Antract bis …

Tucu2 a sugerat că n-ar strica un text despre frustrare și frustrați. Cred că nu atât frustrarea (lipsirea de un drept legitim) este cauza unor manifestări de care ne lovim adesea (și în viața de toate zilele și pe blog), cât incorecta ei înțelegere sau invocare. Și mai departe, resentimentul îndreptat greșit sau cu intenție (din ignoranță, necunoaștere de sine/imaturitate, sau, și mai grav, dintr-o convingere aberantă și/sau pornire deliberată, după caz) spre „cauza” pretinsei frustrări. Pentru că e necesar să facem diferența între situații reale și reacții îndreptățite la acestea și reacțiile inadecvate (la situații reale care nu justifică resentimentul, sau la situații pretins reale).
Conduita resentimentară (și persistarea într-o asemenea stare) este nocivă atât pentru cel care o „practică”, deliberat sau nu, cât și pentru ceilalți. Ea instituie cumva un cerc vicios al „negativului”, al „răului” în care fiind prins, nu prea ai nici cum să te simți bine (excepție fac probabil, cei cărora răul le face plăcere – că am mai auzit și asemenea sincere mărturisiri: „am fost rău și mi-a făcut plăcere/m-am simțit bine”) și nici nu-i lesne să te eliberezi – ușor de înțeles: când nu-ți asumi problema unei false frustrări (cu atât mai mult atunci când te lași dominat de resentimente și vezi în „celălalt” unica sursă a răului personal), n-ai cum să găsești „ieșirea” corectă.
De la resentiment la ură … nu prea e niciun pas în plus de făcut. Iar ce prăpăd face ura, vedem de ani buni, zi de zi …

Politica românească, dar și conduite din proximitatea fiecăruia dintre noi, oferă din păcate nenumărate exemple de …”frustrări”, „frustrați”, resentiment/ură.
Și ele sunt parte importantă dintr-un amalgam de cauze ale situației în care stagnăm (cel puțin) de muuult prea multă vreme. Unii, asta și vor.
Mai departe, cred că cel mai bine și sper, folositor, este să discutați voi pe subiectul ăsta.

PS
Desigur, invitația este doar pentru cei interesați. Ceilalți au cu siguranță o grămadă de alte posibilități și locuri în care să-și petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut pentru o seară de duminică …

Mih

51 responses to “Antract bis …

 1. ii potzi numii in diferite felui,
  indoctrinatzi,inveninatzi,indobitocitzi,prostitzi,etc.

 2. UN intelept [din negura vremurilor] spunea ca pretul corect nu e cel ce-l vrei tu ci acela pe care clientul e dispus sa-l plateasca.
  Se potriveste al naibii aici: candidatul perfect nu e acela pe care vreu eu sa-l impun ci acela care va fi votat de electorat.
  Asa ca devine inutil sa-i acuzi pe ceilalti ca sunt mameluci, imbecili, fixati etc.

  • Servus, Cinic!

   Eu raman la parerea ca „demersurile” cunoscute nu vizeaza doar prezidentialele ci o perioada mai lunga: Basescu, PMP, Udrea nu vor disparea de pe scena/din viata politica dupa noiembrie/decembrie 2014…Ceea ce unii taaare si-ar mai dori.

 3. In opinia mea subiect complex foarte greu de elucidat si concluzionat vreodata.
  Frustrarea este un sentiment care ne bantuie pe toti daca nu tot timpul macar cateodata. Nu cred ca trebuie neaparat blamat. Blamat trebuie in opinia mea cel ce profita de acest pustiior sentiment care ne incearca pe toti in anumite momente.

  Desi aparent nu s-ar incadra la tema, cred ca in esenta tot despre frustare vorbeste autorul. Dar si despre profitorii frustarilor noastre oricare ar fi ei. Cred ca cea mai rea si aiurea situatie ce ti se poate intampla, este sa mori din frustarea altuia cu care nu ai nimic de impartit in existenta ta.

  Adrian Sobaru, un om pe care îl așteaptă acasă un adolescent bolnav de autism, ca și un al doilea copil, de numai câțiva anișori, a cărui viață va rămâne cu siguranță marcată de excesele tatălui, a fost folosit de Antena 3 până la epuizare.

  Adrian Sobaru, un om cu o viață și o familie definitiv distruse, a fost tranzacționat ca un obiect de niște oameni mult mai bolnavi decât el.

  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/antena-3-este-aici-si-chiar-te-poate-ucide–351098

 4. ”…Sunt ferm convinsa ca sunt zeci, sute de alti cititori nevazuti si nevorbiti care sunt in totalitate de acord cu modalitatea lui de abordare a buruienelor de pe …”

  Pffffffoai , tu @vio ! Da’ ce te-ai ofuscat … altminteri , în halul ăsta decât mihnicesc ! Şi-n fluturii mei , btw , a cui clonă mai eşti şi tu ?!

  Tot în învăţământ … fentezi ?! Că de prestat …

 5. @Mih
  Eu am vizat in principal frustrarea generata de decalajul intre aspiratie si realizare.
  Esti de exemplu premianta clasei.Intri la facultate cu medie mare,termini printre primii si soarta te arunca intr un colt in care ramii un functionar marunt toata viata desi ai visat la mult mai mult.Unii se inpaca cu situatia si isi gasesc compensatii in alte directii (familie , pasiuni extra meserie etc.)Majoritatea insa cauta o explicatie pentru esec.In general o cauta in exterior.
  Cel mai bun exemplu este pleiada de creatori de arta sterili care au dat vina pe comunism pentru neîmplinirile lor.
  Daca esti un asemenea individ, repet cu capacitati intelectuale certe,esuat la o virsta in care nu poti spera prea mult,daca esti tinar esuat pentru ca nu ai capacitatea de a folosi ce ai invatat (capacitatea de a transmite si folosi ce ai invatat este mai importanta decit capacitatea de a invata.Scoala noastra este de rahat tocmai din acest motiv.Copilul nu este educat cum sa valorifice efortul de a invata) vei apuca cu dintii orice motivatie exterioara care ti poate justifica esecul.Iliescu, Basescu, tranzitie , securitate,baroni locali sunt notiuni care pot si explica situatia tarii dar in acelasi timp sunt si motive bune de aruncat pe piata atunci cind vine vorba de esecul personal.
  Insistenta cu care unii doresc sa si impuna punctul lor de vedere poate fi un semn al fruistrarii.Nu pot convinge (nu si pot convinge nevasta si devin mitocani, nu si pot convinge copii si devin brutali, nu si pot convinge colegii si devin insingurati) si atunci cauta orice motivatie ca sa si justifice neputinta.
  Normal in orce discutie daca o placi pe Vasilica, afirmi acest lucru, dai detalii daca le ai si daca interlocutorul strimba din nas il lasi in plata domnului gindindu te eventual ca i lipsit de gust.Daca insa faci parte din grupul celor ce nu reusesc nici macar sa convingă casierul sa le ia banii de intretinere reactia ta la orice contra vei deveni violent.
  Cred ca se poate observa cu ochiul liber ca pe acest blog sunt oameni care se distreaza si oameni care se lupta.Singeros.Vor sa aiba dreptate.Pina la urma vor constata ca dreptatea omeneasca are mai multe fatete iar satisfactia va fi de doi bani.

  Scuze pentru textul prea lung.

  • o explicatzie plasticä si adeväratä a situatziei,
   mai bine nu se putea.

  • Nu, textul nu este prea lung. Este foarte bun, oportun, pertinent si deci, necesar. In plus, ca si in cazul comentariului Mihaelei (de exemplu) ii apreciez onestitatea.

  • Legatura dintre incapacitatea de a-ti depasi/rezolva frustrarile la varsta adulta si tipul nostru de invatamant este corecta. N-as exclude nici contributia familiei – o buna parte din capacitatea personala de dezvoltare, de maturizare (caci frustrarile ulterioare au legatura si cu gradul de maturizare) e data de educatia si modelele din familie.

  • fuck este o prescurtare a politiei londoneze din sec XIX: „for unlawful carnal knowledge” [motiv de arestare]. Ce fel de carnal knowledge am putea noi avea cu tine????

 6. Nu mai retin pe care televizie (survolam canallile, pardon, canalele) am vazut scris „cum a umflat Basescu nota” la nu mai stiu ce nava (flota) si mi-am reamintit de niste „frustrari”

  „arrletty | septembrie 28, 2014 la 18:46 | Raspunde

  ProTV, aventurile flotei de pescuit

  Loda | septembrie 28, 2014 la 19:11 | Raspunde

  Horribile dictu 😉 ”
  Traducere:
  „Basescu a furat Flota, nu va mai amintiti?”
  „Oribil dictatoru`” zice profa de istoria pcr.
  (Spectacolele de genui celui de pe Arena Nationala o intineresc cu zeci de ani; ce frumoasa era viata 😛 )

 7. repet,

  referendumul cerut de MM, ar fi f. bine venit

 8. Nu, @ theo,
  referendumul pe care il cere MM presedintelui nu va avea nicio valoare atita timp cit nu este schimbata Constitutia, si unde sa se specifice ca un referendum validat este OBLIGATORIU si pentru Parlament.
  Propunerea dnei Macovei are, acum, doar o rezonanta de alegeri; exista un referendum (cred din 2009) si care in loc sa micsoreze numarul de parlamentari, l-a dublat fata de ceea ce se votase.

 9. Eu vad frustrarea ca stare ce cuprinde fiinta umana atunci cand obiectivele principale raman neatinse la infinit. Poate sa aibe si o latura pozitiva daca ne uitam in negurile istoriei si constatam ca s-a manifestat ca un sentiment necesar trecerii de la o stare socială la alta, de la o stare politică la alta.

 10. eu nu pricep ipocrizia, minciuna unui dement,
  cere investitzii americanilor pt. SIST si el este contra,
  dece nu CERE cineva in stradä,
  CARE ESTE ADEVÄRATA FATZÄ’?????????????
  TREBUIE SÄ TERMINE CU MINCIUNILE:
  PONTA ESTE UN ESCROC; EL VREA CHINEZII:

 11. Un exemplu de frustrare (cind spunea Basescu ca avem prea multi absolventi de facultate si prea putin „tinichigii” l-am injurat):
  ” Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF
  Adevăratul genocid economic: companiile locale şi multinaţionale au nevoie de 200.000 de muncitori calificaţi pentru că au comenzi, iar Bucureştiul, rupt de realitate, oferă absolvenţi de facultate pe bandă rulantă, de care nimeni nu are nevoie”
  Dotore.

 12. ma duc sa imbuc ceva: am mincat un t 😉

 13. Dusa, este dus cu capul, cicä……….romania doreste consolidarea
  relatziilor militare cu china, DEMENTZÄ
  vor sä distrugä Romania, care are alte prioritätzi si acorduri:

 14. Citit cu interes. Tnx Mih!
  Sînt pe-aiurea cu acces sporadic la net dar văd că Stella are prea mult. 😀 😀

 15. Noapte buna, Theo! 🙂

 16. Alt ”frustrat’ Mircea Marian crie pe FB:
  ”celebrul domn Claudiu Craciun m-a certat acum cateva zile pentru ca nu stiam ca azi, duminica, el si ceilalti de la ‪#‎UnitiSalvam‬, urmeaza sa protesteze fata de mizeria de cod silvic care va permite nomenklaturii pesediste sa isi faca vile in buza padurii. ma uit, azi, pe agenti, pe google, pe fb: nici un protest. Ecologistii lui peste prajit, Craciun, Mihaiu, Csibi Magor. Daca nu va da drumu PSD-ul din lant nu suflati o vorba. Nu stiti decat sa sifonati fonduri publice, de la Bruxelles sau de la Bucuresti.”

 17. IMAGINI INCREDIBILE CU VICTOR PONTA

 18. @loda salut,
  Avem la Alegatorul de dreapta un articol nou: „Femeile, fatã in fatã cu campania electorala”. E scris de @storm. Ar fi interesanta pentru noi pozitia ta fata de subiect- inedit , ori de tipul Avocat du diable ori de tipul sofistic cunoscut deja 🙂 Evident ca opiniile la subiec ale oricui sunt bineprimite

 19. huo, Basescule,
  te-ai strofocat atita cu taxa pe stilp; do`nsoara Apciza rezolva, in stilul „pentru unii muma, pentru altii ciuma”.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-18203165-guvernul-vrea-scoata-taxa-stalp-pentru-sondele-petroliere-din-marea-neagra.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s