Din nou despre votul electronic

Un amplu articol „redactat” de Cetatean (Politeia) din materiale cumulate ale catorva amici din grup, se ocupa de problematica perfectionarii operatiunii de votare.
Scopul major ramane eficientizarea prin cresterea vitezei operatiunii de votare in sine, simplificarea ei si facilitarea executarii din geolocatii foarte diverse prin parghii tehnologice moderne, dar prin impletirea cat mai solida cu siguranta exprimarii lui, cu limitarea cat mai ampla a posibilitatilor de frauda.

In urma cu aproape 4 ani atrageam atentia asupra unei propuneri ce mi s-a parut cel putin interesanta pe acest subiect („Votul electronic” 10/02/2011) care pare o solutie viabila pentru indeplinirea partiala a conditiilor de mai sus, pe care o reiau aici in cazul in care v-a scapat.

Esenta raspunsului la rezolvarea problemelor este partiala pentru ca nu poate oferi independenta geolocatiei fata de o sectie de votare. Tot trebuie sa te deplasezi pana acolo si (eventual) sa stai la coada.
Asta pentru ca nu putem ignora principiul ca orice soft intocmit de catre oricine poate contine in sine deopotriva si fragmentul-program care sa-ti distorsioneze optiunea, si cel care sa-ti arate o falsa realitate in cazul in care vrei sa verifici cum a fost contabilizat votul tau, si riscul spargerii codurilor de hackeri.
Ceea ce poate face este doar accelerarea numararii si cresterea sigurantei de eliminare a fraudelor prin posibilitatea autoverificarii ulterioare a contabilizarii votului de catre fiecare elector.

Drept pentru care optiunea votului prin corespondenta ramane in picioare drept alternativa la deplasarile de sute de mile pe care le facea Arizona la vremea cu pricina si altii la vremea asta.

Recomand materialul politeenilor, este interesant si merita cunoscut.

Viq

Anunțuri

41 responses to “Din nou despre votul electronic

 1. Chestia cu votul electronic si corespondenta suna cam asa;
  ,,Ba nu mancati ciorba ca frige!”
  Dupa ce se raceste, degeaba o mai manaci ca este rece.
  Exista solutii pentru treba cu votul electronic sau prin corespondenta dar suflam si in iaurt ca asa am auzit noi de la…. ca se poate fura orice.
  Mai nou madam usturoi vrea sa stie si ce conturi avem in banci si cat cheltuim pe chestia aceasta nu ii este frica de hacheri?
  Contribuabilul poate fi furat oricand ca nu le pasa.

  • madam usturoi este si imbecila si neinformata. De la 01 iulie 2015 [nu sunt sigur] orice cetatean UE isi poate deschide cont in orice tara UE la comisioane egale. Asa ca -pentru cine se limiteaza la internet banking- conturile vor fugi in BG, HU, PL etc.
   Dar asa e cu marxistii – vor sa controleze si cu cine [… coitus interruptus..]

 2. Bună dimineața! 🙂

  Interesant materialul TED!
  De unde se vede că soluții se găsesc, mai trebuie ceva bunăvoință pentru aplicarea uneia din ele 😀

 3. Buna dimineata!

  Din cate am citit mai demult, la nivel european este preferat votul prin corespondenta si mai putin cel electronic. In ce masura argumentele sunt mai mult pretexte, sau nu, nu stiu.
  Dar e clar ca la noi (si ce s-a intamplat in noiembrie este ultimul exemplu, nu si singurul) nu doar modalitatea de vot este problema, ci interventia factorului politic pentru impiedicarea exercitarii unui drept constitutional.
  Pana la modificarea sistemului de vot (si e clar ca este necesara o asemenea modificare), eu as vrea sa-i vad pe nenorocitii care si-au batut joc de romani dand socoteala in fata Legii pentru faptele lor.

  • buna mih.E o TRADITIE – cu mult anterioara net-ului. In USA/CANADA etc, daca stii ca nu poti vota, trimiti votul in plic inchis la …… Plicul se va deschide in ziua votului.
   Sistemul a functionat perfect asa ca nu exista puternice presiuni pt. schinbare.

   • Cinic, servus!

    Inca un exemplu si o dovada ca ceea ce functioneaza in mod normal si traditional la altii, la noi nu se poate aplica din cauza…anormalitatii cu vechi „traditii”. Si a politicienilor anti-normalitate.

 4. sal`tare tutulor.
  E clar: ceva trebuie facut.
  Nu trebuie sa se mai intimple ceea ce s-a intimplat recent in „neagra strainatate”, nu trebuie sa mai voteze mortii, ori ca in ziua votului romanii sa devina nomazi.
  Dar daca Justitia nu pedepseste aspru ceea ce s-a intimplat, ciinii latra, ursul trece, pardon, oamenii de buna credinta propun solutii, iar pe politicieni nici in cot nu-i doare. Sigur, toate metehnele de la alegeri nu vor putea fi inlaturate: este in firea omului sa faca nefacute 😉
  Ar mai fi o problema de care nu se prea aminteste printre propunerile astea de bun simt: daca vrei sa votezi, trebuie sa-ti anunti domiciliul, orice schimbare de domiciliu. Obligatie personala.
  Atita timp cit autoritatilor (nu o scriu ca sa le scuz) nu le comunici adresa ta, e greu de pastrat o evidenta si a cere doar drepturi.

 5. bunä,
  am crezut cä RUS;este mai descuiat , dar m-am inselat,
  cicä- „tinerii au fost inselatzi pe Facebook” UN NERUSINA psd-IST
  se vede cä nu au intzeles nimic: GOLÄNIE COMUNISTÄ:-

 6. CUM E POSIBIL SÄ SE VOTEZE UN GUVERN; CU RATATZII

  BOSOROGULUI AROGANT TÄRICEANU:

  CE RUSINE; O ADUNÄTURÄ DE GUNOAIE:

 7. Votul are doua caracteristici: universal si secret. Pastrarea caracterul secret este cea care impune sofisticate modalitati tehnice (semnatura electronica, de exemplu). Iata doua „avantaje” care apar din pozitia de invatacel al Ro in materie de democratie:
  a) poate aplica masuri experimentate deja de cei mai avansati pe drumul asta.
  b) porneste cu un deficit asa de mare (furt electoral masiv, dupa estimariile facute de Pirvulescu -prefraudarea, Ponta – „Au furat mai mult ca noi”si Macovei – 2 milioane), incat invocarea pericolului unei potentiale impurificari a votului in Ro este de-a dreptul comica.
  Cred ca, in plus, expertiza IT din Ro este un avantaj tehnic care poate si trebuie sa fie folosita (Bitdefender, de exemplu).
  In conditiile astea, cred ca renuntarea voluntara de catre unii dintre votanti la secretul votului personal ar putea reduce restrictiile tehnice pentru votul acestora si crea, astfel, conditii pentru cresterea numarului celor care participa la procesele electorale. In cazul acestora, votul poate fi exprimat prin corespondenta sau electronic, imediat.
  Inca o modalitate, creu eu, prea putin explorata: vocea are si ea, azi, greutatea unei semnaturi.

 8. Despre purtatorul de cuvant al presedintelui ales, scriitoarea si jurnalista Tatiana Niculescu Bran – de data asta, un nume care cred, nu va mai produce rumoarea provocata de cel al posibilului sef al cancelariei…

 9. Mazare, noua ocazie de a-si mai exprima „opiniile” despre institutiile statului. Sper, si viceversa, cat mai cu varf si indesat/infundat: Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie pentru o posibila infractiune de conflict de interese, dupa ce Radu Mazare a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L si S.C. Soti Cable Neptun S.R.L) care il au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky. (HotNews)

 10. Scrisoarea Preşedintelui Traian Băsescu adresată cititorilor EVZ:

  Dragi cititori, 

  Aşa cum aţi fost anunţaţi în ediţia de sâmbătă, 6 decembrie 2014, urma ca de astăzi să fie publicat un interviu amplu în ziarul „Evenimentul zilei”, un interviu pe care l-am dori a fi definitoriu pentru cei 10 ani de Preşedinte al României.

  De comun acord cu redacţia „Evenimentului zilei” am hotărât amânarea publicării interviului pentru a doua parte a lunii ianuarie a anului 2015, cu toate că materialul editorial este gata.

  Am luat această decizie ţinând cont de situaţia complicată la nivel instituţional şi de dinamica evenimentelor de pe scena politică internă din acest sfârşit de an. În consecinţă, nu am dori să introducem acest interviu într-o bătălie politică internă.

  Am convingerea că decizia noastră va fi înţeleasă deplin de cititorii „Evenimentului zilei”, cărora le mulţumesc din tot sufletul pentru modul în care m-au susţinut în toţi aceşti ani şi îi asigur de toată dragostea şi respectul meu. Împreună am făcut o Românie mai bună!

  Cu drag,

  Traian Băsescu
  Preşedintele României

 11. Iete ca la Bucuresti, daca vvp-ul n-a castigat alegerile, soarele n-a mai aparut . De 28 de zile, zice ANM (HotNews) 😛 :mrgreen:

 12. Stiri despre scandalul EADS (se intampla si la…”case mari” 🙄 ):
  Stefan Zoller, ex-sef la EADS Deutschland Gmbh si suspect in cadrul anchetei de coruptie ce vizeaza contractul cu statul roman de securizare a granitelor Romaniei, nu e doar un mare boss ci si un apropiat al guvernantilor germani. El a fost invitat permanent al unor dejunuri si intalniri de lucru cu ministri si secretari de stat. A zburat peste mari si tari cu delegatii oficiale si a fost chiar comesean al cancelarului Angela Merkel, la pranzul in cerc restrans cu fostul presedinte al Braziliei, Lula da Silva. Zoller face parte din categoria sefilor de companii din industria de armament care, in ritm saptamanal, se intalnesc cu oficiali germani, pentru a obtine favoruri pentru bransa lor de activitate (…)

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18779607-pranz-angela-lula-stefan-zoller-fostul-sef-eads-suspectat-coruptie-binecunoscut-guvernantilor-germani.htm

 13. O poveste (si nu prea) dintre multe altele asemenea, despre jaful in Romania post-decembrista a ultimului sfert de secol, soarta unui „biet” spion, devenit politician si „om de afaceri”, condamnat si… in continuare, patron, bine merci, pe alte meleaguri – o investigatie sub semnatura Robert Turcescu, in mai multe episoade:

  (…) Inainte de 1989 a fost ofiter de contrainformatii in Directia de informatii a Armatei, iar din decembrie 1989, potrivit propriilor declaratii, a fost pus de celebrul Gelu Voican Voiculescu sa infiinteze inca din primele zile de dupa caderea lui Ceausescu, celebra UM0215 mai cunoscuta ca UM “Doi si-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne. In perioada 1992-1996, Tanjala a fost deputat PDSR si a inceput primele afaceri la scara mare (…)

  http://www.turcescu.ro/

 14. Si o poveste europeană

  CULISELE UNEI TRĂDĂRI: Pisicul Francez sparge BLOCADA Occidentală și joacă după KAZACIOCUL lui Putin!

  http://www.evz.ro/franta-sparge-blocada-occidentala-si-joaca-dupa-kazaciocul-lui-putin.html

  Căcareze franțuzesti ….sau rahați cu perje

  • Nicio surpriza, in fond, din partea presedintelui socialist francez, acest „Francois le Dernier”, cum il „alinta” cu…speranta, opozantii sai.

 15. Si nu putem uita căcărezele românești …ce panarame de oameni …ce imbecili ne conduc …..chiar ,nu-i înțeleg …la ce drequ mai minți ,dacâ tot se află ???

  FMI și CE nu impun un deficit mai mic, ci vor să se asigure că nu va fi „cosmetizat” ca anul acesta.

  Situația neînțelegerilor cu Comisia Europeană și FMI pe tema deficitului bugetar este prezentată de reprezentanții Guvernului distorsionat, cu adevăruri spuse doar pe jumătate și păstrând confuzia între metodologiile diferite după care se calculează deficitul.

  http://www.capital.ro/fmi-si-ce-nu-impun-un-deficit-mai-mic-ci-vor-sa-se-asigure-ca-nu-va-fi-cosmetizat-ca-anul-acesta.html

 16. Deci ,nici o deosebire între căcărezele comuniste ,că-i franțuză sau româna …cu deosebirea „că căcareaza ” franțuză se autointitulează democrație autentică si originală

 17. Proverbul „a pune lupul cioban la stina” este romansc suta la suta 😛
  „Majoritatea PSD din Senat l-a votat pe baronul de Dambovita, Adrian Tutuianu, in Consiliul National de Integritate, institutia care verifica activitatea ANI/ Tutuianu are dosar la DNA si este suspectat de conflict de interese chiar de institutia pe care urmeaza sa o controleze”
  Asa vrem o tara ca o floare? cu asemenea politicieni vrem vot electronoc? va fi parazitat din nastere 😛

 18. Putin îi spune lui Hollande [acuma, nu ca l-am putea banui de mare credul pe d-ul Holland] despre procesul de pace din Donbass, dar continuă să trimită ruși să ucida ucraineni. Acum la nivel centralizat, prin Uniunea Veteranilor din Afganistan, Uniunea Parașutiștilor Ruși și „Frăția Combatantilor (…)

  http://www.paginaderusia.ro/boris-nemtov-putin-continua-sa-trimita-rusi-sa-omoare-ucraineni/

 19. TREZIȚI-VĂ ROMÂNI! SE ÎNTOARCE MONA MUSCĂ!

  Între 2000 și 2004 – când peste țară, găini și numărătorii de ouă, Guvernul Adrian Năstase așternuse liniștea ca umbra unei păsări de pradă – trei politicieni au continuat să vorbească tare și cu mult curaj. Am să-i numesc într-o ordine, poate, subiectivă: Traian Băsescu, Mona Muscă și Emil Boc.

  Ca om ce iubește mult liniștea, m-am “bucurat” când unul dintre “zurbagii” (Mona Muscă) a fost pus la colț, acolo unde îi era de fapt locul de la bun început. Mona Muscă dăduse note nu numai studenților dar și Securității! Adică, mai bine zis, scrisese note informative despre  studenții arabi.  Onorabila Lavinia Șandru a dat-o în gât. PNL, la presiunea expresă a onorabilului Crin Antonescu, a dat-o afară!  Partidul a rămas curat, ca și președinte de onoare, onorabilul Quintus!  Și asta pentru că notele informative pe care acesta le-a dat la SECU, la vremea lui, n-au fost despre studenții arabi. Și nici n-au fost multe, doar 188!

  https://bogdancalehari.wordpress.com/2014/12/07/treziti-va-romani-se-intoarce-mona-musca/

 20. O bucata de posmag-social, unul „muiet” de guvernanti…dar luat nu din agoniseala lor, ci din taxele platite de cei care muncesc.

  Primarul comunei Dângeni din Botoşani se roagă de oameni să muncească, ba chiar le caută şi locuri de muncă, dar mulţi localnici aleg să-şi petreacă zilele în cârciumi, din ajutorul social. Comuna Dângeni, situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani, este o localitate unde sărăcia şi lenea sunt la ele acasă. Din cei 3.000 de locuitori care populează cele patru sate ale comunei, aproximativ 800 de persoane trăiesc din ajutorul social sau cu ajutorul pensiilor bătrânilor.
  http://adevarul.ro/locale/botosani/satul-puturosilor-localitatea-botosani-oamenii-prefera-moara-foame-decat-munceasca-1_54846c48448e03c0fd8b4eb8/index.html

 21. Ce golanii mai face majoritatea PSD din Senat:

  Majoritatea PSD din Senat l-a votat pe președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, drept membru supleant în Consiliul Național de Integritate (CNI), organismul care supervizează activitatea ANI. Adrian Țuțuianu are dosar la DNA și este anchetat pentru confilict de interese chiar de către ANI, instituția pe care urmează să o supervizeze. (RL)

  • Prinsa cu „rasfoitul” presei n-am observat ca stirea asta a fost deja comentata mai sus de Victor L…

   • no problem de repetitiune, caci ar trebui repetata pina intelege tot votantul pesedist pe cine alege. Ca sa nu se supere daca ii asociem si pe ei cu hotii si escrocii tarii ori cu lumea din Dângeni din Botoşani 😛

  • Mih,
   multzumesc, o foarte frumoasä analizä, un aricol bun.
   romanii trebuie sä-i multzumeascä Presedintelui Bäsescu
   pt. munca si darzenia cu care a luptat , contra mafiotzilor-secu
   un mare presedinte si un patriot adevärat.

   • Servus, Theo 🙂

    Eu cred ca nu trebuie musai sa-l placi pe Basescu, sa fi avut si sa continui sa ai incredere in el, sa fii „basist”, ca sa apreciezi corect ce a facut in ultimii zece ani pentru tara asta si pt romani: e suficient sa fii de buna credinta, sa judeci cu onestitate si…elementar bun simt.

 22. Degeaba ma vreti voi, ca eu nu va vreau; nu ma meritati:
  „Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu (PSD), si-a anuntat luni demisia din functia de membru supleant al Consiliului National de Integritate, imediat dupa ce fusese numit de Senat in aceasta pozitie.”

 23. mitomanul face un guvern nou al 4-lea, nu ca sä guverneze
  adunä mai multe haite, ca sä aibä sustzinere, desi sunt niste
  caricaturi.

  e posibil 4 guverne in 2 ani si 50 de ministrii,
  nu , astia nu trebuie votatzi.

 24. V PONTA ,cel mai mare impostor si nerusinat premier al Romaniei

  trebuie sä plece.

 25. mare tampit este Ilie Nästase, este supärat, Preseditele nu i-a
  mai dat si lui un grad. asta este ceva gretzos si prost:

  • Mda !
   Vita care s-a imbracat in bou, cu uniforma, la spectacol.

   In tandemul ce-l facea candva cu Tiriac, el era vioara-ntai !
   A ajuns o hahalera.
   Tiriac in schimb se pare ca la momentul asta e e cel mai bogat sportiv din lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s