Salariul minim este drumul catre saracie

Scrisoare

Document preluat de pe HotNews

Viq

Reclame

141 responses to “Salariul minim este drumul catre saracie

 1. Mărirea salariului minim elimină munca la negru ori reduce partea nefiscalizată din câștig. Există posibilitatea muncii cu program sub 8 ore cu salariu mai mic pentru munci necalificate fortuite. Munca necalificată este folosită ca o portiță de evaziune, prin salariul minim e închisă parțial.

  • „Mărirea salariului minim elimină munca la negru” – Cum???

   • In textul scrisorii chiar se argumenteaza impotriva acestei concluzii.

    • Servus, Victor L!

     Ce scrie in text nu mi se pare greu de inteles (si acceptat). Cu afirmatia din comentariu nu sunt lamurita, dar poate are omul si argumentele necesare 🙄 … 😉

   • În practică angajatul cu angajatorul se înțeleg să facă un contract pe salariul minim și diferența din înțelegere o primește „în mână”. Suma totală e stabilită în piață și toți o știu. De obicei media salariului primit astfel este chiar salariu minim pe care urmează să-l stabilească statul. În felul acesta, aducând salariul minim la ce se practică pe piață angajatul nu mai acceptă să muncească fără contract…ori cere în plus partea „la negru”. Câștigă și statul, prin impozit și prin consumul mai mare al angajatului, și angajatul care are forme legale și contribuție la pensie… Pierderea patronului este infimă față de câștigurile sale din activitatea prestată (dacă nu se baza doar pe aceste mici șmecherii, caz în care putem spune…o merită. De ex. dacă vindea la negru produsul câștiga din stat 24%, ceea ce este enorm față de cât câștiga din munca „la negru”)

    • Cred ca ne e usor sa vorbim (din afara) despre „pierderile infime ale patronilor” daca nu suntem in pielea lor (si ma refer la cei cu afaceri corecte, cinstite, nu la tot soiul de smecheri). Ar trebui sa stim si cati sunt nevoiti, din cauza „grijii” statului sa nu-si dezvolte afacerile, sa le restranga si chiar sa renunte la ele (si asta, dupa ce au facut eforturi si sacrificii de tot felul sa puna afacerea pe picioare).

  • dumi, naivitatea ta ma uimeste [sau nu e naivitate ci marxism pur?]
   Daca necalificatul va primi salariu majorat cu X%, calificatul va sta pe loc? nu cumva va pretinde si OBTINE min X% crestere?
   Si uite cum costul manoperei creste cu X% la orice produs [sau serviciu prestat].
   De aici incolo:
   ori costul produsului creste cu CEL PUTIN proportia de manopera si gata inflatia…
   ori se inlocuieste manopera „vie” cu manopera mecanizata asa ca necalificatul cu salariu marit va fi concediat [si nu numai el]
   Ce preferi Dumi??????
   Daca se poate nu lozinci marxiste deghizate in concepte sindicale

   • @ cinic,
    m-am ferit sa-l fac stingist din grupul lui Rogozanu de la Criticatac; mi-era sa nu se supere.
    Dar se pare ca este; prea naive intrebarile si nelamuririle sale.

 2. Nu am o opinie, nu ma pricipesc deloc la afaceri; chiar sint in pom 😛
  Si ca sa nu ma trezesc ca dau dreptate tuturor, mai bine ascult.

  • poți vorbi despre politică, chiar să vorbești despre politici de dreapta ori de stânga, fără să ai o idee clară despre afaceri? Dintre cei din listă foarte puțini se pricep și la afaceri și totuși se pronunță. E rău?

   • @ dumi,
    daca sinceritatea mea te oripileaza, atunci, uite, ma pronunt cumva: atit de mult se pricep unii la afaceri in tarisoara noastra, incit mai toti imbogatiti sint din furturi de la stat. Din mulsul celei ma proaste vaci.
    Iar eu, cind ma dadeam lovit sub aripa, nu voiam sa ingros rindul celor ce se pricep la toate, dar la nimic bine, incit avem tarisoara pe care o avem. Ultima intre ultimele.
    Cit despre „Dintre cei din listă foarte puțini se pricep și la afaceri și totuși se pronunță. E rău?”
    In primul rind nu am spus ca e rau ce au facut, iar tot in primul rind, cred ca fiecare dintre semnatari se pricepe mai bine ca mine.
    Si, in niciun caz nu ma refeream la tine in postarea mea, ci la mine; imi dai voie sa ma cunosc mai bine?

   • @dumi
    Mai, Dumi daca iti dau eu salariu cu tot cu taxe in contul tau si tu sa iti platesti toate taxele ce ar fi?
    Pentru un patron ar fi confortabil ar fi lipsit de bataia asta de cap comunista.
    Plateste tu contribuitiile si lasa-ne in plata Domnului!

 3. Salut!

  Din putinul citit despre acest subiect, inteleg ca au existat si exista opinii contradictorii intre economistii de dreapta si cei de stanga, ca exista un salariu minim in majoritatea tarilor, ca difera insa modalitatile de stabilire, aplicare si crestere ale acestuia etc…
  Daca vorbim [teoretic – pt ca practic, lucrurile la noi sunt mai complicate si inca „neasezate” pe un fagas normal – imi e destul sa ma gandesc ce sunt in realitate o seama de „patroni”, „oameni de afaceri” si „firme private”] de „piata libera” si suntem adeptii ei, mi se pare firesc (logic, corect) ca nivelul „salariului” sa se faca (tot) pe baza legii „cererii si ofertei”,prin intelegere/contract intre angajator si angajat si nu prin amestec si impunere din partea statului. Daca am in vedere cat de prost „gestionar” de venituri si corupt poate sa fie „statul”, cu atat mai mult as respinge amestecul lui in zona privata si i-as pune la indoiala „scopurile” invocate (care doar suna bine pt unii, dar in realitate nu se concretizeaza in avantajul celor pe care chipurile, ii „ocroteste”).

  Cand tu, „stat”, guvern (dovedit incompetent si corupt – asta nu se poate pierde din vedere) excelezi in cresterea taxelor si impozitelor si impovarezi sectorul privat mai vii si cu o impunere de marire a salariului minim (impovarare in plus pt acelasi mediu privat, adica cel ce aduce banii si sustine bugetul tarii in proportie covarsitoare) dar gestionezi dezastruos banul public, reduci investitiile (care ar trebui sa creasca nr de locuri de munca si sa scada somajul) si furi, cum naiba sa te cred ca te gandesti la cei „saraci”? Cand politic vorbind, stiu ca tu ai nevoie (si este istoric dovedit) de mentinerea unei categorii de oameni dependenti de tine, saracii si needucatii – pt ca ei iti aduc voturi care sa te mentina la putere, cum sa nu ma gandesc ca esti ipocrit in masurile pe care le ei si in felul in care le argumentezi?

  • Textul adus de Viq la Copac (si subiectul in discutie) este nu despre „salariul minim”, ci despre cresterea lui in 2015. Pana la urma, pare sa fie doar o cacealma electorala din partea unui guvern care n-are siguranta ca va mai fi la „butoane” in 2015, pe care o sa-l doara-n pix cum se va putea aplica si cu ce consecinte, dar vrea sa-l „bifeze” cu plus in campania electorala din 2016.

  • slariul minim in USA e doar protectia contra abuzului. [nu cumva mexicanul sa fie muncit si apoi dat afara]. In realitate, salariul minim faptic in USA este cam de 8 USD, fata de un sub 5USD cat e legal.
   Idem, nu da voie chelnerilor -platiti MAI ALES cu bacsis- sa declare mai putin decat acel salariu legal.
   In viziunea marxistilor din RO, totul e legat de salariul minim, pana si amenzile, pensia etc. Imbecilitate curata si perena.

 4. Oare iarăşi dorim inventarea roţii?

  Decât să ne dăm cu părerea poate ar fi mai bine să avem o informare asupra ţărilor / economiilor care au stabilit un SALARIU MINIM pe economie vs despre ţările ce nu au o astfel de reglementare în legislaţie.

  Personal sunt pensionar de aproape două decenii, cu un coeficient de peste 2, coeficient legat ombilical de salariul minim, cum sunt de altfel legate, majoritatea pensiilor NORMALE.

  laplopulcuportocale

  • Dupa cite stiu eu, acel ” coeficient de peste 2″ (daca te referi la punctajul ce se calculeaza pensionarilor) nu este ” legat ombilical de salariul minim”, ci de salariul lunar cistigat, plus alte chestii-trestii.

   • corect. nu e o legătură directă. acum punctul este 790,7. Nu e legat de salariul minim, ci de cel mediu pe economie în anul anterior pensionării, în care are influență și salariul minim. „Coeficientul” e legat de câștigurile în anii cotizanți. Totuși un salariu minim mai mare va duce la câștiguri anuale mai mari. Și ulterior la o pensie mică…mai mare…

 5. Mie mi se pare că se abordează greșit termenul de afacere când se pornește de la ideea de costuri cu salariile implicate în ea. Greșit în primul rând pentru că discuțiile apar doar când se vorbește de salariul minim în condițiile în care costurile cu munca vie sunt până-n 20% din costurile totale (TVA-ul e 24%)(nu vorbim de domeniile IT ori altele asemănătoare unde salariul minim nu are nicio relevanță). În toate afacerile productive toate intrările au prețurile deja fixate în piață și în fixarea lor un rol determinant îl au politicile statului. Nu există o piață absolut liberă care să le formeze. Ele sunt date de concurență, dar în condiții reglementate de stat prin politicile sale. Așa și cu salariul minim. Statul îl stabilește la limita pe care piața îl cere. Neacademic vorbind e cam …la cât se înțeleg părțile să dea/primească pentru o muncă de 8 ore în condiții nefiscalizate, anterior stabilirii lui. În privat obligă patronul să plătească legal același preț cu mici contribuții la stat. Problema e la bugetarii plătiți pe grile de salarizare. Acolo cresc toate salariile, dar statul având un buget și-l gestionează cum cred guvernanții aleși. Mai taie din altă parte, mai pune o taxă etc. La privați nu e chiar un cap de țară. Mai pierd puțin din profit, care se duce în consumul angajaților, deci nici bugetul nu este afectat. Poate că ar fi bine să se introducă un salariu minim orar și să nu fie limitat decât numărul maxim de ore pe lună. Atunci ar dispare această noțiune de salariu minim pe economie, care e manipulată mai mult politic, decât economic.

  • o sancta simplicitas. Chiar nu stii domenii in care manopera este 80%? [servicii de exemplu sau costurile dragei de administratie publica]
   „stie statul ce salariu cere PIATA”????? mai marxism ca asta nu am auzit.
   Cand femeia de serviciu de la Electrica sau de la RADET castiga cat un calificat BUN la privat, a stiu statul ce vrea piata?

 6. vă urmăresc de mult timp și mi s-a părut că e un blog foarte activ. De vreo două zile e o lentoare pe care inițial am pus-o pe meteodepresia ce s-a abătut peste noi. Pe urmă m-am gândit că e o deprimare în fața unei mari nedreptăți. Au fost decorați toți cei fideli administrației prezidențiale, dar nimic din blogosferă. Recunoștința e floare rară și la case mai mari. Ce o fi în sufletul lui nightmare!!!

 7. Curtea Constituţională (CC) a amânăt, marți, o decizie cu privire la articolul în baza căruia sunt judecaţi Iohannis şi mai mulţi primari deoarece nu a fost cvorum deoarece a lipsit judecătorul Mona Pivnicieru. (RL)

 8. Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat, marți dimineața, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, despre problemele justiţiei, în principal despre recenta decizie a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, informează Mediafax.
  Ministrul Justiției a prezentat în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC, informează surse oficiale (…)
  (RL)

 9. Salariul, in genera, este legat de productivitate. Salariul minim – de productivitatea minima. A facut guvernul analiza productivitatii?

  • productivitatea se referă doar la munci calificate, salariul minim la cele necalificate deloc. E o decizie administrativ-politică. Dacă se iau în calcul alte criterii se ajunge la salariul minim pe ramură, care poate fi legat de productivitate, dar salariul minim pe țară are puține specificații tehnice. Ține de politicile guvernului și de acordul partenerilor sociali.

   • @dumi, nu exista munca fara un produs asociat, produs care poate fi masurat in bani. De aici vine si cuvantul „productivitate”. Valabil chiar si in cazul unor activitati simple, cum ar fi sapatul tarlalei sau maturatul strazii. Sau culesul capsunilor. Oriunde in lumea asta. Chiar si joaca are uneori productivitate, uita-te la jucatorii de fotbal.

    • orice muncă presupune o calificare. Ne calificarea se referă la faza până când devii apt să o faci într-o anumită productivitate. Exemplul cu joaca te contrazice total. Și îți și explică înțelesul muncii necalificate. Jucătorii din echipele școlare, juniori cum li se zice, sunt necalificații profesiei de fotbalist, ca și ucenicii din școlile de meserii. În perioada uceniciei ei sunt asimilați muncilor necalificate în domeniul respectiv. Nu poți vorbi despre muncă necalificată fără să asociezi o meserie. Un inginer care se duce la cules de căpșuni este necalificat față de un analfabet care a cules cel puțin un sezon.În acest context se judecă salariu minim. Cât câștigă cel mai puțin un angajat cu forme legale, care face o muncă pentru care nu are vreo calificare, la prima angajare în ea.

     • @dumi, inteleg foarte bine de unde porneste confuzia ta : calfa, calificare. Lumea a mai evoluat, intre timp, de la stadiul asta. Sa stii ca in lumea de azi nu mai exista calfe peste varsta junioratului. Astazi, diferenta o face DOAR varsta. Exploatatorii de capitalisti refuza, pur si simplu, sa exploateze copiii. La fel cum refuza sa plateasca o productivitate nula. De maturii care au productivitatea sub un anumit nivel (necalificatii de care vorbesti) se ocupa serviciile sociale, nu intreprinderile economice.Exista, sigur, un salariu minim, dar este obtinut din calcul, nu din intelegeri intre „actorii sociali” de care zici, de tipul „batem palma”. Exista pe lumea asta o meserie ( „calificare”, cum i-ai zice tu) care se cheama „economist”. La ce crezi ca foloseste?

 10. în munca…calificată de economist.
  Am și eu o întrebare pentru un jurist calificat. Dacă la referendum nu se organizează secții de votare în diaspora se cheamă că li se încalcă dreptul de vot alegătorilor? Când se încalcă mai mult când nu organizezi deloc ori când faci prea puține? Ori legea spune că la referendum se votează doar în țară? E o dilemă…cu cvorumul legal de nu te …lămurește nici CCR !!!!!

  • Despre ce referendum vorbesti?
   Nefiind jurist de profesie, (doar) cred ca iar bati campii.

  • @ dumi,
   daca permiti unui amator.
   Cred ca te referi la un referendum pentru demitere unui presedinte. Pai, daca se fac sectii pentru alegerea presedintelui, exista obligatia statului sa infiinteze sectii si la un referendum. In diaspora.
   Si da, „Dacă la referendum nu se organizează secții de votare în diaspora se cheamă că li se încalcă dreptul de vot alegătorilor” Observi ca ai zis bine daca anulezi cirligul „?”
   – „Când se încalcă mai mult când nu organizezi deloc ori când faci prea puține?”
   Intrebare de „hai sa vorbim vorbe”.
   Prin „prea putine” recunosti ca esti in greseala, acel „prea”; iar daca nu faci deloc, este o mare magarie si dispret pentru cetatenii tai.
   Nu e nicio dilema; nu te alinia in urma lui Ghise si a celor ce nu cunosc legea.

 11. Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

  doc. viq !
  asta cu @dumi e cea mai tare !
  bine , după aia cu tzatzeo ! Madame tzatzeo … indeed . Ti pup , şi bogdapăroste de muşterii . Deşi … victorioşii au rămas aceeaşi . (pt cunoscători)

 12. Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

  erata

 13. Politicosi, politicosi, dar cand Jupiter e retrograd in Leu, vedem ca ai „nostri” sunt la fel ca „ai lor”, ca Luisa e ca Mahalache. Si viceversa!
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18789081-inspectia-judiciara-monica-macovei-afectat-independenta-procurorilor-prin-declaratiile-referitoare-victor-ponta-lukoil.htm

  • salut, ion,
   imi mincasi cozonacul 😛

  • Da…traseul MM de la statutul de merituos tehnician anticoruptie catre politica mare pare plin de hartoape. Sunt chiar surprins ca MM nu are grija deloc de propriile amortizoare. Copilotul este unul dintre cei care o baga in hartoape, asta e evident, dar sa porneasca la drum chiar asa – fara harta, fara busola, fara sextant…Ce logi(sti)ca o avea in spate? In spate, in carca, pe umeri. De la umereala la urecheala e o aruncatura de bat. In roate.

 14. Inspectia „judiciara” a blogurilor ar trebui sa functioneze si in cazul celor cu nume lungi cit o zi de post. Dar mai prompt si cu efect 😉

  Caci Inspectia Judiciara a dat azi doo comunicate/constatari:
  Atit Ponta cit si Macovei au „afectat independenta Justitiei”, fiecare in felul sau. Dar dece le-a trebuit atit de mult sa constate? dovezile erau scrise sau video, nu trebuiau cautate prin gauri de sarpe.
  Un fel de apa de ploaie: CSM se va sesiza, va da un comunicat care va avea efectul clatinarii parintesti din deget.

 15. Si:
  „Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat că independenţa justiţiei nu a fost afectată de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că, în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”.”
  Pai da, a cui e Justitia, nu a lui Basecu? care ba o vinde, ba o foloseste in scop personal.
  Huuuoooo, dictatorule 😛

 16. Ce mult se simte interventia unui antreprenor (atit in comunism cit si in capitalismul de azi), si sa ne spuna parerea lui docta.

 17. Opinii despre povestea cu salariul minim. pe fb:
  Lucian Mindruta
  Salariul minim: sa-l crestem, ce poate fi mai minunat, nu?

  Nu. Pentru ca de fapt, lucrurile sunt mult mai complicate in economie: tu vrei sa cresti salariul? Sau puterea de cumparare?

  Vrei sa cumperi mai mult cu banii aia? Pai atunci trebuie sa produci mai mult! Valoarea salariului vine din valoarea banilor si nu poate fi stabilita arbitrar, oricat ar crede asta cei care asteapta de la stanga absolut toate solutiile pentru viata lor.

  Salariul real nu face decat sa constate care e raportul intre ceea ce se produce si ceea ce se consuma in economie. Salariul real vine din ceea ce se munceste, din ceea ce se exporta.

  Ori pe asta nu poti sa-l cresti din condei. Pentru ca nu tine de guvern, ci de performanta oamenilor. Poti doar sa cresti o fictiune si sa le spui prostilor ca au mai multi bani.

  Si dupa aia sa speri ca peste sase luni au tinut minte doar ce le-ai spus, nu si ceea ce au cumparat cu banii aia!

 18. Salut
  Surse din PMP ne-au declarat că Udrea și Dragomir s-au certat pentru că Udrea ar fi vrut ea funcția lui Dragomir, de Președinte al Organizației de femei, pentru ca funcția de președinte PMP ca să poată fi preluată de președintele Băsescu după 22 decembrie. Dragomir n-a vrut să cedeze și a trebuit să demisioneze.

  Desigur că toate demisiile intelectualilor din PMP sau ale vedetelor nu sunt importante atât timp cât în partid au rămas intelectuali autentici precum: Marin Anton, Ștefan Vlaston și Gelu Vișan și chiar Udrea.

  Mediocra Udrea declara în urmă cu o lună că bunica sa a învățat-o de mică despre faptul că „acolo unde este multă carte este și multă prostie”. Nu știm cum se verifică asta la ea, pentru că ea nu are multă carte.

  Cât despre „prietena ei”, Ruxandra Dragomir, aceasta e într-o situație infinit mai bună (fără funcție) decât cealaltă prietenaă a ei, Alina Bica (fără libertate).

  • Cum stati cu infiintarea noului partid al dreptei intelectuale?
   Nu de alta dar daca nu va grabiti s ar putea ca sa vina Base la sefia PMP si sa ia din caimac.
   Eu inteleg de ce MM vrea o noua lege a partidelor astfel incit un partid sa poata fi infiintat si de 3 oameni (sincer este o idee buna si necesara ) dar nu cred ca așteptați legea pentru ca ati ramas doar 3 macovisti -tu,Papahagi si Bill.

 19. de intrigi nu avem nevoie, s-au intors intrigantzii de serviciu.

 20. Buna seara!
  Neica Giurgea scrie: http://capitalismpepaine.com/2014/12/09/marea-britanie-concediaza-un-milion-de-bugetari/
  Articolul este inspirat din : http://www.telegraph.co.uk/finance/autumn-statement/11272781/George-Osborne-accuses-BBC-of-hyperbolic-coverage-of-Autumn-Statement.html.
  Ce ar zice neica Dumi daca si la noi se reduce numarul bugetarilor prin trimiterea lor casa?-,,Saracii au rate la banca etc..”

  • Mor de curiozitate sa-l vad pe politicianul roman care sa zica „Daca romanilor nu le place…sunt liberi sa NU ne voteze la urmatoarele alegeri”.

  • Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

   @dori , draga mea ,

   să l aduci în (orice) discuţie pe sociopatul ăsta , căruia nici nu vreau să-i pronunţ numele e una . Da’ să mai citezi şi din nebun … trebe să fii niţel matrafoxat … ori beat !!!!!!!!!!!!!!!

   • Amice @Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim
    Cred ca ma confunzi! Daca nu sti Limba Engleza foloseste Goole Translator si tradu articolul din care s-a inspiarat ,,sociopatul ala”.
    A fi ignorant este o specifica trasatura a celor care ascund ceva fata de alti.Ca exemplu ti-l pot da pe Ponta.
    In rest iti doresc o zi buna!

    • Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

     ”Daca nu sti

     Hm . Să nu stăpâneşti limba ta bine … şi să te crezi şaksperian tamnesam … e o virtute indeed ! Rămân la ignoranţa mea totuşi , cititule :lol:!

    • Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

     ”…A fi ignorant este o specifica trasatura a celor care ascund ceva fata de alti”

     curat murdar coane deontolog

     • Draga@long nick name
      Cu umilință te întreb dacă este curat-curat sa mă jignești?
      Eu citesc și site-urile de stânga și cum pot fi catalogat de cei de dreapta?

    • Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

     musiu @ofuscatu’,

     eu n-am dorit a te jigni de nici o culoare . Aş fi vrut (doar) să vb-eşti corect limba română . Că ailaltă zici c’o buchiseşti ; şi cine ştie câte altele . Bogdaproste de mata ( nu citi sau traduce oarecumva mă-ta pls !) ( că la cât eşti de limbiglooooooot …. )

     Anyway . Mai va la citit şi alde … altele https://diacritica.wordpress.com/2009/06/14/i-sau-ii-despre-verbele-care-se-termina-in-i/

     • @…/variante (diverse)

      Daca te limitezi la a atrage atentia asupra unor greseli, ok! Daca tii musai sa le-„mpanezi” cu amabilitati la adresa „vinovatilor”, intr-un stil deja „consacrat” si (re)cunoscut, nu mai e ok. Deloc!

     • – „vb-eşti corect limba română”.
      Fugi cu ursul 😉
      – „Că ailaltă zici c’o buchiseşti”.
      Daca chiar vrei sa dai lectii de limba romana corecta, invat-o intîi tu 😛
      NB,
      mata esti ăla care stai la iesirea WC-urilor (din oras) si te uiti sa vezi care le murdareste?

 21. iar vä intereseazä PMP, nu vä este rusine manelistilor intrigantzi

 22. misoginii impotentzi , iar nu au loc de UDREA; -RUSINE!

  AICI NU AVETZI LOC DE INTRIGI; MERGETZI LA GUITZ TV s-au A 3

 23. aici se vorbeste de ceva serios, iar vagabonzii de serviciu vin sä
  schimbe tema.

 24. respingerea votului prin corespondentzä, dovedeste cä nu a fost intamplätoare boicotul pt. votantzii diasporei
  :CLAR:
  ponta-corlätzean-dragnea-melescanu- au mimat numai ajutor s-ai interes.

  • Opozitia la PMP este un lucru simplu de inteles: clasa politica corupta pana in maduva oaselor din Ro se impotriveste din rasputeri cresterii suportului politic intern pentru Traian Basescu. Daca inainte de alegeri strategia antibasescienilor putea rupe din suportul pentru pucisti, dupa castigarea alegerilor de catre KI, antibasescienii adevarati sunt fortati sa-si dea (cu) arama pe fata. De-abia acum urmeaza sa se separe adevarata falie din societatea romaneasca. Din acest punct de vedere, MM s-a este azi mai curand un semn de intrebare (…mai mult decat de exclamare), in timp ce EU este o certitudine. Ziua de 19 decembrie va veni ca un trasnet. Multi nu au paratrasnet…

   • Deci EU nu e un semn de exclamare, ci doar o certitudine? Ca e certitudine de mult si pentru multi. Cu ziua de 19 decembrie e simpatica. Cred ca va lovi necrutator, nu?

 25. Remunerarea salariaţilor are o pondere de numai 37,1% din valoarea adăugată brută de la nivel naţional, cea mai scăzută din Uniunea Europeană, unde media se plasează la 53,6%, în anii de criză remunerarea salariaţilor fiind în cădere constantă în România, de la 44,1% în 2008.
  http://www.zf.ro/zf-24/declaratie-socanta-de-la-adjunctul-statisticii-din-cadrul-bnr-oare-nu-este-ponderea-profitului-in-valoarea-adaugata-bruta-de-la-nivel-national-cumva-prea-mare-iar-a-salariilor-prea-mica-13701726

  Salariile dau nivelul consumului, consumul dă nivelul producției și al capitalului investit în producție. Unde salariile sunt mici, capitalul e mic, și nici nu găsește rațiunea de-a economisi munca, deci de-a investi în tehnologie, deci de a crește capitalul. Am expus pe scurt de ce capitalismul a dus la progresul economic uriaș de azi (nu e vorba de capitalismul de cumetrie din România). Creșterea salariilor asigură menținerea și creșterea capitalului.

  • alt Nobel pe economie? tot ignorat de altii?
   Ca sa compari una tzara cu alta. compara ponderea serviciilor cu restul sectoarelor [inclusiv agricultura].
   Cand ai un City unde ponderea manoperei depaseste 80% [ba si cu salarii uriase] cu bursa romana de valori ajungi la rezultate catastrofale.
   Cand compari agfricultura Olandei [manopera redusa -chiar si cantitativ] cu agricultura de subzistenta a RO iar ajungi la catastrofa.
   Asa ca nene Isaila, lasa-ne sau mai studiaza.

 26. Iaca, aparu aruncatorul de brichete, dar pas sa ne lamureasca despre ceea ne preocupa, ca sa zic asa. Ca doar e antreprenor.
  Elena Udrea 😛
  Are oare viata sexuala?
  Unde-i celebra sintagma „vorbim dupa”?
  Pentru ca „dupa”, blonda l-a infrint si pe MRU (cam rusinos) si pe mine, pardon, votul meu pentru MM.

  tinere,
  interventiile tale au un iz izbitor de asemanator:
  ” „Sfaturile” lui Sorin Ovidiu Vantu pentru „generatia Facebook”: Sunteti Generatia n-am! Nu aveti absolut nimic! Nu aveti casa, nu aveti masina. Ba, nici curve nu aveti!/ Veti continua sa fiti slugile noastre”.
  Aceiasi aroganta de doi bani.

 27. Băi macovistilor,s-o gătat campania electorală ….dacă nici acu’ nu mai aveți loc de tante Nuți ,însemna că aveți cu capu’ ….care cap???….care vreți ,amaindoua dor la fel de tare … 😀

  • asa o vagabondealä ieftinä, este rusinos s-au este bolnav.

  • eu ca bäsistä, multzumesc d-nei UDREA; a fäcut tot ce a putut
   sä tzinä partidul, cu toate greutätzile si mizeriile suportate.

   din 22 DECEMBRIE vine si dl PRESEDINTE, el o sä pregäteascä partidul incet pt. 2016, asa cum a spus dela inceput.

 28. Cristian Burci va prelua Antena 3? Ce lovitură pentru Mircea Badea şi Mihai Gâdea! Ce spun Antenele

  Lovitură pentru Badea şi Gâdea
  Potrivit unor surse din piaţa media, citate de Reporter Virtual, Cristian Burci, patronul grupului care deţine Adevărul Holding şi Prima TV, a iniţiat demersurile pentru a cumpăra creanţa deţinută de Raiffesen Bank în cazul holdingului Intact (Antena 3, Antena 1, Jurnalul Naţional, Radio Romantic, Euforia TV, Radio Zu etc). Până la această oră, niciuna dintre cele două părţi nu a confirmat informaţia. Contactați de EVZ, reprezentanții Antenelor au spus că vor emite un comunicat cel mai probabil în cursul zilei de mâine.

  Raiffeisen Bank a împrumutat trustul Intact, deţinut de familia Voiculescu, în afacerea de preluare a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA). Banca şi-a văzut banii pierduţi odată cu condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a ICA. Este vorba despre suma de 60 de milioane de euro, notează Reporter Virtual.

  Iniţial, banca a anunţat că ar putea ataca în instanţă decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Fiscul primea dreptul de a confisca, libere de orice sarcină, bunuri, terenuri şi imobile aparţinând Grivco şi Intact Media Group şi pentru care banca avea garanţie ipotecară în contul unor credite ce însumează 46 milioane de euro. Ulterior însă, nu a mai apărut nicio informaţie credibilă despre un astfel de demers.


 29. Calea pe care o urmeaza Romanica de 25 de ani! 😀

 30. va certatzi dijeaba pentru pmp.
  numai marcu ne mai poate lamuri ce e pe acolo, daca nu l-o fi demisionat si pa el marea doamna a politicii romanesti elena udrea.
  ca si el arata a intelectual, nu ca noi, capshunari sezonieri.

 31. „Daca s-ar organiza alegeri generale duminica viitoare, alianta PSD-PC-UNPR ar lua 38,8% din voturi, iar PNL-PDL 41,7%. Pragul electoral ar mai fi trecut, la limita, doar de PMP si UDMR, astfel ca oamenii lui Calin Popescu Tariceanu si Dan Diaconescu ar disparea din Parlament.”
  Deci udemereu si blonda ar fi arbitrii 😛

  • Observatia ta este superficiala pentru ca alocarea mandatelor de parlamentar conform legii e un pic mai complicata decit aritmetica de clasa a doua. Apoi, PMP nu si-ar putea permite (datorita bazinului electoral pe care il reprezinta) sa devina partener de guvernare al PSD si daca liderii ar vrea (ceea ce nu cred). Din punctul asta de vedere UDMR ar fi arbitru, iar blonda ar cam trebui sa tina, atipic, luminarea. In sfirsit, „oamenii” lui Tariceanu si Diaconescu probabil ca s-ar regasi tot in parlament, dar sub alte sigle, printre altele, ca sa aiba si cine-i deconta blondei luminari. Unele poate retrocedate, mai stii?

   • adrian, UDMR ajunge in parlament numai daca iesirea la vot e mica. De la 60% incolo nu mai face pragul [de aia se opun cu inversunafre votului diasporei]

    • Dacă, candidații UDMR obțin peste 60-70% din voturi, așa cum o fac în zonele cu etnici maghiari, nu intră în Parlament? La o prezență masivă pierd locuri la redistribuire. Au soluție. Se vor mobiliza mai tare în țară își elimină fărâmițarea.
     PMP va fi al fondatorilor…ori nu va fi deloc!

     • de prag electoral ai auzit atoatestiutorule datator de lectii tuturor?
      Daca nu faci pragul poti avea si colegii castigate cu 240%….

 32. Am studiat atent lista. Competența academică a semnatarilor e cel puțin îndoielnică. Dar ce m-a frapat cel mai tare sunt două nume. Valentin M. Ionescu și Ion Radu Zilișteanu. Prezența lor este suficientă pentru a decredibiliza complet demersul.
  1. Primul este fostul ministru al privatizării, de fapt primul, cel care a gestionat cu un diletantism vinovat actele originare ale marelui jaf național început cu țărăniștii, genitori ai lui A. Pavelescu și ai „restituirii integrale”, două borne, în ordine inversă, ai parcursului de la distrugerea materială la cea morală a țării. Ce poate înțelege el din noțiunea de „salariu minim pe economie” când, cu el s-a început …minimizarea economiei și maximizarea câștigurilor din orice …rapt făcut pe directivele sale?
  2. A doilea face negoț cu case. Și ce negoț! La prețurile de tranzacționare uriașe pe care le intermediază, mai îl macină pe el gândul la câtă muncă la negru e încorporată în obiectul , găină ce face purcoi (vorba unui clasic…sun control judiciar) de ouă, cu gălbenuș de… euroi, care sunt clădirile rezidențiale și ne rezidențiale care-i trec prin …CUI. Și de ce să-i creeze lui un mic disconfort financiar statul cu reglementări într-un domeniu în care se simte ca un rechin alb …în apele tulburi ale fiscalități munci în construcții? Dacă e un domeniu în care este nevoie de salariu minim, acesta este în primul rând cel al construcțiilor. Dacă e un domeniu în care patronii nu au niciun drept să discute despre nevoia unui salariu minim acesta este tot al construcțiilor. De ce? Prea mult câștigă patronii și cei implicați în tranzacții imobiliare și prea mare jale este în rândul celor pe spinarea cărora se ridică obiectele bunăstării lor rușinos de ostentative…

 33. … ale fiscalității muncii…, rușinos de ostentativă…(scuze)

 34. (…)cel care a gestionat cu un diletantism vinovat actele originare ale marelui jaf național început cu țărăniștii(…)
  Deja batutul campilor a-ntrecut limita.
  Astea-s afirmatii cu iz securisto-comunist de ’90, „sezonul iarna-vara” al „emanatilor” post-decembristi (care cu „s-au demascat”, care cu „panselute” 👿 ) Ajunsi (si inca ce…ajunsi) pana in zilele noastre.
  Zice-o vorba: „fir-ati ai dracu’ de comunisti cu maskirovka voastra cu tot”
  PS
  Ia mai mereti voi cu „marfa” asta pe unde-oti fi asteptati si bine primiti. 👿

 35. Mult de lucru si-n dimineata asta 🙄

  Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), suspectat de fapte de corupţie, a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa, miercuri dimineaţă, la ora transmiterii acestei ştiri având loc percheziţii la sediul CJ, la Direcţia Apelor Banat şi la mai multe primării din judeţ. Surse judiciare au explicat că acesta este cercetat pentru luare de mită și abuz în serviciu (…)

  http://www.evz.ro/presedintei-cj-timis-titu-bojin-psd-coruptie.html

 36. Desigur, marirea salariilor ar fi necesara in Romania, dar marirea doar a salariului minim fara un raport cu productivitatea, nu suna bine.
  Este de genul celor care cer ca pensiile sa nu fie marite cu acelasi procent la toti, ci diferentiat, functie de marimea pensiei.
  Adica, sa-i ajungem pe aia cu pensii mai mari, sa avem pensii la fel 😛

  • unele pensii sunt cam nesimțite, trebuie să recunoaștem. Se dau din vreo productivitate deosebită? Majoritatea sunt la foști bugetari. Poate că un salariu minim pe economie e o măsură de stânga, dar nici cu pensiile speciale uriașe plătite de contribuabilul privat la pensionari bugetari nu se poate mândri dreapta.

   • ignoramus? In RO sunt sub 1500 persoane cu pensii de peste 4000 ron [inclusiv judecatori de calibru, generali, etc plus ceva fosti manageri la multinationale]

 37. Buna ziua !

  Apreciez interventiile lui Dumi ce ma dumiresc pe deplin ca subiectul e mai mult decat necesar.
  Am avut eu o banuiala.
  Motiv pentru care am revenit cu el.
  Si Dumi mi-a confirmat-o.
  Motiv pentru care voi reveni again 😀 😀 😀

  Again and again, and again, and again…. 😀 😀 😀

  • Da, este neplacut ca tocmai cei mai afectati de nivelul salariului minim refuza sa inteleaga ca banii nici nu se mananca si nici nu tin de cald, in mod direct. Pentru acestia, revenirea la plata in natura este o solutie. Care, in Ro, este de altfel si aplicata cu ocazia fiecarui rand de alegeri. Daca @dumi este parlamentar (dupa cum gandeste, o ipoteza foarte plauzibila), poate propune o lege a a-legerilor permanente.

 38. „Echipa” de postac: @dumi = @rumi (dar si) = @DORU = @dario = @acton = acelasi IP.
  …………..
  Si mai exista „varianta” muuulte nickname-uri, muuulte adrese mail, muuulte IP-uri…unul si acelasi „stil”.

  • Scopul: phishing. Recurent. Si de unde provin ar trebui sa fie mai clar acum, nu-i asa?

  • Hai mey ce credeati ? Ca vin comentatori noi ,. la bloguri de la marginea galaxiei ? 🙂 Mai vine la voi la Dolhasca, tot cate un fraier mai vechi cu ganduri noi 🙂
   Si ziceti mersi ca vine, caci aduce adrenalina in vinele pensionarilor copacului, care altfel motaie cu tigarea aprinsa in scrumiera.

   • „Mai vine la voi la Dolhasca, tot cate un fraier mai vechi cu ganduri noi…”
    Well…
    … no comment ! 😀

    • IT, in oglinda, se citeste (vede?) ET.

    • De cind tante Moni nu mai are nimic de impartit cu chivuta Nuti e mare plictiseala pe blogurile de dreapta.
     Hai sa ne mobilizam si sa discutam si despre ele ca sa animam un pic atmosfera.
     Deci @Viq cine a propus chestia cu sa lariul minim?Moni sau Nuti ca sa stiu si eu ce sa combat.
     Discutiile despre salariul minim sunt de apanajul sindicatelor , a partidelor de stinga ,a lui madam Merkel care a trebuit sa inghita pina la urma galusca si a tarilor nordice care au descoperit ca daca salariul minim este egal sau mai mic decit ajutorul de somaj populatia o duce mai bine.

 39. Da, se pare ca sunt la fel de sighinasi la numar ca si la idei.
  Nici capacitatea de comunicare nu e mai bogata.

  Insa eu cred ca reprezinta totusi ceva.

  • Viq: Cat priveste ,,capacitatea de comunicare” nu e mai bogata nici a altora, caci nu pot sa cred ca ,,prost’ respectiv,,cretin” denota abundenta de idei in comunicare, sorry…

   • nici atitudinea de madam Vucea cu „ha, tatarule, te-am prins!? nu denota „abundenta de idei de comunicare”
    Fara scuze 😉

   • Ma refeream la ce zic-ea pretenul mai sus. 😀 😀 😀
    Atributele, atributiile, complementele si complimentele, rabufnesc si la case din caramida, nu dar la colibe cu fes de stuf 😉

    Adevarat e, tin tot de capacitatea asta.
    Si de altceva.
    Dar despre asta mai vorbim, ca avem timp.
    Acum politicile s-au ofilit pentru o vreme 😀

 40. Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

  Am şi eu o rugăminte către admin . Sau două cred .
  1. cine curriculum vitae mai e şi @mihăiţă ăsta , că pare deştept foc ?
  2. ăsta , !@victoriosu l , e doar prost sau niţel tâmpit ?!
  =========================
  Astea sunt intrebari, nu „rugaminti”.
  Viq.

  • ca sa nu mori prost, ci plin de cunostiinte si satisfacut: din ambele cite putin 😛

  • Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim

   … aaaaa , doc. viq ! ce onoare ! Am transpirat deja . Pfffffffffffffffoai !
   Totuşi : întrebări sau nu , sunt chiar aşa de grele ?
   Da’ nu-mi răspunde . Cunosc . Că doar ţi-am zis că şi eu văd ce tu (doar) crezi că vezi !

 41. Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim

  Victoriosul intru viermeneala, that is :))))))

 42. Fa, ministrilor, vi s-a facut de buget?
  „Ponta către miniştri: Plecaţi şi lucraţi non-stop la proiectul de buget, să fie gata până vineri”
  Spre Ignat se ingras rîmătorul 😉

 43. mih…ăiță e o doamnă. Nu ca victor. Dar înjură cu aceleași argumente. Lor le repugnă orice e …minim. Chiar și minima moralia…nu-i …re…productivă…

 44. Unii, cica, s-au dus la Paris sa-nvete la gît-legau cum se face nodul, altii au sarit Balta sa pricipeasca ce-i cu apciza si usturoiul 😛
  „Iar dacă fiecare român care plătește această acciză abuzivă ar trimite câte un e-mail Universității Maryland, College Park – School of Public Policy pentru a povesti faptele de arme ale actualului ministru de finanțe, poate că domnișoara Petrescu nu va mai fi atât de convinsă că se va întoarce la slujba despre care ne povestește că o așteaptă cu „peste o sută de mii de dolari pe an“.”
  http://www.contributors.ro/economie/legatura-dintre-accizele-armonizate-procedura-de-infringement-%C8%99i-slujba-de-peste-100-000-usd-a-ministrului-de-finan%C8%9Be/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s