Islamul poate fi salvat in primul rand de musulmani

Poate e timpul să luăm serios taurul de coarne și să ne aplecăm cu mai mult discernământ în impactul religiei asupra societății umane și implicit asupra fiecăruia dintre noi, indiferent cât de atașați suntem acestui concept.

Este un subiect extrem de delicat dar care a început să umfle preșul excesiv. Ne împiedicăm tot mai des de mizeria ascunsă acolo și riscăm să ne rupem suportul pentru cap la aterizare.

După părerea mea ar fi de ajutor să facem o distincție mai clară între credință, religie și traditie. Cele trei se împletesc intr-o maniera absolut naucitoare care are darul de a tampi de cap orice om normal prins in focul incrucisat al divergentelor dintre diferitele categorii de religii precum si al celor dintre toate acestea si cei
neinregimentati in armata vreunei divinitati.

Credinta defineste simplu doar faptul de a crede intr-un anume adevar. Asta nu are la baza nici o conotatie religioasa. Poti crede in egala masura in orice divinitate ca si in faptul ca nu exista nici o divintate.
Mai mult chiar, relativitatea se coaguleaza si mai abitir la analize mai adanci si adevarul are infatisari diferite pentru fiece muritor, ceea ce ne face pe fiecare instantaneu adeptii unei credinte extrem de personale.

Traditia pe de alta parte cumuleaza o seama de cutume, obisnuinte, obiceiuri ce se transmit ca o mostenire intangibila peste generatii, care pot avea sau nu conotatii religioase.

Religia este in opinia mea o forma psihologica persuasiva prin care cele doua concepte mentionate mai sus sunt subordonate, cosmetizate, fardate, deturnate intru slava unei divinitati anume, in folosul unui grup anume, cu anume interese. Este daca vreti o tehnica, o maniera de a (se) folosi de aceste concepte pentru a determina mase mari de oameni la actiuni pentru savarsirea carora ei nu au alt motiv decat respectarea regulilor din „manualul” stabilit de unul din trimisii personali ai respectivei divinitati si a ordinelor celor ce se erijeaza in lideri ai acestor grupuri.
Nici un militant religios nu intreprinde vre-o actiune pentru ca are un interes pur personal in infaptuirea ei. Interesul este strain de optiunea lui, derivat dintr-o presiune a religiei la care a aderat.
Cum reuseste religia (indiferent care) aceasta performanta poate fi studiu de caz pentru manualele de manipulare. Este alt aspect care nu-si are locul aici si acum.

Ceea ce ajuta enorm la zapacirea maselor este pe de o parte extinderea credintei in divinitate, care este doar o singura fateta din infinitatea formelor in care credinta umana se poate materializa, in ofensiva de a-si subordona intregul spectru posibil al credintei, iar pe de alta parte traditionalizarea ritualurilor religioase, transformarea lor in piloni de rezistenta ai religiei peste veacuri.
Nu este nimic neobisnuit de fapt daca ne gandim ca pe scara evolutiei, largi perioade de timp cunostintele umane despre universul in care traim au fost extrem de modeste.
Ba mai mult decat atat.

Cunoasterea nu poate elimina credinta in divinitate. Actualmente volumul de informatie practic a explodat iar procesul este in plina desfasurare. Prin 2005 daca nu ma insel, statistica spunea ca volumul de informatie/cunoastere se dubleaza la fiecare 5 ani.
Suntem in 2015.
Ceea ce inseamna ca deja acum e cel putin de 4 ori mai mare decat atunci. Peste alti 5 ani va fi de 8 ori mai mare iar peste alti 5 de 16 ori.
Graficul este exponential.
Iar google si prietenul sau, internetul, par a fi doar capsa de initiere si focosul. Cu toata viteza ei uluitare actuala, bomba informationala inca e latenta la momentul la care eu pun vorbe ca n-am liniste si voi cetiti ca n-aveti altceva mai bun de facut intr-o rece zi de iarna.

Aceasta incredibila iluminare a orizontului cunoasterii are insa si un efect colateral absolut fascinant.
Fiecare noua descoperire atrage dupa sine o multitudine de noi semne de intrebare, o suma semnificativa de noi necunoscute, noi provocari, noi cai de cercetare care pana atunci nu existau.
Fiecare noua informatie seamana cu ajungera vehicolului cunoasterii umane intr-o noua intersectie de unde se ramifica o multime de noi cai de explorat.
Practic cu cat orizontul cunoasterii se largeste cu atat contactul periferiei sale cu NEcunoscutul este mai mare.
Iar DINCOLO de cunoastere se afla…..
… exact !
Se afla locul, forma, universul parlalel sau perpendicular in care salasuieste plasmuirea noastra antica si perpetua : divinitatea.
Daca ati sesizat ca oameni de stiinta foarte bine imbracati cu cordonul de la halat, cu o eprubeta lunga intr-o mana si cu un nucleu scurt in cealalta nu neaga existenta divinitatii, cel mai probabil au un motiv pentru asta.
Dar ne-am departat cam mult de subiectul nostru prozaic si firav !
Ceea ce vreau sa spun e ca nu te poti lupta cu ideea divinitatii.
Sau, ma rog, te poti lupta dar nu vei castiga niciodata.
Si prin alunecare, nici cu religia.

Religia cred ca este, cum spuneam, o forma prin care un grup de indivizi se folosesc de masele credinciosilor ca de niste unelte.
Din motivul ce am incercat sa-l mentionez mai sus, credinta in divinitate nu poate fi eliminata intr-un orizont de asteptare previzibil. Poate niciodata.
Pe cale de consecinta folosirea credintei in divinitate pentru controlul unor mase de oameni, respectiv religia, va supravietui si ea, indiferent cate focuri ii vor parli coada.
Ceea ce se impune insa cu stringenta este armonizarea religiei cu stadiul de progres social al umanitatii, modernizarea ei, adaptarea la normele si realitatile la care societatea reuseste sa se ridice.
Asta se poate si trebuie sa se faca.

Unele forme religioase au parcurs drumul spinos al violentelor mai adanc decat ar fi trebuit, altele mai deloc, dar majoritatea s-au adaptat si convietuiesc simbiotic cu actuala societate.
Aici este problema islamului.
Iar cine a fost Mohammad si ce a facut este la fel de nerelevant ca si aspectele morale aparent pozitive ce reies uneori din invataturile Coranului.
Ceea ce are importanta este raportarea corecta la civilizatie, la valorile umane acceptate de majoritatea covarsitoare a popoarelor de pe intreg globul, ce se impun nu doar a fi acceptate de musulmani, ca valori „ale altora” ci si promovate pentru progresul propriei comunitati.

Exista o comunitate destul de numeroasa care a inregistrat nu doar o stagnare la nivelul de acum cateva sute de ani ci, mult mai grav, un regres socio-uman absolut incredibil.
Ferocitatea violentelor reprezentantilor extremismului islamic care duc in derizoriu cele mai cumplite trucaje cinematografice sunt doar manifestarile exterioare (care ne oripileaza) ale unui primitivism absolut halucinant in care ei traiesc pe toate planurile.

In discursul presedintelui egiptean de ieri, acesta se straduia sa faca o delimitare cat mai clara intre „religie” si „ideologie”.
In viziunea sa, religia fiind probabil cuvantul strict al Coranului, iar ideologia fiind reprezentata de derapajele, nebunia liderilor religiosi diseminata in numai Allah stie in cate „celule” independente una de alta si toate independente de litera „cartii sfinte”.
Ideea e des intalnita referitor la Islam.
Se pretinde ca majoritatea actiunilor violente ce au loc in numele islamului nu au baza reala in aceasta religie.
Nici macar „jihadul” (se pretinde ca) nu ar avea sensul pe care spre exemplu Osama BinLaden i l-a consacrat pe plan global, respectiv acela de lupta impotriva „necredinciosilor”, ci unul mult mai pasnic si moral, de lupta cu sine in spiritul virtutii interioare.

Daca este asa, islamul are „particularitatea” de a fi o religie absolut haotica. O multime de preoti, invatatori, lideri religiosi isi invata discipolii absolut ce vor ei. Nu mai are nici o importanta daca invataturile respective au corespondent in Coran au ba. Dar sunt de buna seama si aspecte cuprinse in acesta care se impun a fi reinterpretate in alt spirit.

O succinta analiza pe cateva notiuni concrete, pe care o recomand a fi parcursa, o face Vlad Pietreanu pe site-ul sau, aratand efectele imediate si directe ale dogmei religioase in blocarea si regresul acestei parti de omenire.

Am facut aceste precizari pentru ca prin prisma lor ne-ar fi poate mai usor sa gasim ceea ce pe DPA il foarte ingrijoreaza : solutia la problema !

Da, problema este religia. Ca si-n alte dati.
Nu, solutia nu este eliminarea credintei respective, a credinciosilor sau a religiei ce „o” si „ii” foloseste. Nu se poate.
Prin urmare confruntarea violenta directa este pe cat de paguboasa pe atat de inutila. Presupunand ca ar avea loc, in extremis, dupa decenii de conflict in care toti vom pierde indiferent cine castiga, cred ca religia tot va supravietui si in formatul Coranului, chiar daca va ramane doar o mana de credinciosi.

Asemeni cazului Rusiei lui Putin, nu declansarea/intretinerea/exacerbarea unui conflict armat deschis rezolva inteligent problema. Solutia problemei vine din interiorul ei.
Problema „Rusia lui Putin” va inceta in momentul in care Rusia nu va mai fi a lui Putin.

Varianta cred ca este viabila si in cazul islamului.
Religia bazata pe Coran trebuie sa urmeze drumul celorlalte forme religoase care s-au schimbat, s-au modernizat, s-au adaptat nivelului actual de dezvoltare si progres uman.
Preotii si liderii celorlalte religii au canale tv pentru slujba de dimineata si raspund online la intrebarile credinciosilor. Acestea nu mai sunt acum „lucratura diavolului” ci „sprijinul divin” intru salvarea sufletelor.
Catolici si ortodocsi au defilat cu caricaturi ce vizau propriile lor credinte in semn de solidaritate cu victimele de la Paris.
Inseamna asta ca-si reneaga credinta ?
Nici vorba. Inseamna ca inteleg, accepta si sustin valorile fundamentale ale societatii in care traiesc, in care muncesc si-si manifesta liber credinta in ce vor ei.

Solutia este reformarea islamului. Eliminarea cutumelor ce si-au degradat societatea pana la nivelul subuman la care se comporta actualmente si revenirea acestei uriase mase de oameni la un nivel mai apropiat de cel al restului omenirii.
Iar aceasta reforma poate fi eventual sprijinita dar nu poate veni exclusiv din exterior. Cei ce o pot face sunt musulmanii care inteleg prapastia in care i-a aruncat prostia de acum cateva sute de ani.
Multi din ei oameni simpli traitori in civilizatii europene, dar nu numai.

Problema este mai aproape decat credem.
Daca Muftiul Yusuf Muurat ce reprezinta musulmanii din Romania prin „Muftiatul Cultului Musulman din România” a decis sa fie retinut si sa-si mentina comunitatea in stare de calma responsabilitate atunci cand au fost publicate desenele cu Profetul in Danemarca, a facut foarte bine. Legile civilizate formulate in spiritul libertatii, trebuiesc respectate. La fel de bine a procedat cand nu a cedat presiunilor vice-consulului saudit care i-a cerut sa provoace comunitatea musulmana din Romania.

In contradictie cu aceasta pozitie se afla organizatia „Islamul Azi” parte a fundatiei „Taiba” care a a constituit obiectul unor investigatii cu subiect terorist si care promoveaza radicalizarea musulmanilor.

Prin urmare, daca asa pare ca stau lucrurile, cine poate face ceva eficient in contextul in care atatea actiuni antisociale extreme au loc in numele islamului ?

Toti !
De la organele de ordine si serviciile secrete, care trebuie sa dezamorseze atentatele inainte ca ele sa produca efecte si sa puna la pastrare nebunii cu bombe-n buric, la liderii lumii islamice, care trebuie sa-si salveze popoarele de la o nedorita vendetta exterminatoare, in cazul in care nebunia continua si capata noi dimensiuni. Ma indoiesc ca 25% din populatia globului, cea mai lipsita nu doar de forte si mijloace de lupta ci si de simpla existenta, ar putea castiga un conflict armat cu cei 75% din varful dezvoltarii tehnologice si progresului stiintific. Da, pot provoca un rau imens, dar propriei lor comunitati in primul rand.

Toti !
De la politicienii, care trebuie sa actioneze asupra celor de mai sus, ca demni reprezentanti ai popoarelor civilizate ce sunt tinta acestor deraiati social, pana la cetatenii comunitatilor vizati de atacuri, care trebuie sa actioneze deopotriva asupra reprezentatilor politici si asupra concetatenilor pentru mentinerea modului de viata pasnic in spiritul drepturilor umane fundamentale si normalitatii.

Iar comunitatii musulmane ii revine responsabilitatea cea mai mare.
Nu exista toleranta acceptabila a islamului pentru criminalii din sanul islamului.
Tolerarea lor este solidaritate mascata.

Viq

Reclame

53 responses to “Islamul poate fi salvat in primul rand de musulmani

 1. Am patit si eu ca victor,mi-a zburat comentul.Nu-l mai pot reface,m-am straduit sa fiu cat mai aproape de subiect.Sorry!
  Daca se poate salva,m-as bucura mult.

 2. Sint un om mai simplu si nu mai am timp. Ramin la parerea dlui primar:
  ” Primarul musulman al Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, mesaj radical pentru jihadisti: Faceti-va bagajele si plecati dracului de aici”

 3. Pentru ca avem dobitocii nostri: „Premierul Victor Ponta a afirmat ca isi poate „face un doctorat” pe tema constructiei autostrazii Comarnic-Brasov”
  Adica, mey dottoranzilor, Io, Ponta Voievod, pot sa-mi dau dottoratele in ritmul circulatiei pe autostrazi inca neterminate; iau doctoratele si renunt la ele cum vreau, mai `telectualilor 😛

 4. Victor,:) indemnul primarului din Rotterdam rezolva in parte problema,e totusi un inceput bun.

 5. dacä intre ei sunt oameni luminosi cu viziune, trebuie sä
  lupte, ei trebuie sä caute sä nu-i vadä lumea ca pe niste criminali.
  dacä nu o fac, atunci aprobä aceste actziuni de terorism,
  si avem dreptul sä spunem, sunt la fel.

 6. eu pe dobi-ponta nu-l intzeleg, dece sä-si asume totzi,
  cand el cu gasca sunt la guvernare, banii ii au ei, räspunderea
  s-o aibä altzii?????????????

 7. Am vrut sa-l felicit in primul rand pe viqut pentru subiectul propus si foarte bine structurat.
  Si eu cred ca,pe primul plan sta credinta,care reprezinta o atitudine si actiune,de unde deriva acceptarea sau nu si a traditiei si a religiei.In decursul timpului credintele religioase s-au concretizat si afirmat ca factor social si etic ,pornind tot de la credinta in ceva,cineva,de la provocarile vietii.Omul primitiv credea in idei magico-religioase,in fortele naturii si apoi le-a personificat in zeitati.Cultul mortii i-a dominat viata(forma de practica perpetuata pana azi).Cunoasterea si progresul a dus la nasterea cultelor,diversificarea credintelor ,unele au ramas incremenite in obiceiuri ancestrale,altele s-au adaptat modernitatii si nevoilor umane.Religia islamica e la nivelul evului mediu european si trebuie reformat,revitalizat:e o solutie de baza a problemei .

 8. theo,ti-am trimis,verifica.

 9. m-am tävälit de ras, cicä tonta ” stie asa bine proectele autosträzilor”
  cä poate sä-si facä un doctorat.
  poate mai multe, le copiazä.

 10. LIBERALII IL TZIN IN BRATZE PE CHIUARIU

  RUSINE PNL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Este evident ca islamul poate fi salvat, deveni frecventabil, doar de catre musulmani.
  Daca vor continua in felul de acum, cu atentate si indemnul „moarte necredinciosilor (crestinilor)”, vor deveni la fel de nefrecventabili ca fascistii si nazistii.
  Eu as adauga: si comunistii.
  Problema e greu de rezolvat atita timp cit Statele islamice folosesc religia drept Constitutie.

 12. Revenind la berbecii nostri, pe Contributors are Lazaroiu un articol incitant:
  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/regele-iohannis-%C8%99i-premierul-basescu/
  Si nu departe de realitate 😛

  In alt plan, vezi sa nu il revoce, ca s-au chinuit cu puscariasul Nastase:
  „Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut, marţi, decanului Baroului Bucureşti să îl excludă pe Victor Ponta din avocatură, pe motiv că renunţarea la titlul de “doctor în drept” anulează diploma pe baza căreia a fost primit ”fără examen” în avocatură. „

 13. Si, ca mai intotdeauna, apar scenariile:
  http://www.mediafax.ro/externe/teorii-ale-conspiratiei-in-turcia-si-rusia-privind-atentatele-din-paris-le-au-comis-cetatenii-francezi-sunt-uneltiri-politice-din-sua-13762487
  Turcii stiu sigur ca israelienii au provocat atentatele, iar rusii nici nu se indoiesc ca americanii.
  😛

 14. Poate va fi tradusa si in romaneste:
  „Un umor coroziv („cel mai sigur car­tier din Paris a ajuns să fie cel chi­ne­zesc“ e doar un exemplu), dublat de un cadru sociologic și economic de o mare acuratețe (ficțiune, dar de ce sună totul atât de adevărat? – mă întreb eu ne­du­merit) fac din acest nou roman o lec­tură mai utilă decât o mie de tratate (fal­se) de economie sau geopolitică.”
  http://www.revista22.ro/michel-houellebecq–soumission-despre-sfarsitul-unei-civilizatii-si-zorii-alteia-noi-52105.html

 15. Bună seara! 🙂

  Părerea mea este NU!
  A trecut de mult momentul…
  Nonmusulmanii n-au nici un interes în a salva această religie, ci mai degrabă în a o lăsa fără practicanți.
  Musulmanii, atomizați în comunități dirijate de câte un imam care interpretează în interes personal Coranul nu vor înțelege de ce în jurul lor se va ridica „zidul de siguranță” și vor escalada revanșa pentru excludere, amplificând riposta celorlalți, într-o spirală a violenței din care perdanții sunt ușor de ghicit, mai ales din momentul când petrolul va pierde întâietatea ca sursă de energie.
  – mergând tot asa, dispariția lor este o problemă de timp;
  – încercând să se adapteze și să se integreze, atunci nu vor mai fi musulmani. Poate altceva…

  @victor L,
  mult mai ancorată într-un posibil real, desi cu acțiunea plasată într-un ipotetic viitor de peste milenii este Ciclul Dune al lui Frank Herbert. !!! Exclus filmul producție Hollywood, o banală adaptare comercială inspirată de valorosul ciclu !!!

 16. Merita aplauze:
  „Mircea Cartarescu scrie pe contul sau de Facebook, referitor la atentatul de la Paris, ca se desparte „de cei care au gasit oportun sa discute acum, cat inca nu s-au racit tevile armelor, despre limitarile auto-impuse ale libertatii de opinie si expresie, despre ce se poate si ce nu se poate persifla, despre ce poate aparea in presa si ce nu. Cred ca, in contextul in care ne aflam, asemenea concesii facute criminalilor au fost indecente”.”

 17. „A salva” islamul inseamna altceva pentru musulmani decit ideea indusa aici de a fi acceptat de ne-musulmani – e.g. victor L zice cu umor, sper, sa fie „frecventabil” 🙂 (sint f putini musulmani care vad lucrurile din unghiul asta). Situatia e similara cu discutiile de aici in care se prezinta scenarii privind actiunile pe care Iohannis ar trebui sa le faca pentru a fi acceptat de basisti.

  • unde a fost vorba de bäsisti????

   iar se bagä bätzul, altceva nu stii:

   • Vrei sa raspund la intrebarea ta? Ca exista teste destul de adecvate cu intrebari si raspunsuri, sa stii.

    • @adrian: KI nu va fi acceptat de „basisti” pana cand nu va pune in practica planul de tara al lui Basescu. Asa cum au facut, inaintea lui Basescu unii ca Brancusi, Iorga, Noica, Proca, Steinhardt sau Tutea. Dintre cei de azi…nu vad prea multi, iar mai toti candidatii se gasesc pe lista respinsilor lui Ki. Doar un singur exemplu, dar de neointestat: Traian Basescu.

     • nimeni nu sta in acel, cat era, 7%-8%…

      pe Noica si Tutea Iohannis ii iubeste. adica are omu o afinitate pentru legionarism care nu cred ca poate fi negata.

     • asa e,judex 🙂
      Ar fi un gest de onoare pt.KI sa-si revizuiasca pozitia fata de atitudinea din 2012.Pana atunci va plana mereu suspiciunea ca a colaborat cu pucistii.Si mai are si altele de reevaluat.Colaborationusmul lui nu poate tine prea mult pentru a se aseza corect pe traiectoria normala.

     • @purly: mai amerizatule, 7-8% sunt cam 50% dintre cei care incacred ca KI doar a plagiat programul lui TB, da’ n’are si intentia/puterea sa-si (sasi?) puna in practica promisiunile. Sunt sigur ca tu insele-ti nu stii ce pulpa de berbecut se m’anca (mangeaza?) la karmangerie. Tu esti copilul inflorat al lui Falimente, politi____GIOsul?

     • Sint de acord cu tine.

 18. Fierea este o mahalagioaicä ordinarä, se trezeste urland,
  femeia este tipic haitei rosii, tupeisti,prost crescutzi:

 19. Sa fim optimisti.Daca intre timp nu vine apocalipsa sau Ponta nu este ales presedinte al SUA (vezi filmul cu idiocratia) islamul s ar putea sa si rezolve problemele in urmmatorii 5-6 sute de ani.Nu uitati ca ei sunt (socotind de la nasterea profetului ) cam in anul 1400.
  Daca stai sa te gindesti ca la 1400 era crestina , respectivii crestini converteau si cu sabia iar in anul 2000 probovaduiesc toleranta intelegi ca mai sunt sperante.
  Nu stiu daca la vremea respectiva Charlie va mai exista dar ramin optimist in privinta libertatii si fericirii presei.Nu uitati cuvintele biblice (sau pe acolo pe undeva ).Fericiti cei săraci cu duhul caci a lor va fi imparatia…….

 20. In alta ordine de idei as dori sa semnalez exceptionalul talent diplomatic dovedit de MRU.A reusit sa o faca pe Victorita sa dea mina cu Mahalache.
  Blegi sunt americanii astia.

 21. nu v-atzi säturat de Tele-Guvernäri, Tonta este un mizerabi stupid,
  este rasul intregii lumi, ce vrea parvenitul sä demonstreze?

 22. ce golan este tonta, era intr-o veselie, vroia sä arate ce grozav ii
  merge decand nu mai este Bäsescu,tonta este un vagabond pervers
  dar Nuland il stie:

 23. Sa ne amintim totusi cu evlavie

 24. Viq, zau asa, daca nu locuiai in UK as fi crezut, dupa articolul asta, ca esti roman….:) 😀 …..ok man, e foarte interesant si foarte adevarat tot ce scrii tu aici, insa te intreb, de ce arzi asa de dorinta de a salva islamul/pe islamici de ei insisi, la nici 7 zile dupa ce doi de-ai lor au macelarit in mod abject 11…..11 umoristi, in fond, cam de-astia cam ca tine, hmmmm, nu? Zau, parol ca nu te inteleg. Pe Plesu il inteleg, pe CTP, pana si p-ala il mai pot intelege (unde intelegereaprobare) insa….si tu, Brutus? De ce naiba trebuie sa le rezolvam noi toti problemele islamistilor astora, de ce naiba nu si le-or putea ei rezolva la ei acasa?

 25. unde intelegere e diferit de

 26. ‘Neata!

  Mesajul din discursul presedintelui Egiptului este excelent.
  Ramane ca lumea islamica sa-l accepte si sa faca asta. Iar aici incape un semn enorm de intrebare. Cred ca oricum, ar fi un proces extrem de anevoios si de foarte luuunga durata.
  Pentru Occident nu asta-i prioritatea, ci terorismul islamist care se extinde si „globalizeaza”. Ofensiva acestuia trebuie stopata. Dupa mine, asta inseamna solutii radicale de descurajare (si singurul „limbaj” pe care criminalii astia l-ar pricepe, este cel al armelor). In paralel, societatea occidentala trebuie sa priceapa si sa-si asume erorile grave pe care le face de cateva decenii.

 27. Islamo-nazismul nu trebuie salvat, trebuie distrus!

  • extremismul si intolerantza este tipicä primitivismului
   läsatzi parolele si ura pe bloguri.

   • Buna dimineata, Theo 🙂

    Ai dreptate sa respingi extremismul, de oriunde ar veni el. Dar pe de alta parte, riposte dure din partea statelor occidentale, a lumii civilizate, s-ar cam impune. Atentate puse la cale de teroristi islamisti (de tipul situatiei recente din Belgia, unde aveau de gand sa decapiteze oficiali din justitie si politie, din cate s-a afirmat in presa) din fericire (deocamdata) dejucate, urmaresc a aduce in inima Europei atrocitatile care au loc la ei „acasa” de o buna bucata de vreme. Asta nu poate fi oprit si combatut cu mesaje de „toleranta, pace si buna intelegere”. Pe de alta parte, contra-manifestari extremist-anarhice, care ar crea haos, nu sunt nici ele de aplaudat. Este datoria statelor sa-si apere cetatenii si a cetatenilor sa ceara asta celor responsabili.
    Cat despre „afinitatile dintre terorismul islamismului fundamentalist si nazism, ele sunt reale si au origini mai vechi*. A respinge hotarat aceasta barbarie intruchipata de terorism, nu este indemn la ura ci un reflex firesc de auto-aparare la care avem dreptul. Si obligatia.

    *) The Muslim Nazi Connection / https://themuslimissue.wordpress.com/2013/07/19/the-muslim-nazi-connection/

    • Mih,
     de acord, unde nu existä limite in democratzie, duce la anarhie.
     dacä vor sä fie respectatzi , sä respecte si pe altzii, in tzara lor
     si religia lor. vor ajutoare din europa, dar omoarä europenii.
     nigerienii ard biserici, sunt instigatzi la urä si distrugere, dar
     asteaptä ajutoarele, asta este pervers.
     pe de altä parte, nu-mi place cum biserica ortodoxä se bagä peste tot, eu sunt crestinä, dar tot ce e mult este o intoarcere
     la pritivism manipulator.
     toatä ziua predici, bani pt. zidurile bisericilor, dece biserica nu face cämine de bätrani, scoli pt. copii, s-au reabilitare.
     nu cred cä d-zeu te iubeste si ajutä mai mult, dacä te rogi
     in monstruoase biserici.

     • Eu cu „biserica” ortodoxa (fie ea cladire – traditional, de mici dimensiuni, sau forma a crestinismului), nu am nimic. Cu…oamenii care o reprezinta (si ar trebui s-o slujeasca)…da 😛
      Ca tot a fost de curand Boboteaza: una dintre scenele emblematice (din pacate) care se repeta in fiecare an si au legatura cu felul in care ceva…nu-i in regula, este cea a dihoniei ce-i cuprinde pe enoriasi dupa ce asista la slujba (!!!), felul in care se inghesuie, se imbrancesc si isi arunca priviri si vorbe grele la „coada”-imbulzeala pt…apa sfintita. 😦

     • Buna seara tuturor!
      Referitor la Nigeria treaba este incurcata rau si nu o spun asa din ce am citit in ziarele europene ci din ce vad si aud aici.
      Aici organizatia Boko Haram, care nu are nici o tinta, omoara fara nici un motiv.
      Sunt in posesia unui film in care ataca o baza militara si soldatii parasesc locul si lasa la indemana lor armament , munitie usoara si grea.Cei de aici vorbesc de un fel de conspiratie intre guvern si Boko Haram pentru ca au lasat tehnica militara la indemana lor.
      Pe 11/feb va fi primul tur de scrutin la alegerile si dupa cred ca iara va fi razmerita ca in 2011.

     • Salut, @dorian 65!

      HAI ACASAAA!!!

   • Exact asta spun si eu. Islamo-nazismul este primitiv, extrem si intolerant. Distruge societatea. De aceea trebuie distrus primul.

 28. Dorian,
  sä te intorci sänätos acasä.
  imi inchipui cä este un iad, sunt oameni simplii usor de manipulat.
  ai grije de tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s