CINE si CUM vrea sa ne duca in zona euro?

Nu e nevoie sa ai o pregatire de specialitate ca sa intelegi cat de importante sunt Economia si Finantele pentru o tara si pentru fiecare cetatean in parte. De aici si interesul pentru articolele, dezbaterile, discutiile, analizele pe asemenea subiecte.

Zilele trecute am citit doua interviuri (unul pt Digi24, celalat, pt Ziarul Financiar) cu cel considerat reformatorul economiei poloneze, Leszek Balcerowicz, „fost ministru de Finante in perioada de tranzitie si artizanul unui complex set de reforme implementat la inceputul anilor 1990. Datorita lui, Polonia a devenit varful de lance in randul fostelor state comuniste” (Digi24*)

In interviul acordat Ziarului Financiar, Leszek Balcerowicz spune intre altele ca „singura solutie de dezvoltare pentru Romania este impulsionarea antreprenoriatului, mai ales a intreprinderilor mici care sa creeze locuri de munca

Nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI şi nici chiar stimuli fiscali precum reducerea TVA sau a contri­buţiilor sociale nu sunt atât de importante în economia românească precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori

Condiţiile pentru business sunt cruciale. Imediat ce le veţi îmbună­tăţi veţi vedea cum creşterea economică accelerează.

Euro nu este un substitut pentru reforme. Euro nu vă va rezolva problemele, mai ales că sunt probleme structurale. Uitaţi-vă la Grecia şi vedeţi ce înseamnă să intri nereformat în zona euro“.

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/balcerowicz-uitati-de-euro-de-fmi-sau-de-tva-singura-solutie-de-crestere-sunt-antreprenorii-14326850

Ieri, presedintele Johannis s-a intalnit cu PM si Guvernatorul BNR pentru a discuta despre aderarea Romaniei la zona euro. Deasemenea, administratia prezidentiala informeaza despre organizarea in perioada urmatoare de consultari cu partidele politice pentru „identificarea unui consens national” privind aceasta aderare.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20194795-intalnire-iohannis-ponta-posibila-discutie-legata-modificarile-legislatiei-penale.htm

Intrebare: este actualul guvern (si trebuie adaugat, cu sprijinul actualului parlament) capabil, dornic si competent sa faca mai intai reformele economice si financiare necesare? Pledeaza ultimii trei ani in favoarea unui raspuns afirmativ?

Nu riscam oare sa repetam „experienta” Greciei si nu pe cea a Poloniei atata timp cat factorul politic si profilul majoritatii electorale sunt mai apropiate de „modelul” elen?

*) http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Cum+a+reusit+Polonia+de+ce+a+esuat+Romania+Leszek+Balcerowicz

Mih

Anunțuri

54 responses to “CINE si CUM vrea sa ne duca in zona euro?

 1. Dpmv, raspunsul este: categoric, NU! Guvernul vvp & clasa politica actuala (putere PSD si „opozitie” PNL) NU sunt nici dornice, nici capabile sa faca reformele economico-financiare fundamentale necesare.

 2. Problemele financiare m-au cocosat tot timpul si, vorba cuiva, „nici acum nu ma smt prea bine” 😛
  Glumesc, au fost si zile insorite financiar, dar nu ma pricep la a-mi da cu parerea.
  Insa euroii imi plac 😉
  De fapt, eu cind am un leu si nu il beu, il fac dolar 😛

 3. ok, nu ma pricep la economie, deci pot bine sa accept ca primul comentariu, mai precis cel al autoarei ,sa fie foarte corect.Am si eu o intrebare :bine ,guvernul Ponta si actuala opozitie nu pot, dar care vor fi fortele care sa fie dornice si capabile sa faca reformele economico-financiare fundamentale necesare ?

 4. Mariana Rinca esti si tu. Mariana Rinca e mama ta, bunica ta sau matusa ta. Mariana Rarinca este copilul tau peste 10-20-30 ani cand va fi saltat de pe strada de mascati, aruncat in temnita si, daca are norocul de o lume justa (nu de Livia Stanciu), poate dupa 191 de zile se va intoarce inapoi acasa, in sanul familiei.
  Ce sansa ai tu cititorule in fata lui Kovesi si a lui Stanciu de unul singur? Doar impreuna avem o sansa!
  Caracteristic oricărui individ după ce şi-a primit ceea ce şi-a dorit după vot sau alegere ori numire:
  – nu e dreptul meu să fac…
  – nu-mi permite Constituţia…
  – instituţia trebuie să fie independentă(ha ha ha de popor nu şi de politicieni)
  – amînă sau evită să pună în practică ceea ce cere poporul
  Şi tot aşa!
  Mă gîndesc la clamarea: cea mai înaltă înstituţie sau cea mai înaltă funcţie.
  – Care-i înălţimea cea mai mare a instituţiei? cumva un milion de metri înălţime?
  -Care-i cea mai înaltă funcţie? cumva peste 10 metri înălţime?
  Să fim obiectivi, sunt instituţii/clădiri normale şi oameni din carne şi oase ca orice individ trăitor pe lumea asta!
  Nea Iohanis, ce să mai ceri la robotul trambulină? De la catedră în funcţia de primar, apoi direct în scaunul de la Cotroceni, ce pregătire poate să aibă un asemenea robot? Probabil un liceu cu bacalaureat, dacă avea profil uman mergea direct la catedră politic, apoi ceva studii la vreun institut aşa cum era înainte de ’89 pe teritoriul acestei ţări. Dacă a făcut studiile în altă ţară, mare diferenţă nu este, recunoaşterea este facultate echivalentă cu şcoala profesională sau cu ceva studii pe calificare în plus.
  Alege şi el ceea ce îi convine şi România va fi în continuare pe mînă proastă!

  • dle,
   cazul Mariana Rarinca este intr-adevar un caz nefericit, o sincopa a Justitiei intr-o anumita faza, rezolvat in final. Tot de Justitie.
   Dar nu e cazul sa ceri decapitarea ICCJ si DNA; asta vrea si ginerica si Ponta si toti mafiotii mioritici.
   Daca te coalizezi cu ei esti de teapa lor!

  • 👿 Imi fortezi rabdarea. Daca refuzi si pe mai departe sa intelegi ce ti s-a mai tot spus, urmatorul coment intra la spam.

 5. salut mih:
  1. cu TREI ANI inainte de aderare [deci 01.10.1916], se introduce rata FIXA de schimb. BNR nu va mai putea juca pe piata valutara leu-euro si asta va reduce profitul BNR cu consecintele de rigoare
  2. se face unpas spre integrare avand exportul catre zona euro perfect calibrat. ANAF pierde bau-bau al „n-ai calculat corect cursul de schimb, ia amnda mare sau plateste spaga”
  3. restructurarrea gaurilor negre devine de neamanat [alde CFR, minele, termocentralele scl]

  Ce guvern MARXIST a intrat in zona euro? niciunul. E si normal caci tata Marx nescriind despre UE ideologii nu stiu ce sa faca. Cititi imbecilittile consilierilor lui Ponta [alde Socol etc], ale sefilor PNL [initiativele anti-piata dinparlament], regulile ANAF care sfideaza directivele europene si vti vedea cu ce palavragii avem deaface.

  • 01.10.2016, ca sa nu se sperie nimeni 😛

  • Servus, Cinic!

   Si totusi, la cata Stanga e in UE… 😦

   • mih salut. PD german PD italian sau chia socialistii lui Hollande sunt extrema dreapta fata de cretinismele lui Ponta.
    PSD roman nu INTELEGE fenomenul UE [incepand cu disparitia granitelor economice].
    Tututror celor de pe forum lesugerez urmatorul „test cu acid” de administrat pesedeilor: „poate fi pretul unei franzele un leu la Oradea cand ea se poate vinde cu lei in primul sat din Ungaria?”
    Daca zice ca da e pesedist veritabil, ignorat in economia de piata si un potential periculos politician

 6. bunä,
  aruncä pe piatzä teme (de discutzii), timp in care impostorul
  Tonta isi urmeazä cursul pas cu pas cu mormolocul,
  este clar sunt intelesi.

 7. Nu ti-am zis io tie, ca nu-i buna viata la socrie!
  „Andrei Rudeanu, ginerele lui Blaga, arestat preventiv. Decizia este definitivă.”
  Sa fie clar: nu ma mai insor 😛

 8. A cam trecut neobservata de catre gurnalistii deont_ologi ultima copita data de plagiator lui Klaus: a spus ca o casa fara copii este un nonsens, sau cam asa ceva.
  Dar repede sarira sa ne spuna ce a vazut mimoza Adriana privind pe gaura cheii la Cotroceni 😛

  • o casä cu copii , cu mai multe neveste, este ok????
   poate il admirä pe manechinul rosiu, a trädat toatä
   viatza ca si el.
   eu am copii si nepotzi, apreciez copii, dar le trebuie si un cämin,
   cine se ocupä de copii lui, 2 thai, cum se numeste sensul la el???
   LA OBRÄZNICII NU-L INTRECE NIMENI PE IMPOSTOR:

 9. Salutare tuturor,
  Sa revenim putin si la personajul care conduce in prezent EU. De coma.
  http://www.canalplus.fr/c-emissions/c-le-petit-journal/pid6515-le-petit-journal.html?vid=1268412

 10. Eu sunt de acord cu ce zice Prisecariu: ” (…) discuția în cazul Rarinca se poate rezuma astfel: fie au greșit judecătorii care au admis și prelungit arestarea Marianei Rarinca și au fost corecți judecătorii care au achitat-o; fie, dimpotrivă, au judecat corect judecătorii care au arestat-o și au greșit grav judecătorii care au achitat-o. Și unii și ceilalți nu pot avea dreptate simultan.
  Întrebarea e, deci: care judecători au greșit, cei care au arestat sau cei care au achitat?
  Răspunsul e imposibil de dat pînă cînd nu avem motivarea judecătorilor care au achitat (…)”
  Si mai departe: ” (…)Pentru ca Livia Stanciu să poată fi culpabilizată în această speță, niște procurori trebuie să deschidă un penal dosar pentru inducerea în eroare a organelor judiciare și, apoi, niște judecători să o condamne pe Stanciu (cum am explicat aici), DACĂ Livia Stanciu chiar a indus în eroare organele judiciare, așa cum spune noul Cod Penal.”

  http://prisacariu.ro/2015/05/29/care-e-judecatorul-care-a-gresit-in-cazul-rarinca/

  • Io cre`ca e mai usor cum spune Danilet: le verificam pe judecatoare care au achitat-o pe Rarinca. Si dam cu ele de pamint, javrele 😛

   • salut victor. Iata un prim indiciu: cele doua judecatoare sunt favorite la luju.ro si nu de azi. Ori luju e o permanenta la latrina 3.

  • Mih, in acest caz misterul este: de ce nici unul din cei 10 judecatori (si nu 40 cum abereaza Danilet) de drepturi si libertati nu a considerat ca aceasta femeia poate fi judecata in libertate?.

   • Se va rezolva misterul?
    Din evenimentele din ultimele luni, atata si asa cum au ajuns ele in spatiul public, eu pot sa trag concluzia ca pericolul de vulnerabilizare a unui sistem/institutii este IN PRIMUL RAND in INTERIORUL sau… Si daca sistemul/institutia nu-si identifica, recunoaste si rezolva problemele corect, castig de cauza au toti cei ce vor distrugerea sistemului/institutiei, fie ei din afara, sau din interior.

    • Doar sistemul poate sa-si rezolve vulnerabilitatile. Primul lucru trebuie indepartati magistratii ”acoperiti”. Tu crezi ca la nivel de judecatorie/tribunal/ parchet local nu se cunosc oamenii intre ei?. Problema este ca multi sunt sot/sotie, frate/sora, fini/nas.

 11. Din ciclul „si eu cer o demisie”:
  http://zilnic.info/news/2015-05-29-1975
  Se pare ca judecatoarele care au achitat-o pe Mariana Rarinca vor fi pasibile de a li se gasi oarece bube 😛
  „Practic, in loc sa ceara sanctionarea procurorilor si judecatorilor care au tinut un om nevinovat 6 luni in spatele gratiilor, Vasilica Danilet a anuntat ca CSM va verifica toti magistratii implicati in acest caz, inclusiv judecatorii care au dat solutia de achitare.”

  • Victor,
   Asta este reactia conducatorilor cand sistemul incepe sa maraie. Stie Danilet ce se intampla la firul ierbii in judecatorii si tribunale.

   • Ion,
    in cazul Stanciu contra Rarinca doar ele stiu ce s-a intimplat cu adevarat.
    Admit chiar ca Stanciu s-a simtit santajata si a facut o plingere, dar nu a putut proba, dovada sentinta de achitare. A avut insa ajutorul unui procuror ordinar si a uni judecator la fel, care a dispus arestarea si detentia de 6 luni. Ca la final sa se constate ca fapta nu exista.
    Sigur, dupa opinia mea, nu e cazul ca Stanciu sa-si dea demisia, nici Kovesi, caci nu a instrumentat ea dosarul.
    Dar ceva dosuri de palma tot trebuie date, chiar in spatele usilor inchise.

    • ASTA ESTE PLANUL LOR
     au iscälit protocoale si cu Dogaru si altzii, pt. desfintarea
     ANI-DNA;CSM, etc.
     dobitocul asta bätran si trädätor Täriceanu, joacä cum ii cantä
     PSD, doar rämane la putere, are niste cadavre care put.

     • D-na Theo, cele doua doamne trebuiau sa fie un piculet mai destepte si sa nu-si decredibilizeze atat de prostesc imaginea construita in ani de zile.

    • Victor nu a fost achitata pe art 16 alin 1 litera ”a”, ”fapta nu exista”, ci pe art ”b”, ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Aici e lovitura data de judecatorii de la CAB partii vatamate, ea stiind f.bine ca nu avea ce sa caute in penal. O spun multi juristi, dar acestia nu sunt ascultati de presa.
     Da, exista si multi obenienti, procurori si judecatori, care vazand numele”victimei” au dorit sa iasa in evidenta in fata sefului.

     • da, Ion, ai dreptate
      m-am incurcat in termeni.
      Pentru mine, ca profan, nu e nicio deosebire intre „fapta nu exista” sau ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
      Pentru ca, ma repet: procurorul de caz si judecatorul care a dispus arestarea trebuie trimisi inapoi la facultate 😉
      Si nu este exonerata nici L. Stanciu de o vina.

  • victor si ion. Pe fb Malin Bot descrie cele 2 judecatoare [departe de a fi sans peur et sans reproche]. Ar fi din trupa Vioricai Costiniu….
   E hazardat sa gandim ca au vrut sa o compromita pe L.Stanciu? Chiar ZERO probabilitate?
   PS. Aparte acest caz concret, raman la parerea ca un procuror supraincarcat cu dosare [peste UNA SUTA dixit LCK] nu lucreaza intensiv pe niciun dosar asa ca tine „suspectul” la racoare pana ii vine randul sau pana cand zmulge o confesiune. Iar judele care tolereaza astfel de practici e la fel de vinovat

   • cinic,
    se spune ca „Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista”.
    Basescu , Macovei, Morar chiar Kovesi „au dat”; acum cei din sistem cum isi baga in traista asa vor avea. Daca cei din sistem nu reusesc sa-si faca curat, e grav. Si, ceea ce observ eu, odata cu plecarea piratului, au inceput scirţîiturile.
    NB,
    eu, impotriva dnei Kovesi am un singur „dinte”, dar de rechin: a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadei. Nu ma intereseaza explicatiile si scuzele: nu a facut nimic pentru a se afla ceva. Si era in locul care putea.
    Mai ales ca ne-a dezvaluit ceva:
    Laura Codruta Kovesi: „Sunt momente, cum este duminica, in care
    iti doresti sa ai familie, sa ai copii, dar de fiecare data ma gandesc ca am o misiune de indeplinit”.
    Palavre.

   • Salut Cinic,
    In primul rand nu este vorba de doua judecatoare. Ci de un complet format dintr-o ea si un el. Nu stiu ce stie Malin Bot despre relatia lor cu Costiniu ,dar eu am amintit ieri ca cei doi judecatori au semnat in 2010 o petitie
    http://jurindex.ro/integritate-si-demnitate-lista-semnaturi/. Daca citesti numele din lista respectiva vei vedea ca madam Costiniu nu apare, in schimb apare Cristi Danilet.
    In al doilea rand mi se tot spune de catre jurnalistii aparatori ai justitiei ca ”Risantea GĂGESCU, apare în rechizitoriul DNA al colegelor judecătoare Veronica Cârstoiu (care isi folosea fiul ca sa incaseze spagile pentru a anula sentinte definitive) și Viorica Dinu, cea cu vila in forma de piramida, ca sa aiba feng shui pozitiv.”
    Daca iau de buna ceea ce se spune despre Gagescu, atunci trebuie sa admit ca si judecatoarea Constantin Gratiela Monica, care l-a condamnat la fond pe Felix la 7 ani de puscarie, este cu bube pentru ca apare si ea in acelasi rechizitoriu.

    http://www.antena3.ro/romania/magistratul-care-a-judecat-procesul-telepatia-apare-in-rechizitoriul-procurorilor-dna-legat-de-229377.html
    Imi cer scuze pentru link.
    Si atunci Cinic te intreb cum pot iesi din aceasta dilema?

    • in privinta info din presa/tv credibilitatea e esentiala [noi neavand fapte OBIECTIVE ca sa emitem judecati]. Tu insisti cu A3 iar eu cu Malin Bot/Silviu Sergiu. Atribuim deci „credibilitati”diferite. Asa ca TU ai o dilema: pleci in cruciada inarmat cu Latrina 3 sau nu? Nu o pot rezolva eu.

     • Salut Cinic.
      Cred ca ai inteles gresit. Eu nu merg la cruciada alaturi de Latrina. Eu spun ca jurnalistii nu-si fac datoria. Fiecare parte este interesata sa dea publicitatii doar acele fragmente din acelasi rechizitoriu care ii serveste interesele. Aceasta este dilema mea. De ce daca unii apara independenta justiei de detractori,folosesc aceleasi arme ca si ale acestora din urma. In final, pentru omul obisnuit manipularea prin media vine servita cu jumatati de adevar din ambele parti. Care este rezultatul ? Decredibilizarea sistemului.

 12. DNA cere anularea sentintei definitive in cazul Rarinca

 13. Asta-i un soi razbel „civil” in interiorul sistemului de Justitie?

 14. Eu nu cred ca cineva ,inclusiv Tariceanu ,vrea ca Stanciu sau Kovesi sa demisioneze.Este doar un nor de fum care trebue sa acopere schimbarea unor articole din codul de procedura penala.Nu cred ca de la instalarea lui Iohannis Stanciu sau Kovesi au facut vre un gest deranjant pentru USL.Din contra as zice eu.
  Nu este altceva decit abaterea atentiei de la scopul principal.Exact cum facea Ceausescu.Se zvonea ca toate se vor scumpi cu 50% si dupa ce populatia vedea ca nu s au scumpit decit cu 20% rasufla usurata.
  Asa si aici.Cele doua doamne vor ramine frumusel in functie ,codurile vor fi ajustate dar toti contestatarii vor rasufla usurati ca Stanciu si Kovesi ramin la locul lor.
  Pina la anul cind vor fi noi numiri facute de Ponta si Iohannis si aprobate de parlamentul USL.

 15. Un mic amanunt legat de unul din judecatorii de drepturi si libertati care au mentinut masura arestului preventiv in cazul Rarinca, si anume Corina Daescu de la CAB.
  Judecătorul Corina Cornelia Dăescu, nu este nimeni altcineva decât fostul procuror Corina Cornelia Gherghişan, cel care ar fi sustras probele care au condus la achitarea definitivă a lui Ţiriac Jr în 2009 (speta cocaina pentru VIP-uri).
  Citez:„Evident ca, prin modul in care au efectuat urmarirea penala, procurorul Gheorghisan Corina si procurorul sef sectie Muscalu Gheorghe au incalcat dispozitiile Codului deontologic al magistratilor”, se arata in raportul de constatare intocmit in luna mai a acestui an, de catre Inspectia Generala a CSM . Camera Procurorilor a decis, ca procurorii Gheorghe Muscalu (fostul sef al DIICOT, recent destituit de Macovei) si Corina Gherghisan, precum si consilierii ministeriali Nicolae Neagoe si Flavius Craznic sa fie verificati de Serviciul Anchete Speciale, dupa ce instanta va da o hotarare definitiva in procesul „Cocaina”.
  Numele de Daescu l-a primit prin casatorie, sotul fiind Cristi Daescu seful SRI Timis, timp de 10 ani cand in 2012 a fost transferat la Arad

 16. Unul din judecatorii de drepturi si mlibertati care au mentinut masura arestarii preventive in cazul Rarinca este Corina Daescu. A fost procurorul care a instrumentat alaturi de George Muscalul dosarul cocaina pt. VIP-uri. A dobandit numele dupa casatoria cu colonelul SRI Cristi Daescu, fost comandant al SRI Timis pana in 2012 cand a fost transferat ca sef al SRI Arad.

 17. Uite ce scrie un tovaras pe Facebook.Si are mare dreptate.Povestea cu nevinovata tinuta in arest degeaba nu face altceva decit sa i transforme pe Ponta ,Tariceanu &co in aparatorii nevoiasilor oropsiti de justitie.
  Personal cred ca procurorii si judecatorii care au dispus arestul preventiv au confundat o pe biata femeie cu Udrea si au dorit sa serveasca populatiei carne proaspata.

  ––Singurul individ care a inteles ceva din victoria lui Iohannis este, culmea, Victor Ponta. Zi de zi isi intareste electoratul de pe facebook cu tone de intoxicari. Tovarsul MC observa si o abordare bizara a trustului intact de a ataca problema: mici grupuri gen: „Il sustinem pe Gadea”.––

  • Tucu, asa o pleasca nu a mai primit Latrina 3 de la arestarea lui Mircea Basescu in dosarul Bercea. ”Prostia si domnia se platesc in viata”.

   • @Ion
    Asta incerc sa spun si eu.La inaltarea statuii Stanciu si Kovesi am munvcit si eu si tu si mii de altii asemenea noua.
    Stanciu si Kovesi nu au avut minima prudenta sa intretina soclul si din acest motiv eu le condamn.
    In rest Latrina ,Ghita Tv , Tatriceanu, Dogaru etc au preluat sabia pentru apararea amaritilor ,oamenilor din popor , anonimilor,ostracizati de justitie si nu vad ce ar putea atenua loviturile.

 18. @Mih draga
  Iar am dat peste prietenul Aksimet care m a blocat

 19. chiar au crezut prosti pe totzi?
  Hurezeanu , a fost si a lucrat la 2 capete, in München sunt multzi
  ce sustzin asta.

 20. Crin a rämas aceias paiatzä, un bidon gol, vorbä multä
  de piatzä uselistä. un buhäit ce nu a spus nimic interesant.
  decat,
  TONTA NU-SI ASUMÄ NIMIC
  Mormolocul trebuie sä facä ceva; TREABÄ, cä s-a läfäit destul-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s