Trai neneaca ! Pe banii cui?

cinic siglaMotto: “…cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste”
(Ion Creanga)Administratie 02

Cum-necum am avut treaba la o primarie (nu cea de domiciliu).
Primaria de care vorbesc se afla la nu mai mult de 20 de km (asfalt giugiuc) de Ministerul condus cu absenta si eleganta [dar fara mustata] de urmasa dlui.Liviu Dragnea.

Am conversat (elevata expresie) cu o doamna deosebit de amabila si de politicoasa, ba chiar vorbind corect gramatical.
fred si wilma casatorie sDoamna este ofiter al starii civile intr-o comuna de 3000-3500 locuitori.
Intr-un an a participat la oficierea a 15 casatorii.
Nu purta panglica tricolora rezervata cetateanului intaistatator al comunei –adica primarului, dar facea formalitatile necesare.      N-am avut obraznicia sa intreb daca facea hartiile pe calculator sau mai era careva pe acolo insarcinat cu treburile “triviale”. Aceste date constituie secret al comunei, altfel nu-mi explic de ce mi se cere certificatul de casatorie –original si copie- la evidenta populatiei .

peablesIn acelasi an s-au nascut 14 prunci si starea civila a eliberat documentele cerute de imprejurari .
Evident ca au fost introduse in calculator datele noilor locuitori ai comunei. Cred ca politia si/sau evidenta populatiei nu au acces la aceste date (or fi secrete fata de politie sau se cere certificat ORNISS pentru a le vedea), altfel nu se explica de ce mi se cere certificatul de nastere la obtinerea/preschimbarea unei carti de identitate.

In acelasi an starea civila a consemnat si vreo 14 decese, ceea ce a necesitat elaborarea unor documente. Datele s-au dus in aceeasi baza de date ultrasecreta si ferita de ochii organelor de politie si de evidenta populatiei, care –“dupa caz”- imi cer si certificat de deces [copie si original] la preschimbarea cartii de identitate. Trebuie sa marturisesc ca nu m-au dus neuronii sa-mi imaginez la ce serveste un certificat de deces la preschimbarea cartii de identitate a unei persoane vii.fred si barney documente

Inafara de activitatile mai sus descrise, la starea civila se mai elibereaza si cam 150 de adeverinte spre ARHIVAREA INUTILA la alte autoritati. O simpla accesare a bazei de date ar confirma ca Stan Papusa are 3 copii minori, asa ca –LA ACEEASI PRIMARIE- nu ar mai fi nevoie de adeverinta de stare civila.

Si acum vine vestea cea buna: pentru toata aceasta activitate SE PLATESTE din gros.
La un program de lucru de min.200 de zile lucratoare pe an, a cate opt ore zilnic, ofiterul starii civile este platit UNA MIE SASE SUTE de ore pe an. Ca sa fiu clar, pentru 14 decese PLUS 14 nasteri PLUS 14 casatorii PLUS 150 adeverinte se cheltuie 1600 ore anual.
Zvonurile zic ca e vorba de salarii la o comuna medie-mica de circa 1800lei x 12 luni = peste 20000 ron pe an.
Deci, cum zicea autorul: “TRAI NENEACA, PE BANII NENEACAI”?

Domnule ministru Teodorovici, ce faceti cu banii Dvs personali nu ma priveste, dar de ce ma puneti pe mine sa particip la aceasta risipa?
Nu se poate lucra cu NUMAI o jumatate de norma la starea civila ?
Iar restul de patru ore zilnic sa fie folosite la celelalte activitati ale primariei ?
Iar daca socotim cam TREI MII de comune [las deoparte orice oras sau municipiu] vorbim de jumatate din 3000 x 20 000 = 60 MILIOANE lefuri.
Nu vreti sa economisiti TREIZECI DE MILIOANE de lei anual, domnule ministru?

Cinic

PS1 [amar] Baza de date a comunei este ascunsa cu grija de Autoritatea Electorala, altfel nu am avea un cor de zbierete despre liste de alegatori care nu sunt la zi, despre primari care nu scot din lista pe cei decedati si alte asemenea basme..

PS2 [si mai amar] E vorba de salariile de azi.
Eleganta Rovana Plumb, profund preocupata de starea bugetarilor si staruitoare in a sapa o groapa cat mai mare in buget vrea sa mareasca plata bugetarilor cu 70% in MEDIE.

PS3 [revoltat]. Pentru informatizarea administratiei locale s-au ridicat vile de lux [comision la acordarea de contracte catre S.Ghita si I.Socol] si s-a facut turism in Dubai, Patagonia etc.
Ce avem in schimb?

Reclame

3 responses to “Trai neneaca ! Pe banii cui?

  1. colac peste pupaza! Iar am fost la evidenta populatiei. M-au alergat UN KILOMETRU ca sa scot de la primarie o chitanta de UN LEU. Cat o costa manopera, formularul pe hartie chimica in trei exemplare, munca casierului, munca contabilului de primarie????
    JAF! JAF! JAF!
    O fi interzis sa se puna casa fiscala de marcat chiar la politie?????

  2. @ cinic,
    tu ai un defect caragialean, acel „simţ enorm şi văz monstruos”.
    Iti dai seama pe citi i-ai lasa fara cozonac daca ai fi ascultat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s