Românisme !

Interesant !
Prevederile art. 180 din noul Cod fiscal obligă persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu se încadrează în categoria persoanelor scutite, la plata contribuţiei de sănătate.
Pentru aceste categorii, baza de calcul a contribuţiei la sănătate este chiar salariul minim brut pe ţară. Presupunând că în anul 2016 salariul minim brut pe ţară creşte de la suma de 1050 lei la suma de 1200 lei, sumă discutată pe diverse canale, contribuţia lunară la sănătate este de 1200 x 5,5%, respectiv 66 lei/lună.
Într-un an, valoarea acestei contribuţii datorate este de 66 lei x 12 luni = 792 lei.

” (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. (2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”

Cum poți gândi o asemenea trăsnaie ?
Cum poți obliga pe cineva, prin lege, sa cumpere ceva ce nu vrea sau nu poate să-și permită ?
Explicația este ca de obicei in demența senila a unui guvern de zgubilitici. O adunatura de nesănătoși care continuă epopeea comicului burlesc al impozitului pe bacșiș și pe șpaga medicală.

Culmea, persoanele respective, care NU OBȚIN VENITURI, AU OBLIGAȚIA de a se înregistra la organul fiscal in termen de 15 zile, ca să poată fi ulterior urmărite daca au platit 5.5% din salariul minim brut pe țară.

Orice om întreg la minte poate deduce ca din moment ce ar plati drăcia asta de … taxă pe existență, banii ăia ar … veni de undeva. Deci sunt un venit.
Daca sunt un venit, atunci persoana respectiva nu se mai încadreaza in categoria cu pricina.
Daca nu se incadrează, atunci nu trebuia sa se înregistreze ca atare.
Care e tâmpitul care NU are venit și se duce să se înregistreze ca să platească ???
Dacă se înregistrează și mai și plătește, adică dacă se străduiește să fie cetățean onest, nu reiese că are un venit ilicit de undeva ?
Ori fură, ori muncește la un negru, ori e un nou David (dupa Copperfield si Blaine) care stoarce bani din pumn înnodându-și degetele.
Ba se poate ridica problema evaziunii fiscale pe banii ăia care … sunt dar nu există !!!!!
Te doare moțul de la basca !!!!

Sa mai abordam aspectul ca in esență vorbim de o … asigurare ???
Adica o opțiune strict personală, o decizie libera a persoanei de a se asigura in caz că ….
Vrea să se asigure, o face. Nu vrea, n-o face !
Mai e cineva in România care-si amintește că e om liber ?

Si as mai avea o ultima nedumerire !
Presupunând absurditatea asta posibilă, prin urmare aproape 16 milioane de romani (peste 18 ani si NEscutiți de asta) ar plati 5,5% din venit (care incepe de la minim brut pe țară în sus) ce venit ar aduce la buget ?
Și mai ales PENTRU CINE, că n-o să-mi spună cineva că suma aia se regăsește in bugetul medical ce n-ajunge traiului decent și fara plic al catorva zeci de mii de halate albe !

Viq

Anunțuri

16 responses to “Românisme !

 1. Chiar ca nu imi dau seama ce se poate spune: nu ai, dar trebuie sa dai!
  Ma depaseste
  😛

  • Tu esti la mintea colegului de dottorat: atit de mult a clamat Plagiologu „Basescu la puscarie!” pina a ajuns sa i se intimple 😛
   Daca tot umbli in gura cu produsele de la stiripesurse s-ar putea sa iti miroase a stiri de gen.

   • Pe dottorii de pe tarlaua M10 nu ii deranjeaza ditirambii adresati de patiarh si guvernatorul BNR in onoarea „inegalabilului pamfletar” (asta pen`ca l-a facut pe Mugurel „organul din pantalonii Biderberg”), ci se strofoaca pentru ca Basescu a spus ca trebuiau respectate niste cutume.
    Cind Iulian Vlad a fost chemat de Coldea la SRI ori Nastase de catre Aurescu, erau plecati in concedii dottorii de pe tarlaua M10.
    NB,
    ar trebui sa se sperie putintel: Basescu are o suprafata de 300 de ha, iar ei sint pe un simplu petec 😛
    La partide, vreau sa zic 😉
    Spun unii ca scoala nu poate fi mai buna decit sint profesorii care predau, dar nici natiunea altcumva decit dottorii sai!

    • Ar fi dezamagitor ca asemenea @bille chiar sa fie vocile pe care se sprijina M10 in aparitiile online. Eu am fost convins pana acum ca @bill si @cristian sunt doar d’ALDE impostaci,nu as fi mirat sa scrie chiar de pe tastaturi aflate pe acelasi birou, colegi de banca, pusi sa darame credibilitatea si discernamantul lui Macovei si Udrea. In 2014 a fost o stratagema reusita, reusind sa-i faca loc pe podium lui Tatarisceanu. In 2015, insa, eu zic ca @bill isi face treaba mult mai convingator. Cu fiecare aparitie si aiureala (…pe)scurse pe aici, cu atat isi ingroapa mai mult tinta. Festivus!

  • tu trebuie sä fii oprit, obsedat pervers:

  • Toți politicienii tremura la gândul Basescu. Președintele Basescu e mult mai periculos in opoziție decât la putere. In plus, are calitatea de ale da prompt peste bot guvernanților cu propriile lor greșeli. Treaba cu tribunul e rusine, romanii ar trebui sa iasă in strada.

 2. Nu stiu daca e un romanism, desi experientele lui @cinic sunt un argument puternic in favoarea clasificarii lui @Viq. Situatia poate fi indreptata rapid daca viitorul guvern va da o OU prin care va interzice vanzarea bauturilor alcoolice in discoteci.

 3. USL schioapata! Conflictul interinstitutional dintre DNA si CSM se cere arbitrat. Momentul adevarului este dupa colt.

 4. Tortul, cireasa si codita ei :

  • este o bazaconie, diaspora trebuie sä pläteascä unde munceste si träieste, nu de 2 ori. numai capul unui cretin di guvernul plagiatorului
   poate gamdi altfel

 5. Salut! Aşadar, diaspora este bună de plata asigurărilor sociale în ţară! Numai că atunci cànd este vorba de a-şi alege reprezentantul local sau în Parlament…NU. Cu tot votul electronic sau prin corespondenţă la care se screm politicienii, aceştia au găsit smecheria:
  – la alegerile locale acesta nu funcţionează, chipurile că sunt alegeri locale!?
  – la alegerile parlamentare oricàt şi oricum ar vota cei din diasporă, tot numai 7 (şapte) parlamentari se aleg, chipurile parlamentarii diasporei!??? cea ce raportat la numărul de 470 càt a hotăràt onor USL-ul să fie, este nimic!
  Asta în timp ce majoritatea din cei plecaţi din ţară şi-au construit sau îşi construiesc case în ţară, au copiii aici şi vor să se întoarcă atunci cànd lucrurile , speră si ei, vor intra în normal.
  Adică, la plată da, la vot…ba!

  • O parte din explicația privind necesitatea ca diaspora sa plătească contribuții in țara, o găsești chiar in răspunsul tău. Astfel, diaspora voeaza (ar putea fi mai bine, dar asta e alta discuție), are reprezentanți in parlament (mulți, putini, alta discuție), au copii in sistem (bun, rău, alta discuție) etc. Nu e deloc un caz singular, apropo. Eu, spre exemplu, am lucrat 2 ani in Singapore si a trebuit sa completez tax returns in USA, fiind cetățean al acestei tari. Sunt reguli, sunt limite, sunt aspecte compensatorii, dar ca cetățean si ca beneficiar prezumtiv al bugetului, unul ar trebui sa fie si contributor.

   • Ok, plătesc asigurările sociale în ţară, însă mi se pare corect să le oferi şi posibilitatea de a-şi alege factorii de decizie cu privire la aceste contribuţiii. Altfel risipa, hoţia, prostia, etc rămàn aceleaşi, doar banii din care se hrănesc toate acestea sunt mai mulţi!

 6. Hotul cind nu are sau vrea mai mult, fura (nu de la „fuseşi, muica?)
  Fura unii, fura altii, fura Statul.
  Si ca sa revenim la oltenisme, fură toţi. De/pe faţă.
  Expresia mioritica e „a face pe dreaqu-n patru”, a stramosilor de la Rîm „banii n-au miros”.
  NB,
  ar putea sa ne dea tircoale o idee: in timpul tratamentelor pe care le face la Stambul, Plagiologu nostru ia si niste lectii de cum sa spoliezi popolul care te voteaza chiar hot dovedit fiind.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s