Antract – cu Viktor Orban despre … democrație

O serie de articole din presa de azi au ca subiect declarațiile lui Viktor Orban, făcute la Băile Tușnad despre „viziunea” acestuia în privința „modelului” politic pe care îl urmează și îl va urma pe viitor STATUL ungar.

Nu e tocmai o noutate, pentru că măsurile luate în ultimii ani de guvernul de la Budapesta și orientarea relațiilor externe au semnalizat deja sensul de evoluție.
“ Democraţia liberală a murit!” Enunţul lui Viktor Orban este mai mult decât o constatare, este profesiunea de credinţă a unui politician care a devenit un inamic declarat şi programatic al democraţiei constituţionale. Vocea sa face parte din seria de voci ce afirmă existenţa unui moment istoric aparte, ce impune regândirea nu doar a instrumentelor de guvernare, ci şi a temeliilor ordinii internaţionale. Asemeni comuniştilor şi fasciştilor interbelici, Viktor Orban îmbracă mantia profetului, anunţând naşterea unei alte lumi. O lume care să regrupeze naţiuni puternice, neîncovoiate de finanţa internaţională şi dedicate regenerării prin autarhie şi conducere patriotică. Proiectul său se întâlneşte cu cel pe care îl ilustrează, în varii forme, Turcia, China sau Rusia: numitorul comun al acestor experimente în autocraţie şi naţionalism este ostilitatea, implacabilă, faţă de pluralism, ca şi ataşamentul pentru monolitism şi xenofobie.”
„Semnalele n-au contenit să vină. (…) Viktor Orban, a virat în direcția unui autoritarism colectivist și primordialist cu nete accente xenofobe. Etnocratia, aceasta fantasma a salvarii, este din nou la ordinea zilei. Se proclamă viitorul de aur al noului autoritarism. In 1992, intr-un articol din revista “Harper’s”, Tina Rosenberg scria despre liderii FIDESZ ca “democrati MTV”. Nimbul iconoclast de odinioara s-a evaporat. FIDESZ este azi partidul incruntarii nationaliste, cu manifeste simpatii pentru Putin si putinism.” 
 
„Viktor Orban a proclamat sambata de la Baile Tusnad sfarsitul „erei democratiei liberale si a enumerat Rusia, China, Turcia, India si Singapore drept modele politice pentru Ungaria. (…)
Ce tip de societate vrea Orban sa construiasca in Ungaria estefoarte apropiat de un „fascism cu fata umana”(…)
Mih
Anunțuri

154 responses to “Antract – cu Viktor Orban despre … democrație

 1. Încep să cred că totul e ciclic (nu sunt primul care constată). Așa că repetăm istoria, nu fiindcă n-am învățat-o, ci fiindcă nu știm altceva.

 2. Da, trist.
  Mai ales ca se intimpla in imediata noastra vecinatate.
  Iar conationalii nostri si vesnicii aliati la guvernare, nu au in cap decit „autonomia”.
  Da, pare „un ciclu” ce nu e chiar uitat: ne aliem si cu dreaqu daca ne foloseste.
  Auzi: Rusia, China si Turcia 😛

 3. Putin pe linga subiect.
  Azi e Ziua Imnului National.
  Sper sa fie scoasa strofa cu barbarul de Traian.

  • Nu tocmai, @Victor: exact la doi ani de la puciul din Ro, asistam la olovitura de Uniune, data da piciul Orban. Aniversare de doi (b)ani.

 4. ‘Neata !

  Da.
  „politca pasilor marunti” dar perseverenti si in aceeasi directie.

  „…O nouă tentativă de înfiinţare a Ţinutului Secuiesc ca regiune cu statut autonom are loc în aceste zile în judeţele cu minoritate maghiară. 20 de consilii locale din Covasna, Harghita şi Mureş au adoptat un memorandum pentru autonomie iniţiat de Consiliul Naţional Secuiesc.
  ……………………….
  Gyorgy Frunda a menționat că UDMR nu este un susținător al Consiliului Național Secuiesc, dar a dezvăluit că, împreună cu Partidul Civic Maghiar, lucrează la un proiect al autonomiei care urmează să fie finalizat în curând, în iulie-august. Acesta va fi făcut public și va constitui baza unui proiect de lege care să fie discutat în Parlament. „Asta este democrația”, a subliniat Gyorgy Frunda…”
  http://www.capital.ro/20-de-consilii-locale-din-covasna-harghita-si-mures-au-adoptat-un-memorandum-pentru-autonomie-initiat-de-consiliul-national-secuiesc-gyorgy-frunda-despre-sansele-autonomiei-victor-ponta-este-un-european-nu-este-un-nationalist.html

 5. Frunda, consilierul PM vvponta, invoca in schimb „democratia” cand vorbeste despre „autonomie”.
  [imi aduc aminte de o perioada cand unii ca Frunda treceau drept exemple de civilitate europeana – masti, masti, masti…]

 6. Victor Ianukovici,Viktor Orban ,Victor Ponta …ce au in comun toti 3 ???….No comment .

 7. Se pare că Macovei se intreaptă către o candidatură independentă ….vedem

 8. Noi alegeri prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor, în cazul în care Klaus Iohannis câştigă scrutinul din acest an, iar ulterior va fi declarat incompatibil de instanţă. Scenariul a fost avansat la RFI de Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial,

  • Dosarul Duicu este adevăratul motiv pentru care Victor Ponta a acceptat să candideze la alegerile prezidenţiale. O spune la RFI Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial .

  • Mult mai grav decat fonfleul ACL, realizarea scenariului lui Lazaroiu ar fi confirmarea suprema ca filtrele politicii din Ro sunt nefunctionale, permitand ascensiunea spre varful statului a unor personaje total nepotrivite. Romania ar trece definitiv in sfera statelor deviante.
   Rogue nu are loc in UE. Urban e suburban, iar suburbanul nu este tot una cu decadenta, aparentele inseala. Urban a interpretat in maniera personala mesajul ancestrilor. Nu asa se poate construi Eurasia, asa doar se distruge Europa. Paprika cu vodka, la cuptor. Gospodina vrea sa amestece si ardei: A3 a pus ochii pe Frigea.

 9. digi24.ro – Vi, 28 mar. 2014
  Ungaria, stat care depinde în proporţie de 80 la sută de gazele furnizate de Moscova, se opune impunerii de sancţiuni economice Rusiei. Şeful guvernului de la Budapesta consideră că astfel de gesturi nu sunt în interesul Europei şi cu atât mai mult nici în interesul Ungariei.

 10. Ieri, Victor [ 😛 ]Ciorbea, Avocatul poporului, a primit o a doua scrisoare de la presedintele Traian Basescu, privind sesizarea CCR despre modificarile la Legea educatiei (cuprinse intr-o OU a guvernului). S-a solicitat si o motivare a lipsei de raspuns si/sau reactii la prima scrisoare (din 4 iulie, parca)

  Pai probabil n-a avut timp AP sa se ocupe de fleacuri d-astea, ocupat fiind cu probleme mult mai importante, cum ar fi rezolvarea sesizarilor lui Jiji despre regimul de invoire a puscariasilor la Poarta Alba…

 11. Astia nu pot fi scosi din PPE? Sau conservatorismul pepeist accepta asemenea pareri.
  nu inteleg.

 12. ponta; are cu udmr, anumite contracte de care nu stie nimeni,
  de dragul puteri, escrocul mitoman vinde si ardealul

 13. Problema cu „datul afara din PPE” nu este o rezolvare ca pe blog.
  – declaratiile premierului Orban au doar citeva zile. Nu poti sa iei niste masuri drastice doar pe seama unor declaratii (facute in Romania au si o anumita tenta, populista, nationalista, ca intre vecini frati 😛 )).
  PPE nu poate fi catalogat ca partid conservator; ramine valabila „nu inteleg”.
  Tristetea pare a fi alta: te-ai asezat la masa unui club cu anumite valori, promitind ca esti de acord cu ele si le vrei si, deodata, declari ca nu iti sint straine „apucaturi” rusesti ori chineze.
  Rusia ori China numai democratie europeana nu viseaza.

  • atunci sa asteptam, as zice. desi de la noua constitutie din ungaria lumea putea sa isi dea lejer seama.

   despre ppe, eu am opinia ca e o formatiune cu caracter conservator, nu raportat la ceea ce e partidul republican, dar la ceea ce inseamna constructia europeana. asta desi, in ceea ce prioveste abordarea civica, partidele europene au o politica destul de unitara. ar fi de discutat, zic, dar nu cred ca acesta e momentul.

   • „Hiba” PPE si a partidelor componente este „centru” – prea mult „centru” la partidele de dreapta. In aparenta ar sugera un „echilibru”. In realitate, in lipsa unei ponderi optime a dreptei de…dreapta, per total domina…stanga. Asta asa, pe scurt din cat pot eu pricepe…

  • CHIAR IL CREDETZI PE DEMENT???

  • La o prima aruncatura de ochi:

   „Sănătatea va primi 489 milioane lei, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate – 166 milioane lei, Apărarea – 400 milioane lei, Economia – 300 milioane lei, Educaţia – 150 milioane lei, Transporturile – 356 milioane lei, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă – 192 milioane lei, Munca – 42 milioane lei, Cultura – 10 milioane lei.”

   Total 2105

   „De la Ministerul Finanţelor vor fi tăiate 750 milioane lei de la capitolul privind acţiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi tăiate 25 milioane lei, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precizând că acestea sunt „principalele” instituţii de la care vor fi diminuate fonduri”

   775

   Si diferenta (din „neprincipalele” alea nespecificate) de 1330, de unde, totusi???

 14. f. bun , MÄLIN BOT azi moderand EVZ ; la B1

  FELICITÄRI !
  UN JURNALIST TANÄR; UN BÄNÄTZEAN DE TOATÄ ISPRAVA:

 15. Când citești în Jurnalul fericirii[1] cum s-au petrecut lucrurile, îți vine să spui că personajul principal al cărții este nu Nicu Steinhardt, ci tatăl lui. Care are 82 de ani, o pensie mică de tot și stă într-o garsonieră amărâtă (pe strada Ion Ghica nr. 3) cu fiul său. La vârsta asta se cam numără zilele. Oricum, nu-ți e indiferent cum vor arăta ele. Anchetatorii de la Securitate pe asta se și bazaseră. N-o să aibă cum, ovreiașul nostru, să-și lase tatăl singur, alegând închisoarea! („Gândește-te! Când ai să ieși, tatăl tău n-o să mai fie. Nu poți să-l părăsești pe bătrân! Nu poți să-l lași să moară ca un câine!”)

  „E adevărat, zice tata, că vei avea zile foarte grele. Dar nopțile le vei avea liniștite, vei dormi bine. Pe când dacă accepți să fii martor al acuzării, vei avea, ce-i drept, zile destul de bune, dar nopțile vor fi îngrozitoare. N-o să mai poți închide un ochi. O să trebuiască să trăiești numai cu somnifere și calmante; abrutizat și moțăind toată ziua, iar noaptea chinuitor de treaz. O să te perpelești ca un nebun. Cată-ți de treabă. Hai, nu mai ezita. Trebuie să faci închisoare.(…)
  „Ți-au spus să nu mă lași să mor ca un câine? Ei bine, dacă-i vorba așa, n-am să mor deloc. Te aștept. Și vezi să nu mă faci de râs. Să nu fii jidan fricos și să nu te caci în pantaloni.”

  Câtă vreme suntem zidiți în biologia instinctelor, suntem ceea ce în mod natural suntem: animale. Saltul către umanitatea din noi se produce în urma unor dispute și a unor negocieri pe care fiecare individ le duce cu substratul lui pulsional. Și asta mai ales după ce, în istoria civilizației, a apărut un „loc” specializat pentru purtarea acestor negocieri: conștiința morală

  (…)cea mai grea și mai utilă meserie, spune Steinhardt în miezul cărții sale, este „meseria de om în lume”

  Gabriel Liiceanu / contributors.ro

  • Da, Liiceanu pare sa fie primul semn (in fine, desi inca timorat) al trezirii oamenilor de cultura. Sper, chiar al desteptarii. Vorba zboara doar daca nu este incrustata, adanc, in fapte. Cata diferenta acolo unde ni se sugera o terna uniformitate…

  • Ca atitudine, aceea „om in lume” este exact opusul celei a „profesorului la catedra”. Sensul evolutiei, in viziunea nihilistilor: increment, decrement, ex…

  • NU O SÄ-I IASÄ CU PLAGIATUL- MESERIA DE OM

 16. Badarani jurnalistii dimboviteni.
  Nu asa ar trebui sa se comporte cu domnisoara Apciza.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17768850-ministrul-ioana-petrescu-fugit-iar-jurnalisti.htm

 17. piaza rea a romaniei – PONTA, face paranghelie, unde natura le aratä
  oamenilor, cä ceva nu merge. de aproape 3 ani, PONTA ii minte;
  cum este posibil sä nu se revolte contra lui????

 18. un articol f. bun al d-lui FUNERIU in EVZ, exact asa gandesc si eu;
  este trist, dar adevärat:

 19. Picioarele Minciunii sunt tot mai scurte in cazul lui vvponta. Nici n-a apucat sa se impauneze bine cu „vestile bune” despre rectificarea bugetara, ca au si aparut contestarile:

  Ponta vorbeşte de o rectificare bugetară pozitivă, cifrele îl contrazic: încasările sunt sub program cu 2 miliarde lei

  http://www.capital.ro/ponta-vorbeste-de-o-rectificare-bugetara-pozitiva-cifrele-il-contrazic-incasarile-sunt-sub-program-cu-2-miliarde-lei.html

 20. PONTA , MINTE; MINTE;MINTE

 21. Fa, Doina, ti s-a mai facut de niste inundati? ai chef sa ne mai dam cu barca pe ulita? sau vii la Craiova sa ma impingi la Cotroceni?

 22. Cumpänasu, esti un nerusinat, o mizerie de om obraznic,
  guvernul ponta merge bine, cand i se spune de altun cä nu e adevärat, atunci imediat……………..dar si guvernul BOC––

  -mä lighioanä, noi stim cä stai pe nimica in clädirile statului,
  de aia lingi picioarele lui PONTA

 23. Pe tema pericolului pe care il reprezinta islamismul (fanatic – desi, completarea nu mi se pare necesara), au fost trase de multa vreme semnale de alarma. Din pacate, presa internationala nu a fost interesata sa le preia. Chiar dimpotriva…Despre atrocitati…se tace. Si situatia e tot mai grava.

  Organizaţia „Statul islamic” controlează teritorii vaste din Irak şi Siria. Liderul grupării, Abu Bakr al Bagdadi, intenţionează să creeze un imperiu islamic. Vor dispărea graniţele din Orientul Apropiat?

  http://www.dw.de/vor-disp%C4%83rea-grani%C5%A3ele-din-orientul-apropiat/a-17812974

  • Ba sa stii ca e foarte corecta si necesara completarea, e bine ca ai facut-o.Islamismul e o religie universala, pe cand ,,fanatismul” este o plaga.Gruparea la care te referi pare a fi cea mai periculoasa dintre toate aparute pana acum prin obiectivele pe care si le propune.

   • Nu e vorba doar de o „grupare”. E un intreg, urias si feroce sistem terorist. Internationalizat. [Hamas-ul inclusiv]. Toate gruparile astea sunt legate intre ele si au cam aceleasi „idealuri”, obiective si practici. „Moderatii” lor sunt doar „veriga slaba” pe care nu se dau in laturi s-o supuna prin teroare, sau sa o extermine. Iar Occidentul, SUA si Israelul (adica acea parte de lume pe care o putem numi Civilizatie Iudeo-Crestina) este Dusmanul [Putin, Dughin s.a., si mai ales CE reprezinta ei constituie o „bizara” (oare???) „exceptie”]

    • Apoi,sincera sa fiu, nu stiu de ,,bizara exceptie” reprezinta Putin, atentatele fundamentalistilor ceceni (remeber la teatru din Moscova, la scoli,etc ) au fost deosebit de sangeroase .

    • Eu nu am gasit nicaieri vreo stire ca Hamas ar face parte din SIIL/SIIS.Nici macar nu actioneaza in teritoriile palestiniene ci in Irak si Siria ;un link, ceva?

     • ??? Hamas „nici macar nu actioneaza in teritoriile palestiniene” ???

     • Nu Hamas, nu am fost suficient de clara, e vorbade SIIL/SIIS

     • markwilliams

      LODA

      nu trebuie sa faca parte…este suficient sa colaboreze si sa se aprovizioneze cu armament de la aceste organizatii teroriste din irak si siria

      ”Cine este Hamas-ul

      In 2005 Israelul s-a retras in intregime din fasia Gaza pana la granita internationala, transferand toata populatia evreiasca din fasie (aproximativ 10000 de oameni) in Israel si lasand populatia araba sa se auto-administreze. Din pacate gruparea fundamentalista religioasa violenta Hamas a urcat la putere imediat dupa aceea, distrugand in mod brutal opozitia mai moderata (gruparea Fatah si sustinatorii ei) si mentinand de atunci abuziv conducerea si administrarea fasiei.

      Mai multe tari (Uniunea Europeana, SUA, Australia, Canada, Japonia, Iordania, Egipt etc) clasifica Hamas drept o organizatie terorista, acesta actionand prin mijloace violente si propovaduind eliminarea Israelului ca unul din scopurile sale principale.

      Dupa preluarea puterii, Hamas a deturnat resurse semnificative din bugetul Gazei pentru sustinerea organizatiilor islamiste radicale si dezvoltarea infrastructurii militare (construind tuneluri si garnizoane subterane, mortare, rachete, explozive, aparatura de comunicatii etc.) si lansand rachete si atacuri armate repetate impotriva civililor israelieni.

      In acelasi timp Hamas foloseste in mod cinic propria populatie ca pe un scut uman, militantii lansand rachete si mortare din mijlocul civililor si depozitand amunitiile, explozivele etc in case, moschei, spitale si scoli. Indoctrinarea religioasa nationalista si antisemita de la varsta frageda care este raspandita oricum in lumea musulmana este si mai violenta in Gaza, Hamasul cerand populatiei civile in Gaza sa nu paraseasca obiectivele anuntate ca fiind destinate bombardarii, ceea ce duce din pacate la cresterea numarului victimelor arabe.

      Pe acest motiv Hamas a fost condamnat vehement chiar in presa araba de catre unii lideri, jurnalisti si comentatori, deoarece ca si celelalte grupari Jihadiste nu numai ca nu are nicio retinere fata de pierderile civile de ambele parti dar dimpotriva incurajeaza „martirismul” propriei populatii.

      Acest proces de radicalizare islamista se repeta in mai multe tari musulmane si arabe, incepand cu revolutia islamica din Iran din 1980, Afganistan (Taliban), fenomenul Al Qaeda, Nigeria (Boko Haram), Turcia si mai recent in ceea ce devine „iarna araba” in Siria si Irak (Statul Islamic in Irak si Siria – SIIL/ SIIS, SI), etc.'”

      Organizatia extremista Hamas care controleaza fasia Gaza, precum si celelate organizatii islamiste de acolo au pornit un baraj de sute de rachete asupra Israelului in ultimele 2 zile care pune in pericol (si nesiguranta) 2/3 din suprafata sa si 5 milioane de locuitori (harta mai jos).

      Aceste organizatii savarsesc de fapt o dubla crima: ataca in mod indiscriminat populatia civila israeliana si se ascund (inclusiv producerea, depozitarea si lansarea rachetelor) in mijlocul populatiei civile arabe, folosindu-i pe ultimii drept scuturi umane.

      Rachetele din Gaza sunt transferate la contrabanda (prin sute de tuneluri subterane la granita Gaza- Egipt) din Iran si Siria, altele au fost fabricate local, toate fiind indreptate asupra populatiei civile din orasele israeliene.

 24. Degeaba incearca nightmare sa faca o alaturare, avand in vedere comunitatea prenumelor intre Ponta si Orban.
  In primul rand unul este de dreapta(extrema) celalalt de stanga.Orban face parte din aceeasi familie politica europeana ca Si Basescu, familie pe care nu am vazut-o sa sara ca arsa la derapajele extremiste ale liderului maghiar.
  Intre Orban si basescu legaturile sunt mai mult de prietenie ,pe google e plin de poze cu cei doi razand, strangandu-si mainile, inclusiv la celebra scoala de vara de la Tusnad,in timp ce nu exista nici o poza cu Orban si Ponta.De altfel, premierul ungar si-a declarat public pozitia :
  ,,Premierul ungar declară, într-un interviu pentru Digi24, că se înţelege mai bine cu preşedintele Traian Băsescu, despre care spune că este „un patriot cu sentimente naţionale solide”, decât cu Victor Ponta, pe care îl vede ca pe „un prim-ministru mai putin influenţat de sentimente naţionale”, relatează Mediafax.
  Sa nu uitam ca, la referendumul de suspendare a presedintului Orban si-a declarat public sprijinul pentru Basescu cerand comunitatii maghiar din Romania sa boicoteze referendumul.
  Asa cum UE a gresit cu Putin tolerandu-i autoritarismul si derapajele antidemocratice (bine putea lua pozitie macar declarativ fiindca Putin nu si-a asumat obligatii nefiind memebru UE ) pana a fost prea tarziu, asa se va arde si cu Orban.

  • Bună ziua copăceni
   @Loda am înţeles cp sunte-ţi profesoară de istorie ar trebui să stiţi că extremişti de dreapta nu exzistă şi nu au exzistat.Dacă vă referiţi la hitler vă atrag atenţia că era social-democrat.

   • Iar felul in care actuala asa-zisa extrema dreapta occidentala se intalneste cu dughinismul, este un argument in plus la ceea ce spui.

    • Ca şi hitler cu stalin.

    • Ce are comun dughinismul cu social-democratia ?Iar vorbim discutii?

     • Te faci ca nu intelegi, mai schimbi discret datele (eu vorbeam de extrema dreapta, iar @Vericu spusese mai sus ca asta e la origine social-democrata – cauta, tovarasa profesoara in surse ne-comuniste de istorie si-n informatii la zi de prin presa si gasesti sigur) pui semne de intrebare si apoi trantesti ceva obraznic. Tipic, Loda!
      In fond, si daca ai fi sincera in „nedumeririle” tale, la varsta pe care o ai si la insistenta cu care te bagi in vorba, ar trebui sa te mai informezi si singura: ar fi imposibil sa nu te mai lamuresti, cat de cat. Iar la cat au avut altii rabdare sa-ti explice ce-au vrut a spune si la ce-ai continuat a debita, o data-n plus pot trage concluzia ca esti incurabil de rea-credinta (si este un mod foarte ponderat de a-ti spune ce parere am despre interventiile tale).

     • Vaaai de mine si de mine ce te-ai ofticat ! Atat pologhie pentru ce? ca sa nu recunoasteti ca scrieti uneori aiureli si ca dughinismul intersectat cu social-democratia =multime vida .Intrebarea era retorica, raspunsul nu era necesar ci cerea putina reflectie,zau 🙂
      Oricum, multumesc pentru lamuriri, sunt beton, pe bune 😉

     • markwilliams

      loda,
      Faci mereu interventii cu privire la greseli ortografice..mare profesoara deh..
      se poate sa nu stii ca pe internet esti absolvit si se permit ….
      un drept la replica ta de acest gen merge..o meriti

      dex-ul admite doar doua forme pentru „vorba lunga”
      polologhie sau poliloghie….

      asadar uita ca esti profesoara care corecteaza lucrarile elevilor sai…

   • Da, in nume ! Domnule draga niciodata social-democratia nu a fost rasista si antisemita in doctrina, deci nu va mai luati dupa tot felul de istorici.Atat timp cat scrieti,,sunte-ti” eu v-as ruga sa nu-mi puneti competenta in materie la indoiala (mi-ajunge judex si victor L)

    • Partidul lui hitler se numea Socialist-Democrat punct.

     • „Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei”;in romana utilizează numele Partidul Muncitoresc Național-Socialist German.Termenul ,,nazist” vine de la prescurtarea ,,natipartei”.In germana, dupa cum se stie ,,T” se pronunta ..TZ”.Virgula.

    • gramatica normativa e pentru prosti. e inutila, artificiala si superficiala.
     de fiecare data cand cineva o invoca saussure se intoarce in mormant, humboldt mai moare odata si chomsky vomita.
     competentele nu vor fi puse la indoiala, natura lor inferioara poate fi insa mentionata.

     • tu ai dreptate sa sustii gramatica. Sincer o spun.
      Dar:
      – incepi o propozitie/fraza cu litera mica;
      – dupa punct (.) se continua cu litera mica;
      – numele proprii se incep cu litera mica.
      Chiar ca vomita Chomsky 😛
      Insiruirea de nume rasunatoare e dupa spusa poetului: nu laudindu-te pe tine, ci lustruindu-se pe el 😉

     • limitarea lingivisticii la aspecte non-structurale si non-semantice e puerila.

     • atat despre lingivistica. ceea ce spui tu e altceva si nu are loc intr-o discutie serioasa. daca vrei discutam de analize structurale si subordonari semantice si constructii logice. altminteri, am facut scoala primara acum ceva vreme si am si lasat-o in urma,

 25. licheaua mitomanä Ponta, este mai räu ca orban si putin.

 26. Ponta ,este cel mai vinovat de escrocheriile si traficul de influentzä,
  a fost la restaurante, la nuntzi cu baronii, si a discutat cu ei
  la guvern. PONTA ESTE CEL CARE A FÄCUT TRAFICUL DE INFLUENTZÄ; CU MAFIOTZII SI HOTZII :

 27. MAZÄRE; mafiotul drogat, isi permite sä arunce prostii,
  Rus este normal la cap, nu-i plutesc creerii in alcool si droguri,
  portul Constantzei, nu are ce cäuta in mana mafiotzilor ; este A
  STATULUI ROMAN:

  • alcool si droguri

   • @ Prl/W,
    tu esti masochist? nu mai citi postarile dnei theo.
    Ti-am mai explicat odata ca ea are un statut aparte pentru ceea ce a patit in tara pe timpul comunismului. Tu nu poti intelege; poate ca esti prea tinar sau chiar nu te-a ajutat nimeni sa intelegi. Ori, pur si simplu, nu poti.
    Si nu e de nasul tau, ori a altora gen @ nemo (care apoi se uita in oglinda si vede ca il cheama @ omen).

    • Sa inteleg ca doamna e Herta Muller si scrie aici sub pseudonim?

     • ce etnobotanice folosesti?

     • ,,ea are un statut aparte pentru ceea ce a patit in tara pe timpul comunismului”
      Singura nemtoaica celebra in aceasta situatie e Herta Muller.
      Ca etnobotanice folosesc, uneori,unele postari teribil de creative de aici, de pe blog.ce nu e voie? Legal nu sunt incriminate (postarile vreau sa ,,explichez” )

     • ba folosesti etnobotanice; altfel nu ai delira.
      Eu nu scriam despre nemtoaicele celebre (pe care sa le stii tu), ci despre o femeie careia nu i-a placut comunismul, ca profesoarei Loda din Zalau.
      Cit despre H M, stai blinda, jucati politic diferit; tocmai tu te-ai gasit s-o amintesti?
      NB,
      „Grupul de Actiune Banat” amintit de tine este un sacrilegiu 😛

     • Dar de unde stii tu ca ,,mi-a placut” comunismul ? Pentru ca nefiind de origine germana nu as fi avut nici o sansa de a emigra si am ramas in Romania ? hello, pai inseamna ca si tie ti-a placut.Oops !

    • ce a patit? scuze, nu stiam.
     pot imi revizuiesc cu scuze intreaga atitudine si imi fac si noi eroi, daca e cazul.

     • daca cuiva nu i-a placut comunismul asta nu e o virtute ci comportament normal.
      a facut ceva pentru a se opune?

     • Ai ajuns iar la „tema” ta preferata?

      Povesteste mai bine ce faci tu azi ca sa nu aiba fetita ta ce-ti reprosa mai tarziu. Cum te opui GIOP, de exemplu…

     • asigur o viata independenta de factori externi. pe cat pot. muncesc. nu cer si incerc sa nu depind. daca imi cresc taxele imi inscriu pfa-ul in alta tara.
      si ma duc la vot dupa constiinta. daca se impute candidez.
      ies in strada pentru valorile in care cred. ultima oara la ambasada ucrainei. singur. pentru ca eu vedem un risc din spre est.
      si ma asigur ca fata mea intelege lumea, ca e interesata de ceea ce se petrece. pe cat poate, la varsta ei, dar cred ca personalitatea si constiinta civica acum se formeaza.

      a confunda giop cu pcr insa e de domeniul science fiction. cum vrei tu, insa.

     • Nu e vorba de vreo confuzie: GIOP este problema grava de azi si riscul inca si mai grav pentru maine. PCR & securitatea reprezinta problema de ieri. Din multe pdv nu sufera comparatie. Dar nu din toate…

     • Iar ideea ca poti asigura o vieta independenta de „factori externi” este, hai sa zicem, o mare naivitate.

     • mi-am dat si eu seama, dupa ce am postat

 28. AL MINCINOS CAZANCIUC

  DEMISIA ESCROC MINCINOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 29. Am dat mai sus un link la un articol aparut in DW, sub semnatura lui Petre M Iancu. Merita citit.

  (…)Esenţial, în context, este ca, în faţa unor astfel de ieşiri abominabile, europenii să ştie că explozia actuală de antisemitism nu-i priveşte doar pe evrei. Aşa cum crimele în masă teroriste ale ISIS, ori ale grupării Boko Haram nu-i vizează doar pe creştini, alte religii, pe agnostici, pe musulmanii moderaţi ori pe musulmanii şiiţi. În pericol suntem toţi.
  În vizorul teroriştilor, ca şi al antisemiţilor care-i susţin e însăşi libertatea

  http://www.dw.de/israelul-europa-%C5%9Fi-antisemitismul-sintetic-reloaded/a-17809051

 30. Halucinant! Judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel București va soluționa dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

 31. v costiniu, o sä facä numai contra, este tot o veche masinä
  ruseascä

 32. PONTA, a promis UDMR TRANSILVANIA, PT: SUSTZINERE;

  IN FATZA ROMANILOR; EL O V-A NUMII DESCENTRALIZARE.

 33. @Judex-io mis de mult pe aici 🙂 numa că nu mă bag în samă să comentez.

 34. @Loda,

  Iti propun un „armistitiu” decent: mai infraneaza-ti pornirile, altfel te ajut eu sa mai iei pauza.

 35. Acuma nu știu ce să zic. Votanții tăi tradițional înfocați trec prin încercări grele, inundații, victime, case paradite, etc., iar tu îți lansezi campania pentru prezidențiale. Desigur mașina de minciuni Ponta nu s-a defectat niciodată dar mă gîndesc că pînă și oltenii ăia dresați cu uleiu și zaharu au limitele lor de suportabilitate atunci cînd intervine Ăl de sus.
  Amin! (@Loda)

 36. sper din tot sufletul ca intelectualii sä trezeascä,
  curand v-a fi prea tarziu:

 37. Pentru @Loda care afirma ca Hamas „nici macar nu actioneaza in tinuturile palestiniene” [cel putin asa a formulat comentul de la 19:23]…dar isi permite ironii „fine”, da lectii si ne ia la rost ca vorbim discutii

  Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă. Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza. Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite și Israel consideră Hamas un grup terorist ale cărui atacuri îndreptate către civili evrei și alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Națiunile Unite și Organizația pentru protecția Drepturilor Omului.

  • @ Mih,
   @ Loda este o profesoara de Istorie intoxicata de istoria pecere; nu ai cum s-o mai convingi de ceva.
   De fapt, se va dezvata de invataturile marxist-leniniste, la fel cum a zis Iliescu ca va iesi din politica 😛

   • Victor L,

    Nici nu mi-am propus altceva decat sa aduc o informatie. In privinta celei care dovedeste mereu (cu mandrie si tupeu) ca a fost si a ramas o tovarasa de nadejde, cred si eu ca e cum spui…

  • CEVA SPUMÄ COMUNISTÄ, aruncä loaza cu pläcere,
   de tembelul mitoman, ala care a chefuit si fäcut trafic de influentzä
   nu vorbeste, el este alesul, vai de mama romanilor, cu asa un putin-ponta

  • Mih, nu exulta degeaba, o exprimare ambiguua nu inseamna si gresita, ma referam la SIIL/SIIS, despre care tu spuneai ca cuprinde si Hamas.Eu ti-am spus ca n-am auzit ever asa ceva si ca, grupul respectiv (Once again SIIL/SIIS)nici macar nu actioneaza in teritotiile plaestiniene.Dar daca crezi ca ,m-ai prins (traiasca google si Wiki,desi in domeniu eu nu am nevoie de asa cev a) si esti fericita ,asa sa fie.Poate ,ca tot sunt cucernica azi, mi se iarta vreun pacat cu pomana 😉

   • Nu ai proprietatea termenilor, sau iti pica bine sa-i folosesti aiurea
    Trecem peste.
    Te rog sa dai citatul exact care sustine afirmatia asta:
    ” ma referam la SIIL/SIIS, despre care tu spuneai ca cuprinde si Hamas.”

    • Nu mai astept raspunsul tau ca pierd vremea si o s-o dai iar in „explicatii” aiurea.
     Asta spuneam referitor la intregul sistem terorist islamist.
     „Nu e vorba doar de o “grupare”. E un intreg, urias si feroce sistem terorist. Internationalizat. [Hamas-ul inclusiv]. Toate gruparile astea sunt legate intre ele si au cam aceleasi “idealuri”, obiective si practici. “Moderatii” lor sunt doar “veriga slaba” pe care nu se dau in laturi s-o supuna prin teroare, sau sa o extermine. Iar Occidentul, SUA si Israelul (adica acea parte de lume pe care o putem numi Civilizatie Iudeo-Crestina) este Dusmanul”

     Dar eu nu sunt „specialista” ca tine…
     Nu greseala de exprimare era problema, ci faptul ca incerci sa eludezi aspectele de terorism – de parca ce face Hamasul e diferit de ce fac fratii musulmani, al qaeda sau care, duca-se pe pustii, mai sunt
     Si e si greu sa afli, sau sa intelegi ca exista legaturi intre ele.

   • traiasca google si Wiki, desi in domeniu [Hamas, „SIIL/SIIS” ???] eu nu am nevoie de asa cev a)”
    WOW!!!

 38. Nici vorba de Rusia, China ori Turcia 😛
  „Potrivit raspunsurilor persoanelor intervievate, incluzand de aceasta data si britanicii, Marea Britanie este a doua cea mai atractiva tara din lume, dupa Statele Unite (locul 1) si la egalitate cu Australia, dar in fata Frantei (4) si Italiei (5).”
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-17771399-britanicii-vazuti-din-afara-tarii-politicosi-dar-beau-prea-mult.htm

 39. „Avem aproximativ, in momentul de fata, doua victime care au fost inecate.”
  (Gabriel Oprea)

 40. „(…) nu a fost nimic intentionat, premeditat sau la cererea unui tert”
  Precizare PDL despre imnul fara „Traian”

 41. Faptul ca o fosta profa de istorie nu intelege nimic din lumea asta nu este o catastrofa (este, mai curand, caracteristica speciei). Ceea ce este grav, este ca a infectat cu lipsa ei de discernamant o multime de generatii de copii. Din fericire, @purly a scapat. Crin si Marius Oprea, insa, se pare ca au fost influentati…

 42. Cristian Diaconescu – denunt penal impotriva lui ponta (pentru lovitura de stat.)

 43. Fundaţia Mişcarea Populară (FMP) a depus marţi o sesizare penală la Parchetul General prin care solicită anchetarea in rem a unor presupuse fapte de abuz în serviciu comise în vara anului 2012 de un grup de politicieni, între care şi premierul, în contextul demersurilor pentru suspendarea preşedintelui, a anunţat preşedintele FMP, Cristian Diaconescu.(…)

  http://www.evz.ro/cristian-diaconescu-parchetul-sa-ancheteze-in-rem-faptele-comise-de-premier-si-alti-politicieni-in-vara-anului-2012.html

 44. În sfîrșit cineva, nu întîmplător de la PMP, face ce trebuia făcut de multă vreme. Dacă am fi avut opoziție și nu o Bleagă.

 45. Cristian Diaconescu (in finalul comunicatului de presa FMP care anunta depunerea denuntului penal la PG)

  Îi chem pe Mihai Răzvan Ungureanu, pe Monica Macovei, cei care în acea perioadă au fost alături de câţiva politicieni care au mai crezut în sistemul democratic din România să se alăture acestei acţiuni a Fundaţiei Mişcarea Populară. Ar fi din partea lor un semn de consecvenţă”, a mai spus preşedintele FMP.

  • Ungureanu raspunde asa, printre altele:
   ” domnul Diaconescu ma cheamă alături de domnia sa în PMP. Acum întrebările care se pun sunt: Cine conduce de fapt PMP? PMP există cu adevărat sau e doar o construcție politică imaginară? Sper că vă dați seama că dacă, prin absurd, eu și Monica Macovei (și ea chemată în PMP) am accepta să venim în PMP, primul lucru pe care l-am face ar fi să vă dam afara din partid, pe motive etice, și pe dumneavoastră, și pe toti cei care, flămânzi fără obraz ai politicii românesti, v-au însoțit?”
   E prost sau se face? Era vorba de FMP, nu de PMP.

   • Servus, Oryon

    MRU este cam…inadecvat (ca sa ma exprim elegant si foarte moderat 😛 )
    de mai multa vreme. Nu face decat sa-si tot sporeasca aceasta inadecvare, cu fiecare noua declaratie.
    Sigur ca e vorba de FMP si de o alaturare la un demers . Si inca unul foarte intemeiat, corect, argumentat si asteptat de o buna parte a electoratului.
    Modul in care MRU ocoleste subiectul, gasind de cuviinta sa atace PMP, vorbeste de la sine despre raportul direct si real dintre el si valorile pe care le sustinea declarativ in vara lui 2012.

 46. Buna dimineata!

  Vor fi suficiente antipatia față de Victor Ponta și teama față de derapajele unui PSD care ar acapara total puterea să adune la un loc la alegerile prezidențiale din noiembrie segmentele greu miscibile ale așa numitului electorat “de dreapta”? (…)

  Inca o analiza pe tema prezidentialelor, candidatilor si electoratului de „dreapta”, sub titlul ” Rebeliunea Macovei, Dreapta și Restaurația”

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/rebeliunea-macovei-dreapta-%C8%99i-restaura%C8%9Bia/

 47. Din continutul denuntului penal facut de FMP, demers la care Cristian Diaconescu ii invita sa se alature, pe MRU si Monica Macovei [raspunsul lui MRU, ceva mai sus]

  „Astăzi, Fundaţia Mişcarea Populară, în dispoziţiile art. 288, alin. 1, raportat la art. 290, alin. 1 din Codul de procedură penală, a depus o sesizare pentru persoane care au exercitat şi exercită funcţii de demnitate publică la nivel central, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 297, alin. 1 din noul Cod penal, anume abuz în serviciu în ceea ce priveşte ceea ce noi considerăm abuzul împotriva statului de drept comis în vara anului 2012. Noi, Fundaţia Mişcarea Populară, solicităm Parchetului General să constate faptul că, în exercitarea funcţiilor deţinute, primul ministru a acţionat în mod nelegal prin emiterea unor acte cu încălcarea dispoziţiilor legale, acţiunile sale au adus atingere relaţiilor sociale referitoare la atribuţiile fundamentale ale statului de drept, constituind un pericol real şi evident pentru siguranţa statului. În egală măsură, solicităm Parchetului General să administreze probe din care, în opinia noastră, a juriştilor din fundaţie, va reieşi cu claritate acţiunea concretă a unei grupări de oameni politici în frunte cu primul ministru al României fără concursul căruia acest plan de afectare a statului de drept nu ar fi devenit operaţional, adică grupare acţionând organizat şi premeditat folosind mijloace ce au dus la deturnarea finalităţii legale, în scopul de a obţine demiterea preşedintelui României, domnul Traian Băsescu”
  „(…)se impune ca, în baza unei evaluări in rem în legătură cu fapta, Parchetul General, ţinând seama de toate consecinţele interne şi internaţionale ale acţiunilor conduse din acea perioadă de o serie de politicieni aparţinând USL, să tragă concluziile necesare din perspectivă penală în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”.
  „Fiind vorba de o sesizare in rem, este vorba de investigarea pe care Parchetul General trebuie să o facă în legătură cu elementele constitutive în ceea ce priveşte o faptă penală de abuz în serviciu, grupul politic infracţional care acţiona la acea dată în mod categoric cuprinzându-l pe primul ministru şi pe preşedintele Senatului şi evident mai multe persoane care au ajutat la adoptarea unor ordonanţe de urgenţă de o manieră distructivă la adresa funcţionării instituţiilor statului, care au manipulat publicarea în Monitorul Oficial a acestor ordonanţe de urgenţă, în aşa fel încât să lase liber acţiunea abuzivă împotriva instituţiilor statului”

  http://www.mediafax.ro/politic/fmp-depune-la-piccj-plangere-pentru-abuz-in-serviciu-la-referendumul-de-demitere-din-2012-12997347

  De la seful PGICCJ nu prea am asteptari…De ignorat, nu poate totusi sa ignore sesizarea FMP si are obligatia sa dea o motivare, indiferent care va fi solutia. VDM…

 48. Din…viitura gandirii:

  Mihnea Costoiu, despre lansarea candidaturii lui Victor Ponta in mijlocul catastrofei inundatiilor: „Apa la romani se spune ca aduce noroc la un eveniment si eu cred ca va aduce noroc si premierului si PSD” (HotNews)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s