Antract – Si vis pacem para bellum…

…Un articol semnat Adalbert Klein, aparut pe Contributors are ca motto acest citat din Vegetius (in „De Re Militari”).

Este exact ce nu au facut pana acum Europa si USA, puse in fata crizei ucrainene.

Titlul poate sa para al unui scenariu de fictiune. Datele si analizele articolului sunt totusi greu, chiar imposibil de ignorat…

Ultimele zile de pace. Numărătoarea inversă pentru invazia Ucrainei a început.

Adalbert Klein

Motto: Si vis pacem para bellum (Vegetius).

Poziționarea capacităților militare ale Rusiei în jurul Ucrainei și încercuirea strategică a acesteia din urmă după anexarea Crimeei au intrat, se pare, în faza finală.

Vineri, 4 aprilie, ministerul apărării rus a anunțat prezența în Belarus a unor forțe speciale din trupele aeropurtate ruse în vederea unor exerciții militare în nordul țării gazdă programate pentru perioada 15-18 aprilie (nota 1). Este rezonabil de presupus că forțele speciale anunțate vor fi/sunt (din) Regimentul de Gardă 45 Cercetare-Diversiune (Spetsnaz), principalul element de forțe speciale din cadrul trupelor aeropurtate ruse. Nimic nu garantează că sub acoperirea acestui anunț nu vor exista însă și alte transferuri de trupe suplimentare în Belarus. Capitala Ucrainei, Kievul (Kyiv), se află la 100 km sud (în linie dreaptă) de granița cu Belarus.

Duminică, 6 aprilie, militanți (pro)ruși au ocupat clădiri guvernamentale în Kharkiv, Luhansk, Donetsk, cele trei orașe de reședință ale regiunilor cu aceleași nume din estul Ucrainei, direct limitrofe frontierei cu Rusia. Cele trei orașe sunt fiecare la distanțe de sub 90 km de frontiera rusă (50 km-Kharkiv, 70 km-Luhansk, 90 km-Donetsk).

Luni, 7 aprilie, reprezentanți autoproclamați ai militanților (pro)ruși din Donetsk au ridicat baricade în jurul sediului administrativ regional și au proclamat, o republică populară a Donetsk-ului anunțând un referendum de autodeterminare al regiunii pentru data de 11 mai, în vreme ce în Luhansk militanții (pro)ruși s-au baricadat cu arme în sediul forțelor de securitate locale (…)

În cazul Crimeei, referendumul de autodeterminare fusese inițial anunțat pentru 25 mai, fiind ulterior devansat pentru 30 martie și, respectiv, 16 martie, dată la care s-a și desfășurat, în condițiile în care trupele rusești deja preluaseră controlul militar în Crimeea de mai bine de două săptămâni (operațiunea de ocupație fiind încheiată la 1-2 martie).

În plus, de mai bine de patru săptămâni, Rusia menține mobilizată la frontiera estică a Ucrainei o forță semnificativă de blindate, trupe mecanizate și trupe aeromobile amplasate în dispozitiv avansat (30-50 km de frontieră) cu un efectiv estimat la câteva zeci de mii de militari, acompaniați de eșalonul logistic necesar pentru susținerea unei ofensive în adâncimea teritoriului inamic.

Acestora li se adaugă forțele de infanterie marină și trupele aeromobile dislocate în Crimeea, la aproximativ 250 km sud de Odessa și Mykolaiv (cele două mari porturi din sud-vestul Ucrainei), forțele respective beneficiind de acoperirea și suportul integrat al dispozitivului și a infrastructurii forțelor aero-navalo-terestre ruse din Crimeea.

La cele de mai sus se adaugă retorica și poziționarea constantă a Moscovei ce nu s-au modificat absolut deloc de la începutul crizei ucrainiene, în sensul nerecunoașterii legitimității parlamentului (ales) de la Kyiv și a guvernului interimar numit după demiterea lui Yanukovych ca urmare a fugii acestuia din capitală și a abandonării postului pe care îl ocupa.(…)

 

[articolul integral, pe contributors.ro http://www.contributors.ro/administratie/ultimele-zile-de-pace-numaratoarea-inversa-pentru-invazia-ucrainei-a-inceput-2/ ]

 

Anunțuri

77 responses to “Antract – Si vis pacem para bellum…

 1. …… un set de fotografii realizate prin satelit care ar arata avioane rusesti de razboi, elicoptere de lupta, artilerie si posibil o brigada de forte speciale – toate stabilite in locatii diferite la estul granitei Ucrainei cu Rusia, inclusiv de-a lungul coastei Marii Azov. Furnizorul comercial al acestor imagini, DigitalGlobe, a specificat ca fotografiile au fost relizate la sfarsitul lunii martie.

  „Ceea ce vedem noi acolo este o armata formata din aproximativ 40.000 de unitati, pe care as caracteriza-o ca o armata mixta, Cu alte cuvinte, este o armata care dispune de toate mijloacele necesare pentru indeplinirea tuturor obiectivelor militare pe care le-ar putea primi.” a declarat generalul american al NATO.
  ……………….
  Pentru a oferi asigurari unor state membre NATO, in principal tarilor baltice, Poloniei si Romaniei, NATO a decis trimiterea unor avioane de supraveghere Awacs. Statele Unite au trimis sase avioane de vanatoare F-15 in tarile baltice, 12 avioane F-16 si trei avioane militare de transport in Polonia. Distrugatorul USS Donald-Cook urmeaza sa ajunga in curand in Marea Neagra.

  Iar de partea cealalta…
  .”Rusia a luat nota de planurile unor state membre ale Aliantei de a mobiliza contingente importante de trupe in apropierea frontierelor noastre, lucru care intra in contradictie cu acordurile dintre Rusia si NATO. Noi avioane militare apar, iar exercitiile militare sunt mai frecvente. Evenimentele din Ucraina au evidentiat atentia din ce in ce mai mare pe care NATO o acorda spatiului postsovietic. NATO a intensificat contactele nu doar cu Ucraina, ci si cu R.Moldova si cu Georgia”, a subliniat Antonov.

  „Nu vom permite ca provocarile militare ale NATO sa devina o amenintare la adresa securitatii militare a tarii noastre”, a atras atentia oficialul rus.

  Acest „razboi al vorbelor” este o practica uzuala premergatoare actiunilor de pe teren.

  Oare cum va arata zona in 2020 ?????

  • Tupeul fara limite al rusilor care au incalcat deja reglementari si acorduri internationale: „Rusia a luat nota de planurile unor state membre ale Aliantei de a mobiliza contingente importante de trupe in apropierea frontierelor noastre, lucru care intra in contradictie cu acordurile dintre Rusia si NATO.”

 2. daca va avea loc invaia nu va fi cu tancuri, ci, ca in crimeea, cu civili in prima linie, apoi trupe civile cu arme de razboi si in ultima linie, trupe speciale ruse, cateva zeci de oameni, nu e nevoie de mai mult.

  pe de alta parte, conform unui sondaj recent, doar 20% din populatia regiunii donbas, vrea cu rusia… . se vede si cand un deputat pro-rus se plimba printr-o regiune asa-zis pro rusa si o ia cu oua si cu pumni (ieri):
  https://news.pn/ru/incidents/101285

  e interesant sa vedem ce se petrece azi, maine si cum joaca guvernul ucrainian.

  • Estimarile zic ca urmatorul pas in Ucraina va fi facut inainte de terminarea saptamanii asteia.

   Lucrurile stau mai prost ca niciodata.
   Ambele parti stiu ca cine cedeaza acum a pierdut tot.
   Deja s-a ajuns prea departe pentru a se mai putea da inapoi.

   Putin va merge pana la capat.
   Occidentalii au de ales intre a se recunoaste dominati sau a accepta provocarea.
   Ambele variante arata urat pentru noi toti.

   Si tu nici n-ai observat ca la noi-opozistii EBA nu mai candideaza la europarlamentare. 🙄

   • Occidentali au, intr-adevar doua optiuni… dar doar acceptarea provocarii si intrarea in joc le/ne permite sa clameze/am un rol de lideri ai lumii in ceea ce priveste libertatea. Lipsa de actiune devine complicitate. Lasitatea de dragul gazului, sau de frica, e un targ din care putem doar pierde, pe termen mediu si lung.

 3. Romania nu ar trebui sa doarma. Avem sansa de a deveni lideri regionali, de a juca o carte. Toate stateledin jurul nostru se afirma cu cate ceva. Noi..cuci-buci…fix nimic. Zici ca asteptam sa vedem cine castiga, pe bune 😦

  • Purly,

   Asa e. Nu ar trebui,
   Si daca-l punem la socoteala si pe tipul din dreapta, suntem deja o importanta multime formata din trei persoane 👿

   • 100% de acord cu tine aici (!)

    • am mai zis ca nu-s basist, dar nici orb sau manipulat nu pot fi. nu pe partea asta, nu cu miza asta.
     cand discutam de bucataria noastra putem discuta. insa meritele lui basescu in politica fata de rusia nu pot fi pusa la indoiala acum. (desi in trecut e posibil sa le fi negat, ceea ce regret).

     • stiu.
      Am si zis-o cu putina vreme in urma, ca te-am priceput…. stiu cand pot conta pe tine.
      Problema e ca din toamna asta pleaca.
      Doar daca, Doamne feri’, in toamna o fi imposibil de desfasurat alegerile din cauza de mobilizare.

 4. Putin are proiectia viitorului.Si nu va da inapoi ,in dorinta dominatiei trufase ce i-a purtat oprgoliile de-a lungul carierei sale.
  Dezbina si stapineste..este mai oricind de actualitate pe plan global si geostrategic..Nerusinarea cu care pretinde si isi pune in aplicare anexari teritoriale apartinind altor state da fiori tuturor celor care au viziunea trecutului inca nealterata.

  Unitatea si solidaritatea neamului romanesc in acest moment este facuta tandari de catre un prim ministru mincinos,necredibil,cu inclinatii vadit catre un regim dictatorial asemanator celui chinez.
  In aceste momente toate institutiile decizionale ale tarii ar trebui sa fie aliniate unui angajament comun bazat pe deciziile NATO si Uniunii Europene..
  Angajament care sa condamne miscarea expansionista a Rusiei si sa se sprijine pe solidaritatea unitara a romanilor.
  Divizarea unui popor in scopuri antinationale ar trebui sa fie pedepsita la cote maxime.Am ajuns sa cred ca toata sandramaua antenista ce se sprijina pe guvernarea pesedista a avut ca unic scop destramarea natiunii astfel incit,la un moment dat,aceasta sa fie in imposibilitatea de a riposta impotriva unui atac asupra suveranitatii .

 5. ..
  Phil Black, corespondent CNN: ”Ai senzatia ca te afli in Primul Razboi Mondial. Autoritatile ucrainene sapa aceste transee adanci si late de-a lungul unor mari portiuni din frontiera cu Rusia. Incearca astfel sa creeze un obstacol despre care spera ca va tine la distanta tancurile rusesti”.

  In acelasi scop, la punctele de trecere a frontierei au fost instalate imense bariere de ciment. Temerile ucrainenilor sunt justificate. NATO a publicat fotografii din satelit care demonstreaza ca Rusia a trimis la frontiera cu Ucraina o mica armata.

  Generalul Philip Breedlove, comandantul NATO in Europa: ”Avioane, elicoptere, artilerie, mijloace tactice si strategice, spitale de campanie, echipamente de comunicare, echipamente de bruiaj”.

  http://inprofunzime.md/stiri/politic/criza-din-ucraina-corespondent-cnn-ai-senzatia-ca-te-afli-in-primul.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+inprofunzime+%28In+Profunzime+-+Toate+Stirile%29

 6. Secretarului de stat Bogdan Aurescu a avut ieri intrevederi cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, precum si cu:
  Chris Murphy, preşedintele Subcomitetului pentru Europa
  Ron Johnson, membru în Subcomitetul pentru Europa al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA
  Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente
  Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru forţe strategice din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

  Detalii despre subiectele abordate, in comunicatul MAE

  http://www.mae.ro/node/26005

 7. Salut
  Nu va fi razboi
  Dau 2 beri pt fiecare activ al copacului si 1/2 bere pt fiecare inactiv daca va fi razboi

  Ce am invatat eu din ce citesc de 80 de ani este ca diplomatia sovietica este mult mai flexibila decat cea occidentala.
  Ei sunt in stare sa se repeada spre zid si sa vireze imediat

  Merg la cacealma sa vada cat rezista democratiile occidentale

  Au avut o armata de rahat ruginita cu moral zero pe care niste finlandezi au tinut-o in sah ,
  Au evitat o cand cu criza rachetelor cand Kennedy le-a aratat ca are testicule (@mar le zice cojones)
  Vor mai evita daca vesticii se arata barbati si uniti. Iar daca nu ii vor sodomiza cu voia lor

  Dar oricum nu va fi confruntare.
  Pe asta pariez
  Tineti pariul ?

  • Servus 🙂
   Cred ca ai dreptate, rusii vor intinde coarda pana la maximul tolerantei si vor obtine tot ce se poate obtine prin dezvelirea coltilor si prin procedee „democratice” la care occidentalii nu se pot opune, de tip referendum.

  • of course ca ai dreptate. Dar pot sa pun pariu cu tine ca cei care nu sunt de acord cu parerea ta nu vor avea curaj sa puna pariu.

   • @ Estu,
    nu am mai intilnit la viata mea ceva atit de complicat: „Dar pot sa pun pariu cu tine ca cei care nu sunt de acord cu parerea ta nu vor avea curaj sa puna pariu.”
    Cum ai putea demonstra asta?

  • nu ma incred in ti, pardon, in greci nici cind fac daruri; nu tin niciun pariu.
   In plus, singura certitudine este ca lumea este intr-un razboi continuu, razboi cu mici oaze de pace.
   Democratiile, nu trebuie sa v-o spun eu, au un handicap in situatii ca asta cu care ne confruntam.
   Nu poti raspunde belicos cu usurinta cu care a facut-o un iresponsabil ca Hitler sau, acum, ca Putin.
   Parlamentul, partidele, optiunile populatiei sint luate in calcul intr-o democratie. E drept ca de multe ori aceste nehotariri duc la mari dezastre.
   Pentru asta democratia este cea mai rea orinduire, dar alta mai buna nu avem.
   Rusii, zic eu, nu se vor multumi doar cu Crimeea; prea sint pe val, si Vestul neunit. Daca ma intrebati (dar eu o sa spun neintrebat): Germania va fi vinovata de o escaladare a situatiei; ar vrea si cu sufletul in Rai si cu slanina in pod.

  • Ai dreptate, si de o parte si de alta e o incordare a muschilor .

 8. Problema nu e daca se va ajunge sau nu la o confruntare efectiva, ci daca USA & Europa vor fi in stare „sa-si arate muschii” (ceea ce pana acum au dovedit ca nu…)
  Pt pariu, cred ca nu-i nevoie de „curaj” ca sa-l accepti, ci de un dram de bun simt sa-l refuzi.

  • Salut, mi se pare de prost gust ca inclusiv analisti romani cu pretentie folosesc numele de orase straine in ortografii britanice – de unde se informeaza si nu numele romanesti existente de minim 100 de ani.
   Kiyv in loc Kiev
   Kharkiv e Harkov fratilor. de sute de ani in romaneste cum London in romaneste este Londra
   Nu mai vorbesc despre altele ca Donetk sau Ianucovici
   Unde nu avem corespondent , nu avem ,,,, asta e … dar unde avem…
   Bine ca nu spuneti si Kishinew 🙂

   • a aparut din greseala ca raspuns la @mih. Nu ii raspund ei . Nu vreau o riposta vehementa a infatigabilei @mih 🙂

   • Semantiaca trebuiesa primeze nu normativitatea. Norma gramaticala e pentru prosti, norma semantica e pentru comunicare. Cat timp intelegi mesajul ce s-a vrut transmis (nu il vei intelege niciodata 100%, dar e vorba de concepte ce se transmit si nu de stari, pentru stari avem metafora si aia e alta treaba), comunicarea si-a indeplinit scopul, indiferent cum scrii (iar scrierea e oricum curva vorbirii, asta ca sa evit alte apucaturi primitiviste).
    Pareria mia, care ieste.

    • E clar te pricepi si la asta. Bravo. Nu tie iti spun, caci le stii pe toate

     Tiganii fotbalistii si incultii romani care au trecut prin Italia spun toti Firenze pentru ca nefiind la scoala in Romania nu stiau ca orasul exista cu denumirea Florenta. pentru ca avem legaturi de sute de ani cu Florenta.
     Ucraina spre deosebire de Burkina Faso (unde luam numele oraselor asa cum ni le dau localnicii ) e aproape de noi si avem o istorie indelungata a legaturilor cu ea. Deci avem denumirile noastre traditionale. Nu exagerez sa spunem Liov cum spuneau cronicarii orasului Lvov polonez luat cu japca de URSS si care este acum ucrainian bine mersi dar macar Kharkiv sa ii spunem Harkov, daca nu Harcov cum i se spunea in Romania interbelica.

     • Inteleg foarte bine ce spui. nu o sa zic ca nu are nicio logica ceea ce susti. asta desi pe fond nu sustin asemenea abordari.
      de ce insa atat vehementa si insistenta cu asta. in fond nu e mare lucru?

      vrei sa ajungem sa spunem de acum inainte tochio, sidnei, cheip taun, niu iorc, maiami, barselona, minsc, scopie, si … hermanștat … poate prind si astea? ca in lumea asta globalizat avem legaturi stranse cu toti, si cu chioto, chiar. 😀

      lasand gluma, discutia e subiect de tratat lingvistic light, dar nu cred ca e un subiect ce impune cererea unor corecturi.

     • Tochio nu a fost niciodata in limba romana dar Florenta a fost intotdeauna.
      Barselona nu a fost niciodata in romaneste dar Harkov da.

 9. Salutare tuturor
  Dupa Miercurea neagra a justitiei vine ziua de joi la fel de neagra.
  ”Judecatoria sectorului 6 din Bucuresti l-a achitat astazi pe Cristian Poteras (fost primar PDL al sectorului 6) intr-un dosar de coruptie , in special pentru ca Primaria Bucuresti nu s-a constituit parte civila, in cauza penala vizand fraude cu terenuri. Fiind vorba de achitare, judecatorii scrupulosi au dispus ridicarea sechestrului pus pe averea lui Poteras si a inca 6 angajati ai Primariei sectorului 6.
  Abia acum vine bomba: Valoarea sechestrului (bani, imobile, masini) a fost de …58.230.034 euro.
  DNA a anuntat ca va ataca hotararea.

  • Asta da bomba….. naucitoare

   • Acum, daca ne luam dupa averea acumulata de sapte functionari, stau si ma intreb cine este dreapta in RO? Se vede cu ochiul liber ce spirit intreprinzator au avut cei 7 nevinovati.

    • 1
     Pe mine ma face sa ma gandesc ca spagi la nivel de 175000 euro cum e asta pe care au prins-o la Mazare. sunt luate una pe luna/saptamana ca sa ajunga la averile colosale ale tipilor
     2
     Sunt niste hoti. Nu au spirit inteprinzator,.
     Sunt sigur ca si tu daca stai sa te gandesti bine (ca si eu de altfe) ai putea gasi scheme de furat. Numai ca nu o faci nici tu nici eu.

     Nu asta este dreapta. De altfel multi veniti la PSD sau in politica la toate partidele sunt veniti pentru spiritul mafiot

     • banuiesc ca dosarul lui Mazariche cu spagile este mai consistent, dar acum se dau doar „esantioane”. La proces se va afla intinderea lor .

 10. Diabolic mai e si sociologul Dancu. De unde le scoate?
  ”Potrivit unui sondaj IRES, 66% dintre persoanele intervievate au spus că ar fi dispuse să voteze cu Nicolae Ceausescu dacă ar intra în cursa pentru Palatul Cotroceni. Doar 26% nu ar vota cu dictatorul”

 11. „Laura Kovesi a castigat marele premiu Femei curajoase oferit de Ambasada SUA la Bucuresti.”
  Doamne, ce spume pe tastaura o sa faca cineva; o persoana care cred ca se hraneste doar cu otrava 😛

 12. Daca tot ,,facem” tema prin simpla aducere/copiere a unor articole aparute in alta parte (cand un simplu link ar fi suficient) ,propun si eu ceva ce mi se pare mult, mult mai periculos pentru Romania in contextul actual (si apropo de prietenia ornabisto-Jobbiko-putinista) .Consecintele pot fi deosebit de grave pentru noi dar pot fi speculate, cu suuces, si de Rusia
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-17011454-consiliul-europei-considera-autonomia-teritoriala-poate-contribui-protejarea-drepturilor-minoritatilor.htm

  • Fara o „mica” aroganta nu puteai sa comentezi, nu?
   Cand un articol acopera foarte bine (si foarte documentat) o tema de interes, ce te deranjeaza pe tine ca este preluat si ia forma unei postari de sine statatoare deschizand o noua pagina pe blog?

 13. APCE, nici nu imi cer scuze, este o adunatura de timpiti.
  Ce vor face englezii ori nemtii cu milioanele de musulmani?
  Cit despre favorul pentru rusi, parca APCE face parte din Duma de la Moscova. Si parca ar fi spus: bine ati facut cu Crimeea.

  • Pentru rigoare, APCE a adoptat o rezolutie care condamna Rusia pt „anexarea ilegală a Crimeei” si a ridicat dreptul de vot al delegatiei ruse pt un an. Nu ca s-ar impiedica rusii de chestia asta…

   • @ Mih,
    probabil, dar asta suna ca dreaqu:
    „Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat o Rezolutie privind drepturile minoritatilor in Europa, in care se arata ca autonomia teritoriala poate contribui la protejarea drepturilor minoritatilor”.
    Din Vestul pina in Estul Europei sint zeci si zeci de minoritati ce vor autonomie teritoriala. Pina si Gagauzia
    Daca articolul e tradus corect parerea mea este ca se deschide o cutie cu duhuri rele. Autonomie teritoriala.
    Crimeea a facut referendum pentru autonimie teritoriala (si apoi unirea cu Rusia). Degeaba „condamna”.

 14. Asta suna bine:
  „Insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher: Ne angajam sa aparam Romania ”
  Dar asta e SUA, nu APCE.

 15. buna seara,
  stiri, informatii, vesti, unele bomba, alte socante sau halucinante.
  Eu – personal – nu as baga mina in foc, ca dyadya veveputin nu va declansa un razboi in Europa….eventual din greseala, tot provocind in stinga si in dreapta…

 16. Nu stiu daca ar fi sa ii premiez pe rusi pentru diplomatie nu as trece in revista lipsa lor de demnitate si onoare pentru nerespectarea tratatelor si conventiilor internationale.
  Culmea e ca se dau victime.Si ca atare fac declaratii belicoase si trimit scrisori de avertizare!
  De parca altcineva a schimbat granitele si a confiscat o parte din teritoriul altui stat.
  De parca altcineva si-a santajat un partener economic doar ca sa ocupe cu trupe militare un punct strategic la Marea Neagra.Si sa se aseze brutal cu forte militare importante de-a lungul granitei unui alt stat..nu ca sa intimideze,ci pentru a fi gata sa intervina cu forta pe teritoriul acelui stat sa il intimideze sa il federalizeze si sa il supuna..rusificarii .
  Nimic nu arata ca nu va proceda in acelasi mod si cu Moldova respectiv Transnistria,Gagauzia..Nici o garantie nu exista si oricit ar striga rusii ca nu fac altceva decit sa isi apere teritoriul de prezenta trupelor NATO pe care le acuza de nerespectarea conventiilor …nu poate fi credibil..
  De aceea raspunsul SUA la solicitarea Romaniei este binevenit si oarecum linistitor..
  Pentru ca nimic nu este mai problematic decit ca la o inarmare sa se raspunda cu aceeasi moneda…este bine de tinut minte ca Putin,Rusia a invadat un teritoriu ce nu ii apartinea si a modificat granitele altui stat fara voia si fara acordul sau..

 17. si o veste buna,
  ai aflat, tds? Noua Republica are dreptul sa participe la europarlamentare, acum sa vedem ce va putea face…
  si eu ma bucur pentru victoria lor si ca nu mai este nevoie ca ei sa se victimizeze, ci sa arate ce pot!

 18. Leszek Balcerowicz:


  „Cea mai bună reacţie ar fi să nu ignorăm ameninţarea. Şi dacă ne temem de riposta economică a Rusiei, atunci să ne îmbunătăţim politicile economice, pentru a întări economia. După cum am spus, fiecare ţară are de făcut anumiţi paşi. Şi, de asemenea, ceea ce este foarte important, este întărirea unităţii Occidentului – aceasta înseamnă Alianţa Transatlantică între SUA şi UE. Cred că ar trebui accelerate măsurile pentru crearea Alianţei economice transatlantice. O lecţie din ceea ce Putin a făcut este că Europa are mare nevoie de o politică energetică mai bine coordonată.”
  &
  „Nu poţi preveni riscurile într-o astfel de situaţie şi consider că riscul major ar fi să pretindem că nu s-a întâmplat nimic şi să nu reacţionăm cu măsuri care să-l descurajeze pe Putin. Dacă luăm aceste măsuri, atunci există riscul unor anumite reacţii din partea Rusiei, iar acesta este un risc real, dar cred că este un risc mult mai mic decât acela de a ignora pericolul demersului lui Putin. Dacă vrei să întăreşti economia în perioade dificile, atunci accelerează reformele. Şi fiecare ţară necesită anumite reforme. Este valabil pentru Polonia, este valabil pentru România, este valabil pentru Franţa, este valabil pentru Statele Unite etc”

 19. Cind auzi/citesti ce spune prim plagiatorul national, te crucesti si il crezi un mare opozant al puterii:
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-17013989-victor-ponta-despre-ridicarea-lui-radu-mazare-trimis-opt-mascati-parca-era-steven-seagal-sau-mare-luptator-ninja.htm
  Sa ii murdaresti cu asemenea vorbe pe procurori din postura de premier, pare halucinant.

 20. E interesant asta cu pozele care indica o masiva concentrare armata la granita ruso-ucrainiana. Pe buna dreptate toata lumea ar trebui sa fie ingrijorata de intentiile rusilor, ptr ca una e sa anexezi Crimeea care fusese cedata recent Ucrainei, cu republica autonoma, referendum si tot restul si cu totul altceva sa te apuci sa invadezi Ucraina propriu zisa.
  Deci concentrarea de forte chiar e o problema.
  Pozele din satelit sunt autentice, o certifica si rusii.
  Persista doar o singura usoara nedumerire. Pozele sunt din August 2013 din timpul unor exercitii comune cu ucrainienii. As seen on an Internet near you.

 21. Iertati pentru off topic.
  Remember pentru poetul Ion Minulescureprezentantul simbolismului romanesc. (n.6 ian.1888-d.11 aprilie 1944)

  A Xl-a porunca.

  Asculta, priveste si taci!…
  Asculta, sa-nveti sa vorbesti,
  Priveste, sa-nveti sa cladesti.
  Si taci, sa-ntelegi ce sa faci…
  Asculta, priveste si taci!

  Când simti ca pacatul te paste
  Si glasul Sirenei te fura,
  Tu pune-ti lacat la gura
  Si-mplora doar sfintele moaste –
  Când simti ca pacatul te paste!…

  Când simti ca dusmanul te-nvinge,
  Smulgându-ti din suflet credinta,
  Asteapta-ti tacut biruinta
  Si candela mintii nu-ti stinge –
  Când simti ca dusmanul te-nvinge!

  Când bratele-ncep sa te doara,
  De teama sa nu-mbatrânesti,
  Ramâi tot cel care esti –
  Aceeasi piatra de moara –
  Când bratele-ncep sa te doara!…

  Iar când, cu ochii spre cer,
  Te-ntrebi ce-ai putea sa mai faci,
  Asculta, priveste si taci!…
  Din brate fa-ti aripi de fier
  Si zboara cu ele spre cer!…

 22. Bliiin, din nou bun. A propos, pe cand un antract cu Bliiin 🙂 😛
  http://www.blogary.ro/category/editorial/

  Notă OldH:

  babubabububaba,

  Nu-i politicos să preiei cu copy/paste textele altora, unii se pot supăra cu legea în mână…
  Pune copy pe adresa articolului și bag-o în textul răspunsului tău ca link. Cum ți-am făcut-o eu mai sus.
  Așa nu te doare capu’ nici pe tine, nici pe noi că te găzduim 🙂

  • Presedintele, oricare ar fi acesta, are atributii clare pe politica externa si in probleme de securitate nationala. In contextul actual, chiar conteaza ca presedintele sa fie unul ce poate garanta ramanerea Romaniei in aliantele si parteneriatele occidentale. Nu-i cazul lui vvponta sau al oricarui altuia din PSD/USL/USD…

  • Oldhasule , dar ce zici draga impartialule de antractul lui @Mih in care a pus o bucata mare din articolul din contributors.
   In cazul ala de ieri @Loda i-a atras atentia lui @mih exact in sensul in care ii atragi tu atentia lu babubabu….
   La care dulcea de @mih i-a raspus in 3 peri cretzi lui @loda ca nu are dreptate. 🙂 Sa inteleg ca @loda a avut dreptate iar mandra @mih nu in disputa aia ? Oricum tu ii dai dreptate lui loda astfel.
   Bravo 🙂

 23. Dpmv, postura de „mercenar” (@babu dixit, dar nu-i singurul) din spatele unei aparente neutralitati scade din start credibilitatea ideilor enuntate.

  • Mih, babu da un articol mercenar, asa cum si tu ai dat ieri un articol mercenar 🙂 sub numele de antract @mih. Ideile sunt credibile draga mea. Vorbim dupa 25 mai 🙂 cat de credibile au fost.
   Oricum nu te enerva…. Toti de aici stim linkul la Bleen, si ii citim articolele mercenare …. chiar daca nu avem un antract cu bleen, 🙂

 24. motto:
  „- pe ce planeta sintem?
  – nu stiu, ca nu sint de pe aici …”

  deseori m-am intrebat cum este posibil sa fure politicienii cum o fac in Romania (nu numai… dar nu asta ma interesa).
  imi raspund. analogia din Ferma Animalelor a fost depasita la noi … in cadrul aceleiasi rase, au aparut … mai bine zis nu au aparut, deoarece ei tot au existat … dar e tot mai greu pastrat in frau voracitatea diferitele sub-specii predatoare
  de ce spun predatori … unii oameni sunt asemanatori ierbivorelor. pasnici, corecti, sensibili, atasati, binevoitori

  altii sunt asemanatori carnivorelor. ca si ele – nu au mila si tot ca si unele dintre ele, nu cunosc limita.
  …ucid nu doar pentru mancare, ci si din placerea de a ucide …

  bineinteles ca ce spun mai sus e fortat, dar incerc sa imi explic ce se intampla … si mai ales, ce se va intampla.
  ce se intampla este ca multi dintre cei cu un comportament de lupi – au ajuns la putere.
  uneori asemanatori lupilor, prin cruzime si abuz, alteori hiene … in fine, predatori
  sunt ei vinovati ca se comporta asa? ar putea sa se schimbe? vinovati poate sunt, dar de schimbat nu prea cred.

  si atunci… vor continua si vor fi din ce in ce mai cruzi.
  .. si tot ei vor reusi ca isi dezvolte mecanismele de a fi in continuare la putere

  ferma animalelor nu se mai aplica la noi, din pacate

 25. Chiar nu stiu de ce se insista pe bleen.
  Un raspuns posibil:de kiki maro..
  Pe ponta nu pariaza puterile occidentale.. in aceste conditii belicoase cu rusii in coasta..
  PONTA VA FI ELIMINAT …nu peste mult timp..din viata politica!

 26. Pingback: Mai tare ca bibisiu’ ! | Copacul din pădure

 27. Auzindu-l pe Ponta cum ii caineaza pe infractorii pesedisti de marca,cum isi exprima solidaritatea cu ei,cum ameninta procurorii,cum il ataca pe Presedinte,
  Nu pot sa nu imi fac cruce si sa ma intreb:Cine si cind a avut cinismul sa acuze un Presedinte ca ar sustine un partid si nu un premier care ramane LIDER de partid.?

  Cea mai inalta si mai corupta forma de incompatibilitate este dublul rol de lider de partid si premier.La care se mai adauga si detinerea unei titulaturi de parlamentar..

  Premierul are in mana BUGETUL ,legea(prin OUG) si prin majoritate parlamentara
  Poate fi CORECT in actul de guvernare ??Se poate detasa de partidul pe care IL CONDUCE??
  Avem dovada acestei ineptii prin guvernarea liderului PSD Ponta..
  Favoritisme,privilegii,onoruri,functii,bani..toate cu predilectie pentru partid.In dauna interesului national..
  Cine este indreptatit sa faca LUMINA?

  • Mark,

   cred ce e vorba de o prevedere legala.
   Si cred ca are si sens.

   Presedintele tre’ sa fie deasupra confruntarilor partizane, chemat fiind sa faca pace-pace-pace intre cele dobitoace.

   Premierul are de aplicat niste orientari doctrinare (ma rog…. in situatie normala la cap) ale formatiunii politice ce o reprezinta in politica socio-economica.

   Iar favoritismele, favorulrile, privilegiile… toate astea tin de nerespectarea legii de catre individul in discutie. Actul de guvernare poate fi corect si fara sa se detaseze de partidul pe care-l conduce.
   Trebuie doar sa respecte legea.

   • Viq,
    Normal ar fi sa predea stafeta partidului altuia..iar el sa aplice pina nu mai poate orientarea doctrinara..respectind legile..

    Ca nu este asa..vedem ..altfel nu ar fi atitea nereguli financiare,numiri apasate de incompatibilitati,si puscariabili pe banda rulanta..
    Undeva se produce o frauda sociala majora..

 28. Salve all,salve prieteni de suferinta.
  M-am saturat sa tot fac curatenie nu numai la propriu si am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimb tactica.Nu-mi foloseste la nimic sa-mi amaresc sufletul zi de zi cu toti borfasii neamului ,sa le ghicesc miscarile de hiene nesatule,pentru ca stiu care le este tinta finala.Vreau sa gasesc mici oaze de lumina si speranta si care cultivate din timp vor da roade asteptate.
  Nu pot abandona ideea ca raul poate fi invins ,altfel existenta noastra ar fi un non sens.

  • Buna, Dora !

   Asta o notez si iau aminte !
   .Vreau sa gasesc mici oaze de lumina si speranta si care cultivate din timp vor da roade asteptate.
   Nu pot abandona ideea ca raul poate fi invins ,altfel existenta noastra ar fi un non sens.

 29. mark, 🙂
  uite oaza de speranta la care m-am referit si eu:Ponta trebuie si va fi eliminat.

 30. Mersi,prietene viq!! 😆
  E bine sa mai si meditezi….altfel ,te tampesti de tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s