O posibila explicatie a succesului limitat* al fortelor provestice la alegerile legislative din Republica Moldova.

Evaluarile pareau promitatoare.
Moldova este in plin proces de transformare, de reorientare. E intr-o foarte lunga convalescenta dupa o boala mai lunga decat a romanilor de dincoace. Inca are febra mare.
Evaluarile au fost prea optimiste de asta data.

Fostul premier al RM a dat putin in fiert, dupa incheierea scrutinului :
get_img

Poate nu e chiar atat de simplu. Cauzele sunt multe si amestecate.

Una din ele ar putea fi inabilitatea autoritatilor moldovene in gestionarea situatiei cu Usatîi, o explicatie credibila pentru o parte a votului spre stanga, expusa in ajunul alegerilor pe blogul lui Cojocaru :

„Decizia de a-l scoate din cursa electorală pe Renato Usatîi este una riscantă şi poate antrena Republica Moldova într-un scenariu periculos. Consider că prin modalitatea în care s-a procedat s-a adus un mare deserviciu parcursului european al ţării noastre, iar actuala guvernare a mai suferit încă odată un grav prejudiciu de imagine. Indiferent de rezultatul alegerilor, va exista un vid de legitimitate al viitoarei puteri care va fi contestată de o parte a populaţiei, un lucru periculos într-o societate divizată, inclusiv pe criterii etnice.

Deşi admitem că într-adevăr Renato Usatîi este un personaj dubios şi periculos, este evident faptul că s-a comis un abuz împotriva unui concurent electoral. Decizia de eliminare din cursa electorală a unui partid de opoziţie cu 3 zile înainte de alegeri care conform tuturor sondajelor ar fi luat între 6 şi 10 % cu potenţial de creştere, reprezintă o abordare „originală” în sistemul nostru politic. S-au pus în aplicare metodele lui Putin şi Lukaşenko în ceea ce priveşte eliminarea concurenţilor politici din procesul electoral, dar în stil moldovenesc.

Deşi la noi în aceste zile s-au aplicat metode securiste binecunoscute în spaţiul CSI, în special în Rusia şi Belarus, există câteva diferenţe semnificative: într-un sistem politic autoritar este mult mai uşor să „anihilezi juridic” adversarii politici, inclusiv în campaniile electorale,…………
…….. abuzurile faţă de concurenţii electorali sunt realizate la maximă eficienţă şi nu întâmpină, decât cu rare excepţii, o mare rezistenţă din partea societăţii.
Atunci, însă, când se încearcă utilizarea acestor metode într-un sistem neautoritar ca al nostru, există foarte multe riscuri: declanşarea protestelor cu invocarea violării drepturilor electorale, exploatarea factorului etnic, mobilizarea forţelor radicale cu suport extern, și mai mult, un efect de multiplicare a simpatiei față de personajul abuzat de instituțiile “democratice”, etc…
…………………………………………….
Fenomenul Renato Usatîi reprezintă o reacţie de răspuns a unei părţi a societăţii noastre la actuala confuzie politică care durează de câţiva ani în Republica Moldova, confuzie care se manifestă în special prin degradarea fără precedent a discursului politic, radicalizarea intenţionată a societăţii în ceea ce priveşte opţiunile de politică externă, dominaţia agresivă a unor partide care au împărţit în bază de algoritm de interese sferele de influenţă, corupţia, etc. De asemenea, „fenomenul Usatîi” reprezintă şi o reacţie la criza fără precedent a leadershipului politic din Republica Moldova, şi nu în ultimul rând la declinul vertiginos al PCRM.

Sunt sigur că în 2009 „fenomenul Usatîi” nu avea cum să apară. Atunci a fost o perioadă de optimism în ceea ce priveşte potențialul leadership politic: Filat, Chirtoacă, Lupu reprezentau o generaţie de tineri politicieni care erau aşteptaţi să preia guvernarea. În acest moment însă, a apărut necesitatea acută a unui alt tip de politician. În România, nevoia de schimbare a fost întruchipată de către Klaus Iohannis. Noi, din păcate, în loc de un Iohannis ne-am ales cu un Usatîi…

Principala eroare a unor reprezentanţi ai actualei puteri a fost aroganţa cu care au tratat „proiectul Usatîi”. Aceştia l-au subapreciat pe Usatîi, fiind siguri de faptul că asemenea „personaj” cu un discurs de interlop şi o limbă română stâlcită (dar totodată apropiată unei categorii de alegători) nu are cum să creeze probleme din punct de vedere politic… Văzând însă amploarea „fenomenului” care s-a manifestat prin apariţia unui val puternic de simpatie, care nu putea fi ignorat, a început panica. Băieţii s-au alarmat doar după apariţia primelor sondaje care îl „certificau” pe Usatîi ca un politician de rang naţional. Din acest moment a şi început planul de hărţuire cu ulterioara eliminare a acestuia prin intermediul unor instituţii controlate şi ciocanelor fidele…”

La o prima vedere, pare sa aiba sens. E cel putin o ironie trista sa observi ca fenomenul psihologic care l-a facut pe Iohannis presedinte in Romania, a avut dincolo de Prut o abordare si un efect exact opus.
Insa dupa parerea mea, nu suficient de mult cat sa explice rezultatul.
Vorbim aici de o potentare a votului antivestic, o accentuare, radicalizare, mobilizare a votantilor de stanga. Asta nu poate cantari insa foarte multe procente. Cel mai probabil nu se poate ridica la mai mult de o singura cifra. Ori autorul analizei de mai sus mentioneaza ca participarea la alegeri a individului si fortei sale politice semnifica „intre 6 si 10 procente”, adica tot cam atat.

Ramane sa constatam ca e grele si sa cautam mai departe cat mai multe cai sa ne ajutam pe cat (mai) putem fratele mai slab pe lungul drum al noptii catre zi !

Viq

*Formularea intiala era „insuccesul fortelor provestice” dar dupa numaratoare se pare ca nu este chiar asa de trist 😉

Reclame

55 responses to “O posibila explicatie a succesului limitat* al fortelor provestice la alegerile legislative din Republica Moldova.

 1. Este foarte greu sa intelegem modul de a gindi al cetateanului din R Moldova daca nu am trăit acolo daca nu am relationat cu el daca nu admitem ca singura orinduire care in ultima suta de ani i a adus o bruma de stabilitate si bunastare a fost cea sovietica.
  Uitam continuu ca pentru moldoveanul de rind Moscova a fost ceea ce pentru parintii nostri era Parisul, uitam ca pe vremea in care noi faceam foamea Chisinaul o ducea foarte bine, uitam ca generațiile de intelectuali de peste 40 de ani sunt formate in universitatile rusesti, uitam ca acum 10 ani multi moldoveni gindeau in limba rusa .
  Apartenenta la neamul romanesc nu le a adus prea multe beneficii pina prin anul 2000.Populatia original romaneasca nu si a conservat etnia ci s a amestecat cu populatia rusofona , ucraineana , gagauza etc.
  Nu va imaginati ca votul de dumineca a reprezentat dorinta de alipire la patria muma.
  Nu votul de dumineca a fost batalia dintre speranta alipirii la o Europa plina de promisiuni pentru generatiile tinere si raminerea in zona ruseasca care le a oferit un trai modest dar sigur celor mai in virsta.
  Din nefericire Europa poate promite dar face extrem de putin pentru oamenii astia.Chiar daca pro europenii vor reusi sa asigure majoritatea daca Europa asta pompoasa , biroocratica xenofooba ,individualista si dezbinata nu va reusi (fara eforturi prea mari sunt numai 5 milioane) sa i convinfga pe moldoveni ca viata in sinul ei si dupa regulile ei este mai buna decit colectivismul sovietic R Modova va ramine acolo unde este si acum .Intre doua ape.

  • tucule, mai intai au fost cifrele:
   au votat IN TOTAL 1,6 mil. Adica nici cat Bucurestiul.
   Diaspora lor e mai numeroasa decat cei ramasi acasa [majoritate pensionari, tarani si tzanci].
   Populatia declarata a RM -cam 6 mil- INCLUDE Transnisitria.
   Basarabenii lucreaza in Italia/Spania prin documente romanesti -cetatenii redobandite, casatorii felurite cu romani-
   Din diaspora lor au votat un procent infim, cei de mai sus considerandu-se mai mult cetateni romani si mai putin basarabeni.

   • Cinic,
    Din nefericire situatia este alta .Moldovenilor nu le este nici rusine nici indiferent cu ce se intimpla la ei in tara.Din pacate insa multora le este lehamite.Clasa lor politica este de 2 ori mai corupta decit a noastra iar institutiile statului de 5 ori mai corupte.Daca nu ar fi fost farima asta de speranta ca ducindu se spre UE lucrurile vor intra pe un fagas mai normal nu ar fi votat nici atitia .Daca i intrebi ce prefera majoritatea o sa ti raspunda ca toti sunt la fel .
    Aicea i marea lor problema .Scena politica nu le ofera nimic.

 2. CE PROCENTE AU LUAT PRO-EUROPENII ????????

  • Aproximativ 45% (fata de sub 39% pro-rusii), prin redistribuire vor avea peste 50%, ceea ce inseamna ca pot forma, prin alianta, majoritatea parlamentara, dar nu au suficiente mandate ca sa desemneze si presedintele (cca 54-56, fata de 61 cat ar fi fost necesar)

   • Asta poate bloca alegerea presedintelui pentru perioada lunga.
    Exista deja precedentul.
    Care poate mentine starea de confuzie generala pe toate planurile „intre ape” cum zice Tucu.

    • Da, mai mult ca sigur ca asa va fi…

     • Mih,
      cred insa ca de data asta timpul lucreaza impotriva lui Putin !

      „Vorbind pentru publicatia canadiana de business, Financial Post, Edwards spune a pretul petrolului ar putea ajunge spre 30-40 de dolari barilul. „A mai ajuns la 35 de dolari barilul in 2008 pentru o scurta perioada de timp”
      http://www.capital.ro/un-magnat-avertizeaza-pretul-petrolului-s-ar-putea-prabusi-la-30-de-dolari-barilul.html

      30-40 de dolari inseamna o scadere de peste 50%.
      Chiar daca e un „gap” pentru o perioada scurta, revenirea nu va mai fi la cota anterioara.
      Asta inseamna dezastru pentru economia rusa.
      Care deja nu se simte deloc bine

      Un dolar american era cotat, in aceasta dimineata, la 51,84 dolari, în timp ce moneda euro era cotată la 64,50 ruble. Acesta este cel mai grav declin înregistrat de rublă după criza financiară prin care a trecut Rusia în 1998.

      Rubla s-a depreciat cu peste 30% în acest an, pe fondul scăderii preţului petrolului, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale”.
      http://www.capital.ro/rubla-un-nou-minim-record-in-raport-cu-dolarul-si-euro.html

      M-as aventura sa spun ca scaunul lui Putin nu va rezista pana la finele lui 2015 😉

     • Viq,

      Sanctiunile din partea UE si USA (chiar asa, cam „chinuite” cum au fost ele), plus evolutia pretului petrolului, n-au cum sa ramana fara urmari…
      Context in care cred ca, nu degeaba se vorbeste ca „studioul zero” rus i-ar cam pregati deja inlocuitorul 🙄

     • o corectura (la original, probabil) „“Un dolar american era cotat, in aceasta dimineata, la 51,84 dolari, ”
      „la 51,84 RUBLE”

   • multzumesc,e greu cand toatä tzara este plinä de kgb-isti

 3. Cu siguranta altii stiu si ar putea spune mai mult. Din mai putinul (si mai superficialul) stiut de mine: nu trebuie uitat ca la putina vreme (doar doua decenii) dupa ce au fost primele tinuturi romanesti care au facut, in primavara si respectiv toamna lui 1918, pasul spre Marea Unire, Basarabia si Bucovina (de nord) au fost cedate sovieticilor (in ’40 si apoi, dupa o scurta pauza, definitiv in ’44). Sentimentului ca au fost tradati de Patria Mama, s-au adaugat cumplitele persecutii sovietice. Cand acestea au diminuat, au fost inlocuite, pe fondul sistemului comunist de tip sovietic instaurat dupa razboi, cu o intensa propaganda anti-romaneasca, intinsa pana in ziua de azi.
  Iar presiunile, santajul, propaganda si manipularile Rusiei, care au precedat alegerile din 2014, sunt de notorietate.

 4. Cu jumătate de ureche, (cealaltă era afectată dnei și musafirelor dumneaei!) am ascultat cuvântul președintelui ales al României la Alba Iulia. Neamțul nostru vorbea despre o Românie a centenarului!
  …și parcă, chiar dacă nu l-a spus clar, unul din obiective părea a fi reîntregirea!!!

 5. Monica Macovei spune că rezultatele sunt „foarte bune”

  „Faptul că pe primul loc este Alianţa Europeană îmi dă un zâmbet mare şi larg, pentru că am fost foarte îngrijorată şi cred că mulţi dintre noi”

  http://www.rfi.ro/stiri-politica-54159-macovei-rezultatele-alegerilor-republica-moldova-sunt-foarte-bune

 6. Rusii se vad si ei victoriosi in Moldova 😉

  Kommersant – „Surpriza momentului vine din partea Partidului Socialist, care după procesarea a peste 88% din buletine a obținut 21,6% din voturi și astfel poate conta pe un număr important de locuri în parlament. Partidul Socialist este cel care insistă pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.”

  MOSCOW TIMES – „Rezultatele preliminare ale votului din Republica Moldova ar putea încetini, dacă nu chiar opri parcursul european al țării”

  Impresia pe care mi-o creeaza e ca se refera mai putin la ce a iesit la urne si mai mult la ce au de gand sa faca 😉

 7. Inca una, putin off, dar interesanta !

  Se pare ca rezultatele alegerilor prezidentiale a deschis pofta pentru politica pe internet 😀 😀 😀

  Practic, vrem să creăm la firul ierbii o mişcare care să reprezinte interesele comunităţilor, ale regiunilor. Vom avea filiale cu personalitate juridică, ele vor decide ce fac. Şi sigur, pasul doi, un partid.
  Un partid altfel, care va funcţiona foarte mult online, cu un management făcut de IT-işti şi foarte transparent, cu deciziile care se iau de asemenea online, se votează online, nu vor fi sedii peste tot, în toată ţara, nu avem bani pentru asta.”

  (Monica Macovei)

  Dac-as fi avut ocazia as fi sfatuit-o sa nu mai foloseasca sintagma asta cu „firul ierbii” ca deja creeaza un pattern nefericit.

  • In perspectiva unei posibile uniri, o Romanie regionalizata (corect!), cred ca e o formula buna pentru integrarea Moldovei de dincolo de Prut.

 8. PE MITOMAN NU PREA L-AM VÄZUT;
  era ascuns?

 9. Comunicat al Presedintelui Traian Basescu;
  Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat nota cu satisfactie de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare desfasurate duminica, 30 noiembrie a.c., in Republica Moldova.
  Seful statului saluta victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, si se bucura pentru cetatenii Republicii Moldova.
  In acelasi timp, domnul presedinte Traian Basescu spera ca vor fi accelerate procesele de modernizare a Republicii Moldova si de apropiere de Uniunea Europeana si reitereaza faptul ca Romania va fi in continuare un partener in realizarea acestor obiective.

 10. Ce alai avea Iohannis dupa el la Alba Iulia 😛
  (Invingatorul ia totul?)

 11. „O posibila explicatie a succesului limitat” (ma scuzati, in Romania):
  – Bucuresti, sarbatorirea oficiala a Zilei Nationale, cu oficialitatile la zi ale Romaniei;
  – Alba Iulia, sarbatorirea aceleisi zile cu participarea presedintelui ales, si, dupa el, cu un alai concurent cu participantii la moastele sfintei Parasvheva;
  – Sinaia-gara, sarbatorirea aceleiasi Zile cu, auzi, principele regal, Radu Duda, si principesa Margareta.
  NB,
  si ce e rau in asta?
  Tocmai dovada ca Unirea nu s-a realizat decit pe hirtie 😉

 12. Cred ca ezitarile care se manifesta chiar si in Ro, prin „flexibilizarea” politicii USL in privinta partenariatului strategic UE/NATO, au jucat un rol important in rezultatul votului de ieri. Orice ezitare in Ro in privinta traseului prooccidental este perceputa amplificat in RM. Ieri am avut dovada, pentru ca avantul politicienilor din RM pe calea integrarii in UE in 2013/4 a fost mai mare decat cel al Ro din perioada patrilicita. Este nevoie de clarificarea urgenta a vocii Ro pentru asigurarea succesului RM. „Urgent” inseamna inainte de formarea majoritatii parlamentare din RM. Nu e usor, pentru ca in Ro exista un PM ceghevarist si un Presedinte inca netestat. Intre cei doi pare sa existe consens doar intr-o privinta: eliminarea lui Traian Basescu din politica nationala a Ro. TB, adica politicianul de dupa 1989 care a facut cel mai mult pentru sprijinirea RM pe calea spre demolarea barierei spre vest. Cineva din Ro refuza o solutie simpla si evident in favoarea interesului national: GIOP.

 13. Johnny Răducanu (n. 1 decembrie 1931 – d. 19 septembrie 2011)
  (de la 0:55)

 14. Unirea este un cuvint foarte frumos.S au unit triburile germanice si au facut fata imperiului roman.Dupa aia s au macelarit intre ele.S au unit cetatenii din Frecateii de sus cu cei din Jiboul de jos si au facut cea mai mare placinta.S au unit cei de la scara B si nu au reusit sa l faca pe Popescu sa plateasca apa.Si tot asa.Unirea in sine nu inseamna putere decit in meciurile dintre clanurile de intelectuali tigani.
  Cea mai mare si mai eficienta putere a lumii este o confederatie de state.
  Au inteles unirea in adevaratul ei sens.Au dat libertate deplina comunitatilor si au generat o conducere comuna care sa gestioneze o parte a profitului in interesul comun.Au inteles sa lase libera initiativa fiecaruia.Exista desigur un set de reguli comune .Nu exista insa nici un fel de restrictionare a initiativei venite de la puterea centrala , cum nu exista nici un fel de plimbare a profitului unuia catre lenea celuilalt.
  Nu cred ca noi , europenii intelegem unirea in acest sens.
  Daca aia au inteles prin unire faptul ca fiecare isi gateste tocana in cazanul lui si din ea pun o portie in cazanul comun, noi intelegem sa gatim tot intru un singur cazan si la urma sa ne paruim pentru ca nu a ajuns mincarea sau pentru ca Georgica a mincat mai mult decit Mitica.
  Intr o lume in care talpa de la pantof se face in China , tocul in Mexic iar pantoful in Turcia, nu stiu daca centralizarea mai are vre un sens.
  Oricit de cretin vi s ar parea eu cred ca am duce o mult mai bine daca Romania ar fi un stat federal facut din 40 de statulete chiar daca riscam ca statul Vaslui sa moara de foame.

 15. Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL, la RFI: Cel mai probabil vor urma întâlniri, negocieri, chiar personal, insist asupra unei asistenţe din partea Uniunii Europene în acest sens, pentru a avea un acord al alianţei, un protocol de coaliţie făcut ca la carte, făcut conform regulilor europene, ca să nu poată după aceea nimeni fugi de răspundere şi în spatele acelor semnături să nu fie decât nişte vorbe goale sau cuvinte înşiruite pe foi…
  Avem nevoie de puncte concrete, care să fie rezolvate de viitoarea guvernare şi nimeni dintre partidele care vor forma coaliţia să nu poată după aceea să o dea cotită, să nu recunoască sau să evite să rezolve ceea ce şi-a asumat, cum s-a întâmplat în primii patru ani, că aşa a fost. Textul a fost general, nu prevedea nimic concret, după care fiecare a făcut ce a vrut, a avut o agendă proprie.

 16. Si o realizare extraordinară si incintatoare .. 🙂

  Un magazin cu produse culinare romanesti face senzatie in Londra. Englezii l-au recomandat drept „cel mai bun magazin din oras”

  Un nume romanesc pe o firma asezata deasupra unui magazin cu aer colonial atrage cu siguranta privirea in Londra. “Ileana” – Artisan Food & Butcher a fost numit de curand cel mai bun magazin din oras de unul dintre cele mai citite ghiduri online britanice, iar in spatele acestei afaceri sta o romanca dornica sa arate lumii ca preparatele de la noi isi merita locul in bucataria mondiala.

  http://www.foodstory.ro/ce-ne-place/ileana-artisan-food-butcher-magazin-cu-produse-culinare-romanesti-din-londra#ixzz3RjgQzSKe
  Follow us: foodstory.ro on Facebook

 17. Ce dovada mai buna ca Basescu a facut blat? 😛 sau dragomanul de Teleorman vrea sa-si vinda seful? (dle presedinte, il debarcam pe plagiator, dar ma propuneti pe mine prim ministru? 😉 )
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18718768-traian-basescu-liviu-dragnea-retras-impreuna-receptia-ziua-nationala.htm

  • MM da cu piatra, invitandu-l pe LD sa-si incerce norocul. LD este ager, asa ca nu rateaza sa incerce marea cu degetul.
   O minima inteligenta politicaar fi….dar imaturitatea politica nu se mai trateaza la varsta asta. Tocmai de aia tinta principala a GIOP a fost, neintrerupt, TB. Restul au fost considerate probleme secundare, care pot fi rezolvate ulterior, pe principiul dominoului.

  • E non-sens.Nu acelasi” dragoman” de Teleoman si-a chemat mortii la vot pentru inlaturarea lui Base in 2012? Piratul nu uita si nu iarta!

 18. Posibilul șef al administrației prezidențiale MRU … Caritianu dixit . 🙂

 19. Impresionant! Tanarea generatie are inca multe de spus si ne ofera talente incontestabile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s