Efectul „fluture”, sau dependenta sensibila fata de amanuntele esentiale.

La Mecca s-au zdrobit unii pe ceilalti, s-au calcat in picioare realmente pentru ….
Au murit dupa ultimile statistici 717 oameni.  Calcati in picioare !!!! Raniti … cine mai stie ?

Pentru CE ?

„…omenirea nu a ajuns inca la stadiul la gare sa inteleaga ca religia , oricare ar fi, este o mare minciuna creata pt a ii manipula si folosi.
sa nu credem ca crestinismul e altceva.” zicea deunazi amicul John.

Sunt de acord dar impotriva.

Omenirea nu a ajuns la „stadiul” si nici nu vad sa ajunga in orizont de asteptare previzibil.
Exista in opinia mea o diferenta poate mai greu de observat dar absolut esentiala intre „credinta” si „religie”, aspect despre care am mai vorbit candva. In doua vorbe, credinta cred ca inseamna ceva (sub mai multe aspecte, nu e momentul sa le dezvolt), religia este folosirea credintei in scopuri straine credinciosilor. Manipulare, daca vreti.
Aceasta este insa o perspectiva la alta scara. Discutiile, fie divergente fie convergente, pe acest palier pot fi interesante dar ne tin cu galetile in mana in timp ce flacarile mistuie bordeiul.

Omenirea actuala este islamizata in proportie ingrijorator de mare, privind prin prisma apucaturilor ce le au, dar e religioasa in proportie catastrofala.
Chiar si aici, cand schimbam vorbele astea, pot pune mana in foc ca sunt sensibilitati ce se simt ranite de abordarea subiectului religios.
Ma indoiesc ca rasa umana va scapa prea curand de spectrul credintei in general si al religiei in particular.
Am mai vorbit candva despre asta.
Poti fi cel mai stiintolog dintre fizicienii cuantici, si un copil de 6 ani te poate ingenunchia pe subiect.
E suficient sa repete intrebarea „de ce ?” pana te scoate in afara spectrului cunoasterii umane.

Realistic vorbind, ceea ce se petrece azi sub ochii nostri nu are drept cauza imediata religia in general cat radicalismul islamic in particular. Nu atat credinta/religia constituie buba, cat habotnicia, radicalismul, intoleranta, violenta. Toate – forme ale primitivismului anti-  si ante-uman, reminiscente animalice, manifestari flagrant antisociale si antiprogres.

De ce nu doar ca nu e momentul acum, dar nu e in general corect sa amestecam religiile, sa le punem in aceeasi oala, sa le facem potroace ? ?

Celelalte forme religioase au gasit cai de integrare/relationare mai mult sau mai putin armonioasa cu cutumele din societatea moderna astfel incat sa rezulte un palier (cat de cat) pasnic de explorare si dezvoltare comuna.
Din punctul meu de vedere credinta in forma ei moderna tinde tot mai mult spre filosofie, lasand tot mai mult realul spre disecarea stiintifica. Nu vad un impediment in aceasta orientare spirituala si poate morala, mai ales ca tot mai des Biserica se dovedeste deschisa la concesii si reformari dogmatice pentru a se pune de acord cu evidentele lumii in care traim.
Dovada de intelepciune.
In oglinda, oamenii de stiinta aleg sa nu nege explicit existenta divina, atata vreme cat nu au dovada irefutabila pentru a face asta. Ca asta e de fapt esenta stiintei. Dupa ce aprinzi lumina si descoperi absolut…. tot ce exista … peste tot … si nu gasesti „personul” niciunde, poti sa zici : „Na, mah ! Ati vazut ? Nu e !”
Fapt care, pana acum cel putin, nu pare sa fie … vreodata posibil 😉
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca daca asta ar fi vreodata posibil (ceea ce nu cred) atunci „divinitatea” ar putea lua „forma” legilor fizicii 😀 😀 😀
Asa ca nu vad o ratiune pozitiva in combaterea ideii de baza.
Critica ei este altceva. Pe puncte clare, distincte, cu argumente viabile.
Este nu doar permisa dar cred ca e si benefica. O ajuta sa evolueze, sa se acorde in gen numar si-n orice caz cu evolutia societatii mai mult sau mai putin omenesti.
Poti critica tampenia pamantului plat sau ca ar fi centrul sistemului solar.
Si dupa o vreme, in fata evidentei, Papa poate afirma deschis ca a fost o eroare gresita din cauza ignorantei lipsita de informare.
Ba Vaticanul isi pune proprii astronomi sa cerceteze Universul.
Probabil in speranta ca vor descoperi planeta unde locuieste Dumnezeu, e adevarat, dar e totusi un pas inainte 😉
Poti critica creationismul si ridicolul ideii ca viata pe Pamant a inceput brusc acum 5000 de ani, intr-o luni, pe la 07:15.
Iar oamenii au calarit brontozaurii si-l aveau pe Dino de straja la bordei 😀
No problem !
Este constructiv. Peste o vreme, se mai renunta la acest gen de afirmatii penibile. Gradul de inteligenta si cunoastere la nivel de masa va impune asta. Unele aspecte abordate de Cartea Sfanta pot fi trecute la index odata ce le-a fost dovedita lipsa de fundament real, altele raman pana cand pot fi combatute corect si credibil. Habotnicia fixatiei in proiectul initial e paguboasa. Pentru toata lumea.
Cum sa nu te intelegi cu un preot care pune problema precum George Coyne (PhD) de la Vatican ?

Desigur, ruginiti incapabili de a-si schimba fie si o virgula din ceea ce au acceptat la un moment dat, sunt peste tot, in toate religiile/cultele. Dar nu atat de radicali, intolerabili si violenti precum musulmanii.
Problema este ca actualmente, in aceasta zona, sunt mase mari de oameni situate la un subnivel extrem de periculos pe palierul religios. Vietuitori ai unei zone a planetei ramasa in dark-age dpdv economic si socio-moral (cel mai probabil tocmai din aceasta cauza) care devin un pericol real pentru masele ce au evoluat consistent in ultimile 7-8 secole.

Pericol care e potentat de blocarea sistemului imunitar social al maselor (mai) evoluate de a-l percepe la gradul lui real. Daca razasii lui Stefan ii priveau pe musulmani drept agresori clari ai bordeielor proprii, actualele celule sociale tind sa-i perceapa drept semeni. Oameni ca si noi. Cu dorinte si nevoi similare. Persoane cu care e suficient sa stai de vorba intr-o dupa-amiaza, la o bere, ca sa ajungi la o intelegere placuta si comuna, sa te cuprinzi de dupa umere si sa privesti meciul impreuna cu ei.
Sunt oameni ca si noi. Corect.
Cu diferenta „infima” ca vor lua bordeiul nostru in posesie daca facem ce vor ei.
Si cu capatanile bastinasilor in parii de la poarta daca refuzam oferta.

Probabil vei fi uluit sa iei sticla de bere direct in freza, dar va fi cam prea tarziu sa pricepi ca te-ai inselat.
Celula va fi deja infestata cu AIDS-ul asta, iar sistemul socio-imunitar de care vorbeam, va fi in mare dificultate spre a rezolva problema.
Deja, la nivel macrostatal, da semne de rateuri.

Prin urmare, nu este nici corect nici oportun sa amestecam nuantele religioase.
Crestinismul NU e acelasi lucru cu islamul, chiar daca norul religiei le umbreste pe toate la gramada.
Disputa nu e intre atei, crestini, musulmani, budisti, hindusi, mormoni….
E intre valorile fundamentale ale unei societati moderne si primitivismul violent al radicalilor antisociali.

Am spus si, daca n-am spus-o, o repet, poate beneficia de ospitalitatea proverbiala a romanului si nu numai, orice musafir, drumet, trecator, cu atat mai mult cu cat este in nevoie la un moment dat.
Daca insa vrea sa ne impuna modul lui de viata, ideile si dorintele lui, nu are ce cauta.

Dar, si asta am mai spus-o, atentie la amanuntuele esentiale !!!!

Refugiatii astia sunt purtatorii unui virus al turbarii intelectului, cu spume. Si nu cred ca vin aici sa plece !
Vin sa ramana. Chiar propriile noastre legi ne impun asta !!!
Ba mai mult : nici nu sunt dispusi sa accepte valorile societatii care le ofera o viata infint mai buna pe care ei nu au fost in stare sa si-o creeze si nici sa lase bastinasii sa-si continue drumul pe care au purces.
Ei vin sa schimbe.
Cu forta, atunci cand vor intampina rezistenta.
In contextul asta, abordarea toxicitatii religioase luata la modul general este o eroare.
Celelalte abordari religioase apara valorile umane, sunt pro-sociale si (cel putin partial/punctual) parteneri in progresul societatii omenesti, la fel ca si ateii.

Ceilalti personi religiosi nu ma impiedica sa-mi beau berea de sambata pentru ca are un alcool intr-ansa si nici sa privesc meciul Simonei pentru ca are fusta prea scurta.

Viq

Reclame

24 responses to “Efectul „fluture”, sau dependenta sensibila fata de amanuntele esentiale.

 1. Da Viq, numai că termenul de ,,discotecă” folosit de mine la comentarea clipului acela din Hamburg face prozeliţi:
  http://www.vice.com/ro/read/vom-avea-o-cruce-discoteca-cat-un-bloc-de-opt-etaje-in-piata-universitatii-732?utm_source=vicefbrom
  Si pentru ca ,,discoteca” noastră, de data asta, să fie completă cu siguranţă vor fi moaşte şi îmbulzeală.

 2. Mai e si religia Capitanului, cu talibanii de rigoare. 😀

 3. Salut!

  Ar fi fost posibila evolutia de azi (invazia islamista), fara aportul european (mai degraba)…laic, cel originar, consistent si consecvent? Despre asta, cateva date interesante in interviul de mai jos

  (…) Europa de azi este rezultatul acestor politici duse în ultimii 40 de ani de șefi de stat, de miniștri, de ambasadori, de strategi, intelectuali și Biserici. Se pot studia fazele, mașinațiunile și instrumentele. Ansamblul evocă o mașinărie uriașă, care a acoperit Europa cu rețelele sale. Am numit această transformare planificată și organizată a țărilor Uniunii Europene, “Eurabia” – de la numele pe care i l-au dat inițiatorii săi (…)

  https://bogdancalehari.wordpress.com/2015/09/22/invazia-europei-a-fost-pregatita-metodic-timp-de-patruzeci-de-ani/

  • Salut!
   Ce-au facut tarile mari ale lumii?Si-au etalat marea lor marinimie,considerand ca numai ei au dreptul sa modeleze lumea ,sa pacifice spiritele si au inventat gogoasa multiculturalismului benefic pentru toti,au tolerat intruziunile spirituale fara limita .E uman sa fii intelegator cu altii,sa-i asculti si sa-i respecti atata timp cat nu atenteaza la demnitatea ta ,la libertatea si drepturile tale.
   Exodul islamic la care asistam este opera civilizatiei moderne ,consecintele nu sunt inca evaluate corect.Ce s-a intamplat cu toleranta britanica ar trebui sa fie un avertisment.

   • bunä,
    dragä dora,
    tu stii cat si cum se träieste in germania. multzi imigrantzi chiar f. multzi
    sunt deceptzionatzi, de cazare si faptul cä nu le pune nimeni
    miile de euro in manä.
    vor sä leneveascä,sä plimbe si distreze. bine intzeles cä aruncä
    treaba cu munca, dar ei stiu cä nu-i angajazä nimeni, nu stiu
    limba.po ate cel mai grav lucru pt. ei o sä fie iernile, clima mai
    rece ca in tzärile lor, säracii s-au läsat mintzitzi, s-au läsat
    trimesi in alte scopuri.

    • Da,theo,
     minciuna a ajuns coana mare si la casele mai mari.Ma tot intreb ce a visat Merkel cand s-a aventurat cu atata entuziasm?

     • cred cä a fäcut o fatzä primitoare, la un joc tampit
      totzi au fost surprinsi de impact,a fost si inpinsä multzimea din orient „cu diferite scopuri,” ea nu a invitat pe nimeni, cum se spune,
      eu nu o scuz, nu au stiut si nu stiu sä gestioneze avalansa

 4. Salut! Si delirumul vesel continuă:
  ..In plină criză, poate cea mai mare din istoria sa, generată de invazia musulmană, UE, prin funcționărimea sa, continuă să deschidă dosarele cu care-și justifica până acum existența. Pare incredibil, dar, după ce a terminat cu împărțirea ultimului lot de musulmani, Uniunea Europeană (UE) a depus plângere la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) împotriva Maltei, țară acuzată că autorizează capturarea cu plasa a cintezoilor, în timpul migrării, primăvara, deasupra Mării Mediterane. „

 5. salut prieteni 🙂 bine v-am regasit dupa o perioada de reflectie in asteptarea limpezirii orizonturilor de ceata propagandistica interna si externa….la tema ,felicitari @viq pentru tema abordata. intradevar credinta este personala si rezultanta a educatiei primite de individ in familie first apoi scoala si societate iar religia este politizarea functie de interesele ,,elitelor,, a conceptului moral care este credinta. personal merg pe educatia morala primita in familia mea de oameni sanatosi moral si mai putin pe cea ,,oficiala,,religioasa sau ateista practicata sistemul educational scoala/societate…si asta pentru ca in experienta mea de viata am constatat esecul acestui sistem oficial in educarea si evolutia pozitiv-morala a individului…uite unde suntem astazi…violenta, crima,coruptie,inechitate,saracie ignoranta radicalism…autodistrugere…si toate acestea pentru ca societatea umana si-a pierdut busola ratiunii si moralei..fara ratiune sanatoasa (bazata pe perceptul moral crestin) omul a involuat devenind o creatura ignoranta cu comportament de animal salbatic cu comportament instinctual sociopat…in concluzie fara legile decalogului crestin omul ramane cel mai periculos animal capabil sa distruga … viata de pe planeta…

  • emily,
   ce am scris mai sus, era pt. tine.

  • Buna, Emily !

   E tema sensibila dar extrem de stringenta.
   Se pluteste intr-o inconstienta generala ca ursuletul Cocolino pe norisorii de puf.
   Asta o sa coste teribil.

   Am stat de vorba personal, ore, cu musulmani, abordand diverse teme.
   Nu au nimic in cap in afara ideii ca islamul TREBUIE sa cucereasca Pamantul. Majoritatea pretind ca nu se implica radical in asta, dar nici unul macar nu a negat ca ar dori asta si ar fi gata sa sustina efortul fie si din zona „logistica” daca nu ca si combatant activ.
   Pentru mine a fost o experienta in afara lumii….

   Pentru musulmanul de rand, imamul e singura sursa de cunoastere si adevar. In orice domeniu.
   Iar ce mi-a fost dat sa aud m-a ametit. E ceva ce depaseste orice imaginatie a unui om normal.

   La orice intrebare privind momentul „Hebbo” spre exemplu, nici unul, dar nici unul macar nu a considerat ca e o salbaticie, o crima. Abordarea a fost standard : „Nu ar fi trebuit sa-l caricaturizeze pe Profet ! Nimeni nu are dreptul sa aduca ofense de genul asta…”

   Ieri un coleg de plantatie (din Portugalia) mi-a povestit cum a fost verificat cu doua zile in urma acasa de o patrula de politie alertata de localnici ca in zona aia au fost observate persoane suspecte ce priveau prin spatele curtilor. Sunt cateva gasti islamice ce intra in locuinte si ucid locatarii. De preferinta britanici.

   Se fac eforturi uriase aici de a tine fenomenul infractional generat de sceleratii astia sub control. Aproape ca nu exista locuinta fara cateva camere de supraveghere. La mine sunt si sisteme de iluminare cu senzori de miscare.
   Desi lumea nu se panicheaza, lucrurile se iau in serios.

   Europa este complet nepregatita pentru ce se va intampla in urmatoarele 24-36 de luni.

   • servus @viq 🙂 draga ce pot sa zic…vest europenii indoctrinati decenii bune la randcu political correctnes de catre elitele mediocre lase si meschine sunt astazi o populatie anesteziata cu senzatia de relativa prosperitate si un sentiment de falsa securitate pe propriul continent…trezirea va fi dura si ma tem ca tarzie…decenii de infiltrare ,,soft,, au dus la dezvoltarea unui virus social mortal numit multiculti rezistent la tratamentele cunoscute…acest virus distruge tesutul societatii familia, stilul de viata decent ,etica muncii,morala politica,coeziunea statala si securitatea nationala..se va ajunge in final la metode disperate prin terapia de shoc a regimului autocratic nationalist fascist what ever…cat priveste fundamentalismul islamic in opinia mea (am un deceniu de viata traita in orientul mijlociu partea civilizata ) este varianta araba a national comunismului sovietic..think about that..aici vorbim de tarile arabe si nord africane intens populate si sarace unde fundamentalismul prinde la mase ignorante si infometate de ani de dictatura militara si religioasa…albii crestini si civilizati vor trebui sa lupte sau sa dispara..as simple as that…din pacate…cum s-a ajuns aici si cui foloseste nici nu mai conteaza in acest moment.

  • Cat despre credinta, cum ziceam, o vad ca o tema filosofica mai degraba.
   Se poate medita si incerca a deslusi comportamentul uman si rostul nostru in universul cunoscut (si poate nu numai). Inclusiv asupra rolului instinctului in stabilirea unor reguli pasnice de convietuire umana, fie ele cu 8, 10 sau 20 de reguli de baza.
   Si inca numeroase teme de reflectie ce se nasc de aici.
   Sa nu uitam ca printre cei mai influenti reprezentanti ai filosofiei timpurii au fost o multime de prelati. Nu intamplator.
   Dar a guverna o societate cu dogme dovedit absurde dpdv stiintific este o cale sigura spre autodistrugere.

   Asa cum spune preotul de mai sus in materialul video (pe care observ ca foarte putini au avut curiozitatea sa-l deschida) intre momentul scrierii scripturilor si dezvoltarea stiintifica moderna a omenirii e un „gap” de peste 15 secole. Este evident imposibil sa se regaseasca elemente stiintifice in cartile oricat de sfinte.
   Abordarea socio-economica prin prisma religioasa este o eroare grosolana.

   Cred ca singurul motiv pentru care politicienii manifesta deschidere pe palierul asta este ca asa pot manipula mai usor mase mari de alegatori.
   Iar fragmentul de interviu cu senatorul de acolo este mai mult decat ilustrativ 😉

   • @viq subiectul creationism vs evolutionism este sensibil, amplu si cu istorie tumultoasa..eu vreau sa spun doar atat..in ordinea cosmica nimic nu este intamplator si este dincolo de cuprinderea umana…toti oamenii de stiinta de la newton la einstein ca sa dau doar un segment ca exemplu spre sfarsitul vietii au ajuns la concluzia ca exista ceva deasupra puterii de intelegere umana si ca teoriile legile si inventiilei nu au fost descoperite de savanti ci le-au fost…REVELATE acestora..QED 🙂

    • De acord, Emily.

     Faptul ca Newton & Einstein au fost departe de a promova dogmele traditionale, ba mai degraba le-au contrazis, se pare ca nu a constituit o piedica in a fi cei carora teoriile si legile le-au fost dezvaluite.
     E de bine 😉

    • „Pope Francis: Wake Up!”, albumul de debut al Suveranului Pontif, a fost aprobat de Vatican, a anunţat, vineri, casa europeană de discuri Believe Digital, informează Reuters.

     Acest disc va include 11 melodii, în care fragmente din discursuri publice susţinute de Papa Francisc în limbile spaniolă, italiană, portugheză şi engheză vor fi combinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

     Albumul va fi lansat la nivel internaţional pe 27 noiembrie, iar melodia care dă titlul acestuia – „Wake Up! Go! Go! Forward” – a fost prezentată, în premieră, vineri, pe site-ul publicaţiei de specialitate Rolling Stone, cu prilejul vizitei în SUA a Suveranului Pontif.

     Asta inseamna armonie sociala.
     Nu interzicerea muzicii si distrugerea operelor de arta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s