Administratia publica creste PIB (dar pe minus)

Motto: “cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste”
(Ion Creanga)

fred-flintstone001A trebuit sa am de a face cu administratia publica, eu, cetatean obisnuit, domiciliat in suburbia Capitalei la nu mai mult de 24 de km de Ministerul condus pana de curand cu eleganta si cu mustata de dl.Liviu Dragnea si mai nou de fina d-sale si a faimosului Nicusor Constantinescu, oaspete apreciat si frecvent al DNA. [Am explicat in detaliu AICI cum am “investit” DOUA ZILE din viata si doua zile din venitul personal in preschimbarea unei carti de identitate]

fred-flintstone. Angry 1Am constatat ca m-am nascut ghinionist (fie prin data nasterii, fie prin locul nasterii, fie prin votul din decembrie 2012).

Primul ghinion: administratia publica nu lucreaza decat intre orele 8:00 (deseori 9:00) si 13:00 (arareori 14:00). A trebuit sa mi iau o zi de concediu fara salariu si ma prezint la ghiseu. Trec peste coada, trec peste documente originale (si in copie) pe are administratia le are déjà. Dar iata ca ma lipsesc de 100 lei –calculat la 1/21 din salariul mediu BRUT pe republica de 2100 lei).
Al doilea ghinion: nu mi se poate elibera adeverinta in aceeasi zi [fie pentru ca lipseste SEFUL –magnific si majestuos cuvant – care semneaza, fie pentru ca administratia a cerut o hartie de care subsemnatul –alaturi de toti ceilalti de la ghiseu- habar nu aveam]. Asa ca va trebui sa revin intr-o alta zi, adica sa ma lipsesc de alta suta de lei.
In somn mi-a aparut imaginea invatatorului meu din clasele I-IV, regretatul DOMN Gheorghe Badea: “ ia socoteste dragule!”
fred006Si am socotit:
Daca un milion de romani (dintre cei cu simbrie) se duc doar odata pe an (minune cereasca!) la administratie atunci s-au dus DOUA MILIOANE de zile lucratoare !!!!
Doua milioane de zile lucratoare a cate una suta lei inseamna doua sute de milioane de ron IROSITE, doar la nivel de salariu mediu brut.

Altfel calculate, cele 200 milioane inseamna 0,22% din PIB dus, dus, dus [de dragul ministrului ce pastoreste administratia locala si a celor ce-si trag seva vietii si a ratiunii de a exista in subordinea zisului ministru].

Dar amintirea domnului invatator mi-a soptit: “n-ai socotit tot!”.

Am facut deci o regula de trei simpla (la care luasem un “foarte bine” la domnul Badea), pornind de la taxarea de 45% a dragilor de la ANAF. [n-am luat in considerea “barfitorii” care zic ca de fapt munca ar fi taxata la 86%, desi mai stii?]
Descopar ca, din 200 lei brut, 62 lei n-au mai ajuns la colectare, asa ca 62 milioane lei LIPSESC fie de la pensii, fie de la sanatate, fie de la educatie. Iata-ma –fara voia mea- si pagubitor al elegantului domn Teodorovici, fiscalist de frunte si aprig pazitor al banilor publici [daca o mai fi in functie la data la care cititi aceasta jelanie].Fred-Flinstone-Stars

Cat pe ce sa iau o urecheala zdravana de la domnul invatator, pentru ca am uitat sa socotesc SI :
Cat costa manopera celor din administratia publica sa puna pe hartie date din calculator…..
Cat costa manopera celor din administratia publica sa introduca in calculator ceea ce au facut colegii lor de mai sus ….
Cat costa salariile sefilor tuturor acestor slujbasi, stiut fiind ca la fiecare 5 fiinte se cere un sef –macar ca subordonatii sa nu-si ia nasul la purtare si sa uite cine ii tine in paine- …
Cat costa scaunele ergonomice, birourile si dulapurile burdusite ale servitorilor publici care se cocoseaza pentru a face cele doua operatii descrise mai sus ….
Cat costa –chirie si intretinere- spatiul ocupat de onor persoanele de mai sus …
Cat costa concediile de odihna si medicale ale celor ce-si pun sarguinta in serviciul celor ce stau la ghiseu …
Cat costa tichetele de vacanta ale merituosilor birocrati ai statului …

E drept ca mi-am inchipuit ca o persoana –evident mai luminata ca mine- din ministerul administratiei va putea sa socoteasca. Contez pe o persoana TARE de inger care sa nu se ingrozeasca de cifrele rezultate.

fred-flintstones_clipart_6-gifSi iar m-a imboldit domnul invatator: “ ce am citit noi ieri in clasa?”.
Mi-am adus aminte: “cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste” [Ion Creanga].
Ce ziceti dna Ministru Saddegh, dupa descentralizare mi-o fi mai bine sau mai rau?
Ce ziceti dle Ministru, avea dreptate Ion Creanga ?

Cinic

PS. De ce la preschimbarea unei carti de identitate trebuie sa duc certificatul de nastere in ORIGINAL domnule ministru ? Adica datele mele personale nu se regasesc in baza de date a politiei ? Atunci cum s-a emis precedenta carte de identitate ?

Reclame

29 responses to “Administratia publica creste PIB (dar pe minus)

 1. Cinic,
  Din pacate timpul extrem de limitat nu-mi permite sa zabovesc cat as dori.
  Excelente materiale.
  De la subiect, perspectiva din care este privit si cursivitatea ideii pana la modul in care ea este impodobita cu litere.

  Multam !
  Este genul de materiale care arata rostul si importanta Copacului.

 2. UPS!
  Vad ca dupa Comisia Europeana si traderii de energie au crescut PIB-ul.
  Comisia Europeana a ajuns la o concluzie surprinzatoare in urma unei anchete aprofundate: Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiti comercianti din domeniul energiei si clienti din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat. Aceasta in conditiile in care in 2012, actualul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, a denuntat contractele cu asa-zisii „baieti destepti” pe motiv ca au pagubit producatorul de energie din cauza preturilor prea mici. In schimb, Comisia Europeana spune ca „Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata”.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-20229676-concluzie-surprinzatoare-comisiei-europene-contractele-incheiate-intre-hidroelectrica-asa-zisii-baieti-destepti-nu-reprezentat-ajutor-stat-fost-conforme-preturile-piata.htm

 3. Salut!
  Cinic,

  Excelent si acest al doilea material (la cat mai multe! 🙂 ). Doar citind despre lucrurile astea te poti si amuza, pentru ca atunci cand le „traiesti” starea de spirit nu-i tocmai priincioasa 😛
  Mi-ai adus aminte de o…bagatela in comparatie cu experienta ta (si a muuultor altora, cu siguranta), dar din aceeasi familie de aberatii: de la angajare si pana spre pensionare, „fetele de la birouri” mi-au cerut de n ori…certificatul de nastere+copie (tot „innoiau” datele). Adresa, numele, ok, se mai pot schimba. Dar data nasterii???

 4. Mai am un exemplu (nu stiu daca nu am mai povestit asta).
  Intr-o zi m-am trezit pe sectie cu o domnisoara care mi-a spus ca este trimisa de „Protectia Copilului” pt un test psihologic. Ea adica, absolventa de psihologie, angajata la respectiva institutie, trebuia sa faca un „test psihologic” unui pacient de-al meu. Un bebelus de nici o luna, abandonat, care urma sa intre in sistemul de asistenta maternala. Am incercat sa vorbesc rational si cu ea si cu sefa ei si sa le explic ceea ce ele, in primul rand, ar fi trebuit sa stie: NU se face un asemenea test la o luna de viata (ci de pe la vreo doi ani). N-a fost chip. Pana la urma, mai mult din curiozitate, i-am permis sa faca „testul”, sa scrie concluziile si sa semneze. A privit copilul, l-a apucat sfios de manute si de picioare si a constatat ca… „isi misca capul”. Cam asta a fost tot.
  Si domnisoara aia era intr-o zi de munca remunerata…
  „Lantul slabiciunilor” este mai lung si este intretinut de inertie, indolenta si incompetenta, in primul rand. Si toate astea, da, COSTA!

 5. Seara buna !
  Cand va spuneam ca am ceva cu neamul lui ,,vino maine,ba!” poate radeati de subsemnatul.
  Cand am trecut acum un an pe la primaria la care sunt arondat si au vrut sa ma trimita acasa cu un clasic ,,vino maine” am tinut sa le reamintesc ca imi baga mana in buzunar si daca eu si alti pe care ii trimit acasa doar ca-sa ne arate muschi nu mai platesc taxe ca se invoiesc de la servici ei nu pot avea salarii rezonabile.
  Ce credeti ca mi-a raspuns unul ,,ba ,noi avem ceva de facut pentru aia de la judet!” Replica mea a fost ,,si aia ca si voi imi baga mana in buzunar si cetateanul este primul care trebuie servit si nu aia”.
  Dupa ceva negocieri ca-sa scape de un tampit ca mine mi-au dat ce am cerut.
  Cati au curaj sa le vorbeasca asa ?Va spun eu putini .Toti vin cu basca in mana ,mototolind-o,cu un ,,sar’ manuta” si cum deschide usa este apostrofat cu ,,vino maine ,acum avem treaba!”

  • dorian65,
   le cam graiesti pe cele drepte.
   Pe linga functionarii magari, ca domni nu le pot spune, si regulile sint facute parca de niste dobi.
   In genul ‘trebuie sa aduci adeverinta ca ai nevoie de adeverinta de la noi!”
   😛

 6. ” Prima editie a Jocurilor Europene a inceput la Baku. Ponta alaturi de Putin in tribune la ceremonia de deschidere”
  Au mai fost Erdogan, printul de Monaco si Lukasenko.
  Companie selecta 😛

 7. PONTA s-a dus cu sticla de Sampanie la PUTIN:

  IN INTERES NATZIONAL:NENOROCITUL ASTA VÄ VINDE:

 8. Buna seara,eu acum 3 ani imi expira buletinul,m am dus de noapte m am trecut pe lista ca era un pensionar de facea liste in fiecare zi,bine ca exista aparat cu bon ordine dar intra in institutie gardianca fara sa fie bugetarii la munca si le scotea,culmea sint divorta de 30 ani,iar original de divort il aveam in Spania,nu si nu vrem originalul,pai ba dobitocule mi am schimbat buletinul de atunci in numele de fata am doar copia.Nu dute la judecat sa iti dea alt origin,m am dus un dobitoc la inform se juca pe calculat doua haimanale cu curul pe birou butonau la telef m am luat de ei si mi au dat audienta la sef peste 4 zile,era prea tirziu,m am suparat m am dus si mi am anulat actele,puteam sa circul cu pasaportul,anul viitor normal m am dus cu originalul toata lumea stia ca sint pers care a renuntat la buletin,ris si batjocora ,cetateanul roman e un nimic in fata bugetarilor care sint tot asistati sociali pe banii cetatenilor

 9. Excelenta postare @cinic. Atit textul cit si ideea de a aduce in prim plan bugetarul roman mi se par excelente.
  Excelente pentru ca se discuta despre unul din cei mai eficienti agenti de pastrare a Romaniei in zona subdesvoltarii.
  Bugetarul Roman.
  Visul de aur al 80% dintre romani este sa lucreze la stat. Sa fie bugetar adica.Mai pe romaneste leafa merge ziua trece noi muncim cu drag.Nu te da nimeni afara, nu-ti cere nimeni competenta sau initiativa,nu raspunzi de nimic si daca ai un pic de noroc sa fii plasat acolo unde trebue mai si pica ceva peste salariu.
  Bugetarul a ajuns de fapt stapinul României.
  Un stapin rau,prost,indolent .
  Basescu a pierdut partida in momentul in care s-a artins de bugetari.Normal.Nu poti sa lovesti in visul de aur a milioane de alegatori.
  Nu zic ca prin alte parti bugetarul este altfel dar ai o sansa sa te lupti cu el si sa cistigi:
  La noi nu ai absolut nici o sansa

  • TUCU,
   dacä nu fäceau Bäsescu si Boc, ce trebuia, Ro. era in groapä
   mai räu decat Grecia, dacä nici acum nu apreciatzi sacrificiul
   politic , il meritatzi pe Tonta.

   • Theo
    Din nefericire alegatorul roman a ales din nou haita de golani prosti.
    Cu astia in frunte -ma refer si la PSD si la PNL nu vom avea o soarta mai buna.

 10. Ceva apropiat de „framintarile’ lui @ cinic:
  http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/alta-educatie

 11. Au trecut 25 de ani…

  13 iunie 1990

 12. Vinovatul Nr1 n-a fost judecat nici pana in ziua de azi. DE CE???

 13. Trecand prin 2012…

  …in 2015…

  Romania, incotro???

 14. pt. interes natzional, romania pusä in bratzele lui Putin.
  panä invatzä sä meargä J, Ponta, vinde tot.
  unde este socetatea civilä?????????????????????

 15. Cei care i-am pus pe umeri o haina prea mare merităm să știm că astăzi, 13 iunie, face 56 ani.
  Klaus Werner Johanis – la mulți ani, omule banal!
  Până la Președintele Speranță al românilor mai ai de crescut…

  • Servus, Old! 🙂

   Eu n-am vrut sa-si puna vvp fundu’ pe scaunul de la Cotroceni.
   OHA nu mi-a fost speranta si nici in vreo crestere din partea sa nu ma astept.
   E ziua lui? Sa fie sanatos.

 16. old,
  sä-i uräm sänätate si sä sä nu urmeze interesul natzional dictat
  de Mihalache.

 17. este penibil si total deplasat cu casa regalä,ora regelui etc.
  nu existä nici un pic de bun simt? intoxicare cu mucegaiul
  monarhist. ajunge, au primit mai mult decat meritau.

 18. 12-13 iunie 1941 – o zi din istorie data uitarii

  Teroarea comunistă împotriva populaţiei Basarabiei şi Bucovinei de Nord a început imediat după ocuparea acestor teritorii româneşti în 28 iunie 1940. Apogeul terorii a fost noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.
  …………………..
  Cele mai detaliate şi înspăimântătoare mărturii despre această deportare aparţin Eufrosiniei Kersnovschi din Soroca, memorii care au fost publicate încă în 1990 și au fost incluse în patrimoniul universal de către UNESCO.

  http://www.europalibera.org/content/article/2068236.html

 19. In timp ce Lazaroiu incearca sa analizeze, dar mai ales sa ne faca sa intelegem „subtilitatea” gestului lui Puie Monta de a merge la Baku…

  Lăzăroiu consideră că gestul lui Ponta nu este o gafă ci o sfidare clară la adresa liderilor UE, care nu l-au protejat în niciun fel faţă de Justiţiei (…)

  http://www.ziuanews.ro/revista-presei/sebastian-lazaroiu-ponta-i-ru-ii-a-incalcat-evident-consemnul-i-n-a-facut-o-intamplator-se-simte-tradat-i-pute-i-sa-va-imagina-i-frustrarile-unui-om-nu-prea-matur-ramas-singur-gata-sa-dea-foc-arii-236244

  …alte explicatii par a fi ceva mai bine „tintite” si mai credibile:

  In aceste zile, la Budapesta, are loc congresul Partidului Socialistilor Europeni, unde s-a adunat toata crema politicienilor de stanga din Europa. Seful socialistilor romani, Victor Ponta, nu participa la acest eveniment, liderii socialisti considerand ca prezenta premierului roman le-ar putea afecta imaginea (…)

  http://www.aktual24.ro/socialistii-europeni-se-rusineaza-cu-penalul-ponta-premierul-n-a-fost-primit-la-congresul-pes/

 20. nimic nu se face, decat cu multzi bani, asa a rämas si plagiatorul
  la guvernare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s