LA MULTI ANI, ROMANIA!

 

Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918.

I. Adunarea Naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba-Iulia în ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea Naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre.

II. Adunarea Naţională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Naţională proclamă următoarele:

 • Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
 • Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
 • Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
 • Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.

Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.

 • Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea Naţională dă expresie dorinţei sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea naţiunilor libere în aşa chip, ca dreptatea şi libertatea să fie asigurate pentru toate naţiunile mari şi mici, deopotrivă, iar în viitor să se elimine războiul ca mijloc pentru regularea raporturilor internaţionale.

V. Românii adunaţi în această Adunare Naţională salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul Monarhiei austro-ungare şi uniţi cu ţara mamă România.

VI. Adunarea Naţională salută cu iubire şi entuziasm liberarea naţiunilor subjugate până aici în Monarhia austro-ungară, anume naţiunile: cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană şi hotărăşte ca acest salut al său să se aducă la cunoştinţa tuturor acelor naţiuni.

VII. Adunarea Naţională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, care în acest război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.

VIII. Adunarea Naţională dă expresiune mulţumirei şi admiraţiunei sale tuturor Puterilor Aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui duşman pregătit de multe decenii pentru război au scăpat civilizaţiunea de ghiarele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor naţiunei române din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, Adunarea Naţională hotărăşte instituirea unui Mare Sfat Naţional Român, care va avea toată îndreptăţirea să reprezinte naţiunea română oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii şi să ia toate dispoziţiunile pe care le va afla necesare în interesul naţiunii.

 

Romania Intregita (1918 – 1940)

25 responses to “LA MULTI ANI, ROMANIA!

 1. La Multi Ani, Romanie!

  Doi romani care onoreaza in orice epoca Romania!

  Intrebare: Ce nota muzicala introdusa in numele celui mai mare compozitor roman da numele celui mai mare poet roman?! 😉
  Astrala coincidenta – in sistemul european de notare muzicala cu litere a gamei, respectiva nota este initiala numelor celor doi!

 2. La multi ani!

 3. La multi ani, Româia; si românilor, oriunde s-ar afla, caci doar prin ei poate trai si România.

 4. Actualul presedinte al Romaniei slobozeste cuvinte pe canalele de comunicare impersonale, sterpe si fade, care spun ca nu spun mai nimic.
  Banalitati plate menite sa acopere lipsa de interes pentru ziua nationala care pe alocuri devin ridicole involuntar.
  „Intr-o vreme incerta si imprevizibila, Romania ofera certitudine si predictibilitate – certitudinea democratiei in interior si predictibilitatea parteneriatului in exterior.” fosneste actualul presedinte.
  Asta la doar 3 zile de cand presedintele Dumei de Stat a Rusiei, vajnicul reprezentant al agresivitatii putiniste cu interdictie de plimbare pe aleile democratiei vestice a fost invitat de onoare in Senatul Romaniei.
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Protest+in+Parlamentul+Romaniei+in+timpul+discursului+presedinte
  Curat predictibil. Mai ales in ce priveste parteneriatul extern.

  „…este momentul sa redescoperim mandria nationala,..” !!!!
  Mandria ca… ce ?
  Sa fi mandru pentru ce ?
  Pentru realizarile cui ?
  Si mai ales pentru ce realizari ?

  Ca sa fi mandru pentru ce fac/au facut altii e o abordare la moda, usoara dar si penibila.
  Ca sa fi mandru onest, cinstit si cu bun simt, presupune intrinsec ca TU in persoana ta sa faci ceva concret si palpabil pentru tara/poporul asta si care, eventual, sa dea si rezultate. Poti fi mandru doar pentru ceea ce tu realizezi, in intreg sau in parteneriat cu….
  Ce am realizat (fie si in parteneriat cu alti poporeni… ) in ultimii ani ?
  Care sunt faptele de mandrie (nationala) pe care ne putem baza azi sa putem tine fruntea sus ?
  Dupa jumatate de secol de opresiune nationala, partidul de stanga conduce iarasi destinele tarii.
  Moldovenii de dincolo de Prut au ramas dincolo de Prut cu perspectiva tot mai pregnanta de a se varsa in oala lui Putin. Putin, care in veme ce calca in picioare Ucraina si se razboieste cu un stat NATO, noi ii invitam secundul sa tina discurs in Senatul Romaniei.

  Da, e adevarat. Suntem inca un popor. Legat.
  Romanii tin la romanismul lor fie si dupa ce s-au imprastiat pe unde a intarcat Mutu iapa.
  Si ne bucuram ca la orice aniversare.
  Am implinit 97 de ani.
  Si avem „meritul” major ca existam inca. In aceasta forma.
  O fi mult ? O fi putin ?

  Fostul presedinte face referire la o Romanie personala.
  „Romania MEA !”
  Delavrancea a pus in gura lui Stefan altfel de vorbe.

  Nu stiu cat e „a mea” !

  La Multi Ani,
  Romania Voastra !

 5. România Mare 1918 în imagini – Neagu Djuvara

 6. „Romania mea” este Romaia fiecaruia dintre noi, a copiilor nostri, a copiilor copiilor nostri s.a.m.d. Si depinde de fiecare cum arata azi, cum va arata maine, poimaine…E mai intai de toate o responsabilitate.

 7. ROMANIA ESTE SI A SUFLETULUI MEU,

  DRAGOSTEA PT: EA O IMPART CU DRAG CU VOI.

 8. SI EI O IUBESC;
  o fotografie cu DL . Presedinte Bäsescu si Sofia
  ar fi frumoasä pe blog.

 9. Se putea sa ratam momentul de a fi la moda?
  In Covasna au fost arestati 2 tipi care voiau sa detoneze ceva explozibil.
  Digi 24.

 10. Comunicat DICOT :
  ,, Comunicat de presa 01.12.2015

  La data de 01.12.2015 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale prev.de art.412 alin.2 rap.la art.397 alin.2 Cod penal și nerespectarea regimului materiilor explozive prev.de art.346 alin.1 Cod penal săvârșită în condițiile art.32 alin.1 lit.”o” din Legea nr.535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului.

  În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului ”Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea ”Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

  Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

  Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.”

 11. Din ciclul „paiul si birna”:
  HotNews nu stie despre ce s-a intimplat in Covasna, dar are cunostiinta de ce s-a intimplat la bulgari 😛

 12. peste tot dementzi,
  nici azi haznalele A3 si Romania TV. nu au incetat sä-l injure si
  sä instige la urä ,inpotriva lui T Bäsescu, sunt niste dementzi
  dar CNA ,este o institutzie ce primeste bani degeaba, altfel nu
  ar mai exista Romania tv si A3.

 13. Despre A FACE:

  Noi ne dorim ca acest proiect să se dezvolte împreuna cu voi, să construim o singură Românie pentru toţi românii, oriunde s-ar afla. Să aducem Diaspora alături de ţară, să ne fie ancora de stabilitate, securitate şi bază pentru accelerarea dezvoltării economice.
  Veniţi alături de noi! Niciun efort nu e prea mic pentru aceasta cauză mare. După 1848 un grup de aproape 100 de români întorşi de la şcoli au pus bazele României moderne şi au creat premisele construirii României mari in 1918. În următorii aproape 100 de ani mulţi românii aflaţi pe toate meridianele au susţinut cauza ţării, au purtat steagul tării, au trimis bani acasă şi s-au rugat pentru noi când ne-a fost greu. Acum a venit randul nostru să lucrăm pentru ca 100 de ani de la Marea Unire sa ne regasească împreuna într-o singura şi puternică Românie, ţara pe care o merită Neamul nostru.

  http://repatriot.ro/albaiulia/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s