Batuti de soarta. Sau de ei insisi !


Trupuri de copii fara suflare sunt aduse de valuri pe tarmurile grecesti.
E infiorator.
Milioane de oameni disperati la limita existentei isi risca viata dimpreuna cu cea a copiilor de cele mai fragede varste ca sa scape.

Nu esti om daca nu te afecteaza emotional situatia asta.
Nu esti membru al speciei daca nu ai dorinta de a ajuta cumva nefericitii aia.
Din pacate alunecarea in irational este asemanatoare si la fel de riscanta ca in cazul teoriei egalitarismului comunist.

Un prim aspect ce se impune a fi avut in vedere : oamenii aia vor sa scape. Sunt gata sa-si sacrifice viata sa scape.


SA SCAPE !!!
DE CINE/CE ?
A fost un cataclism nuclear ?
A cazut cometa ?
A fost macar un cutremure sau o inundatie de mari proportii ?
Nope !
Pur si simplu societatea pe care au reusit s-o realizeze pana acum este ea insasi catastrofa.
O societate primitiva, profund ignoranta, hiperreligioasa si violenta, in care viata unui om nu valoreaza mai nimic iar femelele sunt batute cu biciul peste ochi prin piete daca privesc un mascul mai sus de papuci.
Ceea ce trece neobservat in mila fireasca ce imbalsameaza sufletul oricarui om civilizat, este pericolul expunerii la acest virus.

Prima regula in caz de prim-ajutor este observarea si eventual inlaturarea pericolului care a pus victima la pamant. Abia dupa ce te-ai asigurat ca tu ramai in regula, poti sa treci la pasul urmator. Nu sari sa-l ajuti pe electrician daca strange inca firul de 220/380, si nici pe accidentatul din Dacie ignorand traficul. E logica elementara. Nu imbunatatesti cu nimic situtia daca in loc de o victima o sa fie doua !!!!
Dimpotriva.
Aici sunt doua aspecte.

Unul cu perspectiva anterioara, privind cauza profunda ce a generat nenorocirea masei de oameni ce fug acum din calea urgiei.
Iar aici nu sunt total de acord cu piratul ca ar fi trebuit ca statele civilizate sa nu se implice in rasturnarea regimurilor totalitare din zonele respective. Pentru ca aceste regimuri ce-si suprimau dezvoltarea social-economica a propriilor cetateni constituiau pericole ulterioare sigure la adresa statelor civilizate, tocmai prin cresterea accelerata a decalajelor dintre ele. Insa nu pot a nu fiu de acord cu nuantarea lui ulterioara ca nu trebuiau sa se implice inainte de a avea ceva de pus in loc. Absolut corecta si rationala.

Al doilea aspect priveste refugiatii in sine. Este esential sa intelegem ca nivelul socio-cultural al acestor oameni este bucatica rupta din cel din care vin.
Pentru a putea schimba viata lor in bine trebuie sa li se schimbe caracterul, mentalitatea, perspectiva lor despre lume. Un proces cumplit de dificil. Posibil doar pe termen lung si pe un numar de subiecti relativ redus. Cel mai probabil, asta este posibil incepand doar cu o noua generatie. Ma tem ca nu se intelege corect psihologia acestor oameni.
Ei vin aici, ca pot supravietui in prima instanta.
Insa ceea ce-si doresc, iar experienta statelor ce au aceasta problema deja sta marturie, este sa se simta in cat mai mare siguranta. Este firesc, natural, darwinist, daca  vreti. Asta inseamna pentru ei pastrarea unui status-quo existential anterior stramutarii. De la mancatul cu mana de pe frunza verde, la salvari si broboada, de la barba-semn-al-barbatiei la victoria islamului in Univers. Iar asta duce la gruparea lor pe arii compacte si inmultirea exponentiala cu alunecarea inevitabila in conflict cu valorile societatii-gazda.

Gestionarea acestei integrari este extrem de dificila pentru state cu posibilitati incomparabil mai mari pe toate planurile decat cele ce le are actualmente Romania. Inca in Londra se mai opresc autobuze intre statii pentru ca soferul se da jos, isi pune covorasul si-si face rugaciunea. Cartierele cu cativa musulmani au fost treptat evitate de ceilalti cetateni, au devenit focare compacte de probleme etnice iar ulterior efectiv „ocupate” de acestia. Si-au deschis magazinele lor, vand-cumpara tiganiile lor, aplica regulile lor. Nu sunt multi alti cetateni care sa mai treaca pe acolo. Fortele de ordine intervin cand apar probleme intre ei si alte etnii, foarte rar sau deloc cand au probleme intre ei. Pentru ca nu sunt solicitate. Asemanantor clanurilor tiganesti interlope de la noi. Nu degeaba tiganii nostri refuza scolarizarea si continua sa prefere furtul ca sursa generala de existenta. E in cultura lor !!!!
Asta nu e integrare.
E dezintegrare.

Caracterul si atitudinea unei persoane sunt dictate de setul de valori si nivelul de evolutie la care se situeaza. E elocvent in vorbele sirianului citat de curand :
„Unul dintre fraţii celor doi migranţi, nervos că au fost depistaţi, a ameninţat, la audierile de la Parchetul Tribunalului Constanta:„Vom arunca România în aer şi o vom rade de pe faţa pământului, dacă vom considera necesar, pentru a ne răzbuna”.
Credeti ca e o pata de culoare, un accident minor, vorbe-n vant fara acoperire in fapte ?
Nu.
Este atitudinea ce da nota generala a acestor nefericiti. Pana aici au reusit sa evolueze.

Refugiati 1
Daca asimilarea asta s-ar face privat si nu la nivel guvernamental, ma intreb cati dintre cei ce cei ce sustin acceptarea invaziei ar fi de acord sa ia acasa cate o familie de refugiati, primind pentru asta o suma de bani. Sincer. Fara ipocrizie ieftina !
Cel mai probabil nici unul.

Acum hai sa ne uitam la societatea noastra.
Cu nivelul tot mai precar de educatie, dar mai ales tot mai accentuat de degradare morala, cu dezinteresul nostru pentru dreptate si adevar si cu coruptia cvasi-generalizata, inclusiv cu tentative de legalizare a bacsisului si mitei !!!
Cum ar putea societatea romaneasca sa integreze, sa civilizeze, masele astea de oameni ?
Este dificil si pana acum doar partial posibil pentru civilizatii mult mai departe pe scara evolutiei decat noi.
Pentru noi cred ca este imposibil.

Ce inseamna asta ?
Ce efect va avea asta in efortul de a reduce decalajele economico-sociale dintre noi si statele (mai) civilizate ?
Nu conteaza ?
Nu ne intereseaza ?
Tot ce vrem e sa salvam nefericitii aia de la moarte, inaintea celor care au responsabilitati morale mari pentru ce li se intampla acum ?
Ok.
Go for it !
Eu personal nu sunt afectat.

Daca esti un cetatean oarecare, poti sa faci gestul pe care l-am sugerat mai sus. Salvezi o familie de vitregiti ai soartei. Ce faci mai departe cu ei in relatie cu propria familie, vezi tu.
Dar ca persoana cu responsabilitati de inalt nivel in societate a ignora problemele pe care le provoci propriilor cetateni pentru a face gestul asta la nivel de stat, este o iresponsabilitate crasa. Posibil criminala, depinde cum si cat de repede se vor degrada lucrurile.
Chiar nu se intreaba nimeni de ce Ungaria a construit gard de sarma ghimpata la frontiera ?
De ce Germania cere o „distributie echitabila” a acceptarii fluxului de refugiati ?
Se vehiculeaza ca Romania ar putea primi aproape 7000 de refugiati. Pe locul 6 in Europa. Inaintea Belgiei, Austriei, Finlandei sau Suediei.
Stiti cati este dispusa Marea Britanie sa primeasca ?
O. Zero. Nici unul.

Solutia la aceasta problema ?
Nu cred ca sunt in masura s-o dau eu, nu m-a ales/numit nime’ premier sau presedinte, dar o pot gandi pentru mine.
Din punctul meu de vedere este solutionarea problemelor de la ei de acasa si repatrierea lor.
Asa cum s-a cerut reuniunea de urgenta a unor elemente guvernamentale din Germania, Franta si UK pe tema crizei refugiatilor, se pot face si altele pe alte planuri, privind acelasi subiect pe alt nivel. Crearea unei forte multinationale complexe, care sa aiba drept obiectiv a face viata de acolo suportabila. Si repatrierea lor treptata, pe masura ce lucrurile reintra intr-o stare de minima normalitate. Macar sa nu-si mai ia gatul unul altuia. Pana atunci, in tabere de refugiati !

Piratul sustine ca legile Uniunii Europene prevad ca in situatia refugiatilor acestia trebuie redirectionati catre locurile prin care au penetrat Uniunea si de acolo, inapoi acasa.
Seamana un pic cu ce zic eu. Dar nu e acelasi lucru.
Pentru ca e o mica problema esentiala : daca exista intr-adevar legile alea in forma asta, ele pica examenul de maturitate. Pentru ca legile internationale apara refugiatii. Spre deosebire de emigranti, acestia nu pot fi retrimisi acasa, dat fiind ca in cazul lor viata le este pusa in pericol.
Drept urmare, ce zic eu are mai mult sens ! 😉

Acest aspect, ridicat aiurea intr-o ignoranta tembela, la gramada cu orice seamana a argument, prin asemanarea actualului flux de refugiati cu emigratia generala, cea a romanilor in UE inclusiv poate il voi aborda data viitoare !

Viq

Reclame

14 responses to “Batuti de soarta. Sau de ei insisi !

 1. Este vina autoritatilor, liderilor politici, in primul rand, ca au acceptat si accepta asemenea manifestari, nu putine, nu „izolate” si inca altele si mai grave in tarile europene. De ani de zile.

  „O, Allah, fa-le copiii orfani! Oh, Allah, fa-le femeile vaduve! Amin. Si fa-le copiii orfani! Oh, Allah, fa ca Islamul sa fie victorios pretutindeni. Allah e mare! Allah e mare! Nu exista un alt Dumnezeu in afara lui Allah”, scandeaza grupul de imigranti.

  http://www.aktual24.ro/de-ce-ingrijoreaza-venirea-imigrantilor-priviti-ce-fac-in-acest-autobuz-din-paris/

  • Mih,

   asta e cruda reallitate, din spatele micutului cadavru de pe plaja.
   Ei insisi sunt vinovatii pentru starea de victima in care au ajuns si vor provoca alte victime a caror vina este ignoranta si inconstienta.

   Romanii habar n-au in ce se baga.
   Si ma tem ca deja e prea tarziu sa mai poata fi blocata problema.
   In prima faza se ingramadesc toti spre varful gramezii de bunatati : Germania, Franta…
   Acestea nu vor sta lemn-Tanase, vor bloca mai firav sau mai brutal accesul.
   Dar o vor face.
   Pe masura ce se ridica digul la ei, inundatia se va lati la noi, unde campia e lagra si a nimanui.
   Iar asta e doar un prim val de tatonare.
   Ce va urma e usor de banuit dar greu de imaginat.

 2. (…) Mr. Kurdi brought his family to Turkey three years ago after fleeing fighting first in Damascus, where he worked as a barber, then in Aleppo, then Kobani. His Facebook page shows pictures of the family in Istanbul crossing the Bosporus and feeding pigeons next to the famous Yeni Cami, or new mosque.

  From his hospital bed on Wednesday, Mr. Kurdi told a Syrian radio station that he had worked on construction sites for 50 Turkish lira (roughly $17) a day, but it wasn’t enough to live on. He said they depended on his sister, Tima Kurdi, who lived in Canada, for help paying the rent.

  Ms. Kurdi, speaking Thursday in a Vancouver suburb, said that their father, still in Syria, had suggested Abdullah go to Europe to get his damaged teeth fixed and find a way to help his family leave Turkey. She said she began wiring her brother money three weeks ago, in €1,000 ($1,100) amounts, to help pay for the trip (…)

  http://www.wsj.com/articles/image-of-syrian-boy-washed-up-on-beach-hits-hard-1441282847

 3. Paradoxul este acela ca, statistic vorbind, „refugiatii” vor sa recreeze in locul de refugiu atmosfera de „acasa”. Din acest motiv, solutia sta in masura. „Masura, domnule Ministru, masura!”…
  PS
  Eu cred ca TB a amorsat negocierea, nu a tras concluzia.

 4. Doar o scurta amintire: pe la inceput de 2000 (01, cred ) pe prima pagina a revistei Dilema (si veche, care-mi mai publica cite o scrisorica) a aparut o poza cu un copilas plingind. De lemn/piatra sa fi fost, cedai nervos, te cuprindea o mila greu de descris. Au trecut citeva saptamini pina sa pot citi revista. Colac peste pupaza, peste citeva luni prima pagina a revistei a fost ilustrata cu aceiasi poza. De data asta eram vaccinat, dar niste vorbe de duh tot i-am trimis stiu eu cui!
  Pentru asta spun: nu bagati copiii in fata, drept scut si prilej pentru a-mi stirni mila.

 5. Ce zice Biblia = Geneza cap 16/17 despre Ismael, primul fiu a lui Avraam si frate mai mare a lui Isaac).
  Din Ismael provin popoarele Arabe, din Isaac provine poporul Iudeu.
  ………..
  „„Apoi i-a mai zis îngerul Domnului:(lui Hagar, nota mea, V) <Voi înmulţi pe urmaşii tăi foarte tare, încât nu se vor putea număra din pricina mulţimii”.
  „Iată, tu ai rămas grea – îi zise îngerul Domnului – şi vei naşte un fiu şi-i vei pune numele Ismael, pentru că a auzit Domnul suferinţa ta”.
  „Acela va fi ca un asin sălbatic între oameni; mâinile lui vor fi asupra tuturor şi mâinile tuturor asupra lui, dar el va sta dârz în faţa tuturor fraţilor lui”.
  …….
  Totodată, Dumnezeu îi prevesteşte şi soarta urmaşilor lui Ismael:
  „Iată, te-am ascultat şi pentru Ismael, şi iată îl voi binecuvânta, îl voi creşte şi-l voi înmulţi foarte, foarte tare; doisprezece voiezovi se vor naşte din el şi voi face din el popor mare”. (17, 20)"

  • OOoouuuu…Keyiiiiy ! 🙄 🙄 🙄

   Daca asa zice, asa o fi.

   Taman ce puneam la tolba personala episodul 17 din Horizon 2014-2015.
   Ceva cu speculatii privind locul nostru in Lumea Mare, in care din Universuri ne aflam !
   Poate sugestiile tale sa fie un element ajutator ! 😉

 6. BUNÄ DIMINEATZA;
  IN SFARSIT L-AU PRINS PE ESCROCUL LIBIDINOS OPÄRILE
  ALT PLAGIATOR SI HOTZ:

 7. The father of the Syrian boys who drowned has a message for Arab leaders. And #ShameOnArabRulers is trending.

 8. Asa deci si prin urmare, stimati bucuresteni, o sa ramineti fara sosea suspendata 😛

 9. Cita rautate pe lumea asta!
  Cum dadu uomul de necaz se si repezira sa-l spinzure:
  „Nicusor Dan, PMP, M10 si PNL ii cer demisia lui Sorin Oprescu „.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s