De ce criticam ?

„Noua nu ne convine cand un partid ramane in marja de eroare. Il vom critica pana cand va trece de 10-15 % (nu am zis 35% cum a cerut Presedintele ) Pana atunci cred ca are nevoie de critica noastra.”

Pai daca criticandu-l il ridicam la 10-15% de ce sa ne oprim aici ???

De ce criticam  ? Pentru ca e de criticat, nu-i asa ?
Nu.
Pentru ca ceea ce vedem este rau, pentru ca nu este bine, pentru ca …
Nici vorba. Nemultumirea fierbe in noi la foc constant si ne-o manifestam de fiecare data cand avem ocazia.
Se pare ca suntem astfel croiti. Avem apucaturi proaste.

In principiu demersul critic ar trebui sa fie extrem de temperat, sa se refere exclusiv si explicit la actiunea incriminata, niciodata la persoana ce a desfasurat actiunea, si sa contina OBLIGATORIU si optiunea alternativa considerata mai buna. Maniera este denumita uneori „critica constructiva” ceea ce e un pleonasm, critica in sine fiind (trebuind sa fie) constructiva. Este insa denumita asa pentru ca sub umbrela ei ne inunda de fapt o maree de lovituri generate de frustrari personale.

Unele studii spun ca o veste buna este impartasita in medie la sapte persoane.
O veste proasta, la 12 !!!!
Statisticile arata clar ca stirile difuzate de mass-media sunt preponderent negative, cu o majoritate ce merge uneori la extrem. Nu este altceva decat o acordare a ofertei la „cererea” pietei. Oamenii sunt mai interesati de stirile rele decat de cele bune.
Daca ar fi doua ziare, unul cu stiri exclusiv rele si celalalt cu stiri exclusiv bune, cel de-al doilea ar fi mult mai putin cerut pe piata. Probabil ar falimenta.

Priviti prima pagina !
Veti gasi probabil problema ucrainiana.
Dar ieri ?
Tot.
Probabil de 5 ori intr-o saptamana.
Intre ele, „ruperea USL” sau niste salarii indecent de mari in raport cu veniturile populatiei.

Avem o bolnava predilectie pentru negativism. Fact.
Problema este ca aceasta preferinta ne creeaza o optica ce distorsioneaza constant realitatea. E doar chestie de timp pana cand tot ce vedem in jur pare a semana cu situatiile neplacute pe care le-am aflat. Daca nu, le facem noi sa semene 👿

Si necazul nu se opreste aici.
Cu o asemenea abordare actionam efectiv impotriva sanselor noastre de a realiza lucruri pozitive. A gandi pozitiv este un efort constient pe care prea putina lume poate/vrea sa-l faca.
Creierul nostru este prea ocupat cu problemele urate din jur spre a mai avea timp sa se ocupe si de lucrurile bune. „Fabrica de predictii sumbre” si „Uzina de de idei constructive” aflate intre urechile noastre se dezvolta in mod diferit. Prima are piata de desfacere, primeste comenzi, se dezvolta si, in timp, tinde sa ocupe tot mai mult din terenul pe care se afla cea de-a doua.
Ca si-asa asta nu face mare branza !!!!

Toti oamenii de succes, fara exceptie, promoveaza stabilirea unor obiective placute, unor scopuri benefice spre a descatusa energia creatiei, capacitatea de a gasi solutii, de a veni cu idei noi, practic de a avea o abordare constructiva.
Si este absolut logic si firesc sa fie asa.
Atunci cand critica este singurul punct de reper, rezultatul inevitabil e starea de inhibitie. Vezi doar ce nu merge si cauti mai departe ce nu merge, uneori si de ce. Din pacate odata ce ai aflat ce nu merge si de ce nu merge, nu inseamna ca ai aflat si ce merge si de ce 👿
Ca sa obtii asta de fapt trebuie sa focalizezi atentia nu pe ce nu merge si de ce ci pe ce merge !!! 😉

Ideea ca focalizandu-te pe motivele pentru care ceva nu ar merge este totusi un fapt pozitiv pentru ca ai gasi solutii, este o eroare. Pentru simplul fapt ca motivele pentru care ceva nu ar merge sunt infinite. Nu vei termina niciodata inventarul lor.
Vrei sa faci un autovehicul ?
Te uiti la cum sunt facute celelalte.
Si vei sti ce si cum SA FACI. Nu te intereseaza modele a ce si cum SA NU faci, decat daca ai o problema ce necesita medicatie alopata si sedinte periodice.

Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, doamna Viq nu ma trimite niciodata la piata avand o lista cu ce SA NU cumpar, in ce locuri NU trebuie sa ma duc si in ce magazine NU trebuie sa intru. Ci intotdeauna cu cele pe care trebuie sa le aduc acasa.
E o lista mai scurta 😉  Si eficienta.

Si un ultim aspect foarte interesant : atunci cand ai in vedere ce nu-ti place, ai plumb in glezne.
Cand insa ai in vedere ce-ti place si vrei sa se realizeze, iti cresc aripi.

Cam asta cred ca spune si Shawn Achor in speech-ul sau, mult mai frumos decat mine !

Viq

64 responses to “De ce criticam ?

 1. Buna dimineata,dragi copaceni!
  Wiq,
  Cred ca doamna Viq nu face cumparaturi!
  Pentru ca stie ca detii toate atributele pentru succesul deplin la shopping..

  Un subiect care impune prin acuratetea definitiilor…
  Multumesc…mi-ai facut ziua buna si frumoasa…
  Sper,din toata inima ca sa fie citit de toti comentatorii fidelizati Copacului!

  • Salut, Mark ! 😀 😀 😀 😀

   daca am ajutat cumva sa ai un inceput de duminica placut, e punct marcat ! 😀 😀 😀

   Drept pentru care suplimentez : vorbele mele si speech-ul lui Achor au facut o treime din treaba.
   Celelalte doua treimi pana la binele de care vorbesti l-ai facut tu. Ai acolo la scufie lucrurile astfel asezate incat piesele astea se potrivesc de minune.

 2. stop & jos critica!!

  deci:
  – venirea Elenei Udrea in PMP => ok!
  – venirea lui Anton in PMP => ok!
  – venirea sacosei lui Anton in PMP => ok!
  – plecarea lui Adrian Papahagi din PMP => ok!
  – plecarea lui @estu din PMP prin demisie => ok!
  etc

  q.e.d.
  🙂

  • Pai… tu ce zici ?

   vad ca lista este exclusiv negativa.
   Alternative la bubele alea nu-s…
   Nu e un tipar in care ne-am trezit fara sa ne dam seama cand s-a cladit ?

   • @viq,
    consideri ca si sacosa este negativa?
    vezi, tu o privesti negativ, dar altii (nu nominalizez, ca sa nu mai iasa scintei) zic ca sacosa este extrem de pozitiva
    🙂

 3. ‘Neata!
  Viq ,

  Aproape inutil sa spun ca sunt de acord cu tine si cu Achor. Teoretic, in special. Practic, o mai scrantesc si eu… Dar ma straduiesc sa aplic teoria. In primul rand la mine, pentru beneficiul personal. Dar si in rest. Aici intra si ceea ce am spus deja, ca una e sa critici corect, dar si cu masura si alta sa “critici” exclusiv si excesiv, demoland … Plus, limbajul folosit si atacul la persoana, atat de frecvent*

  *) Am observat si un fenomen inversat: cand ai o parere contrara cu a altuia, sau cand nu esti de acord cu o parere exprimata de cineva (nu sunt similare cele doua situatii), persoana respectiva riposteaza adesea cu ostilitate si resentimente, ca si cand a-i ataca-o pe ea…Si se considera indreptatita sa…te atace, la randul ei. Usor de intrat astfel intr-un cerc vicios si daunator

  PS Cred ca pozitivismul lui Achor nu e depasit decat de…viteza cu care vorbeste despre el 😛

 4. comentariul meu este in asteptare!
  waoo, ce hatir
  🙂

 5. poate scoate cineva comentariul meu de la ora 11.50 din lada de gunoi, pentru ca nu imi dau seama ce l-a bagat acolo….veti vedea si domniile voastre ca am un comentariu nepericulos, dar mai stii?
  probabil ca sint prea multe virgule, iar cuvintul stii a fost scris corect
  🙂

 6. Viq,

  Am un comentariu (in dublu exemplar 😛 ) la spam. Daca vrei, scoate-l de acolo (dublura…arunc-o). Multumesc!

 7. Mărurisesc că nu m-am sinchisit cu spech-ul musiului , menţionat de ”onor redactor” sef . Şi nici nu fac parte din categoria celor … gen mark’atori … ce ”pupă poala popii” . Îmi repugnă astfel de … sentimentalisme … fie …

  Observaţia că natura omului nu poate fi înţeleasă fără cunoaşterea corelatului ei – lumea, este binevenită , cred . Efervescenţa problematicii ecologice este o expresie a nevoii de a constata, înţelege şi explica legăturile fiinţei vii cu lumea. Aşa după cum anatomia şi fiziologia ochiului nu are sens fără corelaţia acestui organ cu lumina, la fel şi natura celorlalte aparate senzoriale îşi are corespondentul în sistemele fizico-chimice ale naturii. Prin extrapolare, putem afirma că nici pulsiunile, instinctele în general, întreaga conduită umană, nu pot fi înţelese fără legătura lor organică cu mediul, cu ambianţa – corelatul existenţei umane. Separate iniţial, ca şi psihicul de fizic, ele nu se vor mai putea integra într-o unitate structurală şi dinamică.
  Aşa după cum foamea şi setea sunt pulsiuni corelate cu existenţa apei şi a hranei, tot astfel iubirea maternă şi atracţia filială reflectă fuziunea, contopirea iniţială şi indiviză, fizico-chimică şi organică a două fiinţe.

  Fiinţa noastră biopsihosocială reflectă, în echilibrul ei, ritmul infrastructurii fizico- -chimice şi biologice, de care este condiţionată.
  Fiecare instanţă a structurii noastre se află integrată în ritmul instanţei inferioare şi invers. Astăzi, modificările orologiului social, accelerarea ritmului transformărilor sociale supune sistemele psihice individuale, orologiile fiziologice, la eforturi care întrec uneori limitele echilibrului statornicit de către orologiul biopsihic.

  Afinităţile în relaţiile inter- individuale, integrarea profesională a omului, ca şi, în general, succesele şi insuccesele în viaţă, sunt condiţionate în mare măsură de gradul de corespondenţă a ritmurilor respective. Dezadaptarea socială a insului se datoreşte adeseori dezacordului sincronic între orologiile aflate în contact. Asemenea constatări elementare ne obligă să nu mergem prea departe în separaţia omului de ambianţă.

  O zi bună vă doresc !

 8. stop & jos critica!!

  deci:
  – venirea Elenei Udrea in PMP => ok!
  – venirea lui Anton in PMP => ok!
  – venirea sacosei lui Anton in PMP => ok!
  – plecarea lui Adrian Papahagi din PMP => ok!
  – plecarea lui @estu din PMP prin demisie => ok!
  etc

  q.e.d. 🙂

 9. Multumim Viq, foarte interesanta conferinta, cum m-am obisnuit de la tine 😉 , si cam in stilul tau de gandire, asa, bag seama ;). Ok, acuma, completari/adaugiri/asteriscuri:
  a)ma surprinde ca tipul n-a pus pe lista cu lucrurile care iti sporesc optimismul si ascultarea unei muzici (dar ma rog, omul apornit-o dinspre realitate, pe mine muzica ma bine-dispune dar poate sunt eu un caz mai rar sau poate nu inteleg eu bine ideea omului)
  b)nu mi-e clar alcui e citatul de la inceputularticolului….but then again, e duminica dimineata, sunt dupa o sambata in care am muncit 16 h fara pauze, deci e probabil ca imi scapa mie ceva
  c)si cel mai important: ce inteleg eu din confrinta e ca, pentru a fi in stare sa produci cat mai mult/muncesti cat mai bine, trebuie sa iti cresti la maxim niveluloptimismului/pozitivitatii. Again, ca si la a, adaug ca probabil asta difera de la peron la person” (citat incheiat :d), pe mine de ex. sportul nu ma ajuta; o conversatie cu cineva drag, in schimb, da. Dar, again, inteleg ca acolo-s niste rezultate generale. Si, da, o muzica buna, probabil ca e buna :d .

  • Salut, Liviule !

   Si mie mi-a placut tipul.
   E uimitor cati oameni de genul asta sunt, desi n-ar trebui ca …. lumea-i destul de incapatoare 😀 😀 😀
   Si cu info de calitate si cu talent in a rezuma esenta si a o expune placut si percutant .

 10. Ca tot am vb de muzica. Ceva ce ma bantuie zilele astea, va dau si voua, poate scap de ea. Il ador pe baiatul asta – indiferent ce-o sa aflu vreodata despre el.

  • frumos cintecul si nu conteaza ce vei afla despre el vreodata
   🙂

   • a) to sting= a intepa, la asta m-am gandit (cred ca inseamna totusi si asta). Intepator, tachinator – thats what i had in mind, no offense intended.
    b)despre Billy Corgan – momentan lucrez pt. un patron care e bi; Corgan, ma gandesc, e posibil sa fie si el putin bi. Dar nu sunt homofob, insa daca spui ca adori un bi, imediat u get misunderstood. And i have this problem – as an individual – i have a shrieky voice and i look kinda „french”. Si separe ca exista aceasta perceptie,aici, in mediile prin care ma invart in Dk. (tampita perceptia, if u ask me), ca adica, a fi gay, sau bi, e ok. Insa, daca ca un gay, intr-un anumit fel, eventual mai faci si 1-2 gay jokes, dar tu de fapt esti 200% hetero (cazul mmeu, sa fiu cinstit), atunci clar e ceva in neregula cu tine, si meriti sa fii evitat si sa nu se vorbeasca cu tine. Am trait pe viu experienta asta cu niste (fosti) colegi de camera – de aceea incerc sa previn lumea – in definitiv nu cunosc bine decat putini regulars ai „copacului”. Dar anyway, asta e extrem de offtopic, lucru pt care imi cer scuze – daca nu era duminica nici nu as fi amintit. Oricum, imi propun intr-o buna zi sa analizez subiectul mai profund, mi se pare ca spune multe despre ipocrizia societatii(lor) in care traim.
    c)Skorpi, a1)ca nu mi-as permite sa vb urat despre tine si a2)ca nu-mi sta in caracter sa vb urat despre o persoana pe care a2.1)n-o cunosc foarte bine a2.2) nu mi-a dat nici un motiv sa fac asta (observati va rog impartirea inginereasca a paragrafelor! 😉 d) )

 11. Skorpy, you’re stingy 😉 :d
  Nu cred ca Viq se referea in vreun fl la PMP. Era doar ceva „de duminica”.

 12. stingy =>
  meschin, zgircit, carpanos, usturator, tiganos, avar…

  la ce te-ai gindit in cazul meu?
  🙂

 13. Stiu Skorp., si tu esti un roman super….intzepator!! :d dar iti sade bine, si asta e important!
  Cu PMP-ul….stii, te gandesti,la ce au nevoie toti fraierii astia sa semobilizeze, cat timp il au pe Basescu? Ia sa aiba Basescu, nu stiu,o problema de stomac, sau la picior, sau ceva de sanatate, nu stiu (evident ca nu ii doresc, dar follow me), si sa fie nevoit 1 luna sa plece la tratament in strainatate….pai cu toti aiuritii astia de prin PMP/FC/NR/(nici nu mai zic de PDL) cand s-ar intoarce inapoi la timona ar descoperi deja Romania ca facand parte din Uniunea Euro-asiatica, cu actesi semnaturi, cu tot, afara din UE si NATO….pe scurt, ce nevoie mai au alde Udrea si ailalti sa , daca o face Basescu pentru ei? E trist, dar adevarat, zic eu. Incat, trebuie sa asteptam probabil 2016-17 ca sa vedem aparand un politician dreptaci de teapa lui.

  • Din pacate, mare, mare pacat, ai chiar mare dreptate.
   dar sa speram ca apare ceva/cineva la orizont care sa fie capabil sa preia la timp stafeta de la TB.
   la timp!
   foarte important!

 14. Salut
  Doar o clarificare pentru un text scos din context. de viq probabil pentru frumusetea demostratiei care e valabila in principiu

  Eu am scris asta:
  “Noua nu ne convine cand un partid ramane in marja de eroare. Il vom critica pana cand va trece de 10-15 % (nu am zis 35% cum a cerut Presedintele ) Pana atunci cred ca are nevoie de critica noastra.”

  Contextul este altul si il scriu cu alte vorbe,
  Atentie marita:

  Se refera doar la noi, o parte din cei de la Copac noi niste neica nimeni, ce avem neobrazarea sa invatam/criticam maretele noastre partide PMP, FC,NR,

  In textul de mai sus este
  ……… o punere la punct:
  – Maretele noastre partide sunt niste neica nimeni la fel ca si @tds, @eugeni @sk @viq cat timp stau in marja de eroare.

  ……….si o promisiune a lui @tds
  Eeeeiiiii , cand vor ajunge la 10-15% inseamna ca au crescut baieti mari si va promit fratilor ca eu nu le voi mai critica, deoarece au ajuns prea destepte pentru mintea mea, si au iesit din pampersi

  Am dat raspuns la intrebarile lui viq de mai jos
  Pai daca criticandu-l il ridicam la 10-15% de ce sa ne oprim aici ???

  De ce criticam ? Pentru ca e de criticat, nu-i asa ?

 15. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16773350-elena-udrea-pmp-este-partidul-blugi.htm

  PMP este „partidul in blugi”, cu „oameni care se imbraca lejer, care sunt relaxati, pentru ca stiu ce au de facut si de oferit”, a sustinut deputatul Elena Udrea, la o manifestare de la Tulcea, conform unui comunicat al PMP, remis, duminica, agentiei Mediafax.

  „Cand am spus ca vrem sa facem politica altfel, ne-am gandit intai la politica oamenilor care vor si pot sa lase ceva in urma lor, dar si la politica oamenilor relaxati in dialogul lor cu alti politicieni si cu cetatenii (…) Suntem, daca vreti, partidul in blugi. Cu oameni care se imbraca lejer, care sunt relaxati, pentru ca stiu ce au de facut si de oferit. Pentru ca stiu sa mearga printre oameni si pentru ca stiu sa le apere interesele”, a spus Udrea, citata in comunicatul PMP.

  Ideea a fost sustinuta si de fostul presedinte al CJ Tulcea, Victor Tarhon: „Este vremea ca politicienii sa dea cravatele jos si sa coboare in strada printre oameni”.

  PMP si-a inaugurat sambata sediul din Tulcea, anuntand cu aceasta ocazie ca patru primari – Macin, Grindu, Nalban si Ostrov – s-au inscris in partid.

  Tot inainte, tovarasi!

  • @salut Babule
   Mi-ai placut mult intrand la Politeia si punand intrebarea referitoare la MRU. Ai primit raspuns complex, cei de acolo sunt specialisti in asta.

   La noi, nasol este ca EUdrea are audienta. Cand spune o prostie se aude peste tot cu reverberatii 🙂 Acum s-a dat zvapaiata si open mind.
   Am vazut in Faubourg Saint-Honore blugi invechiti taiati cu lama Dussault Apparel Thrashed Denim – 200,000 Euro.
   Mai sunt si Escada de 10.000 euro. Are de unde alege !
   Pinalti vine tot cu blugi ?

   • Salve,

    La Politeia problema e ca Basescu e numit Bashinescu pe fata. Aici e ca inca lumea are impresia ca e cumva mai de bon-ton sa votezi cu PMP-ul decat cu PDL-ul lui Blaga si Macovei. As vrea si eu, biet batran, sa me retrag pe un blog unde Base e inca apreciat, dar nici udrism sa nu fie… Dar n-ai unde, nenex…

    • „Base e inca apreciat, dar nici udrism sa nu fie..” Esti in locul bun. Nu sintem perfecti, cred ca multi dintre noi inca ne chinuim (chiar ne chinuim, nu e usor..) sa „cope”/cum D-zeu se traduce asta in romaneste?? cu situatia actuala din PMP dar sintem cel mai aproape de ce-ti doresti.
     M-am gindit de N ori in ultima vreme sa nu mai postez nimic. Cu situatia din Ucraina, alegerile prezidentiale de la noi sint cruciale. Nu ne putem permite un Ponta presedinte. Ar fi un dezastru. Trebuie neaparat sa gasim solutii.
     La subiect: problema noastra a romanilor nu e neaparat ca sintem critici ci ca sintem prea „blunt” adica spunem lucrurile prea apasat si asta poate avea efectul invers celui scontat…Mai toti gresim aici, fara indoiala.

    • Lasa ,Barbule, cei doi n-au ajuns sa se bata,nici sa se injure.Este loc destul pentru amandoi,fiecare cu ceea ce ii este destinat.Intelepciunea ,tineretea si distinctia nu se exclud.

 16. Salut lume bună! 🙂

  De ce criticăm?!
  …pentru că e mai comod pentru noi „să-i tragem una peste sfârlă loazei” care nu ne ascultă decât să dam drumul „computerului”, să introducem datele problemei și să vedem ce a vrut „loaza” atunci când a făcut ce a făcut și de ce a „nimerit cu praștia în geam”! 🙂
  …osteneală, monșer, nu glumă! 😀

  N’aș zice că suntem orientați spre negativism.
  O veste bună o împărtăsim cu precădere celor apropiați cărora știm că le va produce plăcere, o stare pozitivă. E grupul nostru la integritatea și fericirea căruia vrem să contribuim cu ceva, din altruism sau din interesul unei poziții mai importante.
  O veste proastă o impărtăsim „la grămadă” așa, ca să ne manifestăm prezența in societate, dovadă ca suntem câtuși de cât activi.
  Ne interesează mai puțin efectul asupra celorlalți și mai mult dovada că suntem ascultați și băgați în seamă. Și unii au al naibii de multă nevoie de acestă dovadă… 😀

  Poate uneori „negativismul” de care vorbim este o altă formă a „circumspecției” celui care suflă și-n iaurt, după ce s-a fript bine cu ciorbă!
  …părerea mea 😉

  • Ne interesează mai puțin efectul asupra celorlalți și mai mult dovada că suntem ascultați și băgați în seamă.

   Good point !
   Oameni suntem, nu ingeri ! 👿

  • old,batrane prieten! 😆
   Ai grait cu mare intelepciune.”O veste bună o împărtăsim cu precădere celor apropiați cărora știm că le va produce plăcere, o stare pozitivă. E grupul nostru la integritatea și fericirea căruia vrem să contribuim cu ceva, din altruism sau din interesul unei poziții mai importante”.
   Ma supara ca parca suntem tot mai putini apropiati de stirile pozitive si mai mult critici,ceea ce nu este in avantajul nostru in final.

  • Old,
   am un raspuns catre Barbu in carantina.

 17. Pe topic in continuare:
  Cautati in arhiva copacului dupa cuvantul Unexpected success si veti gasi ce v-am povestit ca multe corporatii analizeaza lucrurile care spre surprinderea generala au mers bine. Cand majoritatea discuta doar lucrurile care merg rau, si asta lunea dimineata … unele din ele discuta joia lucrurile care au mers neasteptat de bine

 18. Tot la topic
  @Viq De ce criticam ? Pentru ca e de criticat, nu-i asa ?
  Ati putea urma exemplul lui @tds. – ma refer doar la mine caci asa e frumos
  Daca sunteti atenti in articole cel putin, @tds actioneaza cu un binom:
  diagnostic si tratament ; problema si rezolvarea pe care o vede @tds ambele impreuna

  Scandal mai apare 🙂 atunci cind spirite partizane si incinse contesta problema/diagnostic catalogand-o drept critica la partid
  iar tratamentul propus de @tds ori e ignorat, ori considerat o nerusinata pretentie a lui @tds de a da solutii 🙂

  Stiu ca avem si criticisti sumbri aici la copac dar scotet-ma din randul lor. Eu sunt @tds ul care vine cu problema + solutia. Dupa capul lui.

  • Salut, Last !

   Cred ca ti-ai dat seama ca am folosit citatul nu pentru ca a fost al tau ci pentru ca mi s-a parut printre cele mai ilustrative exprimari de prin comentariile noastre.
   Eu insumi cad nu o data in capcana exprimarii mai degraba a frustrarilor sub aparenta criticii, asa cum spune si Mih mai sus.
   Oameni suntem.
   Si da, am observat ca critica pe care o faci tu este una reala, „constructiva” cum ziceam. Ai intotdeauna o alternativa, nu de putine ori explicata mai pe larg decat au chef cei cu adevarat interesati sa afle 😦

   Insa nu se poate sa nu fi observat ca trendul criticii este cel putin exagerat (ca sa nu zic ca e exclusiv singura forma sub care se abordeaza problemele) si deseori alunecos, eliptica de solutie. fapt care o face tinta materialului de azi.

   Din punctul meu de vedere aici este o lipsa acuta de asemenea perspectiva in randul romanilor si, la macroscara, e poate principala cauza pentru care batem pasul pe loc.
   Majoritatea oamenilor (obisnuiti) cu care am vorbit resping efectiv modul asta de gandire. Li se pare ireal, absurd, fals, … efectiv nu pot concepe ca pe osatura unei asemenea conceptii chiar se poate castiga ceva.
   Avem mintea-n marmelada din punctul asta de vedere.

   Realitatea e ca plecand de la aceasta maniera de a privi lucrurile, Frank Kern spre exemplu, a facut Stompernet-ul care i-a adus comenzi de peste 18 milioane de dolari in mai putin de 24 de ore.

 19. apropo de critica, de critici,
  stupide si ineficiente, eficiente si foarte utile…
  m-ati vazut/citit pe mine vreodata criticindu-l pe TB? dar pe EBoc? dar pe MMacovei?!
  never! deci?
  🙂

 20. Oricum: sacose, partidul in blugi, borfasul_ponta, lichelele de la actuala guvernare, Papahagi, MMacovei, liste, europarlamentare, prezidentiale, primavara, iarna, Anton, beton, Traian Basescu, GIO, vintu, N0049, voiculescu…..

  totul mi se pare marunt, totul paleste, daca ma gindesc ca fascistul Putin,
  adevaratul fascist, care spune ca miscarile de la Kiev au fost fasciste, ar putea declansa in urmatoarele zile/saptamini un conflict armat intii cu ….Ukraina, apoi cu restul Europei….

  • Asa este.
   Iar asta arata din nou cat rau se poate face actionand in maniera Putin, Ponta
   (interesatnt, ambele nume incep cu P si au acelasi numar de litere 🙄 ..daca pui P_ _ _ _ nu se stie prea clar la cine te referi 😀 😀 😀 )

   In fata tavalugului nebun declansat de rus acum si a dovezilor de reorientare a Romaniei catre est de catre Ponta, o sa alegem si-un rahat cu ochi daca asta e singura alternativa. Despre asta vorbeam ieri.

 21. @viq,
  iarasi mesajul meu asteapta la tomberon.
  de ce oare? ce nu-i place? care cuvint?

 22. v.v.ponta
  v.v.putin
  da, literele le-am observat si eu demult de tot, dar de remarcat si aceeasi tactica, si la unul, si la celalalt, cind ponta spune ca el respecta legea este aceeasi chestie cu vvputin, care spune ca ii apara pe rusi de fascistii de ukrainieni.
  bolsevism – schizofrenie politica, atribuirea altora ceea ce este de fapt al lor…la fel ca Hitler, care spunea cind a invadat Cehoslovacia ca ii apara pe nemti de teroarea cehoslovaca…..

  p.s.
  crezi ca un rahat cu ochi va putea vreodata salva Romania?
  🙂

 23. „THE HAPPIEST PEOPLE DON’T HAVE THE BEST OF EVERYTHING, THEY JUST MAKE THE BEST OF EVERYTHING.”

  • … şi uichend cât mai plăcut.

   … muza moale şi incapacitatea de a vedea miza
   … sau maneaua şi micul.

   Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, că în Comisia de revizuire a Constituţiei se va repune în discuţie subiectul legat de deviza „Nihil sine Deo”. Propunere iniţiată de deputatul Eugen Nicolicea şi senatorul Ioan Toma.
   Am trăit s-o văd şi pe asta. Socialiştii vor mottoul Regatului României sub conducerea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen (1878 – 1947). Poate chiar vor reistaurarea monarhiei.

 24. Deci sa focalizez atentia pe ce merge si nu pe ce nu merge asta ar insemna sa bag gunoiul sub covor si sa ma laud cu ce curata casa am eu.Bravos!
  Ce nu merge strica ceea ce merge .Pune un mar stricat langa cele bune si vrei sa imi spui ca cel stricat se va insanatosi?!

  • Salut, Dorine !

   Cred ca nu sub optica asta se intelege bine aspectul la care ma refer.

   Stii, taranii au o vorba : „Calul care trage, il ala dai cu biciul !”
   te-ai intrebat de ce nu se focalizeaza pe puturos ?

   Poate pentru ca pe moment ii preocupa mai putin sa-si verse obida decat sa scoata carul din glod !
   Cand ajung acasa, poate o sa-l duca pe lenes la macelar, dar asta dupa ce si-au atins obiectivul sa doarma in patul lor, nu pe camp !

   • Mda,problema poate fi privita si asa.
    Intrebarea este Viq de ce ai plecat la drum cu o martoaga care nu trage?Ai sperat ca dand cu biciul in cel ce trage il va determina si pe celalat traga?Pai daca nu ia bice pe carca gandeste ca el face bine ceea ce face.
    Asa ca treaba cu sa dai cu biciul tot in calul care trage nu mai tine ca mai devreme sau mai tarziu tot te va musca si vei spune ce vei spune.

    • „… de ce ai plecat la drum cu o martoaga care nu trage?”

     Multe raspunsuri posibile. Poate te-ai grabit, poate te-ai pacalit, sau cel mai comun – asta e tot ce ai !
     Intotdeauna va fi o martoaga care „nu trage” in raport cu un cal care o face.
     Ideea e sa identifici cea mai eficenta cale de a actiona spre a-ti atinge un obiectiv.
     In contextul asta spre exemplu, la un moment dat obiectivul poate sa nu mai fie sa ajungi acasa cu sarcina de coceni, (esti deja acasa) ci sa ai doi bidivii vii in loc de unul care trage si unul ce se lasa tras.
     Atunci formula se aplica la fel, uitandu-te nu la ametitul slabanog ci la ce mananca, ce bea, unde doarme cel puternic. In extremis, daca vrei sa-l inlocuiesti, ce rasa/varsta e cel bun.
     Asa vei sti ce sa cauti la targ.
     Altminteri nu ai nici un reper si te trezesti naibili cu o capra pe post de armasar.

     ..Pai daca nu ia bice pe carca gandeste ca el face bine ceea ce face.
     oare ?
     Presupui ca ceea ce-i lipseste martoagei este o serie de bice pe sale sau o faci pentru ca te-a scos din tatani ???
     Daca nu te-ar fi scos, poate te-ai fi gandit la alte posibile cauze 😮 fi flamand, sau bolnav,sau batran….sau catar… .sau toate la un loc !
     Nici una din ele nu e rezolvabila cu „metoda” aplicata.

     Daca tinem neaparat sa intram in „logica calului” in cazul in care martoaga inteligenta si-ar putea face planul : „Bai, daca nu trag, boul asta ma bate !”, ar putea foarte bine sa gandeasca si „Bai, daca boul ma bate nu trag ! … de fiecare data cand ma bate, ma opresc. Pana cand se cuminteste si ma lasa-n pace !” 😀 😀 😀

     • functioneaza, dar la un „bou” destept
      he he, mie mi-a facut-o un caine (lup)
      daca ridicam mana la el, ma privea atent uneori, curios alteori, de cele mai multe ori intrebator … niciodata cu vreo urma de tema in privire
      … bineinteles ca am incetat sa mai incerc corectii

  • dorian65(tizule!),
   ai folosit un proverb romanesc valabil in multe ipostaze.Dar nu uita ca ,traditia romaneasca in domeniu parca e setata pe aspecte tragice,pe destine implacabile,pe lacrimi si plansete ,pe mitul mioritic si mai putin pe eroism si sacrificii in beneficiul natiei.

   • @Dora
    Imi permit sa te complectez si sa fiu si pe tema impusa suntem setati sa vedem gunoiul din ochiul altuia si nu barna din ochiul nostru.
    A Nigerian proverb says that:,,He who is afraid of doing too much always does too little”.
    Traducerea o las la laltitudinea dumneavoastra.
    Suntem speriati ca facem prea mult?

 25. Salut dragi copaceni!

  viq,
  m-ai zapacit de tot! Nici numai stiu cu ce idee sa incep ca,toate din punctul meu de vedere sunt exceptionale.
  Suntem noi predispusi la critici,cand e cazul si cand nu e?Este o malformatie genetica a natiei noastre-ne place sa negam intai,sa distrugem daca se poate si apoi sa ne lamentam ca soarta ne este potrivnica.

  Nu ne place sa ne deschidem sufletul spre ceva frumos,pozitiv,benefic,ne plac aspectele contondente,spectacolele sangeroase daca se poate,negarea binelui ,autoflagerarea si distrugerea propriului nostru eu pentru a deveni martiri/I> in ochii inetosati ai amicilor nostri la fel de tulburati.

  In probleme punctuale politice,criticam constructiv?Cand a fost vorba de ai nostri n-am facut decat sa le facem rau,mai mult chiar decat adversarii lor politici.Mereu am personalizat si am aruncat anatema peste intreaga formatiune ,desi actiunea acestora in ansamblu era corecta.Imi pare rau,apar mai rar la discutii pt.ca simt ca nu ma mai inteleg cu proprii mei tovarasi de idei si nazuinte.

  • Buna, Dora !

   Ei, ce sa fac si eu duminica ?
   Zapacesc oamenii ! 😀 😀 😀

   Raul asta „facut alor nostri” (in masura in care il facem), poate avea doua cauze :

   1. Ceea ce noi intelegem in general prin „critica” este doar prima parte : lovirea impricinatului. Observarea bubei. Acuzarea prostiei.
   Si intpotdeauna vom avea ce gasi aici daca vrem sa ne ocupam de asta.
   Vorba ceea : „Numai cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste, merita sa fie promovat !”
   Critica corecta, intreaga, are si un al doilea capitol : oferirea solutiei.
   Asa cum am specificat in cazul lui Last, omul da cu barosul, dar aduce si optiunea care crede el ca e cea corecta. macar in majoritatea cazurilor.
   Daca vei observa, in majoritatea cazurilor celorlalti, acest al doilea capitol lipseste.
   Iar in lipsa lui „critica” nu mai e critica ci demolare in toata regula.

   2. Ne-am format o maniera de observare-analiza-verdict axata pe prostiile ce le fac „ai nostri”. Un pattern, un algoritm din care mintea noastra refuza sa iasa. Stie s-o faca din ce in ce mai bine cu cat o repeta mai des si acolo se simte confortabil.
   Fara sa fie nevoie sa ne apucam de numarat, inclin sa cred ca peste 80-90% din abordari se fac asa. Si cam 95% din dezbateri.
   Ici-colo cate o stire-link despre ceva pozitiv. Cam cu sec.

   Cat s-a discutat aici despre „catastrofa Udrea” ?
   Despre prapadul pe care l-a adus cu ea in PMP ?
   Eu zic ca … mult.
   De cate ori s-a observat ca „prapadul” adus e masurabil si inseamna dublarea procentelor PMP din sondaje in cateva luni ?
   Never !

   Nu inseamna ca automat e cea mai tare fata din parcarea cea cu-plata, dar asa ar fi fost corect a fi observat.
   Nu vedem astea pentru ca nu putem face simultan si alte actiuni in unitatea de timp…. noi suntem ocupati cu bubele !
   Nu e rau nici asta, dar… chiar TOT timpul ?
   … nu e in regula.

 26. viq
  daca eu spun ca nu mi se pare corect sa fi trimis la cumparaturi cu lista stabilita de acasa, inseamna ca te critic?
  pai ce o sa faci cand, singur acasa fiind, doamna ta fiind la coafor, vezi ca ai ramas fara paine si trebuie sa te duci sa ei?
  nasol, ca neavand lista, nu vei sti sa cumperi …
  tradus, vreau sa zic ca fiecare trebuie sa gandeasca, in acord cu realitatile cotidiene, si cu capul sau.
  acu sa vezi ce critici imi vor trage dl. eugeni si dl. old pt ca, aprioric, dansilor nu le place ceva la mine, chiar daca in realitate nu au dreptate.
  si la urma urmei, nu am criticat pe nimeni.

  • pai da, mai Johnule !

   E critica.
   Dar spre surpriza ta nu e ceva rau.
   Da, critica nu e viabila, (eu cred ca am fost extrem de clar in exemplul ala) dar este o critica corecta dpdpv al formularii.
   Iar critica in principiu nu e rea apriori pentru ca scopul ei e sa indrepte lucrurile spre o cale mai buna. Cu alte cuvinte contine intr-ansa si o sugestie pentru o alternativa considerata de emitent drept mai buna decat cea adoptata de inculpat.
   Iar critica ta, contine o alternativa : fiecare sa gandeasca cu propriul cap.

   Si acum sa-ti spun de ce nu e viabila.
   Pentru ca Viq nu face ciulama de peste sau cottage pie iar atunci cand a fost singurel in bucatarie a ars supa pusa ;la incalzit ca se dadea pe blog 👿
   So…. pentru ca nu are idee ce ingrediente intra la un fel de mancare pe care madama are in proiect sa-l construiasca, eforturile propriului cap in aceasta directie dau rezultate cvasi-nule. Oricum ar fi o sublima inutilitate atat vreme cat in viitorul imediat (urmatorii 20-30 de ani) e greu de presupus ca se va specializa ca bucatar, desi nimic nu e exclus 😉

   Cunostintele si abilitatile mele in domeniu sunt la nivelul „Cornel Udrea”.
   Pentru cei carora Cornel le-a scapat, redau din memorie trei retete :

   „Ochiuri in apa.
   Se intra in cada plina si se face cu ochiul. Cand nu mai puteti repeta figura, puteti iesi. Inseamna ca v-ati saturat”

   „Sos simplu de ulei.
   Se pune ulei in farfuria intinsa si se bate cu lingura.”

   „Sos simplu de mustar.
   Ca mai sus, numai ca in loc de lingura, folositi furculita.”

   Samd… 😀 😀 😀

 27. Ma uitam azi la televizor ..unde niste bieti oameni de la tara plingeau inconjurati de o imensitate de apa…care le navalise in casa,in gradina,peste animale …distrugindu-le bruma de avut…
  Si istoria se repeta in fiecare an..fara ca nimeni sa nu ia niste masuri din timp ca sa nu se mai intimple..,mereu si mereu de zeci de ani..

  Exista oare criticism si solutii pe care cineva sa dea cu ele peste cap guvernantilor?Politicienilor,parlamentarilor..o groaza de ‘specialisti’ bugetari,demnitari,ministri etc…
  Expertiza este decazuta din valori..dovada a fost accidentul aviatic SMURD,incompetenta si incapacitatea de solutionare a unor MAMELUCI care sunt investiti special in functii pentru asemenea cazuri..

  Pina cind rezidentii din medicina de la Cluj nu au iesit in strada ,NIMENI nu s-a ocupat sa le acorde indemnizatiile promise de catre guvernul PONTA.

  Lista medicamentelor compensate pentru bolnavii incurabil se muta din un sertar in altul de sase ani.Sa mai intrebam din ce cauze??

  Pot scrie pina dimineata despre modul mizerabil,lamentabil ,corupt si fraudulos in care se ocupa actuala Putere de interesul national,,de legislatie,de cetatean.. de taxe si impozite..de ASF sau greii din fotabal si cinica lista de eliberare a lui Gica Popescu….

  Ideea este ca, indiferent cine este la PUTERE ,..CRITICA si recomandarile cu solutii si „tratamente” cu tot trebuie dirijate,atintite cu prioritate asupra actiunilor acestei Puteri.

  Indiferent in ce postura ne aflam,in ce loc, trebuie sa darimam pe cei care NE DISTRUG ,direct,nemijlocit si mizerabil propria noastra viata.
  Daca vrem..
  .daca nu….o avem pe Udrea…muschi avem..da-i si lupta…nici nu se pune problema..(.ori ea ori eu )
  ..
  Pe mine chiar nu ma intereseaza . ..in raport cu mafiotii cu gulere albe.. de la PUTERE cei care si-au pus bocancul pe grumazul meu…niste jeguri umane care urmaresc restauratia comunista.. sau cum sa fure cit mai mult..

  Dar,nu-i asa..de ce ne intereseaza pe noi toate astea??
  Cind o avem pe Udrea??

  PS>Rog sa se observe ca nu m-am referit la nici o persoana..in afara doamnei Udrea.Si nu am de gind sa raspund la nici o provocare.
  .

  • Da, Mark !
   Asta vezi la televizor !

   Si te prinde si pe tine care nu ai casa-n vadul inundabil, dar-mi-te pe cei care sunt in situatia asta sau au apropiati loviti de pacoste.

   Stii la ce ma gandesc eu ?
   Au fost persoane/familii care dupa ce le-a fost distrusa gospodaria, si-au reconstruit-o in loc mai ferit ?
   Nu se poate sa nu fi fost.
   A aparut vre-unul d-asta la televizor ca sa fie intrebat de reporter cum a luat/primit terenul, cat l-a costat casa noua si cat a durat pana a facut o noua gospodarie ?
   Pai…. nu cred.
   Daca ar fi fost asa ceva, cei care se duc acum din sufragerie in bucatarie cu piroga ar fi avut un hint !
   Le suna un clopotel !
   Li se aprindea o scanteie : „Ma, da’ eu de ce-oi fi fost asa fraier ? Uite-acum stateam pe canapea cu picioarele-n lighean, cu apa inconjurata de lighean nu cu ligheanu-nconjurat de apa !”

   Da, asa e, ca armament de „lupta politica” bombardarea adversarului e o maniera frecventa si care da roade. Pentru ca oamenii sunt receptivi la stiri de genul asta.

   Eu am in vedere altceva.

 28. In raport cu natura si forțele ei ,nu contează dacă esti inteligent sau prost ….ce preferăm de fapt ?? ….un inteligent care nu stie să conducă si stă in turnul lui de fildes ,nestiind de unde să înceapă ceva sau un prost care poate n-a citit in viața lui o carte si fraierește o groază de inteligenti intr-o schema piramidală ???

  De e criticăm ???…..nu stiu …poate e cel mai ușor lucru să ieși in față ,nu cere muncă si nici implicare ….poti să zici la sfirsit „ati văzut ,v-am zis eu ” ,dar nu o să devii niciodata profet …să construiesti ceva ,îți cere responsabilitati,muncă enormă si mai ales determinare …poate înainte să criticăm ar trebui să ne punem in pielea celor care construiesc …..critică constructivă nu există ….există in schimb pareri contrare ,discuții contradictorii ….ele care nasc progresul si nicidecum critica obsesivă .

 29. Vrem sa motivam bugetarii sa ne sustina in alegeri impotriva celor ce muncesc si aduc bani pentru salariile lor
  Vrem sa motivam bugetarii sa ramana bugetari ei si familiile si stranepotii lor intru bunastarea acestei caste care ne va fi obedienta mereu.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16778260-noul-ministru-muncii-vrem-motivam-bugetarii-propus-acordarea-doua-salarii-brute-premiu-excelenta-contributie-maxima-50-pentru-pensia-ocupationala.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s