Testul elen

Partidul radical de stanga pare sa fi castigat alegerile in Grecia. Sustinerea populara ce rezulta de aici, pentru o politica financiar-economica evident absurda, este din punctul meu de vedere cel putin ingrijoratoare.

Bolboroselile aberante ale lui Alexis Tsipras ce reuneste in aceeasi fraza renuntarea la politica de austeritate pe de o parte si nerespectarea cerintelor creditorilor UE pe de alta parte, sunt tipice as spune pentru genul discursului de stanga.
Un fel de negarea negatiei si aprobarea afirmatiei urmata de negarea afirmatiei si aprobarea negatiei inainte de a pune un amarat de punct.
Nu intru in amanunte aici, Sorin Ionita explica aici  excelent falsitatea si lipsa de coerenta a discursului stangist.
Dar penibilul discursului, cu autor cu tot, paleste in fata ecoului pe are acesta l-a avut in urechile grecilor. Orice nebun poate spune orice tampenie. Doar vorbim de „libertatea de exprimare” de o vreme. Nu e nici o problema aici.
Dar daca o tampenie e si aprobata democratic de o majoritate, atunci chiar avem o problema.

Asa cum era de asteptat, Francois Hollande a sarit sa-l felicite in timp ce David Cameron si-a manifestat ingrijorarea privind viitorul constructiei europene in urma acestor rezultate.

Ceea ce inseamna ca politica UE in fata noii provocari elene va fi ….. in consecinta !
Adica ????
Adica nu stim.
Daca puterea de la Bruxelles se va incapatana sa mearga pe drumul tembel pe care au mers pana acum si sa dea IAR alte miliarde celor care au terminat deja de papat pomana anterioara, subventionand practic nemunca si lipsa de responsabilitate sociala, tendinta separatista a unor state ai caror cetateni se simt furati de aceasta politica (in speta UK, dar nu numai) va creste.
Daca insa se va hotara sa-si puna la colt elevul lenes ce refuza cu incapatanare sa-si faca temele, chiar si dupa orele suplimentare de meditatie gratuita, constructia europeana poate mai are o sansa.
Practic provocarea elena ce incepe in acest moment este un examen pentru UE.

Pericolul cel mai mare la adresa UE il poate reprezenta impresia liderilor europeni ca solidaritatea si altruismul cetatenilor din tarile ce finanteaza efectiv bugetul comunitar ar fi suficient de puternice pentru a suporta cheltuieli suplimentare cu mofturile elene.
Nu e.
Oamenii nu functioneaza asa.

Ernst Fehr si Simon Gächter au publicat prin 2002 un articol/studiu in revista „Nature” privind apetenta umana pentru „pedeapsa altruista”.
Un fel de „simt al dreptatii” daca vreti, adica implicarea cetatenilor pentru a face dreptate chiar daca aceasta implicare nu doar ca nu le aduce nici un castig personal ci, mai mult, presupune o cheltuiala suplimentara.

Respectivii economisti au imaginat „un joc” in care participantii puteau dona anonim o suma care dupa fiecare tura era dublata de experimentatori si apoi totalul (re)distribuit in mod egal jucatorilor.
Un castig net, clar, determinat direct de participarea fiecaruia.
Ai zice ca nimic nu impiedica ca toti sa participe cu maximum posibil.
Realitatea a fost alta.
Unii au preferat sa nu mai dea nimic si doar sa beneficieze de ceea ce se obtine din contributia celorlalti !
Human nature !
Recunoastem aici un tipar in care grecii se incadreaza perfect.

Studiul de fapt incepe din momentul in care experimentatorii, la cea de-a saptea tura, au anuntat ca cei ce doresc pot plati ceva suplimentar (si nerambursabil) pentru a fi identificati si „pedepsiti” cei ce nu contribuie la castigul oferit de experimentatori.
Instantaneu situatia s-a schimbat.
Au disparut practic cei ce incercau sa-si insele semenii folosind sistemul.

Ceea ce au dovedit economistii austrieci prin acest studiu este ca „pedeapsa” drept consecinta a incalcarii regulilor este nu doar fireasca si necesara dar mai ales eficienta si duce la o intarire a cooperarii si legaturii dintre oameni in timp ce tolerarea erorilor duce la separatism si disolutie sociala.

Cu alte cuvinte, daca liderii europeni cred ca prin tolerarea atitudinii actuale rezultate din votul elen si continuarea subventiei aiuritoare de pana acum ar contribui la strangerea relatiilor dintre popoarele uniunii se inseala grav.
Dimpotriva, asta duce aproape sigur catre o ruptura, altminteri normala daca intelegem mecanismul.
Sa vedem ce va urma !

Viq

Anunțuri

72 responses to “Testul elen

 1. la articolul
  http://www.contributors.ro/global-europa/la-ordinea-zilei-destinul-radicalismului-de-stanga-din-grecia-%C8%99i-nu-numai-de-acolo/
  exista un comentariu interesant:

  „Radu Ciorobatca spune:
  26/01/2015 la 21:18
  Stimate Domnule Tismaneanu,
  Traim intr-o lume nebuna in care in afara terorismului fundamentalist islamic se contureaza unul, cred eu, si mai periculos…. “terorismul financiar”. State civilizate refuza sa-si mai achite datoriile suverane. Efectele sunt la nivel global. Ma tem sa nu devina o moda…
  Oare ce tara va repeta scenariul Greciei ?
  ………………………………

 2. Buna dimineata!

  Lucrurile sunt complicate, mai complicate in „detalii” decat oi avea eu habar, dar atata lucru poate pricepe oricine: o cedare in fata pretentiilor extremei-stangi elene (ceea ce ar insemna continuarea mai vechilor erori) din partea UE, FMI, BCE, ar fi o tampenie. Una de proportii. Si parca nu-i cel mai potrivit moment si context pt asa ceva

  (…)Baza dură a Syriza vrea extinderea cheltuielilor guvernamentale, naționalizarea sectoarelor economice în care statul are o participație majoritară, creșterea aparatului de stat și revenirea la nivelurile de salarizare și pensii dinaintea bailout-ului. Ar fi ca și cum Grecia ar alege drept leac aceeași otravă care a adus-o în colaps: aparat de stat supradimensionat, clientelă politică privilegiată, sindicate atotputernice și o clasă politică dedicată idealului etatist. Dacă, așa cum vor comuniștii radicali din Syriza, Grecia va refuza să își plătească datoria și va ieși din zona euro, atunci însăși apartenența sa la Uniunea Europeană va fi pusă în discuție. Ar fi un eșec major pentru UE să piardă o țară pe care nu a fost capabilă să o ajute să treacă peste încercările crizei euro (…)

  (…)Scenariul la care visează grecii este ca toate promisiunile lui Tsipras să devină realitate. Bruxelles-ul și Berlinul cedează de teama consecințelor unui eventual Grexit, datoria este redusă masiv, măsurile structurale sunt abandonate, iar Atenei i se permite să cheltuiască după pofta inimii pentru a stimula consumul și în cele din urmă, așa cum crede stânga, creșterea economică. Ar fi sfârșitul austerității în Europa, victoria micului David comunist în fața Goliat-ului capitalist german. Tsipras și-a făcut, de altfel, din Germania principalul inamic și la ultimul miting electoral a avertizat că nu va face niciodată o alianță cu vreun partid care susține politicile cancelarului Angela Merkel (…)
  O astfel de victorie ar reprezenta o rampă de lansare politică neprețuită pentru partidele populiste de stânga și extrema-stângă din celelalte țări din sudul Europei, în special din Italia și Spania, care așteaptă cu mult interes să vadă deznodământul experimentului grecesc. Dacă Uniunea Europeană și Germania cedează în fața Greciei, atunci vor folosi arma precedentului elen pentru a împinge lucrurile mai departe și să ceară, la rândul lor, un tratament similar. Deja în Spania formațiunea de extremă-stânga Podemos câștigă constant în sondaje și dacă va continua în același ritm, are șanse să câștige alegerile programate spre sfârșitul anului(…)

  http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/grecia-poate-produce-o-ruptura-in-inima-europei-365112

  • Tupeu stangist la maxim? – Tsipras vrea nu doar sa nu mai plateasca datoriile (& sa nu respecte conditiile creditorilor) dar mai si cere „ajutor de urgenţă” din partea Bruxelles-ului pentru gestionarea „crizei umanitare” din Grecia. Inca un exemplu de ne-asumare responsabila a problemelor si victimizare – tipic pt populismul de stanga.

 3. bunä,
  grecului ii este egal ce se intamplä, este din acelas aluat cu mitomanul Ro.RANJET DE TAMPIT SI POPULISME.

 4. ce „supärare” cel mai mare gunoi al Romaniei- felix-VARANUL
  rämane in puscäri.

 5. Despre latura politica e testului economic-financiar elen:

  (…)Alexis Tsipras întruchipează profilul acestui nou mesianism populist aflat în căutarea unei identităţi şi a unei respectabilităţi prin guvernare. Opţiunile sale nu au nimic întâmplător-ele sunt modelate de o tradiţie comunistă elenă şi internaţională de la care se revendică. Socializarea sa în mediile comuniste din Grecia este doar o parte din parcursul său de educaţie. Tsipras este îndatorat nu atât dogmatismului brejnevist, cât energiei destructive guevariste. Pasiunea pentru Guevara ( împărtăşită cu un alt socialist european, Victor Ponta) este blazonul de nobleţe asumat de autenticii radicali. Aventura, iar nu încremenirea, pare să fie crezul noului populism grec (…)

  (…)Triumful Syriza din Grecia nu este un accident local, ci parte din avansul unei formule politice hrănite de iresponsabilitate, delir demagogic şi egalitarism destructiv. Alexis Tsipras poate fi doar unul dintre chipurile Europei viitoare.

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/syriza-si-viitorul-luminos-al-europei/

 6. DESPRE GRECI , POT SÄ VÄ SPUN MULTE
  NORA MEA ESTE GRECOAICÄ; EA ESTE OK,
  DAR FAM: EI………………sä aibä tot, sä nu facä nimic.

 7. Salut prieteni!Syriza a spus că “planul său de urgenţă” va costa 12 miliarde de euro. Asta aşa…întro primă fază. Intrebarea care se pune este cine şi în ce condiţii va da aceşti bani? Sau mai bine zis, cine va decide ca aceste sume (colosale) pot fi alocate? Işi vor tăia politicienii europeni şi americani singuri ,,craca de sub picioare” creditànd o formaţiune radicală, creind astfel un precedent cu efect de bumerang asupra propriilor ţări, asupra formaţiunilor lor politice şi, nu în ultimul rànd, asupra propriului lor viitor politic? Formaţiuni radicale sau extremiste din ţările lor de origine aşteaptă (momentan) la cotitură!

 8. Salut din coltisorul meu din Ardeal 🙂

  Nu e nicio mirare,se stie doar ca,in perioade de ciza economico financiara (si inca una profunda si care se tot prelungeste ca aceea de acum) consecinta imediata este proliferarea regimurilor de extrema stanga sau dreapta ,premisa sigura a conflictelor militare.Nu spun mai mult,doar ca ,intotdeauna apare o veriga slaba ,care in acest caz poate fi Grecia.

 9. salve prieteni 🙂 ce sa zic …vorba unui clasic in viata…interesante vremuri am ajuns sa traim…din pacate se prefigureaza repetarea greselilor din anii 30 ai secolului trecut…democratia in statele emisferei vestice s-a deteriorat constant in ritmul in care clasa politica occidentala s-a depreciat calitativ atat profesional cat mai ales moral-etic pana acolo incat la conducere fiind contribuie la alterarea vietii politice si sociale pana acolo incat a ajuns sa fie cauza si efect al amenintarii securitatii nationale unionale continentale si in final…globale…in opinia mea statele traditional democratice prin politicile gresite ipocritcorecte politic au incurajat coruptia imbogatirea nelegala abuziva a unor clanuri politice mafiotizate de talhari corporatist-infractionali…rezultatul saracirea populatiei anihilarea clasei mijlocii franarea initiativei private bazate pe creativitate munca si acumulare corecta…cu alte cuvinte s-a dus de rapa democratia adevarata…statul de drept….siguranta cetateanului…dezvoltare sustenabila si a facut loc unei clase de imbogatiti peste noapte din frauda care au acaparat statul democratic direct prin implicare in politica sau indirect prin lobbyismul mercenar al grupurilor de interese nelegitime,tranformandu-l in stat mafiot birocratic si cleptocrat…actualii politicieni sunt de fapt niste marionete…niste politruci care ne-au pierdut valorile democratiei la ruleta mafiotilor financiari si asasinilor economici…in prezent starea natiunilor euro-atlantice arata ca in anii marii crize economice dinaintea celui de-al doilea razboi mondial…cand la fel ca si astazi populistii si extremistii pot apare pe scena politica instaurind dictaturi cu secera-ciocan sau zvastica…tot un drac extremist se cheama…din toata europa mi se pare corecta atitudinea si masurile propuse de polonezi…consumatorul eliberat nu de responsabilitate dar de abuzuri si inselaciuni iar bancile sa suporte consecintele unor riscuri pe care si le-au luat si ei nu numai consumatorul…plus curatarea coruptiei si recuperarea pagubelor din averile furate…nu nationalizare ,,statul nu trebuie sa pompeze bani in buzunarul hotilor bancheri pe motiv ca sunt prea mari ca sa dispara…o banca privata poate da faliment ca orice companie comerciala prost administrata…care-i problema…lozinca populistilor se bazeaza pe adevarul care zice ca 1% imbogatiti fraudulos detin toata bogatia unor natiuni in defavoarea a 99% jefuiti sau tranformati in sclavi…nu este de mirare ca prinde semiminciuna asta pe masura ce neputinta guvernantilor devine din ce in ce mai evidenta…in aceasta situatie ma tem ca viitorul imediat nu arata de loc bine…

  • emily,:) ai venit sa dezvolti o ideea pe care am enunta-o timid mai sus,apeland la cunostintele mele istorice..Marile puteri financiare si politice si-au urmarit interesele in orice conditii,cu atat mai mult in perioade de recesiuni economice.Revenirea la situatii comparabile cu trecutul ,se confirma axioma revenirii pe spirala evolutiei istorice a ciclicitatii.
   Sunt de acord cu tine ca,in evolutia statelor democratice,la un moment dat ,s-a produs o deviere care a permis proliferarea celor doua tipuri de dictaturi extremiste-de stanga sau dreapta- si ca „recuperarea pagubelor din averile furate (nu nationalizare)”devine o necesitate stringenta.

 10. Un comentariu interesant pe ziare.com.Pe langa intentii contine si un sambure de adevar.
  „DAN-795
  Rank user: x5
  27.01.2015, 08:41

  Nu avem niciun dubiu ca ajutorul rusesc poate fi

  chiar mai exploziv decit cel de care a avut parte Ucraina si , instalarea de baze militare a fost o dorinta mai veche a imperiui sovietic sau, cum s-o mai numi el .

  Ajutoarele primite pina acum de la CE , a evitat aceasta dorinta de imperialism cu fata umana , si de o suprapopulare cu turisti rusi a insulelor grecesti … va ceda vestul ? , credem ca nu-i decit o negociere cu rachetele pe masa

 11. De de alta parte”Nu mai are Rusia bani de ajutoare pentru altii… S&P i-a coborat ieri ratingul la junk… investitii straine-iok, miliarde din petrol-iok… cheltuieli cu razboiul si armata-cat cuprinde… banci si companii de salvat-fara numar…
  ‘ zice un comentator dr.Strangelo.

 12. Iata ca, dupa o serie de frecvente aparitii in presa + comentariile starnite pe marginea acestora si a declaratiilor sefului SRI, Maior si-a dat demisia:

  BREAKING NEWS George Maior si-a dat demisia de la sefia SRI, Iohannis i-a acceptat-o

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19213162-george-maior-dat-demisia-sefia-sri.htm

 13. Mih, 🙂 era si timpul. Si-a luat-o in cap si s-a implicat prea mult in politica. si s-a dovedit un sustinator al pesedistilor.
  Spuneam ca era timpuldupa declaratia dumnealui ca-si da demisia in cazul victoriei lui KWI.N-a facut-o la momentul optim si a iesit pe sticla cu declaratii socante,atacand CCR-ul.Sa se duca acolo unde ii este locul,alaturi de finutul Ponta(cred ca asta-i relatia) si sa intareasca masinaria de partid cu datele secrete pe care le detine.

  • Servus, Dora 🙂

   Turcescu (pe pag de fb): Deci, cine va face primul propunerea cu Maior prim-ministru si guvern de larga uniune? Asa, pentru interesul national, cum ar zice nea’ Gabi Oprea

   Si tot el zice ca pe surse se vehiculeaza numele lui Teodor Atanasiu ca viitor sef SRI

   • Chiar sunt tare curios sa vad rezerva de cadre a nPNL, atat pentru SRI cat si pentru SIE. Ce bine ca Mahalache e deja ocupat, dar gandul ca alde Atanasiu si Dobritoiu sunt deocamdata cam someri imi da fiori. Daca i-o da prin gand nPNL sa ii „pedepseasca” dupa reteta aplicata lui B Olteanu?

    • Daca se pastreaza „tendinta” evidentiata de numirile de pana acum la Cotroceni si in fruntea PNL si daca ma gandesc ce fel de oameni ar mai putea fi in „rezerva” aia („cadre”, desigur 😛 ) dupa 2012 (ca sa nu ma duc mai departe in urma)…

     • Un film se face cadru cu cadru. Bun sau prost. KI nu intelege ca un stop cadru nu inseamna un film. Cred ca „rezerva de cadre” din nPNL este doar o colectie de filmari anterioare, in regia lui Voiculescu si/sau Patriciu.

   • Mih,
    eu l-am auzit pe Turci ca se vehiculeaza pe mai multe surse numele europarlamentarului Hellvig ,n-am retinut al cui apropiat este.
    Se strica cutuma introdusa de Base de a propune o persoana din opozitie,asta in cazul ca pleaca pesedeii de la guvernare.

  • @dora, eu cred ca Maior si-a trecut deja examenele. Cum laude de la referentii externi. Demisia asta mie imi spune ca acesta este, de azi, profesor. Adica el pune intrebarea, iar KI trebuie sa raspunda. Sper sa ia nota de trecere.

  • Salut dora !
   ,,s-a dovedit un sustinator al pesedistilor.” Prin ce anume ? Nu de alta dar perceptia era ca Maoir era subordonat lui Basescu ?! Era acuzat de antibasisti hard ca a subordonat SRI-ul fostului presedinte)

   • @Loda,
    La intrebare va decide Dora (asa-i corect) daca si ce iti va raspunde (eu am o varianta de raspuns, dar nu conteaza)
    Insa am o curiozitate si niste nelamuriri (poate ma ajuti): „perceptia era” – a cui? A ta, inclusiv? Acuzatiile despre care vorbesti au si fost argumentate, dovedite? Daca da, cum? Daca nu, ce valoare are aducerea lor in discutie? Doar ca suport pt „perceptii”?

    • Mih:
     Nu, nu a fost perceptia mea, am specificat a antibasistilor ,,hard” ori eu ma consider antibasista ,,soft” 🙂 Am adus in discutie visd-a-vis de afirmatia Dorei ca Maior ,,s-a dovedit un sustinator al pesedistilor”;atentie ,,s-a dovedit’ nu parea a fi, deci eram curioasa sa vad ce anume a dus-o la aceasta concluzie.Logic, nu ? Cat ma priveste pe mine ,eu l-am perceput ca relativ obiectiv in plan intern si foarte sustinut de partenerul nostru strategic. Urmaresc cu mare curiozitate cariera sa in viitor, am impresia ca nu se va intoarce la catedra.

     • Multumesc!
      PS
      Doar un punct de vedere: in locul tau m-as fi limitat strict la intrebarea adresata Dorei si nu as mai fi adaugat „perceptiile” si „acuzatiile” (mai ales daca nici nu le impartasesti, cum spui si nici nu vad din raspunsul tau ca ar exista argumente/dovezi pt ele). Ar fi fost un + pt credibilitate si un – pt…”perceptia” betisorului bagat prin gard. 😀

     • Mih :
      Eu, in general caci altfel nimeni nu e perfect, cand fac o afirmatie o fac in baza anumitor date sau lucruri citite si retinute.Doar daca te uiti la comentariile din articolul din Hotnews care anunta demisia lui maior si poti sa vezi ca perceptia despre Maior ca ,,basist” (repet, dupa parerea mea exagerata) a existat si inca exista :
      ,, Inca un sef al „serviciilor secrete basiste” este Inlaturat „(ty, utilizator,14:07)
      ,,A reusit acest domn si cu Basestii lui sa faca mai multa politie decit altecva” (anonim 16:42)
      ww.hotnews.ro/stiri-esential-19213162-george-maior-dat-demisia-sefia-sri.htm
      Am retinut ce ai fi facut tu, eu am facut altceva ,punctul meu de vedere a fost, usor, diferit .

     • Inca un comentariu ,in aceeasi nota de la aceeasi sursa :
      ,, Maior ca Maior… (Marţi, 27 ianuarie 2015, 16:50)

      Gustav555 [utilizator]
      Dar astept cu interes demiterea lui Coldea, cel mai tare ghimpe lasat de Basescu in SRI. ”

     • N-as fi insistat cu citate care nu reprezinta argumente valide si/sau dovezi certe, ci doar „perceptii” si „acuzatii” fara acoperire. Mai ales daca mai si afirm ca nu le impartasesc.
      Si punct (dpmv)

   • Iti dau doar un singur argument.Este apropiat de Ponta(seful pesedeilor) prin relatie de rudenie si nu o data se vorbea de concedii petrecute impreuna.Este adevarat ca antenele vuiau despre sefii serviciilor ca oameni ai lui Base ….da, expresedintele a facut aprecieri la adresa activitatii lor,ceea ce a intarit multiplele referiri pozitive din rapoartele MCV.
    Base a colaborat bine cu seful SRI,ceea ce nu l-a impiedecat l ca la sfarsit de mandat sa precizeze ca serviciile s-au intarit prea mult si e nevoie de un control mai riguros. In timp ce Ponta nu s-a oprit din laude la adresa nasului in aceste zile.Nu-mi plac speculatiile,dar se intrevede un plan gandit dupa esecul usturator din 16 nov. si daca va fi nevoit sa plece de la putere ,lasand locul nasului Maior.Se poarta impartirea puterii in familie,nu?

 14. ATANASIU; este un papä lapte, nu Bäsescu l-a desfintzat si reclamat
  a fost Säftoaica.mie nu-mi place el ca om.

  • Te-nteleg, @theo: Atanasiu nu prea aduce nici cu Pkaton, nici cu Aristotel. Nici din fata, nici din profil. Din profil aduce mai curand cu Ponta.

 15. Dobritzoiu, un intrigant de soi, asearä il inegrea pe Bäsescu
  la Guitz TV.-asta nu este si asa cam murdar.

 16. sotzul meu era supärat,
  dece nu-.l i-a si pe PONTA cu el.?
  PONTA-DEMISIA

 17. undeva la un serviciu, o sä fie MRU

 18. Apropo de SRI, cred ca e bine sa nu uitam unele evenimente recente:
  Operatiune speciala a SRI impotriva Moscovei

  [Lucrurile sunt complicate si „increngaturile” + semnificatia unor evolutii interne, poate inca nu pe deplin clare.]

 19. Ia sa vedem cum mai stam cu banarea…
  Ce credeti, Sorina Matei e acoperita sau nu?
  Interventiile ei recente par sa indice acoperirea. Mai ales daca ne amintim de anumite aluzii pe care i le-a facut Turcescu cand si-a „confesat” „acoperirea”.

 20. Deputaţii ucraineni au votat, marţi, pentru numirea Rusiei drept un „stat agresor”, un gest care oficializează poziţia Ucrainei privind implicarea explicită a trupelor ruseşti în estul ţării. 271 dintre cei 289 de deputaţi au votat acest document, conform Ukraine Today.

  Totodată, Rada a votat pentru desemnarea republicilor autoproclamate din Doneţk şi Lugansk drept organizaţii teroriste. (Gandul)

 21. Interviu :
  – Reporter: Domnule PM, am înţeles că, în urma negocierii purtate de dumneavoastră, din cele 600 de milioane de $ pe care n-i datora Kazahstanul pentru Petromidia, urma totuşi ca 200 de milioane de $ să fie plătite de aceştia. Cum se face că, deşi a trecut atàta timp, aceşti bani nu au ajuns încă în ţară?
  – Victor Viorel Ponta: Acest lucru presupune o operaţiune birocratică mai complicată şi ( tineţi-vă bine!) niciun funcţionar din ministere nu vrea să semneze vreun act, de frica procurorilor lui Băsescu…
  ?????????!!!!!!!!!!

  • florin,
   daca sunt atat de tematori de ce mai stau in functie?D-le Ponta,matale esti cel mai fricos de aceea ai facut pe drac’-n patru sa delegi responsabilitatile semnarii de acte subordonatilor.Nu ministrii si functionarii au fost la negocieri in Kazahstan ,nu ei s-au laudat cu marea afacere care ne va propulsa in stele.
   Si pe urma si matale esti procuror,nu dottore,iti denigrezi breasla din care faci parte?

 22. PROCURORII SUNT COLEGI;VERI SI PRIETENI CU EL P.
  si asa l-au ocrotit si acoperit prea mult.

 23. On topic

  Bogdan Calehari:
  DIN 1832, ANGELA MERKEL ȚINE GRECIA CU ZĂBALA-N GURĂ. ACUM, SYRIZA O VA SALVA

  (…)Grecia este iar number one mediatic pentru că Tsipras le-a promis grecilor salarii și pensii ca pe vremuri – nu Ponta, Tsipras – iar grecii l-au ales pe Tsipras, adică stânga radicală, să conducă Grecia. Asta-i ca și cum ai fi contractat cancer când te-au condus socialiștii și, pentru ca era nașpa, acum îți injectezi Ebola.

  Dar dacă Tsipras a promis… Churchill le-a promis englezilor sânge și lacrimi, ca să-i determine să obțină victoria, dar Churchill n-a vorbit și nici n-a fost ca Tsipras pentru simplu fapt că englezii n-au fost și nu sunt ca grecii(…)

  De la obținerea independenței în 1832, grecii au băgat în ei ouzo pahar după pahar și au trecut, înșirându-și liniștiți boabele mătăniilor, de la un faliment la altul (…)

  În 1898, Europa a iertat Grecia de datoria sa și a pus-o sub supraveghere. După 120 de ani, vedem cât de mult s-a “schimbat” Grecia… în bine. Europa a iertat-o de datorie, o supraveghează și nu o mai paște pericolul unei revoluții. Acum Grecia “paște” Syriza! Dacă însă Grecia a rămas la fel de bună, “puterile europene” au ramas la fel de rele (…)

  Să trăiești de generații pe banii altora, fiind iertat în permanență de datorii; s-o duci numai în paranghelii, cu steagul roșu fluturând deasupra tavernei, unde-ți petreci 5 seri și nopți pe săptămână, în pași de sirtaki și pe acorduri de bouzouki, să recunoaștem că nu stă la îndemâna proștilor.

  Menirea ălora e să le facă facă cinste zilnic, sau asemenea unor imbecili ai căror strămoși, în urmă cu doar 8 generații, erau beliți de piele, presărați cu sare și atârnați cu capul în jos deasupra focului ca să plătească văcăritul și fumăritul strămoșilor fanarioți ai grecilor de azi, să îi susțină moral în lupta pe care grecii o duc necontenit pentru o viață mai bună.

  https://bogdancalehari.wordpress.com/2015/01/27/din-1832-angela-merkel-tine-grecia-cu-zabala-n-gura-acum-syriza-o-va-salva/

  • „Populismul este mai periculos decat coruptia”. Lipseste „!”.
   Si o intrebare: a fost CCR populista in cazul BB?

   • Eu nu incerc sa dau un raspuns la intrebare. Pentru ca nu stiu. Dar intrebarea mi se pare interesanta si incitanta.
    Daca raspunsul corect este „da”, care sa fi fost motivele, interesele?
    [Probabil ca daca as pleca invers, de la cautarea acestor motive&interese, as da peste veridicitatea raspunsului afirmativ.]
    Nici despre legea BB nu-mi pot da cu parerea: n-am citit-o.
    Problema de fond – supraveghere pentru siguranta, in contextul actual (terorism – islamist si rusesc in primul rand), mie mi se pare ok. Nu pot insa sa exclud, tot in contextul actual (intern – GIOP, in primul rand, dar nu numai), temerea folosirii abuzive a unei asemenea legi. Complicat…

    • Decizia lui Maior pare sa transmita opozitia sa la transformarea SRI in s.r.l. (N.B.: unii ziaristi au numit SRI „bratul armat al DNA”).

    • @Mih
     Cine i-a impiedicat pana acum sa asculte convorbirile telefonice si etc.etc?Nimeni!Ce stiai cand esti ascultata?!
     Referitor la greculetii nostri eu cred ca se vor domoli cum s-a domolit si gaspadin tonta pentru ca minciuna are picioare scurte.

     • Cred ca nu-i vorba doar de „simple” ascultari.
      Cat despre greci, „naravul” lor e cam vechi. Si nu le-a prea pasat ca le vede lumea „picioarele cele scurte” 😛 Treaba e daca-i mai „pedepseste” Occidentul cu niste…pasuiri, sau intarca Balaia de data asta. „Precedentul” cu extrema-stanga trebuie blocat.

   • Salutare tuturor dupa o lunga absenta. Nu am mai putut comunica cu voi prieteni (multe sarcini la serviciului), dar sa stiti ca am stat aproape de voi.
    Judex,
    Raspunsul la intrebarea ta este NU. Judecatorii CCR cunosc semnificatia frazei ””Adevarata putere este data de cunoastere, dar cu cat puterea este mai mare si responsabilitatea trebuie sa fie mai mare, altfel, pedeapsa este imensa.”
    Demisia lui Maior este binevenita si acum, desi trebuia sa apara inca din toamna anului trecut. Piratul cred ca se simte razbunat. Nu trebuie supraestimata importanta lui Morar, asa cum aparent face Sorina Matei.

    • Ei, @ioane, daca ratacirea mea a provocat reaparitia ta, atunci consider ca a meritat.

     • Judex,
      Incerc sa te impiedic sa fii Brutus pentru CCR.

     • Bine, @ioane, bag sabia in teaca. Mos Teaca scrie pe mine pana saptamana viitoare! Desi cred in continuare ca am in mana, la vedere, sabia dreptatii…si nu vreun pumnal incovoiat ascuns in maneca. S-auzim de bine!

     • Citez din motivarea CCR data azi
      ”Dincolo de aspectele punctuale a căror neconstituţionalitate a fost
      motivată supra, Curtea constată că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, a coerenţei, a clarităţii, a previzibilităţii, de natură a determina încălcarea principiului legalității, consacrat de art.1 alin.(5) din Constituție. Astfel, legea face trimiteri în mai multe cazuri la reglementarea unor aspecte esenţiale în economia domeniului
      reglementat la acte legislative secundare, precum hotărâri de Guvern, norme metodologice, ordine sau decizii sau „proceduri stabilite de comun acord”. A se vedea în acest sens dispoziţiile art.15 alin.(2), art.17 alin.(1) lit.b), art.19 alin.(1)
      şi (3), art.20 alin.(2), art.23 alin.(2), (5) şi (6), art.30 lit.d) din lege.”

      Tranpare foarte clar din textul legii sigurantei cibernetice visele lui grupului GIO.

    • Servus, Ion si bine ai revenit!

     • Salut Mih,
      Avand in vedere ca urmeaza o perioada in care activitatile cotidiene vor incepe cu “RE”, m-am conformat dorintei lui Mercur retrograd.

 24. salutare
  singurul scenariu potential periculos, zilele astea, este nereusita pornirii tiparnitei …
  quantitative easing-ul european nu are cui se adresa, nu ca si cel american, cel putin … 🙂 hehe, si nici draghi nu seamana cu bernanke

 25. SORINA A MANCAT CIUPERCI NEBUNE.

 26. Vanghelie in dialog cu Ghita la B1, printre altele ”citeaza” din Gorki:
  ”Domnu’Ghita, stiti ce-a spus Maxim Gorki, despre cei cu facultate ca d-ta?”

 27. Pe maine! 🙂

 28. Buna dimineata!

  Naucitoare situatie, naucitoare „discutii” si pozitionari pe subiectul Maior-SRI, Morar-CCR + DNA, legea BB, KWJ etc…Dar in „furtuna” asta din media (cu tente de isterie pe alocuri) si ceea ce pare sa fie un „razboi”(?) intre institutii ale statului & personaje importante de la varful lor, dar si cu conexiuni complexe si extinse (ca n-are cum altfel sa fie), greu totusi de deslusit pt noi, simpli „spectatori”, ceea ce mi se pare fff ingrijorator este faptul ca totul si toti se invart in jurul unor probleme ce tin direct de SECURITATEA NATIONALA. Si numai de asa ceva nu era nevoie ACUM.

  • buna dimineata Mih 🙂 ai dreptate…nauceala a fost oarecum scopul miscarilor din si prin presa din ultima vreme…eu vad asa :serviciile secrete toate(si sunt multe in Ro) desi s-au curatat de cadre vechi au ramas fidele naravurilor vechi si anume acela de a ,,face bani prin societati comerciale proprii,, …de aici pleacat tot scandalul in care au fost atrase alte institutii ale statului ca dna ccr diicot…care incearca sa puna capat ,,puterii cu de la sine putere,, a serviciilor care au uitat ca ele nu sunt srl-uri ci instrumente de asigurare a sigurantei nationale…mai simplu spus…fapte…sri are agenti acoperiti nu numai in presa dar si in parlament si justitie…nu este legal…sri atribuie contracte unor privati ca ghita(eads) ilegal fraudulos poate sau oricum dubioasa sifonare de fonduri publice…sri si sie vor sa aiba influenta politica plasindu-si oameni la guvern presedintie parlament incercate prin manipularea votului in diaspora etc…dar cel mai nenorocit eveniment comis de ,,servicii,, este incercarea de distrugere a probelor dindosarul microsoft/eads in care ministri generali din interne si servicii au produs prejudiciul financiar de un miliard de euro statului roman prin intermediul ,,acoperitilor,, gen ghitza-sova-voicu-voiculescu-sov-srs-chiriac si altii asemenea…acuma @ion (servus )poate sa ne explice mai bine cum hotariri ale ccr au desfiintat si legile de functionare ale sri-sie cu privire la libertatea de business…alaturi de ancheta dna cu privire la businessuri ,,acoperite,,- i-au bagat in priza rapid pe toti afaceristi-epoleti aparatori ai patriei sa ia masuri de ,,aparare,, impotriva justitiei… asta-i miza cred eu si in acest context nu ma mira demisionamentul maiorului si nici luarile furtunoase de pozitie pro de catre acoperitii din presa…macar acum se vede clar ce a devenit evz-b1…se strang acolo toti acoperitii migrati din rtv a3 realitatea ca sub o umbrela…si toti dupa plecarea lui…turcescu si moraru inaintea lui…

   • Salut, Emily!

    Tocmai intentionam sa-mi mut comentariul la postarea noua. O sa dau un copy-paste si pt comentul tau si…ne vedem pe pagina urmatoare, ok?

 29. te pomenesti cä acoperitzii sunt actualii jurnalisti la B1

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s