Upgrade religios si ideologic

Zilele trecute a fost adus de Mih un clip cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Al-Azhar. Cred că de la ILD.
Mie mi se pare că ce spune el acolo este mult mai important decât zeci de năzdrăvănii pe tema islamului și a recentelor evenimente. Pentru că am impresia că aici este germenele soluției la marea problemă cu care începem să ne confruntăm.
Dacă ne aducem puțin aminte, nu foarte demult ne benoclam la evenimentele fierbinți din Egipt în care Abdel, pe atunci liderul armatei egiptene, a înlăturat „Frăția Musulmană” de la putere și a reprimat violent manifestările opoziției.
Actualul președinte a început la finele anului trecut un turneu în țările europene, ajungând inclusiv la Vatican și Paris în încercarea de a atrage investitori pentru dezvoltarea economică a țării sale.
Fragmentul din discursul său care arată o concepție radical diferită, privind armonizarea religiei/ideologiei musulmane cu restul lumii, capătă o și mai mare importanță în contextul proaspetelor evenimente din Paris.
Motiv pentru care îl pun la „Gazeta de perete” de azi și revin cu două vorbe cât de curând pe temă.

Pentru că nu mai am chef să-mi iau altă bilă neagră de la YouTube (mi-au dat una pentru ca am reîncărcat clipul cu „Achmed” ca sa-i un vorbe) nu-l traduc. Pentru cei care nu-l dibuiesc pe engleza afișată, cam ce spune Abdel pe scurt :

Pentru că vorbeam puțin mai devreme despre importanța discursului religios, vreau să accentuez pe această temă că nu facem suficient cu privire la realismul acestui discurs. Problema nu a privit nicicând forma noastra de credință.
Poate ca în ideologie s-au strecurat neadevăruri și acestea ne sufocă acum.
Vorbesc de discursul religios care trebuie să concorde cu epoca în care trăim.
Ma adresez îndeosebi dascălilor religioși și clerului.
Este timpul să privim serios și cu îngrijorare situația în care ne aflăm.
Am mai vorbit despre acest lucru de câteva ori in intervențiile mele anterioare.
Repet, trebuie să privim cu responsabilitate și îngrijorare situația în care am ajuns.
Este absolut de neconceput ca ideologia pe care noi o considerăm sfânta să facă din întreaga noastră națiune o sursă de îngrijorare, de pericol, de crimă și distrugeri în lumea întreagă.
Este de neconceput unde a ajuns această ideologie, și mă refer clar nu la „religie” ci la „ideologie”, întregul cumul de texte și idei pe care le-am sanctificat de-a lungul secolelor, până la limita la care au scăpat complet de sub control.
S-a ajuns la stadiul în care aceasta ideologie a devenit ostilă întregii omeniri.
Poate gândi cineva ca 1,6 miliarde de musulmani să ucidă celelalte 7 miliarde de oameni de pe planeta doar ca ei să poată trăi cum vor ????
Așa ceva este de neconceput.
Vă spun acestea aici, la Al-Azhar, tuturor dascălilor și clericilor, fie-mi Allah martor în ziua judecății asupra adevaratelor intenții pentru care astazi va spun acestea.

Problema este că nu poți vedea aceste lucruri clar și corect când te afli blocat în interiorul acestei ideologii. Trebuie să faci un efort să ieși din ea și să privești din exterior, astfel încât să te luminezi cu adevărat.
Trebuie să vă opuneți hotarât.
Permiteți-mi să repet : trebuie să ne revoluționăm religia.

Onorabile Imam, purtați responsabilitatea în fața lui Allah. Lumea intreagă așteapta cuvintele voastre. Pentru că națiunea islamică este răvășită, distrusă, și se îndreaptă spre pieire.
Noi înșine o ducem către pierzanie.

Parerea mea mai maine si mai pe larg.

Viq

73 responses to “Upgrade religios si ideologic

 1. Salut prieteni! O radiografie mai profundă şi mai avizată (spun eu) a problematicii evenimentelor petrecute în Franţa, săptămàna trecută, publicat în Gazeta de Cluj de către prietenul meu Laurent:
  ,,sângele ziariştilor şi caricaturiştilor ucişi manjeşte de fapt mâinile politrucilor. Aceiaşi politruci care nu au văzut nimic până la primul omicid comis de Mohamed Merah, aceiaşi politruci care au fost atât de « consternaţi » după atacul de la colegiul evreiesc din Toulouse”
  ,,Ca francofon, îmi asum şi eu rolul meu. Nu sunt demn de a fi « Charlie ». Undeva şi eu am omorât « Charlie ».”
  http://gazetadecluj.ro/stiri-cluj-cultura/laurent-chrzanovskinu-sunt-demn-de-fi-charlie-undeva-si-eu-omorat-charlie/

 2. Salut, all si o saptamana cat mai buna!

  O prima impresie la discursul-apel al presedintelui egiptean: in doar cateva propozitii, face un rezumat consistent al cauzelor situatiei in care este azi islamismul (si lumea islamica), al gravitatii extreme pe care o reprezinta aceasta situatie pt lumea islamica si al solutiei radicale care se impune: ajuns (islamismul) intr-un conflict grav cu „restul lumii” si cauza directa a acestui conflict fiind, singura solutie este reformarea profunda, fundamentala a acestei religii si integrarea ei in lumea contemporana.
  Cred ca e de remarcat in plus ca discursul este o asumare totala si un indemn la asumarea totala a responsabilitatii atat pt situatia la care s-a ajuns, cat si pt rezolvarea ei.
  Este ceea ce-i priveste pe „ei”. Solutia revolutionarii islamismului si adecvarii lui la timpurile noastre e parte a solutiei globale in care, la randul ei, lumea occidentala are foarte, foarte multe de asumat / remediat / reparat /reformat / rezolvat. O lista succinta, in articolul lui Cristian Pantazi:

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19079100-terorismul-franciza-impactul-atentatului-charlie-hebdo-asupra-vietii-noastre.htm

  • Mih,

   Presedintele Abdel arata foarte clar ceea ce Plesu nu poate vedea din cauza de ochelari.
   De cal.

   Nu stiu ce-a patit, poate e clasica prosteala a adeziunii la o gogomanie proprie anterioara la care tine ca la ochii din cap, ca si cum ar fi a lui.

   Sa faci o greseala nu e un capat de lume.
   Sa persisti in ea si sa o adancesti poate fi o catastrofa.
   Omul o ia complet pe aratura.

   „…am dreptul, în numele libertăţii de expresie, să cer public limitarea înţeleaptă a libertăţii de expresie,…”
   http://adevarul.ro/news/eveniment/crima-libertate-religie-1_54b2ed08448e03c0fd822b34/index.html

   Asta cu „limitarea inteleapta” e de pus in rama !!!!
   Avem probabil nevoie de dictaturi cu manusi si de crime calme.

   • Oare tot „(auto)limitarea inteleapta de expresie” sa fi functionat in cazul d-ului ministru Plesu in 1990, cand cu mineriada si nedemisionarea sa din functie in semn de protest??? O intrebare pe care, in numele libertatii de exprimare am dreptul sa mi-o pun, nu?

    • „Je suis Charlie” are un mesaj pe care lasitatea ii impiedica pe unii sa-l patrunda. Milioanele de Charlies aparute in mass media mapamondului se „identifica” cu caricaturistii francezi in raport cu calitatea lor de victime ale violentei. Libertatea de expresie se refera la vorbe, nu la actiune violenta! „Je suis Charlie” inseamna „eu vorbesc, nu dau cu parul!”.
     P.S. Iata si o minte descalcita, cu o voce clara: TRU, „La vie en merde”.

    • Mih, 🙂
     sa-i acordam maestrului Plesu „prezumtia de umanitate”,de un exces de zel in calitatea lui de adept al meditatiilor transcedentale.

     • Servus, Dora 🙂

      Ii acordam, cum sa nu-i acordam. Dar in cazul Charlie si in cazul mineriadei nu prea gasesc prezumtia despre care vorbesti, pentru ca ea ar fi insemnat solidarizare directa, simpla, explicita, vocala si neconditionata cu victimele, cu cei loviti brutal / mortal de manifestarea antiumana a urii & violentei extreme.

     • Mih,:) a fost o ironie ,am intrat in logica lui.
      Sigur ca el n-a inteles semnificatia mesajului”Je suis Charlie”,care inseamna si ca unii nu sunt lasi si nu se ascund in spatele cuvintelor pompoase.
      Nu exista nicio prezumtie in cele doua cazuri enuntate de tine.Indraznesc sa spun ca pe langa lasitate e impovarat si de frica ,de care n-a scapat niciodata, nici in trecut,nici azi.

     • Dora 🙂

      Am sesizat ghilimelele pe care le-ai pus si am folosit ironia ta pt a accentua „nedumeririle” (+dezacordurile) mele in privinta pozitiilor publice pe care le ia (sau dimpotriva) uneori AP. 😉

  • Bun si articolul lui Pantazi.

   Cam la asta ma gandeam si eu.
   Uite ca solutiile nu lipsesc, asa cum se temea DPA.

  • Salut!
   Cu alte cuvinte a venit vremea si pentru lumea islamica sa cunoasca o epoca renascentista ,care s-o readuca in lumea civilizata moderna,asa cum s-a intamplat cu Europa in ev.mediu tarziu.O ampla miscare cultural-ideologica cu reverberatii transformatoare in viata sociala si politica ,in mentalitate si revitalizarea valorilor de credinta si constiinta.

 3. dl Plesu,
  dupa ce mai ieri incerca apa ba cu cotul ,ba cu destele nehotarindu-se sa faca baie, in recentul articol e mai ferm: in virtutea dreptului la facut baie, va rog sa-mi aduceti apa potrivita.

 4. Nu-mi plac bagatelizarile,nu servesc can-canuri mai ales in momente cu inalta incarcatura valorica,de aceea imi cer scuze ca aduc in discutie o abordare de acest gen,asa cum a gandit-o maestrul Cristoiu.
  Mie mi s-a parut interesant punctul dumnealui de vedere ,mai ales ca-l aprob.
  Cristoiu,la Nasul
  „Motto: Acest articol nu e, Doamne ferește! o critică adusă prea mult Alesului. E pur și simplu o constatare.
  Partidele de Stînga din Franța, cele aflate la Guvernare, au organizat un Marș al solidarității la Paris, la care au participat 50 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume.
  Din România a participat Klaus Iohannis.
  Dincolo …

  Si spune maestrul”Contrar aparențelor, Victor Ponta știe să renunțe la orgolii cînd vine vorba de interesele sale.(e vorba de renuntarea cu usurinta la prezenta sa la marsul de la Paris,ceea ce n-ar fi facut daca presedinte era Traian Basescu.Sublinierea mea)
  Interesul său de acum e să rămînă premier pînă în 2016.
  Dacă pentru asta e nevoie să toarcă în brațele lui Klaus Iohannis, nici o problemă, toarce de rupe pămîntul. Iar Klaus Iohannis, fericit că premierul îi toarce în brațe, stă bot în bot cu el, fără a se âgnid c-ar putea lua astfel o gripă:
  O gripă numită USL.

  • Sa fie el sanatos, Cristoiu, dar nu este Johannis in pericolul de-a lua gripa USL de la vvp si inca abia de acum inainte. 😛
   Mi-e ca mai degraba e parte din structura virala…VIRUSL 😛
   Daca ar fi doar „atins de boala” (caz mai fericit, sa zicem), asta-i poveste deja veche. Problema ar fi: o vrea el sa se trateze? In caz ca da, o avea macar un sistem „imunitar” suficient de solid pt a raspunde pozitiv la vreun „tratament” adecvat care i s-ar putea recomanda?

   • Vrei sa zici ca deja boala s-a cronicizat si inevitabilul s-a produs?

    • Eu cred ca ori e parte din „boala”, ori s-a „imbolnavit” cu mult timp inainte (ambele variante il contrazic pe Cristoiu) Pt ultima varianta ar conta (cu +) sansele sa raspunda cat de cat bine la vreo…recomandare de „tratament”. Pana acum „simptomele” nu-s prea incurajatoare (pmdv)

   • Dupa cat de obosit arata dupa mars,ma tem ca sistemu-i imunitar e afectat rau.Nu degeaba era atat de coplesit de primirea speciala care i-a fost acordata de presedintele francez.Mesajul la revenirea in tara doar atat transmitea.

 5. Si scuze:” la sfarsitul citatului.

 6. strict la gripa aceea uselista: pare ca e ca si luata.

 7. 🙂 de ce imi aduc aminte de Wag the Dog?

 8. Salut Victor! Si apropo de dl Pleşu: ,, in virtutea dreptului la facut baie, va rog sa-mi aduceti apa potrivita”, cum este să fi francez sau să te afli în Franţa si să vrei să mergi la ştrand împreună cu familia, iar la intrare să ţi se spună: ne pare rău dar nu putaţi intra cu toţii. Este ora femeilor. După care urmează ora bărbaţilor. Că aşa prevede religia musulmană (bărbaţii nu se pot îmbăia împreună cu femeile, în locuri publice).
  Astea-s concesii aberante, nicidecum integrare!

  • Eu zic ca…echidistanta” asta este expresia involuntara a „aoleu, eu, tinta?”. Marea problema este ca de vina ar putea fi nu varsta de azi, ci filosofia dintotdeauna.

 9. Manifestatia de ieri de la Paris a insemnat intre altele si solidaritate intre manifestanti si cei care ii apara (!!!)

 10. Un nou prilej de antract, @Mih?
  @euNuke se pravaleste din nou pe contribuabilii de la „Distributors”. Omul asta nu inceteaza sa creasca in ochii mei, desi a pornit de la un nivel de vreo suta de ori mai inalt decat cel al unora dintre consacratii nostri jurnalisti.

  • Merge si fara antract? 😀
   Da, excelent comentariu la un tipic (si execrabil, parerea mea) articol leftist.

   euNuke spune:
   12/01/2015 la 17:16
   Doamnelor şi domnilor contributori, cu riscul de a părea un nazygrammar mofluz, vă rog mult, atunci cânt abordaţi subiecte precum drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni, citiţi in prealabil textele care le consacră şi utilizaţi termenii proprii şi originari, nu cei care vă sună mai bine. Ca atare, folosiţi, dacă nu vă e peste mână, sintagma consacrată in ştiinţele juridice “libertatea de exprimare”, iară nu artistica libertate de expresie. OK?

   citez din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului:
   articolul 10
   “1. Orice persoană are dreptul la libertate de exprimare.
   Acest drept include libertatea de opinie şi libertatea de a primi
   sau a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor
   publice şi fără a ţine seama de frontiere. Prezentul articol nu
   împiedică Statele să supună societăţile de radiodifuziune,
   cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare.
   2. Exercitarea acestor libertăţi ce comportă îndatoriri şi
   responsabilităţi poate fi supusă unor formalităţi, condiţii,
   restrângeri sau sancţiuni prevăzute de lege care, într-o
   societate democratică, constituie măsuri necesare pentru
   securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa
   publică, apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, protecţia
   sănătăţii, a moralei, a reputaţiei sau a drepturilor altora,
   pentru a împiedica divulgarea informaţiilor confidenţiale
   sau pentru a garanta autoritatea şi imparţialitatea puterii
   judecătoreşti”

   şi din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului:
   art 19
   “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; […]”

   Şi incă o chestiune. Îndrăzneşte oare vreunul dintre autorii contributors să abordeze şi chestiunea limitelor libertăţii de exprimare in cazurile concrete ale imamilor stabiliţi in Europa ce propăvăduiesc o ideologie anti-europeană -islamismul- şi susţin o agendă orientată impotriva statului de drept prin opunerea şi statuarea supremaţiei legii lor islamice, şaria, in faţa normelor constituţionale naţionale? Dar despre restrângerea libertăţii de exprimare a agitatorilor islamişti care incită la violenţă in public se poate discuta? Dar propuneri pentru sancţionarea drastică şi instituirea unei circumstanţe agravante pentru personalul clerical care protejează, incurajează şi ascunde asemenea agitatori am putea auzi şi noi, infideli ingrijoraţi de expansiunea islamului in Europa? Că de critici rumâni ce tăvălesc morţii de la Charlie Hebdo in mocirla corectitudinii religioase suntem, unii dintre noi, sătui, eu cel puţin nu mai pot suporta bălăcărirea victimelor, insultarea lor post mortem, etichetarea lor aiuritoare [extremişti, nesimţiţi, obraznici, proşti agresivi, mâzgălitori netalentaţi, iubitori lipsiţi de scrupule ai banului]

 11. Robert Turcescu : surse – Blaga la SRI ,MRU la SIE

  • Da` e normal ce zice uica Pascu:
   „”Trebuie să mai analizăm. După părerea mea, lucrurile sunt mai complexe. Dl Băsescu, prin tot ce a făcut în cei 10 ani de mandate, a epuizat răbdarea Occidentului pentru un „prinţ pământean”, a declarat Paşcu, întrebat de ce crede că Ponta a pierdut alegerile.”
   Daca nu Basescu, cine dreaq sa fie de vina?! ca doar nu ei 😛

   • idioti care daca gandesc asa vor mai pierde multe

   • Adevaratul caracter al unui om nu se dezvaluie decat in momente de mare cumpana. In ultimii ani, politica din Ro a cunoscut doua asemenea momente: puciul din 2012 si asasinatul colectiv din 2015. Pun pariu ca echilibratii din 2015 sunt cam aceiasi din tabara dezechilibratilor din 2012.

 12. „desigur de vinä e BÄSESCU”
  dacä nu era el, era päpatä Romania de PSD
  tampiti mai mari ca acolo ,nu mai existä.
  am mai väzut ceva azi dm. plagiatorului vagabond i s-a
  dat onorul, cä a fost adus un avion in RO. deschis la
  jachetä, färä nici un rol acolo, DECE???? oribil, numai
  sä-si dea inportantzä jagardeaua.

 13. pt. cä intelectualii nu se revoltä,
  s-ar putea sä fie prea tarziu,
  PONTA este un impostor pe care il toleratzi, un mincinos ordinar
  pe care nu-l trimitetzi in judecatä. el este un gunoi ce vä manipuleazä, iar J, se simte bine ; se simte invingätor, se insealä
  EI SE REGRUPEAZÄ:

 14. Chiar daca platforma imi joaca feste, mai spicuiesc cite ceva.
  Ce zice Alina despre plagiatorul fost aliat si tovaras de lupta impotriva dictaturii:
  „”Ramurii de maslini din partea dl Ponta i-am vazut si i-a fluturat cat se poate de evident”, dar nu mai crede nimeni in „buna credinta” a sa, a spus Gorghiu, invitata la emisiunea lui Rares Bogdan de la Realitatea TV.”
  „Ramurii”, ca sa fie sigura ca nu e plagiat 😛

  • Informatie recenta din sursa fff competenta si serioasa (dincolo de orice banuiala de subiectivism de orice natura): profesional, Alinuta sta surprinzator si dezolant de prost.

   • BUNÄ;
    Alinutza are mult tupeu si scoala vietzii dupä asa „multzi prieteni”
    tot vorbesc de pregätiri si ce cotä, cea mai cotä in incredere,
    se insealä , RB, a aruncat unditza cu Comandante, este o prostie
    scarboasä, nici bäsistii nici el, nu vrem in PNL.
    ii gäsesc arogantzi si teribil de tupeisti, o sä-i mai aleagä dracu:

 15. RAMURILE SUNT DIN HARTIE CREPONATÄ COLORATÄ
  ce vine dela mitoman , este doar circ.

 16. Buna dimineata!
  off topic,trebuie sa va spun si voua ce-am scris pe homepage pentru „iubitul „de Ponta.

  „Nu,domnule,n-ai inteles nimic nici cand te-ai cocotat la putere, si te-ai crezut zeu,nici cand ai primit un sut in dos.Ai fost arogant,certaret ,ai dat vina pe altii,n-ai respectat legile sau le-ai fortat in interes propriu,ai mintit zi de zi,ai sadit sperante desarte bazate pe minciuna,ai fost un impostor din primul moment cand ai intrat in politica.Te-ai dovedit un uurmas demn al parintilor tai-criminalul Ilici si puscariasul Nastase,ai devenit capul mafiei romanesti ,un aparator al celor mai mari jigodii politice,te-ai impaunat cu realizarile altora si nici acum n-ai priceput raul imens facut romanilor cu inclinatiile tale spre Rusia lui Putin si China comunista.Ai reeditat festivismul ceausist pe stadion in uralele flamurei rosii comuniste.Te impaunezi cu legitimitatea victoriei din 2012,dar uiti ca atunci erai aliat cu liberalii si nu tie personal ti-au fost acordate voturile,abia in 2014 ti s-a aratat marele adevar.Degeaba te guduri acum pe langa Iohanis si vrei sa prelungesti agonia pana-n 2016,greselile te urmaresc si vei plati pentru ele.”.

 17. teribil de neserios este si Johannis, fac protocoale si discutä despre
  ceva de viitor, de niste bani pe care viitorul guvern sä-l aprobe si execute. ce iscälesc ei azi, este frectzie la un picior de lemn.
  JOHANNIS se lasä tarat in porcärii färä rost si populism ieftin.

 18. cele scrie de Dora ar trebuii sä le trimitzi si la EVZ, B1,
  numai asa poate fi valorificate, chiar este un rezumat perfect
  al mizerabilului.

 19. uitatzi-vä ce nemernic este TONTA, in loc sä-i dea locuintzä
  conform legi lui BÄSESCU, il tot sicaneazä sä se mute s-au sä-si
  cumpere vila din Snagov cu 2,5 milioane.
  PONTA ESTE O CARICATURÄ DE OM; FÄRÄ RESPECT SI BUN
  SIMTZ.
  ce fel de om este, cä isi bate joc de fostul presedinte?

 20. ce dementzä,
  cere acordul tuturor partidelor, pt. autosträzi altfel nu le face.

  derbedeule tu guvernezi- tu itzi asumi räspunderea.
  ce tampenie debiteazä degeneratul.

 21. theo,nu nu poti intra pe facebook?Acolo imi apare tot textul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s