Mircea, ca la inceput de drum.

Azi Baniciu face 66 de ani !
O viață frumoasă, o carieră de asemeni, cu inerentele buruieni ale unor resentimente cu rădăcini vechi.
În primăvara anului trecut, Nicu Covaci l-a dat în judecată pentru că-și permite să cânte piese din „Phoenix”.
„Vine Baniciu şi cântă, ilegal, toate piesele consacrate de la Phoenix, la jumătate de preţ. Ce-ţi mai trebuie Nicu Covaci!„.

Penibil !

„Păi, eu, Nicu Covaci, am 150 de compoziţii, Joji Kappl vreo 7-8, iar Baniciu doar una! Domnilor, doar una! Andrii Popa. Voi ştiţi că eu nu mai cânt această piesă la concertele Phoenix ? Au cerut-o oamenii şi le-am explicat că e a lui Baniciu şi că n-o mai pot cânta
Decizia tribunalului ?
O să râdeți !
… sau nu !
„Magistraţii Tribunalul Bucureşti au decis printr-o hotărâre că Nicu Covaci este autorul piesei „Andrii Popa” şi a celorlalte melodii cântate până acum şi de Mircea Baniciu.”
Adică au decis că „singura” piesă pe care Covaci recunoaște public că a compus-o Baniciu, este atribuită prin lege lui Nicu.
No comment!

Talentul componistic al lui Baniciu nu cred că este chiar atât de insignifiant pe cât îl declară Covaci. Mărturie stă evoluția sa post-Phoenix. Cel putin „Secundele” mi se par excelent realizate.

Pe de alta parte, nici Covaci nu rateaza ocazia de a marca consistent, dezamagirea ilustrata „In umbra marelui URSS” fiind probabil una din cele mai reusite epopee ale dezradacinatilor romani.

Amar sentiment mai ales după ce reîntâlnirea lor suna atât de promițător în urmă cu puțină vreme !

„Ce frumoși suntem … la-nceput de drum … !”
Mai apoi ne urâțim ca dracu’ !

Viq

Reclame

18 responses to “Mircea, ca la inceput de drum.

 1. La multi ani, Mircea Baniciu!
  In rest? Pacat! 😦

 2. -„Ce frumosi si destepti eram cind am fost tineri, mai ales eu! Si ce uriti si rai sintem acum, mai ales tu!”
  Asa sună o gluma dupa trecerea anilor 😉
  Phoenix mi-a placut mult; la inceputurile lor chiar cintau la Rugi (Hramul Bisericilor) in diferite sate banatene. Era o mare onoare sa spui ca i-ai avut si pe Phoenix, pe linga formatia cutare de muzica populara.
  S-au spart emigrind (si in Lugoj era o buna formatie, Logic, care s-a dezintegrat prin fuga peste granite).
  De ani buni se cearta ca la usa cortului – deh, suflet de artist. Pur si simplu nu ma mai intereseaza; le ascult melodiile (ehe ce frumos era cind eram tinar 😛 ), dar nu vreau sa trec de partea nimanui.

  • SUNT MULTE LUCRURI CARE LE-AI SIMTZIT, ATUNCI LA O VARSTÄ;
   POATE SUNTEM MAI RÄI; DAR CINE NE-A FÄCUT? VIATZA:
   EU VREAU SÄ CRED CÄ BÄTRANETZEA NE-A FÄCUT MAI BUNI
   MAI INTZELEGÄTORI,DAR ITZI DÄ SI DREPTUL SÄ NU MAI INGHITZI
   ORECE:
   VOI NU VÄ D-ATZI SEAMA CUM MÄ REGÄSESC IN VOI:

   VÄ IUBESC!

 3. Cit despre melodia Andrii Popa, melodie care e recunoscuta chiar de Covaci ca fiind compusa de Baniciu, si atribuita de trebonal lui Covaci, parca-parca pare a fi o socoteala de mare fonctionar:
  „din cele 14.000 de carduri care au fost identificate persoanele anuntate sa vina sa le ridice, aproximativ 2 000 au venit sa ridice cardurile, deci mai sunt inca 11.000”.
  Vasile Ciurchea presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

 4. Este gresit articolul de presa de unde e preluata informatia.
  Tribunalul a recunoscut dreptul de autor al lui Mircea Baniciu asupra piesei Andrii Popa, asa cum Nicu Covaci a spus si a sustinut si in fata presei si in fata instantei.
  Deci decizia Tribunalului a fost cu totul alta fata de ce scrie aici. V-o putem pune la dispozitie, daca e nevoie.
  Am vrut doar sa clarificam lucrurile, pentru ca ar fi pacat sa se propage informatii false.
  Multumim!
  Echipa Phoenix

  • Multumim si noi de clarificare.
   Un link catre respectiva decizie ar fi mai mult decat suficient.
   L-as agata in finalul articolului pentru o mai corecta perceptie a realitatii.

   Sugerez sa faceti la fel si cu sursa de unde am luat informatia.
   Cu atat mai mult cu cat este ditamai organu’, cu audienta incomparabil mai solida decat Copacul nost’ ! 😉

   In rest cred ca cei mai multi de aici ne-am dori sa nu stricati corola de pene a pasarii ce ne-a inaripat o buna bucata de viata.

   Daca se poate !

   • In principiu noi am facut publica atat cererea de chemare in judecata formulata de Nicu, cat si alte inscrisuri din dosar unde s-a facut vorbire despre treaba asta. Hotararea data in apel urmeaza sa se comunice, ca sa o avem in forma integrala.
    Avand in vedere ca nu suntem autorii – sau, ma rog, avocatii care l-au reprezentat pe Nicu Covaci in proces nu sunt autorii – inscrisurilor formulate de partea adversa, alegem sa nu le publicam insa punem aici un extras din intampinarea lui Covaci din apel – contine suficiente argumente pentru o idee de ansamblu in ceea ce priveste Andrii Popa. Toata ideea cum ca Nicu Covaci ar fi avut vreo pretentie in legatura cu Andrii Popa a aparut de la o serie de jurnalisti specializati pe ”juridic” care nu s-au obosit sa arunce un ochi peste dosar…
    Multumim pt obiectivitate !

    ”Insusi Mircea Baniciu a folosit in prima instanta acest argument, cand a solicitat ca lui Nicolae Covaci sa i se interzica interpretarea compozitiei ”Andrii Popa” (a carui autor este): argumentul ca ”Andrii Popa” are un alt mesaj, ca este o compozitie a domniei sale menita sa fie interpretata intr-o alta maniera, iar Nicolae Covaci o modifica, ii da o tenta prea ”rock”, prea agresiva, chestiune cu care compozitorul Mircea Baniciu nu este de acord. Dincolo de intrebarile retorice pe care ni le-am adresat la momentul respectiv , ne-am exprimat acordul cu o astfel de cerere, recunoscand dreptul autorului Mircea Baniciu de a interzice o interpretare care ii aduce un prejudiciu, una care modifica mesajul compozitiei sale.
    Repertoriul formatiei Phoenix, in peste 52 de ani, numara peste 150 de compozitii muzicale. Subsemnatul a recunoscut intotdeauna, inca din anii 60, compozitiile realizate de colegii de formatie, acolo unde a fost cazul: Moni Bordeianu, Iosef Kappl, Mircea Baniciu, chiar si in prezent Costin Adam, spre exemplu (noul solist al formatiei Phoenix, care a compus piese pentru noul album). ”

    PS: In principiu, toata ideea acestui dosar a fost bazata pe un argument: piesa ”Andrii Popa” este compusa de Mircea Baniciu, piesele compuse de dl Kappl ii apartin domniei sale, dar piesele lui Covaci, nu. Alea sunt ”compozitii comune” asupra carora tuturor au drepturi. Interesant. Mircea Baniciu si Iosef Kappl au formulat aceeasi cerere in instanta: anume sa i se interzica lui Nicu Covaci sa interpreteze piesele care apartin domniilor lor. Chestiune cu care Nicu Covaci a fost absolut de acord, avand in vedere ca, legal, acest drept apartine compozitorului. In schimb, cand a facut-o el, a vuit presa ca ”isi atribuie merite” si bla bla bla.
    Sunt, in speta asta, foarte multe intrebari la care nu s-a oferit nici un raspuns. Ca de exemplu care e logica in abordarea de mai sus.
    Sau (alta chestiune relevanta) s-a ”dat bataia” in apel doar pentru vreo cateva compozitii: Mugur de fluier, Nunta, Fata Verde, Mica Tiganiada, etc, adica ”hiturile”. Vreo 6 in total. Culmea (oare?? :))) exact cele care se dau la radio si care au ramas in sufletul publicului. Care produc, asadar, si acum, castiguri financiare (fie ele mici, dar ca idee). S-a folosit argumentul ca albumul Mugur de fluier a fost realizat in comun, ca pe vremea aceea erau ”frati” si piesele s-au compus in comun la ”repetitii” dar Covaci (care era mai versat el asa) a fugit repede la UCMR si le-a inscris pe numele lui, pacalindu-si colegii de formatie care erau ”tineri si nu stiau ei ce e aia drept de autor”…. Aici avem doua intrebari: 1. Daca in 1973 albumul Mugur de fluier a fost compus la repetitii, impreuna, atunci de ce NU si Andrii Popa, sau Dansul codrilor ori Muzica si muzichia (compozitor Iosef Kappl, la ambele). S-au compus ”impreuna” doar piesele lui Covaci din album….ooooook… si 2. Daca toti erau tineri si nestiutori si nu stiau ca exista UCMR astfel incat sa isi inscrie piesele, cum se explica faptul ca Iosef Kappl incasa bani de la UCMR (cu acte, s-au depus in dosar, din arhiva UCMR!!!!) inca din…1972 !!! pentru compozitii care i-au apartinut in Cei ce ne-au dat nume…. Pana acum nu a reusit nimeni sa ne raspunda (sau sa raspunda instantei) la intrebarea asta.
    Oricum, departe gandul de a deschide vreo polemica si de a deranja pe cineva, atata doar ca, din punctul nostru de vedere, e important ca fanii si cei care in mod frumos si elegant discuta despre asta sau se intreaba, sa stie cum a fost de fapt. 🙂 De ”formatori de opinie” care injura sau sunt lipsiti de obiectivitate e plin si acolo nu ne mai obosim sa, vorba lui Pittis, facem lumina…. :))
    Merci !

    • Nicule,
     Multam frumos !

     In lipsa linkului nu pot sa acuz sursa de minciuna sfruntata, desi asa pare sa fie.
     Stim ca jurnalismul in general si-n Ro in particular, se face pe o accentuata componenta zvonistica si cu o exacerbare emotionala aberanta.
     Dar ideea postarii nu era asta.
     Era un suspin prilejuit de aniversarea lui Mircea.
     Poate fi si in aprilie unul.
     Sau poate fi un zambet ! 😉

     Cred ca inteleg framantarile de genul asta. Apar. Un grup muzical este pana la urma o emulatie comuna in deplin acord.
     Care e valabil la un moment dat.
     O coincidenta de reverberatie a talentelor fiecarui component, pe armonice atat de potrivite unele altora incat creaza o capodopera mai mult sau mai putin efemera.
     Dar … la un moment dat !

     Oamenii nu-s pietre. Se schimba.
     In cel mai prozaic mod. Si sansele ca toti componentii sa se schimbe in aceeasi directie si cu aceeasi viteza sunt infime.
     Am urmarit deunazi un documentar de mai bine de 3 ceasuri despre Eagles. Tulburator in felul sau.

     Dupa ce am cetit mesajul de mai sus, am reascultat „Singur”.
     Iar apoi „Nimeni nu e singur” al lui Lotzi Herdina.
     Well …. !!! 😉

     Multumiri pentru interventii si respect pentru ce ati realizat !
     In treacat fie spus, eu cred ca creatiile Phoenix vor ramane si se vor lipi de alte celule de gen in monumentul cultural al umanitatii, indiferent de disensiunile si controversele de culise.
     Ati „comis-o” ! 😀 😀 😀
     E prea tarziu sa mai poata fi oprite ! 😀 😀 😀

     Dar cele ce nu s-au nascut inca, pot fi ucise.

     Un weekend excelent mai departe !

    • Totusi, ati reusit sa-i urati LMA! lui Baniciu? Sau credeti ca nu mai merita sa traiasca? Ce va anima mai tare: ura sau ura?

     • Intelegem ca exista doar doua moduri de a relationa cu oamenii pe planeta asta. Ori le urezi la multi ani, ori consideri ca nu mai merita sa traiasca? :)))
      Asta e o chestiune care ne depaseste…
      Multumim pt feedback,
      Echipa Phoenix

  • Dragii mei, cred ca ca voi m-ati putea lamuri… cu raspunsul la o intrebare la care nu reusesc sa raspund de multa vreme: de ce legenda Miorita este croita cu oi, nu cu capre? Ciobanasii erau, totusi, vecini…Si, aparent, prieteni.

 5. Generozitate:

 6. postarea mea a dispärut,dece?

 7. Și pentru primarul Emil Boc, cele opt nunți pe care le-a oficiat au reprezentat o premieră care însă nu i-a dat emoții.

  „Locul în care am oficiat aceste a fost o premieră. Suntem capitala europeană a tineretului și tocmai de aceea am vrut să le oferim acestor tineri un eveniment special, la fel cum este și căsătoria. Eu nu am avut nicio emoție. Chiar nu am probleme cu înălțimea și oricum aiguranța este totală. Este oarecum și o premieră. Se pare că acestea au fost primele căsătorii din lume oficiate la o asemenea înălțime”, a explicat primarul Emil Boc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s