Arc peste timp

S-au aglomerat în ultimile zile atât de multe evenimente încât la o primă privire nu e deloc ușor să te oprești asupra unuia singur.
Și totuși …
Mă opresc asupra raptului de la care se împlinesc azi 74 de ani : „cedarea” către „Armata Roșie” a Basarabiei și Bucovinei de Nord.

Bucuresti-1940-Ziua-cand-ne-a-fost-rapita-Basarabia1

Raportul Serviciului Secret de Informaţii despre retragerea din Basarabia
Prin ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 şi acceptat de guvernul român la 27 iunie 1940, cedarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord urma să se facă cu respectarea următoarelor clauze:

Clauzele ultimatului
1. În termen de patru zile, cu începere dela 28 iunie 1940, orele 14, teritoriul Basarabiei şi Bucovinei de Nord va fi evacuat de trupele şi autorităţile române.

2. Pe de altă parte, în mod succesiv, acelaşi teritoriu va fi luat în stăpânire de forţele Armatei Roşii.

3. La 28 iunie 1940, forţele Armatei Roşii vor ocupa punctele Chişinău, Cernăuţi şi Cetatea Albă.

4. Autorităţile vor trebui să predea în perfectă stare şi în întregime: căile ferate, depozitele de orice fel, întreprinderile industriale, etc..

5. Se va constitui o comisie mixtă plenipotenţiară, care va reglementa formalităţile predării.

Evacuarea a început în ziua de 28 iunie 1940, orele 14.

Despre comportamentul rușilor la ocuparea acestor teritorii vă recomand să citiți întregul material de unde am extras textul de mai sus, pe blogul lui George Damian.

Readucerea în atenție a acestui trist eveniment capătă o culoare mai aprinsă în contextul acțiunilor actuale ale Rusiei în raport cu politica externă adoptată de Moldova, reîmprospătează criteriile corecte de evaluare a acestor acțiuni, ba chiar ajută și la înțelegerea mai complexă a celorlalte elemente din politica noastră internă, mai ales izolarea cu disperare a forțelor provestice reprezentate de Traian Băsescu și formațiunea ce îl sprijină de către cvasitotalitatea clasei politice.

Cozi de topor au fost, sunt încă,
Și-or fi în neamul românesc.
….
celelalte posibile versuri vă las plăcerea să le intuiți/descoperiți/compuneți.
Doar câteva indicii ce țin de rimă : încă, adâncă, stâncă, româncă … și respectiv, cârpesc, amețesc, amorțesc și, eventual, ciripesc.
Cozi de topor care duc la pierzanie sute de mii de nefericiți ce nu înțeleg o iotă din ce se întâmplă la un metru în fața lor.
Și cu ei inclusiv !

503-29_memorial_tunari_1

Viq

Reclame

57 responses to “Arc peste timp

 1. Seara bună! 🙂

  Bine că in toată hărmălaia asta îsi mai aduce cineva aminte de un eveniment istoric ale cărui dureri nu s-au stins nici acum!!!
  Chapeau, Viq !

 2. (via fb Doru Dendiu/Chisinau)

 3. O-hooo! 🙂

  Brazilia – cât p’aci 😯

 4. dar Halep a defilat; de data asta.

 5. Atunci au luat-o. Acum n-o lasă să vină înapoi.

 6. Bai pampalailor,crencute ,frunze flori .crengi sau alti dizidfenti de pe alte bloguri sau saituri lasati dracu palavrageala si iesiti dracului in strada.iliescu si gasca lui in 90 trebuia arestat si eventual impuscata , dar picior in ghimps a fugit la mapn,guse nu a avut curajul sa- i arestezeNu mai stati pe saituri sau bloguri si iesiti dracului in strada macar asta este ultima sansa, alt fel va asteapta moscova.vreti amanunte cautati.

  • Nepampalaule, nu ai vrea sa ne organizezi tu?
   Fixeaza locul, data si ora si da-ne si numarul de pe tricou sa te recunoastem ca lider!

  • Noi sintem romani/ noi sintem aici stapini.
   Greu cu protestul pe scari.
   In plus, inca nu am rezolvat cu ideologiile, cum sa iesim pe strazi daca nici nu stim ce vrem?!
   Si cu cine? cu Ciolhannis, Cretinel, buldogul Vasile, MRU ori Mişa Neamtu, ca auzii ca fu reales sef la Noua Republica.
   Glumesc; tu ai dreptate, dar la proteste vor iesi cei bine organizati, gen trupa lui Dogaru ori revolutionarii pentru rente pe viata.

   • il ai pe cd, fara udrea daca nu-ti place,cum a ajuns tb? fara sansa nu?cine la lansat?am mai spus ,, miscarea ruslan’.’in 89 cind iliescu si gasca lui a venit la putere,cei care au fost impotriva lui au fost putini,dar incet ,incet au oprit ,gasca’rusa,acum e mai rau ca-n 89.poate am jignit pe unii dintre dumneavoastra, si imi cer scuze dar nu ui tati ca alde dogaru si alti ,, patrioti” nu au reusit ,sa implemeteze directivele moscovei

  • Ne scrii din strada?
   Da adresa ca venim.Unitisalvam ? Unitiingropam? Free Jiji ? Ce ce ne ocupam astazi sa stim sa venim pregatiti.

 7. Seara buna,
  Luni vom trai poate cea mai interesanta zi a anului!
  Urmariti „breaking news” la Tv B1 ! Vorba aluia. Nici nu stiti ce pierdeti! 😀 😛

 8. o mina de oameni au reusit pina acuma sa va apere de moscova ,dar mina asta de oameni nu poate face totul daca voi care vreti sa aparati tara de rusi si impostori va ascundeti in spatele tastaturii.unde sint cei 5% din piata universitati.greseli de gramatica, punctuatie ,corectati.

 9. basistii nu ies in strada. asta e definitia basismului.

  basism: s. n. curent de gandire politica in care se crede ca dreapta dar nu se stie ce e aia si se sta in fotoliu

 10. http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17573793-referat-dna-petre-toba-prezentat-guvern-solicitarea-premierului-discute-duicu.htm

  „Procurorii DNA arata, intr-un referat in cazul Duicu, ca seful Politiei Romane, Petre Toba, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul sef al CJ Mehedinti, DNA invocand ca proba declaratia lui Toba, fara a reda insa afirmatiile acestuia, relateaza Mediafax.”

 11. Cristian Diaconescu pe blog:
  ,,In mod evident, astazi viata politica romanesca se simplifica fara a se limpezi. Doua partide din spectrul de dreapta isi autodistrug identitatea, iar unul dintre acestea accepta ca valoarea sa politica efectiva – simbolistica si chiar semantica este zero; PNL+PDL=PNL – aceasta simpla socoteala de scoala primara ne arata ca PNL + PDL = PNL, daca si numai daca acceptam toti ca PDL = 0.

  Iesind insa putin din realitate matematica, PDL face un gest care in cifre absolute va produce o divizare si mai accentuata a spectrului de dreapta – daca numai 8 (opt) organizatii PDL din tara isi doresc fuziunea cu PNL prin disparitia fizica a PDL, atunci este natural ca restul, sau marea majoritate a organizatiilor din fostul partid al lui Traian Basescu sa se orienteze catre formatiunea care reprezinta mai fidel crezul lor politic si optica lor de a face politica in Romania.

  Folosesc acest prilej pentru a le spune acestor oameni ca ii asteptam in randurile Partidului Miscarea Populara si ca experienta lor politica le este public recunoscuta aici si le va fi valorizata intr-o constructie noua si moderna.

  Pentru aceia care vor alege insa calea disolutiei intr-un partid cu care nu au nimic in comun, imi pare sincer rau – vor fi cei veniti “dupa stabilirea regulilor”, mult dupa cristalizarea ierarhiilor in PNL si prea tarziu pentru a mai reprezenta ceva acolo. Ei vor trebui sa evolueze politic incercand sa isi conserve o oarecare identitate de grup care, asa cum s-a mai demonstrat in istoria PNL, face pur si simplu imposibila omogenizarea structurii, imposibila evolutia unitara si de aici imposibila eficienta intr-o competitie politica. Si acestora le spun ca locul lor este in alta parte si ca atunci cand vor constientiza ca au urmat o indicatie toxica si distructiva pot sa ni se alature, insa, asa cum am spus mai devreme, este foarte important momentul la care decizi sa te alaturi celor care la greu au ramas impreuna.

  Acestea sunt deocamdata, si repet, deocamdata, observatiile pe care doresc sa le fac cu privire la amanetul politic pe care conducerea PDL l-a decis astazi cu suportul a mai putin de un sfert din numarul total de organizatii judetene ale acestui partid.

  Va spun toate acestea nu in calitate de candidat la presedintie din partea PMP ci ca fost coleg de guvern cu multi oameni tineri si talentati care nu merita sa piarda si sa se compromita politic.”
  http://www.cristiandiaconescu.eu/a-fost-un-veritabil-amanet-politic-sau-doar-pnl0pnl/

  • buna, cauta in istoric si vei vedea cum pe copac mai multi au scris de o sciziune potentiala in PDL. Si uite asa vor scapa de Blaga.

   • Stiu cinic, şi eu am scris despre aceasta ( lăudatul şi scărpinatul e gratis !))) ). Mi-a plăcut definiţia dată PNL-ului de către Rodica Culcer , anume ,,PNL, această Iudă a democraţiei!” R.C mai spune:
    ,, PDL ar trebui să se consolideze în jurul lui Cătălin Predoiu ca singura alternativă reală la PSD. Este ultima sa șansă. orice combinație cu PNL fiind letală. Johannis for President? Not for me! Ca să priceapă mai bine domnul primar de la Sibiu, spun pe nemțește: Schuster, bleib bei deinem Leisten! (sau: Cizmar, nu indrăzni să te ridici mai sus de sanda!)”

    • Servus 🙂
     Cam trufasa doamna asta.
     Traducerea libera ar fi: „Pantofarule, nu mai sus de sandale.”, adica pleava nu poate sa aspire la coapsele printesei 😀 .
     Avandu-l in vedere pe fierar-betonistul de Zgonea sau zero-ul barat de Cacarau admonestarea mi se pare deplasata, cam de dragul de a se da poligloata 🙂 .
     Oricum, nu cred ca Iohannis nu si-a evaluat corect sansele si nu intelege ca biserica ortodoxa o sa-l faca terci in Moldova si Oltenia „profunda”.
     „Tertsch”, cum ar spune dna.Culcer 😀 .

     • o nerusinare sä vorbesti asa despre o doamnä, d-na Culcer
      ESTE O DOAMNÄ,
      plus traducerea ta este eronatä, d-na C a spus un proverb; romanesc.
      .nu incerca sä faci pe desteptul, nu te prinde:
      te rog sä te abtzii sä ataci urat, la noi la copac
      scuteste ne de comentarii ieftine

     • Theo,
      credeam ca noi ne-am stabilit raporturile cu ani in urma, de la „las-o jos ca macane”.
      Sau ai uitat?

 12. bunä dimineatza,

  C Diaconescu, ar fi bun mäcar 5 ani la cotroceni, tocmai cä a träit
  printre ei, si nu ar permite derapaje, ce ar fi catastrofale pt. romania

 13. Bună dimineaţa, theo! Bună dimineaţa,copăceni!

 14. dupä toate infortmatziile de azi, nemernicul escroc Tonta,
  se folosea de escrocii din olt pt. a santaja pe presedinte,
  si sä-si facä campanie ca salvatorul patriei, dar el mizerabilul
  este capul unei mafii mizerabile.

  PONTA ORDINARUL, TREBUIE URGENT SÄ-SI DEA DEMISIA

 15. ceretzi ugent demisia lui PONTA.

 16. PONTA, ar trebui arestat pt. trafic de influentzä, la cel mai inalt grad

 17. Theo..inca putintica rabdare numai luni nu este marti)))))))))))
  II ia pe rind…

 18. Analistul american Koplan a sesizat corect ,concret unde ne aflam..Rusii ne invadeaza PASNIC…
  Dupa cumpararea Rompetrol de catre o republica satelit,cu aportul lui Dinu Patriciu via Tariceanu..a urmat Lukoil..si de curind OMV..
  Dughin in trei zile a dezghetat conservele si a dat de mincare Bisericii Ortodoxe,dar si miscarii legionare…

  Se pun piedici extragerii gazelor de sist..dar se construiesc doua noi reactoare nucleare – de care ecologistii lui peste nu au auzit..
  Postacii au inghit firimiturile aruncate de la masa agentilor de influenta si s-au apucat cu puteri noi sa instige ,care unde poate,impotriva UE si impotriva SUA,NATO,proslavind BINELE pe care ni-l ofera Moskova..

  Pe forumul Nasul avem un asemenea exemplu numit Overmind..

  Viq,Fil ,Old…faceti drum catre o astfel de analiza…lipsesc informatiile ..ori nu se stiu,ori se fac pasi tilhareste..pina ne trezim …o sa ni se predice Tatal nostru in slavona…

 19. Are cineva un link despre adevarul istoric al celui de al doilea razboi mondial??
  Stiu sigur ca exista..am citit materialul document care restabileste Adevarul istoric…despre rolul si modul in care au colaborat rusii cu nemtii stabilind impreuna atacurile si invazia…popoarelor..

  Rog a il aduce aici…multumesc

 20. mark,

  colaborarea rusilor cu nemtzii, majoritatea au fost inscenate de
  rusi pentru a descredita mai mult, germania. crede mä in 40 de ani
  aici ; am citit sute de ” bine intentzionatzi”
  CUM SE SPUNE; UNII TRAG ADEVÄRUL DE PARTEA LOR
  desigur nemtzii, generatziile trecute, au vina lor in anumite privintze,
  dar s-au fäcut campanii de denigrare si din invidie, pt. cum sunt;
  cum muncesc si cat de disciplinatzi sunt.
  desigur vei spune, tu esti de origine si de aia, NU;
  si eu am vrut sä stiu adevärul, dar multzi il vor altfel, eu nu:

 21. in loc de articole, uitatzi-vä ce a fäcut Nästase,Täriceanu si face
  PONTA, vä vinde färä zgomot, de aia vrea sä-l inläture pe presedinte
  a arätat romanilor cine ii distruge,romanii sunt insä lasi si mizerabili,
  din fericire ,mai sunt si putzini oameni de onoare:

 22. atac la Kandahar, se pare , PONTA aduce nenorocire pe unde
  se duce.

 23. @theo
  Iata ce zice Dan Alexe: Ponta la Kandahar… scenariu prost, figurație de doi bani…
  „Potrivit televiziunilor de stiri, baza militara a Romaniei din Afganistan a fost atacata de rachete, in jurul pranzului, astfel ca toti civilii au fost urcati in masini blindate si dusi intr-un buncar.”
  Noroc că mai e și lume enervantă, ca mine, care a fost acolo de multe ori.
  Baza militară românească din Kandahar nu are de unde să fie atacată cu rachete, decât dacă americanii de alături și dimprejur trag asupra ei. Dacă ești pe bază, nu ai de ce să fii urcat în mașini blindate și dus la bunker, căci bunkerul e acolo.
  Imprejur nu sînt alte înălțimi decât cele ale punctelor de observație americane.
  ISAF nu anunță nici un atac astăzi asupra bazelor din Kandahar.
  Evident că s-a dus acolo doar pentru asta.
  Mai bine imaginau o răpire, dar pentru asta trebuie dialoghiști buni.
  http://cabalinkabul.wordpress.com/2014/06/29/pontas-escape-from-kandahar/

 24. Pingback: Abordarea doctrinara e drum electoral infundat. | Copacul din pădure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s