Totul se invata

Pana si mostenirea genetica este de fapt un pachet informational care s-a invatat inainte de a ne naste.
Pe care-l primim gratis dar nu degeaba.
Pentru ca atasat la el, bonus, primim si capacitatea de a invata mai departe.
Dar sunt atat de multe de invatat !!!! 🙄

Ce facem ?
Invatam tot ?
Daca nu avem de gand sa copiem metoda Dr. Will Caster din „Transcendece” (un SF exceptional categorisit drept submediocru de criticii de „specialitate” care nu par a fi inteles prea bine ce dracu’ face Deep acolo) atunci ne putem limita aria de invatare. De la imensitatea infinitului la ceea ce merita.
Cel putin pentru momentul la care facem umbra lu’ Pamantu’ !
Categorisim, selectam, eliminam, … si mai vedem daca ramane ceva 😀 😀 😀
Pentru ca la toate nivelele, de la individ pana la societatea ca intreg, problema selectiei a ce naiba bagam intre urechi este vitala.
Pe toate caile, inclusiv prin mijloacele media.
Dar ca persoanele adulte sa aiba minima deschidere la lectiile de capitalism popularizat ale lui Milton Friedman spre exemplu (pe care in treacat fie repetat iar, nu am auzit ca in Romania sa-l fi avut vre-o televizie in program pana acum) ar trebui sa fie minim formate in invatamantul de baza.
Care (si) la noi este inca mai institutionalizat decat permite bunul simt.
Institutionalizat si prost.
Precum stim, scoala poate forma profesionisti, iar cea romaneasca o face cu o marja de eroare uriasa.
Dar scoala este foarte slabuta la format valori.
Iar cea romaneasca poate fi de-a dreptul periculoasa la acest capitol.
Sa nu uitam ca tara este guvernata in acest moment de un premier ce si-a obtinut diplomele fara a avea competentele (si alea la standarde ca vai de capul lor) minime necesare. Un plagiator cu acte-n regula este seful-sefului invatamantului romanesc.
Despre ce „valori” mai putem vorbi ???
Nu e mai firesc sa sesizam ca produce ANTIvalori ?

Vorbim de democratie ?
De morala ?
De capitalism ?
Ce valori democratice poate transmite un dascal…. scuze, un profesor (ca „dascali” in sensul scolastic mi-e teama ca nu prea mai sunt in invatamantul romanesc) care gandeste in maniera tutelara, prodictatoriala, si obedienta ?
Ce valori morale poate forma un cadru didactic care functioneaza fara jena intr-un sistem cu recompensarea antivalorilor, a minciunii, a falsitatii ?
Ce valori motivationale individuale, incredere personala, piata libera, poate dezvolta un salariat al guvernului ?

Si sa nu ne amagim ca ceea ce se ascunde sub masca „invatamantului privat” in Romania este privat.
Nope !
In proportie covarsitoare este sugaci la stat, prin sistemul biela-al-lui-manivela cu care guvernul Ponta il alimenteaza cu carnea de tun frageda. Vezi ultimile legi pe tema, bolborosite de gusatii nostri alesi !!!

Iar acestea sunt aspecte functionale fundamentale la care invatamantul romanesc se uita ca vitelul, in vreme ce sistemul contemporan este fortat sa se adapteze la noi realitati intr-un ritm alert.
„Tinerii de azi” nu mai citesc carti din scoarta-n coperta, nu mai scriu eseuri si nu mai recita poezii.
Daca vedeti unul prin parc cu o carte-n mana, priviti atent daca nu cumva alaturi sunt alti cinci care-i fac poza s-o puna pe Facebook.

Erin Gruwell, profesoara de engleza, a avut o abordare care a dus la realizarea unei fundatii („Freedom Writers”) prin care incearca sa descatuseze energii. Vise, scopuri, obiective…. vieti !
Asta pentru ca pur si simplu a ales calea de a ignora programa. Poate chiar de a o combate pe alocuri.
Motiv care inevitabil i-a adus repercursiuni negative dar benefice pentru un caracter puternic.
Sistemul se apara impotriva celor ce vor sa-l schimbe. Inclusiv din interior.
Suna cunoscut ?

Abordand relatia cu elevii sai prin prisma scopului de a-i determina sa se implineasca ca adulti responsabili, puternici, onesti si indrazneti, a reusit sa publice un volum scris de ei. Despre ei, despre dorintele lor, in maniera si propriul lor stil. Care a fost best-seller.
Si care a stat si la baza scenariului filmului „Freedom Writers”.

Inca poate fi vazut si aici :

Undeva, prin CLuj, exista o samanta ce poate creste si rodi daca ar gasi solul potrivit. Poate vom vorbi si despre asta !

O duminica excelenta tuturor !

Viq

15 responses to “Totul se invata

 1. Aveti dreptate. Totul se invata. Mai trebuie sa ai si pe cine…
  https://aronafter65.wordpress.com/2015/01/29/un-miracol-deprins/

  • Asa e Pătrule !
   Teribil de amara pastila asta a adevarului !
   Dar fara ea nu vom deveni zdraveni nicicand.

   A !
   Sper ca nu te superi ca-ti spun „Pătru” !
   Imi aduce aminte de un amic vechi ! 🙄

 2. Mih,
  Am dat drumul articolului inainte sa vad ca lucrai la altceva.
  Am impins „Secerisul..” pentru azi mai la pranz. 😉

 3. Salut prieteni! Cu profesori proveniţi din foste ,,cătane” şi miliţieni, cel puţin pe latura social politică a învăţămàntului, şcoala romànească continuă visul lui Ceaşcă de formare a ,,omuluil nou”.
  Profesorul nepoatei mele dinspre soră le spune elevilor la orele de cunoştinţe politice (democraţie) càt de bine era în comunism.
  Un alt profesor, colonel de armată, predă ştiinţe politice la Academia militară dar şi la două universităţi civile avànd ca filon de bază scrierile lui A.Năstase şi N.Titulescu. Adică, un puşcăriaş şi un filorus comunist care a dat tezaurul ruşilor (ce minte a putut avea, să-ţi pui la adăpost tezaurul taman întro ţară cu un război civil în plină desfăşurare 1917) şi a deturnat, în favoarea comuniştilor spanioli aflaţi tot într-un război civil ,100 de tancuri comandate şi plătite de statul romàn Germaniei, afectànd grav capacitatea de luptă a armatei romàne aflată în pragul celui de-al doilea război mondial.
  Càt despre prezenţa lui în fruntea ONUa fost o mare dezamăgire chiar şi pentru cei care l-au susţinut să acceadă în această funcţie, anume, francmasonii!
  Cu aşa profesori la ce ne putem aştepta?

  • Ignoranta sau rea credinta ?
   In primul rand Titulescu nu a fost un filocomunist, in al doilea rand el,,nu a dat” ,fiindca nu avea cum, tezaurul Romaniei, a fost o decizie care a implicat factorii politici, BNR si familia regala(inclusiv Regina Maria si-a trimis bijuteriile in custodia unchiului sau, tarul Rusiei).In al treilea rand dezinformati grav : tezaurul a fost trimis la Moscova in decembrie 1916, in conditiile in care 75% din teritoriul Romaniei ajunsese sub ocupatie germana iar autoritatile, armata, guvernul si familia regala se refugiasera in Moldova. In acel moment in Rusia NU exista nici un fel de razboi civil ,Tarul era pe tronul sau, prima revolutie,democratica ,a inceput in februarie 1917, iar lovitura de stat bolsevica a fost in octombrie 1917.Sa nu mai vorbim ca razboiul civil a inceput in 1918.

 4. Salut, all!

  Greu subiect, educatia, invatamantul…Greu de „urnit” pe drumul bun. Sau macar „mai” bun decat balariile in care e impotmolit (si nu de azi, de ieri ci de decenii).
  Si nici „modelele” de-afara nu-s intotdeauna vreo solutie salvatoare (dovada de ex., evolutiile recente, „tendintele” si sa nu ne facem iluzii, ideologizarea parca tot mai agresiva).

 5. On topic („furata” de la Nora 😉 )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s