Echilibrul dezechilibrelor

Zilele trecute vorbeam despre spectacolul din Central Park NY, unde o seama de artisti s-au spanzurat de microfon, cu argumentul ca aveau nume sonore, sa militeze pentru reusita proiectului promovat de ONU.
La summitul din 25-27 septembrie din New York s-a adoptat un document ce semnifica poate cea mai interesanta ofensiva de pana acum privind armonizarea omenirii la scara globala. Materialul pare structurat cu o dominanta tenta practica, pe 17 scopuri principale cuprinzand 162 de obiective punctuale, clare si masurabile.
Cel mai ambitios scop dintre cele 17 este eradicarea saraciei extreme in urmatorii 15 ani.
Cel mai ciudat, cel cu conservarea climei ! !!! 🙄

Bineinteles ca prima imagine ce ne-o schiteaza ideea ajutarii saracilor lumii este trendul catre un posibil egalitarism, o suma de pasi catre conceptul comunist ca la toti sa le fie bine si tot …. omul sa prospere. Si absolut firesc, e normal sa se bucure de sustinerea maselor procomuniste.

Dar aici lucrurile nu sunt atat de simple.

Avem doua elemente contradictorii ce revin cu incapatanare in sfera sociala si bulverseaza comunitatile pe multe planuri :

1. Competitia provoaca actiune/dezvoltare.
In linii materialiste asta e data de propietatea privata care in fireasca ei inegalitate (determinata de inegalitatea naturala a performantei) gadila motivational si eficace self-esteemul. De aici un lant psiho-social si economic care a pus capitalismul in fruntea plutonului. Societatile care au acceptat diferentierile socio-economice provocate de diferentele perfomantelor individuale, au progresat mult mai rapid in intregul lor. Au beneficiat de acest progres inclusiv cei situati pe cele mai scazute pozitii.
Deci diferentele, de nivel de trai inclusiv, sunt benefice la scara intregii societati.
Nu mai poate fi negat nici de cei mai caposi comunisti.

2. Inegalitatea economica accentuata (si ulterior socio-culturala, considerand cunoasterea componenta de baza a culturii comune si universale, nu traditiile, muzica si scoartele cu motive nationale, ce cred ca sunt secundare si particularizeaza) provoaca conflicte violente, in straturi, in societatea umana.
Fie la scara mica, nationala, fie la macro-scara, se pare ca atunci cand se instaleaza sentimentul neputintei, al imposibilitatii de a accede pe scara dezvoltarii sociale, oamenii pun mana pe par si se „revolutioneaza”. Cand ajung la concluzia ca nu mai au ce pierde, fie il scurteaza de cap pe dictatorul local dimpreuna cu clica lui de „imburgheziti”, fie se mobilizeaza la chemarea crucii imbarligate impotriva natiunilor „asupritoare”…. fie altceva de acelasi gen.
De unde reiese ca diferentele, de nivel de trai inclusiv, duc si la dezastru.

Solutia cred ca e in gasirea si respectarea unei zone de echilibru. O zona care a fost mai bine ghicita de capitalismul occidental decat capitalismul socialist pe care incearca sa-l faca chinezii acum spre exemplu.

Este aici o marja psihologica, instabila ca firul raului, dar in care se poate naviga.

Mie-mi sugereaza un soi de grafic care are pe abscisa evolutia temporala iar pe ordonata diferenta nivelului de trai. Cu salturi extreme pe alocuri, intre punctele maxime marcate de cei mai dezvoltati si minimele celor ramasi in urma, dar cu o zona „verde” intre ele.

Atunci cand marimea raportului asta iese in afara unor bareme acceptabile, apare un impuls negativ ce afecteaza indivizii aflati la toate nivelele de trai. Pe aia de jos ii apuca dracii si incepe scandalul.
O rascoala mai locala sau un razboi cu o mai mare cuprindere teritoriala si numerica, functie de conjunctura si multimile afectate.

Exista in plus deosebiri istorice importante fata de trecutul din care reies oarecum momentele ce pot fi folosite drept argumente pentru ce am spus mai sus.
In ultimile secole s-au spart bariere comunicationale importante.
Pana sa ajunga Columb, apasii n-aveau nici o treaba cu restul omenirii. Lumea lor se termina la „apa cea mare” iar posibilitatea de a evalua nivelul de trai in raport cu ceva era nula.
Asemeni in ditamai Africa.
Dar lumea s-a schimbat. Relativ brusc.
Acum nigerienii vad pe mobile paradisul european si il vor. Sunt inca departe de stadiul in care ar putea intelege ce si cum face mobilul ala ceea ce face, macar la nivel de principiu, necum sa poata discerne morala muncii, normele si cutumele sociale din perspectiva europenilor. Respectiv cauzele care au dus la cresterea civilizatiei occidentale la un nivel atat de inalt fata de cel in care ei respira, ca si cauzele care le-au legat propria comunitate de parul saraciei si primitivismului.
Sunt in alta lume.
Asemeni victimele islamului.
Miliarde.
De asemeni, tehnologia oderna pune la dispozitia individului parghii absolut fabuloase de a influenta viata celor din jur. In rau cu precadere.
Iar acum mai mult ca niciodata un numar mic de oameni, care pot fi prosti ca noaptea, pot provoca dezastre uriase si pot afecta un numar imens de semeni, chiar daca sunt genii in domeniile de varf ale cercetarii stiintifice.
Accesul la mijloace ce pot fi folosite in actele violente nu se mai limiteaza la prastie, arc si tolba cu sageti.

Daca rationamentul meu este corect, ignorand de dragul calcului componenta morala, singura posibilitate de a preveni un dezastru posibil, poate chiar probabil, este indepartarea cauzei. Ce se poate face in doua moduri :

A. Anularea uneia dintre cele doua multimi combatante.
Metoda antiumana, simplista, tampa si la indemana oricarui primitiv.
Luand in calcul ca ambele tabere ce se formeaza vor sa supravietuiasca dar una din ele are posibilitati tehnologice net superioare, e usor de presupus cine poate extermina pe cine.
Asta a avut in cap probabil si Hitler.

B. Diminuarea raportului de nivel de dezvoltare dintre maximul omenirii dezvoltate si minimul nivelului de trai al nefericitilor, astfel incat sa se incadreze in limitele unei relatii sociale functionale.
Fie prin coborarea nivelului de trai al celor dezvoltati, ceea ce e usor aberant, fie prin sprijinirea celor de sub linie sa urce mai aproape.

Cred ca teoria asta nu e noua.
Imi aduc aminte ca atentionarea lui Keynes privind inrobirea natiunii germane dupa primul conflict mondial, ce a prevazut prapadul si mai mare ce a urmat, a fost neluata in seama la momentul cu pricina. Dupa ascensiunea lui Hitler si distractia ce a provocat-o intregii omeniri, s-a dovedit ca a avut dreptate si lucrurile s-au schimbat.
Dupa al doilea razboi mondial a existat un plan.
Marshall.
Care a stat la temelia unei paci de jumatate de secol.

Daca se creeaza punti si exista sprijin, sansele de mentinere a armoniei sociale minime cresc. Daca nu, acestea scad ingrijorator.
Practic, daca nu se recurge constient la varianta B, varianta A vine singura 😉

Ceea ce are in vedere ONU acum vizeaza elemente functionale pentru asigurarea nevoilor vitale de supravietuire si crearea bazei de dezvoltare. Apa, medicamente, scoala….. institutii puternice si justitie samd.

Sustainable Development Goals_E_Final sizes Sustainable Development Goals_E_Final sizes Sustainable Development Goals_E_Final sizes Sustainable Development Goals_E_Final sizes Sustainable Development Goals_E_Final sizes Sustainable Development Goals_E_Final sizes

Hai sa privim prin prisma celor mai proaspete evenimente. Personal cred ca daca multimea asta ce a dat buzna in Europa in ultimile luni ar fi avut acces la o educatie moderna, corespunzatoare secolului in care traim, nu doar ca integrarea lor nu ar fi constituit o problema dar nici volumul migratiei nu ar fi fost la acest nivel. Probabil nici atrocitatile din caminele pe care le-au parasit nu ar fi ajuns acolo unde sunt acum. Asa cum spuneam, e simplu de sesizat ca adevarata solutie pentru rezolvarea crizei ce se infiltreaza in casa vecinilor este rezolvarea problemelor … la ei acasa !!!
Sau macar diminuarea lor. Au emigrat si romani si bulgari, si polonezi….
Ei nu sunt o problema.
Pentru ca masa e neglijabila in raport cu bastinasii in mijlocul carora poposesc si (poate mai important decat asta) pentru ca diferenta dintre nivelele de civilizatie este mult mai mica. Asta face integrarea posibila, usoara si cu rezultanta pozitiva pentru toata comunitatea.

Fara indoiala comunismul egalitarist este o utopie periculoasa.
Dar ei nu i se poate opune o „meritocratie” habotnica si exclusivista in speranta victoriei cuiva.
In orice conflict extrem si violent toti pierd.

Cel mai recent documentar al lui Hans Rosling se refera in intregime la aceasta provocare mentionata la primul punct al materialului de la summitul ONU. Rosling e un medic suedez, dar si statistician, academician si mai ales un iscusit speaker. Motiv pentru care este bine primit si la TED.

Incepand din 2007 pana acum, materialele lui au colectat 18 premii si au fost difuzate pe larg in media internationala. BBC a preluat printre altele The Joy of Stats, apoi Don’t Panic – The Truth About Population iar zilele trecute ‘Don’t Panic: How To End Poverty In 15 Years’, despre care vorbeam mai sus.

As fi pus intregul material macar cu subtitrare in engleza, sa fie mai usor accesibil,  dar are aproape o ora si nu am acces pentru a difuza public ceva de durata mare. Inca nu am ispasit pedeapsa YouTube de cand m-a reclamat Realitatea Tv ca am redifuzat materiale facute cu Basescu la ei in studio. Daca cineva vrea totusi sa-l vada, cred ca il pot arata in particular 😉

Aici numai un trailer.

Viq

Anunțuri

40 responses to “Echilibrul dezechilibrelor

 1. Bună ziua!
  Unde găsesc și soluția problemei?
  Tot ce spun aia este pentru a da speranța și atat.
  Planul ,,A” este aplicabil și a fost aplicat în istorie.
  Planul ,,B” aduce mai multe pierderi decât ,,A”,părerea mea.
  Hai sa be gândim ca procesam materiile prime direct la sursa cu tehnologie de la aia care nu au materie prima dar au materie cenușie ce impact social ar avea ăsta în societatea aceea?

  • Buna, Dorule !

   Cinic azi !
   Pe masura ce ne civilizam planul „A” iese din discutie.
   Din lipsa de altul, „B” trebuie luat in seama.

   Dar ceea ce e mai interesant e ca se pare ca ce spun aia nu este doar pentru a da speranta.
   Materialul lui Rosling exact la asta se refera.

   • Soluția este alta și este ignorata total.
    Eu as spune planul ,,C” creșterea nivelului educație și cultura a maselor și se vor vedea ceva ceva rezultate peste 20 de ani.Cred ca apoi oamenirea are capacitatea de a rezolva situația aceasta fără tamtamuri de la forurile superioare.
    Observați ca sunt tehnologii disponibile pentru a nu mai fi dependenți de petrol dar nu se aplica pentru ca nici un guvern nu este pregătit pentru impactul social care poate fi prevăzut.
    Învățământ gratuit și coordonat de specialiști.Eu consider ca ăsta este calea de a rezolva problema de la sine cu costuri rezonabile .
    Așa ca îmi mențin părerea ca ,,A ” este mai fezabil acum și ca ,,B ” este pentru a da un minim de speranță maselor pentru a le tine sub control.

 2. Ziceam mai sus ca „..Accesul la mijloace ce pot fi folosite in actele violente nu se mai limiteaza la prastie, arc si tolba cu sageti.”
  Dar nu ma gandeam sa fie atat de aproape de noi !

  Au fost descoperite cel putin patru incercari in ultmii cinci ani in care retele criminale cu suspectate legaturi rusesti au vrut sa vanda materiale radiocative prin Moldova. Una dintre investigatii arata o incercare concreta de a vinde uranium imbogatit si planuri tehnice de fabricare a unei bombe unui cumparator real din Occidentul Mijlociu. Este primul caz cunoscut de acest gen”.

  http://inprofunzime.md/stiri/politic/noi-dezvaluiri-in-cazul-uraniumului-imbogatit-moldovenii-incercau.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+inprofunzime+%28In+Profunzime+-+Toate+Stirile%29

 3. Sunt pesimist in ceea ce priveste aplicabilitatea unor masuri in combaterea saraciei. Mi-aduc aminte de niste actiuni sub egida ONU acum cateva zeci de ani implementate intr-o tara din Africa (nu-i mai retin numele). Ei bine, intr-o comunitatea destul de numeroasa ONU a donat cateva sute de vaci cu lapte pentru acoperirea unui deficit urias al acestui aliment,
  Dupa un an si jumatate nu mai aveau nici una. Vacile nu aveau nutretz, niste tineri bastinasi se scufundau intr-un rau sau lac sa smulga de pe fundul lacului niste iarba acvatica. Cand am vazut acele imagini m-am cutremurat. Costelive , inimaginabil de slabe, vacile au fost sacrificate.
  Idei generoase dar fara aplicabilitate.
  Alt exemplu: Sute si mii de tone de alimente primare destinate locuitorilor africani au fost traficate de mafia locala tribala care au facut averi de neinchipuit. Iar bastinasii au pierit cu sutele de mii.
  Interesante precedente, nu credeti?

  • Ba da.
   Imi amintesc si de scandalul ala cu marele concert de adunare de finduri…

   Dar inca o data, materialul lui Rosling m-a facut atent.

 4. Hopa, hentz! Mi-a disparut un comentariu?

 5. Ieri Mih mi-a sters linkul cu dezvaluiri depre „Maestrul Cristoiu”. Sa nu cumva sa vada copacenii ce mogul de Buzau e „maestrul”. Nu credeam ca @Mih, va cobori atat de jos incat sa devina vestala cristouilui.
  Dar azi vad ca o alta vestala sare in ajutorul sau.
  Ce sa vezi, coincidenta!
  http://www.evz.ro/elena-udrea-o-operatiune-de-incercare-de-compromitere-a-lui-ion-cristoiu-se-deruleaza-la-dna.html

 6. Aici erau dezvaluirile mogulului de Buzau:
  https://presacurata.wordpress.com

  P.S. Spre ca mogula de Copac nu o sa bage din nou tigaia. Nu ar face decat sa confirme sprijinul pentru „Maestru”.

  • Acest site despre care vorbesti, este unul fantoma, unul de tipul celui care a publicat pozele de la Paris…si cui a apartina acest site, paparazzilor care scriu, a celor care fac poze, sau de-a dreptul Noii Securitati, noilor metode ale puternicilor zilei, Trinomului Coldea, Kovesi, Stancu? Acestia taie si spanzura intr-o veselie absolut pe toti cei care-i deranjeaza cat de putin, acestia au pus stapanire pe Romania si va fi foarte greu sa le-o luam inapoi…Pentru ei subjugarea presei a fost o sarcina de mare importanta : au santajat, au platit gras ( ca bugetul lor e secret ) si si-au oferit serviciile celor mai jegosi dintre jurnalisti…Ion Cristoiu? Va ramane toata viata demn si cel mai bun ziarist roman al vremurilor noi…Este incoruptibil si asta le macina ficatii multora!!!

 7. Din pacate nu pot participa la o discutie on topic. Pe subiectul proictului/proiectelor ONU am idei putine, de fapt, una si foarte fixa. Rezumand-o: ONU? O NU!!!
  Saracia, ca si organizatia asta, au o perioada comuna de existenta suficient de lunga ca sa nu cred nici in realismul celor „15 ani”, nici in capacitatea (sau vointa/determinarea/dorinta sincera) de a incepe, continua si finaliza acest proiect care mi se pare doar o utopie tipic leftista emanata de o organizatie politica (cel putin) majoritar leftista.
  Cred ca mi se trage inclusiv de la: Ziua Internațională a Fericirii [fericire devenita obiectiv politic] (…) Motiv – ONU a dorit ca inițiativa să încurajeze guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică. (sursa Wikipedia)
  Si mai recent (septembrie 2015), tot inclusiv, de la: Faisal bin Hassan Trad, qui représente l’un des pays les plus répressifs du globe, prend un poste-clé en matière de défense des droits de l’homme.
  http://www.francetvinfo.fr/monde/onu-l-arabie-saoudite-prend-la-tete-du-conseil-des-droits-de-l-homme-et-provoque-la-colere-des-associations_1093837.html
  + (de exemplu) Israël, le seul pays condamné à l’ONU pour violations du droit des femmes. [WHAT ??????????????????]
  http://www.europe-israel.org/2015/03/video-israel-le-seul-pays-condamne-a-lonu-pour-violations-du-droit-des-femmes/

 8. Din càte cunosc nici Elena Udrea şi nici I Cristoiu nu fac parte din PMP.
  La fel cum nici Anton şi Pinalti – apropo de mercenari.
  Asta aşa ca o replică la:
  @Bill
  ” Cand si daca se mai reformeaza PNL-ul, cine stie, poate o sa-i votez.”

  Păi, pànă la ora aceasta PMP-ul este cel mai reformat partid!

 9. Acuzaţii de A3
  – ,,Nu primim vizite nocturne de la pesediști.” Vizita asta a Oanei Mizil le cam dă frisoane usl-ului.
  – ,,Nu negociem nimic cu Gabriel Oprea”
  Piratul a lămurit acest aspect, chiar într-un mod foarte dur
  – ,,Nu plătim jurnaliști.” Cine să plătească jurnalişti? Onaca?
  Politică bazată pe ştirile de la A3 şi RTV!

 10. @cinic
  Pentru Luiza sau cum isi spune pe aici @cinic, cu ale sale cinic files.
  D-ta esti membru PMP.
  Eu nu sunt membru de partid. Habar n-am cum si de unde se finanteaza M10. Dar de PMP stim. S-a finantat de la Elena Udrea, Dorin Cocos, Marin Anton, Gheorghe Stefan, Florin Popescu. Poti sa ne spui cum mai merg finantele? Ca baietii astia cand au vazut ca nu prea merge la electorat jmekeria cu partidul anticoruptie finantat de corupti si ca ii ia DNA-ul pe sus, au cam parasit sandramaua.

 11. neuronii obsedatului; nu poate träii dacä nu o pomeneste pe
  UDREA:

  PÄCAT DE AP, ; MAI BINE SÄ SE INTREBE , DACÄ PMP MREA CU m:…………

 12. Imi aduc aminte ca de „parasit sandramaua”, au parasit-o cu surle si trambite (unul continua sa faca acelasi gen de zgomot si-n ziua de azi) doua personaje, nu spui cine, DOAR DUPA ce NU au obtinut FUNCTIILE de conducere dorite (desi cele care i-au profund scarbit pe veci, erau acolo si inainte de vot si depunerea candidaturilor ‘mnealor). Vorba lui Victor L, dragi mi-s „inocentii versatili” 😛

 13. Observ că singura politică a Psd, Pnl şi cu regret M10 este aceea de a lovi în PMP şi TB. Atàta pot , asta fac. M10 o mai dă pe asta cu justiţia. Numai că şi acest aspect se află pe un trend descendent în ràndul electoratului. Pe omul de rànd nu-l mai încàtă spectcolul cătuşelor în timp càt timp cei în cauză ies din puşcărie după scurt timp, cu averile intacte şi numai buni de a se aşeza din nou în fruntea bucatelor (chiar şi peste 3 ani).
  Ori dragilor A.Papahagi şi M10 cu 5,01% (atàt càt vă doriţi să obţineţi la alegeri şi să creşteţi frumos, conform A.P) nu veţi face nimic în privinţa justiţiei . Iar asta cu creşterea nu ştiu dacă ,,timpul mai are răbdare cu electoratul”

 14. Salutare tuturor
  Fapte nu vorbe. Legat de finantarea candidatului MM la alegerile de anul trecut.
  ”Monica Macovei s-a ales cu o amendă uriașă după ce a încălcat legea! Autoritatea Electorală Permanentă a decis confiscarea a aproape 300.000 de lei din banii destinaţi campaniei electorale a Monicăi Macovei. Decizia a fost luată în urma neregulilor înregistrate în privinţa fodurilor destinate campaniei candidatului independent. Mai exact, este vorba despre 291.415 lei confiscaţi și o amendă de 55.000 de lei. Datele apar într-un raport al AEP, publicat în Monitorul Oficial.”
  MM a atacat in instanta decizia AEP. La fond a castigat partial
  Minuta sedintei din 2.10 2015 a judecatoriei sectorului 2
  ”Solutia pe scurt: Admite în parte plângerea contravenţională formulată de petenta Macovei Monica Luisa, în contradictoriu cu intimata Autoritatea Electorală Permanentă. Anulează în parte Procesul verbal de constatare a contravenţiilor seria A nr.0001017/03.02.2015 şi Decizia de sancţionare a contravenţiilor nr.3/12.02.2015, în ceea ce priveşte faptele reţinute la punctele 1, 2 şi 4 din actele menţionate şi exonerează petenta de plata amenzii contravenţionale în cuantum total de 30.000 lei. Anulează în parte Hotărârea nr.2/12.02.2015, respectiv punctele 1, 2 şi 4 din aceasta şi înlătură următoarele sancţiuni complementare: confiscarea sumei de 68.391,29 lei, confiscarea sumei de 117.390,88 lei şi confiscarea sumei de 43.966,25 lei. Respinge în rest plângerea contravenţională ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea caii de atac urmând a fi depusa la Judecatoria Sector 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 02.10.2015.
  Document: Hotarâre 9774/2015 02.10.2015”
  Prin urmare, MM a ramas sa mai plateasca 25000lei amenda, respectiv AEP poate confisca 60666,58 lei.

  • Cuuuum? simbolul Justitiei procedeaza ilegal?
   Peste poate, este o lucratura ordinara.
   NB,
   alergaretii pe piste desfiintate, ca sa se spele, arunca zoaie pe Basescu.
   Dilema personala: dece mama ploii vrea Monicuta partid cind este bîtă la politica?
   Cu inocenti versatili se obtin doar fonctii facind sluj la cei mari 😛

 15. uluitor, unde este CNA??????????????????

  ce mizerii se debiteazä la A3 -ROMANIA TV chiar si REALITATEA

  CUM ESTE POSIBIL.

  ESTE NU O HÄRTZUIRE; O DEFÄIMARE ESTE CRIMINAL CE FAC
  ACESTE POSTURI: despre BÄSESCU

 16. Cine o fi si ce minuni a facut Papahagi in politica?
  E un academic apreciat? foarte bine, cinste lui, dar in politica este un „inocent versatil” (dixit Plesu).
  Afirmatia tifnoasa „nu ne aliem cu” este de genul caprei riioase.

 17. Traian Basescu catre A3: „Sunteti penibilli, nu puteti trai la infinit din minciuna!”. Parchetul ar trebui sa se autosesizeze. O noua amenintare, cel putin. Pentru sistem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s