Emigrant SAU refugiat !!! Perspectiva 1.

Am vazut, ca si voi probabil, numeroase reluari ale temei valului de refugiati in perspectiva asemanarii cu emigratia in general si cu cea a romanilor in particular.
Din punctul meu de vedere, este o prostie.
O idee la indemana pentru mintile inguste, incapabile nu doar sa inteleaga diferentele, care nu au avut ocazia sa stea de vorba cu cineva aflat in una din situatii, dar nici macar capabile sa se foloseasca de „goagale” cat sa afle ca diferentele sunt semnificative si evidente.

Si refugiatul si emigrantul se dezradacineaza, e adevarat.
Si unul si celalalt intra intr-o lume noua, intr-un univers mai mult necunoscut decat cunoscut si fac asta pentru a trai mai bine. Ei si cei apropiati lor.
Dar de aici asemanarile se dilueaza pana la disparitie. In schimb le iau locul cateva diferente extrem de importante.

Sunt doua planuri pe care acestea se manifesta.

Primul este din perspectiva „dezradacinatului”.
Iar aici este bine sa ne reamintim ca sunt doua motivatii fundamentale care stau la fundatia oricarei actiuni umane :
1. Dorinta de a obtine ceva (in plus)
2. Teama de a nu pierde ceva.
Sau „morcovul si ciomagul” ! 😀
Raspunsul actional in cele doua cazuri diferentiaza la mare distanta doua tipologii umane.
Cei din prima categorie pleaca de la un standard de existenta cel putin suportabil daca nu bun spre a obtine mai mult (sau cat mai mult posibil), sunt intr-un fel robii insatiabilei cautari si calatorii fara popas pe un drum care a inceput de la amoeba si inca nu stie nimeni unde naiba duce. Din multimea de fiinte traitoare in acelasi areal si in acelasi (relative) conditii de economico-sociale, ei sunt o mica, uneori foarte mica, submultime care se misca pentru ca VOR EI sa se miste. Ei sunt cei ce vad morcovul lui De Funes.

Multimea lor de regula este insignifianta numeric in raport cu masa mai mult sau mai putin inerta care ramane in conditiile date de starea de fapt existenta.
La cealalta extrema se afla cei care se misca numai de frica ciomagului.
In cazul fierbinte al valului de refugiati ce se revarsa actualmente in Europa, nefericitii care fug sa nu fie sfartecati in cel mai prozaic thriller de semenii lor. De concetatenii lor. De rudele, prietenii, de con-religiosii lor cu care vreme in urma au copilarit in praful aceleiasi ulite prapadite.

Aceasta diferenta de categorie conteaza, pentru ca in momentul in care (din motive diferite) ajung sa acosteze pe tarmuri straine, determina un comportament (radical) diferit.
Cei plecati din proprie dorinta, au asumata constient responsabilitatea actiunilor pe are le desfasoara. Nu doar ca accepta schimbarea intregului univers existential, ci au prevazut-o, dorit-o si planificat-o. Odata ajunsi in locul unde EI AU DECIS sa ajunga fara a fi cumva siliti, isi insusesc regulile bastinasilor si se integreaza. Invata limba, se pliaza pe cultura locului, respecta regulile si obiceiurile.
Pentru ca asta si-au dorit atunci cand au pornit in bejenie.
In schimb cei siliti de imprejurari sa plece, cei ce de fapt nu si-au dorit s-o faca dar n-au avut incotro, impinsi de la spate de „ciomagul” suprem al desfiintarii fizice, nu si-au dorit niciodata o alta cultura.
O alta limba.
Alte obiceiuri si alte legi, alte reguli de comportament si alte straie.

In primul caz, emigrantul este in cautarea unei sanse, a unei oportunitati.
In cel de-al doilea, refugiatul cauta ajutor, ocrotire.
In primul caz, emigrantul isi doreste integrarea. Pentru el este un succes.
In cel de-al doilea, refugiatul o respinge. Pentru el este o povara.

Despre a doua perspectiva, maine.

Viq

Reclame

40 responses to “Emigrant SAU refugiat !!! Perspectiva 1.

 1. Emigrarea și refugiere sunt fenomene identice explicate prin două cuvinte diferite. Și unul și altul se referă la oameni care se mută dintr-un loc în altul, în special dintr-o țară în alta pe o perioadă nedeterminată. Diferența dintre ele constă că refugierea se face din cauza unui pericol iminent. Deci un refugiat este un emigrant provenit în urma unui pericol iminent. Refugiații pot fi și în interiorul aceleeași țări, emigranții sunt doar cei care-și părăsesc țara, din ori ce motiv…mai mult ori mai puțin legat de un pericol iminent. Refugiații peste granițe devin emigranți.
  Pe considerentul că nu pleacă nimeni de la bine, putem clasifică emigranții după criteriile arătate în articol. Un emigrant care a prevăzut din timp ce va urma, a plecat din precauție, nu a așteptat momentul ultim al salvării prin refugiere…Este vreo diferență între el și ultimul refugiat venit azi?

  • @ murat,
   produci putina confuzie cu ” Un emigrant care a prevăzut din timp ce va urma, a plecat din precauție, nu a așteptat momentul ultim al salvării prin refugiere…Este vreo diferență între el și ultimul refugiat venit azi?”
   Nu. Si nici nu e vorba despre primul plecat si ultimul plecat.
   Ce conteaza ca unii au prevazut mai din timp ce va urma? Au plecat in refugiu ingroziti de acelasi uragan.
   Dar sint diferiti de cealalta categoria descrisa de Viq in postare. Aproape total.
   Nu mai insist pentru ca e bine descrisa.

  • Pe considerentul că nu pleacă nimeni de la bine, putem clasifică emigranții după criteriile arătate în articol. Un emigrant care a prevăzut din timp ce va urma, a plecat din precauție, nu a așteptat momentul ultim al salvării prin refugiere…Este vreo diferență între el și ultimul refugiat venit azi?..

   Da. Este.
   Pentru ca rationamentul de mai sus e eronat.
   Cauza erorii este premisa gresita.
   Considerentul ca „nu pleaca nimeni de la bine” e fals.

   In primul rand notiunea de „bine” e o masura extrem de subiectiva.
   Ceea ce pentru Bill e „bine”, pentru mine e rau. Si invers, se pare 😉
   Lui ii place ce nu face MoMaia – mie mai putin.
   Mie-mi place ce-a facut marinarul – lui deloc.

   Eu am plecat nu pentru a mi-a aruncat cineva apartamentul in aer si nici pentru ca muream de foame. Nici nu am „prevazut” evenimente de genul asta atunci cand am luat traista-n bat.
   Pe scurt, nu am plecat „din precautie” ci din motive cu totul diferite, situate pe un alt palier.

  • ALT INTRUS SUB ACOPERIRE.
   se face propagandä desentzatä.

 2. Bai, ce javre sunteti! Pun si eu un text mai consistent si-l stergeti.

 3. Domnule Viq, în lungul lanț al ființei verigile care reprezintă mutațiile de succes apar absolut întâmplătoare, nu din dorința migrației imanente. Gena umană este de un egoism înfiorător, ea nu dă vrabia din mână pe cioara de pe gard…doar dacă printr-o mutație fericită este protejată în fața unui pericol care duce la extincția treptată a tuturor celor care nu au avut aceeași șansă. Veriga este de fapt …un refugiat scăpat de pericolul care a ucis tot ce a fost anterior ei, nu un emigrant. Homo sapiens nu este un emigrant în altă lume, pentru că nu exista altă lume. El a făcut altă lume care a scăpat de extincția la care au fost supuși cei care trăiau împreună cu el înaintea mutației din care a rezultat…Homo sapiens este un refugiat din populația aceia…

  • Domnule Murat,
   nu sunt de acord nici cu asertiunea asta.
   … în lungul lanț al ființei verigile care reprezintă mutațiile de succes apar absolut întâmplătoare, nu din dorința migrației imanente.

   „In lungul lant al fiintei" cred ca nimic nu apare absolut intamplator.
   Veirigile despre care vorbesti si care reprezinta mutatiile de succes sunt rezultatul unui proces de selectie. Dintre toate mutatiile posibil a fi dezvoltate la un moment dat, raman (si au succes) cele ce se dovedesc cele mai performante in contextul momentului, locului, caracteristicilor confruntarii. Viata incearca toate posibilitatile, omnidirectional si se dezvolta unidirectional pe cele ce se dovedesc viabile.
   Actiunea, deplasarea in spatiu inclusiv, este una din aceste incerari omnidirectionale.
   Nu doar dintr-o tara intr-alta, de pe un continent pe altul, dar si din apa pe uscat ! 😀
   Si posibil in viitor si de pe o planeta pe alta 😉

   Stefan Hell a facut liceul la Timisoara. La 16 ani a emigrat in Germania. Unde a ajuns director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck, Goettingen si al Centrului german pentru cercetari in domeniul cancerului, Haidelberg.
   Anul trecut Stefan Hell a luat premiul Nobel pentru chimie.
   Viata lui ar fi avut acelasi curs in contextul performantelor din invatamantului romanesc ?
   Ma cam indoiesc.
   Daca ma uit la Bill, as zice ca mai degraba nu.
   Exemplul lui Hell este o extrema cu care incerc sa ajut la intelegerea perspectivei la care ma refer.

   " Gena umană este de un egoism înfiorător,…
   Da, corect, este egoista (notiune de discutat, dar alta data).

   „.. ea nu dă vrabia din mână pe cioara de pe gard…
   Fals.
   O da. Se numeste risc si este asumat mai mult sau mai putin constient in foarte multe situatii.

   Homo sapiens nu este un emigrant în altă lume, pentru că nu exista altă lume.
   😀 😀 😀
   Iar Soarele se-nvarte in jurul tingirei noastre…
   C’mon ! 😀 😀 😀

   • Selecția este explicabila după ce s-a întâmplat, dar e cert ca nu e planificata si din acest punct de vedere are caracter fortuit.
    Apoi, daca ieșim din sfera discuției cu iz general si filozofic (unde argumentele lui viq funcționează asa cum au fost prezentate), realitatea „de pe teren” ii da dreptate lui Murat. De pilda, sunt convins ca toti cunoaștem destui imigranți (conform definiției lui viq) care nu se despart in ruptul capului de obiceiurile de acasă si își doresc strict o integrare economică in țara de adopție. La urma urmei, rezistența la schimbare e si rezuktatul fricii de nou perceput ca necunoscut.

 4. Salut prieteni! Viq a punctat foarte bine diferenţele între refugiat şi imigrant!
  Mai pe scurt refugiat presupune o stare de fapt temporară determinată de cauze obiective (în speţă atentat la existenţa fizică a persoanei) şi a cărui statut încetează automat odată cu înlăturarea acestor cauze.
  Imigrant presupune cele descrise de Viq.
  Ori, prin declaraţiile sale, A. Merkel a creat un talmesş balmeş promiţànd practic un statut de refugiato-imigrant. Adică un imigrant care nu mai trebuie să-şi găsească el mijloacele de existenţă ci aşteaptă totul de la stat. Un fel de asistat perpetuu cu păstrarea năravurilor nocive, chipurile culturale, care i-au adus în postura de refugiat într-un prim pas.
  Numai rezolvarea cauzei poate aşeza lucrurile în făgaşul lor normal.
  NB
  Comparaţia cu romànii stabiliţi în state europene şi nu numai este total deolasată. Aceştia sunt cetăteni europeni iar unul din pilonii de bază pe care s-a întemeiat UE este dreptul oricărui cetăţean al uniunii de a se stabilii în oricare ţară din componenţa UE. Totodată statutul de cetăţean european îi conferă drepturi şi în ţări non-UE în baza tratatelor dintre UE şi aceste ţări.

 5. Uite, poza cu jihadiste, de prin tabara din Caesareea Cappadociei:

  Daca nu va ziceam, credeati ca e din vreun metrou din zona crestina, europeana alba. Dar e in Cappadocia.

 6. Viq, Adam și Eva au emigrat ori s-au refugiat? Ca să o luăm didactic cu abecedarul migrării umane. Acesta a fost Kitul originar al ei. Și pentru gestul lor au primit grea pedeapsă. Să muncească din greu, oriunde s-ar afla. Ori dacă povara muncii nu poate fi alungată…omul aleargă permanent pentru a o ușura…Cei care depășesc granițele unei țări devin emigranți.În exemplul dat vorbești de fapt despre oportunități de a-ți schimba felul muncii. Este clar că sunt diferite în locuri diferite…cum spunea Einstein, „o invenție este o ocazie ce-i apare unei inteligențe pregătite”. Dar că ar exista o chemare în om spre alte zări doar pentru a-și realiza idealurile, este bine să lăsăm acest aspect în seama scriitorilor. Întotdeauna, în lumea cărților, un succes permite tot felul de premise…romanțioase.
  Lumea lui homo sapiens nu exista când a apărut el. A avut abilități pentru a și-o crea. Ramurile dispărute nu au avut. Și și-o crează și azi, inclusiv emigrând. Chiar și ca refugiat. Europa cu emigranți se recreează permanent. În bine ori în mai puțin bine. De unde și discuțiile aprinse actuale. Valul emigrației actuale, prin refugiere ori prin ce se întâmplă de vreo 25 de ani schimbă lumea europeană. În bine pentru unii în mai puțin bine pentru alții…
  Mutațiile genetice sunt absolut întâmplătoare. este un adevăr absolut. Selecția el reliefează pe cele reușite, și le face uitate pe cele 99% eșuate.

  • Murat,

   Eu vorbesc de Stefan Hell, tu de Adam si Eva !
   Incep sa cred ca suntem in lumi paralele.

   Nici nu voi a arunca dialogul in trasnaia asta, amintindu-mi ca n-au fost nici refugiati nici imigranti. Poate expulzati, ceea ce e altceva. O luam didactic cu …povestile pentru nepoti ???

   Lumea lui HS exista si cand a „aparut” si exista si acum. Daca o consideri formata din avioane si iPad, e ridicol. E formata din acceleratie gravitationala si 70% apa. Din unde electromagnetice si electroni nastrusnici care sar de pe o orbita pe alta.
   El, HS, si-a pus o basca de blana sa nu-i mai inghete tartacuta asa de tare si a rotunjit rotunde sa se dea de-a dura mai repede. S-a adaptat la…..

   Cu alte cuvinte SI mutatiile genetice „intamplatoare” sunt rezultat al unui proces cauzal, si acelea care au succes sunt rezultatul unei selectii.
   Nici bila de la lotto nu cade la intamplare 😉
   Denumim „intamplare” fenomenul cauza-efect prea complicat pentru bila noastra pentru a-l putea explica cu datele jos.

   Cat despre adevarurile tale „absolute” nu pot decat sa citez :
   „Nu exista adevar absolut.
   Asta este absolut adevarat !” 😀

   Sau, conform pretenului pe care-l citezi, „Totul este relativ !” 🙂

 7. Nimic ma dezolant ca un dottor intr-un anumit domeniu sa aiba mintea kugla.
  Mai dezolant decit un dottore plagiator.
  Pe Contributors exista un articol cu tanti motto, vorba lui Viq:
  „Motto: “Nu există sistem de învățământ în lume și nu există școală în vreo țară care să își depășească în calitate profesorii. Profesorii sunt esența succesului școlilor.””
  Sir Ken Robinson
  „Scoala” ori „profesori” sint cuvinte care pot fi substituite functie de domeniu.
  O tara cu `zde mii de dottori e bolnava. Dar nu din vina dottorilor, vai di mini 😛
  Inocentii versatili sint din specia mamelor incontinuu gravide.
  Nu isi ingrijesc tarlaua, ci se uita peste gard la vecini: tebecistilor 😉

 8. Sa-l mai inteleaga Sfintul Dreaq, Doamne iarta-ma!
  „Papa spune ca exista riscul ca Statul Islamic sa strecoare militanti in valul de refugiati ce asalteaza Europa. Acum opt zile el cerea tuturor parohiilor din Europa sa ia cate o familie de migranti „

 9. Ce repede ne lepadam de Sata, pardon, de Oprescu 😉
  „55% dintre bucureșteni au o părere bună despre președintele Klaus Iohannis”
  Din lac in puţ!
  „În același sondaj, Dan Voiculescu a obținut 30%”.
  http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/sondaj–mai-mult-de-jumatate-dintre-bucuresteni-au-o-parere-buna-despre-presedintele-iohannis-392785

 10. Emigrant, refugiat, infiltrat… Toate trei la moda, zilele astea. Cred ca opinia lui @murat are mult adevar. Oricum, cred ca problema adevarata este indusa de cea de a treia ipostaza a migrantului. Primele doua sunt inrudite (refugiul pe motive economice nu este acceptat, cel pe motive politice, religioase, discriminare – da), dar potentiala ipostaza de infiltrat a unui migrant este cea care da azi migrene europenilor. Doar celor cu cap, evident.

 11. O trecuta generatie de emigranti…Cine i s-ar putea opune, azi?

 12. Cui ne lasi tu, Vadimeeee!

  • Comentariu pe HN la trista veste
   ” dorinta (Luni, 14 septembrie 2015, 19:25)
   ampersand [utilizator]
   Ii doresc ca acolo unde va ajunge sa fie-nconjurat de unguri, evrei, homosexuali si negri. „

 13. era un zänatic, fäcea tot feluri de scandaluri sä rämanä in discutzie
  päcat de cultura lui, o etala f. scandalos, totusi,……………….
  Dumnezeu sä-l odihneascä !

 14. Felicitäri judecätorilor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Oprescu rämane unde meritä.

 15. Salutare tuturor,
  Absolut nimic despre ceilalti 120 000 de emigranti/refugiati. Ironia sortii termenul de refugiat este inlocuit cu ”people in need of international protection”.
  http://www.consilium.europa.eu/press-releases-pdf/2015/9/40802202338_en_635778463800000000.pdf

 16. Au trebuit certuri si desfasurari de forte filozoficesti pentru a se ajunge la „mintea de pe urma”:
  „Consiliul JAI dezbate un proiect care prevede masuri dure contra imigrantilor clandestini – surse/ Migrantii ilegali vor fi deportati imediat ”
  De unde iesira „migrantii ilegali”? pina acum nu erau?
  Ipocrizia unor tari este incomensurabila, sub faldurile ascunse ale interesului.

 17. IDÉNTIC, -Ă, identici, -ce, adj. Care coincide întru totul cu ceva sau cu cineva; la fel cu altceva sau cu altcineva; aidoma, întocmai
  Comentariu @murat (aka @ ady, Delia, anton, Valon, enea etc): „Emigrarea și refugiere sunt fenomene identice (…) Diferența dintre ele constă că [sic!]…”

  O fi…

 18. Domnule, Viq, homo sapiens a creat lumea în care trăiește, așa cum o vedem azi. Ea nu era înaintea lui. Pe cea dinaintea lui a transformat-o în una favorabilă lui. Și o face în continuare. Această lume se cheamă civilizație. Iar civilizațiile au apărut odată cu primele așezări permanente, care au întrerupt migrațiile permanente de până atunci. În istorie au mai fost migrații, ca semn al atavismelor care bântuie natura umană, dar amploarea lor s-a diminuat până aproape la a fi nesemnificative în raport cu populația sedentară. Emigrarea este o defulare a unor trăiri personale ascunse multă vreme, nu un act eroic în evoluția lumii civilizate. Creștinește este un păcat, cel al râvnirii la bunul altuia. Expansiunea marilor imperii era însoțită și de mari migrații de populații. Așa au ajuns mulți musulmani în Europa și creștini până în China și India, dar niciodată chinezi ori japonezi dincolo de granițele lor. O întrebare care dă mult de gândit este de ce nu emigrează chinezii? De ce nu se refugiază? De ce europenii și arabii o fac? Din cauza memoriei colective care dă idei unora?

  • Privitor la cat a creat omul din lumea in care traieste, ti-am raspuns mai sus.

   Privitor la motivul pentru care chinezii nu emigreaza, cred ca mai in masura de a da un raspuns sunt cei din Soho si Chinatown.

 19. …o întrebare care să dea de gândit lu’ @ murat: celebrele ChinaTown din marile metropole americane și, mai încoace, europene or fi populate de dubluri de plastic?!
  Cu filosofie d’asta de doi bani și-o para a mai fost unu’ p’aci, da’ i-a venit mintea la cap… 😛

 20. Foarte important! Cineva trebuia sa faca dinstinctia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s