficienta (mesajul de tip nationalist, anti-occidental si prin urmare, anti-capitalism al USL nu va lipsi in 2014, ba dimpotriva). Mai cred ca trebuie sa se aiba in vedere si caracterul, continutul si ponderea curentului „in voga”, cel care influenteaza in cea mai mare masura electoratul tanar (asa cum am vazut de curand), electorat mult mai predispus sa urmeze lideri de opinie si curente de stanga si/sau anarhiste(!!!).

  • @mih
   si in cazul MAR este necesar acel contract care sa lege segmentul vizat de noi de dreapta.
   In privinta layerelor am avut o discutie fructuoasa cu @eugeni in care s-a subliniat de ambii ca ne ajunge o parte din populatia rurala cea hotarata si activa.(cei doi tineri cu un tractoras si un copil) Aceasta capaciteaza parintii bunicii unchii aratandu-le ca doar votand pe cel pe care il voteaza tinerii agricultori viitori fermieri prosperi, cei batrani ii ajuta realmente pe tineri. Deasemenea vorbeam despre invatatorul si sanitarul din sat care pot fi capacitati de catre familia de agricultori explicandu li se si de ca vor castiga , ei fiind bugetari – culmea. Asa se face. Programul lui Fuia care este mult mai bine structurat decat cele ale PMP sau FC si ii ajuta

   (cred ca ai citit deasemenea si cele 2 articole din contributors la tema rurala pe care le-am semnalat saptamana trecuta) textele lui Modan si Ivanciuc
   http://www.contributors.ro/administratie/viata-la-tara/

   http://www.contributors.ro/administratie/blestemul-periferiilor-rurale-ale-oraselor-romanesti/

   • Nu citisem cele doua articole. Am facut-o acum. Impresie: 1) se cunoste (si e foarte util pentru cititorii avizati si interesati*) cand cel care scrie este preocupat de subiect, il dezvolta in cunostinta de cauza si o face strict in interesul subiectului insusi si a sensibilizarii si cresterii receptivitatii publicului tinta(*). 2) chiar daca am mai sarit peste pasaje prea tehnice dpmv, am aflat si eu (cititor oarecare, neavizat si neinteresat direct) lucruri concrete, interesante, despre o felie importanta din realitatea romaneasca…

 15. offtopic
  Porcaria draku in EVZ http://www.evz.ro/detalii/stiri/evz-tv-invitatii-de-astazi-sunt-sebastian-lazaroiu-si-remus-stefureac-live-text-ora-11-1077263.html
  In pagina asta pe stanga e un link platit de moldovamap.ru despre Basarabia 1940-1944 Chiar au nevoie EVZ de banii bolsevicilor rusi ca sa posteze nerusinarile astea rusesti ?

 16. Wow !!!!!!…se ingroașă gluma …..

  EXCLUSIV. Victor Ponta, CERCETAT la Parchetul General în 5 DOSARE aflate în curs de soluţionare! DNA îl anchetează pentru afacerile Turceni şi Rovinari

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-surprizele-din-raportul-inspectiei-judiciare-victor-ponta-cercetat-la-parche-1077274.html

  • De aceea latra borfasul mitoman la Justitie, la occidentul european, la SUA…bineinteles ca era informat despre cursul anchetelor penale care il privesc direct.
   Urmeaza si dosarul in care este acuzat de infractiunea de plagiat si insusirea de titluri si foloase banesti necuvenite.
   La Jilava, idiotule arogant si gaunos, de Ponta care esti tu, tontule!

 17. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit, joi, raportul Inspecţiei Judiciare potrivit căruia declaraţiile premierului Victor Ponta – despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale – au afectat independenţa sistemului judiciar, potrivit Mediafax.”
  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/csm-declaratiile-lui-ponta-au-afectat-independenta-sistemului-judiciar-323123.html

  • Plus: „Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a cerut joi plenului CSM să fie suplimentată ordinea de zi a şedinţei cu sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări privind apărarea independenţei DNA faţă de declaraţiile şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.”

  • Justitia reactioneaza prompt si dur la „derapajele” (asta deja e un eufemism) politicienilor [USL, sa fie clar].
   Cei vizati, reactioneaza si ei prompt, recidivand…(vvp, ivan etc.)
   Cine naiba ii poate sanctiona EFECTIV pe derbedeii nesimtiti uslinosi?

 18. Respect pt. dna. LIVIA STANCIU, aceastä doamnä meritä tot respectul romanilor, nu este prima datä, cand se comportä ca un magistrat adevärat, curajos si corect:

 19. Repet scuzele pt off topic (unul prelungit din cauza derularii evenimentelor de azi), dar va semnalez un articol care trebuie citit:

  Alegerile europarlamentare, instrumentul scoaterii Romaniei din UE si din lumea civilizata
  Scris de: Bleen ianuarie 15, 2014

  „Alegerile europarlamentare sînt folosite în cel mai populist și iresponsabil fel cu putință pentru a impune o Constituție care consfințește ieșirea României din Uniunea Europeană și întoarcerea spre Rusia și China și instaurarea unei dictaturi a bunului plac al Mafiei.
  PSD și PNL, membre ale grupurilor socialist și liberal din Parlamentul European, profită de alegerile europene și încearcă să strecoare în weekendul în care acestea vor avea loc în toată Europa oficializarea eliminării totale a statului de drept în România și impunerea statului totalitar.
  Este pentru prima oară în Uniunea Europeană cînd un stat membru folosește ca paravan al trecerii la dictatură chiar instrumentele cele mai democratice ale Uniunii Europene, alegerile pentru Parlamentul European.(…)”
  http://www.blogary.ro/editorial/alegerile-europarlamentare-instrumentul-scoaterii-romaniei-din-ue-si-din-lumea-civilizata/#utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Blogaryfeed+%28Blogary%29

 20. Da, există clasa de mijloc. Parlamentarii sunt clasa de mijloc.
  Între baronetul local şi pop..lime.

  Azi împlineşte 55 ani. Poate de aia sunt şi eu SADE today.

  • „Ai impresia că un copil nu face nimic important în primii ani de viaţă?
   Cum aşa? Să fii fericit înseamnă nimic? Să nu faci altceva toata ziua decât să sari, să te joci şi să fugi cât te ţin puterile? Niciodată în viaţă nu vei mai fi atât de ocupat.” – Jean-Jacques Rousseau.
   Sfatul meu, n-o mai luaţi aşa în serios, rămâneţi copii şi veţi avea o ocupaţie. Şi nici nu faceţi riduri.

 21. Clasa de mijloc se leaga de educatie si scoala? Pai atunci in mod clar nu avem clasa de mijloc. Ca la atitea decizii ilogice ale electoratului nu se poate vorbi de scoala. Pai unde vedeti aici logica care sa demonstreze un nivel adecvat de educatie? Majoritatea (70%) se pling ca politicienii fura, si aceeasi majoritate voteaza cu 70% sa aduca hoti din inchisoare in parlament. Aceeasi majoritate se plinge de coruptie si in acelasi timp cere desfiintarea DNA.
  Ca sa nu mai vorbim de minunatiile indrugate de politicieni. Pai sintem in plin absurdistan. Unul de la PSD, Ivan turbinca, declara senin ca Nastase e detinut politic deoarece ei, pesedistii, au examinat dosarul si au ajuns la verdictul unanim ca e nevinovat. Pasamite tot pesedeul e un cuib de magistrati de talie mondiala, asemeni sefului, el insusi si procuror si judecator de talie mondiala.
  Alt absurdistanez e catindatul vesnic, Antenescu. Pai si ala declara senin ca el stie mai bine ce s-a discutat cu miss Victoria, desi el nu a fost niciunde prin preajma emisarului american.
  Si ultima dovada de fractura logica este increderea in Ponta. Adica asta una zice dimineata ,alta la prinz, si altceva seara, adica minte non-stop, si drept rasplata electoratul il considera preminat la lista de incredere? Pai noua ne trebuie vapoare intregi de enciclopedii.

  • E valabil doar pt Publicul din sua din anii 50 (cum s-ar spune la noi, prima generatie incaltata) ce lega educatia pentru copii de clasa mijlocie.
   La noi, corifeii dreptei inca nu au definit o trasatura caracteristica a acestei clase in formare, dezvoltare. Vor trebui sa o faca.

   Oricum compania Encyclopedia Britannica a patruns la noi in anii 90 avand target profesionistii bogati , birouri de avocatura etc pentru a fi pusa in biblioteca si sa impresioneze clientii. 🙂 Plata era in rate iar volumele se cumparau pe rand. Dupa aparitia internetului afacerea a picat

 22. Pe tv (B1) – conferinta de presa ministrul sanatatii Nicolaescu, vorbeste muuult si raaar. Petarda de serviciu pt. acoperirea subiectelor „fierbinti” ale zilei? Eu cred ca da.

 23. nu stiu dacä atzi remarcat, GOLANUL PLAGIATOR PONTA;
  A SPUS CÄ ESTE SIGUR DE LIBERTATEA JUSTITZIEI
  dar ironic si arogant, mai vedetzi declaratzia.
  VVPONTA; este un monstru , o lichea comunistä perversä:

 24. NICOLAESCU FONFÄITUL, este in inpotent politic ca si CALAFAT
  prostii care il aclamau pe (CALAFAT) ARAFAT; sper cä si-au dat seama, omul este un oportunist, nu a fäcut nimic, joacä la comandä,
  dar a mai adus cativa palestiniei in romania.

 25. Finanţele au împrumutat 100 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa la 14 ani

  Finanţele au împrumutat 100 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa la 14 ani ECONOMIC
  Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 100 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa la 14 ani, la un un randament de 5,41%, peste cotaţia superioară din piaţa secundară pentru acest instrument, potrivit dealerilor.

  Cererea băncilor a fost de 151,5 milioane lei, faţă de valoarea indicativă de 100 milioane lei.

  Trezoreria nu s-a mai împrumutat pe o scadenţă atât de mare din decembrie 2012, când a vândut titluri din aceeaşi emisiune, la un randament de 6,98%.

  Potrivit dealerilor, cotaţia superioară din piaţa secundară pentru acest instrument era de 5,35% la începutul zilei.

  Următoarea licitaţie din ianuarie este programată vineri, când administratorii datoriei publice scot la vânzare obligaţiuni din aceeaşi emisiune, printr-o licitaţie suplimentară pentru ofertele necompetitive.

  La astfel de operaţiuni, participanţii indică doar suma pe care vor să o plaseze în titlurile de stat, nu şi randamentul pe care îl ţintesc. La aceste licitaţii randamentul mediu acceptat este similar celui din licitaţia principală, derulată cu o zi înainte.

  Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 miliarde lei.

  Statul a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.
  Citeste mai mult pe Zf

  http://www.diacaf.com/economic/finantele-au-imprumutat-100-milioane-lei-prin-obligatiuni-cu_2567025.html

  Secretul guvernarii PONTA
  Ce inseamna sa indatorezi STATUL ,prin emiteri de titluri de valoare cu termen de restituire la 10 14 ,20 de ani…….

  Trezoreria a împrumutat deja 2,558 miliarde lei de la începutul acestui an pe piaţa internă.

  Totodată, România a atras, marţi, 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

 26. Scuze,
  se repeta – se reia..
  Poate intra cineva la bucatarie sa stearga surplusul??

  Multumesc!

 27. Interesant cum a fost primit un articol care este constructiv si nu distructiv:
  Cu scepticism si entuziasm moderat. M-am asteptat ca cei din PMP care scriu aici, cu mult suflet si emotie, sa fi sarit in sus imediat si sa fi incercat sa ia contact cu „sefii”.
  Impresia mea (de fapt este certitudine), este ca nu poti scrie un program injurand usl cu emotie. Trebuie sa ai criterii, principii , riguroase, sa te adresezi nu „tzarisoarei” ci sa convingi, ratioanal. Asta este drepta. Sa ai o modelare aproape matematica a segmentului electoral caruia te adresezi.

  Sa ne aducem aminte de TB cand a condamnat comunismul, nu a inceput sa injure comunismul cat incape si sa se erijeze in anticomunist , ca u-milica de exemplu.(care si el, u-milica, a dus-o bine) . Chiar a spus ca el a dus-o ,chiar ,foarte bine, nu i-a lipsit nimic. Dar a format o comisie de experti. La fel si cu invatamantul (apropos a citit cineva acele rapoarte).etc. Remarcati ca nu a actionat emotional si s-a repezit sa isi dea cu pararea nefundamentat. Tot asa trebuie sa se cheme expertii si la formarea partidului? PSD a venit cu expertiza muncii de partid a pcr. pdl asisderi partea fsnista. pnl a venit cu expertiza securistilor.
  PMP ? Papahagi vrea scrie programul. Nu ii neg talentul, inteligenta, aplombul, dar nu cred ca va reusi sa acopere in mod corect toate aspectele.
  Daca spui : capitalism, capitalism , capitalism indepartezi acei potentiali votanti (parntii, rudele celui care are buticul) care sunt speriati de „captalsmul salbatic”.

  Cum trebuie sa spuna? Nu stiu (pot intui numai) , de aceea trebuie sa cheme expertii.

  PS . @tds , vezi ca poti sa elimini comentatorii „insusi” lingvisti, adicalea postacii.

  • @eugeni
   Eu tot incerc sa dau solutii, referindu-ma la primul subiect, si instrumente intr-al doilea.
   Din pacate solutiile pe care le propun implica munca aplicata si inteligenta timp de 1,2 ani minim. Nu pot face decat sa gasesc solutii ce implica si cai nebatute, caci caile batute au fost deja batute

   Pentru noi pare mult Avem o nerabdare si asteptam solutii din cer. Nu credeam sa vad pe Copac solutii care sa implice lovitura de stat armata, sau dizolvarea partidelor care nu sunt ale noastre sau amenintari directe la Voiculescu si familia lui.

   Si pentru politicieni pare prea mult. Ei fug ca dracul de tamaie de a construi dreapta la baza ei. Ei stiu sa se aleaga lideri intre ei, sa isi faca partide apoi sa le fractureze, apoi sa isi fure unul altuia activistii.
   Cand se vorbeste de opozitie se vorbeste de partide dar niciodata de dreapta aia pt care construim partidul. Suntem supranormativi la presedinti si asta imi aduce aminte de vorba unui brasovean: „Nu avem oi dar ursi (sa le manance) avem”
   Revin 🙂

   • „Pentru noi pare mult Avem o nerabdare si asteptam solutii din cer. Nu credeam sa vad pe Copac solutii care sa implice lovitura de stat armata, sau dizolvarea partidelor care nu sunt ale noastre sau amenintari directe la Voiculescu si familia lui.”

    GRESIT!
    DIZOLVAREA PARTIDELOR CARE NU SUNT ALE NOASTRE???
    Propunerea pentru dizolvarea partidelor,aceea facuta de Night viza alte motivatii!Motivul expus de tine este meschin si inadecvat!

    VIZA aplicarea LEGII care prevede astfel de posibilitati in raport de faptele GRAVE (detaliate in propunere si in lege).
    Last,
    Nu imi vine sa cred ca poti specula pe linga opinii pertinente asemenea
    insinuari!
    AMENINTAREA FAM.VOICULESCU????

    Aici,chiar te rog sa spui cu subiect si predicat cine si cind a facut asta!
    In contrar ,arunci cu pietre in frunzele copacului..deja au cazut citeva…
    Ce crezi ca faci??

 28. Postez întrebarea unui user adresată lui Tăpălagă la art.de azi din Hotnews In zodia terorii

  Dle Tapalaga, spuneti ca societatea civila a murit. Dar va intreb, ce sa fac? Am un servici unde lucrez cu maximă seriozitate. Abia am timp să răsfoiesc pe online ce se mai întâmplă. Dacă dau timp să scriu politicienilor, să ies în stradă, firma mea pică. Garantat, fiindcă pe mine nu mă iartă Statul, aşa cum iartă alte companii (de stat). Eu trebuie să plătesc la timp tva, impozit, salarii. Odată cu picarea firmei, pică şi echilibrul familiei, ca să nu zic siguranţa, pâinea. Cum să fac alegerea corectă? Cine-mi ţine familia, cât timp mă ocup să fiu civic? Ce este mai responsabil: să fiu civic, punându-mi familia în grav risc de existenţă zilnică, sau să-mi văd de firmă cât mai bine, şi din ce rămâne timp (dacă rămâne), să încerc să mă implic la nivel social? Mulţumesc, Andrei Cosmovici

  Aici trebuie căutat raspunsul si găsită soluția celor care nu ies la vot .

  • Raspunsul lui D.Tăpălagă

   Dan Tapalaga [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Cosmovici
   la intrebarea dvs
   fiecare isi cunoaste limitele si posibilitatile
   exista mai multe moduri/grade de implicare
   ceva ceva tot cred ca putem face
   indiferent cat de ocupati suntem
   cat de putin, conteaza

  • Nu Tapalaga sau CTP poate sa dea o solutie. O solutie poate sa ii dea un partid de dreapta care sa ii faca o oferta pe care Andrei Cosmovici nu o poate refuza. Un partid care e platit din banii nostri, iar daca va castiga va avea functii pt activisti tocmai ca sa ne ofere un proiect de tara la care sa aderam
   Cum a dat @skorpy exemplul ala minunat din Adam Smith cu macelarul brutarul si berarul …. electoratul nostru nu asteapta pupicii lui Tomac ci asteapta o oferta coerenta si serioasa de la Tomac sau MRU sau altul. Dar pana acum acestia nu fac decat poligrafie.

   • Păi asta ziceam si eu ….din acest motiv am postat întrebarea …ca si Cosmovici sunt majoritatea in tara asta …n-au timp decât 10-20 minute să se informeze despre ce se întâmplă in țară ….nu-s privitori de antene si se simt neluati in seama ,deși ei duc greul …nimeni nu le oferă nimic pentru stabilitatea afacerilor lor ,mici si mari si oricum ei s-au descurcat singuri ,fiindca nimeni nu le-a întins un deget ,din contra i-au jumulit la greu ….mi se pare anormal să vIi si să-i mai ceri să fie civic si implicat

    • Foarte corect.
     Iti dai seama omul acesta si altii ca ei, daca ii implici intr-o relatie win-win astia darama fiecare cite 100 de pomanagii de la coltul strazii. Dar nu ii implica nimeni

     Am vazut articolul despre implicarea lui Liiceanu si discursul lui Papahagi pe contributors si raspunsuri date foarte pertinenete ale comentatorilor . Interesant mi sa parut cel ce sa referit la articolul lui Sever Voinescu din evz de acum 2 zile.

 29. Conferinta de presa Presedintele Traian Basescu,ora 18,30

 30. Ceva de pe feisbuc. Ceva on topic , mult mai mult decta pare la prima vedere 🙂
  „(Conscripţia Urbarială 1681 – 1682) care ne arată cât rahat ni se servea la orele de istorie…
  Dorin Petresc: …să vedem care era potenţialul economic real al iobagilor hunedoreni? Din numărul total al familiilor, cca. 24% posedau o avere mică, ceea ce denotă că flagelul sărăciei atinsese un sfert din populaţie. Dar, restul de 76% era reprezentat de familiile mijlocaşe şi bogate. În medie, un clan familial iobăgesc deţinea: 4 boi, plug cu brăzdar de fier, 2 vaci, cai, oi, porci, capre, stupi. La 1682, cel mai înstărit iobag hunedorean era Prodan Balint din Nădăştia, cu – 3 cai, 16 boi, 6 vaci, 150 oi, 36 porci, stupi, cam cât un fermier din zilele noastre! Vicejudele curţii Andrei Buda avea o avere estimată la: 2 cai, 8 boi, 3 vaci, 8 oi, 8 porci, stupi, luciu de apă la Cerna, deci mai sărac decât un iobag prosper. În schimb, erau numeroase cazuri de nobili scăpătaţi, copleşiţi de datorii, care nu deţineau avere, fiind vorba de aşa-zisa „grofime de şapte pruni“.”

  Pai in principiu, iobagii (read my lips: iobagii) ar fi putut fi atrasi de un partid de dreapta mult mai repede decat unul de stanga…….ciudat , nu? 🙂

  • Pai Germania este plina de muncitori respectabili si respectati care voteaza dreapta si asta nu e ciudat, si tu stii asta , caci ai povestit-o candva

   • Banuiesc ca mi-au minusuri (ma astept sa mai vina si altele) profesorii/soarele de istorie. Aia care ne-au invatat istoria………cu iobagii…..

    Articolul din care am citat, vorbeste de iobagi clasa de mijloc dupa standardele de astazi 🙂 . Pentru mine a fost o surpriza …..

    • Nu-ti dadusem nici ,,minus” nici ,,plus” dar iti dau acum pentru banuieli aiuristice .Mai rarut si mai modest, nu interesezi chiar pe toata lumea 😉

     • Te-ai simtit vizata,
      de parca ai fi singura profesoara de istorie din tara asta.
      Stai ca o plosnita si conspectezi din umbra ce se scrie pe aici.
      Intervii ca microfonul ascuns in vasul de la toaleta care face buzz cand se trage apa.
      :mrgreen: ( adica greata )

     • Loda,
      1. faptul ca ai citit ce am scris arata ca te intereseaza ce am scris.
      2. M-as fi asteptat sa comentezi si sa argumentezi ce se intampla cu LEN.
      3. M-as fi asteptat sa comentezi despre iobagii mai sus pomeniti
      4. Fata ta si-a recapatat demnitatea? Ca ultma data blestemai pe pdlsti sii pe TB ca au condamnat-o la o „soarta mai rea ca moartea”. Ca vad ca aia cu greva foamnei s-a aranjat, exita speranta si pentru voi.
      5. Nu vreau sai nteresez toata. Sper sa NU interesez pe: Loda, prly, chnzmzt, jhn, mtngrfld….si multi alti postaci/fani psd…….

     • Aiurezi in continuare :0 Da tu citatil unde am afirmat eu ce ,,citezi ” tu si imi cer scuze referitor la ,,aiurezi” .daca nu poti ,iti cer tu scuze? Evident ca nu 😉

     • Pai loda , nu ma pune sa caut, pentru ca aici pe blogul acesta ai declarat ca fata ta este la Bucuresti si nu mai are bani de unele si altele ca nu ii ajunge salariu de la o luna la alta. Si ca abia astepti sa vina useleu, (sau bine ca a venit) , ca vina este a „dreptei”. Ce era sa imi inchipui , eu simtitor de felul meu….?

     • Loda, Loda,

      Eu sa cer scuze? cu cea mai mare placere. Astept , deci scuzele tale.Iti cer scuzele astea……

      Pre limba noastra cea dulce, se spune:
      A cere iertare si
      A prezenta scuze

      Si nu invers……

      Oare copii aceea Doamna profesoara …….or fi stiind de ce nu va place reforma educatiei a lui Miclea/Funeriu si o vreti pe cea a andronesacai…..?

    • ba cauta dragutule ca sa arati ca Tu ai dreptate ,mai ales ca imi pui, suplimentar in seama ,si alte afirmatii :
     ,,Si ca abia astepti sa vina useleu, ” ??? Deci unde am spus eu asta?
     daca nu poti sa-mi gasesti postarile in care am afirmat CE SPUI TU ca am spus, trage singur concluziile.

 31. Si articolul, mult mai complet si interesant,
  http://zhd.ro/cum-traiau-hunedorenii-evul-mediu-iobagii-erau-mai-bogati-decat-agricultorii-de-acum/

  Acum , sa facem un exercitiu mintal si sa ne gandim ce ar putea dreapta sa ofere iobagilor, meseriasilor, taranilor liberi ca sa ii atraga…… ? 🙂

  • E complicat , deoarece dreapta de la noi nu este in stare sa ii ofere ceva coerent lui Andrei Cosmovici amintit de night mai sus.dar mite iobagilor ardeleni. Au programul ala de 20 de pagini (MP) si site-ul ala prafuit si anodin (FC )

   Foarte frumoase textele astea aduse, Merci eugeni 🙂

 32. Citesc si ma minun:
  „Concipistul Ioan Bajoni mai înregistrează 13 preoţi români, cu statut social divers, şi anume: 2 ţărani liberi, 5 iobagi, 4 jeleri, 2 locuitori imuni. Fără a se bizui pe mila enoriaşilor”
  sau
  „Conscripţia urbarială de la 1681-1682 denotă faptul că, din rândul iobăgimii hunedorene, s-a ridicat o veritabilă elită administrativ-juridică. Astfel, prin iscusinţa şi meritele proprii, Petru Toma din Mânerău reuşise să ajungă în funcţiunea de „Pârcălab al Pădurenilor“, un fel de prefect al locuitorilor din munţi. La rândul său, Andrei Buda îşi cumpăra libertatea, pentru a răzbate până în demnitatea de Vicejude al scaunului de judecată al Hunedoarei”

  .Gata cu asta…..,

 33. Cel de al doilea stat romanesc – misto sintagma, pe care sigur o va mai repeta

 34. Va salut si eu, mai pe seara!
  Citesc si imi place discutia starnita de Lastnightmusic,
  din pacate nu prea am timp de intervenit.
  Ce imi vine acum in minte sa spun, am mai spus-o si cand PDL-ul era pe cai mari,
  si anume ca degeaba isi face dreapta programe bune–daca si le-o face, deh!–daca nu se doteaza cu un canal tv unde sa se faca vazuti si auziti liderii si comunicatorii ei.
  Eu deduc ca actualii reprezentanti ai dreptei asteapta sa pice varanul si sa se duca naibii antenele lui toxice,
  asa cum pare ca asteapta si sa se rupa USL-ul de la sine, ca sa ramana PNL-ul pe dinafara, fiind numai bun de atarnat in fereastra,
  fara combativitate, fara indignari , fara initiative, fara contrapondere energica la dezastrul guvernarii actuale.
  Daca nu isi fac un canal direct de comunicare, reprezentantii dreptei nu pot avea nici un succes la electoratul mintit ani la rand si tinut captiv de antenele borfasului turnator Felix.
  Numai prin comunicate scurte, prin aparitii sporadice, prin cateva bloguri care trateaza serios necesitatea reformelor, nu se va face nimic.
  Cu astia, si cu stilul lor de abordare, orizontul nostru de asteptare e undeva in 2020.
  Imi pare ca actualii lideri ai dreptei de fapt nici nu vor sa preia fraiele tarii de-adevaratelea.
  Doar se prefac.
  Parerea mea de optimist. 😉

  • Buna Luminiscento
   Ar trebui ca problema lui Cosmovici de mai sus de l-a adus night sa fie luata de MRU sa o rezolve, sau de Tomac, ca oricum au mai mult timp ca baiatul asta Cosmovici
   Daca MRU de pilda stie sa rezolve problema unui Cosmovici care ne tine pe toti in spate cu taxele platite de ei, sau daca Fuia gaseste modalitatea de colaborare cu echipa formata din tanar, tanara, bebelus plus tractoras pai atunci eu ii recomand la 100 de proprietari de firme sau de tractorase oameni seriosi pusi pe treaba si respectati in comunitatile lor, Nu mai au nevoie de televiziuni, Vestile se transmit si e ceva mai ca la multilevelmarketing 🙂

   • Da, vestile se transmit si din om in om, Last,
    dar puterea se castiga greu.
    La intoxicarea care exista azi in RO trebuie energie maxima, ceva ca un tavalug, ca o cometa, ca un ceva care sa le bubuie in urechi multora…
    dar dupa cat de molatici se prezinta dumnealor din opozitie, orizontul de asteptare pentru 2020 este chiar optimist.

    • Ei , optimismul funciar ma face sa cred ca se poate si in 16 cu conditia sa se miste decis , repede si sa stie ce vor, Dar ei par ca musca fara cap. Si cu conditia sa nu se ocupe anul asta doar de castigat europarlamentarele si prezidentialele

     • Ii vezi deja ocupandu-se cu europarlamentarele macar ?
      si pe deasupra si cu prezidentialele ?!?

 35. liviu pop, la B1: „parlamentul este sub asediul lui Basescu”
  Banc: „Toti copiii au pijamale cu Batman. Batman are pijama cu Chuck Norris”.
  In mod cert, Chuck Norris are pijama cu Basescu :mrgreen:

 36. MARE PERSONALITATE BÄSESCU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 37. Theo
  Dupa Basescu cea mai mare personalitate e
  BANCIU !!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  🙂 🙂
  Acu l-a amendat CNA ca l-a bagat in ma-sa un pic pe primul ministru al Rep Moldova, bolsevicul ala inhaitat cu Ponta. Ei las ca Banciu a mai zis el ceva si despre basarabeni asa la inghesuiala 🙂 🙂 ca sa se racoreasca

 38. Ascultati l si voi pe MRU acum http://live.gandul.info/
  Ce ziceti ? Ca de rep Moldova tot are reprosuri ca nu am facut nimic etc etc

 39. hello, bonsoir,
  felicitari pentru postare, @lastnightmusic, felicitari pentru unele comentarii f. reusite…..

  deci, acum, seara, dupa o zi de postare & comentarii s-a ajuns la vreo concluzie?
  din ce este compusa clasa mijlocie?

  din cei care au bani nemunciti + vile + masini
  sau
  din cei care muncesc ca niste ”iobagi”, sint culti, dar au putini bani?!
  🙂

  inginerul cu vechime de 30 de ani si cu leafa de 1500 lei pe luna este clasa de mijloc?
  medicul de la tara care are grija de un sat intreg, iar salariul lui este de vreo 1000 lei pe luna + ouale/puii pe care ii primeste de la tarani face parte din clasa de mijloc?
  dar profesorul care ii formeaza pe tineri, ma refer strict la aceia, care realmente mai sint capabili sa-i formeze pe tineri, dar au leafa de mizerie, este parte din clasa de mijloc?!

  de magistrati, procurori, judecatori – nu mai comentez, ei sint f. utili, extrem de necesari, dar pe acestia statul roman ii si plateste bine…un tinar procuror de nici 30 de ani ajunge la 4000 lei pe luna + chiria achitata, daca locuieste in alt oras…

  dar tractoristii din Curtici ce sint?
  O Cooperativă Agricolă de Producţie nedesfiinţată după Revoluţie învârte milioane de euro. Tractoriştii au lefuri de peste 2.000 de euro în sezon.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/cap-ul-capitalist-de-la-curtici-profit-de-peste-un-milion-de-euroan-995980.html

  🙂

 40. ;lol:
  clasa de mijloc este compusa din mai multe parti componente, 😆
  care stau laolalta intre alte doua parti laterale, una la stanga ei, si alta la dreapta ei.
  De cele mai multe ori aceste parti laterale o cam strang si o cam gatuie si atunci ea tuseste discret, ghm, ghm! si se face mai mica. 😀

 41. luminita,
  ceeeeeeeeeeeeeeee?

 42. Last
  Felicitari. Slava Domnului dovedesti ca poti trece in „Arena” daca vrei 😉
  Tehnic sa fie daca interesele natiei o cer, „dar s-o stim si noi” 😉

  Pacat de eroarea de la articolul anterior care a schimbat destul de mult mesajul acolo. O galetusa de cenusa la-ndemana 😉
  Dar eroarea ta paleste pe langa cardul ala de minusari care probabil (vreau sa cred ca e asa) au stiut si inteles eroarea pe care s-a bazat articolul tau nu s-au invrednicit sa puna macar doua litere sa spuna „Ba, plavane, NU MRU a zis aia !”.
  Au carat minusuri si cu asta au rezolvat 🙄
  Idiots !

  Ma bucur ca „ai gasit calea” spre bucatarie 😉

  • Viq,
   Am impresia , un pic unfair….
   „Pacat de eroarea de la articolul anterior care a schimbat destul de mult mesajul acolo” este o propzitie care nu este adevarata. (parerea mea). Opinia lui @tds ca si a mea nu s-a format numai dupa o singura declaratie a lui MRU sau Tomac. Atunci , eu cel putin, as fi zis:” Omu’ poate sa greseasca pentru ca 99% din declaratiile lui sunt excelente, lipsite de ambiguitate, fara inflorituari inutile care merg direct la inima alegatorului roman de dreapta”. Din pacate nu este asa. 🙂

   Nu cred ca @tds trebuie sa isi puna cenusa in cap. Si-a prezentat scuzele de rigoare.
   Si inca ceva:
   Papahagi: (unul din singurii politicieni care are verb, constanta, carisma chiar si nu este neglijent in exprimare). Si totusi…
   „În acest moment, în România nu se înfruntă dreapta cu stânga, ci binele cu răul, civilizația cu barbaria, libertatea cu tirania, cinstea cu corupția, decența cu abjecția.
   România decentă are obligația morală să se opună chipului hâd al USL, reflectat de antenele infamiei.
   La asta se reduce totul. Ne vom ocupa de doctrine mai târziu, dacă va exista vreodată o stângă doctrinară cu care să ne duelăm in idei.”
   Este frumos, inaltator, usor patetic. . Dar, parerea mea, aceste infruntari nu sunt disjuncte de doctrine.
   Si dupa ce se termina infruntarea ce va ramane? Va spun eu, idei de stanga, de egalitate in saracie. De ce? pentru ca nimeni nu va face legatura intre bine si dreapta (doctrinar) iar stanga in nerusinarea ei va fi gata sa preia stafeta victoriei in aceste „infruntari” si sa pretinda ca ea este pentru „dreptate pana la capat”. Mai apare papasa si mai spune: da, recunoastem ca am facut erori, dar am indeprtat din randurile noastre elementele potrivnice, miselesti, tradatoare, infiltrati ai dreptei, asa ca de acum inainte va marim punctul de pensie, dublam salariile….si vom lupta pentru independenta justitiei, justitei pe care Basescu ar fi vrut dar nu putut..
   S-a intampla, se intampla se va mai intampla. Cel putin sa fim pregatiti.

 43. Mih

  Si tie felicitari.
  Vad ca prietenii de la InLinieDreapta te-au preluat si la ei acasa 😀

 44. buna dimineata,

  Barbu Mateescu:

  Marele pericol este înfrângerea călâie, înfrângerea neasumată, înfrângerea după care toate partidele “de dreapta” zâmbesc fericite din colțul gurii pentru că știu pe cine pot da vina ca să scape nepătate. Înfrângerea unui om, unui candidat, unei sigle. Ceilalți vor da vina pe Băsescu, Băsescu pe ceilalți, etc. Marele pericol este să se creadă că paradigma e OK, e stabilă, face performanță, “avem acum niște ani mai proști dar putem continua la fel”.
  Din alegerile din 2012 s-a ratat extragerea lecțiilor din înfrângere (măcar la asta e bună o înfrângere). În mod total nesurprinzător, lucrurile au continuat în rău și vor continua în rău până se curăță scena de paradigme falite electoral.

  După ultima bătălie a reformismului, să sperăm, va urma prima bătălie a dreptei.

  http://www.blogary.ro/editorial/ultima-batalie-reformismului/

  • Skorpy,
   neatza’ buna 🙂
   Eram si eu tot acolo cu un alt pasaj. btw, excelent articol….

   ” Deja se poate trage o concluzie de parcurs: fără discurs pe economie, fără credibilitate pe economie reforma rămâne cu maxim 1,5 milioane susținători. Ce vine peste a fost carismă, marketing, organizații locale făcute și pierdute de PDL, specularea unor oportunități de moment, inteligență tactică. Elemente punctuale, după 2003 chiar individuale.”

  • skorpy, daca eu pot sa zic ca a fost „o typo”, si a fost o „typo”, copi, copii, copiii este prea clasic ca sa ratez,poate fi, fii, (nu si fiii) mai gresesc dar , a scrie ” a prezenta si a cere iertare” , hmmm…..la cadru didactic…..

   De obicei nu atrag atentia asupra greselilor decat daca cel care le comite este expert cu patalama iar loda este expert precum prly.(dupa declaratii). Tota asa chinezu’ se declara automatist si a gresit….si i-am atras atentia 🙂

 45. Sebastian Ghita, finantatorul plimbarilor in Dubai a familiei Ponta:

  „Poate că PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie.”
  q.e.d.

  ne vedem diseara,
  🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s