Un trai mai bun. Reduceri de taxe vs mariri de salarii

Ultimile nazbatii ale guvernului Tonta sunt exact cum ne-a obisnuit de cand formatiunea lui politica a pacalit (nici nu a fost foarte greu) multimea de gura-casca-trosc-stampila si l-a insurubat pe fotelul guvernamental.
La fel de clare ca starea vremii de azi in trei ani si la fel de consecvente doctrinar-politc precum urma lasata de boul cu vezica slaba in praful drumului spre ograda stapanului. Ba la stanga, ba la dreapta, iar la stanga si apoi un surub strans, cu virgula.
Este cat se poate de limpede (petru mine) ca individul habar n-are ce dracu face acolo. Nici nu ar fi avut sansa de altfel ca macroeconomia ne se face cu microcefali.

Prin urmare iar arde o trasnaie in coada de randunica : slobozirea gaurilor la buget, respectiv pensii si salarii bugetari cu demnitarii in frunte (masura traditionala de stanga), concomitent cu scadera taxelor si impozitelor, care e mai degraba o masura de dreapta.
Din cate am prins, noile prevederi ale Codului Fiscal, cu osebire in partile ce privesc agentii economici, aparent au darul de a incuraja economia libera si activitatea intreprinzatorilor.

Impachetarea celor doua masuri in aceeasi cutie a avut darul de a zapaci si luarile de pozitie dar mai ales si perceptia maselor ce incearca sa inteleaga respectivele luari de pozitie. Pana si piratul, secondat de FMI, e perceput ca impotrivindu-se prevederilor modificarilor din Codul Fiscal mai degrab decat maririlor de salarii si pensii.

Pornesc de la o imagine simpla : intr-o societate sanatoasa economic si social, cresterea nivelului de trai se realizeaza corect prin scutiri de taxe si impozite. Dintr-un motiv extrem de simplu : prin aceasta se mareste venitul celor ce produc, al celor ce sustin economic intreaga societate. Intr-o etapa ulterioara, OBLIGATORIU ulterioara, se pot mari si salariile bugetarilor si pensiile, PE MASURA CE CRESC VENITURILE LA BUGET, evident in limita respectivelor cresteri.
Pe de o parte asa este corect si cinstit, ca celor ce produc bogatia tarii sa li se lase cat mai mult din produsul muncii lor, iar pe de alta parte astfel se incurajeaza munca, initiativa, productia, harnicia si nu eschiva pe scurtatura functiilor bugetare.
Pe masura ce aceasta categorie de cetateni este motivata sa functioneze productiv, veniturile la buget cresc drept urmare a dezvoltarii economice iar pe acest suport si cetatenii din aparatul bugetar pot trai mai bine.
Asa functioneaza lucrurile.
Mai intai umpli camara si abia apoi poti sa-ti permiti luxul sa-ti servesti amicii cu dulceata.
Sau palinca, dupa caz !

Prin urmare prevederile privind reducerile de taxe, accize, impozite sunt benefice dpdv economic.
Putem observa insa ca reducerea de accize, a impozitului pe dividende, a impozitului pe venit, a taxelor pe constructii speciale, la CAS plus altele colaterale, CUMULATE, constituie 8,2 miliarde de lei. Mai putin de jumatate din efectul „gaura” al celor 17 miliarde provocate direct de noul CF. Partea majoritara consta in reducerea TVA.
Care TVA are impact pozitiv dar INDIRECT asupra firmelor producatoare, prin eventuala crestere a puterii de cumparare a clientilor datorita scaderii pretului la raft.
Acest aspect, al incurajarii consumului, este intarit si mai mult prin cresterile salariale ale bugetarilor si a pensiilor.
Posibil ca Ponta sa urmeze sfatul unui simpaziant keynesian, vrajit de sistemul piramidal gandit de economistul neoclasic ce a cautat un artificiu care sa justifice interventia statului pe piata libera.

Personal cred ca e o mare eroare abordarea macroeconomica din aceasta perspectiva, dar macar ar fi putut fi un palier de discutie.
Ar fi putut fi … DACA … !!!!
Daca aceste masuri nu ar fi fost ELE ulterioare respectivelor cresteri salariale si pensiilor, in loc sa fie invers.
Pentru ca daca efectul keynesian ar avea sansa sa se materializeze abia dupa o perioada de timp, absolut necesara punerii in miscare a mecanismului domnului Biela Manivela, respectiv cresterea cererii > cresterea productiei > cresterea profitului > cresterea numarului de locuri de munca > cresterea populatiei implicata activ in proces … samd, cresterea de pensii si salarii are loc mult mai rapid. Practic imediat. INAINTE ca aceste cheltuieli (crescute) de la buget sa aiba sustinere in balanta economica. De fapt inteleg ca unele au si intrat in vigoare de la intai ale prezentei luni.

Acesta este primul si cel mai rapid efect negativ pe campia economica a acestor masuri. De fapt acest dezechilibru indus sta si la baza cvasitotalittii reactiilor impotriva modificarilor Codului Fiscal. Pentru ca acestor -17 miliarde li se adauga ACUM inca -10, diferentele de salarii si pensii. -27 de miliarde dintr-un condei !

Colateral damage, mai e unul.
Faptul ca incurajarea agentilor economici este facuta diferentiat exact cum e mai prost. Respectiv cei mai dezavantajati sunt agentii cei mai mici, PFA/AF, cu venituri modeste, pentru care nu doar ca impozitarea nu scade ci, dimpotriva, creste : „…la un venit lunar de 1.000 de lei pe PFA rezultă o creştere cu 3,5 lei pe lună a poverii fiscale pentru contribuabil.”

„În proiectul de Cod Fiscal, se impune ca obligatorie plata de către PFA a contribuției la pensii, chiar dacă persoana este și salariată, iar contribuția la sănănate nu mai este deductibilă la determinarea impozitului pe venit,..”

Cea mai dura lovitura insa se poate sa fie schimbarea regimului de impozitare a spatiilor in care micii si extrem de micii intreprinzatori isi bibilesc tocurile de la pantofi. Impozitul pe locuințele celor câteva sute de mii de familii ce au PFA-uri in apartamentul locuință pentru sediul social, va crește de zece ori.
Vorbim aici de un numar important de persoane ce vor fi afectate direct : „… După cum arată un studiu KeysFin din martie 2015: 98% dintre IMM-uri au sediul social într-un apartament. Studiul a fost efectuat pe 600 de mii de firme autohtone înregistrate în ultimii zece ani și a demonstrat că 98% dintre întreprinderile mici și mijlocii din ţară sunt deţinute de cetăţeni români şi au sediul social într-un apartament.

Efectul cel mai pagubos si pe termen lung este ca se loveste tocmai in fenomenul „capitalismului de masa” care este inca in chinurile facerii. In cei care si-au luat inima-n dinti si traista-n bat si au purces la a-si castiga coltucul de paine cu propriile palme. Ca s-au pus pe cultivat ciuperci sau reparat masini de spalat, pe tamplarie/tapiterie sau pseudo-comert de taraba/chiosc, ei macar au avut ambitia sa porneasca ceva de undeva. Aici e sansa de maine.
Nu conteaza daca extrem de putini vor reusi sa ajunga in varf.
Conteaza daca toti s-ar desprinde de tata statului si se vor ridica pe propriile picioare.

Prin urmare, luate la pachet, masurile guvernului Tonta se straduiesc sa fie bune si reusesc sa fie proaste.

Viq

Anunțuri

19 responses to “Un trai mai bun. Reduceri de taxe vs mariri de salarii

 1. Am mai spus-o: cind e vorba de bani nu dau sfaturi/pareri, caci ar fi necesare pentru mine in primul rind.
  Dar poate ca azi ne lamureste al doilea turist al natiei:
  „Victor Ponta, primul interviu dupa vacanta – la Romania TV, ora 19.30 „

 2. Un trai mai bun pe datorie?
  „Exporturile României s-au ridicat în primul semestru la aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile s-au plasat la 30,32 miliarde euro, astfel că deficitul balanţei comerciale s-a adâncit cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la circa 3,3 miliarde euro, potrivit datelor INS.”

 3. bunä,
  asa este, clujenii ar trebuii sä-i fie recunoscätori dlui.Boc.
  un bun premier si un roman adevärat.

 4. nici nu existä in Ro. un primar mai bun ca dl. Boc.

  uitatzi-vä la epava mistocarä Opärilä, a furat si distrus tot Buc.

 5. Ehehe si he; nici nu sti de unde sare sasul, pardon, liderul Lumii:
  „Presedintele Klaus Iohannis a facut luni pe Facebook un scurt bilant al intalnirilor pe care le-a avut in mandatul sau de presedinte, amintind de discutiile cu liderii politici din Franta, Germania, Marea Britanie, Italia ori Spania, si a anuntat ca va avea astfel de intrevederi „si cu alti lideri din intreaga lume””
  Klaus- Klaus, nu mai fa pe michimaus 😛

 6. Din ciclul strţocamila romaneasca:
  „Eveniment major la Casa Regala: Regele Mihai l-a exclus pe nepotul sau, printul Nicolae, din linia de succesiune la tron. ” Cica nu s-a dat nicio motivare.
  Dar ” era de notoritate relatia rece dintre Principele Nicolae si Printul Radu Duda”.
  Duda nu voia concurenta altor tevi 😛

  • securistul mizerabil duda isi bate joc si de zgura de fam .regalä
   care relalitate. nu existä, Romania nu are rege, firlifantzul a venit
   numai la avere, si fam lui germanä la esclus pe Mihai, dece,????
   oamenii se respectä, nu vor da explicatzii, dar el nu a respectat
   nimic,decat ce a convenit cu stalin,si acum la pomanä.

 7. Desi ” exista trei decizii a trei instante din Romania – Curtea de Apel Cluj si de doua ori Curtea de Apel Bucuresti, care arata ca guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor partiale locale si parlamentare”, tata Nitu de la „Parchetul General a inchis dosarul in care Victor Ponta era acuzat de abuz in serviciu, pentru ca nu a organizat alegeri partiale”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20348472-parchetul-general-inchis-dosarul-care-victor-ponta-era-acuzat-abuz-serviciu-pentru-nu-organizat-alegeri-partiale.htm

 8. Codul fiscal si salariile demnitarilor sunt masuri incompatibile. Cred ca pana la urma salariile demnitarilor nu vor fi marite, in timp ce CF va trece, dar amendat (asa cum a zis TB, scadere in doua trepte a TVA, in urma unui simulacru de negociere intre fractiunile USLtraie(ne)ste). Este singura cale pentru supravietuirea actualilor parlamentari…Ma rog, a unora dintre ei – as avansa un numar apropiat de 300.
  Cat despre „lovitura de teatru” din foyeru’ lu’ Duda, Mihaita e deja in cautare de lopatica si galetusa:

 9. ‘Neata!…
  …si-o „furata” de pe fb: „The government solution to a problem is usually as bad as the problem” Milton Friedman”
  Iar cand guvernu’ e al mai incompetent si mai corupt…

  PS
  In privinta modului in care CF loveste IMM-urile, dat fiind pericolul pe care il reprezinta pt „stanga” (pt ca poarta „germenii” mentalitatii capitaliste), cred ca nu-i atat vreo „intamplare”, cat mai degraba, o premeditare (fie ea si… „instinctuala”)

 10. ce bazaconie cu „curtea lui DUDA, ” cabotinul securist joacä tare.
  Romania nu are casä regalä. cat de naivi sä nu spun prosti
  sunt romanii, nimeni nu au acceptat sä punä in bratze averi,
  nici austriecii,nici grecii,nici italienii etc. „gratziile” sunt de rasul lumii,
  tzin captivi catziva simpatizantzi bätrani, färä minte.totul este istorie.
  romanii au pus in bratze averi ce nu le-a fäcut ei, Mihai nu a fäcut
  nimic, a pus Ro. in mana rusilor. bunicii si sträbunicii lui au fäcut
  ceva cu banii si mana de lucru romaneascä.
  sä nu uitatzi , Mihai s-a numit de Ro. dece? SE STIE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s