Antract – 15 Ianuarie

Update: Mihai Eminescu in presa vremii sale (doar?)

“De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politiceste sus si economiceste jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizaţia economică e muma celei politice.

Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos.
Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, si că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata cum că o seamă de judecători si de administratori în România sunt tovarăsi de câstig ca bandiţii de codru. Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul si totusi nu numai acestea, ci multe altele
s-au întâmplat si se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.
Nu există alt izvor de avuţie decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.
Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puscărie.
Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.
Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune.
Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunţă. Acest om este menţinut în funcţie, dirijază însusi cercetările făcute contra sa; partidul ţine morţis a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor si trec, totusi, drept reprezentanţi ai voinţei legale si sincere a ţării. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscărie.” (Un articol scris de Mihai Eminescu in presa anilor 1870-1889)

sursa  http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/mica-antologie-patriotismului-amarit

Mih

36 responses to “Antract – 15 Ianuarie

 1. Poezie și teorie stiintifică, topite laolaltă în creuzetul geniului și exprimate in cuvinte pe înțelesul oricui:

  «…Porni luceafarul. Cresteau
  În cer a lui aripe,
  Si cai de mii de ani treceau
  În tot atâtea clipe.

  Un cer de stele dedesupt,
  Deasupra-i cer de stele,
  Parea un fulger nentrerupt
  Ratacitor prin ele.

  Si din a chaosului vai,
  Jur-împrejur de sine,
  Vedea, ca-n ziua cea de-ntâi,
  Cum izvorau lumine;

  Cum izvorând îl înconjur
  Ca niste mari, de-a-notul…
  El zboara, gând purtat de dor,
  Pân’ piere totul, totul;

  Caci unde-ajunge nu-i hotar,
  Nici ochi spre a cunoaste,
  Si vremea-ncearca în zadar
  Din goluri a se naste.

  Nu e nimic si totusi e
  O sete care-l soarbe,
  E un adânc asemenea
  Uitarii celei oarbe.»

 2. Mihai Eminescu – despre politicienii romani

  De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politicește sus și economicește jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizaţia economică e muma celei politice. Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos.

  Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, si că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata… cum că o seamă de judecători si de administratori în România, sunt tovarăsi de câstig ca bandiţii de codru.

  Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul si totuși nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat și se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar. Nu există alt izvor de avuţie decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.

  Mita e-n stare să pătrunză orișiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii.

  Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puscărie. Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.

  Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune.

  Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunţă.  Acest om este menţinut în funcţie, dirijază însusi cercetările făcute contra sa; partidul ţine morţis a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor si trec, totusi, drept reprezentanţi ai voinţei legale si sincere a ţării. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscărie.

  Un articol scris de Mihai Eminescu (in presa anilor 1870-1889)

 3. Scuze Mih ….sterge postarea asta ,voiam altceva …am copiat greșit

 4. Testamentul politic al lui Eminescu

  Şi, întrucât, “se-înţelege – de la sine n.n. – că în judecarea diferitelor partide politice trebuie să deosebim pe cele sincer politice de cele pretinse sau pretextate politice”, suntem datori să spunem că, ”partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale” – care, ”păstrând numai coaja legilor şi goala aparenţă, calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor, fac tocmai contrariul de ceea ce au promis mandanţilor lor şi trec, totuşi, drept reprezentanţi ai voinţei legale şi sincere a ţării”… În cadrul lor, ”organizarea nu înseamnă decât disciplina oarbă a unei societăţi de esploataţie sub comunii şefi de bandă. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei,

  Dă clic pentru a accesa testamentul_politic_al_lui_mihai_eminescu.pdf

  • night, 🙂 ce inseamna?
   Ca in decursul vremii,politica a stagnat ,partidele politice „nu sunt partide de principii ,ci de interese personale

   Of ce idei macabre imi trec prin minte si ma gandesc sa invoc Apocalipsa,(Armachedonul) pentru a lua totul de la inceput ,
   si a starpi pentru vesnicie samanta urii si raului ancestral.

 5. Eminescu, despre Liberalism/ partidul rosu, cel care, spunea tot el, aduce comunismul

  http://iconoclastdebunker.files.wordpress.com/2012/11/dscn73311.jpg?w=500&h=667

  „O serioasă turburare socialistă ameninţă Europa. Cetăţenii liberi, independenţi şi înfrăţiţi ai republicei universale, cari la noi sînt reprezentaţi prin partidul roşu, încearcă a răsturna toate formaţiunile pozitive de stat, şi dacă n-o vor putea face aceasta, ceea ce e de mai nainte sigur, totuşi vor încerca s-o facă pe calea lor obicinuită a atentatelor, scenelor de uliţe, turburărilor etc., iar acele încercări încep a-şi arunca umbrele de pe acum.

  Noi, cari sîntem siguri că victoria principiilor liberale-socialiste însemnează moartea oricării culturi şi recăderea în vechea barbarie, vom combate tendenţele lor, ori în ce punct s-ar fi ivind.”

 6. „Punte” (liberala) peste vremi:
  Zilele „Eminescu”, politizate. Iohannis, premiat la Mehedinți ca „scriitor de talie europeană”: Volumul „Pas cu pas” a fost motivul acordării distincției de către juriul unei manifestării culturale. Premiul a fost ridicat de consilierul prezidențial Andrei Muraru, care a mulțumit în numele președintelui.

  http://www.evz.ro/zilele-eminescu-politizate-iohannis-premiat-la-mehedinti-ca-scriitor-de-talie-europeana.html

  • Pas cu pas. Cu subtitlul: Zig zag.

   • ziG(IOP1) zaG(IOP2)

    • Ce va plac voua formulele metotehnice.Eu le exercitam in facultate pentru a retine anii si numele unor cnezi muscali pe care nu-i retineam altfel nici in ruptul capului.Si mi-au fost de folos ca obtineam note maxime.
     Si aum,ce inseamna G(iop1)zaG(iop2) ca sunt in ceata…..daca nu cumva e ceea ce intuiesc -Coalitia uslamista din 2012 si aceea de acum datorat alesului KI.

  • Mii de multumiri pentru „Antractul tau.
   Eu am dat un mic preludiu de ieri,asteptam urmarea si consistenta aniversarii.

   Ce poate fi mai vizionar si devenit contemporan decat Glossa lui Eminescu
   Vreme trece, vreme vine,
   Toate-s vechi si noua toate;
   Ce e rau si ce e bine
   Tu te-ntreaba si socoate;
   Nu spera si nu ai teama,
   Ce e val ca valul trece;
   De te-ndeamna, de te cheama,
   Tu ramâi la toate rece.

   Multe trec pe dinainte,
   In auz ne suna multe,
   Cine tine toate minte
   Si ar sta sa le asculte?…
   Tu asaza-te deoparte,
   Regasindu-te pe tine,
   Când cu zgomote desarte
   Vreme trece, vreme vine

   ………………………………….
   Viitorul si trecutul
   Sunt a filei doua fete,
   Vede-n capat începutul
   Cine stie sa le-nvete;
   Tot ce-a fost ori o sa fie
   In prezent le-avem pe toate,
   Dar de-a lor zadarnicie
   Te întreaba si socoate

   ………………………………….

   Nu spera când vezi miseii
   La izbânda facând punte,
   Te-or întrece nataraii,
   De ai fi cu stea în frunte;
   Teama n-ai, cata-vor iarasi
   Intre dânsii sa se plece,
   Nu te prinde lor tovaras:
   Ce e val, ca valul trece

   • Servus, Dora 🙂

    Cu placere! 😀
    Si gand la gand…Tocmai ma pregateam sa aduc Somnoroasele tale de ieri (ca se lasa seara) si…Glossa de mai jos:

 7. salut copaceni 🙂 marele cu adevarat mare intelectual si patriot Eminescu a adeverit in toate luarile lui de pozitie civica alaturi de cele de atitudine elitist intelectuala adevarul necontestat ca nu exista progres ,,politic,, fara progres economic si social al natiunii…si a descris foarte exact matricea optima in care o societate umana poate progresa…cinste corectitudine polica si sociala a unei natiuni condusa de o elita competenta si dedicata idealului national relevant in contextul istoric si social economic determinat …fara o elita adecvata contextului istorico-geo-politic determinant…natiuni dispar sub presiunea vremilor pentru ca nu sunt in stare sa produca elita conducatoare adecvata succesului unei strategii nu numai de supravietuire dar si de dezvoltare in proiectia viitorului natiunii pe care se revendica a o reprezenta…punct si de la capat inseamna a porni la drum cu o clasa politica noua curatata de corupti si oportunisti-impostori…inseamna de a pastra si a urma par cursul Ro stat de drept si partener de nadejde al ue-sua deschis de TB..continuarea luptei anti-coruptie si asezarea institutiilor statului de drept pe fundamentul statelor democratice constitutional functionale ale alitilor nostri occidentali…orice abatere de la acest parcurs nu trebuie acceptate de poporul roman din partea clasei politice defecte democratic fara sanctiune constitutional-juridica- si numai in ultimul rand-electorala din partea corpulyui civic-societal…politrucii trevuiesc siliti sa inteleaga ca societatea este in avans fata de politrucii ramasi in era …mafiei penale

 8. scuze pemtru typo…intelegeti voi ce vreau sa spun…

 9. Primul documentar despre Eminescu, realizat in 1914, de Octav Minar :

 10. In loc de concluzie,hotarare decisiva,din punctul meu de vedere, pentru ziua de azi::geniul universal eminescian reprezinta NEMURIREA , pentru mine, pentru tine ,pentru intreaga umanitate.Nu e niciun adaus superfluu , nu e emfaza,exagerare pompoasa-e crezul meu sincer. 🙂

 11. Si sa inchei ziua magnifica cu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s