Cronica unui eșec previzibil : Ioana Petrescu-victimă de sistem

Tanti Motto :
Dar ce cap frumos răsare
Dar mă-ntreb, în el ce-i oare ?
Când arată că nu-i pasă
De-o păți ceva poporul,
C-a închis ușa la CASă
Cu piciorul !?

Încă de la episodul comico-tragic „Aventurile unui CAS la palatul cu elice”, clipit magistral peste capul propriu de Prostul Satului și nedumerita sa pupilă, mă gândesc uneori nu doar la comicul-visător ci și la tragismul unui destin a ce ar fi putut să fie.
Fătuca asta, Ioana Petrescu, parcă marcată de ursitoare cinice încă de la împărțirea numelui de o sumbră asemănare cu cea mai primă științoloagă în gătitul polimerelor, e pe cale să-și încheie drumul înainte de a apuca măcar să pășească pe el.

Ca un copil ascultător, a urmat sfaturile cu studii cu tot, cu atât mai mult cu cât astea erau finanțate de sfătuitori. Iar cei părinți nu au putut fi mai fericiți atunci când tânărul lor vlăstar a fost investit cu o asemenea răspundere. Să fi numit ministru la puțin peste 30 de primăveri nu e chiar de colea.
Nu mă întrebați cum de a ajuns în vizorul plagiatorului de premier, de ce ea și nu altcineva, habar n-am. Putem presupune că Ponta a selectat-o pe tinerică la fel cum Băsescu a selectat-o pe Monica Macovei. S-a informat asupra performanțelor precedente, asupra experienței și comportamentului în funcțiile deținute, asupra …. bla-bla-bla, și a sunat la ea acasă să-i dea vestea bucuroasă.
Sau poate nu ! 😉
Poate Ponta are alt algoritm de lucru. 😉
Ceea ce mi se pare interesant însă e mai mult efectul pe care această presupusă oportunitate îl are asupra carierei tinerei.

Fata este din păcate cu mult sub standardele minime necesare funcției. Sau mai prozaic spus, e dusă cu sorcova pe tema economie-finanțe la nivelul la care a fost numită.
„Ioana Petrescu, ministrul finanțelor, susține că reducerea CAS nu va crea „mărețul gol” de 5 miliarde lei, fără a preciza exact cât va fi impactul bugetar.
În același timp, instituția pe care o conduce a evaluat, în momentul elaborării legii privind scăderea CAS cu 5% că golul de venituri va fi de 1,12 miliarde lei în ultimele trei luni din acest an. Pentru 2015, a estimat pierderi de 6,48 miliarde lei, pentru 2016 de 6,82 miliarde lei și pentru 2017 de 7,18 miliarde lei.”
Nu doar că nu a calculat EA care este impactul măsurii și nu a conceput soluțiile de rezolvare a efectelor negative, dar nici măcar nu a luat în calcul ceea ce propriul departament (de profesioniști) i-a dactilografiat cu pixu’ la imprimantă. Probabil nici nu știe despre existența acestor materiale. Sau dacă știe, le ignoră cu o seninătate ce-ți dă fiori.

Ceea ce e de-a dreptul cinic este că vina îi aparține tinerei doar parțial. Ea este acum într-un fel de regim semi-automat. A intrat într-o horă ademenitoare, nu prinde ritmul, nu știe pașii și urmează timorată și complexată sfaturile ce i se dau. Care sfaturi o ghidează către un eșec plenar, fiind un adevărat șir de tâmpenii.

Aș jura că a venit la Cotroceni cu lecția complet neînvățată, la sfatul cretin al dobitocului de premier. Privind-o în momentele penibile în care nu era capabilă să articuleze nici cele mai simple răspunsuri la cele mai simple întrebări posibile și la privirile disperate cu care îl fixa pe șeful său direct, am avut un sentiment mai degrabă de milă decât de revoltă la adresa ei. Mi se pare absurd ca o persoană ce a trecut cumva prin niște ore de curs și câteva examene să se prezinte în halul ăla. Singura explicație plauzibilă e că Ponta însuși i-a blocat procesul de pregătire a susținerii materialului în fața președintelui. „Lasă, dragă, nu-ți face probleme, Băsescu e un prost inutil. Noi facem ce vrem, nu trebuie să-i dăm lui socoteală. Oricum nu are nici o putere. Poate să o respingă, o aducem din nou și nu are încotro, o semnează. Noi deținem controlul, fii fără grijă !”

Atitudinea absolut idioată a nulității ajunse în funcția de premier spulberă inconștient inclusiv respectul elementar al întregii comunități pentru studii de calitate la pachet cu cel pentru generația tânără, neînregimentată în bătrânele canoane.

Episodul ăsta mi-a atras în mod particular atenția din perspectiva la care mă refer pentru că fătuca are aproximativ aceeași vârstă cu o persoană pe care o cunosc personal și îndeaproape, care a fost silită să pornească practic de la zero absolut în urma cu câțiva ani într-o societate care funcționează un pic altfel. După schimbarea a trei locuri de muncă, una din firmele la care a lucrat i-a oferit funcția de junior manager dacă vrea să revină. A revenit.  Managerul respectivei firme ȘTIA exact ce poate să facă persoana și de ce o vrea acolo. Iar numirea nu avea cum să dea greș. Pentru că interesul respectivului manager pentru ceea ce păstorește este cu totul altul decât cel al unui premier al unei întregi țări dar încuiat la minte și cu cheia scăpată în canalizare.

Am convingerea că Ioana Petrescu ar fi făcut figură mult mai bună dacă sistemul în frunte cu reprezentantul său din funcția de premier ar fi lăsat-o să evolueze firesc, să exerseze și să capete experiența necesară, să dovedească concret ce-cum-cât poate selectând-o eventual după performanțele respective, decât doar s-o descalifice și s-o folosească pe post de politruc.

În fapt cred că asistăm la mutilarea potențialului, atât cât mai este, sub presiunea politică. Sau politico-mafiotă, dacă vreți. Dacă Ioana Petrescu ar fi avut o șansă până acum să devină un profesionist în ale finanțelor, de la punctul de inflexiune în care ghinionul i-a rânjit cu gura până la urechi, este împinsă forțat către o nulitate politică de tip „Norica Nicolai”.

Se menționa deunăzi că ar fi normal ca ministerul să fie condus politic, de un om al puterii vremelnic alese.
Profesioniștii sunt în interiorul ministerului, nu la comanda lui.
Ceva stă strâmb în povestea asta.
Reprezentanții politici sunt aleși democratic, fără respectarea unor standarde minime de pregătire socio-profesională sau morală. Desemnarea conducerii executivului pe criterii preponderent/exclusiv politice mi se pare o mare problemă.
În cuvinte puține, Daniel Funeriu poate fi Ministrul Învățământului și Cercetării, dar conform acestui algoritm și Marean Vanghele are aceleași „calități”. Ba poate e mai activ politic, deci mai îndreptățit să prindă postul decât Funeriu 😉

Este responsabilitatea partidelor să numească persoane cu minime capacități în domeniul pe care-l administrează ?
Da.
O fac.
Nu.
Este responsabilitatea electoratului să aleagă acele formațiuni politice care manifestă o bună politică de cadre și numesc persoane capabile în funcții de răspundere ?
Da.
O face ?
Nu.

Well ….

Viq

Reclame

25 responses to “Cronica unui eșec previzibil : Ioana Petrescu-victimă de sistem

 1. „Selectia”, sau promovarea Ioanei Petrescu ar putea sa aiba legatura cu vreo recomandare, copilaria petrecandu-si-o la Cornu (scria prin presa).
  Dar fiind duminica spre seara, asta are (poate) un usor „parfum” de barfa.

 2. Tanti Motto spune bine: cu piciorul.
  Interventiile don`şoarei dupa scheciul comic de la Cotroceni dovedesc a nu fi fost un accident.
  Mie mi-a placut formularea de Harvard: „Sa fim foarte clari, acea gaura nu are cum sa fie de 5 miliarde”.
  Raspunsurile sint de un haz nebun:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17794851-petrescu-finante-sunt-pentru-reducerea-cas-fost-discutii-cum-acopera-maretul-gol-5-miliarde-lei-fim-foarte-clari-acea-gaura-nu-are-cum-fie-5-miliarde.htm

 3. Ioana Petrescu a greșit calculele (ce repetiție) când a intrat în barca trasă de jandarmi a lu ponta sau mai poetic în troaca porcilor – citat din același personaj sinistru lipsit de personalitate. Dacă recunoaște că a greșit mai are o șansă să-și revină profesional dacă nu atunci n-a greșit și are același material la bază ca și șăfu ei.

 4. aceastä fatä, nu are nici un pic de tzinutä, de maniere,
  uitatzi-vä la ea cum aratä, cum stä cu picioarele, cum se inbracä,
  dar cine a fost in america stie, asta este stilul, doar in cercuri mai inalte, au altfel de tzinute
  .si dela cornu, nu putea invätza mult.
  nevasta lui nästase, la o festivitate mare, si-a pus geanta in mijlocul mesii, si avea des in pär, flori de plastic, infiorätor.unde nu e………….

 5. Viq:
  Sun de acord cu tine si apreciez maxim tonul postarii spre deosebire de modul in care aici dar si in foarte multe alte parti a fost discutata persoana in cauza.
  Stiu ca nu ai timp ,dar poate, intr-o fereastra, ai sa poti citi (evident ca pot citi si altii ,dar nu ma astept, fiind un link postat de mine, daca are vreo bomba care se activeaza cand se deschide ? 🙂 ) :
  ww.contributors.ro/cultura/politica-incepe-cu-politetea/

  • da 🙂
   Cînd omul îşi începe fiecare aserţiune cu “eu cred…”, “mie mi se pare…”, “şi eu am fost…”, “eu am făcut…”, e dificil să mai adaugi ceva. Experienţa omului nu poate fi negată. El şi-o prezintă direct ca expertiză. A-i spune că nu e – sau, cel puţin, nu e întotdeauna – aşa, ar fi luat ca o jignire personală. Şi, atunci, fie nu mai e nimic de spus, şi omul îşi pigmentează fiecare frază cu eu-l propriu, fie celălalt îi contrapune experienţele propriului eu, la fel de relevante ca şi celelalte. În fapt, e un dialog al surzilor. Fiecare are nevoie de “partener” doar ca auditor: povestea lui e atât de extrordinară încât merită să fie auzită de toţi. Dar, în general, nu are nevoie de poveştile altora

  • bomba se numeste distragerea atentiei de la discutie.
   Nu are nicio legatura ce spune dl Maci in articol cu domnisoara Apciza.
   „Sun de acord cu tine si apreciez maxim tonul” este o formula din adunarile generale sindicale sau de partid.
   Cauta alta si spune-o cu cuvintele tale.

  • e gresit sa vreau un ministru de finante MARLAN dar eficient? caci altfel il avem pe Sova fost ministru la transporturi, pe dna de la Dialog Social, pe Daniel Barbu, pe Marga [la externe]

 6. „Eu cred”, „parerea mea” sunt forme corecte, civilizate, politicoase si oneste prin care incepi sa iti exprima opinia. Ele nu fac dialogul imposibil, nu impun un punct de vedere, este doar asumarea fireasca a punctului de vedere personal (despre ceva/cineva, la momentul respectiv) pe care il expui/impartasesti altuia/altora. Si nu sunt nici de departe formule care fac imposibil un dialog (in care parerile pot, la fel de firesc, sa coincida, sau nu).
  Cu totul altfel sta treaba cu formule introductive de genul: „tu habar n-ai, asculta ce-ti spun eu”, „sa-ti spun eu cum sta treaba”, „sa-ti explic eu„, „tu nu intelegi/stii (nimic)” etc.
  Parerea mea 😛

  • Ai dreptate in partea aceasta ,intradevar.
   Mie mi-a placut mai ales :
   ,,Încă ceva, pe meleagurile noastre nu există fragilităţi (în spatele cărora se află, întotdeauna, meditaţia şi autointerogaţia); nu, noi avem doar certitudini. Pe care le afirmăm ritos şi când e şi când nu e nevoie. De aceea vorbim direct în concluzii: “deci…” Dacă cineva s-ar gândi să ne întrebe pe ce ne bazăm afirmaţiile, i-am închide gura răspunzând “pentru că aşa e”. Dar de ce e aşa? Aici una din două: sau pentru că aşa zic eu (şi cine spune altfel, se pune cu mine) fie, încă o dată, pentru că aşa e (şi, în acest caz, eu şi numai eu sunt ventrilocul destinului). E limpede că, la nivelul acesta, nu există nici o nevoie de dialog, ci doar de confirmare. Ceilalţi sunt în situaţia de a accepta necondiţionat adevărul pe care – în generozitatea mea – li-l împărtăşesc. Dacă au dubii cu privire la ceva, înseamnă fie că mă pun pe mine la îndoială, fie că nu sunt capabili să înţeleagă ce le spun. Să căutăm ceva – un sens, o clarificare – împreună? Nu, să caute dacă vor.”

 7. „Performanta” IP la nivel macroeconomic pune Harvard (datorita achizitiilor sale masive – spune presa – de teren agricol in Ro) in conflict de interese. Cred ca retragerea ministrului de finante harvardist se impune, mai ales in lumina ancheteorr vardistilor de la DNA. Cu cat mai curand demisia, cu atat mai sanatos. Curativ si purgativ.

  • putina istorie:
   . nimeni nu l-a clasificat pe N.Iorga drept un excelent premier sau pe Octavian Goga. A fi un fantastic prof nu garanteaza rezultate in management [simplu, doua chestii diferite]
   . idem despre Romano Prodi sau ultimul premier italian inaintea lui Renzi

   Iar la MF, nici Cosea, nici Ilie Serbanescu nu s-au impus iar prof. Doltu a refuzat sa se implice.

 8. Buna seara!
  Va propun un mic antract .
  Va intreb cum se va numi Piata Traian daca Ponta castiga alegerile?
  Banuiesc ca noul ministru al culturi o sa ii puna nume in Limba Maghiara sau….. 😦

 9. Raman la parerea mea…
  PSD a inceput restauratia…nici nu ne dam seama cum se petrece..Una ca Ioana Petrescu acoperita cu un cv remarcabil nu are nevoiie de experienta..nu are nevoie de studiu si cercetare ..ea este binevenita daca EXECUTA ce i spune …daca aplica programul care i se pune la indemana…
  nici nu treb uie sa gindeasca…singurul atribut necesar este SA EXECUTE.
  Ori pentru strategia fiscala exista un CONSILIU care este absolut independent,incontrolabil,condus de BNR..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s