Alte amagiri cu sporuri si mariri

Salariile din sistemul sanitar vor fi majorate.
De la 01 octombrie.
Cu 25%.
Si cu promisiune de dublare intr-un orizont scurt. 2017. Adica DUPA alegeri 😉

Pare sa fie efect al revoltei personalului din sistem in urma nesimtirii fatise a cresterii indemnizatiilor demnitarilor.
Asta e rau pentru sanatatea balantei economice dar bine pentru sanatatea psiho-morala a societatii. Un pas cu urmari probabil dureroase, dar pe drumul corect spre intelegerea pe propria epiderma a efectului iresponsabilitatii economico-financiare.

Vor urma probabil si alte masuri de aceeasi fac(a)tura. Privind alte categorii de bugetari.
De ce cred ca e rau pentru balanta economica nu dezvolt.
Guvernul (Ponta sau care o mai fi) va mari.
Va mari pentru ca altfel va pierde exact ce vrea sa castige prin pomenile electorale : votul cumparat.
Declansarea acestui mecanism exploziv a avut deja loc iar acum sistemul e pe „automat”.
Nu am idee daca Ponta s-a gandit la suficiente mutari in fata, cred ca nu, dar deja nu mai conteaza.
Pentru ca efectul este inevitabil.
Ai marit veniturile a 5% din bugetari sa-ti asiguri votul lor, cresti exponential riscul de a pierde votul celorlalti 95% carora NU le-ai marit.
Singura solutie e sa maresti la TOTI bugetarii.
Sau cel putin unei majoritati confortabile de categorii de bugetari. De preferinta acolo unde sunt mai multi. Ca multimea conteaza in cazul asta.
Un efect bun al votului democratic. 😀 😀 😀
Metoda „Tariceanu”.
Cu efectul „Tariceanu”.
Asupra economiei si nu numai.
Sa nu uitam ca dupa ce respectivul a facut trasnaia asta, formatiunea sa, care a platit dixtractia, a cam pierdut alegerile !!! 😀 😀 😀

Revenind insa la aspectul maririlor in sanatate.
Este un efect absolut firesc declansat de minima reactie in fata politicii celor mai nesimtiti alesi ai neamului din ultimul sfert de secol. Dupa ce niste analfa-beti si-au facut indemnizatii de 5-6000 lunar plus toate deconturile posibile, pentru hartia higienica inclusiv, (care probabil ca dubleaza sau tripleaza suma totala supta de la tata statului) doar pentru ca au mintit credibil turma cu stampila la un moment dat, era fireasca, omeneasca, reactia astora care macar se scolesc o buna bucata de vreme si se iau de mana zilnic sa plimbe halatul prin saloanele cu nefericiti.
Pentru 1.600-2.200 pe luna.
Apreciez drept pozitiv si important faptul ca se trezesc.
Apreciez gestul social. Care nu cred ca este si justificat economic, dar este perfect justificat moral.

Nu este justificat economic din multe motive.
Calitatea actului medical in Romania a evoluat de la „precar” la „catastrofal”.
Si nu doar din cauza subfinantarii sistemului. A furtului fatis a banilor dijmuiti de la aceeasi turma bleaga care plateste SEPARAT de celelate dari la stat subventionarea acestui sistem.
Ci si din cauza degradarii rapide si de dimensiuni incredibile a calitatii profesionale a personalului ce deserveste actul medical.
Cu ani in urma cei prost pregatiti profesional dar abili in colectarea spagilor erau in minoritate in contextul unei mase oneste si responsabile.
Lucrurile s-au schimbat mult.
Raportul e invers. RADICAL invers.
Din multe motive, printre care calitatea invatamantului de specialitate si imoralitatea ocupa locuri fruntase.
Daca in urma cu decenii admiterea la facultatea de medicina era „fruncea” performantei, acum probabil se intra ca la „petrol si gaze”.
Sau mai precis, cum se intra ATUNCI la „petrol si gaze”.
Prin „redistribuire” a celor „admisi fara loc” !!!!

Pentru cei prea tineri sa prinda ideea, „admisi fara loc” era o sintagma ce caracteriza boii cu carte situati SUB linia rosie a admiterii la facultatea unde se daduse batalia, dar aveau peste 5.00. Suna mai bine in familie, decat ca „a picat” la admitere 😉
Si erau absorbiti de facultatile de care fugeau toti si care aveau mai multe locuri disponibile decat pretendenti sa le ocupe.

Dupa mine, cred ca este efectul „Andronescu”.
Dar deraiem in alta zona care nu e subiectul zilei. In linii mari sistemul de sanatate cred ca este mai bolnav decat societatea de care trebuie sa aiba grija. Dar este un efect punctual in degradarea generala.
Revenind insa la mariri, cred ca cutia don’soarei Panda a fost deschisa si zborul salariilor si pensiilor spre zari e in plin avant.

Sa vedem ce va urma.

Viq

8 responses to “Alte amagiri cu sporuri si mariri

 1. Efectul Tatarisceanu. Amorsa – salariile demnitarilor.

 2. Marirea de salariu in sanatate este justificata. Teoretic (daca si moral, sau nu, nu stiu). Cert, este doar o solicitare tipic sindicalista, iar „oferta”, una strict populist-electorala (cred ca PSD-ul ar trage serios din voturile pt PNL). Dar evident, n-o sa rezolve problemele/hibele sistemului (coruptie, fraude, plicuri, lipsa de profesionalism, calitate scazuta a actului medical etc). Normal, un venit decent si corespunzator calitatii serviciilor acordate pacientilor,ar trebui sa vina mai degraba ca EFECT – in urma unei REFORME reale, ca de asta are nevoie sistemul (cu oamenii care-l „populeaza” cu tot). Ca oriunde altundeva.
  In privinta degradarii actului medical, pregatirii cadrelor medicale, a invatamantului de specialitate implicit, ai perfecta dreptate. Exceptii sunt, dar ele nu schimba starea de fond.

  • Citisem spiciul piratului atunci imediat si l-am gasit corect.
   Dar orice vine de la vinzatorul Justitiei trebuie tratat cu superioritate de „piei, Satana” 😛

   • Absolut corecta perspectiva oferita de marinar. Ca de obicei. Asta sugruma deopotriva si amatorismul in bransa, cei ajunsi acolo din eroare fiind aruncati rapid la periferie, sugruma si spaga, pretul corect fiind stabilit liber pe cerere-oferta, intareste statutul social, creste calitatea, dispare persuasiunea-momeala din partea statului…. si inca multe ce poate nici nu se vad acum. I-as zice „normalitate”.

  • Este posibila si o solutie mixta, cu un sistem de sanatate privat in concurenta cu cel de stat. In acest fel, accesul public universal este mentinut pentru un oachet de servicii esential, in timp ce bogatasii (de exemplu demnitarii, baronii, mogulii, beizadelele, fotbalistii, manelistii, monacoistii sau vedetele) pot beneficia de atentia speciala oferita de sistemul privat.

 3. cinicul trebuie sa fie cinic:
  FACEM O DEZBATERE INUUUUTILA!!! Adica pe procente cand de fapt SUTA e mica.
  In medie un salariat din RO baga 220 ron in sanatate [10,5% din 2150 salariu mediu brut]. Dar contribuie 5 mil si beneficiaza 18 mil. Cata sanatate GRATIS vreti de 60 ron lunar??
  PS: am zis ca nu iau in considerare costurile de adminstrare a acestor bani, dar si contributia mittica a celor cu pensii peste 1000 ron.
  Tolerez teza stangista cum ca bugetarii contribuie:: de fapt guvernul muta bani de la cheltuieli [cu salarii] la capitolul venituri [„taxa” de sanatate]

  Pe Basescu l-au scuipat, huiduit etc in numele PSD si al lui Arafat cand a spus ca fara bani privati nu se poate redresa sanatatea. Muuuuulti nu inteleg asa nici azi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s