Sunt de dreapta? O explicatie, un pic complicata.

Aproape totul despre mine (mai putin numarul de cont si parola)…… 🙂

Motto: Intr-o lume cu adevarat democratica, statul de drept si principiile sale nu au legatura cu doctrina,

Ce inseamna a fi de dreapta? Nu ma gandesc la idiomuri, dialecte, graiuri de dreapta. Ma gandesc la ce este comun, la „gramatica” care ar defini dreapta.
Daca cunosc un domeniu, acela este al sistemelor de reglare, autoreglare, stabilitate. Exista modele matematice complexe pentru a descrie toate acestea. Exista criterii de stabilitate.
Sistemele care se autoregleaza sunt prezente peste tot. Societate, industrie, biologie, ecosisteme, celule, cosmos . Reglajul sistemelor se face intentionat sau este rezultatul evolutiei.

Un exemplu (real) de autoreglaj: Daca intr-o padure avem prea multi pradatori, prada se imputineaza, pradatorii incep sa dispara prin infometare, prada incepe sa creasca ca numar.samd. Pana la urma se ajunge la un sistem stabil.
Continui exemplu cu o interventie externa:
Sa presupunem , ca de la „centru”, se decide ca sunt prea multi tantari in padure, ceea ce deranjeaza pe vanatori (adica proprietarii padurii) si se da cu un insecticid. Acest insecticid va distruge tantarii dar si evntulal insectele care polenizeaza florile, copacii etc. Apare foametea in randul „prazii”-ierbivore si mor, foarte multe. Pradatorii mor de foame. Vanatorii (proprietarii) nu mai au ce vana. In caz extrem, padurea trebuie repopulata. In cel mai bun caz redevine „vanabila” dupa mai multi ani de lasat in pace.
Acum un pic de teorie: (fara matematica, numere imaginare, integrale, derivate 🙂 )
Reglajele sunt de doua feluri: In bucla inchisa si in bucla deschisa. Cele mai stabile, la stimuli externi, sunt cele in bucla inchisa. Caracteristica reglajului in bucla inchisa este prezenta reactiei inverse (feedback). Cum ar fi mentinerea echilibrului unui om, care se face prin senzorii din urechea interna. Ei iti spun care este pozitia ta creerul socoteste daca o sa cazi sau nu si face corectia necesara. (daca ati avut o infectie , doamne fereste, la urechea interna , atunci stiti ce important acest reglaj).

Ce legatura are cu dreapta? Ce cred eu?
Eu consider ca dreapta are avantajul unei autoreglari continue la nivel local, comunitar, regional, care se asigura ca feedbackul este functional. Cum este functionarea IMM-urilor cand apare nevoia de un produs sau serviciu. Acestea se autoregleaza continuu si nu pot sa se autoamageasca. Altminteri dispar de pe piata.
Daca ne gandim la societatea comunista de ce nu a rezistat? Eu cred ca din cauza ca nu a permis feedback-ul. Structural nu a putut sa si-l permita, si nu o sa il permita vreodata. (fabrici, uzine ,mine , tine, dat 🙂 ) .
Conducerea centralizata, de stat , datorita lipsei, in general, de reactie inversa, desi poate avea avantaje pe moment, nu poate da stabilitate pe termen lung, reactionand incet, daca, la stimuli externi.
Un stat trebuie sa dea directia de dezvoltare, chiar sa subventioneze anumite directii de dezvoltare. Este necesar, cred, dar trebuie tot timpul sa se asigure ca are o economie care se autoregleaza, si nu parlamentari care se autoregleaza sa isi mentina privilegiile :). Statul nu se compune din bugetari exclusiv , nu?
Unde , cred, ca se poate amesteca statul?In domeniile strategice de exemplu (Care sunt domeniile strategice , asta este o alta discutie. Posta este strategica?), unde profitul nu este un scop imediat, ci este planificare pe lunga durata. Planificarea trebuie sa dea niste directii generale (si ele, bineinteles, urmare unui feedback). Planificarea, daca este facuta de incompetenti, va fi echivalent unei reglari in bucla deschisa , tip de reglare care poate duce la derapaje grave.
Exemplu de incercare de planificare centralizata,gresita(parerea mea)dar nereusita- cu diferenta de 8-9 voturi.in PE: Impunerea unei cote de reprezentare intre femei si barbati in toate domeniile si companiile.(raportul Zuber: The Zuber Report upholds the introduction of quotas for women in companies and in all the industries of public life. – raport votat de usl si Cristian Preda-PMP si PSE).Monica Macovei, pe care nu o putem banui ca „tine” cu un gen anume, a fost impotriva- precum restul din PPE-inclusiv EBA. Dreapta vorbeste de egalitate de sanse, egalitate de salariu la aceeasi munca, merit, iar usl si CP vorbesc de egalitate numerica,de educatie in care genurile sa dispara.(cu care eu nu sunt de acord. femeile au domenii unde sunt superioare barbatilor si viceversa, fiecare individ trebuie sa isi cunoasca atuurile si punctele slabe).
Un criteriu pentru care „westul a intrecut restul” au fost legile rationale/irationale, de exemplu, La otomani (pe la 1500-600), s-a distrus un observator astronomic pentru ca contravenea perceptelor religioase. Irational, cu impact mare ulterior.(Niall Ferguson). Sper sa nu ajunga UE un exemplu similar.

legat de asta 🙂 ceva distractiv:

Traian Basescu si Monica Macovei prin insistenta asupra independentei justitiei, de fapt au incercat sa faca aceasta institutie sa lucreze singura, sa fie stabila. Echilibrul puterilor inseamna, deasemenea, o autoreglare perpetua. Master planul este dat de constitutie, de aceea este asa delicat sa faci schimbari in ea. Funeriu a incercat acelasi lucru in invatamant. Ei sunt niste oameni pe care ii respect foarte mult. Nu pentru ca ar fi e stanga sau dreapta, dar ei respecta criteriile a ceea ce cred ca reprezinta un om politic foarte bun. Criteriile mele de apreciere a oamenilor politici sunt axate tocmai pe aceasta intelegere a sistemelor si autoreglajul lor. Cum remarc asta? Foarte simplu, ii vad cum isi privesc si vorbesc de constitutie, de legi, implicatii.
Ce legtura are cu criticile ? Pai, totul, in modelul meu de dreapta critica este imperios necesara existentei dreptei fiind o reactie inversa(feedback) care trebuie sa functioneze :). Nu critic stanga din Ro. pentru ca nu cred ca exista nici cea mai mica sansa sa se indrepte. Ce le spun este mai degraba o balacarire a old/new usl si mi se pare ineficient. Celor care ma adresez sunt de dreapta si nu trebuie sa ii conving ca stanga in Ro. este imbecila. La ei nu exista feedback de loc. De aceea mai vedeti venind aici oameni de structura de stanga si incearca sa discute problemele lor. Sunt bineveniti dar, cred, ca ar trebui sa recunoasca ca sunt de stanga. Sa argumenteze corect si sa evite sofismele.
Sunt de dreapta pentru ca sunt convins ca, economic, autoreglajul IMM-urilor este superior autoreglajului etatist(Stat, care il contine si pe privat!!). Cei de stanga (onesti, adevartii socialisti , sociali-democrati) cred ca autoreglajul etatist functioneaza si ca este superior celui privat. Amandoi putem respecta statul de drept, si nu este o anatema sa fii de stanga sau dreapta. (Nu vorbesc de usl aici, sa fie clar).

In rest (1)….Stanga declara ca vrea binele poporului (cu banii dreptei), dreapta lucreaza la asta fara sa declare.
In rest (2)….am vrut sa lamuresc pozitia mea de ieri.
In rest (3)…..imi pare rau pentru fata de la finante, a fost bagata in rahat fara sa stie (cred). S-a dus dreaq modelul competentei straine. Tot „Ponta, procoror de’al nostri, e cel mai bun”. Sunt aproape convins ca a fost pusa acolo in mod special pentru a demonstra asta. Nu ar fi de mirare.

69 responses to “Sunt de dreapta? O explicatie, un pic complicata.

 1. Air spus brine ce ai spus.
  Guvernl sa isi ia cei 16% si accizele si sa se descurce.
  Eu vreau legi clare pentru proprietate si altele care au mai cost discutate pe aici si o sa ma descurc.
  De 25 De ani maimutele se tot joaca cu codul ala fiscal si,spear,ca o sa vine leii in trezorerie ca din savanele africane.

 2. Servus 🙂
  Frumoasa postare, usor de citit si de inteles.
  Ce face guvernul de stanga de azi? Mareste baza de impozitare cu acciza pe combustibil si taxa pe stalp dar nu colecteaza la buget. Delirium tremens 😀 .
  Fata de la finante are o privire pierduta, cred ca i s-au spulberat niste iluzii.

 3. neata,
  ancora!
  🙂

 4. cine nu-si da seama/nu si-a dat seama ce este USL si cine este v.v.ponta, chiar merita sa aiba iluziile pierdute..
  asa ceva nu se poate ierta
  😛

 5. Ceva de week end:

 6. salut eugeni. Imi place ce ai scris. Dar pentru mintea lui STan Papusa:
  . cei ce vor mai putin stat asistential sunt mai de dreapta decat cei ce vor mai putin stat asistential.
  Absolut de acord cu coborarea nivelului decizional: daca la Teius primaria isi permita sa duca pensionarii gratis 3 zile pe saptamana cu autobuzul NU rezulta ca si la Filiasi trebuie sa fie la fel. SI nu rezulta ca in 2015 se va pastra la Teius in acelasi format.
  Riscul comentariilor ulterioare este sa confundam precepte doctrinare cu program de guvernare, adica sa negam real-politik.

  • Vrei sa ne batem in principii doctrinare? 😀
   Uite aici principiu doctrinar de dreapta pe intelesul tuturor: nu doresc facilitati fiscale pentru firmele care angajeaza someri, absolventi, tineri sub 35 de ani, persoane cu handicap etc. Sa le dea facilitati persoanelor respective, scutiri de impozit, cas, somaj, impozit pe locuinta, indemnizatii speciale, este ok, dar sa lase firmele egale.
   -Altul: pensionarii de orice fel sa se poata angaja numai in mediul privat.
   Tot facem enunturi principiale dar multi nu inteleg realitatea.realitatea.

   • NU LA NIVEL DE STAT. Daca o comuna falimentara -ca sa atraga investitori- face [ceva] e OK. Majorarea totala si substantiala a pensiilor nu e posibila, dar daca un orasel vrea sa dea o masa gratuita pe saptamana incalca un principiu doctrinar?

 7. ‘Neata, all!

  Ieri, cei care nu suntem de acord cu interventionismul „semnificativ” al statului (pana la urma, asta tot etatism se cheama, chiar daca termenul nu convine unora), am fost acuzati ca venim cu „lozinci” (si ma rog, ca dam altora cu ele in cap). Dpmv nu-s „lozinci”, sunt principii elementare, fundamentale pe care se bazeaza Dreapta doctrinara & economica). Daca lucrurile sunt „muuuult mai complicate” (foarte corect), nu inseamna ca nu putem intelege si opta in preferintele noastre (chiar fara studii de specialitate sau experienta personala in domenii economico-financiare, comerciale sau politice – cazul meu) pentru aceste principii fundamentale: libertate, egalitate de sanse, proprietate privata, piata libera, concurentiala etc.Iar modelul concret este cel al democratiilor occidentale & sistemul economic capitalist. In care nu includ capitalismul de stat – cred ca asta e un hibrid (monstru?) inventat de Stanga (post, ma rog…) socialist-comunist-totalitara, falimentara economic si care recurge la mecanisme economice de tip capitalist, dar cu pastrarea controlului de catre stat/putere oligarhica/partid.

 8. sal`tare tutulor,
  ma scuzati de vorba proasta: stiti mecanismul de mers al miriapodului, cum se descurca el cu atitea picioare? Nici el nu-l stie; cind a fost pus sa-l explice, dupa al treilea ori al patrulea picior s-a incurcat in explicatii. Si a zis: ca sa intelegeti, priviti la mine cum merg. Numai ca e chiar greu de inteles;ca urmare se isca discutii si contraziceri, uneori, sterile.
  Ideologiile, in dezbatere, au devenit un miriapod in mers.
  ( Ati privit o fătucă fotomodel cum merge (na, ce intrebare!) si cum paseste ea cu stingul in dreapta si cu dreptul in stinga; cica asta ar fi a treia cale. Arata frumos, dar e mult prea costisitoare 😉 )
  Cind spui ca exista jde mii de milioane de exemple cind Statul a intervenit in economie (dar confunda interventia cu ajutorul), a pus economia pe roti incit duduie, nu faci decit sa raspunzi mecanic la un curs de marxism-leninism.
  Asa ca, privind, observ ca tarile care merg cel mai bine, si nu de azi de ieri, sint cele care au descifrat putin din mersul miriapodului si au inteles cite ceva.
  Stinga vrea sa schimbe mersul miriapodului. Are impresia ca, avind atitea picioare il poate face sa mearga mai repede „spre comunism in zbor”, ca il va face sa mearga mai bine cu „indicăţiile” sale, dar nu face decit sa-l incurce. Primul mare miriapod s-a prabusit pentru ca l-au incurcat in mersu-i natural. Urmeaza si altii.
  Exemplul cu caile ferate germane nu este relevant. Poti spune ca tocmai exceptia confirma regula.

  • salut Victor. Istoric asezarea iacobinilor in partea stanga a salii la Rev.Franceza a dat numele de stanga si de dreapta. Se identifica azi Putin/Ponta/Hollande cu iacobinii? am serioase dubii. Cred ca ar avea si Rabbi Marx.
   Iar globalizarea economica, disparitia granitelor fac si mai dificila DEFINIREA doctrinei [iar confuzia intre principiile doctrinare si liniile majore ale unui program de guvernare ingreuneaza si mai mult discutia].
   SI ca sa precizam [nu e inutil]: in parlamentul european nu sunt reprezentate tari ci grupuri politice, iar deciziile de pozitie sunt in interiorul grupului. Ipoteza: socialistii germani + francezi + spanioli vor o limitare a ajutorului social. In interiorul grupului socialist, alde Corina Cretu + Abramburica + Ivan isi exprima o parere si apoi se voteaza. Daca germanii + .. au dreptate, aceasta e pozitia grupului si cu asta se merge in plen, iar Cretu etc pun batista pe tambal.
   Cu alte cuvinte, in P.E. nu exista interese nationale.
   Daca diaspora romaneasca ne ajuta ca in P.E sa fie mai multi populari decat socialisti nu mai conteaza daca Ponta trimite 13 sau 16 trancanitori in P.E..

 9. Dreapta se sprijină pe libertate si inițiativa ….foarte frumos …suntem creativi si liberi ….problema apare cind e vorba de dreapta politică …la putere ,dreapta politică devine autoritară ,taxează  pe cei care rămân in limite si care sunt aproape o povară ,supravietuiește doar cel puternic .

  Stînga s-a apropiat mai mult de om si pe egalitate  ….nimic greșit pina aici ,dar nu de ajuns …problema apare cind e vorba de stînga politică …la putere ,stinga politica devine la fel de autoritara ,taxează dur pe cei cu initiativă si liberi ,deși masele așteaptă să-i facă egali peste noapte ,să-si respecte promisiunile de creare de locuri de muncă si libertatea de creativitate .

  Dar ,fondul muncii si creativitătii nu pot fi decît libertatea si inițiativa ,cu respectarea drepturilor celorlalti . Punct.

  Unde e greșeala ???….2 regimuri diferite ,autoritare ,taxîndu-se dur unul pe celalalt  si la mijloc oamenii.

  Acum ,revenind la România…ratiunea ,care acum e criticată si uitată  ,ne spune ca soluția ar fi civilizația ,care inseamna împreună si nu junglă …suntem la stadiul gandirii medievale ,impărtind lumea in dreapta si stinga,buni si răi ,puternici si slabi ,întuneric si lumina .

  Toate neintelegerile pornesc de la nevoile si fricile noastre ,ale unei natii….nu ne putem ajuta decît singuri ,între noi ,fiind rationali …si cum să zic ca să nu para caraghios ,un pic patrioti 

  Traian Basescu a fost un exemplu ,prin tratatul de coabitare ,prin ratiunea si patriotismul de care a dat dovadă,un adevărat om presedinte….puterea ar trebui să fie o tarie de caracter,o insusire  si nu neaparat o valoare de prim rang ,exact ca la Traian Basescu ,dacă vrem să mergem înainte …e dramatic pentru o natiune ,fiindca ne lipseste si ratiunea ,si patriotismul  si mai ales intelegerea acestor deziderate .

  • Ca să fiu mai clar ,nu fac apologia Noii Ordini Mondiale, ….cred că asta se vrea,la nivel mondial ….un fel de coabitare stînga-dreapta ,fiindca sunt greșeli mari la ambele orinduiri autoritare ,excese de ambele părți …un fel de întâlnire la mijloc …s-ar putea să aiba succes ,fiindca sărăcia a fost adincită datorită crizei..saracii capitalisti vor un pic de egalitate ,la fel cum si nostalgicii comunisti din fostele tari comuniste .

 10. Eu declar, asa cum am mai declarat, ca structural sunt de stanga.
  Dar principiile la care tineti voi sunt pe primul loc si la mine:
  statul de drept, controlul costurilor, respingerea populismelor,egalitatea de sanse, economie concurentiala si neaparat cu o puternica prezenta a initiativei private, retribuirea performantelor si penalizarea lenei si a incompetentei si putem continua cateva pagini, cred.
  In Romania nu exista stanga si repet, atribuirea acestei etichete USLului e o imensa greseala. USLului i te adresezi cu atribute gen organizatie mafiota nu il validezi punandu-l pe acelasi nivel cu partidele de stanga din Vest.

  • Corect @estu
   1
   In romania nu avem nici stinga nici dreapta.
   cei ce zic ca sunt de stanga sunt socialisti cleptocrati caviar sau ,bolsevici
   2
   cei ce isi zic de dreapta , ma refer la boc, mru si multi altii ar putea fi o stanga de calitate ca in occident
   3
   Personal as desfiinta partidele de stanga , i-as pune pe dreptaci sa recunoasca ca sunt de stanga europeana . Iar dreapta ar trebui reinventata.
   Evident, nu e dupa mine
   🙂

 11. Salutare! Structural, eu sunt de dreapta! Asta şi prin prisma tradiţiei familiei (străbunicii din partea mamei au lucrat , ani buni, în America, iar bunicul dinspre tată a fost preot greco-catolic, toţi suferind de pe urma comunismului), am locuit tot timpul,,la curte” cum se mai spune, casă cumpărată şi întreţinută cu bani proprii etc.
  După 90′, am susţinut necesitatea unei Romànii de dreapta, cel puţin pe un termen de 20 de ani, după 45 de ani de comunism care a sugrumat această ţară. Nu mă luaţi cu ce s-a făcut pe vremea aceea, comparaţi cu ce au făcut ceilalţi în aceiaşi peroadă, unii dintre ei fiind aproape raşi de pe faţa pămàntului după al doilea război mondial! Din nefericire, poporul a ales calea cea mai proastă, cale de care se temea însuşi K. Marx şi pe care, chiar el, o considera mai periculoasă decàt capitalismul clasic, anume o struţo-càmilă condusă de o oligarhie roşie (burghezie roşie).
  Ceea ce s-a făcut în ultimii 24 de ani (càt s-a făcut), în proporţie covàrşitoare, sunt rodul iniţiativei private, ok, o parte aparţinànd capitalismului de cumetrie, asta şi dacă e să ne uităm numai la intrarea în unele mari oraşe, intrări asemănătoare d.p.d.v al obiectivelor economice cu a oraşelor din Europa occidentală.
  Ce a făcut statul, în această perioadă? Mai nimic. Cei 500 de km de autostradă ţin mai mult de amuzamentul occidentului.
  Personal sunt adeptul creştin democraţiei şi al liberalismului clasic, doctrine care, după mine, s-ar potrivi cel mai bine pentru ţara noastră, ţinànd cont şi de problemele sociale ale acesteia..
  Altfel, vom continua să redistribuim sărăcia! Inainte de a redistribui ceva, trebuie să ai acel ceva! Acel ceva este dat de cei care produc plus valoare, sunt rodul, pànă la urmă, a politicilor de dreapta. Stànga ţine pànă acolo unde ţine bugetul! Si, din păcate, avem unul foarte subţire!

 12. Ziua buna !

  Interesanta discutia pe marginea interventiei statului.
  Personal ma asteptam ca Estu sa fie adeptul keynesianismului, in ciuda evidentelor rateuri si imposibilitatii acestuia de a da o solutie viabila.
  Hotarat lucru trebuie sa-mi gasesc timp pentru materialele alea video de le-am inceput cu timp in urma.
  Musai !

  Nu ma asteptam sa dea nationalizarea bancilor SUA drept exemplu pozitiv. Nu e un argument destept.

  Probabil se uita esenta : statul in fond si la urma-urmei este „decat” administrator. Arbitru. Jude !
  N-are ce cauta si in pozitia de jucator pe teren, ca n-am vazut politai de la rutiera care sa-si dea amanda ca a trecut pe rosu.

  Felicitari Eugeni pentru materialul de azi !

  Si Mih pentru film.
  Poate-l vaz maine 😉

  Ne vedem mai incolo, ca mai am un ultim shift pana-n weekend.
  O zi excelenta tuturor.

  • Viq, iar scrii mult si citesti putin din ce zic altii. Nu am spus ca nationalizarea bancilor in USA a fost un lucru pozitiv ci ca statul in cazul asta a salvat niste locuri de munca. Ceea ce e cu totul diferit.
   Pozitiv era daca lasa dracului bancile alea sa crape si crapa tot sistemul cu ele. Nu ma intreba ce ar fi iesit, majoritatea ar fi pariat pe haos.
   Si statul in esenta nu e doar adminsitrator, arbitru, jude.
   dar chiar nu vreau sa te conving, crezi ce vrei.

   • 1. Dpmdv salv. loc. de munca pretinsa a sunat ca un lucru poz;
    2. Stat = instit. adm. ce regl. rel. dintre cet. comunitatii. Ce si-a arogat ult. e abuziv.

    Stiu ca fiece lit. te zgr. pe creiere, am fst cat de scrt am ptt.

    • Super. Acum incearca si sa gandesti mai mult. Asta chiar as vrea sa-mi arati.

     • hey,
      nu ai dat cel mai destept raspuns,
      🙂

     • Hi, Scorpy…
      nu ne-ntreupe sedinta.

      Eu am inceput sa gandesc niste ganduri .
      d-asara de la 11 … tac malc si tot astept sa le vada Estu ! 🙄

      Asta … nimik !
      lemn.

      Intre timp am inceput sa gandesc si ca o fi ceata, distanta prea mare, galagie de la aia de cauta avionu’ prin ocean cu un bat ….
      O fi ceva !

 13. Hey 🙂
  Unde e @mihaela ?
  Ea spunea ca sunt malefic la copac si benefic pe blogul meu de muzica. O rog sa intre la mine,(am pus una noua) acolo unde sunt benefic. Aici ma abtin deocamdata in maleficianisme 🙂

 14. Sebastian Lăzăroiu: Îl văd pe Boc candidat al Dreptei la Preşedinţie, l-ar vota şi liberalii în turul doi

  Emil Boc ar fi un candidat acceptat de toate partidele de dreapta, mai puţin PNL, pentru alegerile prezidenţiale din acest an, a declarat, la RFI, fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, membru al Fundaţiei Mişcarea Populară.

  Citiţi mai mult: Sebastian Lăzăroiu: Îl văd pe Boc candidat al Dreptei la Preşedinţie, l-ar vota şi liberalii în turul doi – Partide > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/sebastian-lazaroiu-1089128.html#ixzz2xGbjgQrc
  EVZ.ro

 15. ZIua buna, oameni buni,

  Estu,

  Iti datoram un raspuns pentru ieri.

  @all
  Pentru mine stanga social democrata europeana. (care a votat raportul Zuber) s-a descalificat. A incerca sa introduci, prin lege angajarea la paritate a femellor in toate companiile si institutiile publice mi se pare o greseala politica enorma cu implicatii nebanuite. Drumul spre iad este pavat cu intentii bune. Eu nu as accepta, prin definitie, rapoarte de la comunisti.

  Un partid, care a ignorat reactia inversa a fost pdl. TB le-a spus: pentru cateva mii de clienti politici renuntati la miloane de voturi. Urmarea, dupa cate stiu, un milion de votanti/simpatizanti pdl au stat acasa. (nu s-au regasit ca numar pe listele usl). Atunci era, practic, singurul partid de dreapta (2012). Atunci senzatia de blat a fost asa de puternica ca a scarbit pe toata lumea. Pdl mai poarta inca urmele acelea. Faptul ca PMP incearca sa canibalizeze PDL, va transfera si parte din imagine, deci, ignorand simpatizantii care au stat acasa, chiar antagonizandu-i, poate fi o cale inchisa, cred eu.

 16. Oare miscarea cu tariceanu „independent” candidat la presedentie o fi inteligenta? Nu comentez ce cred eu despre tariceanu, nu stiu pnlistii de rand , vechi uselisti, ce vor zice?. antonescu este beshtelit si facut dujmanu’ poporului. Stie cineva, exista ceva sondaje sau se testeaza terenul?

  • O imagine care-l imortalizeaza pe Tradiceanu intr-o ipostaza-companie foooarte potrivita. In mod normal, ar trebui sa-i fie fatala dpdv politic…

 17. Aligica, nu i se poate nega acuratetea in ce a scris:

  „Interesant: Rusia nu pare sa aiba capaciatea de gandire social-politica.
  Una din doua: Fie delir misticoid-geopolitic in varii forme, cu niste entitati numite “Moscova” sau “sufletul poporului rus” in rolul principal care fac ceva pentru umanitate in scara metafizica a lucrurilor si umanitatea e rea si nu intelege ( asta fiind ultimamente o forma de gandire fosila medievala, total straina spiritului stiintelor sociale moderne).
  Fie o forma de calchiere a unor teme occidentale, transformate in mantre ideologice in formule pivot. In masura in care stiintele sociale moderne sunt prezente in asta sunt pe post de servant ideologic si retoric;nu au nimic dea face cu ceea ce numim sttinte sociale si politice in mod obisnuit. Ganditi-va la relatia dintre stiiinte sociale si marxism-leninism. La stalinism.
  Si mai interesant: Cand ganditori izolati scapa perimetrului formarii si operarii in “modul rus de gandire” in stiinte social politice, au de spus lucruri importante sau cel putin interesante: Vezi de pilda Gerschenkron sau Kuznets sau Sorokin. (Berlin in stiintele politice este ca formatie “rus” atat cat este german sau englez, la fel s-ar zice si despre Gerschenkron dar ma rog, de dragul argumentului…)
  Rusii -ca si noi- nu au traditie si originalitate in acest domeniu. Noi operam ca note de subsol sau ecouri la gandirea franceza, germana si mai nou anglo-saxona. Diferenta e ca la noi incercam sa ne sincronizam de bine sau de rau (HT Eugen Lovinescu). La ei si cand incearca asta, iese ce vedeti ca iese: ideologie anticapitalista,antioccidentala cu parfum de activismpolitic occidental juvenil si semianalfabet.
  Iar cand nu incearca dar se sforteza sa dea ceva “specific” iese o forma de delir medieval, paralogic si atat de primitiv ca face geopolitica zilnica de la Urlatoare din Cismigiu sa para avanpost al modernitatii.”

 18. Ma tot intreb daca exista o sansa ca noua „Scoala de Ideologie Stanga- Dreapta” ce se dezvolta necontenit la radacina Copacului are vreo sansa sa intre in vacanta. Iar propinentii sa-si mai domoleasca orgoliile cand sustin si tot sustin ideile de o parte si de alta. Nu contest importanta clarificarilor ideologice dar consider ca deja aici s-a scris prea mult. Simt ca exista un fel de competitie ce duce uneori la limite greu de imaginat in care protagonistii ce posteaza se incontreaza numai si numai din dorinta de a demonstra ce destepti sunt unii si cat de ignoranti sunt ceilalti, adversarii!
  Pe cand deschiderea cursurilor la Copac si despre ce sex au Ingerii?
  Mafia politica a PSD-ului si a satelitilor lui schimba traiectoria unui popor de pe drumul Europei cu un dispret dictatorial si oamenii destepti de pe aici vor sa reinventeze roata! In doctrina!
  Cand Corabia Societatii Democratice se loveste de stanci si incepe sa ia apa cred ca datoria mea si a Dvs este sa puna mana pe cate un paiet si sa incerce sa o faca sa pluteasca! Spre portul in care sa ne gasim ca natie, salvarea.
  La buna citire!

  • @inganduratule fi atent !
   Mafia PSD ului schimba traiectoria unui popor pt ca ei au o doctrina buna rea, etica sau neetica dar ei o au adusa din rasarit si au si un electorat care accepta prin vot aceasta doctrina.
   Noi nu avem asa ceva, nu avem un set de valori si un set de obiective care sa intereseze sau macar sa fie perceput de mai mult de 10% din electorat,
   Ai priceput ? Ponta stie ce sex are fiecare inger si cum il utilizeaza sau nu.

   • Vad ca bleen crede precum tds (si eu ma alatur) :
    ” Nu orgoliile și certurile au destructurat-o [pe dreapta] ci lipsa de principii. Oamenilor [dreptei] care credeau în populism și structuri li s-a spus că populismul și structurile nu mai sînt de partea lor. A fost suficient ca să dezarmeze.
    Dacă “dreapta” de partid vrea să se restructureze în jurul populismului și etatismului, așa cum dă semne, și nu în jurul valorilor doctrinare ale dreptei, nu va reuși. Nu aceasta e soluția restructurării, e doar motivul destructurării.

    • Poate ai dreptate cand spui ca lipsa de principii CLARE a destructurat dreapta dar dupa cum se vede este foarte greu sa aplici principiile de dreapta intr-o societate.
     Observi cum nemti au faultat partidul lui Merkel numai ca a afacut ceva ajustari in sistem trimitand la plimbare ~20.000 de functionarasi.
     Cum poti sa ii explici unuia care locuieste in comun intr-un bloc si nu are simtul proprietatii in vena ce inseamna dreapta ce inseamna sa fii flexibil pe piata munci si altele?
     Dreapta nu da siguranta zilei de maine muncitorului dar poate sa il disciplineze sa il invete ce inseamna bani albi pentru zile negre.
     Baierile pungii bancare au fost deschise de un guvern asa zis de dreapta fara a gandi ce consecinte va avea asta-vezi creditul cu buletinul si altele.
     Trebuiesc analizate greselile dreptei si stangii si avut grija sa nu le repetam.

     • Doriane
      Dreapta nu convinge muncitorul roman ? Nici sa nu incerce deocamdata !

      Problema este muuult mai mare
      Dreapta nu ii convinge nici macar pe cei ce natural sunt de dreapta ! Nici aceia nu voteaza, sau absenteaza de la vot !

 19. Erata
  Va rog cititi „preopinentii”…
  Se putea sa postez fara sa nu gresesc pe forma de exprimare?
  Vad ca la mine devine regula. Cu scuze si umilinta…

 20. @inganduratul,

  In principiu ai drepate. Nu stiu daca ai remarcat ca a existat o stare conflictuala. Eu cred ca trebuie sa lamurim cauza acestor diferente pentru ca sa putem construi.
  Apropos ai ceva propuneri pentru ca „Corabia Societatii Democratice” sa nu naufragieze?
  @All, deprimant.
  Unde ne situtam pe plan extern. Acolo unde ne duce : capul plecat sabia nu il taie:
  Le este teamă românilor de un conflict cu Rusia?
  „sentiment puternic de frică: 26%
  deloc frică: 24%
  –-Adica la 76% le este teama si foarte teama.
  România procedează bine când critică Rusia?
  nu procedează bine: 46%
  procedează bine: 40%
  nu ştiu: 11%

  –-Adica majoritatea zice: „Mai taci, maica, ca poate ii suparam, altfel poate scapam, poate nu ne vad, asa ca taci maica”

 21. Beeyyyy mamelucilor din dreapta,
  Asta ar trebui sa fie presedintele nostru candva,
  Un om care, la fel ca si Basescu poate sa spuna si sa gandeasca lucrurile la fel de firesc http://www.evz.ro/detalii/stiri/monica-lovinescu-visul-meu-1089168.html

 22. Mafia PSD ului schimba traiectoria unui popor pt ca ei au o doctrina buna rea, etica sau neetica dar ei o au adusa din rasarit si au si un electorat care accepta prin vot aceasta doctrina.

  Noi nu avem asa ceva, nu avem un set de valori si un set de obiective care sa intereseze sau macar sa fie perceput de mai mult de 10% din electorat,………..

  mai sus l-am citat pe @tds,

  intreb: noi de ce nu am adus/ nu aducem din apus un set de valori ….si tot ce ne lipseste…….

  pentru ca la EI nu mai este vorba numai de stinga,
  cum la NOI nu mai este vorba numai de dreapta

  🙂

  • @skorpion,
   Nu le avem si pentru ca
   1
   nu avem fixat si delimitat pe categorii sociale/varsta etc care este electoratul pe care il vizam.
   (asa cum psd are pensionarii, analfabetii, dependentii social, infractorii etc )

   si 2
   nu venim pentru el cu o oferta unica.
   Noi incercam sa prindem toti iepurii de odata iar programul, valorile, doctrina cu cat devine mai stufos, prolix cu atit pare difuz, mai apa de ploaie. si mai putin demn de incredere.

 23. DNA – prima victimă a CSM care a impus secretizarea dosarelor!

  In lipsa TRANSPARENTEI, interzisă de CSM, DNA nu poate da publicității referatul cu PROBE prin care cerea arestarea preventivă a lui Nicusor Constantinescu.

  Acum baronul PSD ataca furibund DNA.

  Iata de ce lansam apelul de a apăra TRANSPARENTA in Justitie ( care a existat până la data de 1 februarie , 2014) în articolul

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/ghidul-csm-salvarea-coruptiei-330207.html

 24. Din datele Statisticii mai reiese că numărul de emigranţi la 1.000 de locuitori a fost de 48,6, iar în 2012 acest indicator a crescut la 116,5

  În ultimii zece ani, românii din străinătate au trimis în ţară în jur de 42 de miliarde de euro, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

  Profilul emigrantului român

  Emigrantul român are între 15 şi 24 de ani, este plecat cel mai probabil în Italia. Emigranţii câştigă în medie de patru ori mai mult decât în România şi a trimis în ţară în jur de 16.600 de euro
  Majoritatea celor plecaţi au vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani

  Numărul femeilor plecate din ţară este cu peste 32% mai mare decât cel al bărbaţilor care au ales să emigreze.

  etc

  http://www.gandul.info/financiar/harta-emigratiei-cati-romani-au-plecat-din-tara-in-ultimii-25-de-ani-topul-destinatiilor-preferate-12334771

  • Gand la gand… gandim de iasa fum !

   iar in gandul meu e o intrebare acu’ : cum naibili au gasit astia patternu’ emigrantului roman intre 15-24 de anisori daca majoritatea sunt intre 25 si 64 ?

   Ma duc sa ma mai gandesc ! 🙄

   • Cred ca mi-a venit un gand :
    se inmulteste minima primei perioade cu pi-ul mai jos amintit si ne da corect, ce trebuie, undeva in zona media a celei de-a doua perioade.
    In mod similar, se imparte maxima celei de-a doua la acelasi nazdravan pi si ne da media primei perioade.

    deci e corect ! 😉

 25. sal`tare tutulor,
  cred ca ne innamolim prea mult in dezbateri sterile, dezbateri carora li se va pune capat doar cind se va afla valoarea exacta a lui Pi. Adica niciodata, doar daca vine unul cu idei revolutionare si schimba artimetica (da, artimetica, pentru omul nou). Si pentru ca nu poate fi aflata nici pina la sfirsitul lumii, s-a ajuns la o conventie: 3,14.
  Ajungeti si voi la o conventie asupra disputei dreapta-stinga.
  Pe mine m-au ingrozit comentariile de la un articol:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/secretele-unui-partid-care-l-a-creat-pe-nicolae-ceausescu-1089192.html
  Cititi-le daca puteti, eu nu a m reusit sa le citesc pe toate; mi-am zis doar „Doamne, mare e gradina Ta, si multi sintem in ea”.
  O zi buna.

  • @victorl
   Noi nu ne inamolim in dezbateri sterile ci le aducem aminte de ce sunt inodori incolori si neapetisanti. Partidele noastre de dreapta sunt un esec ( vedem procentele in care se scalda ) si cu toate astea nu isi fac treaba sa le arate potentialilor votanti prin ce ii va ajuta daca ii vor alege.

   Daca vrei sa tii minte PI cu 8 zecimale 3,141.592.65 tii minte propozitia
   Asa e usor a scrie renumitul si utilul numar si numeri literele fiecarui cuvant

   • Mai bine ia-o p-asta, ca eu am avut prof cu 9 zecimale :
    „dar e bine a vedea lucrurile de foarte multe ori” 😉

   • @ tds,
    dovada ca ne „innamolim” este si faptul ca ai dat atitea cifre dupa virgula, total inutile; Pi=3,14. Atit, cu asta se lucreaza in artimetica. Pentru ca sa putem sa ne intelegem; altfel calculele nu ar mai avea acelasi rezultat cind unii vor folosi doua cifre dupa virgula, iar altii 10.
    Valoarea exacta a lui Pi nu se va afla nici pina la sfirsitul lumii si nici dupa; la fel cu doctrinele, caci nu ma exista doctrina pura, pina si dictaturile s-au divesificat.
    Dar nu ma voi impotrivi dorintei tale de a afla adevarul adevarat, desi tot cu adevarul mincinos jonglam.

    • pai sa nu ne mai innamolim:

     Daca vrem sa ii batem la vot trebuie sa facem ce am zis mai sus.

     Daca vrem sa ii batem prin manifestatii, pai manifestam dar ramanem si peste noapte…. ca in ucraina. Nu ca la noi cand convocam manifestatia cu 40 zile inainte, iar la ora 16 toata lumea fuga la autocar

     Daca vrem sa ii batem cu cutitul lung organizam Nacht der langen Messer sau Operațiunea Colibri 🙂

     Alte alternative ?

     • daca vrem sa ii „batem”, o prima conditie (dar nu singura) ar fi ca sefii diferitelor partide de pe dreapa sa se evalueze sincer si sa incerce, nu, nu doar sa incerce, sa se alieze impotriva dusmanului comun.
      Ar mai fi (dar asta numai in opinia mea, care poate fi partizana) doo cereri:
      – Blaga sa se dezumfle singur, pina nu il vor dezumfla alegatorii;
      – MRU sa fie mai putin trufas; experienta de cind a fost prim ministru ma indreptateste sa spun asta; fie, dupa unii, o gogomanie, dar care a trintit un guvern.

     • am uitat sa spun ceva despre Cretinel, pentru ca nu am o solutie cum ar putea fi penelistii atrasi in cruciada asta fara el.
      Dar sint altii care gindesc mai „profund”, cum a zis piratu` despre eliberarea lui JIJI.

 26. Servus 🙂
  Se facea ca doi ardeleni merg cu trenul.
  Unul zice: mai Gheo, de ce suna asa rotile trenului, o fi stricat?
  Gheo zice: Nu ma, tu nu stii ca suprafata cercului este egala cu pi de’nmultit cu patratul razei?
  Ala zice: Ba stiu!
  Gheo: No vezi, cand patratul ala da cu colturile in sine se aude asa! 😀

 27. sunt de dreapta, dar nu stiu de ce ar fi ceva complicat in ceva atat de simplu.

 28. exista si cei care semnalizeaza la dreapta, dar o cotesc spre stinga.
  La noi penelistii sint etalonul, si nu doar de pe timpul lui Cretinel.
  A inceput – dupa al doilea mondial – Tatarescu si s-a perpetuat prin Campeanu,Tradiceanu si Cretinel.
  (Daca ne-am lua dupa badia Mihai, sint rosii pina in maduva oaselor din nastere.)

 29. Problema se pune, de ce un antreprenor ar trebui sa voteze: PDL, PMP, PFC, PNR? MAR?

  In general un antreprenor (IMM) are timpul ocupat cu, nu in ordinea importantei: Productivitatea, personal, finantari proiecte, decizii proiecte, furnizori, preturi, livrari, salarii, familie, ziua prea scurta, saptamana prea scurta, impozite, costul muncii….. etc.

  Partidele pretind ca acesti oameni sa le citeasca, sa le conspecteze cu creionul pe hartie, sa le sublinieze ideile interesante, sa faca programul politic, i sa aiba timp sa participe la intruniri, sa voteze inregimentat (ca votantii usl), sa nu isi puna intrebari.

 30. pai, sa se inscrie la pesede, pc, unepere.
  Nu il forteaza nimeni sa citeasca; te vor cit mai prost. Sau cit mai hoţ, dar sa cotizezi unde trebuie.
  Si mai usor cu „vezi cit se sacrifica un patron, el creaza locuri de munca, da impozite la Stat si produce bunastare”. Dar bunastarea este si pentru el si familia sa. Si, las-o jos ca macane: nimeni nu-i pretinde patronului sa conspecteze cu creionul „pe hirtie”. Folosesti niste clisee de tot risul.
  Nu te obliga nimeni sa votezi dreapta; de unde ai mai scos-o si pe asta?

  • Victor_l

   Nu stiu daca ai remarcat, dar, eu nu m-am referit la tine, nu ca nu as fi putut sa o fac. Daca vrei, incepem sa vorbim din nou de lipsa de principii cu adresa la persoana, si asa avea atatea de spus despre tine, si nu de ras ci de plans.

   Eu am spus ce cred.
   Si eu cred ca ca un partid, in lumea reala, nu se naste inaintea grupului electoral pe care il reprezinta . Numai la noi s-a petrecut invers.

   PS
   1. Cliseele nu inseamna ca nu sunt adevarate. Metoda a3, lipsa de argumente, injuraturi cunoastem , fumat
   2. In companiile mici si mijlocii, de obicei, patronul este primul si ultimul care vine si pleaca. Asta inseamna zi lumina.
   3. Nu trebuie sa iti fie rusine ca esti de stanga si simpatizezi socialistii vorbesti cu slogane comuniste. Te-am ghicit demult.

   • esti total anapoda. Total 😛
    Si foarte perspicace daca in postarile mele ai sesizat ca sint de stinga.
    Si chiar de risul curcilor.
    Pai numai din postarile mele de azi nimeni, dar nici cel mai rauvoitor om nu poate trage concluzia ca as fi de stinga.
    Dar cind nu ai argumente acuzi preopinentul ca ar fi tebecist 😛
    Dezamagitor, ideologule @ eugeni.

    • NU vrei sa intelegi ce vreau sa spun. Citesti prin prisma prejudecatilor tale. Este evident ca nu din altruism un patron de firma a infiintat firma. Motivele nu se reduc la altruism/egoism. Asta este o simplificare de stanga. Simplioficare pe care te-ai repezit sa o faci. Ce vrei sa cred eu?

  • Victor_l,

   Ia programul PMP si spune-mi, daca ai fi antreprenor, ca parte te-ar atrage. Ce crezi ca face diferenta pentru tine.(daca ai fi antreprenor si nu cu venit de la stat)

   • nu meriti niciun raspuns; daca ai fi citit ce am scris doar ieri si azi ai fi observat ca sint impotriva celor care „dezbateti” ideologiile din postura de descoperitori a apei calde; dadeam exemplu cu miriapodul si Pi.
    Dar cred ca pentru tine e prea mult.

 31. Victor_l

  Eu am afirmat ca:
  -programele partidelor de dreapta nu contin elemente clare de dreapta. Daca vrei sa le gasesti, trebuie sa le conspectezi si sa le subliniezi.
  -Un proprietar de firma este mai ocupat decat un angajat.

  Si tu spui ca astia sunt egoisti. Ce naiba are cu prefectura? Nu se mai poate discuta pe idei? trebuie sa ataci persoana? Unde naiba ai invatat asta? Aproape as fi curios sa stiu ce profesiune ai avut. (Desi, cred ca o pot deduce).
  Am zis „aproape” as fi curios.:)

  Proprietari de firma: De la buticari, instalatori, electricieni, zidari, piese de schimb, pana la IT. IMM uri in general.

 32. ….nu avem fixat si delimitat pe categorii sociale/varsta etc care este electoratul pe care il vizam.
  (asa cum psd are pensionarii, analfabetii, dependentii social, infractorii etc )

  tds, nu ai idee citi cu scoala & facultate au votat USL…
  eu cunosc citiva prieteni & cunostinte votanti USL,
  si-apoi sa nu uitam scrisoarea „intelectualilor” din vara 2012 contra lui TBasescu, scrisoare adresata UE….
  zeci de intelectuali uslinosi….

  • uffffff….. skorpy am idee, doar nu faci 80 % doar din analfabeti si asistati. Dar USL delimiteaza un hardcore catre care isi transmite mesajul direct. Restul prostilor vin pe de laturi. Nu inseamna ca nonanalfabetii sunt targetul nostru, sau toti nonifractorii la fel sau toti nedependentii social la fel.
   Noi nu facem asta. Noi ne adresam la toata lumea, incolor si nu castigam pe nimeni.

   Este simplu. Noi nu folosim anticonceptionale si ne miram ca odata pe an facem un copil.

  • Corect ai spus ,,intelectuali” si nu comentez.
   Ce doresc sa spun este dependenta lor finaciara fata de bugetul de stat.
   Multi dintre ei traiesc acolo undeva si nu inteleg ca totul se rezuma la vand-cumpar-cumpar si vand asta este viata reala.
   Inclusiv inteligenta este o marfa ca si mana de lucru si trebuie sa dovedesti valoarea pentru a vinde ce ai.
   Cine a observat ca in Romania este aburit cu interesul ala national si platit din interes national a zbughit-o si isi vinde pielea in alta parte.
   Viata-i scurta si se poate asemui cu parul de la fund .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s